CentOS-vervanger Rocky Linux verschijnt

De Rocky Enterprise Software Foundation heeft de definitieve versie van Rocky Linux 8.4 vrijgegeven. Het is de eerste stabiele release van de Linux-distributie, die gestart is uit onvrede over Red Hats schrapping van CentOS.

De ontwikkelaars van Rocky Linux melden dat ze het OS genoeg getest hebben om zeker te zijn van de stabiliteit van de software voor productiesystemen. Rocky Linux 8.4 is verschenen voor x86_64 en ARM64. Gebruikers kunnen gratis ondersteuning krijgen via de Mattermost-chatomgeving, het IRC-kanaal en de forums van Rocky Linux. Betaalde ondersteuning is verkrijgbaar via CIQ, het bedrijf van Gregory Kurtzer. Hij is ook initiatiefnemer van Rocky Linux.

Kurtzer is ook verantwoordelijk voor CentOS, de Linux-distributie die hij in 2002 in gang zette als CAOS Linux. In 2014 werd Red Hat een belangrijke drijvende kracht achter het CentOS Project, maar dat bedrijf maakte eind 2020 bekend dat het zou stoppen met CentOS als rebuilds van Red Hat Enterprise Linux en zich ging richten op CentOS Stream, dat previews van RHEL betreft.

Uit onvrede over dat besluit startte Kurtzer Rocky Linux. Net als CentOS gaat het om een distro die de broncode van Red Hat Enterprise Linux gebruikt, zodat gebruikers de garantie hebben dat applicaties voor RHEL werken. Rocky Linux is niet de enige distributie die gestart is om CentOS te vervangen. In maart werd bekend dat CloudLinux met AlmaLinux OS hetzelfde doel heeft.

Rocky Linux

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

22-06-2021 • 14:16

65

Submitter: Muncher

Reacties (65)

65
65
31
8
0
27
Wijzig sortering
En hier kan je Rocky Linux downloaden:

https://rockylinux.org/
Anoniem: 390704 @toro22 juni 2021 16:58
Dank.
Fun fact: de "minimal" is 1.8GB. Waar is de tijd gebleven dat een minimal iso 200MB was ... ?
Tja, ik kan mij nog tape reels voor de pdp11-, printouts van 386bsd om exportrestricties te omzeilen -, 3 floppies met linux (eoa non-threaded os in those days) herinneren. Vroegah !
Hangt een beetje af van wat je minimal noemt natuurlijk. Debian kan je ook nog altijd met zo een kleine ISO krijgen, maar moet je wel alles van het internet downloaden. Met deze base image neem ik aan dat je al een mooi aanbod aan services kunt opzetten.
net gedraaid in een VM: CLI-only? "startx" leidt tot foutmelding.
In een minimum verwacht ik geen GUI. Dan zit je al snel aan de 4-5GB. Een Ubuntu met Gnome iso is GB.

[Reactie gewijzigd door JackBol op 22 juli 2024 13:45]

Daar waar ook de tijd van 4 GB harddrives en 700 MB CD-R's was.
Wat een moderniteit...
30MB harddisks met de omvang van een Wasmachine...., voor een ruim jaar salaris.
1MB geheugen a NLG 1,00/byte.
...
Tja. en waar is de tijd dat een heel OS op een doosje floppy disks past? Software wordt nu eenmaal groter.
Een doosje floppies?...
QNX kwam op een floppy, een paar extra als je ook de ontwikkel kit wilde hebben.
Anoniem: 420148 @tweaknico23 juni 2021 13:17
Exact mijn punt, wat je ook kiest, er is bijna altijd een voorloper die kleiner was. Beetje hetzelfde als vragen waarom games nu groter zijn dan 10 DVDs met het argument dat er vroeger meerdere games op 1 floppy pasten.
Hier zijn de release Notes and ze hebben ook een migratie script die ondersteund om vanaf verschillende RHEL clones te migreren naar RockyLinux 8.4

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 13:45]

Ik heb nu een paar CentOs 8 en een paar CentOs 7 servers draaien. De CentOs 7 versies zou ik graag naar Rocky Linux brengen via een script. Is dit mogelijk? De CentOs 8 servers zijn duidelijk, die lukken wel.
Het migratie script ondersteund alleen van CentOS 8.4 naar RockyLinux 8.4, zie de link naar de Release Notes in mijn reactie waar jij op reageerde. Dus niet van CentOS 7 naar Rocky Linux 8 daar zal je een schone installatie voor moeten doen, en RHEL ondersteund ook officieel geen migraties van de ene major versie naar de volgende major versie.
Conversion Tool Available
The community has created the migrate2rocky tool to aid in the conversion to Rocky Linux 8.4 from other Enterprise Linux systems.

This tool has been tested and is generally known to work, however use of it is at your own risk.

Community members have successfully migrated test systems to Rocky Linux from:

Alma Linux (8.4)
CentOS Linux (8.4)
Red Hat Enterprise Linux (8.4)
Oracle Linux (8.4)
https://github.com/rocky-...s/tree/main/migrate2rocky

[Reactie gewijzigd door Hydranet op 22 juli 2024 13:45]

Helder. Dank voor je uitleg. Ik was in de veronderstelling dat vanaf versie 7 een upgrade naar een nieuwe major versie geen reinstall nodig had. Maar dat heb ik dan denk ik verkeerd begrepen :)
Je hebt gelijk, het laatste dat ik daar over had gehoord was dat het niet ondersteund wat maar van RHEL7 naar RHEL8 word nu wel ondersteund met de leapp upgrade tool. Ik weet niet in hoeverre je leapp kan gebruiken onder CentOS maar je kan het proberen. Als je het lukt om te upgraden van CentOS7 naar CentOS8 kan je daarna updaten naar 8.4 om vervolgens het Rocky migratie script te gebruiken.
Lijkt mij niet mogelijk, wil je op dezelfde voett doorgaan dan zou je naar Oracle linux kunnen kijken.
Ik zou een herinstall van Rocky Linux vanaf een CentOs 7 minder erg vinden dan naar OracleLinux over te stappen. De naam Oracle zou al een hint moeten geven waarom ik niet over zou willen gaan. :)
Kan zo zijn, maar voorlopig leveren ze een prima distro die wat snelheid betreft beter ingeregeld is dan de standaard.

Misschien hebben ze er bij Rocky van geleerd, voor hetzelfde geld is het over vijf jaar weeer bingo vanwege een leuke zak geld.
Rocky vs AlmaLinux OS?
Beiden zijn bit4bit/bug4bug downstream van RHEL. Ik verwacht niet dat er, behalve branding, veel verschil zit tussen de 2.
Waar het grootste verschil in gaat zitten is de organisatie die er achter zit.
Alma: een commercieel bedrijf.
Rocky Linux: een stichting.
Beiden hebben voor en nadelen. Ik zou persoonlijk als purist voor een stichting gaan. Dan heb je de grootste zekerheid dat commerciële belangen tot een minimum worden beperkt.
“Dan heb je de grootste zekerheid dat commerciële belangen tot een minimum worden beperkt.”

Zo sprak men ook over de CAOS-foundation en we zien hoe dat is afgelopen. :P En het is nu dezelfde oprichter. Wellicht zal ie niet twee keer dezelfde fout maken, maar hoe dan ook zou ik niet durven stellen dat er een hogere mate van zekerheid is.

CloudLinux heeft ook wel baat bij dat het gratis blijft vanwege a.) support contracten, b.) verkoop van addons van CloudLinux of KernelCare, c.) voor Oakley zal het interessant zijn om te pushen om zeker te zijn dat er niets gemold wordt voor cPanel.

En alleen al dat dit waarschijnlijk de OS of choice wordt voor cPanel zal al leiden tot een forse drijfveer erachter en een grote community. Dat kan bij Rocky ook natuurlijk, don’t get me wrong, maar er zit hier wel een stok achter de deur.

Op lange termijn gok ik dat Alma gaat “winnen”, maar we gaan ‘t zien. :)
cPanel heeft zichzelf al gemold door de prijzen torenhoog te maken.
Sinds ik cPanel in de ban heb gedaan zijn mijn hosting kosten veel lager en het platform stabieler.

Probleem met CentOS zijn de aankomende veranderingen waardoor CloudLinux in de problemen komt, en daarom gaan zij hun eigen distro optuigen.
CloudLinux Inc. had net zo goed kunnen meewerken aan Rocky en dan CloudLinux kunnen baseren op Rocky.

WebPros (cPanel, Plesk and WHMCS) hebben hier helemaal niks mee te maken.
Wat gebruik je dan in de plaats van cPanel? Wij zijn momenteel ook alternatieven aan het evalueren.
DirectAdmin. Goedkoper, heeft plugins, goede snelle tech helpdesk, goede KB artikelen, custom klant templates etc
Wij gebruiken ook Directadmin, naar alle tevredenheid. Dat is op VPS-en bij Transip, waar ze Directadmin alleen met CentOS out-of-the-box leveren. Hebben jullie zicht op een opvolger na CentOS 7?
Heb zelf iets in elkaar gezet omdat ik Argon2id wil ondersteunen i.c.m. PHP-FPM op Apache.
Voordeel is dat mijn klanten geen ftp willen en vrolijk ecdsa sleutels gebruiken met sftp.

[Reactie gewijzigd door DJMaze op 22 juli 2024 13:45]

Mijn ervaring binnen de Open Source wereld (ben slechts 'geeky' thuisgebruiker, c.q. pruts0r) is dat de beste wint. De aanbieder die het meeste zorg besteedt en het meest tegemoet komt aan de wensen van de 'gebruiker' door de community omarmd wordt en de verliezer, maar beter iets anders kan gaan doen.

Bijvoorbeeld LibreOffice is hier een goed voorbeeld van. Apache OpenOffice wordt nog nauwelijks doorontwikkeld en gebruikt.
Openoffice is overgenomen door Oracle, vanuit de community is hier als antwoord Libreoffice uit voortgekomen. Als Oracle met zijn vingers er van af was gebleven hadden we nu nog gewoon open office gehad.

Hetzelfde geldt voor MySQL, ook kapot gemaakt door Oracle waardoor we nu allemaal MariaDB gebruiken.
voor Oakley zal het interessant zijn om te pushen om zeker te zijn dat er niets gemold wordt voor cPanel.
Dus als Red Hat een kant uitgaat die niet past voor cPanel en/of Plesk, zat deze distributie afwijken van Red Hat? Dat lijkt mij toch ook een probleem.

CentOS werd heel vaak gebruikt als drop in alternatief voor allerlei commerciele toepassingen, die vaak niet op het publieke Internet hangen maar in de datacenters van grote bedrijven. Dat gaf ontwikkelaars de keuze om niet te moeten sukkelen met Red Hat licenties in de testomgevingen, en klanten de keuze of ze een gratis OS gebruikten of het commerciele OS waar ze wellicht toch al een support contract voor hadden kiezen.

Voor de Oakley toepassingen zal AlmaLinux dan misschien wel een populaire keuze zijn, maar voor andere toepassingen gok ik dat gebruikers vaker voor Rocky zullen kiezen.
Volgens mij is dit niet helemaal juist. Alma is namelijk ook gewoon geregistreerd als een stichting, echter krijgt het een jaarlijkse kapitaalinjectie van 1 miljoen USD vanuit CloudLinux. En zijn er nog een aantal commerciële sponsoren. Zie ook https://almalinux.org/ onder 'About AlmaLinux OS'. Maar het idee is dat in de basis de community gewoon 'eigenaar' is van Alma.

Op dat punt is het niet heel veel anders dan Rocky, waar CIQ als bedrijf achter zit.

[Reactie gewijzigd door Cybje op 22 juli 2024 13:45]

Point taken. Toch ben ik blij dat er nu 2 clubs zijn die min of meer hetzelfde doen. Dat houdt beiden scherp.
Want met CentOS kreupel gemaakt door het als upstream speeltuin van RHEL te maken is er gewoon behoefte aan een stabiele downstream distro.
En als het aankomt op stabiel, dan zijn er maar 2 keuzes: Een RHEL downstream distro of Debian. Dat er nu 2 RHEL downstream distro's zie ik eerder als positief dan negatief.
Sure, RH heeft flink aan de licenties voor RHEL gesleuteld om maar zo veel mogelijk mensen van CentOS Linux naar RHEL te krijgen, maar het vertrouwen in IBM/RH is nu wel volledig en definitief weg.
Toch heb ik hier gelezen dat Stream wel degelijk een goed OS is. Even de Centos release comments hier nalezen.
Vergeleken met CentOS Linux is CentOS Stream een kreupel gemaakte speeltuin voor RHEL. Niets meer, niets minder.
Als je een datacenter vol met CentOS Linux servers hebt draaien is de move naar Stream gewoon een enorme aderlating, om niet te spreken van een (veel) groter risico op problemen.
IBM/RH hebben naar mijn mening een catastrofale fout gemaakt door CentOS Linux de nek om te draaien.
Ja, eerlijk is eerlijk dat dacht ik eerst ook, maar hier lees dit eens: https://medium.com/swlh/c...-its-awesome-5c45d944fb22
Interessant artikel, maar ik heb mijn twijfels over deze uitspraak:
"This means if you thought RHEL was stable enough before, then CentOS Stream is stable enough now. The testing framework RHEL used then is what both RHEL and CentOS Stream will use going forward."

Je kan prima patches hebben die door alle testen komen, maar die op je server parks de boel behoorlijk verstieren omdat je de AD integratie o.i.d. on prem net wat anders hebt ingericht dan waar de tests van uitging.
Ik vermoed dat ze patches die flinke impact kunnen hebben nu eerder uitbrengen op Centos, het zijn toch geen betalende klanten. Maar goed we zullen zien. Voordeel voor betalende klanten zie ik dan wel --> er is meer getest voor ze bij Rhel zelf uitkomen.
En als het aankomt op stabiel, dan zijn er maar 2 keuzes: Een RHEL downstream distro of Debian.
Half duitsland is het niet met je eens. SUSE Enterprise Linux is zeker een stabiel alternatief.
Kunnen ze niet beter mergen?
CentOS is toch helemaal niet geschrapt? Het is nu CentOS Stream.
Klopt. Maar waar CentOS 7 en CentOS 8 een downstream gratis variant was van RHEL, is CentOS Stream een upstream variant voor RHEL tussen Fedora en RHEL in.

Dus waar vroeger het zo was:
Fedora (playground)
RHEL (stable)
CentOS (stable, free)

Is het nu:
Fedora (playground)
CentOS Stream (beta)
RHEL (stable)
Draai op dit moment nog Centos 7, heb het net even nagekeken, EOL staat op 30 juni 2024. Voor Centos 8 stond die EOL oorspronkelijk op 2029 maar die is tegelijkertijd met de Centos Stream aankondiging op december 2021 gezet.

Daarover waren de Centos gebruikers die al op 8 waren overgegaan zeer verbolgen over. Stond toen zelf net op het punt eens naar 8 te kijken maar heb het even gelaten. Nu de eerste Rocky release daar is daar eens naar kijken. Tijd voor een verse start. Vind het trouwens niet zo slecht dat de vrije RH variant weer echt in de community komt te liggen.
Ik was er een van. Ik had net mijn NAS inclusief bijna alle VM's die ik daar op draai omgezet naar CentOS8 zodat ik tot 2029 support had. Opeens kwamen ze met de aankondiging dat support eind 2021 zou stoppen. Ik was dus erg blij met de aankondiging van RockyLinux en net zo blij vandaag met de release. Hopelijk kan ik voor eind dit jaar mijn NAS ombouwen op een Ryzen V2718 platform met RockyLinux
Ik ben benieuwd. Ik heb 8.3 in een VM draaien, en dat draaide al erg goed en stabiel. Nu eens een nieuwe VM met 8.4 aanmaken en die door de pijnbank heen halen.
Waarom, welke veranderingen verwacht jij met een minor update ?
En is dit een vanilla install van "gold media" of een vagrant box ofzo.
Nou... GCC die ineens van 8.3.1 naar 8.4.1 is gegaan vind ik bijvoorbeeld een forse change.
Jij vreest dat de ABI wat breekt ?
Binary nVidia drivers klagen er oa over bij install , "kernel compiled with different GCC than system version"

Ik ben altijd heel voorzichtig met zulke changes ; in het verleden brak een simpele rebuild van dezelfde versie van glibc ook al diverse zaken (in de CentOS7 tijd)
Normaal gesproken niet veel, maar sinds 8.3 aan werd geduid als "beta" met de "draai dit niet in productie" waarschuwingen, en 8.4 de eerste "stable" is vind ik het wel spannend.

Dit is een vanilla install op een KVM cluster
Ik draaide op mijn twee vpsen Springdale Linux 8.4 en heb het migratie script gedraait op beide van mijn vpsen en beiden draaien nu Rocky Linux 8.4 8-)
One goes down, two takes its place...

Ik wilde eigenlijk dat er eens wat meer gecentraliseerd werdt. Ik weet dat keuze vrijheid een groot goed is, maar daarmee kan je het nadeel van versnippering niet goed praten. Niet alleen versnippering in keuze, maar ook van inzet..
Aan de andere kant, kunnen er nu ook meer mensen bijdragen leveren aan een project die er anders niet tussengekomen waren.
Opzich ben ik het wel met je eens dat de versnippering vele nadelen kent.

> Ik weet dat keuze vrijheid een groot goed is, maar daarmee kan je het nadeel van versnippering niet goed praten.

Ik vind de keuze vrijheid voor zowel de gebruiker _als_ de ontwikkelaar (die kan kiezen waaraan hij/zij wil werken) veel belangrijker dan wat dan ook. Als je iets gecentraliseerds wil, dan kies je voor RHEL daar zit dan wel een prijskaartje aan, maar voor niets komt de zon op.
Ben het met je eens.

Het komt ook zeker niet ten goede qua service en problemen oplossen.
Door die hele versnippering word je vaak, ironisch genoeg, van het kastje naar de muur gestuurd.
Vaak met een groot diep donker bos tussen dat kastje en de muur.

Alles moet overal maar kunnen, maar uiteindelijk is het resultaat dat er focus mist.
Ik werk liever met beperkingen dan met duizend-en-een dingen die allemaal (net) niet af zijn.
Vervolgens roept men dat het allemaal goed komt, maar na jaren blijkt hier maar amper progressie in te zijn geweest.

Vervolgens wordt dan de enige troefkaart getrokken, "ja, maar het is gratis".
Het zal best, maar iets wat gratis is en onbruikbaar, is nog steeds onbruikbaar.

Persoonlijk zie ik liever dat mensen een constructieve bijdrage leveren aan een handjevol dingen, en daar dan ook serieus stappen mee maken, ipv de breedte in gaan en er uiteindelijk geen enkele echt uitblinkt.
Ben het in algemene zin met je eens maar deze situatie heeft minder te maken versnippering en opensource.

Deze situatie is voor mij gewoon een bedrijf wat stopt met een product. Noem het "red hat voor mensen zonder red hat geld".

De vraag is nog steeds flink terwijl het aanbod ineens 0 is. Dan is het logisch dat 1 of meerdere nieuwe spelers in het gat springen. Persoonlijk verwacht ik dat zodra de hoofdmoot moet migreren (Cent OS 7 is nog wel even supported) er nog maar 1 is overgebleven.
Absoluut akkoord met je maar de centralisatie moet wel goed gedaan worden. Toen RedHat Lennart Poettering's werk erdoor duwde toen het nog groen vroegrijp was en alle andere distro's moesten volgen omdat ook andere software zich stapjesgewijs op RH afstelde met pulseaudio en systemd. Ik ben uiteindelijk wel blij dat systemd er is nu maar het proeft nog wrang. En ik snap echt het nut niet van Avahi/Zeroconf/Bonjour whatever. Weer een service discovery/announcement tool die je niet moet vergeten om af te zetten.
Ik bedoel centralisatie meer in de vorm van distro's. Prima dat er een aantal init systemen zijn, maar 278 distro's is wat veel.
Deze twee binnenkort ook maar eens aan de tand voelen dan… voor de hobby :)

Het gedoe rondom de support van C8 die ineens wegviel en C7 die redelijk ‘snel’ afgelopen is - ik verwacht dit project ergens eind 21/midden 22 op te leveren - heeft mij ertoe bewogen deze keer voor Ubuntu Server LTS als platform te kiezen; laat RH maar even hun koers zoeken…kijken we dan wel verder.

De vendor die hun systeem gaan upgraden als onderdeel van dit project heb ik ondertussen zover gekregen dat ze hun hele ‘boeltje’ nu ook op Ubuntu Server LTS supporten…dus bij dit project gaan we de Ubuntu server route :)

Uiteindelijk was Ubuntu even wennen als je van Centos/Redhat afkomt (config files, sommige tools/commando’s, e.d. Zit toch allemaal weer iets anders in elkaar) maar draait uiteindelijk gewoon goed. Cockpit erop - collega’s ook gelukkig want ze hoeven de terminal nauwelijks meer in 😁
De tweede zin: wat een gruwelijk verengelsen van de nederlandse taal... Sorry. Maar het doet pijn aan de ogen ;-)
Maar wat denk je over de vervanger van CentOS ? Zal je het gebruiken of heb je al een ander alternatief gevonden ?
Of je het ook voor productie kan gebruiken hangt af van hoe snel de (security) patches beschikbaar zijn. Centos liep niet veel achter op rhel, zeker als ze hot waren.
Ik heb er eens mee zitten spelen, maar blijf issues houden met scripts die niet werken of niet werken zoals het hoort en andere onzin waar ik geen zin heb en waar ik met AlmaLinux of welke andere distributie geen last van heb. Ik kan bij elke distro mijn tarballetje met scripts en tools uitpakken en het werkt, of het nou RHEL of DEB based is (hou ik rekening mee en check ik in de scripts) maar bij Rocky kan ik gaan debuggen. Kon ik dat met de beta nog begrijpen en accepteren, nu met de release begin ik er niet eens aan. Jammer maar helaas. Ze zijn al laat op het feestje, aangezien Alma al en een paar maanden als stable beschikbaar is, maar als het dan ook nog eens niet werkt zoals het hoort ben ik er klaar mee.

Ter referentie, zonder in de details te duiken: mijn zutje werkt op RHEL, Alma, CentOS, Fedora, Debian, Ubuntu LTS, Ubuntu latest, Devuan, Gentoo, Arch en Slackware. Maar niet op Rocky.
Als het werkt op RHEL werkt het op Rocky, gezien dat een binary copy is (komt van dezelfde source, maar dan zonder branding). Rocky is binary compatible met RHEL...

Álle scripts en zooi die ik heb die werkt op CentOS, RHEL en Fedora werkt op Rocky.
Dat is het idee ja. En voor Alma klopt dat. En mijn ervaring leert dat Rocky daarbij issues heeft.
N=1, dus. Goed, dat is het bij mij ook natuurlijk; hier draait alles wat op mijn RHEL cluster draait ook prima op Rocky.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.