Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Windows 10-preview biedt uitgebreidere controle over drivers in Apparaatbeheer

Microsoft gaat Windows 10-gebruikers meer controle geven op het gebied van drivers. In Apparaatbeheer kunnen daarom straks niet alleen de apparaten beheerd worden, maar zijn de drivers ook makkelijker in te zien en bij te werken.

Dat maakt Microsoft bekend als onderdeel van de Windows 10 Insider Preview Build 21382, die nu in het Dev-kanaal te vinden is. Het bedrijf zegt dat men nu in Apparaatbeheer kan kijken naar 'apparaten aan de hand van drivers', 'drivers aan de hand van type' en 'drivers aan de hand van apparaten'. Daarnaast is er een 'drivers toevoegen'-knop die in een klap nieuwe drivers installeert 'op alle toepasbare apparaten'.

Microsoft maakt het daarnaast mogelijk voor gebruikers met een display met hdr om aan te geven dat bepaalde apps toch hun kleuren moeten weergeven op basis van een ICC-kleurenprofiel. Dit moet het mogelijk maken voor apps als Adobe Photoshop om op hdr-enabled-beeldschermen kleuren weer te geven zoals bedoeld door de app.

De eerstvolgende grote update voor Windows 10, de May 2021 Update of 21H1, komt bijna uit. Microsoft heeft er nog geen definitieve datum voor vastgesteld maar gezien de naam en het feit dat het Bug Bash-programma voor deze versie bijna ten einde is, lijkt het erop dat de release er snel aankomt. Aangezien deze nieuwe features echter net in de Insider-kringen verschenen zijn, is het waarschijnlijker dat deze features in de volgende versie, 21H2, verschijnen.

Beeld: Windows Insider Channel Fan Page: Quick look at Windows 10 Insider preview build 21382 DEV Channel Released May 14th 2021

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Mark Hendrikman

Nieuwsposter

15-05-2021 • 11:46

96 Linkedin

Reacties (96)

Wijzig sortering
Het tegenovergestelde lijkt mij ook wenselijk. Zorgen dat Windows Update niet ongewenst drivers overschrijft (bijvoorbeeld in het geval van oudere producten die dan spontaan stoppen met werken.

Je kunt nu automatic driver installation in GPO verhinderen, maar per driver iets uit kunnen schakelen lijkt me ideaal.
In zo'n geval zou ik de fabrikant van de driver aankijken, niet Microsoft. Zij geven aan dat hun driver op je hardware zou moeten werken, en Windows Update vertrouwt dat gewoon. Ik heb nog nooit gezien dat Microsoft hun eigen generic driver over een oude, specifieke driver installeert (daar zit ook nog detectie in), die worden pas als last resort geladen als er geen andere driver gevonden kan worden.

Er zit nog wel iets in Windows dat hier rekening mee houdt; als je op de "revert driver"-knop drukt, zal Windows Update niet opnieuw die driver proberen te installeren.

Vergeet overigens ook niet om te controleren waarom zo'n nieuwe driver wordt uitgerold. Een oude, kwetsbare driver kan het voor hackers kinderspel maken om je antivirus te omzeilen en hoe slechter de software van het bedrijf dat die dingen maakt, hoe groter de kans dat je driver een tikkende softwareveiligheidstijdbom is.
Windows installeert doodleuk een nieuwe versie na een revert als er weer een versie nieuwer is uitgekomen. Windows moet gewoon weer meer de controle aan de gebruikers geven door middel van een optout/optin. De uren dat ik kwijtraak aan troubleshooting zijn niet op 2 handen te tellen dankzij windows update. Dankzij developers die denken dat een one size fits all een goed idee is.
Die optie geven ze toch ook? Driverupdates kun je uitzetten, het staat alleen standaard aan. Voor de meeste mensen is dat ook de beste keuze, want niemand updatet handmatig de drivers voor zijn webcam of muis ondanks de beveiligingslekken die in dat soort drivers gevonden wordt.

Dat het standaard aan staat, vind ik enorm prettig, geen gezeik met die 400 driverupdatetools die op de achtergrond allemaal popups laten zien als er een nieuwe versie is uitgekomen. Ik zou juist willen dat mijn laptop meer via Windows Update zou downloaden en minder via die losse Lenovo-tool.

Ja, ik vind ook dat sommige fabrikanten verschrikkelijk slecht testen als het op oude hardware aankomt, maar dat is eerlijk gezegd meer een les om niet meer van die partij te kopen dan een probleem van Microsoft in mijn optiek. Intel heeft hier bijvoorbeeld een handje van, mijn vorige laptop kon absoluut niet overweg met Intel ME versie 11, maar Intel bleef aangeven dat mijn hardware compatible zou zijn, alsook op de website van HP. Dat Microsoft de Intel-driver downloadt als ik automatische driverupdates aan heb en Intel mijn sleepmodus weer eens molt, was dan echt een fout van Intel.

Settings > System > About > System info > Advanced system settings > Hardware > Device installation settings. Je kunt de instelling ook vinden in je gpedit.msc mocht je daar niet tevreden mee zijn.
Die optie geven ze toch ook? Driverupdates kun je uitzetten, het staat alleen standaard aan.

[..]

Settings > System > About > System info > Advanced system settings > Hardware > Device installation settings. Je kunt de instelling ook vinden in je gpedit.msc mocht je daar niet tevreden mee zijn.
Het probleem is dat dit een all-or-nothing optie is. Het zou veel beter zijn als je kon kiezen welke apparaten niet automatisch hun drivers bij mogen werken. Dan heb je automatische updates voor alles wat geen problemen geeft; en waar je niet naar om hoeft te kijken. Maar handmatige updates voor die paar dingen waarvan je weet dat ze problematisch (kunnen) zijn.
Dat kan ook, alhoewel die feature wel alleen verstopt zit in gpedit en het register. Enigszins jammer, dat ben ik met je eens.

Ik snap wel dat ze hem verstopt hebben, overigens. Één slechte update en iedereen's Logitec-dongel is voor de rest van de eeuwigheid kwetsbaar omdat niemand de drivers meer wil updaten. Daarom zal het revert-mechanisme natuurlijk ook de specifieke driverversie overslaan, en niet het hele apparaat. Vanuit een systeemveiligheidsperspectief wil je dat alleen mensen met kennis van zake driverupdates uitschakelen, omdat de meeste mensen geen idee hebben van de risico's.

Ik hoor helaas nog steeds IT-"professionals" die mensen aanraden om Windows Update en UAC uit te zetten als er een keer een probleem is met een update. Dat Microsoft dit soort dingen doordrukt is een gevolg van het slechte gedrag van Windows-gebruikers, die Windows een hele slechte reputatie hebben gegeven (ondanks dat de securitymechanismen in Windows veel uitgebreider, vrijer en configureerbaarder voor mensen zijn dan de concurrerende besturingssystemen). Als men ten tijde van 7 en Vista niet massaal UAC en WU hadden uitgezet, had Microsoft nu nooit hun updatemechanisme zo gepusht.
Ik hoor helaas nog steeds IT-"professionals" die mensen aanraden om Windows Update en UAC uit te zetten als er een keer een probleem is met een update. Dat Microsoft dit soort dingen doordrukt is een gevolg van het slechte gedrag van Windows-gebruikers
Dat Microsoft dit soort dingen doordrukt is een gevolg van het slechte gedrag van Microsoft, bedoel je. Een patch die een vulnerability patcht zou in zijn geheel niet verbonden moeten zitten aan high-impact wijzigingen die tot grote problemen zouden kunnen leiden. Zo'n patch moet klein en op zichzelf staand zijn en chirurgisch toegepast kunnen worden.
Als men ten tijde van 7 en Vista niet massaal UAC en WU hadden uitgezet, had Microsoft nu nooit hun updatemechanisme zo gepusht.
Microsoft zelf beschouwt sinds Windows 8 het UAC mechanisme niet langer als een security boundary, omdat het te makkelijk is om te bypassen. Hierdoor hoeven ze dit soort bypasses niet langer onder de voorwaarden van hun eigen bedrijfsprocessen als geregistreerde vulnerability te beschouwen, die middels een security update verholpen moet worden. En dat spaart natuurlijk geld en moeite.
Domme variant op de oude grap: "Hoeveel Microsoft engineers heb je nodig om een kapotte gloeilamp te vervangen? Nul. Duisternis is de nieuwe standaard."

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 mei 2021 14:09]

Heb je daar een bron van of is het gewoon een gerucht wat uit zijn verband is gehaald?...
[linkje MS]
(UAC) is a fundamental component of Microsoft's overall security vision
Oftewel dat MS UAC niet als security boundary beschouwt klopt gewoon niet.

Je wilt een patch die zonder iets te beinvloeden werkt? Dat is niet hoe patches werken behalve in een perfecte wereld, maar in die perfecte wereld zijn geen security issues en is die patch dus niet nodig :+
In de echte wereld moeten patches bepaalde functies aanpassen of zelfs uitzetten (Zoals SMB 1 en met Meltdown/Spectre), kan je klagen dat we in 1997 verdikkeme nog Telnet veilig konden gebruiken maar vandaag is het not-done.
Heb je daar een bron van of is het gewoon een gerucht wat uit zijn verband is gehaald?...
[linkje MS]
Is "word of god" afdoende bewijs voor je?
Zo ja, dan: https://www.neowin.net/ne...c-not-a-security-feature/
Je wilt een patch die zonder iets te beinvloeden werkt? Dat is niet hoe patches werken behalve in een perfecte wereld, maar in die perfecte wereld zijn geen security issues en is die patch dus niet nodig :+
Bullshit. Een kleine security patch zou niet aan andere feature updates gekoppeld moeten zitten. Dat is alles. Microsoft scheidt deze niet en dat veroorzaakt met regelmaat problemen.

Case in point: de meest recente KB5001330 update bevatte een aantal security fixes. Daarnaast pastte deze update ook diverse andere zaken aan, gerelateerd aan hoe Windows 10 omgaat met GPU resources. Lo and behold dat laatste aspect veroorzaakte problemen voor veel gamers die met sterk gereduceerde frame rates kwamen te zitten. Zo erg dat Microsoft een ingebouwde zekering in de patch deed omzetten, waarbij dat gedeelte van de patch gelukkig nog remote uitgezet kon worden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 16 mei 2021 00:59]

Heb je je linkje wel zelf gelezen? Er staat namelijk dat o.a. UAC niet een security boundary 'defined', niet dat het geen security boundary is...
Ik 'define' niet de mensheid, ben nog steeds wel een mens...
Klassiek geval van een uit verband getrokken quote dus.

KB5001330 fixt o.a. een issue met RemoteFX (GPU's dus), niet verrassend dat er dan iets mis kan gaan met GPU's...
Je denkt dat als KB5001330 het GPU stuk los had geleverd als KB5001330g oid dat het dan niet mis was gegaan?... Daarnaast was er dus al direct een oplossing beschikbaar, niks aan de hand dus zoals je al zegt.
Het bundelen van updates is niks mis mee, tenzij je kan uitleggen hoe het niet bundelen van updates zou voorkomen dat er soms fouten ontstaan...
Heb je je linkje wel zelf gelezen?
Heb jij het? Wat Russinovich ook schreef is:
Because elevations and ILs don't define a security boundary, potential avenues of attack, regardless of ease or scope, are not security bugs.
Daarnaast is dit niet mijn originele bron. Die kan ik helaas niet meer terugvinden - is al weer ettelijke jaren geleden - maar betrof een issue met een UAC bypass die door Google gevonden en gerapporteerd was, waarop zij het antwoord terug kregen dat UAC niet langer als security boundary behandeld werd en er geen speciale nood-patch op zou volgen.
Bundelen van Updates moet kunnen.

Echter vindt ik wel dat Security updates los moet staan van zaken als GPU Resource aanpassingen. Microsoft heeft toch specifieke Security Updates? Waarom zat deze Security update daar niet bij?
Wat als ze bij die update niet het GPU stukje uit konden zetten, moet men dan maar de keuze geven "Of fatsoenlijk gamen of fatsoenlijke beveiliging, jouw keuze tot de patch! Veel succes!" Ik ben hier niet on redelijk mee. Dit is wat je normaliter in de Risk and Impact(Iets met Engelse termen en cool zijn. weet even de Nederlandse variant niet) fase bespreekt.

Het voorkomt de fouten ook niet maar het beperkt wel de risico als er wat fout gaat mocht het niet relevante gedeelte niet uit gezet konden worden.

Security patches moeten niet met GPU Updates geleverd worden. dat is niet een bundel die je moet willen maken.
Dat kan ook, alhoewel die feature wel alleen verstopt zit in gpedit en het register. Enigszins jammer, dat ben ik met je eens.
Enorm bedankt voor die link. Ik zocht ook een manier om bepaalde oudere apparaten niet door Windows automatisch te laten updaten en deze register tweak werkt surer goed. Geen idee als je 10 naar een nieuwe versie gaat updaten of dan heel het register overschreven gaat worden en het dus opnieuw zou moeten. Maar voor nu, thanks!

[Reactie gewijzigd door maartn op 17 mei 2021 11:57]

Schiet het in via hun feedback tool? niet (in)geschoten is altijd mis... :)
Die optie geven ze toch ook? Driverupdates kun je uitzetten, het staat alleen standaard aan. Voor de meeste mensen is dat ook de beste keuze, want niemand updatet handmatig de drivers voor zijn webcam of muis ondanks de beveiligingslekken die in dat soort drivers gevonden wordt.
Dit is in de praktijk niet meer het geval sinds steeds meer drivers als DCH packages worden aangeboden.

Ik heb al sinds dag 1 de settings waar jij naar verwijst uit staat maar toch worden drivers geupdate op al mijn systemen. Week geleden nog de brakke AMD SCSI driver welke ervoor zorgde dat mijn PC niet meer kon booten. Op mijn laptops worden nogsteeds Intel HD display drivers gepushed welke weer elke keer mijn externe GPU box vernaggelen Ik mis de controle over mijn eigen systeem en het gaat gewoon te vaak mis. Ook irritant dat Windows opeens besluit mijn GPU te updaten terwijl ik midden in een sessie met photoshop zit en de boel gewoon crashed. Stront irritant en uiteindelijk zet ik vaker windows updates in de totaliteit uit binnen services en update dan alleen van tijd tot tijd.
SCSI wordt al een jaar of 18 niet meer ondersteund. Een GPU box is hooguit een jaar of 10 beschikbaar dus daar zit al een jaar of 8 tussen.
En je gebruikt nog de Windows GPU driverset?

Je zit echt je eigen problemen te creëren. Daar kan MS je echt niet mee helpen.
SCSI wordt al een jaar of 18 niet meer ondersteund.
Zo heet AMD's storage driver gewoon. Was het probleem dat vele AMD X570/B550 gebruikers trof na een update vorige week. https://www.tomshardware....pdate-windows-boot-issues
Een GPU box is hooguit een jaar of 10 beschikbaar dus daar zit al een jaar of 8 tussen.
Snap deze koppeling niet helemaal?
En je gebruikt nog de Windows GPU driverset?
Intel ondersteund nu nog alleen DCH drivers.
\Je zit echt je eigen problemen te creëren. Daar kan MS je echt niet mee helpen.
Optimus based gaming laptops in combinatie met een extern Gsync scherm zijn niet zeldzaam hoor ;)
Ik heb zelf een x570 aorus master en nergens een SCSIadapter gevonden of nodig gehad (Dit is niet een SCSI driver)
Ik laat nagenoeg niks over aan windows drivers dus zal windows ook nooit een dergelijk probleem veroorzaken hier. Ik heb niks specials uitgeschakeld of omzeild en het blijft perfect werken.
Gewoon direct bij AMD de chipset driver package installeren en laat die naar updates zoeken.
Zelfde geldt voor elke merk. Als jij het nVidia Optimus systeem gebruikt ga dan gewoon de drivers van intel en nvidia binnen halen.

Het kost misschien wel effe wat extra werk om het systeem te installeren maar je wordt beloond om niet lui te zijn.
De storage driver heeft gewoon als naam scsi adapter, ik zeg niet dat het een scsi setup betreft.

Ik download ook alle drivers bij de fabriekanten zelf maar nogmaals, steeds meer fabriekant en zijn op dch drivers over gegaan en deze worden doodleuk door windows store geupdate. Dus voordat je de aanname maakt "beloond om niet lui te zijn" zou ik aanraden om in te lezen waar microsoft nu mee bezig is op driver gebied. Ze pushen nu zelfs bios updates binnen de microsoft store.
Dat is het niet, zoals je kan zien op je eigen link, worden de nieuwe Integrated graphics van Intel niet ondersteund in andere driver sets.
via Windows Update komen normaal gezien enkel WHQL-drivers binnen die eerst getest zijn. Moesten die inherent fout zijn, dan worden ze teruggetrokken en niet meer verdeeld. Als er natuurlijk lokaal een conflict is, dan is het de verantwoordelijkheid van de fabrikant om uit de reports dat ze binnen krijgen te leren waar het zich bevindt en een nieuwe versie aan te leveren bij Microsoft.
Dat er toch een conflict ontstaat en duizenden systemen laat vastlopen is dan al te laat om de drivers nog terug te trekken.
tuurlijk niet, dat zou juist het ideale moment zijn, maar wat zijn nu een paar duizend systemen op een miljard installaties? Niet leuk als het juist het jouwe is, maar als het statistisch gezien niet voldoende is om tijd in te steken, dan zal je zelf een oplossing moeten zoeken
ALleen komt het enorm vaak voor in allerlei mogelijke situaties. Er zijn miljoenen Optimus based laptops in omloop waar mensen externe monitoren op gebuiken.Dat is geen kwestie van duizenden. Het gaat er gewoon om dat Microsoft ons geen controle wilt geven voor het geval dat het wel mis gaat. Dan achteraf zeuren dat mensen op onveilige systemen hun werk doen. Daar stuur je mensen wel op aan zodra ze Windows updates gaan blokkeren. Er is geen enkele solide reden om drivers ook automatisch te updaten.
jij sprak over duizenden, ik zou ervan verschieten als er letterlijk miljoenen systemen crashen en de fabrikant er helemaal niets aan doet
Dat is logisch toch, als de fabrikant een nieuwere versie uitbrengt dan degene die je hebt teruggerold kan je er redelijk logischerwijs vanuitgaan (als MS zijnde) dat die update de problemen fixt.

En als je het echt niet wilt kun je het gewoon blokkeren via GPO.
Dat kan je dus niet. Intel heeft bijvoorbeeld nu al 3 jaar dezelfde stutter bug in hun drivers zitten waarbij je zodra je een extern gsync scherm gebruikt op een gaming laptop stutters gaat ervaren wanneer je switched van primary naar secondary screen. Het is niet te blokkeren zonder de windows uodate services zelf uit te zetten. Omdat het nu allemaal door middel vam dch driver packages gaat en via de microsoft store. Nogmaals, er is geen 1 size fits all.
Windows 7 heette dat. Met windows 10 as a service zijn gebruikers tegenwoordig gewoon de beta testers.
Vaak krijg je nu wel optionele drivers te zien als WU een nieuwere driver vindt. Ik krijg constant nieuwere drivers voor m'n Killer AX Wifi+BT M.2 kaart aangeboden als optionele driver terwijl ik eerst gewoon zelf de laatste driver geïnstalleerd heb.

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 15 mei 2021 15:17]

Dan kan Microsoft dus nog steeds zorgen dat wij hier manuele controle over hebben, want ze zijn dus duidelijk niet te vertrouwen. Zo werkt de softwarewereld nou eenmaal. Er vanuitgaan dat een andere partij zijn shit op orde heeft is een grote no-go. Dus jawel; Je mag Microsoft er wél op aankijken.

Daarnaast heb ik bijzonder veel laptops gehad waarvan de touchpad en/of wi-fi niet meer werkten, wel degelijk vanuit microsoft's generic driver updates.
Volgens mij kun je dit ergens in de settings uitzetten, driver installatie via WU?
Driver installatie kan je globaal uitzetten ja.
Instellingen > Systeem > Categorie "info" > blauwe link "Geavanceerde systeeminstellingen" > Tabje "Hardware" > knop "Instellingen voor apparaatinstallatie".

Verder vallen "stuurprogramma-updates" vaak onder optionele updates die niet automatisch geïnstalleerd worden, tenzij MS dit nodig acht. Deze kan je zien via Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Categorie "Windows updates" > blauwe link "Optionele updates weergeven" (als de link niet bestaat heb je geen optionele updates).
Dit werkt in de praktijk niet sinds drivers door middel van windows store verspreid worden.
Dat is nieuw voor mij. Als ik in de documentatie kijk gaat het over de "driver store", welke onderdeel is van Windows Update. Kan je hier meer over vertellen? Ik ben wel benieuwd als het anders zit namelijk.
Microsoft pushed nu voor DCH drivers welke verpakt en verspreid worden door middel van de store als windows apps. Dit kan zelfs voor systemen zoals die van Dell bios updates betreffen. Deze worden geupdate samen met alle andere windows apps vanuit de store.
Windows DCH (Declarative Componentized Hardware supported apps) Drivers are driver packages that will install and run on Universal Windows Platform (UWP) based editions of Windows 10. ... The application can be a UWP or Desktop Bridge app. You must distribute and update an HSA through the Microsoft Store.
In mijn geval heb ik dus de settings zo staan als door jou aangegeven. toch wekelijks automatische driver updates.

[Reactie gewijzigd door ZeroNine op 15 mei 2021 18:34]

AMD heeft nu al in zijn drivers ingebakken dat je kunt kiezen tussen full install, minimal install en drivers only...

Samen met deze nieuwe Windows instellingen geeft dat veel controle over de driver installatie.
Wat heeft AMD er nou mee te maken? Dit zat al veel langer in hun installer en daar heeft Windows niet direct wat mee te maken.
Niet veel langer, sinds de laatste driver updates. Je denkt dat Microsoft niet samenwerkt met AMD en Nvidia?
Maar wat heeft die samenwerking ermee te maken? Full install en minimall install gaat niet eens over de drivers maar over de hulpprogramma's.
AMD heeft nu meer controle over de installatie van drivers, Microsoft begint nu ook met meer controle over de drivers, geen toeval.
Microsoft installeerde altijd al alleen de drivers zonder andere zooi, dus wel toeval.
AMD en Nvidia deden dat niet, de 2 lijders in het segment en nu komt ook Windows 10 met meer driver controle. Binnen een maand van elkaar...

Microsoft heeft nu ook door dat vaak drivers van derden problemen geven en niet Windows 10.

[Reactie gewijzigd door Tourmaline op 15 mei 2021 16:14]

Wat ik erg irritant vind is dat Microsoft nu weer een programma in mij Windows 10 Pro installatie heeft geplaatst in me taakbalk, na de update van gisteren, waar je de temp en zo ziet en een enorme groot iets te voorschijn komt als je eroverheen gaat met je muis met onzin nieuws, Microsoft is me steeds meer richting Linux aan het duwen, moet al die troep niet in mij Windows 10 Pro installatie.
Ja die had ik ook gisteren opeens.
Maar ja die is gelukkig ook zo weer uit te zetten.
Vond het ook al een vreemde keus van ze want de meeste mensen zitten er niet op te wachten om opeens het weer te zien en nieuws in de taakbalk.
Ja die had ik ook gisteren opeens.
Maar ja die is gelukkig ook zo weer uit te zetten.
Vond het ook al een vreemde keus van ze want de meeste mensen zitten er niet op te wachten om opeens het weer te zien en nieuws in de taakbalk.
Heb gekeken maar heb geen idee hoe je hem rechts onder moet verwijderen, hoe heb jij het gedaan?

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 15 mei 2021 20:32]

Rechts klikken op de taakbalk en als je op 1 van de bovenste 3 gaat met je muis dan klapt het menu verder uit en daar staat een vinkje die je weg moet halen.
Volgens mij stond er media met een vinkje ervoor maar dat zou ik moeten nakijken want zit nu niet achter mijn laptop.
Aha nou zie ik het, in Nieuws en interesses heb ik op Uitschakelen gezet, en nu is hij weg, bedankt.
IDD, vaak zijn oudere drivers ook veel beter dan een nieuwere die niet officieel geschikt is voor je hardware.
Inderdaad. Zo zit ik met een HP Laserjet 2100m met Jetdirect kaart die nog prima werkt, alsmede een HP Color Laserjet CP1515n die nog niet zo heel oud is.

Toch heeft HP de drivers vervangen door algemene all-in-one drivers welke GEEN ondersteuning bieden voor printer specifieke instellingen en eigenschappen.
Onder andere de DPI instelling van de 2100m, die als zwart/wit printer dus veel scherper kan printen dan normaal. Om maar een voorbeeld te noemen.

Inmiddels is echter de support voor deze printers compleet uit Windows 10 en Windows Update gesloopt.
De enige oplossing is dus de driver delen door de printer te delen van een functionerende computer met het netwerk. De printer vanaf het netwerk toevoegen op de nieuw geïnstalleerde computer, en waardoor de driver overgezet word. Dan de printer lokaal toevoegen, de netwerk printer verwijderen en het printer delen weer beëindigen.
Dit kun je al doen maar is helaas wel veel omslachtiger dan je zou willen. Je moet de update verbergen zodat hij niet terug komt net als je bij Windows 7 kon doen. De optie hier voor zit niet in de windows interface bij Windows 10 dus je zal op zoek moeten gaan naar de Hide Windows Updates diagcab.
Je zou net verwachten dat ze van de traditionele device manager zouden afstappen en meer zouden integreren in de nieuwe settings.
Alsjeblief niet zeg. De traditionele settings in Control Panel bijvoorbeeld zijn tien keer beter en makkelijker te vinden dan die dumbed-down vensters die je krijgt via die nieuwe settings.
jij bent nog iemand die klikt i.p.v. de zoekfunctie gebruikt?
Met zoeken vind je alles in zowel de nieuwe als de oude omgeving. Geen verschil in vinden w.m.b.

Wel een verschil is dat nog steeds in de "oude" omgeving meer in te stellen valt waardoor je soms settings en soms in control panel moet zijn. Dat vind ik wel vervelend. Graag alle ballen op het nieuwe settings scherm
jij bent nog iemand die klikt i.p.v. de zoekfunctie gebruikt?
De zoekfunctie waarbij je zoekt naar 'Control Panel' en 'Settings' bovenaan staat, terwijl ik toch echt Control Panel nodig heb om iets in te stellen dat niet via de Settings kan omdat het betreffende applet nooit is omgezet naar Metro/Modern UI/whatever?

Het is onbegrijpelijk dat Microsoft na zes jaar nog steeds de zaken niet op orde heeft.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 16 mei 2021 14:15]

Nieuwe Map aanmaken..

Het volgende als naam kiezen:

GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}

You're Welcome!
Was/is al een tijdje bekend, al van het Windows 8 tijdperk...Maar kan nog steeds handig zijn...
FYI: In Win10/server 2019 werkt dat blijkbaar niet meer zo lekker als eerdere versies...

Mapje e.d. wel, maar de naam vd folder laat hij niet meer zien dus het ziet er een beetje vreemd uit :)

[Reactie gewijzigd door IrBaboon79 op 15 mei 2021 13:54]

Klopt naam is weg.. maar is ff niet anders... Inhoud daarentegen... ;)
Yups, hij ziet er alleen wat vreemd uit omdat er geen naam bijzit… :)
Je kunt aan het plaatje zien wat het is. Als je erover gaat met je muis dan zegt het ook "een lijst met programmataken weergeven".
Sow relaxt,

Dat werkt prima, thanks.. Die Godmode is een blijvertje!
Dus je geeft meteen zelf ook toe dat je niet "alles" in de nieuwe omgeving vindt want het zit er gewoon niet in. Als we de afwezigheid van vooruitgang van de afgelopen afgelopen 9 jaar, sinds de Metro UI begon, bekijken gaat het er ook gewoon niet meer komen. Zou teveel ruimte nemen in die tablet-UI.
Daar reageer ik niet op. Ik reageer op beter en makkelijk vinden. Je vindt ook niet alles in het control panel, dan ook geen goede tool en maar regedit gebruiken?
Ik gebruik graag de zoekfunctie, maar als 75% van de settings er niet bestaat en ik na de zoektocht alsnog 10 klicks moet uitvoeren omdat alles alsnog in onzinnig submenus is verstopt die de zoek NIET kan doorzoeken, heb ik liever een logisch gestructureerd en optisch functionele beslisboom door die ik met 5 klicks heen ben.

Praktisch alle instellingen die die naam verdienen zitten nog in de oude interface.
Je vindt 't alleen als je weet hoe de functie heet. Geef mij maar 'n logische menustructuur, dan hoef ik niet alle termen uit m'n hoofd te leren.
Ja, ik klik liever drie keer dan dat ik weer in de zoekmachine moet gaan typen. Het werkt gewoon sneller.

De zoekmachine gebruik ik alleen als ik het écht niet kan vinden. Helaas is die kans in Windows 10 veel groter geworden waardoor je vast zit aan de zoekmachine.

[Reactie gewijzigd door Rabb op 15 mei 2021 13:45]

Is het zo vreemd dat je graag wilt weten waar je iets kunt instellen ipv altijd maar afhankelijk zijn van een zoek functie.
Zelfde met bestanden, ik heb liever dat ik weet waar de bestanden staan ipv dat ik met de zoek optie aan de slag moet gaan

Krijgt er een gevoel bij alsof je iedere keer om een vis moet vragen ipv dat je de tools kunt gebruiken om een vis te vangen.
Das een kwestie van gewenning. Het enige nadeel vind ik de enorme ruimteverspilling en dat ze, vermoedelijk mede daardoor, meerdere geavanceerde instellingen niet weergeven.
Het is geen kwestie van gewenning als het probleem functioneel is.
Als het kon kreeg je 10 kudo’s.

Inderdaad, die mislukte nieuwe settings mogen ze wat mij betreft er weer helemaal uit slopen.

Neemt te veel ruimte in beslag, waardoor geen overzicht. Hoe groot je scherm ook is, blijft scrollen.
Geen bevestig, toepassen of cancel knop. Wijzigingen zijn direct toegepast.
Ze krijgen na zoveel jaar niet alles omgezet. Een niet uniforme UI als gevolg.
Blijft klooien.
Je ziet inderdaad niet vaak dat er nog veel wordt aangepast in het win32-deel.
Het blijft Microsoft he. Je kan onmogelijk van ze verwachten alles netjes in één user interface te verwerken. Nadruk op zowel netjes als één...
Niemand ontkent dat een besturingssysteem complex is. Wel is het duidelijk dat, ook met inachtneming van dit feit, Microsoft het maar niet voor elkaar krijgt om hun interface netjes en uniform te maken. Wat de onderliggende reden ook is.

Bovendien zijn zowel Mac OS als Chrome OS ook complexe besturingssystemen, die beiden niet beperkt zijn tot 'eenvoudige' zaken als e-mail en internet browsen. Toch is de user interface van die besturingssystemen een stuk beter.
Voor zover gelezen doet helemaal niemand of het niet complex is om een OS te bouwen, vandaar dat MS niet bestaat uit één persoon die wat in zijn vrije tijd aan klooit op z'n zolderkamer. Nogal beperkt om te zeggen dat mensen die vinden dat OS'en niet ingewikkeld zijn maar een ander OS dan Windows moeten gebruiken.
En OS bouwen is niet al bestaande functionaliteit (want er is al een prima oude variant in binary en source + volledige documentatie beschikbaar) in een nieuw gui stoppen. Dit klinkt toch niet als heel ingewikkeld. Toch is MS daar al vele jaren mee zoet en slopen ze steeds stukjes van de oude interface. Het is wat mij betreft gewoon een inconsistente rotzooi. Een die mij steeds terug doet denken aan zo'n vage promotie met de introductie van Windows 98 destijds. Dat zaken met veel minder klikken te bereiken waren dan in Windows 95. Hoe diep zijn ze gezakt, je klikt je werkelijk suf in die brij.
Wel heel fijn dat er nu aandacht uit gaat naar de driver update situatie. Het is niet heel handig dat Windows continu een driver zit te pushen die je hardware laat stoppen met werken. Eerder meegemaakt met een muis en grafische kaart.
Wauw, alsof MacOS geen complex op Unix gebaseerd systeem is…
Bij Mac is backwards compatibility niet zo'n speerpunt. Als Microsoft die laatste strohalm de nek omdraait, en morgen Windows from scratch op een moderne manier zou maken, en volledig de backwards compatibility die er nu is weg zou laten zou het vermoedelijk niet meer de marktpositie krijgen die ze nu hebben. In plaats daarvan is Windows 10 een soort agile product met de eindgebruiker als beta-tester.
Wat heeft dat te maken met het gebruiksvriendelijk, consistent en stabiel maken van de GUI? Iets dat macOS goed op orde heeft. De metro gui is simpelweg geen verbetering voor desktop beeldschermen en zelfs als MS denkt van wel, hebben ze na 9 jaar(!) nog steeds een mix GUI...
Zoals al gezegd; als ze nu alle oude spul er uit kieperen en alleen nog maar Metro doen (of dat voor Desktop geschikt is of niet is een kwestie van smaak...) dan breekt de helft van de functionaliteit, zeker op oudere systemen.

Binnen MacOS niet zo'n probleem. Je verteld de oudere gebruikers gewoon dat ze pech hebben. Binnen Windows werkt dat zo niet. Andere gebruikers groep en daarmee andere eisen aan doorlopende compatibiliteit.

Een betere vergelijking is te maken met Linux. Waar "één GUI" al helemaal geen optie is en zelfs "één CLI" geen optie. Waarbij driver-hell de standaard is en zelfs installatie van een stukje software afhankelijk is van 15 verschillende packagers, versiebeheerders, librarybeheerders, met allemaal hun eigen ideëen over hoe het zou moeten.

Volgens mij (en de overgrote meerderheid van de gebruikers) doet Windows het dan nog niet zo slecht.
Het is maar wat je met complex bedoelt. Windows 95 was plein and simpele. Windows 10 is een olifant volgepropt met rommel. Bij Microsoft hebben ze de gewoonte om zo n os tot op het plafond vol te proppen waar 99 procent van de gewone pc gebruikers totaal geen boodschap aan heeft. Dat je Windows vergelijkt met Chrome os en Mac os is ook kort door de bocht. Op een ander is het ook zo n rommeltje. |:(
Ik ben liever bezig met productieve dingen als developpen dan uitzoeken welke driver ik precies moet hebben.

Ik ben een verschillende jaren geleden overstapt na Mac vanwege de reputatie dat het altijd werkt.. en tot nu toe klopt die reputatie..

Omdat er ook .net framework geschreven moet worden heb ik ook een Windows laptop draaien.. maar daar zit de afgelopen 3 maanden al meer tijd in onderhoud dan mijn Mac in drie jaar..

Dus Apple hoeft ook helemaal niet in te bouwen welke driver ik wil selecteren.. lekker clean

[Reactie gewijzigd door martijnvanegdom op 15 mei 2021 12:39]

Dus Apple hoeft ook helemaal niet in te bouwen welke driver ik wil selecteren.. lekker clean
En als Windows zich zou beperken tot die 20 verschillende apparaten of die 50 randapparaten die bereid zijn de MacFee te betalen dan zou dat binnen Windows ook zo zijn.

Helaas wil ik als developper graag een fatsoenlijke performance zonder de prijs van mijn auto te betalen dus zal ik af en toe onderhoud moeten plegen.
.net framework kun je nu ook naar .Net5 migreren en dat werkt native op Mac/Linux/Windows.

Visual Studio Code is multiplatform.

Maar via een tekst editor kan het natuurlijk ook... :)
Klopt, deels bouw ik op .net core..

Maar nog niet iedere code base is klaar voor .net 5… daarbij in die projecten zullen .net 5 overslaan en direct naar 6 gaan

@Croga ieder zijn voorkeur hoor.. maar als je de tijd dat je onderhoud zou kunnen, effectief zou kunnen gebruiken voor betaald werk valt het prijs verschil prima te over zijn.. sterker nog zou Apple zelfs goedkoper kunnen zijn..

Ik ben geen fanboy.. ik ben niet blij met App Store beleid.. en met XCode.. en ook niet met de slechte uitbreidbaarheid..

Maar ik neem die nadelen voor lief voor de mate waarin alles goed samenwerkt..
@Croga ieder zijn voorkeur hoor.. maar als je de tijd dat je onderhoud zou kunnen, effectief zou kunnen gebruiken voor betaald werk valt het prijs verschil prima te over zijn.. sterker nog zou Apple zelfs goedkoper kunnen zijn..
Als iedere run van mijn algoritme drie tot tien keer langer duurt, en mijn werk bestaat voor een groot deel uit het draaien van die algoritmen dan gaat Apple er nooit goedkoper uit komen..... Zeker niet wanneer ik Tensorflow runs op m’n GPU aan het doen ben.
[...]

Als iedere run van mijn algoritme drie tot tien keer langer duurt, en mijn werk bestaat voor een groot deel uit het draaien van die algoritmen dan gaat Apple er nooit goedkoper uit komen..... Zeker niet wanneer ik Tensorflow runs op m’n GPU aan het doen ben.
Dat ben ik met je eens.. maar ik heb niet een dergelijke workload..

Ik zeg ook niet dat iedereen naar Apple moet.. laten mensen vooral kiezen wat voor hen het beste werkt..

Ik kwam bij Apple uit.. maar mijn reactie was ook dat er ook mensen zijn die Apple gekozen hebben en meer doen dan YouTube filmpjes kijken en ook dat Apple wel degelijk kosten effectief kan zijn als je naar Total cost of ownership kijkt
Als ze nou ook eens de namen neerzetten van de devices.

bv "High Definition Audio Controller" veranderen naar "AMD (5600XT) High Definition Audio Controller" of "Realtek High Definition Audio Controller"

Ook die generic "HID-Compliant Game Controller" en "USB Input Device" wordt ik supermoe van hoe flauw/lui dat is. (is maar 1 stap verwijderd van "Some-Computer-Related-Device")
Elk device heeft een VID en PID maar no-way dat MS een lookup tabletje heeft kunnen maken (teveel moeite lijkt het) wat dat soort onzinnige generieke namen kan verbeteren, en dingen duidelijker kan maken voor de gebruiker.
Elk device heeft een VID en PID maar no-way dat MS een lookup tabletje heeft kunnen maken (teveel moeite lijkt het) wat dat soort onzinnige generieke namen kan verbeteren, en dingen duidelijker kan maken voor de gebruiker.
Windows bevat letterlijk een optie om verbeterde beschrijving en icons voor randapparatuur te downloaden van de Windows Update servers. Dus ergens op een bepaald niveau hebben ze die mapping wel.
Prettig om te zien dat Microsoft de gebruikers weer meer duidelijkheid en controle geeft over belangrijke onderdelen. Het verbaasd me iedere keer als ontwikkelaars daar niet eerder mee komen. Natuurlijk wil je niet te veel tijd en geld kwijt zijn aan overbodige functionaliteiten, maar wanneer is het overbodig? Het zou dus wel een interessante aanvulling zijn als Microsoft zou uitleggen waarom het volgens hun eerder ongewenst was en wat nu het verschil maakt. Want ik betwijfel of het publiek enorm gewijzigd is om deze keuze te nemen, het lijkt me eerder microsoft.
Eindelijk komt er fatsoenlijk HDR support voor photoshop icm ICC profielen. Alleen spijtig genoeg, gaat de kleurengammut bij mijn scherm bij DCI-P3 van 90% naar 80%, wanneer ik HDR aanzet.
Beetje off topic: Windows 10 pro geinstalleerd, en tot mijn verbazing installeerde windows automatisch de bijbehorende (Alfa AWUS036ACH) driver tijdens een kale installatie zonder internet verbinding.

Moest voorheen altijd de driver compileren mbv de aircrack-ng git repo.
Hmm... zit nog op 21337 en ondanks dat ik het Dev-kanaal aan heb krijg ik geen nieuwere meer. Met wat gegoogle zag ik dat dit wel een bekend fenomeen is maar de aangedragen opties leveren geen resultaat. Iemand idee wat er nog mis kan gaan?
Tot nog toe krijg ik op Windows 10 niet de officiële driver van mijn X52 HOTAS joystick aan de praat, telkens plaatst Windows 10 een vervangende driver. Ik hoop dat dit met deze update van Windows wel mogelijk wordt.
Mijn beste oplossing op windows updates tegen te houden..
Gewoon Linux Mint geinstalleerd. :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True