Signify brengt bewegingssensor en slim stopcontact onder WiZ-merknaam uit

Signify brengt de WiZ Motion Sensor en WiZ Smart Plug in Nederland en België uit. De aankondiging is onderdeel van een hernieuwde introductie van WiZ-producten in Europa, maar nu onder de vlag van Signify, dat WiZ Connected vorig jaar overnam.

Signify brengt in België een F-type met aardepin van de WiZ Smartplug uit en in Nederland een E-type zonder aardepin. In beide gevallen bedraagt de prijs 17 euro. Het slimme stopcontact werkt in combinatie met de WiZ-app op iOS en Android en met reguliere wifirouters, een hub is dus niet nodig. Ook is er ondersteuning voor spraakbediening met de Google Assistent of Amazon Alexa.

De WiZ Motion Sensor verschijnt voor 20 euro. Deze bewegingssensor werkt op batterijen en heeft een bereik van drie meter. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld instellen dat een of meerdere lampen aangaan bij het betreden van de kamer en gedimd worden als er geen beweging gedetecteerd wordt.

De aankondiging is onderdeel van een omvangrijkere uitbreiding van het aanbod van WiZ in Europa, aldus Signify. Veel WiZ-producten waren al verkrijgbaar in Nederland en België en Signify publiceert het volledige aanbod met prijzen nu in een overzicht. Signify nam WiZ Connected vorig jaar over om zijn positie op de markt voor slimme verlichting te verstevigen. Met Philips Hue heeft het voormalige Philips Lighting al een platform voor slimme verlichting voor het hogere segment.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

27-08-2020 • 18:18

47 Linkedin

Reacties (47)

Wijzig sortering
Ik wil standaard protocollen geen eigen apps, geen gezever. Standaarden!
Tsja dan moet je niet voor wifi spul gaan, maar iets wat op zigbee of z-wave zit. Met zigbee heb je qua automation echt een hele berg hardware die je aan elkaar kan knopen van een paar grote merken(philips, Samsung, Xiaomi, ikea).

Dan via zigbee2mqtt stick aan home assistant Of domoticz oid hangen. Scheelt je ook weer 4 hubs aanschaffen.
Dat kan juist prima met wifi, want wifi is een vrij veel gebruikte standaard. En laat over wifi je apparaatjes MQTT praten en het is al helemaal makkelijk.

Het is niet alsof zigbee 'the Holy grail' wat betreft compatabiliteit en standaarden is, daarbij moet je ook met custom hardware aan de slag of zoals je schrijft tig hubs aanschaffen terwijl het allemaal zigbee is.

Wifi kan echt prima zijn, zeker voor bedrade toepassingen :)

Verder is bij deze stopcontacten natuurlijk de vraag: zit er een esp chip in? Want dan zet je er elke firmware op die je wilt. Of dit product dan meerwaarde heeft t.o.v. een shelly plug die ongeveer hetzelfde kost en default al mqtt aan kan en makkelijk te voorzien is van eigen firmware.. Mwah.

[Reactie gewijzigd door Gizz op 27 augustus 2020 23:05]

Het probleem met dit soort “budget” apparaatjes is vaak dat er geen standaard protocollen gebruikt worden, maar Custom proprietary meuk. Daarmee vervallen Mqtt oplossingen vaak. Daarnaast is het echt ontzettend slecht voor je wifi stabiliteit als je er veel hebt. MIMO werkt maar tot bepaalde hoogte en je hebt echt behoorlijke accesspoints nodig wil je je hele huis ermee vol kunnen gooien.

Ben wel met je eens dat apparaatjes zoals Shelly switches en dimmers dan een betere oplossing zijn. Zijn ook wel meer gebouwd op “professionele installaties” en niet “consumenten prul”
Voordeel van Zigbee tegenover WiFi is dat Zigbee zijn eigen MESH netwerk creëert. WiFi is prima als je het simpel wilt houden en alles plug and play wilt hebben maar voor een beetje Tweaker heb je meer mogelijkheden met zogenaamde 'custom hardware'.
Als Tweaker kun je op basis van ESP8266 / ESP32 bordjes van enkele euro's zelf een PIR, relais, weerstation, fijnstofmeter, LED-aansturing, kattenvoerautomaat etc. maken, op basis van wifi. Juist bij iets als zigbee ben je gebonden aan wat fabrikanten qua devices maken en kun je zelf niets bouwen. Of althans, ik ben niet bekend met zelfbouw zigbee-devices en de online zelfbouwcommunity maakt voor zover ik weet vrijwel alles op basis van wifi (en soms bluetooth of LoRa).
De bordjes zou je zelf kunnen maken inderdaad en bijna iedereen heeft thuis wel wifi dus het is een veel meer gebruikte manier om te communiceren met apparaten maar dat betekent echter niet dat dat de enige manier is. Z-wave en Zigbee zijn specifiek ontwikkeld voor smart homes en zoals hierboven vermeld staat; alles op je wifi laten werken is niet bevorderlijk voor je netwerk stabiliteit.
Een beetje Googlen en je vind genoeg onderdelen en tutorials om je eigen gemaakte apparaten via Zigbee of Z-wave te laten communiceren.
'wifi spul' kan ook gewoon IFTTT support hebben en dan heb je die hele apps en hubs niet nodig.
Dat kan inderdaad prima werken, het enige nadeel is dan alleen dat alles verloopt via een externe site i.p.v. dat alles lokaal bestuurd word en in mijn ervaring zit daar toch een vertraging in van een aantal secondes.
Tsja dan is het vaak wachten tot de ifttt support gedropt wordt. De fabrikant moet hier voor betalen dus als dat niet vaak genoeg gebruikt wordt dan gaat het eruit. Zijn hier al meerdere artikeltjes over geweest op tweakers.

Overigens heb je dan nog steeds wel andere software nodig om dingen goed te regelen. Je hebt met iftt namelijk nog niks qua monitoring van je systemen bijvoorbeeld. Is eigenlijk alleen hele simpele taken. Meerdere condities gebaseerde taken kunnen nog wel eens iffy doen.

Het kan allemaal wel, maar het is vaak wat minder stabiel.
Helemaal mee eens! Ik heb recent dit uitgelegd als tweede advies in een open source presentatie. Vooral het essentiële verschil tussen een de facto en een de jure standaard maakt een wereld van verschil.
Dus weer cloud-connected (cloud-only?) devices, met proprietaire protocollen? Hard pass.
Goed dat je 't zegt. Ik ging er van uit dat het gewoon Zigbee zou zijn (Signify is immers ook van de Hue producten), maar het lijkt dus om een ander protocol te gaan.
Staat in het artikel:
Het slimme stopcontact werkt in combinatie met de WiZ-app op iOS en Android en met reguliere wifirouters
WiFi dus.
Zo te zien is ook Bluetooth mogelijk en is er bij 'voor professionals' melding over een 3rd party API. Dus rustig even afwachten waar ze precies mee komen.
Dan neem ik ondertussen alvast aan dat die API op hun servers draait. Bluetooth is leuk en aardig, maar zonder open protocol nog steeds niet bijster nuttig.
Ik heb die lampen gehad, maar dat werkt 9 van de 10 keer niet goed. Philips Hue is zoveel beter.
Fijn dat er op de plug een Aan/Uit knop zit. Die miste ik echt op de huidige Hue plug en ook die van Ikea.

Zo simpel, maar zo fijn.
Op de Hue smart plug zit wel degelijk een aan/uit knop. (Heb er hier 3 in huis). Of zijn er verschillende revisies?
Je hebt gelijk! Het is de Ikea versie die dit niet heeft. Hoe ik er bij kom van de Hue plug weet ik dan niet.

Neem niet weg dat het sowieso een gemis is op de Ikea plug. Want soms wil ik die staande lamp gewoon even met de hand aan doen ipv met de app.
Daar gebruik ik gewoon een draadloze knop voor. Deze is veel handiger te plaatsen dan helemaal achter een speaker te duiken ergens in een hoek met allemaal snoeren om daar de knop op de schakelaar in te drukken.
Gebruik zelf de app alleen maar om de schakeltijden aan te passen.
Vind ik ook.

Dat die constant in het stopcontact zit betekend niet dat die continue gebruikt wordt en daarmee energie verspilt als je ‘m toch niet gebruikt.
Een zigbee lamp (van ikea) gebruikt 0.5W als deze uit staat, verwacht niet dat het stop contact heel veel meer verbruikt en dit zal ook constant zijn.

0,5W het gehele jaar door verbruikt 4,38KWh/jaar.
Gemiddeld huishouden is ruim 2800KWh/jaar.

Ik vermoed dat je beter ergens anders beter kan beginnen met besparen.
Zodra het hele huis volhangt met dit soort speeltjes wordt het sluipverbruik al snel serieus echter.
Ja maar door slim met verlichting om te gaan kun je dat echter zo weer terug verdienen. Vroeger had ik zo’n mooi spaarlamp. Die kon aan of uit. Deze led lampjes hebben dus ook half aan of 10% aan en hebben dan ook effectief 50% of 10% verbruik.

Ja dat kan ook met een handmatige dimmer maar dat gebruik je alleen als er teveel licht is of te weinig. Ik ga met body en light sensors werken zodat licht automatisch aan en uit gaat op een bepaalde sterkte zolang er iemand in de ruimte aanwezig is. Daarna gaat het direct uit. Normaal als ik van werkplek beneden ff koffie doe doe ik het licht niet per se uit. Met 8 lampen van 7W heb ik in 15 minuten dan meer verbruikt dan zo’n plugje in een hele dag. Als je hiermee op dergelijke lampgroepen dus 15 minuten per dag korter het licht aan hebt heb je het verbruik er dus al uit.
Holy moly, 56 watt aan led lampen op je werkplek! Zit je in een grot of zo?
Met 2 lampjes van maximaal 6 watt en 1 raam is mijn werkplek ruimschoots licht genoeg.

Die lampjes dimmen dan ook nog op de hoeveelheid licht die binnen valt en gaan uit als er een tijdje geen beweging is geweest op kantoortijden.
Mja is een slaapkamer met raam op het westen. Niet heel veel licht dus overdag.

Heb hier twee sets hue play bar X3 en 2 normale hue bulbs. Al met al dus gauw een kleine 50W inderdaad.

Maar ja je kunt dus best wel energie besparen door er klein beetje energie in te investeren. Auto dimming, auto shutdown, dat soort dingetjes dragen uiteindelijk wel bij aan het totale verbruik.

Ook de maximale helderheid iets terugschroeven in je scenes naar 80% scheelt toch al gauw een hoop.
Ik heb boven de eetkamer tafel 3x 1,5 watt en mensen klagen al dat het te licht is en niet sfeervol meer. Minder is echter niet te vinden dus ze doen het er maar mee die 3x in een jaar dat ik iemand zie.
Als je het hele huis ermee volhangt dan zet je de knop erop ook niet regelmatig genoeg meer uit. Dat was meer mijn punt dat zo een knop eigenlijk niet uitmaakt voor je stroom verbruik.

Ook sluit ik mijn lampen erop aan en ben ik goedkoper en minder energie kwijt door dit ertussen te zetten dan een slimme lamp. Want hiermee kan ik meerdere lampen aansturen.
Sluit er een ledlamp van 4 watt op aan en laat deze 4 uur per dag ingeschakeld zijn ~ 6 kWh/jaar

Nu heb ik ook alles via HA en het verbruik van deze zaken zie ik als luxe en gemak.

[Reactie gewijzigd door habbekrats op 27 augustus 2020 19:56]

Die knop is om het contact manueel te bedienen, niet om de plug aan en uit te schakelen.
No light on the toilet? Now there is a motion sensor. Just take a wiz.
Leuk maar de meeste WC's in NL hebben geen stopcontacten.

Edit:
Mensen ik reageer op een grapje en iedereen duikt erop alsof het heel serieus commentaar was.
Ik bedoelde met "Leuk" in de zin van leuke woordspelling.

[Reactie gewijzigd door leonbong op 28 augustus 2020 08:36]

Gewoon een lamp nemen mer pir/radar sensor in, zij niet zo duur en werken goed :)
Klopt. Maar een LED lamp verbruikt evenveel of minder als die pir sensor...
Dan kan je beter de led gewoon aan laten. ;)
Heb zo'n mooi hue sensortje hangen :) werkt prima
Waarom heb je een stopcontact nodig?
Leuk maar de meeste WC's in NL hebben geen stopcontacten.
De motion sensor werkt op een batterij.
ik heb er twee in m'n toilet :P
Een voor het licht en de ander voor het spoelen? :P
Voor verwarming. Eentje die mee gaat op de schakelaar en een vaste.
Wie zit hier nou op te wachten? Klinkt leuk om een budgetmerk in het portfolio te hebben maar de kans dat dat op deze manier gigantisch faalt of zelfs backfired is aanzienlijk.
Voor die prijzen is het best interessant om eens mee te spelen als je er mee begint. Het spul in de HUE line up is minstens 50% duurder.
Ik vind zelfs dit nog duurder. Op amazon heb je slimme lampen en stopcontacten die 80% minder kosten en zelfs dat vind ik nog te duur gezien het aantal dat ik er nodig zou hebben. ook zijn ze te lomp en dus moet je hele rare toeren uit gaan halen met verleng dozen.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 28 augustus 2020 02:17]

Welke zijn dat dan? Ik heb overigens niet zo’h hoge pet op van Amazon. Zit een hoop troep tussen. Als het geen bekend a/b merk is dan moet je het absoluut niet kopen. Kans is aanwezig dat de hele boel doorfikt terwijl jij niet thuis bent.

Goedkope 220V elektronica is geen goed idee.
Tot 80% goedkoper??
Kom je dan niet in de “goedkoop=duurkoop zone“?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee