Topman: Instagram is niet langer app voor delen van foto's

Instagram is niet langer een app voor het delen van foto's, maar richt zich nu meer op video. Dat zegt topman Adam Mosseri in een video aan gebruikers. Het sociale medium gaat daarom in de komende maanden experimenteren met het voorschotelen van meer video's aan gebruikers.

Mensen openen Instagram om vermaakt te worden, zegt Mosseri in de video aan gebruikers. Ze maken nu minder gebruik van de Feed of van Stories en communiceren in plaats daarvan meer via berichten. Daarom moet Instagram zelf meer een plek voor vermaak via video worden, aldus de topman van het Facebook-dochterbedrijf.

In de komende maanden komen er daarom meer experimenten met video, onder andere door video's full screen te laten zien op telefoons. Ook komen er vaker posts in de Feed van accounts die gebruikers niet volgen, maar die gaan over onderwerpen die gebruikers misschien interessant vinden. Vermoedelijk moet dat de Feed interessant houden nu reguliere gebruikers minder vaak posten in de Feed en in Stories.

Video is een van de vier gebieden waarop Instagram zich wil gaan richten. De anderen zijn DM's, shopping en makers. Voor die laatste categorie komen er meer manieren om geld te verdienen, bijvoorbeeld via Stories die alleen te zien zijn voor betalende gebruikers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

01-07-2021 • 09:50

54 Linkedin

Reacties (54)

Wijzig sortering
Het is kennelijk ook teveel moeite voor een social media app om dicht bij zijn oorspronkelijk bestaan te blijven... de nadruk op foto's en eenvoudige video's te houden.

Ik snap heus dat men moet innoveren, maar waar ik een aantal jaren geleden Instagram juist zo prettig vond dat het vrij eenvoudig opgezet was, begint het nu langzaam functie na functies te introduceren en mij allemaal ongewenste features door mijn strot te duwen.

Ben benieuwd welk bedrijf nu weer een nieuwe poging doet om een eenvoudige variant van social media te starten.
Het is kennelijk ook teveel moeite voor een social media app om dicht bij zijn oorspronkelijk bestaan te blijven...
Het MySpace model…? ;)

Een voorbeeld van een platform dat niet wilde/kon innoveren en vervolgens keihard is ingehaald door andere partijen. Met name Facebook.
Twitter doet het anders nog prima en houd redelijk vast aan de eerste opzet.
Anoniem: 562971
@MightyFool1 juli 2021 11:54
Heb bij Twitter wel meer en meer het 'gevoel' dat ZIJ bepalen wat ik wel en niet mag zien en/of plaatsen...
Twitter is m.i. het strengste en meest censurerende platform. Leuk dat ze bij de kern zijn gebleven qua techniek, maar de kern 'vrijheid van meningsuiting' is vrij weinig over gebleven.. tenzij je mening is dat iemand anders een dikke pak veren in z'n reet verdiend. dan mag alles.
Nou ben ik vrij kwistig met de blokkeerknop om de meest haatdragende en rechtsextremistische accounts uit m'n timeline te filteren, maar er blijft ondanks dat voldoende over dat ik me afvraag welke censuur precies. Je moet het behoorlijk bont maken om van Twitter geweerd te worden.
Naast dat ik me afvraag wat voor respons je nou eigenlijk verwacht op "Are you stupid?" lijkt me zonder verdere context dat geen reden om iemands account te blokkeren. Dat staat ook niet in de Twitter guidelines. Maar de moderatie op Twitter is ondoorzichtig en lijkt scherper op het ene onderwerp dan het andere. Zal ook met de hoeveelheid klachten te maken hebben.

Ongeacht de politieke context is het bijzonder dat Trump en z'n meest extreme aanhangers konden blijven Twitteren terwijl er voldoende aanleiding was hier volgens de eigen regels actie op te ondernemen.
Laat ik het een moment van zwakte noemen.. terecht punt dat je maakt.. iets met frustraties.
Feit is wel dat ik zonder afstaan van mijn mobiele telefoonnummer aan de VS, ik er echt niet meer op kom.
Onderwater koppelen zij accounts, op basis van kleine overeenkomsten. Switch je bijvoorbeeld binnen dezelfde browser van account, dan weten zij dmv cookies, dat je dezelfde persoon bent. Vervolgens worden alle accounts geblokkeerd / opgeschort totdat ze je telefoonnummer hebben.

Nu is dat een persoonlijke principe kwestie, dat ik geen intentie heb om deze met hen te delen. Waardoor je dus in feite schaakmat wordt gezet.

Ik ben begonnen met trollen van Trump, omdat hij zoveel onzin tweete, dat ik mij verplicht voelde om daar een tegengeluid aan te geven, om te voorkomen dat mensen zijn tweets lezen en alleen maar commentaar van 'ja knikkers' te zien krijgen. Dit heb ik 4 jaar volgehouden, tot een dag voor inauguratie van Biden.
Eén tweetje naar een CEO, en het was klaar met de fun.. afijn, c'est la vie.
De eerste opzet was berichtjes van maximaal 140 tekens. Inmiddels is het ook veranderd in een platform met hele verhalen, foto's en filmpjes.
Twitter is ooit begonnen om algemene dingen mede te delen, zoals "ik doe de was". Dat is later meer een nieuws deel platform geworden.
Ik vraag me soms wel af of dat door daadwerkelijke innovatie kwam of gewoon door het letterlijke doel van leuke smoeltjes kunnen bekijken en beoordelen. En als momentum er eenmaal is...

Je ziet toch vaak dat niet de techniek voor de gebruikers leidend is maar juist 'veel andere mensen gebruiken het'. Want content is toch waar het om draait.
Ik moet nu ver in mijn geheugen graven, maar ik kan me een artikel herinneren dat MySpace doodsbang was om jquery ajax achtige technieken te gebruiken om hun platform “moderner” te maken omdat ze puur voor de pageviews gingen. Ze dachten daardoor advertentie-inkomsten mis te lopen.

Daardoor voelde hun platform vrij snel ouderwets ten opzichte van de nieuwe spelers.

Er waren uiteraard veel meer factoren, maar wat ik me herinner is vooral een focus op advertentie-inkomsten boven gebruikers ervaring.

@MightyFool Twitter is tot op zekere hoogte hetzelfde gebleven, ze hebben namelijk wel hun oorspronkelijke 140 karakter limiet verdubbeld. Ze zijn veranderd op basis van de behoeftes van de gebruikers. Wellicht 1 gebruiker in het bijzonder, maar goed.

En er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen.

[Reactie gewijzigd door walterg op 1 juli 2021 13:16]

Ik denk dat je met jquery achtige dingen, ajax bedoelt?
Alsin, de infinite scroll van facebook bijvoorbeeld.
Je hebt gelijk, het is alweer een tijd geleden :)
Er is inmiddels weinig meer in te halen. Vaak gaat het om on par te komen met Facebook.

Nieuwe platforms worden elke keer groot omdat ze 1 functie hebben en die goed beheersen. Als ze dan eenmaal de grote gewenste userbase hebben dan gaan ze juist alle functies toevoegen die elders al te vinden zijn in bijvoorbeeld Facebook. Terwijl men volgens mij juist een alternatief op Fb zoekt omdat het te groot/onoverzichtelijk wordt.

Je ziet het keer op keer. Nieuw platform die iets goed doet, dan komt de messenger er bij, en dan met een beetje pech nog een game hoekje, marktplaats hoekje, hier heb je nog wat stickers en we zijn weer terug bij af. Omdat ze allemaal uiteindelijk een totaalpakket willen bieden.
ja - de sterke drang naar generalisatie zie je overal. Specialisatie is onhandig lijkt het wel.

(webshops, supermarkten - allemaal willen ze alles tegelijk zijn)
Ik zal wel een "ouwe lul" zijn, maar volgens mij kreeg Instagram tractie, destijds, omdat "de ouders" er niet zaten?
Toen werd dat Snapchat, en etc. Je kent het verhaal.

Nu moet Instagram dus de moeite doen om zijn volgers binnen te houden, omdat we ondertussen ook daar al weer 10j verder zijn.
En nu is een leegloop bij Facebook van mensen jonger dan 30 en zijn het vooral eenvoudige apps die zich specifiek op één ding richten die populair zijn (TikTok, Snapchat etc...). Zegt ook wel wat.
Ik vond Instagram vroeger echt een fantastische app ...
maar ik begin het meer en meer op een Tell-Sell achtig platform gaan lijken. Je weet wel
dat TV-kanaal van vroeger waar ze al die "fantastische" producten verkopen voor megakorting!
En mijn associatie met het Tell-Sell kanaal is toch altijd wel.. wie koopt deze meuk en snel door zappen.
Nou dat gevoel krijg ik tegenwoordig dus ook een beetje zodra ik inlog op Instagram!

Als het niet de gesponsorde/betaalde reclames zijn dan zijn het wel de (sluik)reclames van de zogenaamde "influencers" die zogenaamd heel onschuldig een product aan het aanbevelen zijn maar dan wel met een PROMO code onderaan in het beeld en dan hebben we het nog niet over die cringy TikTok filmpjes gehad...

En nu kan je deze reclames gelukkig nog skippen of swipen maar als het zo doorgaat..worden dat waarschijnlijk ook verplichte blokken. :|

Ik hoop echt van harte dat er weer een app komt die terug gaat naar de oorspronkelijke Instagram roots...
Hah, je verwoord het goed, bedankt.
Erg amerikaans allemaal ook.
Zelfs korte filmpjes nemen teveel tijd van je in beslag.
Dan kijk ik liever naar foto's van feather_perfection of nuts_about_birds.
Een social_deal en fundamakeovers (geen idee waarom nog, ik ga nooit kunnen kopen)
erbij en dan ben ik er wel klaar mee.
Beetje overzichtelijk houden of het hoeft niet meer van mij, maar ik vrees het ergste.
Ik moet altijd lachen als ik van die korte filmpjes ziet, van pakweg 5 a 10 sec, waar dan groot onder staat: "wait until end!". Blijkbaar scrollen mensen na minder dan 5 sec dus al door naar het volgende filmpje....
Tell Sell apps... Je begint vrij basic, "maar wacht Mike, er is meer!" :P
Dit. Ik vond het 'verhaal' gebeuren al te ingewikkeld. Misschien word ik dan toch oud.

Maar is er al een dienst die in het gat springt en het bij de basis van Instagram houdt? Ik zou voorstander zijn. :)
Bedrijven gaan op een gegeven moment juist niet meer innoveren, maar om nog te groeien de grootst mogelijke groep mensen aan gaan spreken. Innoveren is voor de eerste stappen in de markt. Daarna gaan ze verbreden en wordt alles steeds meer een platform voor alles. ¯\_(ツ)_/¯

Early adopters klagen terwijl het platform blijft groeien en meer mainstream wordt. Zo gaat het nu eenmaal.

Oh en hierna moet er steeds meer geld per gebruiker verdient gaan worden, dus maak je borst maar nat.

Alles voor de aandeelhouders.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 1 juli 2021 11:30]

Ook het moeten innoveren is niet zomaar relevant. De markt bestaat niet alleen uit een groep klanten of investeerders die constant wat nieuws willen of waar dat meer winst zal opleveren. Wat het bestuur lijkt te kiezen is dat ze meer waarde menen te zien in klanten of investeerders die alle innovaties maar accepteren.
Ben benieuwd welk bedrijf nu weer een nieuwe poging doet om een eenvoudige variant van social media te starten.
Waren ze niet met een nieuwe Hyves bezig? 😋
Instagram is niet zo een app, het heeft geen 'fanbase' of eigen cultuur die beschermd moet worden, het is puur commercieel, sinds het van FaceBook is in ieder geval. Het heeft geen eigen gezicht/cultuur dus het maakt ook niets uit als het constant veranderd, niets gaat verloren, uiteindelijk maken ze het zodanig dat er zoveel mogelijk mensen Instagram dagelijks gebruiken.
Jammer dat Instagram van eenvoudige photo share app naar een soort Facebook & YouTube kruising evolueert. Als fotograaf bereikte ik hiermee klanten of klanten konden hier eenvoudig voorbeelden zien van mijn stijl. Na een jaar van een pak minder professionele activiteit, zit ik nu quasi helemaal onderaan de ladder qua exposure in het IG algoritme. Gewoon omdat ik geen dagelijkse videos postte van hoe ik mijn koffie drink, mijn lenscollectie in de vorm van een hartje presenteer, mijn kat aai of onsubtiel de boezem van m'n vriendin in beeld breng in een video over studiobelichting. Best belachelijk. Ik hoop op een alternatieve app binnenkort.
Bah. Instagram was echt leuk in het begin. Leuk om foto's te delen met vrienden en ook met onbekenden. Leuke nieuwe content ontdekken die binnen je interesses liggen, tegenwoordig krijg ik alleen maar reels in m'n feed gedrukt waar ik helemaal niet op zit te wachten. Het wordt steeds gebruiksonvriendelijker, door ook de knoppen te veranderen en steeds meer richting video en shopping te pushen. Iemand een goed alternatief?
Ik ben grotendeels afgehaakt toen je niet meer een chronologische feed kon zien. Het "slimme" algoritme laat dan de meer succesvolle posts eerder zien. Dat is misschien leuk als je allemaal grote IGers volgt. Maar als je gewoon wat vrienden volgt en toevallig 1 vriend heeft +1000 volgers (en de rest onder de 100) krijg je dus constant die ene vriend te zien. Volgens mij is IG vooral leuk als je de IG "sterren" (of hoe je ze ook noemt) volgt. Maar gewoon als leuk ding om af en toe een foto van je familie te zien is het steeds minder handig/leuk geworden.

Overigens is er als alternatief "VERO True Social", vond ik paar jaar terug wel leuk, alleen zat er bijna niemand op. Dat is altijd het probleem (netwerk effect).

[Reactie gewijzigd door Drexz op 1 juli 2021 10:25]

Je kunt een whatsapp groep (of telegram oid) aanmaken en daar je foto's delen? als je wilt delen met onbekenden.. ja die zitten blijkbaar niet meer te wachten op foto's van vreemden vandaar dat de focus zich verlegd naar stories en videos Instagram volgt die markt simpelweg.

Alternatieven zullen er haast niet zijn of met een hele kleine markt want nogmaals.. niemand boeit het meer
Ik gebruik nog met enige regelmaat pinterest ,
dat is niet zo in meegegaan met de hypes en veel minder afleidend.

Instagram is een beetje 😒 geworden. Te druk, te veel afleiding, leid aan obesitas zoals de gemiddelde VS’er.
https://vsco.co/ Het is heen bewerking foto/video app, maar je kan ook foto’s en video’s delen op je eigen pagina, zowel onbewerkte als bewerkte er zit al een paar 100 miljoen gebruikers op, je kan er ook mensen volgen.

Vsco ziet er in de webbrowser erg clean uit, beter als de kiddy instagram, als of ik dronken ben en een explosie van kleuren zie.

[Reactie gewijzigd door solozakdoekje op 1 juli 2021 14:22]

Weet iemand een leuk platform om foto's (vanuit een fotografiehobby) te delen als alternatief? Flickr wordt alleen gebruikt door fotografen. Instagram was altijd leuk om foto's te delen met van allerlei mensen. Heb weleens gehoord dat Twitter ook wel wordt gebruikt. Maar misschien zijn er nog andere platformen?
Je kan Behance proberen.
Kijk naast Behance ook eens naar 500px
Dankzij dit bericht en dat ik al langer weg wil bij instagram, zit ik net te kijken naar pixelfed, een open source instagram die zelf kan hosten maar je kan ook andere servers joinen. En je blijft niet alleen hangen achter je eigen server je kan andere mensen ook volgen op andere servers.

Dit kan misschien wel iets zijn.
Vind het niet erg dat video's beter ondersteund gaan worden, maar ik heb toch zo'n hekel aan dit:
Ook komen er vaker posts in de Feed van accounts die gebruikers niet volgen, maar die gaan over onderwerpen die gebruikers misschien interessant vinden.
Ik volg weinig mensen en kijk dus een keer in de zoveel dagen in mijn feed, nu komt deze dus vol te staan met random content. Waar moet ik dan aan denken? Vrienden van vrienden, of gaat een random automerk zijn nieuwe coole 'betaalbare' auto aan mij laten zien?
Hier had Tweakers laatst ook een artikel over: nieuws: Instagram test plaatsen posts van vreemden tussen die van contacten

Ik gebruik Instagram niet vaak, en alleen om posts van vrienden te checken. Er staat nu al best veel reclame tussen, denk dat dit de druppel wordt en dat ik 'm maar ga deïnstalleren. Naast de anti-privacy praktijken van Facebook wordt het dan wel erg moeilijk de content die ik wil zien te bekijken.

Persoonlijk zou ik graag een paar euro per maand betalen voor een app waar mensen die ik ken foto's in een feed plaatsen, zonder reclame en zonder dat ik m'n privacy op moet geven. Maar ja, no way dat ik mijn vrienden overtuig te betalen voor iets dat nu toch "gratis" is...
Ik heb hem net ook verwijderd maar meer van ik hoef niet te zien wat andere doen, maar misschien eens in de zoveel dagen iets zie van een vriend ofzo nou ja oke(Maar op zich boeit me niet).
Maar hoef inderdaad helemaal geen content van wild vreemde, ik zal nog eens via de pc soms kijken maar de app is van de mobiel net afgegooid.
Google Photos ? Maarja "privacy" i dunno about that.
Maar goed in Google photos kan je tegenwoordig een groep maken waar je 1 doorlopende stream hebt waar je foto's in kan plaatsen en ook kan commenten en chatten.
Alles is hetzelfde. Ik zou kunnen overdrijven, maar alle grote sociale media platforms hebben stories of willen dat mensen ervoor betalen.
Die stories kan me worden gesloten, op FB en Instagram gebruik ik het niet.
Mis er misschien veel nieuwe posts door, maar dat maakt me niet uit.
De belangrijke posts plaatst iemand toch wel op zijn tijdlijn!
En zo wordt ieder social media platform uiteindelijk precies hetzelfde. Ik snap dat je als de groei afvlakt iets nieuws wil proberen, maar de lifecycle voor deze netwerken lijkt zo voorspelbaar.
Dit is gewoon echt jammer. Instagram was een leuke plek om allerlei soorten foto's te kijken, en niet alleen maar professioneel werk.

Kudos aan degene die de rss thumbnail heeft gemaakt trouwens :')
Zucht… Instagram was 1 van de social media middelen waar ik wel wat feeling mee had. Het was een mooi platform om leuke kiekjes te delen en te liken, maar inmiddels is ook dit platform verpest. Als hobbyfotograaf is het leuk om af en toe wat kiekjes te posten. Ik zit helemaal niet te wachten op vage korte video’s. Dan ga ik wel naar TikTok o.i.d.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee