Tinder vraagt gebruikers 'Are you sure?' bij sturen aanstootgevende berichten

Datingapp Tinder voegt een Are You Sure-functie toe, die gebruikers om bevestiging vraagt voordat ze een potentieel aanstootgevend bericht sturen. Tinder gebruikt naar eigen zeggen kunstmatige intelligentie om aanstootgevende berichten tijdens het typen te herkennen.

De AI is volgens Tinder gebaseerd op berichten die in het verleden zijn gerapporteerd als aanstootgevend. Het model blijft evolueren en moet in de loop van de tijd verbeteren, zegt het bedrijf. Volgens Tinder hebben tests met de AYS-functie gezorgd voor een daling van 10 procent in 'ongepast taalgebruik'.

De Are You Sure-functie is een aanvulling op de bestaande Does This Bother You?-functie, die ontvangers van berichten vraagt of ze zich ongemakkelijk voelen na het krijgen van een potentieel aanstootgevend bericht.

Tinder heeft al getest met de AYS-prompt en zegt dat berichten van gebruikers die de pop-up te zien kregen, minder vaak gerapporteerd werden in de daaropvolgende maand. Dat zou aantonen dat de pop-up een langdurig effect heeft en niet alleen bij één gesprek.

De Does This Bother You?-pop-up heeft geresulteerd in een stijging van 46 procent in de meldingen van ongepaste berichten. Het afgelopen jaar was voor Tinder het 'drukste tot nu toe'. De datingapp bestaat sinds 2012, is beschikbaar in 190 landen en is in totaal meer dan 430 miljoen keer gedownload.

Tinder Are You Sure?

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-05-2021 • 16:18

142

Reacties (142)

142
121
78
3
0
25
Wijzig sortering
Ik vraag mij wel af of deze bot/AI rekening houdt met verschillen in cultuur. Na veel verhuist te zijn kan ik uit ervaring zeggen dat een Spaanse gebruiker mogelijk wat meer seksuele opmerkingen durft te maken dan een Nederlander zou willen, terwijl een Noorse gebruiker de Nederlandse directheid mogelijk aanstootgevend vindt. Ben benieuwd of er ergens een (white)paper over deze implementatie is, want in hun press comment kan ik hem niet 1-2-3 vinden.
Vraag me ook af hoe dit werkt. In Zuid Amerika zie je ook dat dezelfde woorden soms hele andere betekenis hebben. Ogenschijnlijk onschuldige woorden kunnen heel seksueel zijn als je een provincie verder bent.

Daarnaast vraag ik me af hoe snel zo’n bot is. Ik typ geen bericht om dan 3 seconden te wachten voordat ik op verzenden klik.

EDIT: dat is trouwens ook al zo tussen het Vlaams en Nederlands en het Nederlands uit andere regio’s dan de Randstad.

[Reactie gewijzigd door Fidesnl op 24 juli 2024 12:31]

Ik vraag mij dat ook af. In een spel met veel Fransen en het spel was van Canadese makers. Werd in de chat bepaalde NL woorden constant gecensureerd. Had er mee te maken dat het in het Frans 1 of ander scheldwoord was.

Daarnaast; op Tinder kun je toch alleen berichten sturen als je een match bent? Of ook als je een abbo hebt?
Je zal maar fan zijn van Baantjer (met hoofdpersoon De Cock).
Op zich moet dat goed kunnen, ze weten immers op basis van locatie waar bepaald taalgebruik het meest gerapporteerd wordt.
Cultuur waarschijnlijk niet zo specifiek, maar wel als die zich 1-op-1 verhoudt met taal. Ervan uitgaande dat het onderliggende model multilinguaal of taalspecifiek is (en niet enkel Engels), zal het rekening houden met de taal. Anders gezegd, als bijvoorbeeld alle Spaanse berichten minder snel gerapporteerd worden en "seksuele tensie" dus meer standaard is in de hele Spaanstalige community, dan zal het model voor Spaans minder snel deze popup tonen.

Vanuit technisch perspectief zijn hier wat nuances bij te plaatsen overigens. Als het een enkel model is dat multilinguaal werkt (iets a la XLM-R) dan komt er geen taaldetectie aan de pas en zou het dus kunnen dat het model deze boundaries soms te buiten treedt. In de praktijk wil dat zeggen dat: stel dat je twee heel verschillende culturen hebt wiens overeenkomstige talen wel erg dicht tegen elkaar liggen, dan komt dat tot ruis en zal het systeem dat onderscheid niet goed kunnen maken.
Het is een waarschuwing dus je kiest altijd zelf. Het is dus een no regret implementatie die geen enkel probleem oplevert.
Dus men gaat voor de gebruikers bepalen wat aanstootgevend is? "Here's our list of topics we feel you shouldn't talk about during your virtual dating"
Voor de goede orde snap ik dat de noodzaak er is, maar een pop-up met 'Are you sure' is nog steeds sturing/manipulatie.

[Reactie gewijzigd door zzzzz op 24 juli 2024 12:31]

Ik denk dat deels het doel behulpzaamheid is, maar ook om de reputatie van Tinder zelf.
Als het vroeg of laat bekend komt te staan als een plek waar je 'harassed' wordt, dan gaan wellicht (voornamelijk dames) afhaken.
Uit verhalen die ik hoor, leid ik af dat veel (of zelfs de meeste?) vrouwen standaard seksueel lastiggevallen tijdens online daten, bijvoorbeeld met ongevraagde selfies van penissen, maar accepteren velen dit als onvermijdelijk bij online daten. Als mijn indruk klopt, is het een trieste situatie.
Ik heb wel eens een vriendin die online deed daten gevraagd hoe zoiets was als dame zijnde. Dat was dus op de eerste dag dat ze ingeschreven was kreeg ze 100 berichten van mannen uit elke leeftijdgroep met het bericht of ze sex wilde hebben. Dat ging dan zo een paar dagen door.

Het zal wel met het volgende verhaal te maken:

een man ging elke dag aanbellen bij 100 vrouwen aan de deur en vroeg dan "wil je sex met mij". Dus dan werd er aan hem gevraagd van "krijg je dan niet veel boze reacties?". Zegt die man "ja maar ik heb ook veel sex".

Dus ik begrijp dat vrouwen heel veel ergere zaken meemaken op zo een site of app.
een man ging elke dag aanbellen bij 100 vrouwen aan de deur en vroeg dan "wil je sex met mij".
Als je vraagt: "wil je koffie?", dan is een ja/nee antwoord prima. De koffie is voor jou alleen en daar geniet alleen jij van. Seks daarentegen is iets tussen twee mensen. De man vraagt eigenlijk niet "wil je seks met mij", maar zegt: "ik wil seks met jou (want ik heb zin in seks omdat ik daar van geniet)". Dat is ook wat de vrouw hoort.
Je zou kunnen aanbellen en vragen: "heeft u een kop koffie voor mij?". Vrouwen (aannemend dat die opendoen) zullen dat minder vervelend ervaren en minder boos zijn. Want koffie is niet van jou. Een lichaam wel en daar gaan de meesten integer mee om. Een man die vraagt om het (gebruik van het) lichaam een vrouw tast haar aan in de integriteit.

Het is goed dat Tinder dit doet. Digitaal zijn de grenzen namelijk nog vager.
Het is als single lastig iets serieus zoeken via het net juist omdat er zo veel mannen zijn die misbruik / alleen met 1 ding denken en zo veel vrouwen er helaas zo slecht behandeld worden of als object gezien lijken te worden. Ik snap de me2 beweging ook wel na veel verhalen dan hoop je toch iemand tegen te komen tijdens een leuke wandeling of kanotocht oid. (geen kroegganger of terraszitter dus ook mijn type vrouw zal ik daar niet snel tegenkomen).

Bellend de deuren aflopen lijkt me niet 't idee :P
wel eens op straat of festival aangesproken en compliment gegeven, zolang je respectvol blijft vinden de meeste dames 't compliment wel leuk (ook als je open bent dat je een date wel ziet zitten).
is afwachten of ze reageert dat ze al 'n vriend heeft of blijkt 300km van je huis te wonen.
Anoniem: 58485 @Randfiguur20 mei 2021 16:45
Voor een vrouw is pretty much 90% op tinder complete garbage. Mannen die zich gewoon niet kunnen gedragen. Ik woon in lissabon en ik heb echt schrijnende verhalen gehoord ook. Daten op een publiek plaats, voila, en dan net voor een dinee zo van ja nou ik heb geen zin in een dinee maar als je me ff pijpen wilt hier ... ik schaam me soms werkelijk kapot voor andere gasten met hoe bont ze het maken.

Ik heb openlijk gewoon een keer gezet ik zoek seksueel contact, en ik werk in de erotische business. Dat heeft me precies opgeleverd wat ik zocht. Er waren ook gewoon matches uit pure interesse, links lullen rechts laten you know. Als je maar gewoon open en eerlijk bent, en geen utopie van jezelf neerzet gaat het in de regel goed.
Zolang je binnen de Tinder-chat blijft kan je niet eens afbeeldingen versturen, dus daar moet het platform al niet bang voor zijn.
Zou het dan niet zo moeten zijn dat deze waarschuwing aan de ontvangende kant ingesteld kan worden, evenals het recht van sturen/ontvangen van foto's.
Ik snap dat dat het probleem niet bij de bron aanpakt, maar dat gaat een pop-up als deze ook niet doen, en zo kan ieder voor zich kiezen wat die wil ontvangen en word niet geconfronteerd met ongevraagde foto's/berichten.
Ik had juist idee dat Tinder en andere soort site,s 90% mannen is en 10% vrouwen aanbod, meeste reageren niet eens bij de 1e regel fatzoenlijk iemand aanspreken, ook zitten er veel spook accounts op.

Een heel klein percentage reageert normaal maar je hebt er een dagtaak aan om ze te vinden.
Meeste vrouwen kappen er al mee na de 2e week en laten het account gewoon zo staan daardoor krijg je heel veel inactieve accounts, ze worden pas heel laat of niet opgeruimd door dating site,s.

Zo ken ik ook mensen in het echte leven wat ik laatst nog tegenkwam op een app terwijl ik weet dat ze daar helemaal niks meer mee doen gezien ze een partner hebben gevonden.
Men doet dit volgensmij omdat je userbase anders erg klein is waardoor op zijn beurt meer mensen wegblijven omdat er zo weinig op staan.

Mag wel een "foute aanname" zijn maar waarom zetten ze er dan bewust niet bij of die persoon recent nog online is geweest of niet, of bijvoorbeeld je bericht heeft gezien.

Voor beide kanten is wat te zeggen ook doordat je anoniem bent is het ook heel makkelijk om onbeschoft gewoon niet te reageren en zelfs niet de moeite doen om te zeggen nee dank je ik heb geen interesse bijvoorbeeld.

We zien dit ook veelvuldig terug op internet als de mens anoniem kan reageren gaan we vaak heel anders met elkaar om dan fysiek in het echte leven.

De meeste dating site,s kun je niet serieus nemen, als je wat serieus zoekt moet je daar niet zijn.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 12:31]

terwijl ik weet dat ze daar helemaal niks meer mee doen gezien ze een partner hebben gevonden.
Hoe zeker weet je dat? Het is natuurlijk niet de enige mogelijkheid nadat iemand een partner heeft gevonden.
Zijn directe contacten of bijvoorbeeld pas getrouwd... Natuurlijk zullen er altijd wel lui zijn wat vreemd gaan enzo.

Genoeg lui staan er niet bij stil of boeit het gewoon niet door profiel netjes te verwijderen als er geen behoefte meer is ze loggen gewoon uit en daar blijft het bij.

Laatst ook nog iemand op attendeerd want die deed zo lakoniek over van alles.
Even de feiten onder de neus gehaald door samen even zijn naam door Google te halen, je kwam van alles tegen en toen was het oh ja daar en daar had ik vroeger een profiel ik wist niet eens meer dat die er nog was etc etc ik ga hem verwijderen enzo(wordt ook wel gedaan dan).

Mensen zijn niet zo bewust met privacy bezig op internet terwijl ze in het echte leven daar heel erg actief mee zijn staat de achterdeur gewoon wagenwijd open zeg maar, door al die schandalen in het nieuws lijkt daar wel langzaam verandering in te komen en worden mensen er bewuster mee.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 24 juli 2024 12:31]

Heb wel een spijt gehad van de aanmaak van een profiel op een dating site dat ik er na 1 dag al vanaf wilde. Sommige sites maken het nagenoeg onmogelijk om zelf je profiel te verwijderen.
*mails sturen naar de klantenservice met een niet vindbaar formulier of mail-adres die eerder bij de FAQ uitkomt van hoe je een abbonement afsluit geval..
eindigd dan in iedergeval dat ik de naam wijzig naar "Verwijderd_Deleted" en alle info eraf haal of totaal onlogisch maak en hoop dat zo'n site zelf de puinzooi dan maar opruimd als ze het niet faciliteren.
Ik denk dat deze popup meer over de woorden ''B*tch'' etc. gaat
Vorig jaar heb ik meegemaakt (wel bij een ander platform genaamd Discord) dat toen ik een foto van mijn trip in Wenen een foto geblokkeerd werd. Het ging om een holbewoner met een speer en een lapje stof voor zijn kruis die ik wilde posten. Dit werd geblokkeerd i.v.m. 18+ en naaktheid.

Ik vind censureren van een platform best akelig iets. Hoe bepaald een bot dat iets goed of slecht is?
Ik vind censureren van een platform best akelig iets. Hoe bepaald een bot dat iets goed of slecht is?
Dat klinkt of die server een harde blokkering gebruikt. Tinder voegt alleen een verificatie-stap toe. In jouw voorbeeld zou dat betekent hebben dat je bij het posten van die holbewoner even één keer extra moet klikken. Dat lijkt me best een redelijk compromis.

Overigens, grappig dat je een voorbeeld met een holbewoner gebruikt; dikke kans dat dat precies het soort lui is waar deze functie voor bedoeld is... :(
dikke kans dat dat precies het soort lui is waar deze functie voor bedoeld is... :(
En daarom denk ik dat dit weinig af doet, alsof dat soort mensen ineens na gaan denken als ze een popup krijgen. Die mensen hebben toch altijd gelijk. Maar goed het is een begin.
[...]


En daarom denk ik dat dit weinig af doet, alsof dat soort mensen ineens na gaan denken als ze een popup krijgen. Die mensen hebben toch altijd gelijk. Maar goed het is een begin.
Blijkbaar heeft het al gezorgd voor een daling van 10%. Dat vind ik significant genoeg om hiermee door te gaan. Het is nog niet dé oplossing, maar in ieder geval wel een stapje in de goede richting.
Want laten we eerlijk zijn, vrouwen zitten echt niet te wachten op dat soort berichten. Als ze een foto van je penis willen, dan vragen ze die wel en gek genoeg heb ik in al die jaren nog nooit zo'n verzoek gekregen van een vrouw.
Wat ik al zei, het is een begin. Verder ben ik totaal niet bekend met Tinder, maar de discussies die ik soms wel eens aanga op andere platformen met mensen die dit soort uitspraken doen hebben 8/10 keer meer overredingskracht nodig dan een simpele popup met "are you sure?". Aan hun eerst volgende reactie kun je merken dat hun eerste ingeving meestal is, natuurlijk ben ik zeker van wat ik zeg!
Verder ben ik totaal niet bekend met Tinder
Dat zeggen ze allemaal :+

Tja, 8/10 is nog altijd 20% die het wel doet. Beter dan Tinder. En nee, het roeit het probleem niet uit, maar ik zie deze tijd als een 'overgangstijd' waarin we ons bewegen van een tijd waarin we alles konden en mochten zeggen, naar een periode waar we daadwerkelijk ook echt stil staan bij wát we zeggen voor het onze mond/toetsenbord verlaat. Maar misschien ben ik wel overmoedig :D
Dat zeggen ze allemaal :+
Je weet nooit wie er mee leest he :9
Ik vind censureren van een platform best akelig iets. Hoe bepaald een bot dat iets goed of slecht is?
Dit vind ik dus echt een hele interessante vraag: is het censuur als een privaat bedrijf zegt 'dit willen we wel, dit willen we niet'? In een wereld waarin social media (of Tinder daar ook onder valt is een hele andere discussie, tho) steeds meer als integraal deel van de samenleving wordt gezien en het een verworven recht lijkt te zijn geworden dat je alles zou moeten mogen zeggen op Facebook, Twitter en wat dies meer zij, als ware het een openbare plek die onder de vrijheid van meningsuiting valt, is dit een steeds relevantere vraag.

Valt een privaat bedrijf en hun ToS onder dezelfde regels omtrend censuur als de overheid? Je kunt immers ervoor kiezen een bepaald platform wel of niet te gebruiken vanwege het al of niet eens zijn met de ToS. Bij de overheid is dat lastiger. Aan de andere kant, social media platforms hebben tegenwoordig zoveel macht, dat je bijna niet meer kunt spreken van privaat.
Lijkt mij dat dit per server ingesteld kan worden - een van de servers waar ik lid van ben (Discord van een WoW Classic guild) wordt genoeg rommel geplakt zonder enige censuur.
Ze geven een waarschuwing als de AI denkt dat het aanstootgevend is ja. Het lijkt erop dat de ontvangers er niks van merken, dus het is op z'n meest een extra pop up om doorheen te gaan denk ik Blijkbaar werkt het?
Het lijkt erop dat de ontvangers er niks van merken
Zou het niet een idee zijn om dit aan beide kanten te doen? Dus als iemand iets probeert te versturen dat ie een popup krijgt "Onze AI denkt dat je bericht aanstootgevend is. Weet je zeker dat je dit wilt versturen?". Als de verzender besluit het toch te sturen dan geef je de ontvanger eerst een waarschuwing "Onze AI denkt dat dit bereicht aanstootgevend is. Weet je zeker dat je wilt lezen?" (als de ontvanger besluit het toch te lezen zou je er zelfs een tweede popup achteraan kunnen gooien: "Was dit aanstootgevend?" -> "Nee", "Ja, en ik wil dit ook meteen rapporteren", "Ja, maar rapporteren hoeft niet"). Je moet wel opletten dat je gebruikers niet straft voor het massaal versturen van waarschijnlijk aanstootgevende berichten (de AI kan het verkeerd inschatten; zonder gebruiker die besluit dat het erg genoeg is om te rapporteren weet je het niet zeker). Zodra bekend wordt dat op Tinder lompe rotzooi niet eens aankomt (net zoals een mailtje "Ik ben een Afrikaanse prins die miljoenen aan je wil geven" niet eens aankomt; daar klaagt niemand over!), dan zou dat de aantrekkelijkheid van het platform best wel eens ten goede komen.
"men" die dit bepaald zijn indirect andere gebruikers.
De AI is volgens Tinder gebaseerd op berichten die in het verleden zijn gerapporteerd als aanstootgevend
Als mensen dat blijkbaar niet zelf kunnen?
Het is gebaseerd op berichten die zijn aangegeven als aanstootgevend, dus dat zijn gebruikers geweest die berichten hebben ontvangen die sociaal gezien niet door de beugel kunnen. Lijkt me niet slecht om die mensen even een extra knopje in te moeten laten drukken.

Dit soort media hebben een vrij lage drempel om precies te zeggen wat je denkt. Maar na een iets minder succesvolle date of op een avondje dronken alles naar rechts swipen is dat niet meteen een reden om dan maar rare opmerkingen te gaan maken. Of even uit te spreken hoe sletterig iemand er uit ziet.

Tinder houdt je daarnaast ook niet tegen, ze zetten je alleen nog een keer aan het denken. Ben jij er van overtuigd dat iemand in detail zou willen horen wat jij van haar/zijn lichaam vindt, dan kun je nog steeds berichten sturen die niet oke zijn.
In dat geval heb je natuurlijk nog steeds de kans dat je achter repercussies krijgt, zoals op vrijwel ieder platform wat er bestaat. Als jij iedereen hier op Tweakers uit gaat schelden krijg je daar ook problemen mee, is dat dan ook 'men die bepaalt wat je mag zeggen op Tweakers'?
Tinder bepaalt hier niet wat aanstootgevend is, eerder wat als aanstootgevend beschouwd kan worden door de ontvanger. Je kan ook de warning gewoon negeren dus Tinder bepaalt helemaal niet waarover je wel/niet zou mogen praten
Nee, dit doen de gebruikers dus zelf. Die geven aan wat aanstootgevend is voor hen en dat is waar het algoritme deels op gebaseerd is, aldus het artikel.
De ongeremdheid van internet s een groot probleem in de communicatie. Even een klein drempeltje dat voor je geweten speelt, kan voor veel mensen helemaal geen kwaad.
Lijkt me dat dit op basis is van de meldingen die gedaan zijn door andere gebruikers. De 'Does This Bother You?' functie bestaat al een tijdje, die is hoogstwaarschijnlijk begonnen met inderdaad een lijstje van onderwerpen die gewoon niet kunnen of misschien op basis van eerdere meldingen van ongepast taalgebruik, en van daar uitgebreid met bevestigde vragen. Diezelfde lijst die ze gebruiken om die vraag te stellen, kunnen ze nu dus ook gebruiken om te vragen of iemand zeker weet dat ze een berichtje willen versturen.
Ja stel je voor dat je een keer luistert naar wat een ander van je vindt, straks ben je niet meer jezelf 8)7
Ben benieuwd of het ook werkt bij 🍑🍆
Dat gaat er toch vanaf hangen of dat gerapporteerd gaat worden?
Ik hoop het wel! Da's toch niet te vreten samen?
Wie heeft er nu last van een perzik-aubergine salade? :9~
Het is AI, en het leert op basis wat men ongepast vindt. Maar in de juiste context en met het juiste publiek kan dit wellicht wel gepast zijn. Ik denk dat dit vooral gaat over "f*ck you dumb b*tch", dat is namelijk nooit gepast. Maar goed, ik heb Tinder nog nooit geïnstalleerd, dus geen idee eigenlijk :)
1. Het is geen censuur, je krijgt een opmerking 'weet je het zeker'. Wil jij daarna alsnog iemand een 'lekkere hoer met goede tieten' noemen, ga je gang. Mogelijk krijg je dan alsnog een ban, zoals al sinds het begin van Tinder het geval is.

2. Het gaat op basis van gebruiker reports. Als veel mensen hebben aangegeven bepaalde dingen niet oke te vinden, zijn het dan bedrijven of de mensen die jij lastig valt die jou vertellen wat normaal is? Het internet haalt veel barrieres weg, maar dat betekent niet dat jij alles moet kunnen zeggen wat er in je omgaat. In het echt zou je een klap krijgen, nu een waarschuwing, dat lijkt me niet zo anders.

3. Uiteindelijk zijn bedrijven ook mensen, en wordt normaal ook bepaald door mensen. Dus eigenlijk zeggen heel veel mensen 'jouw gedrag is niet oke, doe er wat aan'. Wat jij met die informatie doet is daarna je eigen keuze :)
Met dien verschillende dat er een gebrek is aan transparantie. Of iets als aanstootgevend wordt ervaren hangt ook van de persoon af. De ELO-score en shadowland zorgen ervoor dat je als gebruiker soms niet eens weet of je kansen negatief beïnvloed worden.
Natuurlijk hangt dat af van de persoon, maar we hebben het hier over een platform waar je elkaar voor de eerste keer spreekt. Als jij geen idee hebt of iemand iets aanstootgevend vindt kun je toch beter het niet doen dan het wel doen? Mocht je daarna verder komen kun je altijd je kansen bekijken, maar de kans is ook groot dat je het contact dan al niet meer via Tinder doet.

Ik zie niet echt het probleem van iemand een waarschuwing geven als hij/zij (maar laten we eerlijk zijn, hij) iets stuurt wat door een groot deel van de mensen als aanstootgevend wordt gezien. Denk jij dat je iemand te pakken hebt die het oke vindt, dan klik je alsnog op oke en kun je daarna zien of je wordt gerapporteerd of niet :)
Als je af en toe ziet wat mijn vriendin dagelijks binnen krijgt op Instagram of op Tinder, ik gok op zo'n 2-3 dickpicks per maand, meerdere one night stand verzoeken.. Dan schaam ik me eigen echt dood als jongen-zijnde.

Het is opmerkelijk dat er totaal geen angst is of schaamte is. Mensen staan met voor- en achternaam en zelfs met profiel foto op Insta. En sturen de raarste dingen door naar jan en alleman.

Dus dit hadden ze voor mij allang eerder mogen toevoegen. Alhoewel het dit probleem niet gaat verhelpen of oplossen.

In een ideale wereld zou zulke mensen die ongevraagde zooi sturen, permanent willen verbannen van zulke services. Net zoals je zou verbannen worden uit een kroeg als je daar je leuter uit je broek zou trekken.
Nouja, Tinder staat wel bekend als 'de dating app voor hookups/one night stands'. Niet zozeer voor serieuze romantische interesses. Daar is het ook veel te oppervlakkig voor.

Ik heb het nooit zelf gebruikt maar wel mensen ermee zien swipen. Het is niet mijn ding. Maar ik vind dickpicks niet per definitie ongepast als je ziet waar mensen het voor gebruiken :) Wat wel een probleem is, is als het ongevraagd is natuurlijk. Er zou eigenlijk een optie moeten zijn om NSFW content te accepteren of niet.

PS: Wat @Remzi1993 zegt. Als ik in een relatie zat zou ik het ook raar vinden als mijn vriendin op Tinder zat. En ik ben al redelijk 'los' op dat gebied.
Waarom zit jouw vriendin op Tinder? Ik zou dat niet echt waarderen als ik een (vaste) vriendin zou hebben tenzij ik een open relatie zou hebben. Voor de rest heb je helemaal gelijk. Ik schaam mij echt voor die losers die dick pics sturen. Ik heb het nog nooit gedaan en zal het ook nooit doen. Volgens mij werkt het niet en toch doen ze het. Het is gewoonweg ongelooflijk.


Edit: Waarom dit een -1 slaat echt nergens op, hoogstens een 0 voor offtopic. Mensen leer eens eerlijk modderen zonder je gevoelens er bij te halen. Volgens mij was mijn post respectvol. Ik heb toen der tijd geleerd dat een -1 zelden gebruikt hoort te worden, voor flamebait, flame wars, trollen of belediging het staat er nota bene bij de knop als je op desktop eroverheen hovert met je muis.

Als je een mening tegen bent of niet leuk vind dan is het nog steeds niet een -1

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 24 juli 2024 12:31]

Mijn vriendin en ik maken wel eens voor de lol voor elkaar een tinderprofiel aan. Vervolgens gaan we samen swipen en proberen we zo veel mogelijk likes te halen. Vinden we grappig. Ieder zijn ding? :+
Ja, en dat is dus anderen hun tijd verspillen. Niet iedereen zit op Tinder voor de lol. Andere (vooral mannen) proberen er dates te scoren. Echt dit is ongelooflijk nonchalant en arrogant tegelijkertijd.

Dat jij een relatie hebt gevonden en hebt betekent niet dat je andere hun tijd moet verspillen in het zoeken van een date/relatie. Echt dit is waarom ik Tinder dus nooit meer gebruik, want er zitten te veel meiden/vrouwen erop die dus zulke dingen doen om een ego boosts te krijgen. En dan nog zulke lompe koppels die dus die ego boost ook nog nodig hebben.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 24 juli 2024 12:31]

Anoniem: 669783 @iFre4ked24 mei 2021 23:47
Dat heet aandacht zoeken.
Dan neem je toch lekker niet de diensten af van dat bedrijf?
Het is geen censuur ze vragen alleen maar of je het zeker weet als je het wel wilt sturen mag je het dan alsnog sturen. Het zou pas censuur zijn als je het niet mag sturen of lezen.
Als je hierdoor gecensureerd wordt, gok ik zomaar dat je niet al te veel succes op Tinder zal hebben.

Naar mijn mening een heel goede zet dit. Je wil niet weten wat voor ellende mensen daar op zich af krijgen, dus hopelijk helpt dit.

Een platform als Twitter is natuurlijk iets heel anders dan een dating app. Bij het ene kan censuur een probleem zijn, omdat mensen kiezen je te volgen en al zien wat voor dingen je post, en het alsnog gecensureerd wordt. Bij het andere gaat iemand puur af op foto's en een korte profieltekst, en mag je mensen best beschermen tegen wat narigheid.
Met censuur heeft het echt *letterlijk* helemaal niks te maken. Je kan immers gewoon nog het bericht sturen, er wordt alleen een extra vraag gesteld.
Noem eens wat dingen die zo heel langzaam gaan? Maar dat normaal is nu. Houdt er dan ook even rekening mee dat er in 20 jaar ook heel wat kan veranderen in wat we normaal en niet normaal vinden. Een samenleving is dynamisch. En niet zwart-wit in beton gegoten.
Langzaam aan schuiven we steeds meer dingen waar we ons niet comfortabel bij voelen af op anderen, dan wel bedrijven.

Voor jezelf opkomen ipv een ander het voor je laten doen wordt zo steeds minder normaal. En het sentiment dat een ander daarvoor verantwoordelijk is steeds sterker.

Of dat een voor- of nadeel is mag je zelf bepalen maar ik denk persoonlijk dat het de veerkracht van de gemiddelde persoon niet ten goede komt.

Ben overigens geheel niet van mening dat het censuur betreft en denk ook niet dat ik veel raakvlakken met OP zal vinden, maar je vroeg wat er langzaam ging ;)
Anoniem: 1302638 @freaky20 mei 2021 17:34
Wat je bedoelt te zeggen, is dat meer en meer mensen opkomen voor hoe zij behandeld en bejegend worden. De enige groep die dit als vervelend ervaart is de groep die het gewend was om mensen op een voor hun vervelende manier te bejegenen en te behandelen.
Maar iedereen krijgt zijn/haar/het's eigen verzameling shit om mee te dealen, geen enkel persoon, geen enkele groep is daar vrij van. Je belegd voelen is echt een keuze.

Door alles wat beledigend kan zijn weg te filteren, creëer je bubbels. Over elke opmerking die jij, ik, of wie dan ook ooit maakt. Is er altijd wel iemand te vinden die zich beledigt voelt. Heel simpel mijn bovenstaande zin. Als ik alleen zijn, haar of het zou typen, is daar wel iemand voor te vinden die offended is. Terwijl er ook iemand te vinden is als ik "zijn/haar/het" zoals hierboven neerzet die zich daardoor beledigd voelt.

Deze oplossing van Tinder heb ik niet eens problemen mee, er wordt, beide kanten op, veel rotzooi gezegd. Vooral richting vrouwen vermoed ik (De onprettige berichten die ik van een paar crazies, omgebouwde of homos heb ontvangen, zullen in het niets vallen met wat sommige anderen elke dag in hun inbox aantreffen). Maar op steeds meer platformen worden mensen de mond gesnoerd als je buiten de algemeen geaccepteerde meningen/opmerkingen valt en dat is een zorgwekkende negatieve ontwikkeling.
Het punt is juist dat wat de 1 vervelend vindt, de ander juist waardeert.

Zo zijn er aan de ene kant mensen die 'wat heb je mooie ogen' zien als een vervelende opmerking en aan de andere kant mensen die het prima vinden als je meteen een seksueel voorstel doet. En vaak wordt er ook veel meer geaccepteerd van heel aantrekkelijke mensen. Als Idris Elba een oneerbaar voorstel doet zal het veel sneller als ondeugend worden gezien, dan als datzelfde voorstel komt van een dikke, zwetende nerd. Dan is het al snel 'creepy.'

Sowieso zijn we aan het veranderen in een steeds angstiger maatschappij, waar veel mensen bang zijn om vreemden aan te spreken. Dit lijkt ook zelfversterkend te zijn: mensen lopen tegenwoordig erg snel naar een autoriteit, wat heel erg intimiderend is voor diegene over wie wordt geklaagd. Die mensen worden dan ook weer bang om mensen aan te spreken, omdat ze vrezen dat die persoon dan weer gaat klagen bij de autoriteit, dus klagen ze zelf dan maar bij de autoriteit. Zo wordt heel veel indirect gespeeld, wat weer voor lastige situaties zorgt. Misschien begreep de klager de opmerking verkeerd of werd die verkeerd verstaan (of is het cultureel of zelf deel van een subcultuur). Heel veel sociale regels zijn ook heel subtiel, verschillen tussen mensen van een verschillende leeftijd, etc.

Het is heel lastig voor de autoriteit om dat op te lossen, zonder dat beide partijen vinden dat ze onrechtmatig zijn behandeld.
Anoniem: 1302638 @Aapje5821 mei 2021 19:23
Uiteraard, maar waarom vraag je dat dan niet eerst. Waarom moet het er toe leiden dat Tinder moet inbreken.

Ik snap niet helemaal waar je knappe / lelijke mensen anekdote vandaan komt. Heb je soms gemist hoeveel sterren en celebs er gemetoo'd zijn de afgelopen jaren? Daar zaten knappe mensen bij hoor.
Sowieso zijn we aan het veranderen in een steeds angstiger maatschappij, waar veel mensen bang zijn om vreemden aan te spreken. Dit lijkt ook zelfversterkend te zijn: mensen lopen tegenwoordig erg snel naar een autoriteit, wat heel erg intimiderend is voor diegene over wie wordt geklaagd.
En hoe intimiderend denk je dat het was voor mensen die tegen hun wens in op vervelende manier bejegend en behandeld zijn?
Die mensen worden dan ook weer bang om mensen aan te spreken, omdat ze vrezen dat die persoon dan weer gaat klagen bij de autoriteit, dus klagen ze zelf dan maar bij de autoriteit.
Ja dat klopt ja. Net zoals je pestkoppen gewoon lief moet vragen of ze stoppen met pesten. Dat werkt ook uitstekend. Als de lastpakken onschuldig zijn hebben ze niets te vrezen.
Ik zie je punt. En ik denk dat het ook klopt. Maar in een veranderende tijd, namelijk face 2 face versus online zijn ook andere middelen nodig. Als ik iets zeg waar je bij staat heb ik visuele feedback of misschien spreek je je uit. Ik wordt als het ware direct aangesproken. Online is dit niet. En daar snap ik je, hier hebben we een "report" knop in plaats van feedback naar elkaar.
Ik neem aan dat jij een man bent.

Je zou voor de gein eens aan vrouwen (als je er wat kent) moeten vragen hoeveel ongewenste berichten die krijgen.
Ik ben het totaal niet met Prysm eens, want ik vind het een goede feature van Tinder.

maar ik snap zijn punt met "alles veranderd" wel.
Neem nou #metoo als voorbeeld. 20 jaar geleden hebben wat machtige mannen iets verkeerds gedaan. pas in deze tijd durft men er iets van te zeggen.

Kijk naar zwarte piet. jarenlang normaal gevonden, nu is het bijna overal taboe.

Kijk naar tweets van mensen van ~5 jaar terug waar ze nu opeens mee om de oren worden geslagen omdat het racistisch/sexistisch/discriminerend/beledigend wordt gevonden.

Kijk eens naar wat je tegenwoordig nog tegen iemand durft te zeggen. Als iemand vroeger iets raars deed in het openbaar zei je er wat van. Nu moet je goed uitkijken want voor je het weet krijg je klappen of nog erger.

ik zeg niet dat het fout is, ik zeg niet dat het goed is, maar ja, alles is wel langzaam aan het veranderen als je zo om je heenkijkt..
Dat is niet is van nu, maar van alle tijden.

Een groot verschil met "vroeger" is dat we met z'n allen nu de hele wereld in onze broekzak bij ons dragen. Nieuws, social media, notificaties, viral filmpjes, zich misdragende celebs, opmerkelijke tweets... Je kunt er direct over beschikken en het delen.

"Vroeger" was men afhankelijk van koeriers, geschreven pers, lineaire tv en radio voor het laatste nieuws. Omdat alles lang duurde en beperkt was in tijd, werd er veel gefilterd. Je las bijvoorbeeld niet dat een huis in noord Groningen was afgefikt als je in zuid Limburg woonde, laat staan aan de andere kant van de wereld. Nu kun je in potentie beschikken over alle informatie van de hele wereld.

De kans dat je nu hoort of leest van iets waar je het niet mee eens bent is dus ook exponentieel gegroeid. En dezelfde social media hebben ons anoniem en mondig gemaakt. We kunnen onder ieder bericht direct onze mening delen.

Wat ik wel positief vind, is dat we grensoverschrijdend gedrag (met name van bekende en vooraanstaande personen, die zich voorheen onaantastbaar waanden) publiekelijk afkeuren en mensen verantwoordelijk houden voor hun gedrag.
Anoniem: 669783 @Polydeukes24 mei 2021 23:51
Deze cancel cultuur creëert ook een eng stramien waarin context compleet ontbreekt en humor bijna niet meer mogelijk. Alles word serieus en beladen, waardoor spanningen nog sneller oplopen. Sociale media is niet sociaal, maar eerder een lijst van iedereen die hetzelfde plaatst. Afwijzing door grote groepen mensen zit primair geworteld en betekent dat jouw kans op overleven daalt. Dat iets de mening is van de meute bepaalt ook niet of het klopt. Ik kan bijvoorbeeld vinden dat antropomorfisme een maatschappelijk probleem vinden, maar als 50% thuis een huisdier heeft trek ik al snel de beerput open op "sociale" media. Een mooi voorbeeld van waar het naartoe gaat, we noemen het maar "correct".

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 669783 op 24 juli 2024 12:31]

Anoniem: 696166 @iAR20 mei 2021 17:45
Noem eens wat dingen die zo heel langzaam gaan? Maar dat normaal is nu.
Of het nu normaal is en vroeger niet laat ik in het midden, maar je kan er toch niet omheen dat de laatste 10-20 jaar heel veel dingen zijn veranderd (of er toch minstens zodanig voor wordt geïjverd dat we haast verplicht worden er anders tegenaan kijken/rekening mee te houden):
- de hele genderdiscussie
- zwarte piet / negerzoenen / negerinnentetten ....
- de constante, chronische verongelijktheid die steeds meer menen te moeten uiten
- privacy (social media/overheid)
Ik vergeet er ongetwijfeld...
Zeker, ik mag zo mijn piemel niet posten op tinden omdat "andere" dat aanstootgevend vinden, gaat straks mark het hele land overnemen en moeten we hem dictator gaan noemen!

Gekkenwerk!
Dit lijkt me een mooi voorbeeld waarbij je geheid een AYS pop-up krijgt. 8-)

[Reactie gewijzigd door ZwolschBalletje op 24 juli 2024 12:31]

Ik ben benieuwd naar een paar voorbeelden die je in je hoofd hebt.
Als ik naar de afgelopen 20 jaar kijk dan kan ik niet anders dan concluderen dat mensen tegenwoordig heel wat meer menen te mogen en moeten zeggen (lekker laf anoniem vanachter een scherm uiteraard) dan 20 jaar geleden.

Beetje tegengas kan geen kwaad.
Beste vriend zo begint het.
Heel langzaam kijk maar naar andere dinge over de afgelopen 20 jaar. Beetje bij beetje tot dat je het normaal vind.
Inderdaad vroeger was alles beter! Toen kon een internet troll nog in alle rust mensen stalken en het leven van iedereen online verpesten. Wat erg dat die tijd er niet meer is zeg, man man man.....
Beste vriend,
Start dan je eigen dating app, waar je niet eerst een "are you sure?" bericht moet accorderen voor je een lompe opmerking kan maken, misschien best en interessante niche.
Drogreden. Hellend vlak. Je kan hier gewoon nog een bericht versturen zonder veel extra moeite. Dat is geen censuur. Wat de volgende stap kan zijn heeft niets te maken met deze stap.
Je hebt de vrijheid om je eigen dating app te maken. Of een andere te gebruiken zonder pop-ups.
Wat is dan precies de vrijheid die hier ontnomen wordt? Mijns insziens kan je nog steeds alles doen wat je hiervoor ook kon, of zie ik dat verkeerd? Wat kan nu precies niet meer dat eerst wel kon?
Je leert het echt niet he? Er wordt hier geen vrijheid ontnomen. Qua vrijheid is dit geen stap vooruit of achteruit. Hoogstens zijwaarts.
Het wordt niet automatisch verwijderd omdat zo'n actie wel in het hokje censuur past.

Overigens door dit door "het systeem" te laten uitvoeren is een efficiënte manier van werken, deze kan veel meer berichten "keuren" op basis wat voorheen gerapporteerd is door gebruikers. Als dit wordt gedaan door medewerker zou die nooit zoveel berichten kunnen keuren in dezelfde tijd.

En omdat dit gaat om een slechts een pop-up/opmerking gaat dat het bericht als aanstootgevend wordt gezien kan het de zender juist helpen te heroverwegen of die het bericht wilt sturen. Ook kan dit helpen juist een "definitieve" match te maken, zo leert de zender uiteindelijk met zijn doelgroep om te gaan i.p.v. blijven falen met berichten die gerapporteerd blijven worden.

Want het doel is om jouw platform zo aantrekkelijk mogelijk te maken, want dat trekt gebruikers aan. Meer gebruikers is meer $$.

Door het compleet weerhouden van het sturen van berichten, of nog vervelender, achteraf verwijderen kan ik mij al voorstellen dat dit niet als aantrekkelijk gebruik op het platform gezien kan worden.

Wat zou jij voorstellen om het gebruik op dergelijk dating platform te verbeteren voor zowel de zender als ontvanger?
Uit al je reacties blijkt dat je gewoon erg anti alles bent? Anti overheid, anti Amerika, anti Engels (maar je hebt wel een Engelse ‘username’?), anti vaccinaties, anti internet providers. Heb je al een aluhoedje op?
Bestaat er al een tinder.onion ?
Op z'n best is het een vorm van zelf-censuur.

Maar dan aangestuurd door wat ontvangers in het verleden hebben aangemerkt op dergelijke eerdere berichten en niet op basis van wat een comité er van vond.
Het staat volgens mij gewoon in het bericht. Het is een aanvulling op de functie 'does this bother you'. Dat is voor zover ik het zie de optie aan de andere kant dat je kan aangeven dat een bericht niet netjes is. Die gegevens kunnen/zullen ze gebruiken om 'ai' te voeren en daarmee deze optie aansturen.
En een bedrijf heeft nog nooit iets gezegd dat niet strookt met de waarheid?
Als ze niets doen krijgen ze het verwijt alles maar goed te vinden en geen normen en waarden te hebben, als ze wel iets doen roepen er mensen censuur.

Uiteindelijk zijn het gewoon bedrijven die zoveel mogelijk geld willen verdienen met zo min mogelijk gedoe. Als ze daarvoor een paar mensen die zich onfatsoenlijk gedragen moeten weren van hun dienst (of vragen of ze wel zeker weten dat ze hun boodschap op die manier willen formuleren, een nog veel minder zwaar middel) geef ik ze groot gelijk.
De Are You Sure-functie is een aanvulling op de bestaande Does This Bother You?-functie, die ontvangers van berichten vraagt of ze zich ongemakkelijk voelen na het krijgen van een potentieel aanstootgevend bericht.
Het wordt tijd dat dit soort technieken in alle social media terecht komt. Zoveel spam seksdm's als ik op facebook en instagram krijg, zoveel spam dat je in YouTube comments zit staan. Het verbaast mij elke keer weer hoe vaak ik moet klikken voordat je dit soort berichten gerapporteerd hebt. Het zou mooi zijn dat ik direct de goede suggestie zie voor het bericht wat ik probeer te rapporteren. Ze zien er immers allemaal vrijwel hetzelfde uit.
Als je ziet wat Tinder van je weet dan wordt je nog banger voor alle andere social media en de Googles.
Zo'n bot kan uitermate handig zijn als hij zijn input haalt uit de "this bother's me" clicks van degene met wie je chat.
Als dit echter alleen gebaseerd is op gemiddelden, of nog erger, op de mening van het bedrijf, dan is het irritant.

Daarnaast.. stel dat je als vrouw normaal direct weet door het taalgebruik dat een bepaalde man niks is voor je, dan wordt je nu om de tuin geleid en krijg je een verkeerd beeld over je potentiele date. De grofheid zit nog steeds in hem, alleen door de bot komt hij netter over dan hij eigenlijk is.
Waar iemand voorheen met zijn of haar sociaal gebrekkige vaardigheden minder tot zelfs geen kans zou hebben op een date, krijgen deze lieden nu wél kans op in ieder geval een eerste date. Het belemmert Darwin niet z'n werk te doen maar maakt het wel iets lastiger.

Edit: Tóch maar eens proberen dan!

[Reactie gewijzigd door mcbeef op 24 juli 2024 12:31]

Dit is wel weer "mooi" om te zien, een soort hype als het gaat om het verminderen van aanstootgevende berichten. Op zich niets mis mee natuurlijk, al zijn het er maar 10% die zich bedenken - scheelt toch weer.

Maar, ik hoop niet dat dit het puntje van de ijsberg is. Ik word nu al regelmatig een beetje kriegel van de legitieme "pop-ups"...dit wordt er zo niet beter op. De cookie-meldingen (nouja, hele menu's), lid-worden popups, captcha's en paywalls zijn wel even genoeg. Als deze trend doorzet dan mag ik straks ook echt bij alles wat ik intyp aangeven dat ik het zeker weet.

Is, in het geval van Tinder, taalgebruik ook niet een "factor" waarop je zelf als gebruiker actief filtert? Dan is dit eigenlijk gewoon een vorm van "obscurity".
Alhoewel ik snap dat iedereen gediend is van ordinaire en seksistische opmerkingen vraag ik mij ook af of de gebruiker zelf ook niet beter moet weten.
Als ik op de storthoop rondstruin op zoek naar juweeltjes moet ik niet klagen dat ik ook in poepluiers grijp. Daar moet je jezelf op voorbereiden en accepteren als feit.
Als je op Tinder zit weet je dat je dit kan overkomen en dat je daar doorheen moet kijken als je op zoek ben naar de ware. De vraag is of je daar dan überhaupt voor op Tinder zit? (alhoewel ik persoonlijk iemand ken die zijn vrouw heeft leren kenen via Tinder terwijl ze beide alleen op zoek waren naar een one night stand).

Het risico dat ik zie is dat er een overgevoelig algoritme ontstaat dat al aanslaat bij het minste of geringste. Ik zie op het moment toch al een maatschappij ontstaan waarbij men al heel snel aanslaat op woorden in plaats van de intentie.
Het zou misschien een beter idee zijn om een soort ranking systeem in te bouwen waarbij gebruikers kunnen selecteren met welk niveau gebruikers ze in contact willen komen (een beetje zoals het systeem dat Tweakers gebruikt voor het tonen van reacties).
Dit kan dan gebaseerd zijn op waardering van andere gebruikers in combinatie met periode van activiteit, inhoud van het profiel, duur van chat contact met unieke personen etc.
Dan zal je als gebruiker wel eerst door de bagger heen moeten waden maar kan je jezelf naar een niveau werken waar je steeds vaker in aanraking komt met mensen die zich beter gedragen dan het gros van de aanwezigen.
En dan kan er nog altijd een onderlaag blijven die zich plat uit wil blijven drukken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.