WhatsApp laat ondersteuning voor tien jaar oude iPhone 4s vallen

WhatsApp heeft een update uitgebracht die iOS 10 of hoger vereist op iPhones. Daarmee is het niet meer mogelijk om de app te gebruiken op de iPhone 4s uit 2011, die Apple upgrades heeft gegeven tot iOS 9.

iPhone 4s, 2011

Met de update ondersteunt WhatsApp nu de iPhone 5 uit 2012 en nieuwer op iOS. De ondersteunde versie iOS 10 kwam uit in 2016. Voor Android ondersteunt WhatsApp nu 4.0.3 en nieuwer; die versie kwam uit in december 2011 en vrijwel alle Android-telefoons uit 2012 en nieuwer kunnen dus de chatapp draaien.

WhatsApp laat af en toe de ondersteuning voor oudere besturingssystemen vallen. Zo verviel de ondersteuning voor Windows 10 Mobile al eerder en werkt WhatsApp ook al niet meer op oudere besturingssystemen als BlackBerry 10, BlackBerry OS, Windows Phone, Symbian en meer. WhatsApp werkt alleen op iOS, Android en KaiOS. Op dat laatste besturingssysteem gaat het alleen om geselecteerde telefoons vanaf versie 2.5.1.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-03-2021 • 10:18

149 Linkedin

Reacties (149)

149
146
64
2
0
71
Wijzig sortering
Poh je zou nu nog maar een iphone 4s hebben. Die kwam nog uit het 32 bit tijdperk, toen iphones daadwerkelijk onbruikbaar traag werden na een aantal jaren updates. Die naam hebben ze nog steeds bij veel mensen, terwijl dat sinds de 5s gelukkig niet meer het geval is.
Precies, als je nog een toestel uit die generatie hebt dan moet je je er ook van bewust zijn dat de support van software, OS en apps weg gaat vallen. De illusie dat men eeuwig jouw oude apparaat blijft ondersteunen is niet reëel.
Waarom zou dat niet reëel zijn? Een laptop uit die tijd wordt gewoon nog prima ondersteund.
Het prestatie verschil tussen een laptop uit 2011 en 2021 is veel kleiner dan een Smartphone uit 2011 en 2021. Daarnaast draait iedere wat betere laptop uit 2011 in principe gewoon Windows 10, iets wat met mobiele besturingssystemen niet zo is.

Ben het op zich met je eens dat de ondersteuning op met name Android apparaten veel beter kan, maar het gaat hier over Apple, en ondanks dat ik absoluut niet Apple minded ben doen ze het qua ondersteuning op zich goed.

@borbit
We praten een beetje langs elkaar heen denk ik :P
Een (niet budget) laptop uit 2011 heeft gewoon 4 of meestal 8GB werkgeheugen en een 64 bit proccesor, meer dan genoeg om Windows 10 te draaien, dan is het voor applicatie ontwikkelaars ook geen extra moeite dat apparaat te ondersteunen.

Een IPhone 4S heeft slechts 512MB werkgeheugen en uitsluitend een 32bit SoC dat het gewoon niet meer mogelijk het laatste OS (of een recentere versie dan het nu draait laatste erop te kunnen draaien. Als het aandeel van een verouderde OS versie zo klein wordt dat het niet meer noemenswaardig snap ik heel goed dat een Whatsapp zegt we ondersteunen deze versie niet meer.

Dat een op papier nog prima apparaat zoals een Samsung Galaxy S6 niet meer door Samsung ondersteund wordt vind ik net zo kwalijk als jij overigens, maar de IPhone 4S is zo oud en qua specs zo achterhaalt dat het vanuit praktisch wel te verdedigen is. We zien ook in SmartPhone land nu wel dat het verschil tussen de generaties steeds kleiner aan het worden, dus wellicht dat 10 jaar met de huidige apparaten hardwarematig wel realistisch gaat worden.

[Reactie gewijzigd door !mark op 18 maart 2021 13:29]

Het prestatieverschil is inderdaad een probleem, maar we zouden op telefoons zeker wel een supportsysteem zoals windows mogen verwachten van 10+ jaar minimaal aan updates.

Het is bij laptops ook beter geregeld, de fabrikant hoeft maar heel beperkt support (of niet) te leveren om het gewoon te laten draaien. Windows (en de componenten-fabrikanten) zorgt voor support, niet asus/acer/hp/wie dan ook.
Dat apple na x jaar de keuze maakt een os voor een model n iet meer te updaten kan ik nog inkomen.

Voor whatsapp is het een keuze en de vraag is dan waarom ondersteunen ze ios9 niet meer ?
Veiligheid, gemak of andere reden ?
Apple kun je hier niets kwalijk nemen whatsapp wel.
Het prestatie verschil tussen een laptop uit 2011 en 2021 is veel kleiner dan een Smartphone uit 2011 en 2021. Daarnaast draait iedere wat betere laptop uit 2011 in principe gewoon Windows 10, iets wat met mobiele besturingssystemen niet zo is.
Nou nee hoor. Het ligt er maar net aan welk segment laptops je vergelijkt. Vergelijk je high-end dan klopt je bewering, echter bij low-end laptops uit 2011 draaien deze zeer zeker niet op Windows 10.
Asus Eee PC 1215B met 2GB geheugen bijvoorbeeld, of een HP Pavilion dm1z met 3 GB ram DDR3.
Gaat never nooit niet op Windows 10 draaien. Misschien als je er een nieuwe SSD inzet?
Ja daarom. Waarom accepteren we dat je een telefoon na een paar jaar weg kunt werpen. Terwijl het nog gewoon prima doet wat ie moet doen?
Als 'wat hij moet doen' betekent: de laatste apps draaien en websites bezoeken voldoet het toestel niet meer. Zowel app als website bouwers richten zich voor nieuwe ontwikkelingen op de 'gemiddelde' performance en houden geen rekening met 5+ jaar oude telefoons tenzij er een significante winst voor ze is om die wel te supporten.
'Wat hij moet doen' betekent, wat de gebruiker wil dat ie moet doen. Een appje sturen, nu.nl lezen en een filmpje op YouTube kijken zou makkelijk moeten kunnen.

Laten we nu niet doen alsof Whatsapp zo veel zware functie heeft toegevoegd dat het met een oude telefoon niet meer te doen zou zijn...
Mijn vriendin heeft tot vorige week dagelijks gebruik gemaakt van haar (=mijn oude) iphone 4s. Inderdaad eigenlijk alleen voor bellen, appen en fotograferen, en dat tot volle tevredenheid...

Het ding is echter overleden verklaard omdat na het maken van een foto de telefoon uitschakelde en niet meer wilde opstarten. Als dat niet was gebeurd had ze er nog jaren mee vooruit gekund.
Het is eigenlijk schandalig dat je gedwongen wordt prima apparatuur weg te gooien.

Gelukkig werkt mijn iphone 5s nog prima!
Een 4s is ondertussen 9 jaar oud. Telefoons zijn geen auto's die steeds kleine reparaties hebben of waar eerst wat onderdelen uitvallen, die gaan voor jou als gebruiker 'ineens' onderuit. Ik zou gokken dat de batterij overleden is, maar het kan ook best een stukje kritisch flashgeheugen zijn. Ik ben het dan ook niet met je eens dat ze er 'nog jaren' mee had kunnen doen of dat alles voor het uitvallen 'prima' was.
9 jaar is uitzonderlijk lang voor een mobiele telefoon, daar zou ik blij mee zijn.
5S heb ik ook nog liggen, doet het inderdaad nog steeds best goed, maar ik zou toch niet meer terug willen. En al helemaal niet naar een niet-ondersteund 32-bits device.

Ik snap dat het zonde is om apparatuur af te danken op een bepaald moment. Aan de andere kant: als je om de 10 jaar een nieuwe telefoon moet kopen, hoe erg is dat? Gaat daarmee al langer mee dan menig wasmachine, om maar een recent voorbeeld uit eigen ervaring te noemen :)
De hoeveelheid reclame en tracking die die sites/apps toevoegen is wel fors meer geworden. En er zijn ook features toegevoegd: youtube kan 8k, ondertiteling etc. (heb geen whatsapp maar die hebben waarschijnlijk ook wel meer mogelijkheden vergeleken met 5 jaar geleden).
Daarnaast kost het gewoon veel om support voor oudere platformen te handhaven; als jij de laatste bent met een antieke telefoon moet je niet verwachten dat er een leger ontwikkelaars klaar staat om te zorgen dat het blijft werken.
De hoeveelheid reclame en tracking die die sites/apps toevoegen is wel fors meer geworden.
En dat is iets dat we moeten accepteren, dat goed is voor de gebruiker? Nee zoveel mogelijk blokkeren die hap. - Verder is dat natuurlijk een andere discussie.
En er zijn ook features toegevoegd:
Zoals bovengenoemd, gebruikt de gemiddelde gebruiker dat allemaal niet. Die belt, smst, fotografeert en maakt korte video's, en gebruikt iets als WhatsApp om text, foto's en video's te delen, misschien nog e-mail (al is dat in vergelijking met WhatsApp e.d. achterhaald, foto's is sterk gelimiteerd, video zo goed als onmogelijk, enige voordeel is betere zoek- en archivatiemogelijkheden) en tot slot fotografeert er

Websites lezen is al iets dat een grote groep al niet doet omdat het scherm te klein is.
youtube kan 8k, ondertiteling etc.
Leuk, maar 8K heeft totaal geen zin op een telefoon, 4K zelfs het allergrootste model al niet. Dat geldt trouwens ook voor een tablet, al kun je daar op een 13" model 4K nog wel iets toevoegen, maar de meeste mensen zien dat niet eens.
(heb geen whatsapp maar die hebben waarschijnlijk ook wel meer mogelijkheden vergeleken met 5 jaar geleden).
Er is meer encrypted, en er zijn wat minieme functies toegevoegd.
Daarnaast kost het gewoon veel om support voor oudere platformen te handhaven; als jij de laatste bent met een antieke telefoon moet je niet verwachten dat er een leger ontwikkelaars klaar staat om te zorgen dat het blijft werken.
En dat is omdat all die systemen veel te gecompliceerd en inherent onveilig zijn.
Op Android heb je vaak het geluk dat je toestel een bootloader heeft die unlocked kan worden. Met wat extra geluk is je toestel populair en krijgt het op die manier een community ondersteuning.

Mijn ondertussen antieke Moto G5 Plus alleen maar beter geworden (sneller zelfs) door de community Android upgrades. Volgens de fabrikant had ik em 2 jaar geleden al weg moeten gooien, gezien het geen updates meer krijgt.

In de PC markt verwachten we wel doodleuk dat je op je 10 jaar oude PC nog de laatste Windows 10 moet kunnen draaien. De smartphone markt is net als laptops en desktops een subgroep van de PC markt.... Toch accepteren we daar eigenlijk zonder morren dat je na 2-3 jaar je telefoon bij het grof vuil kan gooien.
pas sinds deze whatsapp update uit is kan je deze dienst niet meer gebruiken op je 10 jaar oude iPhone, dus ik snap niet waar je de 2 - 3 jaar vandaan haalt. Dit komt dan toch mooi overeen met je voorbeeld over PC's lijkt mij.
Het is inderdaad leuk voor jou en ik dat je die Android toestellen kunt unlocken, maar voor 99% van de niet technische mensen biedt dit geen oplossing. Zij kunnen / weten dit niet en dan doet Windows het toch een heel stuk beter met hun updates, wizards en media creation tool. Dat zijn gewone programma’s die je zo kunt aanklikken en het werkt.
Waarom zou dat niet reëel zijn? Een laptop uit die tijd wordt gewoon nog prima ondersteund.
Dat is niet zondermeer juist.

Je laptop draait Windows 10, en daarmee ben je softwarematig min of meer afgedekt.
Maar ga jij maar eens opzoeken van een willekeurige tien jaar oude laptop wanner de fabrikant voor het laatst iets van een driver of firmware update heeft uitgebracht voor die machine.

Of bied hem ter reparatie aan.

"Supported" is vaker wel dan niet een subjectief begrip.
Windows 10 draait meer op een soort best effort basis op zo'n oude machine dan wat anders.

Ook heb je met desktops, en sommige laptops, ook nog upgradepaden voor de hardware.

Op een smartphone smeer je niet zomaar even een nieuw OS. Nou is een deel van het probleem daar dat fabrikanten helemaal hebben afgekaderd. Maar een deel is ook oprecht wel dat nieuwe versies van een OS gewoon meer willen van de hardware.
Smartphones waren in 2011 lang niet zo uitontwikkeld als laptops/desktops.
In de tien jaar ervoor werd je pc net zo goed snel oud en achterhaald.
Dat je tegenwoordig 10 jaar met een pc kan doen als je er zuinig op bent is op zich ook nieuw.
Je ziet ook dat smartphones nu langer meegaan nu er qua hardware een soort equilibrium bereikt wordt.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 18 maart 2021 16:09]

Eén van de dingen die er ook voor zorgt dat je aardig verouderde hardware op Windows 10 kan draaien, is dat Windows 10 ook al een aardig tijdje meegaat. Microsoft heeft zich in het begin voorgenomen dat Windows 10 de laatste versie van Windows is en dat ze zich meer richten op services dan op de klassieke verkoop van software. Nou klinkt "Windows 10 is de laatste versie van Windows" een beetje overdreven, maar goed, Windows 10 is ondertussen al ca. 6 jaar oud en van een opvolger is nog helemaal geen sprake. Hardware die in de begintijd van Windows 10 nog net relevant genoeg was om er een Windows 10-driver voor uit te brengen, wordt nu dus nog steeds ondersteund. Een NVIDIA 8800 GTS wordt dus nog steeds ondersteund, maar bij een volgende generatie Windows zullen we waarschijnlijk een aardige hoeveelheid apparatuur niet meer kunnen gebruiken
Dat laatste heeft niet zo heel veel te maken met dat Windows 10 een tijdje mee gaat. Het is de opzet van Windows met vele laagjes backwards compatibility en de behoorljik vast staande API's dat er voor zorgt dat drivers zo lang blijven werken.

Goede Vista/7 drivers werken met wat geklooi ook nog op Windows 10, je kan zelfs XP drivers in een best wat gevallen nog werkbaar krijgen in Windows 10. 9/10 keer word je dwars gezeten omdat driver bouwer zich keihard vastgrijpt aan een specifieke Windows versie of omdat er niet volgens de richtlijnen maar wat in elkaar flatsen. Als de richtlijnen goed gevolgd worden en de *MDF toolkits van Microsoft goed ingezet worden, zou je in de meeste gevallen prima een 20 jaar oude driver, met wat gepiel en met uitzondering van printers/gpu's en specialistische meuk, kunnen gebruiken op Windows 10.

Er zijn maar een paar punten waar de meeste drivers breken elke 9x versie, XP > Vista en 8 > 10 enigszins. Het is deels de reden waarom Windows 10 zo belachelijk veel ruimte in neemt. Het is 20+ jaar aan opstapelen van features en mogelijkheden.

De volgende generatie Windows is er al, we zijn er alleen in kleine stapjes heen gekropen. De huidige Windows 10 lijkt nog maar weinig op release Windows 10. Het verschil tussen deze twee is groter dan tussen de meeste volledige Windows releases.

[Reactie gewijzigd door batjes op 19 maart 2021 23:53]

Maar liefst 5x een beoordeling als troll of belediging, terwijl we er als soort op deze planeet toch heel verstandig aan zouden doen om met de hoogste prioriteit onze productie- en afvalberg en uitstoot heel kritisch proberen te beperken.

In de jaren 90 kon je de nieuwste games niet goed meer draaien op 2 jaar oude hardware, zo snel gingen de ontwikkelingen. De ontwikkelingen gingen zo snel op desktopgebied: een 486DX-II met een 3dfx voodoo was niet te vergelijken met een 386 op 16mhz zonder graka van kort daarvoor. Op het ene kon je quake spelen, de andere trok net lemmings en norton commander.

De smartphonemarkt begint volwassen te worden en zo'n beetje elke telefoon kan wel surfen, multitasken, hd video vloeiend afspelen, opnemen, streamen, conferencing, redelijke camera, urenlang recorden etc etc. Nu gaat het absoluut tijd worden om naar sustainability te kijken. We kunnen niet doorgaan als hele wereld, met alle upcoming economies, door met z'n 7 miljard allemaal elke 3 jaar een gloednieuwe smartphone te laten fabriceren. Dat is onhoudbaar.

Dus ik begrijp het dat mijn retesnelle samsung S7 van 5 jaar oud EOL is, maar de volgende generaties behoren toch echt tot een volwassen product en moeten gewoon mee kunnen gaan met een levensduur vergelijkbaar van laptop's en PC's, dwz, totdat je redelijkerwijs mag aannemen dat de hardware gewoon niet genoeg meer is.

Niemand heeft anno 2021 meer zin om op een pentium 3 - 800mhz met een 15'' crt monitor en een balmuis te gaan zitten kloten via dial-up. Dat snap ik. Maar smartphones worden momenteel rampzalig snel afgekeurd. Dat is een idioterie die zsm moet stoppen. Het hoeft heus niet 'voor eeuwig', en onder die illusie leven we ook niet, maar 10 jaar lijkt mij voor nieuwe smartphones van nu heel redelijk.
Ik heb een S7 edge. Behalve een batterij die het niet meer zo best doet is het apparaat nog voor alles bruikbaar. Ik heb een powerbank erbij gekocht, die heb ik vaak richting de avond nodig.
Het werkt prima, ik hoef geen nieuw toestel zolang hij nog werkt. Zo is het met veel toestellen die ik om me heen zien, maar mensen willen het nieuwste van het nieuwste en verzinnen een excuus om een nieuwe te kopen.
Doodzonde.
maar mensen willen het nieuwste van het nieuwste en verzinnen een excuus om een nieuwe te kopen.
en
Behalve een batterij die het niet meer zo best doet
...
Ik heb een powerbanck erbij gekocht, die heb ik vaak richting de avond nodig.
Sommige mensen willen dat niet na een paar jaar met een powerbank lopen omdat ze anders de avond niet halen, die mensen willen niet per-se het nieuwste van het nieuwste, maar wel iets wat werkt zonder powerbank?
Je kunt er ook een nieuwe batterij in laten zetten voor een paar tientjes.
áls je 75 euro een paar tientjes vindt.
https://www.samsung.com/nl/reparatie/mobile/

Of als je het toevertrouwt aan een van de 100-en andere shops.

Meestal kiezen mensen na 2 jaar voor een nieuw toestel als ze het abonnement verlengen. Weer lekker nieuwe garantie, nieuw toestel, nieuwe accu, krasvrij, weer up-to-date met OS, etc.

Gelukkig kan en mag iedereen voor zichzelf die keuze maken.
Hier een S8 waar binnenkort een nieuwe batterij inkomt, dan kan die nog een keer drie jaar mee. Daarna zien we wel weer.
Om maar over te zwijgen dat smartphones steeds vaker functionaliteiten krijgen die juist ervoor zorgen dat deze "na 2 a 3 jaar" wel op is.

Als het niet de matige software ondersteuning is, dan voegen ze wel super snel (50+ watt) laden toe die de accu alleen sneller om zeep helpt, zodat jij dan een nieuw toestel moet halen omdat de accu met enige regelmaat een "rotklus" is om te vervangen (ik mis de tijden van verwisselbare accu's)
Als je - net als zoveel Nederlanders - VVD gestemd hebt, dan kun je fluiten naar die 10 jaar als uitgangspunt. ;). Daar draait het namelijk om economische groei, en die haal je deels uit mensen die continu nieuwe spulletjes kopen. Veel nieuwe spulletjes, veel werk, veel geld, maar ook veel rommel... zowel qua kwaliteit als qua afvalhoop.
En zelfs als de kwaliteit op orde is, dan nog zijn er hele volksstammen die gewoon na 2 jaar weer het nieuwste van het nieuwste willen. Jouw principe (waar ik het op zich mee eens ben) moet dus onderdeel zijn van een complete omslag in denkwijze van mensen. Dat wordt een lastige, want we zijn spulletjesverslaafd, en we geloven dat die rotzooi ons blij en gelukkig maakt.
Als je - net als zoveel Nederlanders - VVD gestemd hebt, dan kun je fluiten naar die 10 jaar als uitgangspunt.
Af en toe word ik een beetje moe van het politieke vingerwijzen in een discussie die daar helemaal niet aan te relateren is. Maar als je dat dan toch wilt doen, prima; er hebben veel meer Nederlanders niet op de VVD gestemd, dan dat er Nederlanders wel op de VVD hebben gestemd.
Het feit dat het me hier te binnen schoot (en niet bij andere discussies), ontkracht enigszins jouw stelling dat het er “helemaal niet aan te relateren is”. Hoe dan ook, er stond een knipoog achter. ;)
Dat wordt een lastige, want we zijn spulletjesverslaafd, en we geloven dat die rotzooi ons blij en gelukkig maakt.
Net als bij een social-media, MMO-verslaving triggeren nieuwe spulletjes een dopamine-stoot. Dat is ook waar de shopping-verslaving vandaan komt.
Als ik zie hoeveel mensen (vooral dames) met een telefoon half uit de kontzak rondlopen of 'm iedere 5 minuten laten stuiteren denk ik dat er nog veel te winnen is om daadwerkelijk aan die 10 jaar te komen.
Heb collega's gezien die zo'n beetje ieder half jaar een nieuw scherm nodig hebben. Denk dat de Apple support termijn van 5-7 jaar eerst maar eens voor de hele industrie leidend moet worden en mensen wat zuiniger met hun spullen moeten zijn. Daar valt nog een wereld te winnen.
Daarnaast kunnen veel onderdelen goed gerecycled worden, valt ook nog veel te winnen. (zeker als we niet allemaal met oude toestellen willen lopen).
Sterker nog. Nu klagen gamers als hun systeem de nieuwste games niet meer kan draaien in 60fps. Maar bij mijn ervaring met pc's in de jaren '90 tot ongeveer 2005 was dat je al bij mocht zijn als je 2 jaar oude pc de nieuwste games zelfs wou opstarten.
Omdat een laptop uit die tijd over het algemeen ook te upgraden is naar de allerlaatste versie van het OS, waarbij je dus ook alle updates kan draaien en je systeem veilig is. Bij mobiele apparaten is dat helaas (nog) niet het geval en ben je afhankelijk van de leverancier van het OS. Apple doet het redelijk met ondersteunen van iOS op oude apparaten, maar ook daar kom je al redelijk in de problemen met een verouderd apparaat. De andere fabrikanten doen het beduiden slechter waardoor je na een jaar of 4-5 toch echt met een Mobiele apparat zit die niet meer te gebruiken is omdat bijvoorbeeld certificaten niet meer worden bijgewerkt en je niet kan inloggen met digid (deze verbinding is niet veilig), om maar een voorbeeld te noemen.
Een xp laptop wordt niet meer ondersteund, en op de erg oude valt win10 niet meer te installeren. Software die op winxp draaien word (vaak) ook niet meer ondersteunt. Dit lijkt mij een hele gewone gang van zaken.
Dat dit gebeurd met een toestel van 10 jaar oud, vind ik eigenlijk best wel acceptabel.
Verwacht er niet te veel van, drivers zijn er nog voor Windows 7 maar niet meer voor 10.
Zat laptops waarvan bij die leeftijd door de fabrikant ook geen stuurprogramma updates meer worden uitgegeven. Dat houd na 3 tot 6 jaar ook vaak op.
Toch raar dat bellen en SMS nog steeds werkt op een telefoon van 15+ jaar oud. Raar dat dit nooit is uit gefaseerd op deze oude telefoons.

En als je nu net je telefoon hoofdzakelijk gebruikt voor wat bellen, SMS en whatsapp dan hoef je geen nieuwe telefoon te hebben. Maar is een van 5 tot 10 jaar oud goed genoeg. Zo heb ik zakelijk jaren met een 10 jaar oude telefoon gewerkt. Was geen enkel probleem.
Ik ben warm voorstander van 'opgebruiken' van oude hardware en dan denk ik niet alleen aan smart phones en computers.

Maar aan de protocollen van bellen en SMS is weinig veranderd de laatste 15 jaar. WhatsApp bestond 15 jaar geleden nog niet.

Daarnaast houdt het qua bellen toch ook echt een keer op. De eerste generaties mobiele telefoons werken niet meer, omdat het oude systeem uit de lucht is en de latere niet zo ver terug gaan qua backwards compatibility.
Ja het werkt wel, maar oude telefoons zitten vaak vol met beveilingslekken die bekend zijn maar niet worden opgelost.
Voor de rest is een oud toestel wellicht nog prima voor whatsapp.
Beetje appels en peren vergelijken. Bellen en SMS zijn functies die in het OS van de telefoon zitten, en protocollen gebruiken die over de hele wereld bekend zijn en waar weinig verandering in zit (buiten het hele 3G/4G/5G-verhaal).

WhatsApp is een IP-gebaseerde dienst, gebruikt een cloud-service, is afhankelijk van encryptie-protocollen want het moet veilig, en vooral: het is een protocol wat helemaal in handen is van 1 commerciele partij. Een partij die er geen geld voor vraagt, maar wel een verdienmodel heeft gebaseerd op het zo veel mogelijk verzamelen van gegevens van de gebruikers, en alleen al daarom geen interesse heeft in mensen die op telefoons van 10 jaar geleden zit, dat zijn niet de hippe vlotte gasten van nu die vrijwillig hun hele leven op social media delen.

Ik vind het vanuit dat oogpunt niet onlogisch dat dat een keer ophoudt. Niet dat ik het goedkeur of er blij mee ben, maar ik kijk er ook niet van op.
Een Iphone 4 zal ook nog wel steeds gewoon kunnen bellen en sms'en. Dat wordt niet stopgezet wanneer Apple de ondersteuning stopzet.
:+
Grapjas, heb hier een 5s liggen van de werkgever. En die is na alle updates ondoenlijk traag. Zo traag zelfs dat het omschakelen van de 2 factor app naar bijv. Outlook zo lang duurt dat de code weer verlopen is zodra je deze kan invoeren. |:(
Je baas even lief in de ogen kijken, misschien kan je upgraden naar een 6s :+
of je drukt hem in een kop soep....ding is toch immers al zo gaar dat het een bedrijfsrisico is.
5s krijgt nog steeds updates!
12.5.1 (16H22) (January 11, 2021)

maar ter info, alle iphones tot en met de X zijn een gevaar voor je bedrijf als daar belangrijke info op staat.
EN deze in handen komt van iemand die er kwade bedoelingen mee heeft.
maar ter info, alle iphones tot en met de X zijn een gevaar voor je bedrijf als daar belangrijke info op staat.
EN deze in handen komt van iemand die er kwade bedoelingen mee heeft.
Waarom?
nieuws: Ontwikkelaar brengt jailbreak op basis van Checkm8-exploit uit voor v...

Gaat niet zozeer om de jailbreak, maar omdat er dus gebruik kan worden gemaakt van een bootrom exploit.
elke iphone tot en met de X is hier vatbaar voor, en zodra iemand deze in handen heeft, kan ie doormiddel van deze exploit toegang krijgen tot jouw iphone.
Maakt niet uit of jij hem met icloud lock etc hebt afgesloten.

Nogmaals, mits deze in handen komt!
Je kan weinig met deze exploit zonder contact met de telefoon.
Oké, maar ook als je hem via icloud wist bij verlies?
ik ben zelf niet geheel thuis in het icloud gebeuren.
1 keer al me contacten verloren, en heb het daarbij gelaten.

Maar zodra de telefoon nog aan staat, en hij verbinding kan maken met de servers, en je geeft aan om hem te wissen. Lijkt mij dat dat moet lukken.
Wordt een ander verhaal zodra de telefoon geen verbinding kan maken met de icloud server. Dan kan ie ook nooit de command krijgen om zichzelf te wissen. En blijft data gewoon op de telefoon staan.
iCloud beveiliging kan uitgeschakeld worden. Vaak werkt daarna de Factory Reset niet meer, maar dat terzijde.
En toch ligt dit niet aan de updates.
https://benchmarks.ul.com...ones-get-slower-over-time

als je batterij al meer dan 2 jaar oud is zou ik hem laten vervangen. En een verse installatie kan ook een hoop schelen.
Mee eens (nieuwe batterij). Wordt tijd hier voor de 4 :) Verder niet sloom — kwestie van niet te veel 'rommel' er op zetten. Bellen gaat prima, gelukkig geen WhatsApp _/-\o_
Toch heb ik een iPad 2 en de batterij gaat echt (veel in standby natuurlijk) weken mee en merk ik totaal geen verschil met toen ik hem net uit de doos had een eeuw geleden. Hij wordt nu veel door mijn zoontjes gebruikt om een paar games te draaien die de iPad nog net aankan. Verder is hij per update (tot het niet meer kon) continu trager geworden. Kortom, de hardware is echt nog helemaal prima, maar de updates waren zand in de motor.
Ergens moet dat ook afgelopen zijn. Dat er steeds zwaardere java zooi wordt geladen waardoor apparaten helemaal niet meer werken.
Wel grappig dan weer dat de iphone 4s van een familielid prima voldoet voor hun basis behoefte, bellen, whatsappen en wat foto's maken. Nouja, whatsappen dus straks niet meer.
Ik heb nu een nog iPhone SE (2016) van de zaak, maar die is ook al redelijk traag.
Mijn werkgever zegt gewoon ieder 3 jaar gaat het toestel uit roulatie en komt er een nieuwe.

Hopelijk schieten ze op met mijn nieuwe iPhone 12 mini.
Ik had een iphone 7 van de opdrachtgever waar ik zat (ivm encrypted mailboxen e.d.). Dat werkt prima voor zakelijke doeleinden en bellen ging net zo snel als elke andere telefoon.
Anoniem: 54936
@T.C18 maart 2021 18:32
Ik heb privé een SE uit 2016, en kan mij totaal niet vinden in je post. Wanneer is je SE traag?
Wanneer ik de zakelijke apps van mijn werkgever probeer te gebruiken.
Oh en eigenlijk ook wanneer ik wil typen voor bijvoorbeeld een website.

Het is geen groot probleem voor mij persoonlijk...
Als ze willen dat ik mijn uren boek, geven ze of snelle apparatuur of een uur per week non billable.

Die apparatuur mag laptop of telefoon zijn.
Ooit gaven ze aan, maar dat kan je toch ook op je privé iPhone doen? Sorry ik heb Android.
Oh.... dan kan je het toch op je privé computer doen? Ik ga dat proberen, hoe heet die app op de XBOX ONE?
Anoniem: 54936
@T.C19 maart 2021 07:51
Haha, ik snap het. Het lijkt mij echt vervelend om lange lijsten met uren in te vullen op een SE. Toch wordt die van mij echt nooit traag. Hij is bijvoorbeeld snappier dan mijn iPad 2019.

Mooi verhaal over je privé iPhone-privé computer. Heb er smakelijk om kunnen lachen. Waarom doe je nou niet even leuk mee zodat jij je privé spullen voor je werk kan gebruiken😂
Inderdaad is het invullen van uren wanneer ik aan meerdere projecten werk, verschillende meetings en een vrije middag heb een crime op een telefoon.
Gelukkig komt dat ook niet wekelijks voor.

"Waarom doe je niet even leuk mee zodat jij je privé spullen voor werk kan gebruiken?"
Dat was inderdaad de strekking van het verhaal.

Ik ben misschien wel moeilijk, ik weet het niet.
Het salaris tikt de onderkant van de markt aan en dan is het niet realistisch als er ook nog verwacht wordt dat je een groot gedeelte van je salaris uit geeft aan zaken voor je werkgever.
Salaris is voor mij niet de grootste drijfveer, een leuke sfeer met collega's en leuke projecten zijn veel belangrijker.

Ook snapten ze uiteindelijk wel dat ze niet konden verwachten dat je een telefoon koopt puur en alleen om je werk te kunnen doen.
Nieuwe wel de SE2020 worden, is verder een prima toestel.
Ja, ik kon optioneel ook een GSM van het werk krijgen,
maar toch vriendelijk bedankt, om dan belasting te betalen op een GSM die niet eens de mijne is, terwijl ik al net een nieuwe GSM had.
Ja, ik kon optioneel ook een GSM van het werk krijgen,
maar toch vriendelijk bedankt, om dan belasting te betalen op een GSM die niet eens de mijne is, terwijl ik al net een nieuwe GSM had.
Woon jij in België?
Zo nee, dan is de eis van de belastingdienst dat aannemelijk te maken is dat die voor tenminste 10% zakelijk gebruikt wordt.

Als je geen persoonlijke vaste aansluiting hebt op je werk, of vaak onderweg bent/bij opdrachtgevers bent.... is dat al geen probleem.

Mijn afgelopen 4 werkgevers waren daar erg correct in en weigerden mee te werken aan potentiële fraude.
Nooit hoeven te betalen.
Ja, ik woon in België, hier moet je in principe belasting betalen op alle privé gebruik
Best kans dat er nog een aantal kinderen rondloopt met zo'n oud ding om te appen met klasgenootjes.
Het zal je verbazen waar kinderen mee rondlopen. Vaak in ieder geval niet met zo'n oud ding.
Uberhaubt zie ik ze steeds meer met een enorme telefoon lopen zoals de iPhone Max modellen of de Galaxy Note modellen. Blij dat ik in een andere tijd ben opgegroeid. Zie ik m'n tienjarige nichtje heel ijverig door TikTok heen scrollen. Puur ellende.
Ik had als kind anders maar wat graag een smart phone met internet gehad. Een walkman, verder ben ik niet gekomen qua mobiel. En dat was al heel fijn tijdens 2 x 15 km naar school fietsen en terug.
Mijn ervaring als brugpieper; Nokia 3310 met Snake :+
Poh je zou nu nog maar een iphone 4s hebben.
Hier in de la ligt er nog een als backup voor als in de familie een device uitvalt.

Wat mij niet duidelijk wordt, is of reeds geinstalleerde apps nu ook niet meer werken, of dat het alleen voor nieuwe installaties geldt.
Vaak kunnen updates niet meer geïnstalleerd worden, en als je te ver achter loopt willen de WhatsApp-servers je client niet meer bedienen.
Dan heb jij al een tijdje geen (of bent op tijd gestopt) 5S meer gebruikt want ook die zitten ruimschoots in de nagenoeg onbruikbaar categorie en pure frustratie om zelfs ook maar eenvoudige website te openen.

Niet dat mijn Galaxy Note II veel beter is maar wel iets beter nadat hij was gestript van allerlei standaard troep, de tijd haalt dat soort low-power devices gewoon hard in. Zelfs telefoons met een Snapdragon 800 zijn inmiddels goed stroperig en dat nadat ze gestript zijn.
Dan heb jij al een tijdje geen (of bent op tijd gestopt) 5S meer gebruikt want ook die zitten ruimschoots in de nagenoeg onbruikbaar categorie en pure frustratie om zelfs ook maar eenvoudige website te openen.
Heb hier nog een 5s liggen, maar die doet nog steeds hetzelfde als toen die nieuw was (ok, updates duren lang, maar die krijgt het ding toch niet veel meer ;) ).
Dat websites traag worden heeft er gewoon mee te maken dat sites steeds meer volgeprakt worden met reclame bagger (heb ook al Javascript miners gezien). Het moet dan nog net werken op een 'gemiddelde' mobiel dus met een ouder model heb je pech. Als je solide 'ouderwetse' sites bezoekt functioneert alles prima. Maar dat dit niet meer 'voldoende' is kan je Apple moeilijk de schuld van geven, dat doen we met z'n allen (website bouwers dat ze al die rommel meeleveren omdat ze betaald willen worden en gebruikers omdat die zo stom zijn dan ook maar weer een nieuwe telefoon te halen wat het gemiddelde omhoog haalt zodat website bouwers weer meer troep kunnen meesturen)
Dus je bent het met mij eens dat een 5S inmiddels een brakke ervaring oplevert in de echte wereld.
Natuurlijk is een nieuwe 12 veel sneller, maar denk dat voor de basic functies als bellen, facetime, mail en lichte sites browsen (evt. met adblocker) een 5s niet per se brak is.
Liever een 5s dan een flagship Android uit datzelfde jaar...
Mwah een Galaxy Note 3 hier die nog best prima functioneert als mini-tablet, grote scherm is een verademing bij de standaarden die Apple er in die tijd op na hield, als daily telefoon zou ik ze alle 2 volledig ongeschikt beschouwen.
Vorig jaar nog een iphone 5s gebruikt, toen mijn oudere telefoon niet meer wou opladen, werkte zonder problemen.
Eerlijk, zoveel websites bezoek ik niet op een smartphone, meestal gebruik ik gewoon de app en die werkten allemaal redlijk vlot, mijn nieuwe iphone SE is natturlijk sneller, maar heb het nooit als storend ervaren.
De websites die ik wel bezocht zoals tweakers werkten naar behoren, gebruik wel een adblocker
Snelheid problemen bij een oude iPhone liggen vaak aan de accu. Wissel maar eens om en je zal snelheid verbetering zien.
Klopt,zo een 2e hand iPhone 7 goedkoop kunnen kopen en na een de batterij vervangen werkt die weer als een zonnetje.

Een iPhone 4s... tja kleine kinderen willen het al niet meer omdat de er veel apps niet meer op werken. En na 10 jaar... nog niet verkeerd...

[Reactie gewijzigd door mjl op 18 maart 2021 12:27]

Ik had een 5s nog actief in gebruik een paar weken geleden en die was toch echt te traag om voor iets anders dan alleen WA of bellen te gebruiken.
Hoezo dat de 6 van mijn vader is ook onwerkbaar traag geworden.
Bij de 6S is dat weer geen issue, maakt een extra GB ram toch nog een hoop verschil.
Waarschijnlijk underclockt hij omdat de batterijcapaciteit te laag is geworden.
Zit een nieuwe accu in.
Hebben nu trouwens een 2020 se gehaald.
Ik heb m eergisteren uitgefaseerd hier ;-)
Maar moet toegeven dat ik dat niet heb gedaan om whatsapp, maar om signal. Deze laatste wilde niet draaien.
Ik ken nog wel wat mensen met een Iphone 4s. Toch verbazingwekkend hoe lang een Iphone bruikbaar is.
Natuurlijk ga je er geen zware apps op kunnen draaien. Maar voor Bellen, Appen(tot nu), Spotify en zo nu en dan een beetje navigatie zijn ze nog prima.
Poh je zou nu nog maar een iphone 4s hebben
Mijn schoonouders van 80+ hebben een iPhone 4s nog steeds in gebruik. Hebben de oorlog meegemaakt en dus erg zuinig op iets wat ze ooit gekocht hebben. Dat in tegenstelling tot de huidige wegwerpmaatschappij.
Voor Android ondersteunt WhatsApp nu 4.0.3 en nieuwer; die versie kwam uit in december 2011 en vrijwel alle Android-telefoons uit 2012 en nieuwer kunnen dus de chatapp draaien.
En veel Android smartphones van voor 2012 konden voorzien worden van een Android 4+ custom ROM. Dit waren volgens mij praktisch alle smartphones die met Android 2.x uitkwamen.

* The Zep Man denkt nog even terug aan zijn HTC Desire Z... :>

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2021 10:31]

Maar ff for real. Als je zo’n toestel nog hebt, ben je dan ook daadwerkelijk de doelgroep voor dergelijke functionaliteit? Als ik soms die toestelletjes zie wil je denk ik naast het updaten zelf ook niet beginnen aan het maken van backups oid. Als je zo’n oud toestel hebt is ff flashen veelal ook niet iets wat behoort tot de parate kennis.
Maar ff for real. Als je zo’n toestel nog hebt, ben je dan ook daadwerkelijk de doelgroep voor dergelijke functionaliteit?
Waarom zou je anders nog zo'n oud toestel gebruiken?
Als ik soms die toestelletjes zie wil je denk ik naast het updaten zelf ook niet beginnen aan het maken van backups oid. Als je zo’n oud toestel hebt is ff flashen veelal ook niet iets wat behoort tot de parate kennis.
Als je een toestel hebt van 10 jaar oud, dan ben je al een enthousiasteling en weet je waarschijnlijk wel hoe je die zelf moet onderhouden. Anders had je dat toestel al lang geleden weggedaan. :+
Of je bent een niet tech-savvy of ouder iemand die gewoon wilt kunnen bellen en niks geeft om het "smart" gedeelte van de telefoon ;) Ik kan er nog mee bellen, waarom zou ik een nieuwe kopen?
Ik kan er nog mee bellen, waarom zou ik een nieuwe kopen?
Omdat na tien jaar die accu echt niet meer betrouwbaar is, hoewel die van dat soort oudere toestellen ook makkelijker te vervangen is.

Verder zou ik dan een toestel nemen dat helemaal niet smart is, maar wat twee weken op een accu kan meegaan. En in die situatie is WhatsApp sowieso geen factor. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 18 maart 2021 11:52]

Ik heb mazzel gehad met die accu, doet het nog steeds uitstekend sinds de eerste dag. Toestel staat nu wel uit sinds Maandag, heb m eindelijk vervangen omdat ik Signal niet kon installeren.
Waarom zou je anders nog zo'n oud toestel gebruiken?
Omdat ie nog werkt en je ermee kan bellen en whatsappen?
Als je een toestel hebt van 10 jaar oud, dan ben je al een enthousiasteling en weet je waarschijnlijk wel hoe je die zelf moet onderhouden. Anders had je dat toestel al lang geleden weggedaan. :+
Nou dat denk ik niet. Voor af en toe een berichtje sturen kan zo’n ding echt nog wel mee. Daarom stopt whatsapp was nu pas met de ondersteuning. Kennelijk waren er genoeg mensen die het nog op dergelijke oude toestellen redelijk actief gebruikten.
Oude toestellen kunnen juist heel goed geschikt zijn voor whatsapp. Een Nokia E6-00 of een Blackberry zijn door hun toetsenbord goed geschikt. De Nokia heeft voldoende geheugen en netwerk voor backups e.d. en dat zal voor een aantal blackberries ook wel gelden. Genoemde Nokia was in 2012 nog een actueel model trouwens en wordt al meerdere jaren niet meer ondersteund. Strijdig met de oorspronkelijke filosofie van Whatsapp dus vast Facebook-beleid. Er zat toendertijd niet eens fatsoenlijke ondersteuning in de protocollen voor een nette beéindiging van de service, laat staan voor graceful degradation.
Oude toestellen kunnen juist heel goed geschikt zijn voor whatsapp.
Ja dat zeg ik. Gold namelijk ook voor de 4S bijvoorbeeld. Erg handig toestelletje om mee op vakantie te nemen oid.
[...]
En veel Android smartphones van voor 2012 konden voorzien worden van een Android 4+ custom ROM. Dit waren volgens mij praktisch alle smartphones die met Android 2.2/2.3 uitkwamen.

* The Zep Man denkt nog even terug aan zijn HTC Desire Z... :>
Daar wil je echt niet mee werken 8)7 .
Ik had hier nog een galaxy gio 2 jaar terug als tijdelijk toestel gebruikt omdat mijn huidige kapot was. Nou met alleen al whatsapp er op was het toestel niet eens bruikbaar.
Voor Android ondersteunt WhatsApp nu 4.0.3 en nieuwer; die versie kwam uit in december 2011 en vrijwel alle Android-telefoons uit 2012 en nieuwer kunnen dus de chatapp draaien.
Wat is het nut daarvan? die toestellen wil je echt niet meer willen gebruiken in het dagelijks leven. Laatst even een s5 gebruikt, maar met alles liep die vast of zat zo vol.
Om eerlijk te zijn kom je nu wel met twee samsung toestellen. Apparaten die nog met touchwiz layer werden geleverd volgens mij. Dat stond er nou niet om bekend een snelheidsmonster te zijn. Andere launchers deden dat veel beter gelukkig.
Dan heb jij hogere eisen aan die telefoon dan iemand die voornamelijk alleen maar belt / SMSjes stuurt en wat whatsapp of een mailtje bekijkt.

Niet iedereen zit continu op zijn telefoon het internet af te struinen en de laatste apps te gebruiken.
Ik heb hier een Desire Z op mijn buro liggen met een SIM voor test gesprekken. CM 11 (Android 4.4.4) kan nog net, maar dat ding heeft een gebrek aan RAM.

BTW het fysieke toesenbord is in de loop der tijd toch redelijk overleden, toetsen werken niet meer betrouwbaar.
Nou dan voel ik me toch geroepen even te reageren.
Mijn daily driver is een S4 Mini (dus langzamer dan S5), en dat werkt prima.
Maar ik gebruik m vooral voor bel/sms/IM, en alleen in "noodgevallen" wat meer (buienradar/navigatie oid).

Bij release was deze prima (en jouw S5 zelfs een flagship). Als eoa app ervoor zorgt dat ie niet meer prima is, beschouw ik niet de telefoon maar de app als het probleem. Dus zoek ik een andere app die niet problematisch is, die zijn er voor mij genoeg.
Noemenswaardig is wel dat ik de Google apps eraf heb gegooid, dat scheelt ook flink, al begrijp ik dat niet iedereen dat kan. Ik gebruik ook geen monopolie diensten waar je per se die ene zware app voor moet hebben, dus wat dat betreft kan ik mss ook makkelijker iets anders vinden.

Al met al wordt het lastig als je (apps) teveel van je toestel wilt, en dat mag je ook best willen, maar dan is het idd logisch dat het langzaam wordt.
Los van oude hardware en zware apps; wat wel problematischer is, is te oude Android.
Mijn ouders hebben 6 en daar kunnen ze alles mee, maar er zijn al wel wat aankondigingen dat de support daarvoor gaat stoppen (bijv van de overheid Berichtenbox app).
Dat zal met 4 dan wel nog lastiger zijn, lijkt mij.
Ik gebruikte tot voor een half jaar een S3. Whatsapp liep daar uitstekend op. De meeste andere actuele apps ook nog wel. Alleen voor TikTok was hij te licht.
Anoniem: 30722
18 maart 2021 10:35
Klein detail is dat je er al jaren geen nieuw nummer meer mee kon aanmelden, was dus al redelijk onbruikbaar geworden als doorschuif telefoon ;)

Aan de andere kant, whatsapp, raakt ook redelijk in onbruik sinds hun laatste 'privacy' aanpassingen
doorschuif telefoon ;)
_/-\o_
raakt ook redelijk in onbruik sinds hun laatste 'privacy' aanpassingen
Helaas zie ik dat in mijn omgeving nog niet zo...
Tot voor kort had ik de iPhone 7 128gb, die was ook onwerkbaar traag. Ik snap niet hoe dit kan, ik heb vrienden die hadden een nog oudere iPhone die sneller was dan die van mij.
Backup maken en factory reset met backup terug zetten. De 7 is nog meer dan snel genoeg.
Verouderde batterij kan ook voor een flinke vertraging van het toestel zorgen.
Tot voor kort had ik ook een iPhone 7, maar die kon nog prima mee komen. Wellicht stond de jouwe of bommetjevol of je accu was verouderd.
Anoniem: 562971
18 maart 2021 10:28
Eigenlijk ook wel positief nieuws, want hoe vaak hoor je niet dat een voorloper hebt van een bepaald merk en type telefoon. Voor velen komt hij dan uit het stenen tijdperk want hij is binnenkort niet meer "up to daten", dat alle nog gewoon werkt zoals WhatsApp, Youtube, Twitter en Instagram... Nee dat wist men niet :)
Niet alles hoor. Om de oudere os-en te ondersteunen is best nog wel wat voor nodig. Je kan niet zomaar nieuwere technieken uit de SDK gebruiken. Daar moet je dan bv alternatieven voor schrijven. En bij zowel Apple als Android veranderd er best veel met elke grote update. Bij android krijg je veel compatibiltie classes waardoor het vaak wel lukt, en volgens mij doet Apple ook zoiets maar dan intern en minder ver terug. Maar dan nog moet je toch nog wel wat deprecated zaken actief zelf opvangen...

Al met al zie je de grotere bedrijven lang oudere os-en ondersteunen. Maar voor kleine bedrijfjes kan dat best duur zijn.
Ik gebruikte vorig jaar nog een iPhone 5. De enige reden dat ik een nieuwe nam is omdat iemand nog een SE overhad en de KNAB app niet meer werkte (random reader is zo’n gedoe)

Verder deed ie het prima. Ik kon appen, bellen of ff wat opzoeken als dat nodig was.

Ja het was niet de snelste meer, maar hoe belangrijk is dat nou? Ik merkte het eigenlijk alleen als ik op een nieuwere telefoon zat.
Eigenlijk zijn die oudjes goed genoeg en kunnen ze whatsapp best aan, misschien wat trager maar ach.... ze worden softwarematig gewoon oud en traag gemaakt anders zou niemand meer een nieuw mobieltje kopen.
ze worden softwarematig gewoon oud en traag gemaakt

Eum, nee. Veel oudere telefoons hebben simpelweg te weinig geheugen om goed te functioneren met moderne besturingssystemen. Vooral bij Android wordt je daarnaast bij de wat goedkopere modellen dubbel gestraft door extreem trage opslag en brakke cpu's.
De ondersteunde versie iOS 10 kwam uit in 2016. Voor Android ondersteunt WhatsApp nu 4.0.3 en nieuwer; die versie kwam uit in december 2011 en vrijwel alle Android-telefoons uit 2012 en nieuwer kunnen dus de chatapp draaien.
Dit zullen sommigen misvatten alsof je een iPhone uit minimaal 2016 moet hebben. Voor alle duidelijkheid, de iPhone 5 kwam uit in september 2012.
2011-2021

Vergelijk dat eens met zeg 1984-1994

Tegenwoordig is t meer van tzelfde ;)
Logisch. Het OS loopt dik achter en allerlei libraries en functies zijn niet beschikbaar, het krijgt geen beveiligingsupdates meer, etc. 10 jaar is een hele nette ondersteuningsperiode, maar het houdt een keer op natuurlijk. ;) Wss ook zo weinig users dat het teveel gaat kosten om nog te ontwikkelen tegen die versie.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee