D-Link start verkoop Wi-Fi 6-meshduo voor 183 euro

D-Link heeft de europrijzen bekendgemaakt van twee Wi-Fi 6-meshbundels in de COVR AX1800-serie. De COVR-X1862 met twee meshrouters kost 183 euro, de variant met drie routers kost 275 euro. De routers zijn per direct te koop in de Benelux.

De twee wifi-meshbundels ondersteunen maximaal 1,774Gbit/s via dual-band. Met 5GHz is een maximale snelheid van 1,2Gbit/s mogelijk, via 2,4GHz kunnen de routers maximaal 574Mbit/s versturen. De routers ondersteunen verder MU-MIMO, ofdma, BSS, WPA3 en Smart Roaming. Bij laatstgenoemde scannen de routers continu de sterkte van het wifi-signaal in het netwerk. Apparaten worden daarbij automatisch verbonden met het COVR-punt met het sterkste signaal.

De COVR-X1862-bundel bestaat uit twee meshrouters en biedt een maximale dekking van 420m². Bij de COVR-X1863-bundle met drie meshrouters is deze maximale dekking 600m². Dit kan worden uitgebreid met extra COVR-meshrouters. Elke access point heeft tevens een ethernetpoort.

De dekking is daarnaast uit te breiden met de nieuwe DAP-X1860 Range Extender. Deze kost 88,90 euro en heeft een stekkerontwerp. Deze heeft dezelfde maximale dual-bandsnelheid van 1,774Gbit/s als de COVR-meshrouters en een ethernetpoort. Een ledlampje geeft de wifi-signaalsterkte aan en voor verbinding is er een wps-knop. De range-extender biedt een maximale dekking van 185m2.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-06-2021 • 12:00

49 Linkedin

Reacties (49)

49
49
19
3
0
29
Wijzig sortering
Deze lijkt helaas geen dedicated wifi backhaul te hebben, backhaul enkel mogelijk via een ethernet kabel.
Inderdaad en daarmee begrijp ik nooit waarom men ervoor kiest om dit soort apparaten uit te brengen zonder powerline erin te integreren. Je plugt het ding toch al in je stroomnet en je gaat dat waarschijnlijk doen op een plek waar je geen netwerkkabel hebt of kunt trekken, dus dan ligt powerline enorm voor de hand. En ja ik weet dat powerline niet zaligmakend is en nadelen heeft, maar helemaal geen backhaul is dat ook niet.

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 21 juni 2021 12:14]

Snap sowieso het hele idee van dit soort producten niet. Als je toch al een UTPtje moet trekken, neem dan gewoon een aantal AP's met PoE..
Gewoon een AP-tje is nogal wat anders dan een mesh netwerk. En PoE klinkt mooi maar ik weet of dat zo maar over alle kabels en afstanden werkt die een gemiddelde consument heeft liggen? En daarnaast zal die best een wireless backhaul hebben, alleen niet dedicated dus niet optimaal.

Zelfde voor powerline connectivieit. Kostenverhogend en werkt lang niet overal goed. Waarom zouden ze dat in elk consumentenproduct moeten verwerken terwijl ze al lijnen hebben die het ondersteunen en niet iedereen het nodig heeft of kan gebruiken?

[Reactie gewijzigd door Rctworld op 21 juni 2021 12:29]

Gewoon een AP-tje is nogal wat anders dan een mesh netwerk.
Zolang er geen formele definitie is, is 'mesh' niks anders dan een marketing-term voor "netwerkje met meerdere AP's, waarbij wij als leverancier het zo gebruiksvriendelijk mogelijk maken om te configureren"

De backhaul kan van alles zijn, bedraad of niet, dedicated of niet en ook het maken van de netwerk-topologie kan volautomatisch zijn of handmatig nodes toevoegen. De topologie kan multi-hop zelf-configurerend zijn, of juist een simpele hoofdapparaat/satelliet setup.

Als het aan de marketingtypes ligt, dan noemen ze alles mesh.

(Als je een superstricte definitie van 'mesh' wil: Een netwerk, zonder dedicated netwerkapparaten: de clientdevices zelf zouden dan dmv. verbindingen met elkaar een netwerk vormen en zo met elkaar communiceren. Speaking of zero-conf!)

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 21 juni 2021 14:00]

Het is toch wel wat anders dan een AP. Mesh is eerder een vooruitgang van een repeater dan een variant van AP.

Grootste verschil blijft bij het feit dat een mesh steeds alle punten moet passeren, of eerder via de basis moet passeren om zo tot de router te komen.
mesh is niet heel veel anders dan een paar kleine APs verspreid over je huis.
Het is namelijk de client die bepaald met welke hij verbinding maakt, ongeacht je mesh oplossing.

Ja er zijn technieken waarbij juist je mesh/AP een client naar een andere pusht ofzoiets, maar volgens mij gebruiken de meeste telefoons en laptops die techniek helemaal niet.

Oftewel: een paar WiFi APs hier en daar neerzetten, bekabeld verbinden met een router en klaar (liefst via PoE, wat prima werkt met AWG24 kabels, al is het cat5e).
Als je geen kabels wil, dan een AP met een 2e radio voor de backhaul. Volgens mij worden die vooral verkocht met het naampje "mesh" erop en werkt het weer alleen als je allemaal dezelfde apparaten hebt..
Ja er zijn technieken waarbij juist je mesh/AP een client naar een andere pusht ofzoiets, maar volgens mij gebruiken de meeste telefoons en laptops die techniek helemaal niet.
Je kan ook je transmissievermogen verlagen (cell grootte verkleinen) en bepaalde modulatietechnieken die oud en traag zijn en (te) goed werken over slechte verbindingen verbieden en de clients zo verplichten om te verbinden met hogere snelheden en als gevolg sneller te roamen naar meer gepaste meestal dichter gelegen ESSIDs (APs). Dingen zoals Band Steering zijn inderdaad funky.

[Reactie gewijzigd door goarilla op 21 juni 2021 13:14]

Dat deed ik met 2 Unifi in-Wall AC, beide verlaagd maar de ene wat meer dan de ander. Ik had 2.4GHz helemaal uitgeschakeld.

Uiteindelijk ontdekte ik een keer dat ik met 1 van de 2 APs eigenlijk zelfs met een kleine verlaging, maar 2.4GHz wel ingeschakeld nog genoeg dekking heb in het 'gebied van' de 2e AP. Die is daarom sindskort helemaal uitgeschakeld :) ik gebruik m alleen voor de netwerkpoorten, chromecast in de slaapkamer.

Dit is in een rechthoekig 100m2 appartement, met de APs opgesteld +/- het midden van de korte zijdes. Eentje was dus voldoende eigenlijk. Het gat in de muur dat ervoor nodig was (past niet zomaar in de ruimte van een wandcontactdoos) is te lelijk anders had ik die 2e kunnen verkopen.
Ik heb geprobeerd met klassieke routers te bereiken wat ik nu heb en dat was zelden succesvol. Roamen was een probleem en het werkte enkel ok met wired backhaul. De huidige asus mesh oplossing roamt vlotter, haalt 600mbit over de dedicated wifi 6 backhaul door de vloer heen en is stabiel. Waarom het precies werkt of wat er anders is weet ik niet, maar het is een enorme verbetering en plug n play. Uiteraard vergelijkt het niet met wat mijn ouders hebben (UTP in elke kamer), maar voor een oude woning is het een snelle makkelijke oplossing.
Ja een dedicated backhaul is volgens mij wel essentieel (via kabels of apart wifi radio). Ik heb dit alleen met Unifi spul gedaan, officieel geen mesh natuurlijk maar werkt wel goed zo.

De Asus Mesh heb ik uiteindelijk ook aangeraden bij een vriend, was toen 1 van de betaalbaardere mesh oplossingen en hij had ook geen mogelijkheid kabels door te trekken naar boven. Het werkt verbazingwekkend goed voor hem, ook door vloeren heen. wel met 2.4GHz als backhaul (lage frequenties gaan makkelijker door muren/vloeren) en 5GHz voor verbinding met clients op die verdieping.

5GHz als backhaul is niet aan te raden.. die frequentie is te hoog om voldoende door kamers te gaan, al helemaal door gewapende vloeren.
Die ervaring heb ik dus niet, rijwoning uit 1967. 1 punt in woonkamer en 1 op 1ste verdieping ongeveer schuin erboven. Met 5ghz backhaul is de ontvangst goed genoeg wat resulteert in een speedtest.net snelheid van 600mbit. Dit met een client die verbonden is met de satelliet via utp (en dus dan via 5ghz backhaul met de router beneden).
Oh dat is heel netjes!
En PoE klinkt mooi maar ik weet of dat zo maar over alle kabels en afstanden werkt die een gemiddelde consument heeft liggen?
Als deze consument UTP doosjes op de muur heeft zitten mag ik hopen dat het om solid-core kabels gaat en deze ook van koper zijn, in dat geval ja en ja. Heeft een hobby bob een flex UTP kabel door het hele huis heen aan de muur geclipt dan nee.
[...]


Als deze consument UTP doosjes op de muur heeft zitten mag ik hopen dat het om solid-core kabels gaat en deze ook van koper zijn, in dat geval ja en ja. Heeft een hobby bob een flex UTP kabel door het hele huis heen aan de muur geclipt dan nee.
Sorry maar wat een onzin. Solid core word enkel gebruikt in omgevingen met hoge elektromagnetische interferentie. En daar wordt niet je magnetron mee bedoeld.

Daarbij is solid core door allemaal hoeken trekken (bijvoorbeeld in de muur van een huis) een ontzettend slecht idee omdat de kabel daar helemaal niet tegen kan.
Desalnietemin.... Solid kabels trek je door muren etc heen. Stranded kabels enkel als patch kabels.
Het is toch de standaard voor in de muur, gek dat het eigenlijk helemaal niet geschikt is volgens jou. 8)7

Ben je niet in de war met S/FTP, ik heb het over solid-core dat zegt nog helemaal niets over shielding van individuele paren dan wel hele bundels.
quatch, "hobby bob" kabels hier en AP's & switches worden door POE van stroom voorzien met geen enkel probleem.
Ik heb hier een "hobby bob" kabel oftewel een stranded CCA (verkoperd alu) en die wil toch echt mijn Ubiquiti AP's niet voorzien van voldoende spanning over ~40 meter, met een fatsoenlijke koperen stranded kabel zou het ook vast gaan maar het zijn en blijven niet de juiste kabels voor POE over langere afstand.
De meeste hebben dus gewoon stranded koper, en de meeste mensen hebben echt geen lengtes van 40m in een gewoon huis hoor. Zoals je dus zelf gewoon zegt meer dan genoeg voor normale huizen.
Die 40 meter heb ik meegenomen van iemand uit een vrij klein sociaal huurhuis, die kabel liep van de oude voorkamer (inmiddels het verlengde van de woonkamer) door naar de achterpui en daar langs de verwarmingsbuis naar boven en kwam op een hoogte van ~1,5 meter achter een koof/radiator behuizing vandaan dat bij elkaar was al ~40 meter, het zal je verbazen hoe snel de meters oplopen.
Dan is dat geen "kleine sociale woning"
Al is die 10m lang, 2 verdiepen hoog dan zit je aan 25-26m, je moet al enkele malen het huis rondgaan om aan 40m te komen.

Hier zijn gewoon standaard netwerk kabels voorzien en de langste zal een meter of 15 zijn.
Als je kan roamen via je AP's, wat is dan het voordeel van een meshnetwerk? Is dit sowieso niet ver hetzelfde? Als je je AP's dezelfde SSID (en een paar andere parameters) geeft, kom je al een heel eind. Uiteindelijk is het aan de verbonden clients om slim om te schakelen naar "sterkere" AP's via het 802.11rkv protocol(len).

PoE lijkt me ook over langere afstand ook perfect te gaan want je stopcontacten werken op zolder toch ook? :)
Meeste mensen hebben of willen niet overal UTP. Daar is zo'n mesh kit voor want daar gaat de interconnectiviteit allemaal over wifi. Dus dat kan je "zomaar" ergens neerzetten.

Mesh is alleenmaar een term voor wifi backhaul. Uiteindelijk bepaald idd de cliënt de beste ap.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 21 juni 2021 13:19]

Mesh heeft echt wel meer voordelen. Standaard blijf je anders met het accespoint verbonden waar je het eerste mee verbindt ook al heeft een andere AP een beter bereik en dus een hoge snelheid. Bij mesh wordt de verbinding verbroken en connecteert je device met het station dichterbij. Dit gaat ook nog een keer sneller, omdat de sleutel uitwisseling reeds had plaatsgevonden en dus wordt doorgegeven naar het 2e AP.

Ook is netwerk backhaul er veel beter dan een WIFI backhaul. Met netwerkt kun je de AP buiten elkaars bereik zetten, en dus het gebied, 2x het bereik maken. Door bijv. op de benedenverdieping en de zolder te zetten heb je op de 1e verdieping ook bereikt met of de zolder of de benedenverdieping.
Met een WIFI backhaul moet je de 2e AP op de 1e verdieping zetten omdat deze in het bereik van de andere AP moet staan. Waardoor beide AP elkaar ook iets meer storen.

Mesh AP met netwerk backhaul is dus de beste en stabielste verbinding voor een normaal huis. Zonder compromis.
Bij mesh wordt de verbinding verbroken en connecteert je device met het station dichterbij.
Dat overschakelen naar een andere AP heeft helemaal niks met een mesh netwerk te maken.
Mesh AP met netwerk backhaul is dus de beste en stabielste verbinding voor een normaal huis. Zonder compromis.
Koop dan gewone AP's, want als je ze bekabeld aan de router/switch hangt is het geen mesh netwerk meer.
De onderscheidende feature van een mesh netwerk is het feit dat de apparatuur/nodes direct met elkaar verbinden.
Niet waar! Je kan wel degelijk een bekabelde backhaul hebben terwijl het een mesh netwerk blijft.

Je moet alleen niet de nodes met de router verbinden, maar met elkaar. De eerste node verbinden met je router en dan de tweede nic op een switch aansluiten, waar de overige nodes ook op zitten en klaar.

Dat is zoals hierboven is aangegeven de beste optie.

Zover ik weet maken gewone AP’s niet gebruik van handoff iets wat wel gebeurd bij mesh.

Ik heb mesh en het overschakelen gaat 1000x beter dan wanneer je gewoon wat AP’s hebt met de zelfde gegevens.
Je moet alleen niet de nodes met de router verbinden, maar met elkaar. De eerste node verbinden met je router en dan de tweede nic op een switch aansluiten, waar de overige nodes ook op zitten en klaar.
Nog steeds niet echt een mesh, je mist dan het dynamische en multi-point deel.
A mesh network (or simply meshnet) is a local network topology in which the infrastructure nodes (i.e. bridges, switches, and other infrastructure devices) connect directly, dynamically and non-hierarchically to as many other nodes as possible and cooperate with one another to efficiently route data from/to clients.
In jouw voorbeeld sluit je ze hiërarchisch aan.
Zover ik weet maken gewone AP’s niet gebruik van handoff iets wat wel gebeurd bij mesh.
Als de AP's 802.11k/r/v ondersteunen kunnen ze (icm met een controller) handoffs doen, heeft niks met meshing te maken.
Ik heb mesh en het overschakelen gaat 1000x beter dan wanneer je gewoon wat AP’s hebt met de zelfde gegevens.
Is dat een gevolg van "mesh", hebben de AP's gewoon nieuwere/betere ondersteuning of is het een gevolg van het feit dat er een controller aanwezig is?.
Instelgemak. Die deco M4 set die Ziggo klanten biedt, is voor iedereen, en vooral de grote groep non-tweakers, met 2 vingers in de neus in te stellen, en op alle fronten een verbetering tov de wifi via het modem. Voor dat soort gebruikers, is dit een goede stap vooruit. Die willen de uitleg van het verschil tussen een AP en een Mesh oplossing niet horen, dat heeft hun liefde, itt tweakers, helemaal niet.
Het verschil is in hoe deze communiceren tov reguliere aps. Waar je hier vlekkeloos van station naar station loopt zonder dat er onderling verlies van data gebeurd of het apparaat langdurig gaat communiceren. Bij ons op verschillende kantoren is dit een groot gemak vooral met bepaalde handhelds (Motorola) die we hier gebruiken. Vooral die bleven bij traditionele aps lang haken op de verder gelegen aps. Ook lijkt de onderlinge snelheid beduidend hoger. (We hebben hier meerdere Orbis)
Ik heb hier een aantal AP's op PoE. De kabels zijn 15, 30 en 50 meter. (Resp. bijgebouw, Garage / voortuin, Tuinhuisje). Gewoon cat6 kabeltjes, niets bijzonders. Werkt zonder problemen.

Heb op dezelfde afstanden ook nog een (viertal) ip-camera's hangen. Eveneens PoE, zonder problemen.

Ik denk dat de gemiddelde consument wel te maken heeft met kortere afstanden. Dat zou geen enkel probleem moeten opleveren.
Heb een PoE switch in de meterkast gelegd,en 2 huawei AX3 pro wifi6 routers via PoE adapters aangesloten. Werkt prima.
"Maar Mesh zorgt toch voor een wifi deken over je huis?" aldus de gemiddelde consument. Die heeft geen idee hoe dit allemaal werkt en koopt liever zo een setje als hierboven en dat het dan goed genoeg is/klaar is.
Maar je hoeft dus geen UTP te trekken, dat is het hele 'selling point' van deze setjes. Ze communiceren onderling met elkaar en gebruiken seamless roaming en (als je set het ondersteunt) dedicated wireless backhaul. IMO is dat laatste echter nog steeds niet te prefereren over powerline backhaul.
die bestaan wel (deco p7) maar is eigenlijk een flop. Powerline is zo instabiel dat je beter een mesh kunt opbouwen (wel via (DFS) dedicated channel)
Ik weet dat die bestaan, gebruik namelijk zelf de FRITZ!Powerline 1260E/1220E set in een mesh met een wifi router van hetzelfde merk, en dat gaat hartstikke goed met backhaul over de geintegreerde powerline. Natuurlijk is het niet zo stabiel als UTP maar de bandbreedte zit vrijwel nooit onder de 300mbit/s. Prima voor de meeste toepassingen (dwz stabiel wifi aanbieden op zolder).

[Reactie gewijzigd door PhWolf op 21 juni 2021 13:17]

Dat is mooi :) maar mijn ervaring is wel dat een goed werkend powerline eerder de uitzondering is dan andersom.
Mee eens. En powerline in combinatie met een driefasenaansluiting werkt vrijwel nooit.
Er zijn genoeg situaties te bedenken waarbij een WIFI verbinding zonder backhaul, sneller is dan een powerline verbinding.
Ik heb de P7 set met powerline, maar die performance is erg slecht. Ik snap dus heel goed dat ze deze zonder powerline uitbrengen ;) Ethernet backhaul is in ons huis de enige juiste manier.
offtopic
Powerline is 1 grote ruisbron, 10 tot 65 mhz kan die helemaal vol blaffen.. dat wil je gewoon niet hebben... na mijn idee moeten ze dit zowiezo verbieden..

ontopic
Dedicated backhaul via Wifi en altijd ethernet lijkt mij het beste..

[Reactie gewijzigd door Huib_Bloodstone op 21 juni 2021 16:49]

Powerline is niet in alle landen toegestaan vanwege de emissies.
Bij mij zorgde het ervoor dat de afstandbediening van de garage nagenoeg niet werkte.
wil dit zeggen dat elke AP een eigen utp kabel moet krijgen?
Nee, dat niet. Iedere client en AP (mesh-node) maakt gebruik van dezelfde communicatiestromen. Dit systeem heeft dus geen aparte draadloze communicatie voor de mesh nodes onderling. Het werkt dus wel draadloos, maar niet zo goed als met een draadloze of bedraadde backhaul.

[Reactie gewijzigd door Djarune op 21 juni 2021 12:34]

Mja een draadloze backhaul op 2.4 ghz zie ik persoonlijk toch ook niet echt zitten. Dan ga je je 450 Mbps 5 ghz netwerk doorstromen over je 150 mbps 2.4 ghz netwerk om wat ... je 450 mbps netwerk te sparen ? Uiteindelijk is je mesh node je gateway en ik zie mensen toch echt geen data diensten rechtstreeks serveren vanuit hun 5 ghz netwerk naar de 5 ghz clients. Of zie ik dat nu verkeerd ?
....Smart Roaming. Bij laatstgenoemde scannen de routers continu de sterkte van het wifi-signaal in het netwerk. Apparaten worden daarbij automatisch verbonden met het COVR-punt met het sterkste signaal.
Ik dacht altijd dat het aan het toestel was om te veranderen van AP. Er is wel een bepaald protocol maar dacht dat, naast Apple, er weinig Android toestellen dit ondersteunen.
Ik meen te herinneren dat er wel een functie bestaat dat de AP als deze weet dat een andere AP een betere signaal heeft met een aangesloten client vanaf de AP-kant de verbinding kan verbreken. De Client zal dan proberen opnieuw te verbinden (met de beste AP) en op de andere AP uit komen.

Maar weet niet zeker of dit echt een officiële techniek is en of het vlekkeloos werkt.
klopt het dat dit 2 of 3 volwaardige routers zijn met elk hun eigen WAN en LAN-poorten? Lijkt wel vreemd, want dan moet je al beide kabels trekken naar de 2 of 3 locaties en nog ergens een extra switch hebben staan.
Klopt, je kan ze op verschillende manieren configureren. Ideaal gezien heb je 1 switch met je router en dan deze 3 als AP in 1 netwerk. Je kan ook 1 van deze in router mode zetten en de rest daisy chainen via ethernet als losse AP's (default modus).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee