YouTube: 56 procent van alle Nederlanders postte afgelopen jaar een video

Ruim de helft van alle Nederlanders plaatste in de laatste twaalf maanden een video online, schrijft YouTube in een trendrapport. Het gaat hierbij niet alleen om YouTube-gebruikers, maar kan ook om het plaatsen op andere platformen gaan, zoals Facebook.

Dit aandeel van 56 procent betekent wel dat Nederlanders relatief gezien weinig video's online publiceren. Wereldwijd is het aandeel namelijk 72 procent, met de kanttekening dat dit percentage is gebaseerd op alle volwassenen van 18 tot 44 jaar. Deze kanttekening geldt bij de Nederlandse gebruikers voor zover bekend niet. Het wereldwijde cijfer van 72 procent is substantieel hoger dan vorig jaar, zegt YouTubes Head of Culture and Trends Kevin Allocca tegen Tweakers. Daarbij geeft hij geen cijfers over hoe groot dit aandeel in 2019 was.

YouTube deed onderzoek naar veranderende trends binnen online video. Het YouTube Culture and Trends-rapport is maandagochtend verschenen. YouTube geeft hierbij voor een deel cijfers die specifiek voor een land en het YouTube-platform zijn, al kan het ook om algemenere cijfers gaan. Het platform voerde dit onderzoek onder meer samen met Ipsos uit.

Een van de cijfers die specifiek om Nederland gaat, heeft met livestreams te maken. Over de afgelopen 12 maanden keek 83 procent van alle Nederlandse gebruikers een livestream, schrijft YouTube. Livestreams zijn volgens Allocca sinds de coronapandemie een stuk populairder geworden. Hij claimt dat livestreams voor veel mensen het gevoel geven alsof ze iets 'samen' doen en samen als collectief, of groep naar iets kijken. Dit gevoel van collectiviteit zouden ze juist door de coronapandemie zijn gaan missen.

Als voorbeeld van een populaire livestream, noemt Allocca NASA's livestream van de Perseverance-landing op Mars van februari dit jaar. Deze werd door twee miljoen mensen wereldwijd tegelijk gekeken.

Het gevoel van samenzijn en collectiviteit keert vaker terug in het Trends-rapport. Zo schrijft YouTube dat de #WithMe-video's in 2020 een stuk populairder gaat worden. Hierbij gaat het om video's waarin iemand studeert, kookt of aan yoga doet, waarbij de gebruiker het gevoel krijgt dat hij of zij niet alleen studeert, kookt of yogaat, zegt Allocca. Deze video's waren goed voor twee miljard views in 2020.

Een voorbeeld hiervan is volgens Allocca onderstaande 24/7-livestream van Lofi Girl. Deze stream kreeg er in 2020 930 miljoen views bij.

Allocca analyseert nu zo'n tien jaar bij YouTube wereldwijde trends. Hij zegt dat het normaal is dat trends binnen landen en werelddelen verschuiven en dat er ook wereldwijde trendverschuivingen zijn. Bijzonder aan 2020 is dat door de coronapandemie er volgens Allocca meer wereldwijde trendverschuivingen zijn geweest, die daarnaast meer simultaan gebeurden. Daarbij noemt hij de toegenomen populariteit van livestream- en #WithMe-video's als voorbeelden.

Daarnaast denkt Allocca dat bepaalde verschuivingen naar online video sneller zijn gegaan vanwege de coronapandemie. Hier noemt hij weer de livestreams, maar hij kijkt bijvoorbeeld ook naar YouTube-video's die vaker naar tv's worden gecast om te kunnen delen met anderen. Zo keek 67 procent van alle YouTube-gebruikers een keer een YouTube-video via de tv, terwijl iemand anders in dezelfde ruimte was. De YouTube Trends-topman stelt dat dergelijke verschuivingen al in gang waren gezet en ook zonder corona uiteindelijk dergelijke niveaus zouden hebben bereikt, maar door de pandemie zijn versneld.

Een ander cijfer dat specifiek voor Nederlandse gebruikers geldt, is dat negentig procent van deze gebruikers over de laatste twaalf maanden een online-video keek. Ruim de helft, 54 procent, van alle Nederlanders zou daarnaast denken dat content niet per se professioneel hoeft te ogen om deze 'waardevol' te maken en twee derde zegt maandelijks video's te kijken die ze leren iets te doen.

In het Culture & Trends-rapport analyseert YouTube honderden videotrends wereldwijd en er werden in ruim twintig landen vragenlijsten naar gebruikers gestuurd. YouTube praatte daarnaast met industrie-experts voor het rapport.

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-06-2021 • 06:00

39

Reacties (39)

39
36
18
2
0
10
Wijzig sortering
Aangezien het internet niets "vergeet" moet er massa's opslag beschikbaar zijn en die moeten om bij te blijven met de dag meegroeien.
Vraag me af tot welk nut oude videos van 10 jaar oud of zo nog dienen.
Of igg van dusdanige waarde zijn dat ze tot in den treure nog steeds opgeslagen zijn en backups van gedraaid worden terwijl de aantal vieuws nagenoeg nul is.
Dat weet je pas over lange tijd. Wellicht over 10 jaar nog helemaal geen nut. Misschien over 100 jaar, of zelfs langer.

Feit is: als we morgen in Egypte een lang verborgen wandschildering ontdekken met alle details van het WC-bezoek van een gemiddelde Egyptische farao, dan is dat groot voorpagina-nieuws. Moeilijk in te schatten hoe waardevol de zinloze youtube-filmpjes van vandaag zijn.
Oude videos kunnen inderdaad wel degelijk van nut zijn later. Ook al denk ik dat het gros van de video's wel van weinig toegevoegde waarde zijn later. Over 100 jaar later gesproken..

Nederland (Groningen) in de jaren 1919
Mijn video van een niet goed werkende Hue-lamp zal niet zo nuttig zijn voor de geschiedschrijving denk ik. Die heb ik weer gedelete, en het was mijn enige upload. Alleen de Hue supportdesk heeft er naar gekeken (en het probleem opgelost, hulde).

Wat betreft die geschiedschrijving: er is nu zoveel beeldmateriaal dat "alles bewaren" een beetje onzinnig wordt. Wat wel van belang is: mensen leggen altijd hoogtepunten vast. Van "de gewone man" of "de gewone dag" is er veel minder vastgelegd dan van bijvoorbeeld feesten. Dat zie je met oud materiaal, maar ook met nieuw.
Daar maak je een denkfout.

Het materiaal dat we van de geschiedenis hebben is gekleurd. Archiveren kostte geld en deden in principe alleen de rijkere (middenklasse).

Vandaag de dag is er gruwelijk veel rommel waarbij men in het algemeen in uiterste denkt om maar emotie’s op te roepen. Live-streams daarintegen waarin men redelijk “normaal” voor de lens staat worden weer in principe niet geearchiveerd.
Ook in die 'rommel' kan redelijk waardevolle informatie zitten. Niet alleen in video, ook webpagina's.
Een voorbeeld is iemand die een zoektocht deed naar het bekende 'Michealsoft Binbows'
https://www.youtube.com/watch?v=yDzAAjzbV5g

Je zou kunnen stellen dat Alf's Room (uit die video) ok rommel is, maar hij heeft er wat aan gehad.

Wat voor de een nutteloos is, kan voor de ander heel waardevol voor zijn zoektocht naar iets.
Het internet vergeet genoeg. Steeds meer word bewust gedelete.

moderatie van ongewenste content.
cancel culture van complete carrieres.
mensen die wikipedia politiek correct herschrijven.
censuur/white whashing door overheden.
mensen die vergeetverzoeken indienen/accounts deleten.
content van bedrijven die failliet gaan.
content waar niemand meer voor wilt betalen.

Zoveel organisaties die de boel archiveren zijn er ook weer niet.

En je kunt je ook afvragen of een archeoloog van het jaar 2100 onze bestandsformaten en besturingssystemen nog werkend kan krijgen. Ik heb zat software van 10-20 jaar oud die je niet zomaar meer draaiend krijgt dus ik wens ze over een paar decennia geluk met al die propietary databases.
Wikipedia houd wel alle wijzigingen bij, dus voor een toekomstige archeoloog is er zelfs informatie om onderzoek te doen naar hoe/in welke mate/door welke groepen dit soort herchrijven gebeurd.
ik heb 10 jaar oude video's die worden nog steeds aardig bekeken , wel vervelend dat sommige video's met wat fladeren achtergrond muziek ineens als auteur inbreuk worden gezien......
Zo keek 67 procent van alle YouTube-gebruikers een keer een YouTube-video via de tv, terwijl iemand anders in dezelfde ruimte was.
Goh, wat weten ze toch veel daar. :)
Ik ben erg benieuwd hoe ze dat dan berekenen. Is dat aan de hand van locatie data? Bluetooth beacons? Wifi netwerken? Ik denk dat dat voor ons een vraag zal blijven..
Uit het artikel:
In het Culture & Trends-rapport analyseert YouTube honderden videotrends wereldwijd en werden er in ruim twintig landen vragenlijsten naar gebruikers gestuurd.
(emphasis mine)

Kortom, dit is gewoon aan mensen gevraagd. Niet voor alles is een technologische oplossing de beste ;-).
Helaas hoop ik op een volwaardige youtube alternatief... Iets dat niet van Google/FacebookAmazon/Apple/Microsoft is zou geweldig zijn. Er zijn er die het proberen maar ik denk dat ze het hosten van video's niet tegenop big tech kunnen.

Vaak ook trekken ze Youtube rejects aan waardoor de content niet echt aanspreekt voor de niet tin-foil mensen. Tenzij je wil lachen met flat-earth, MAGA nazi's en anti-vax content maar dat word ook snel saai.

Ik heb 1 video op Youtube maar enkel voor familie. uiteindelijk was het maar om te proberen en besloot ik gewoon via mijn Plex server videos te delen met familie. Google/Youtube policy is echt bagger ik treed systematisch af van Google producten maar ik ben in de minderheid for sure.
Je hebt lbry (word ook wel odysee genoemt). werkt best goed moet ik zeggen, maar er zijn niet super veel kanalen nog helaas.
PeerTube is technisch gezien het beste alternatief: volledig gedistribueeerd, dus niet geowned door één machtige partij.
https://joinpeertube.org/#what-is-peertube
Is er ook een echt rapport beschikbaar, in plaats van een filmpje waar in allerlei uitkomsten in worden gedeeld?
Het artikel sugerreerd dat er 'geschreven' is, kan echter alleen niks vinden, ook linkt het artikel alleen naar https://trendsreport.withyoutube.com/, wat dus alleen het filmpje is.
Ruim de helft van alle Nederlanders plaatste in de laatste twaalf maanden een video online, schrijft YouTube in een trendrapport.
Op Youtube krijg je af en toe van die enquête vragen. Is dit wellicht het resultaat van wat men heeft ingevuld daar?
Zou best kunnen. Maar mensen vullen dit toch alleen in als ze niet weten of niet zien dat ze dit kunnen skippen?

Ik heb dit ook regelmatig gehad, maar heb het in iedere geval nooit ingevuld.
Dit aandeel van 56 procent betekent wel dat Nederlanders relatief gezien weinig video's online publiceren. Wereldwijd is het aandeel namelijk 72 procent, met de kanttekening dat dit percentage is gebaseerd op alle volwassenen van 18 tot 44 jaar. Deze kanttekening geldt bij de Nederlandse gebruikers voor zover bekend niet.
Oftewel dit zegt helemaal niets, veel jongeren worden niet meegerekend in de cijfers, van 18 tot 44 is nog niet de helft van de bevolking dus vreemde vergelijking.
En dan ook nog zien hoeveel mensen YT als cloud backup gebruiken.
Of filmpjes uploaden om gewoon prive met link te delen tussen familie en vrienden.
Dus is het gewoon keiharde onzin.

18 tot 44 niet eens de helft van de bevolking en kun je met betrekking tot ict en social media niet als representatief gebruiken.

De grote vraag is waarom een partij als Alphabet dat in theorie de knapste knoppen heeft zulke getallen naar buiten brengt als je bij voorbaat al weet dat noch correct noch representatief zijn?
Omdat die knappe kopen weten dat goede cijfers de aandelen prijs ophogen.
Jij weet dat maar het is helaas zo dat 50% van de mensen een IQ heeft dat onder het gemiddelde zit.

En voor zo ver ik kan zien is zel;fs gemiddeld niet zo heel slim.

Dit Alphabet bericht is dus niet voor jou geschreven maar voor die andere mensen.
Ik ken genoeg mensen met een hogere IQ die net zo stom doen, en ALLES geloven wat hun voorgekauwd woord, goede voorbeeld is de regering, ik kan meer dan genoeg mensen die niet een laag IQ hebben, maar alles geloven wat de regering en hun "experts" hun vertellen, mensen van alles laten geloven heeft zo goed als niets met IQ te maken, en meer met hoe sterk de propaganda is.
Anoniem: 933945 @AmigaWolf21 juni 2021 15:40
Mee eens maar ik denk dat sommigen gevoeliger zijn voor propaganda dan anderen.
Mensen die erg sceptisch zijn (vaak door schade en schande...) trappen er sowieso minder snel in maar dán helpt 't juist als je slimmer bent.

Wat die schade en schande betreft, als het draait om bedrijven, personen of groepen die al eerder eens voor de desbetreffende beschouwer door de mand vielen dan wordt het ook een stuk lastiger.

Interessant onderwerp trouwens. :)
Mee eens maar ik denk dat sommigen gevoeliger zijn voor propaganda dan anderen.
Mensen die erg sceptisch zijn (vaak door schade en schande...) trappen er sowieso minder snel in maar dán helpt 't juist als je slimmer bent.

Wat die schade en schande betreft, als het draait om bedrijven, personen of groepen die al eerder eens voor de desbetreffende beschouwer door de mand vielen dan wordt het ook een stuk lastiger.

Interessant onderwerp trouwens. :)
Klopt, mensen met ervaring met zulke dingen die hun vingers al een keer verbrand hebben, of mensen die sceptisch zijn trappen er niet zo snel in, maar jammer genoeg zie ik daar niet veel van in praktijk, als ik met mensen praat, en tegenwoordig is de woord sceptisch veranderd in Wappie.

Meeste mensen geloven heilig in hun regering, en willen niet geloven dat regeringen liegen, het is zelfs hun beroep om te liegen, de belangrijkste beroep van een politicus is liegen, zo dat ze van alles voor elkaar kunnen krijgen.

Politiek: de kunst om eufemismen, leugens, emotionaliteit en angst te gebruiken om de doorsnee mens te doen geloven in het accepteren of zelfs eisen van zijn eigen slavernij.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 22 juli 2024 23:19]

Anoniem: 933945 @AmigaWolf21 juni 2021 15:55
Absoluut en dat is overal zo; ik heb hetzelfde in andere landen ook gezien en op het Net en in het nieuws natuurlijk ook.

Voorbeeld: ik spotte iemand op een internet forum die op Trump had gestemd om z'n baan in de steenkoolwinning terug te krijgen...die baan komt niet en nooit terug EN hij verloor dankzij Trump zn healthcare...maar bleef een trouwe Trumper.

:o
Absoluut en dat is overal zo; ik heb hetzelfde in andere landen ook gezien en op het Net en in het nieuws natuurlijk ook.

Voorbeeld: ik spotte iemand op een internet forum die op Trump had gestemd om z'n baan in de steenkoolwinning terug te krijgen...die baan komt niet en nooit terug EN hij verloor dankzij Trump zn healthcare...maar bleef een trouwe Trumper.

:o
Ja, precies, voordat de kandidaten president woorden, beloven ze van alles, maar maken bijna niks er van waar, en maken alles erger, ik heb geen enkel president gezien of hier Minister-president die deed waar hij voor gestemd was, en dat ze achter schermen vaak allemaal vriendjes zijn van elkaar, zelfde met de Clintons en Trump.
In eerste instantie Zou ik niet eens weten hoe dat moet, waar dat zit in YouTube. Ik kan mij dit haast niet voorstellen.
Je hoeft niet op youtube te uploaden om in deze (NL) stats mee genomen te worden, het gaat om videos delen in het algemeen op elk platform.

Dus dat je je iets niet voor kan stellen omdat jij niet weet waar het knopje zit op youtube, is nogal een vreemde reactie die alleen op gaat als je niet verder leest dan het titel.
Via een website:
https://www.youtube.com/watch?v=NMSzyNtS4sg

Via app:
https://www.youtube.com/watch?v=X1ulH2DEttc

Btw op mijn One Plus 3 zit de knop niet bovenin maar onderin de app.
Dit kan ik bij voorbaat bestempelen als grote onzin.
Ik denk eigenlijk dat het een heel conservatief nummer is. 56% is erg weinig, als je Facebook / Instagram meerekent. Dat Nederland minder video's deelt dan het wereldwijde gemiddelde geloof ik wel. Zeker van vrienden uit Amerika of Azië krijg ik vaak de meest zinloze video's, waar Nederlanders eigenlijk bijna nooit video's sturen tenzij er echt iets gebeurt (zoals die storm van afgelopen week). Ik heb dan wel alleen chat apps als referentie want ik heb geen social media.
Ik dacht eerst ook dat het van de pot gerukt is, maar het onderzoek rekent inderdaad alle sociale media mee. Whatsapp, Facebook, Tiktok,... zijn allemaal sites waar mensen zeer frequent video's op plaatsen.
Als ik dan zie hoeveel video's er worden gedeeld via Whatsapp, dan volg ik je erin omdat 56% mogelijks zelf conservatief kan zijn.

Een video is ook al zeer ruim. Ik heb bijvoorbeeld naar mijn garage een video opgestuurd van mijn probleem. Ik heb YouTube gebruikt om dat mee te uploaden (unlisted video).
Het hoeft niet altijd vanuit een YouTube (wannebe) ster te komen.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 22 juli 2024 23:19]

Vraag mij inderdaad af of er ergens een komma niet staat. 5,6% lijkt mij veel meer voor de hand liggen.
Als ik het zo lees dat gaat het daadwerkelijk om elk platform waar je filmpjes kunt sturen. Het zou zo maar eens kunnen dan ene filmpje sturen naar je virenden op Whatsapp/snapchat ook al gewoon meetelt.
En 95% is waarschijnlijk rotzooi ?
Ik heb ook een YT kanaal(tje) waar ik in 5 jaar 2 video's op gezet heb. Als ondersteuning voor een groepje. Toch schijnen sommige mensen echt alles te kijken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.