Apple kondigt watchOS 8 aan

Apple heeft een nieuwe versie van WatchOS aangekondigd. In watchOS 8 komt onder meer een functie voor mindfulness. Daarnaast komt er een nieuwe watchface met foto's en is er een nieuw venster voor invoer van tekst, spraak en emoji's.

De Breathe-app heeft een nieuwe functie Reflect, die vragen stelt om over na te denken. Dat moet het welzijn van gebruikers doen toenemen. Ook kan de Watch tijdens slaap de adem bijhouden en waarschuwt als daar verandering in optreedt. Daarnaast zijn er twee workouts toegevoegd: tai ji en pilates.

Bovendien komt er een portraits-watchface, waar de tijd tussen een hoofd en de achtergrond komt te staan. De Foto's-app in watchOS krijgt een Herinneringen-functie. Tekst, emoji's en spraak invoeren kan nu via hetzelfde venster. Daarnaast kunnen gebruikers gifjes versturen vanaf het horloges.

De bèta komt deze week uit, met een publieke bèta volgende maand en een release dit najaar. De Watch Series 3 uit 2017 is het oudste klokje dat het nieuwe besturingssysteem kan draaien.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

07-06-2021 • 20:18

55 Linkedin

Reacties (55)

55
52
24
3
0
22
Wijzig sortering
Niemand gezien dat "Always‑On display. The Always‑On display allows you to see your watch face without raising your wrist or waking your watch. And now it works with lots of additional apps, including Alarms, Maps, Stopwatch, and your favorite third‑party apps." Zou dit de unlock worden voor elke watch?
Volgens mij wordt always-on alleen ondersteund vanaf versie 5.

Zoals met heel veel andere upgrade dingen. Worden nieuwe features die bestemd zijn voor specifieke hardware niet op apparaten ondersteund op andere.
Dit zorgt ervoor dat third-party (en first-party) apps ook een 'always on' face kunnen presenteren aan het OS zodat je bijv Strava of Runkeeper ook 'always-on' kan glancen net zoals de Apple Fitness app. Dat kon tot nu toe niet. AW5 en up feature dus.

[Reactie gewijzigd door HunterPro op 8 juni 2021 09:14]

Ik mis toch de uitrol van Apple Fitness + in Nederland en België. Of heb ik dit gemist?
Is voorlopig nog altijd US only. Net zoals zoveel features die ze hebben aangekondigd.

Om een paar op te noemen:
- Verbeterde Apple Maps met landmarks en hoogte
- AR navigatie
- Rijbewijs in de Wallet app

En het probleem is niet noodzakelijk dat dat bij launch "US only" is, het probleem is eerder dat het zo blijft. Apple News is al jaren beschikbaar in de VS, niet buiten de VS. Fitness+ is dat nu een jaar. De HomePod is dan wel buiten de US beschikbaar, slechts in een handvol niet Engelstalige landen. Look Around (Streetview) begint stilaan op meer plekken beschikbaar te komen, maar nog altijd zo goed als enkel US+UK. Apple TV app met integratie van je linear zenderpakket? US only. Medische testen etc zien in Apple Health? US only. Transit cards in Apple Wallet? US, UK en nog een handjevol andere landen (China o.a.)

Dat zijn allemaal zaken die al een jaar of jaren beschikbaar zijn in de VS, en niet of amper in de rest van de wereld. En als het dan wel beschikbaar komt buiten de VS, dan vaak met heel beperkte ondersteuning van talen. Zo wordt QuickPath na 2 jaar pas in het Nederlands beschikbaar, was predictive text bijvoorbeeld ook lang in het Nederlands afwezig en is Siri op o.a. de Homepod, Apple Watch en Apple TV nog altijd niet in het Vlaams beschikbaar (Apple TV wel Nederlands, niet Vlaams, terwijl me dit toch echt gewoon een ander stemmetje lijkt te zijn, niks meer, niks minder). En ja, ok, goed, een accent. Maar Siri is er wel in het Nederlands op iOS, MacOS, WatchOS en tvOS maar dus niet op de HomePod. Waarom eigenlijk?

[Reactie gewijzigd door b12e op 7 juni 2021 21:15]

En de fietsroutes (die steden zijn nog op 2 handen te tellen).
HomePod release met Siri.
Translate.
Tekst van foto’s scannen
News
De lijst wordt langer en langer. Terwijl Nederland steeds meer iPhone (en Apple) dichtheid krijgt. Ik begrijp dat kosten-baten een rol spelen, maar serieus: Google heeft dit soort dingen echt al jaren.
Nuja die zaken die je opnoemt zijn wel in Nederland te gebruiken, niet in het Nederlands. Mijn initiële lijstje was zaken die niet in Nederland te gebruiken zijn 😊

Hoedanook blijft het ongelooflijk hoe weinig Apple eigenlijk geeft om landen waar de voertaal niet Spaans, Engels of Chinees is.
Het heeft natuurlijk vrij weinig zin om plaatjes te scannen, in Nederland, met Nederlandse tekst.... Idem voor translate. Je moet je dan wenden tot Duits of Engels.
En de HomePod kun je pas écht gebruiken als je je iPhone ook instelt op Engels. Maar dan gaat er een hele hoop mis, omdat ik doorgaans in het Nederlands communiceer. Fietsroutes zijn er overigens NIET. News is ook NIET in Nederland. En daarmee de nieuwe optie om links naar nieuws te openen ook niet (denk ik).

Apple lijkt inderdaad steeds minder focus te hebben op andere landen. Ik heb ook het idee dat Apple onder leiding van Tim Cook vooral inzet op geld. Er worden een hoop dingen gelanceerd als "feature" maar daarna blijft het er een beetje bij hangen: de focus moet op nieuwe dingen ipv onderhoud.
Nou, ik woon in Denemarken en veel zaken zijn hier gewoon in het Engels. Over de (on)zin van die plaatjes scannen ga ik me niet uitspreken.

Je hebt gelijk hoor wat betreft News en de HomePod. Al staat mijn toestel gewoon in het Engels ingesteld (met een Nederlands toetsenbord, ivm communicatie in het Nederlands, dat wel).

o.a. scribble op Apple Watch werkt niet in het Nederlands, wel Engels, maar kan je prima Nederlandse woorden mee schrijven.
iOS buiten de VS is een inferieure versie van het iOS wat in de VS beschikbaar is. Heel veel functies ontbreken en ik verlies al mijn Apple enthousiasme. Ik ben verrast dat Apple Pay nu door 3 banken in Nederland wordt ondersteund!
Minstens 5.
Abn, Rabo, ING (waarmee de overgrote meerderheid van de markt is bediend)

bunq en knab van de kleintjes, weet ik. Voor de rest?
Voor mij ook de reden om ALS er een nieuwe grote feature komt voor de AW7 een half jaartje/jaartje te wachten en dan de AW8 te kopen in plaats van AW7 omdat het meestal een halfjaar/jaar duurt voordat NL die bepaalde feature dan mag gebruiken (EGC Voorbeeld)
Wat ik eerder mis, is de ondersteuning voor de industriestandaard ANT+ voor hartslagmeters/stappentellers in je schoen en dergelijke. Als je nu zo'n band wilt gebruiken moet je persé een 'Apple Watch compatible' band kopen, ipv dat de Apple Watch gewoon de standaard die door (vrijwel) iedereen gebruikt wordt.

Technisch gezien zou het geen probleem moeten, aangeziet ANT+ bovenop bluetooth zit, en de standaard is vrij/gratis te gebruiken.
Ik heb willekeurige Bluetooth HR devices aan mijn watch gekoppeld. Hoeft absoluut niet Apple approved te zijn.

Maar er is idd geen ondersteunden voor Ant+.
Ik schreef ook niet 'approved', maar 'compatible'.

Het is in elk geval vreemd dat als je een fitness/gezondsheidsapparaat (het is uiteraard primair een smartwatch en niet een fitnesswatch, maar ze profileren het wel als 'ook' een fitnesswatch) op de markt brengt dat je dan niet de algemeen geaccepteerde standaardprotocollen ondersteund. Als er nou idiote licenties achter zitten snap ik het nog misschien nog wel (zou voor Apple ook geen probleem moeten zijn), maar het zijn vrije standaarden.
Veruit de meeste nieuwe fitness gadgets, hartslag, power, pods en weet ik al niet wat gebruiken Bluetooth. Dat is een algemeen geaccepteerde standaard.
Ik ben geen expert, maar volgens mij heeft dit ook met hardware te maken. De Apple Watch, net als iPhone, heeft geen ANT+ ondersteuning. Natuurlijk is dat een keuze van Apple. Maar het is niet zo dat ze een protocol aan of uit zetten.

Bluetooth wordt voor veel meer toepassingen gebruikt dan ANT+, dus ik vind het niet vreemd dat ze daar op focussen. Vervolgens kun je heel veel BT apparaten gebruiken zonder dat dit enige problemen oplevert, hoeven niet approved of compatible te zijn. Mijn HR strap is ouder dan de Apple Watch en werkt prima.
moet je persé een 'Apple Watch compatible' band kopen
Daar heb je je antwoord al...
Ik zoek een goede borst hartslag meter wat is een goede?
Zo jammer dat de watch alleen met een iphone werkt.
Is dat zo? Ik dacht dat je perfect en cellular model kon kopen en gebruiken zonder aan een iPhone te koppelen.
Het kan, maar dan heb je er niet veel aan. Het beste gedeelte is natuurlijk het besturen van je telefoon via de horloge. Inkomende oproepen en berichten en dat soort dingen. Als je dus die koppeling niet hebt heb je een soort ultra mini iPad om je pols. Resultaten van sport/slaap etc bekijk je ook liever via een smartphone of tablet dan op de Watch zelf. Daarom is het heel jammer dat Apple niet een Watch app maakt die alles aan een Android kan linken. Ik weet zeker dat wanneer ze dat doen ze een mega boost krijgen in sales voor de Watch. Maar ze zien liever één iemand van Android overstappen naar iOS met de Watch als zetje in de rug dan dat ze tien Watches zouden verkopen die gekoppeld kunnen worden met een Android device. Die ene persoon vastzetten in iOS en alle andere diensten en producten laten kopen is denk ik belangrijker voor ze. Jammer, hopen dat Google en Samsung iets moois gaan maken van Wear.
De Watch is een aanvulling op het iPhone ecosysteem - niet andersom. Dus vanuit dat oogpunt snap ik best dat ze het iPhone only willen houden. Er zal ook veel meer verdiend zijn met iemand die van Android naar iOS switcht dan iemand die van Android Wear naar WatchOS switcht.
Er is een iPhone noodzakelijk om 'm in te stellen, heb je geen iPhone dan heb je een deftige presse-papier....
Met welke providers in NL werkt dit dan..
AT&T en T-mobile - Amerikaanse vriendin heeft mijn watch geactiveerd voor me. Heel handig? Nee, Apple Pay werkt zonder internet. Makkelijk? Ja - je kan een e-mailtje opzoeken voor een QR code - wel priegelig scannen maar it works.

Op welke Nederlandse providers? Alleen op TM en KPN heb ik een beta ergens 1,5-2 jaar geleden getest maar dat is niet echt van de grond gekomen.
Apple heeft nu eenmaal een eigen, volledig geïntegreerd ecosysteem waar alles perfect samen werkt. Als je dat hebt, wil je daar niet meer vanaf. inloggen in je Mac met je Apple Watch zonder er iets voor te doen, je iPhone bedienen vanaf je watch, en met het nieuwe OS nog mooiere integratie van iPad, Laptop, iMac, iPhone. Prachtige horizontale integratie.
Wat ben ik teleurgesteld in watchOS 8. Een triestige update met weinig nieuws. Ze begonnen met watchfaces op basis van foto's, sat is letterlijk oersaai en toen wist ik hoe laat het was.

Ik koop dit jaar een Apple Watch Series 7 stainless steel en ik hoop echt dat dat nieuw model veel nieuwe functionaliteiten met zich meebrengt. Ik hoop een beetje dat ze verschillende dingen niet konden aankondigen omdat die bepaalde functionaliteiten enkel werken met de Apple Watch Series 7 hardware.

Hoe dan ook, voor mensen met een Series 6 of ouder zal het een oersaaie update zijn omdat alles wat op de huidige versies zal werken reeds werd aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door diskopogo op 7 juni 2021 20:42]

Je gaat de watch series 7 kopen op basis van hoop die je hebt op nog niet aangekondigde hardware-afhankwlijke features? Op deze manier hoeft Apple natuurlijk niet meer te innoveren, als hun klanten hun producten al kopen op basis van hoop.
Neen, dat heb ik niet gezegd.

Ik ga de Apple Watch Series 7 kopen op basis van de veranderingen tussen de Apple Watch Series 4 en Apple Watch Series 7 en dat is minstens alles wat de Apple Watch Series 5 en Apple Watch Series 6 nieuw te bieden hadden. Dat is de reden

En ik hoopte enkel dat watchOS op zichzelf extra mogelijkheden met zich zou meebrengen, helaas.
Je hebt dus een "series 6 of ouder". Wat je daar over zegt is dat het een oersaaie update wordt. Je noemt verder geen enkele feature die de series 6 heeft die jouw 4 niet heeft die je graag wil en je vergat ook überhaupt te noemen dat je nu een series 4 hebt. Mij is nog steeds niet duidelijk waarom je niet gewoon een series 6 koopt, behalve dat je hoopt dat er nog spannende niet aangekondigde features op de 7 zitten. Ik heb nu trouwens de 6 en weet je wat het grootste voordeel is ten opzichte van de 7?

Ik heb 'm al.
Ik heb een Series 6 of ouder? Huh?

Wat ik bijvoorbeeld graag zou willen op mijn Apple Watch is de always on altimeter die de hoogteveranderingen die je doormaakt zo goed als constant meet tijdens workouts. De always on display, deze vond ik een oersaaie feature bij de lancering omdat het gewoon weinig toepassingen had maar nu kan het meer waaronder met Apple Maps en dat gebruik ik veel. Dan is er nog het feit dat de Apple Watch Series 7 minstens 32GB opslag zal hebben (omdat de 6 al 32GB heeft) en gezien ik vaak lange wandelingen doe (tot 13u lang aan een stuk) moet ik wel vaak enkele trails van Wikiloc offline downloaden samen met muziek en podcasts en met 16GB waarvan slechts 11 bruikbaar is, is dat wel nuttig. De Apple Watch heeft sinds Series 5 ook een kompas en dat is ook vaak handig in hetgeen ik doe.

Waarom wacht ik op de Series 7?
1) Omdat ik gemerkt heb dat Apple het ontwerp van hun producten meestal om de 3 jaar ververst, op de Macs na.
2) Een andere reden is dat ik telkens duurdere modellen koop (stainless steel) end dat is al meteen 750/800€ en ik heb geen 800€ om de 2 jaar over voor mijn Apple Watch, maar wel om de 3 jaar.
3) Ook al weet ik niets 100% zeker over de Apple Watch Series 7, ik weet dat er nieuwe en/of verbeterde features komen, dar is het meest logische en dat heeft elke Apple Watch, elke iPhone, elke iPod, elke Mac en hun andere producten gedaan bij nieuwe versies dus ik moet niet in een glazen bol gaan kijken om te weten dat ik mij aan nieuwigheden kan verwachten
Ik ben over alles teleurgesteld zowel IOS/IPad OS en watchOS, ik heb een Watch5 en blijf hier gewoon nog een jaar bij.
Ik vind macOS Monterey geen slechte update. iOS en iPadOS niet werelds maar wel goed. Maar watchOS hadden ze beter zo gelaten, dit is geen nieuwe versie (8) waardig.
De rek is er wel uit.
Ik heb op alle platforms wel een beetje het idee dat dat er problemen “opgelost” worden die helemaal niet bestaan. Terwijl bijvoorbeeld dingen die al jaren irriteren nog gewoon bestaan (zoals AI die elke keer opnieuw mijn gezichten tagged bij een nieuw(e) apparaat of install, en handmatig toegevoegde gezichten “vanwege privacy” niet synct met iCloud).

Ik hoop nog maar zo: matige updates, hopelijk meer bug fixing. Big Sur is een aanfluiting.
De rek is er langzaam ook wel een beetje uit… tot en met Series 5 was elke nieuwe Watch een hoop extra in zowel software als hardware, ze hebben echt het concept smartwatch vormgegeven en stapje voor stapje ontwikkeld…

Maar langzaam zie je nu dat de innovatie eruit is, je kan nu eenmaal maar zoveel met een 2x2cm apparaatje op je pols, de rek is er eens uit… hoewel ik wel benieuwd ben of en wanneer ze bloedsuikermetingen gaan toevoegen. Dat zal een hardwarematige verbetering zijn dus die hoor je pas in september, maar het is wel de heilige graal. Zodra ze die hebben gaat dat een echte revolutie betekenen in gezondheidsland.

[Reactie gewijzigd door DeNachtwacht op 7 juni 2021 22:04]

De bèta zal een dezer dagen beschikbaar worden gesteld en de definitieve release in het najaar.
Apple vertelde niet wanneer de bèta uitkomt of wanneer de uiteindelijke release zal zijn. Ook is onduidelijk voor welke horloges watchOS 8 uitkomt.
Wanneer de Beta uitkomen en wanneer de Final is niet zo spannend. De Beta komt zeer binnenkort,w waarschijnlijk deze week, de Final komt wanneer de nieuwe hardware uitkomt (tegen het einde van september). Overigens is de Watch-beta tot nu toe altijd een developer-only beta geweest en nooit een 'public beta'.

Welke apparaten ondersteund worden, dat is wel interessant. Met name of de Watch Series 3 gedropt gaat worden, of niet. WatchOS 7 draait lekker, ook op de 3. En de 3 wordt nu nog verkocht... dus nog een jaartje of 2 ondersteuning is wel waarschijnlijk als ze nu stoppen met de verkoop.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 7 juni 2021 20:51]

Watch series 3 kan warchOS 8 draaien.
Zie https://www.apple.com/watchos/watchos-preview/ onderaan.
Ook voor de Watch 3 dus oke 1ne kant heel nice lange support, maar mag hopen dat ze iets aan update probleem hebben gedaan.
Lees vaak genoeg dat mensen hele watch moeten resetten, anders gewoon de update er niet op past.

Met de nieuwe functies lijkt mij dat WatchOs groter wordt, lijkt het mij voor watch3 juist niet handig.
Beschikbaar op:
 • Apple Watch Series 3
 • Apple Watch Series 4
 • Apple Watch Series 5
 • Apple Watch SE
 • Apple Watch Series 6
Waar ik zelf op zat te hopen is dat je zelf je layout op je horloge kan instellen. Ze hebben natuurlijk de 'complicaties', maar je kan niet de layout kiezen. Je kan alleen maar een standaard layouts kiezen, en daar zelf complicaties op instellen.
Ik begrijp wel dat ze dit niet doen maar tegelijkertijd had dit best gekund. Maak een iPhone of Mac app om een watchface te maken; complicaties erin. Klaar.
Uit nieuwsgierigheid…
Hoezo begrijp je dat ze het niet doen?

Ze hebben nu die standaard complicaties. Die hebben een paar standaard vormen. Laat mij de blanco blokjes/vormpjes zelf over m’n scherm schuiven en klaar. Het stelt echt geen fluit voor.

Ik kan nu niet eens m’n informatie links uitlijnen bij de ‘foto’s’ watch face. Het is zo’n mooi apparaat, maar het personaliseren is echt heel erg summier.
Hoop eigenlijk wat meer apps kan verbergen/verwijderen, zoals de calculator gebruik nou nooit op de Watch of de Foto app.
Heb je weer ruimte in 1 overzicht van de apps die je wel gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 7 juni 2021 22:00]

Vind die nieuwe portrait watchfaces eigenlijk wel prachtig, met die 3d look. Erg gaaf.
Verder een redelijk matige update, maar anderzijds zit het meeste er inmiddels ook wel op natuurlijk..

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee