Microsoft versoepelt Windows Product Activation in XP

Microsoft heeft aangegeven dat het Windows Product Activation (WPA) systeem in Windows XP wordt versoepeld. Onder druk van voornamelijk de technisch wat beter onderlegde testers van Windows XP, wordt het algoritme aangepast wat aangeeft wanneer een nieuwe 'activation-key' benodigd is. De huidige Windows XP versie (RC1) die onder testers is verspreid, geeft vaak al bij wijziging van één of twee stukken hardware (harddisks, videokaarten) dat de Windows XP installatie op een andere machine is overgezet en dat hernieuwde 'activation' nodig is. Microsoft wil dit nu versoepelen naar vier stuks hardware in een bepaalde periode, dit om de gebruikers die veelvuldig hardware wisselen tegemoet te komen.

Een andere klacht was dat Microsoft, in theorie, de mogelijkheid heeft bij te houden welke hardware in gebruik is bij de meeste Windows XP gebruikers:

Windows XP logo (klein)There were also concerns that Microsoft could keep tabs on individual PC usage or use the data it gathered during activation for other purposes. Responding to those concerns, Microsoft will alter Product Activation to allow a certain number of changes to a PC within a certain period of time, Shawn Sanford, group product manager for Windows, said in an interview.

Windows XP will look at 10 different hardware components and will let users change four of them within a certain period of time before asking for reactivation, Sanford said. Microsoft was still deciding over what time frame the changes would be allowed. If four or fewer changes are made within that time, no reactivation will be required, and once that time passes, more changes can be made, Sanford said. "We haven't quite figured out what the right period is, 60 days, 90 days, six months, but once you get past that time period, the slate wipes clean," Sanford said.

Een gekochte licentie kan 10 keer geactiveerd worden. Tezamen met de versoepelde hardware-detectie lijkt het nu aannemelijk dat zowel de huis-tuin-en-keuken-gebruiker als de die-hard tweaker geen last krijgen van verlopen licenties doordat een nieuwe computer is gekocht of doordat bijvoorbeeld een videokaart is vervangen.

Door Frans Bouma

Nieuwsposter

19-07-2001 • 12:07

97

Bron: C|Net

Reacties (97)

97
95
78
33
0
0
Wijzig sortering
Een gekochte licentie kan 10 keer geactiveerd worden.
En wat gebeurt er dan na die 10e keer? Kun je dan wel nog steeds telefonisch Windows activeren? Ik mag toch hopen van wel, want Microsoft gaat toch de klanten die voor een stuk software hebben betaald zeker niet vertellen hoe vaak ze dit pakket mogen installeren?

Misschien mag je 'm 10x op verschillende hardwareconfiguraties activeren. Dat zou wel redelijk zijn, dan kun je op 1 systeem in elk geval zo vaak installeren als je wilt. Handig als je aan het testen bent, of net als ik elke 3 maanden je Windows opnieuw wilt/moet installeren. ;)
Je snapt het geloof ik niet...

Microsoft heeft een softwarepakket genaamd Windows.

Microsoft verkoopt jou een licentie voor 1 (één!) machine.

Als jij daarna een nieuwe PC koopt c.q. een forse upgrade doet van een aantal componenten, MAG jij die licentie NIET meer gebruiken en MOET jij een nieuwe licentie kopen.

Dit is niet nieuw... nee... dit is al sinds windows 95 en misschien nog wel langer.

Dus als jij morgen een Tbird 1,4 met alles erop en eraan koopt en je installeert je oude windows 98 licentie die je ook op je vorige PC hebt gebruikt (ook al heb je die oude PC niet meer), ben je net zo illegaal bezig als iemand die een kopietje maakt van de CD van de buurman.

Voordat je nu gaat schelden over dat het onrechtvaardig vindt: ben ik helemaal met je eens. Ik ben slechts de boodschapper...
Ok, je mag Windows op 1 machine gebruiken. Maar dit betekent niet dat dat altijd dezelfde machine moet zijn.
Als ik een oudere machine vervang en daar netjes de HD van formateer en daarna mijn Windows op de nieuwe installeer, dan gebruik ik Windows op 1 machine. Dus gaat de vlieger dat je geen nieuwe PC mag kopen niet op.

Maar ik vind het aardig arrogant van MS. Sinds wanneer mag een operatingsystemfabrikant bepalen in welke tijdspanne je je machine upgrade met welke hoeveelheid nieuwe componenten? Het is dan ook nog eens van de gekke dat ze je gaan "straffen" met een max aantal toegestane reactivaties.

* 786562 35MHz
We schijnen het hier over verschillende licentievormen te hebben. Ik heb het hier over retail-pakketten.

OEM-licenties zijn vanuit technisch en bruikbaar oogpunt waanzin. Je hebt een upgradable machine, maar je mag niet upgraden omdat je dan je Windowslicentie te niet doet.

Als je dan toch je toch al een PC met voorgeinstalleerde Windows laat aansmeren, dan mag MS wat mij betreft je pincode ook wel hebben. (Dit terzijde).
Jep./.. ik heb het idd over OEM...
...dan mag MS wat mij betreft je pincode ook wel hebben...
}>


Overigens gaat MS bijna helemaal over op OEM. Ik bedoel dus bij nieuwe PC's. Er zijn nu ook wel winkels waar je PC's kunt kopen met een boekje + licentie + CD, maar dat gaat helemaal stoppen, heb ik vernomen.
Och als MS werkelijk denkt zo de markt tot in alle eeuwigheid in handen te krijgen, laat ze.

Als Windows OEM wordt en blijft en de licentie bij wijze van spreken gaat voorschrijven dat ik op donderdag blauwe sokken moet dragen... tja dan weet ik het wel. Dit is geen probleem die een pakketje Mandrake niet oplost.

Komt nog bij dat KDE 2.2 in augustus uitkomt en OpenOffice vermoedelijk aan het eind van het jaar.

* 786562 35MHz
Ok, je mag Windows op 1 machine gebruiken. Maar dit betekent niet dat dat altijd dezelfde machine moet zijn.
Wellus... :P :P
Dat hangt er vanaf hoe de licentie geformuleerd is. Als je het pakket los hebt gekocht kan daar niks instaan over de hoedanigheid van de hardware waarop je het zet en kunnen ze ook geen beperkingen daaromtrent erin zetten. Het enige wat ze kunnen, is het aantal gelijktijdige installaties beperken tot 1.

Ik denk dat met een XP dat zich beperkt tot 1 machine met beperkte mogelijkheid tot wijzigen, de licentie behoorlijk wankel is in termen van consumentenrecht. Zolang het pakket afzonderlijk wordt gekocht natuurlijk.

Dat je XP niet meer werkt als je hardware vervangt, zal zich natuurlijk tegen MS keren want daarmee wek je alleen maar wrevel. MS heeft zich niet te bemoeien met wat jij allemaal in je PC stopt. In die zin zou de activatie wel eens als een verborgen gebrek of defect kunnen gezien worden.
Dat hangt er vanaf hoe de licentie geformuleerd is.
Ik heb het inderdaad alleen over OEM pakketten. Retail is denk ik een heel ander verhaal...
Als je het pakket los hebt gekocht kan daar niks instaan over de hoedanigheid van de hardware waarop je het zet en kunnen ze ook geen beperkingen daaromtrent erin zetten.
Een OEM-pakket mag alleen verkocht worden BIJ een PC en HOORT dan ook BIJ die ene PC. Voordeel ervan is dat het vaak een stuk goedkoper is dan een retail pakket.
99 van de 100 pakketten in Nederland zijn OEM pakketten. (consument)
Het enige wat ze kunnen, is het aantal gelijktijdige installaties beperken tot 1.
Dat kunnen ze. Maar ze willen nog meer: maximaal 10 installaties per machine.
Dat je XP niet meer werkt als je hardware vervangt, zal zich natuurlijk tegen MS keren want daarmee wek je alleen maar wrevel.
De gemiddelde consument heeft de keuze tussen windows of windows. Meer is er domweg niet. Linux is leuk, maar niet voor de gemiddelde consument. Daarbij valt de wrevel bij de gemiddelde consument ook best wel mee. Die kopen iets dat werkt en vertrouwd is en meestal weten ze niet eens dat zo'n licentie zoveel geld kost omdat ze een [PC + windows] kopen voor een bepaald bedrag. Hoe dat bedrag opgebouwd is, is onbekend bij hen.
MS heeft zich niet te bemoeien met wat jij allemaal in je PC stopt. In die zin zou de activatie wel eens als een verborgen gebrek of defect kunnen gezien worden.
MS zal nooit toegeven dat ze bijhouden wat jij in je PC stopt. Dus probeer dat eerst maar eens hard te maken.
Het enige wat ze kunnen, is het aantal gelijktijdige installaties beperken tot 1.
Dat kunnen ze. Maar ze willen nog meer: maximaal 10 installaties per machine.
Nog zwaarder: 10 installaties per licentie. jaha nou ik heb in de 8 maanden dat ik deze pc heb al meer dan 10 keer de boel overhoop gehaald. *insert crack here* dan maar.
MS zal nooit toegeven dat ze bijhouden wat jij in je PC stopt. Dus probeer dat eerst maar eens hard te maken.
Nee nee: ik bedoelde dat zij je eigenlijk moeten vrij laten hardware toe te voegen, te vervangen, uit je PC te halen ... dat je windows dan plots niet meer werkt en het dan nog eens dubbel en dik zegt waarom, vind ik voldoende reden om dat als een verborgen gebrek te zien. Voer voor consumentenorganisaties.

Maar de ondertoon snappen we allebei: MS is groot en wij zijn garnalen ...
Anoniem: 11561 @Lordy7919 juli 2001 12:44
Als jij daarna een nieuwe PC koopt c.q. een forse upgrade doet van een aantal componenten, MAG jij die licentie NIET meer gebruiken en MOET jij een nieuwe licentie kopen.
Dit is natuurlijk absolute onzin. Microsoft verleent jou een licentie om het op 1 machine te gebruiken. Jij als klant mag natuurlijk altijd ZELF bepalen op welke machine je dit gebruikt. Als Microsoft jou kan dwingen om het op een bepaalde machine te gebruiken, dan beperken ze je in je vrijheid --> is strafbaar.

Overigens ... een software-licentie kan en mag natuurlijk nooit gekoppeld worden aan een hardware-configuratie. Dit is beperking van je vrijheid --> is strafbaar.
Dit is natuurlijk absolute onzin.
Dit is geen onzin, wijsneus. Kom op zeg... ik heb een dag gebukt moeten gaan op een microsoft info-dag over windows, dat windows zo goed is, blah blah... en toen kwam dit ook aan de orde. Ben het er zelf niet mee eens, maar het is wel zo.

edit:
...hoezo is dit een flamebait en wat Catequil zegt 'inzichtvol' ? Hij heeft ongelijk en als iemand zegt dat iets 'absolute onzin is' terwijl hij ongelijk heeft, noem ik zo iemand wijsneus :)
Overigens ... een software-licentie kan en mag natuurlijk nooit gekoppeld worden aan een hardware-configuratie. Dit is beperking van je vrijheid --> is strafbaar.
Nee zoiets heet OEM. Lees de posts van dnf en lordy maar eens.
Anoniem: 26896 @Lordy7920 juli 2001 02:10
volgens mij koop je een licenie op persoonlijke titel (rechtspersoon) niet op de hardware(computer)
Dus als ik een nieuwe computer koop en de oude verkoop met een lege harde schijf, kan ik op m'n nieuwe pc mijn oude windows installeren
En handig voor grote bedrijven die 100 keer dezelfde pc hebben aangeschaft. Daar is dan maar 1 licentie voor nodig.
Ik voorzie dat zodra een licentie "op" is (dus 10x geactiveerd) ze verspreidt kunnen worden via warez-forums (ofzo). Een licentie die niet op is, zal niet snel verspreidt worden omdat de resterende activeringen in 1 keer op zijn.
Maar een licentie die "op" is kan gebruikt worden op PC's met exact dezelfde configuratie als jij. Dus zou er een forum kunnen komen waar je op zoek kan gaan naar een licentie die geactiveerd is op een pc met exact dezelfde config als jij hebt. De ruimte voor illegale microsoft gebruikers is zeer beperkt maar naar mijn mening niet verdwenen! :D
zo lastig wordt het niet hoor :) Ik denk dat er gewoon een crackje komt (die is er toch al zelfs?) waarmee je die hele WPA kunt omzeilen.
Ik heb iig hier een crack liggen van Solarix1 voor Beta 2. Die omzeilt ook WPA in die versie. Dus zal er voor de uiteindelijke versie ook echt wel een crack gemaakt kunnen worden. Ga daar maar van uit.
Maar een licentie die "op" is kan gebruikt worden op PC's met exact dezelfde configuratie als jij.
Dat gaat alleen op voor machines zonder netwerkkaart, want in de code die je naar M$ door moet bellen, zit ook je MAC adres verwerkt. En aangezien dat per NIC uniek is kun je wel raden hoeveel van de kabelmodemmers hiervan gebruik kunnen maken.
Anoniem: 30441 @Gerco19 juli 2001 22:29
Klopt niet helemaal Gerco, Je videokaart, soundkaart enz. hebben ook een uniek nummer (serienummer) wat oa gebruikt word voor service enz. Dit nummer staat in het bios van de betreffende kaarten. Met dit nummer word oa het WPA-nummer berekend. Je blijft dus verschillende (unieke) berekende nummers houden.
Een andere klacht was dat Microsoft, in theorie, de mogelijkheid heeft bij te houden welke hardware in gebruik is bij de meeste Windows XP gebruikers
Dit was al bekend vanaf dag 1 dat Microsoft WPA ging introduceren.
Als dit zo nog even doorgaat en de privacy-groeperingen gaan straaks ook nog protesteren heb je kans dat heel WPA eruit gehaald gaat worden.
Kijk anders maar eens naar de serienummers in de Intel CPU's.
Die hebben ze onder druk van privacy-groeperingen ook aangepast.
Anoniem: 6894 @]Byte[19 juli 2001 12:14
Wordt dit niet SpyWare genoemd. Er zijn inmiddels als wat progs die spyware detecteren en kunnen verwijderen. MS is niet de enige die zich bedient van het spyware mechanisme hoor.
Wordt dit niet SpyWare genoemd.
Dit is alleen een "legale" versie.
Waar oa. om gaat is dat het voor Microsoft absoluut niet relevant is wat voor hardware ik heb staan.
Dat ze de illegale versies op die manier willen elimineren, mij best!
De kans dat ze denken een waterdicht systeem te hebben is nihil.
Maar dat zij dit op deze manier willen oplossen en wanneer ik een mainboard moet vervangen omdat ie is uitgefikt, en ik moet dan op m'n knietjes bij Microsoft voor een nieuwe WPA, gaat het bij mij koken!
Microsoft heeft absoluut geen inzage nodig op wat voor hardware ik XP heb draaien.
Installeer ik het vandaag op een PIII 1,2 Ghz en ik denk na een paar maanden om het over te gaan zetten naar een P4 zou dat alleen kunnen wanneer ik M$ ervan weet te overtuigen dat die oude machine is komen te vervallen en dat ik het alleen nog op die nieuwe machine gaat draaien.

Ik zal je een (praktijk) voorbeeld geven.
Een bedrijf heeft 20 PIII 933 staan in met Windows Terminal Server erop, met daarbij alle Appli's die voor KA nodig zijn (Dus Office XP etc.)
Nu zijn er totaal zo'n 500 - 600 concurrent users te verwachten (totaal zo'n 3500 medewerkers)
Nu blijkt de capaciteit na een tijd niet meer voldoende te zijn.
Ik ga er 1 extra cpu inproppen en extra mem. per machine.
Dan ligt mijn productie plat!
Het bijprikken van die extra hardware kan ik gefaseerd invoeren om zo de productie er zo min mogelijk last van te laten ondervinden.
Buiten dat moet ik hun ervan zien te overtuigen dat het hier om een upgrade gaat.
Als M$ daar eens een paar dagen overheen laat gaan is dat vioor mij als bedrijf niet te verkroppen!
En alleen maar omdat M$ graag wil weten wat ik voor hardware heb, wat ze eigenlijk geen zak aangaat!
Anoniem: 28824 @]Byte[19 juli 2001 13:04
Helemaal mee eens.
M$ kan idd op deze manier bijhouden wat voor systeem iemand thuis heeft staan en hoeveel.
Net als ik zullen veel mensen hier vaak hun machine opnieuw inrichten (op dit moment weer mee bezig :)
M$ heeft die info helemaal niet nodig om te kunnen werken. M$ wil alleen invloed uitoefenen op de gehele wereld en de taak van de overheid op het gebied van Big Brother overnemen. Tenminste dat is wat ik er achter zoek
Die WPA zou alleen betrekking hebben op de Home-edition.
Voor de grotere licenties(dus met die speciale cd's), geldt dit niet, dus klopt het praktijkvoorbeeld niet.
De meeste bedrijven, die nu nog niet op deze wijze zaken doen met M$, kunnen die problemen dus WEL verwachten. Dat gaat hen dan geld kosten i.p.v. dat ze geld besparen door illegaal software te draaien.
Op deze manier hoopt M$ die illegale praktijken tegen te gaan.
Nee hoor. Je hebt een bepaalde configuratie en die zorgt er voor dat die code wordt gegenereerd. Als je daar 4 maal een wijziging in aanbrengt, no problem. Doe je daarna echter nog een dan moet je opnieuw activeren. Onder wijziging wordt verstaan het toevoegen, verwijderen en veranderen van hardware. Das niet alleen de definitie van wijziging bij hardware maar ook van gegevens in een database.

Overigens krijgen bedrijven van zo'n omvang dus een speciale serial key waardoor deze WPA uit geschakeld is, dit zit ook al in Office XP. Echter een aantal keys zijn al voor de officiele release van Office XP gelekt en MS heeft die in een blaclist gestopt die in de RTM versie zit. Zo zal het denk ik ook met windows XP gaan.
Voor kleine bedrijven echter is dat wpa dus echt een strop, die zullen een licentie overeenkomst hebben waarin zo'n key dus niet in zit en echt alles op die manier moeten activeren. Denk dat ze maar eens heel erg goed over die wpa moeten gaan nadenken qua licentie en serial key gebeuren want zoals het nu is zullen kleine bedrijven die straks gedwongen zijn om te upgraden de klos zijn.
Het voorbeeld dat je (]Byte[) gebruikt betreft het toevoegen van hardware, terwijl de WPA let op hardware omwisselingen. Daar zit toch wel een wezelijk verschil in.
Weet je dit wel heel zeker?
Ik heb nl. altijd begrepen dat ze kijken naar de totale config.
En als ik mijn mem. moet vervangen omdat er bijv.1 reep defect is, ga je mij niet vertellen dat zij dit kunnen dedecteren.
En dat zou ook betekenen als ik een tweede PC heb met dezelfde config dat die hele WPA dus om de tuin te leiden is..... :?
In dat geval stelt die hele WPA niks meer voor.
Maar nogmaals ik heb altijd begrepen dat de WPA naar de complete config kijkt, en of daar geen veranderingen in worden gededecteerd.
(correct me i'm wrong)
Het voorbeeld dat je (]Byte[) gebruikt betreft het toevoegen van hardware, terwijl de WPA let op hardware omwisselingen. Daar zit toch wel een wezelijk verschil in.
Dus niet, ook je geheugen reepjes zijn voorzien van een uit te lezen serial, of je moet el-cheapo OEM-geheugen plaatsen :) Dus helaas maar waar, ook het verwisselen van je geheugen is merkbaar voor je systeem, deze meld dan toch ook "ESMD updated"??
Daar hebben we geen privacy-groeperingen voor nodig. Het is heel simpel, vanaf 1 september treedt de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) in werking in Nederland. Met die wet is het mogelijk een bedrijf te vragen welke gegevens zij van je hebben geregistreerd en die gegevens te laten wijzigen. Kan je je voorstellen wat voor een administratieve last Microsoft krijgt als iedereen elk kwartaal gaat vragen welke gegevens geregistreerd zijn en vervolgens gaat eisen dat de gegevens worden aangepast?

Maandag:
Helpdesk> Hallo, MS Nederland. Hoe kan ik U helpen?
Yoshi> Ik wil een uitdraai van alle gegevens die jullie van mij hebben?
Helpdesk> GVD, daar hebben we weer zo'n #$%@@%$

Dinsdag
Helpdesk> Hallo, MS Nederland. Hoe kan ik U helpen?
Yoshi> Hallo. Ik wil graag mijn MAC adres in jullie database wijzigen.
Helpdesk> :? :? :?

Woensdag
tweakers.net> WPA stopgezet

* 786562 Yoshi
Dat zou natuurlijk een mooie werking zijn, dat je als consument zo veel invloed hebt op het produkt. Nee, zo zal het niet gaan werken helaas.
Het levert microsoft dusdanig veel meer inkomsten en informatie op, dat ze de helpdesk meer dan graag zullen uitbreiden om dit soort vragen te beantwoorden.
Als er al veel gebeld zal worden door mensen, waarvan ik niet denk dat dit zal gebeuren, zal dat alleen in het begin zijn, daarna zal de interesse van mensen in deze gegevens snel afnemen, of omdat ze er vertrouwen in hebben dat het goed gaat, of omdat ze het gevoel hebben dat ze tegen de bierkaai vechten.
Misschien. Maar als op 1 september iedere bezoeker van tweakers.net MS opbelt dan ben ik benieuwd wat er gaat gebeuren (naast dat MS onbereikbaar wordt). Er zijn trouwens nog meer aanknopingspunten in de WBP. Bijvoorbeeld dat gegevens een doel kennen en alleen voor dat doel gebruikt mogen worden. Als het doel is om kopieren tegen te gaan en er een mogelijkheid is om aan te tonen dat dat doel niet gedient wordt door de gebruikte middelen/gegevens dan dienen die verwijderd te worden. En dat is geen Nederlandse regel, dit is een Europese regel.

Ik weet niet of het juridisch echt zo zwart-wit ligt als ik in de voorbeelddialoog heb weergegeven, maar als dat enigszins zo is dan denk ik dat tweakers.net bij uitstek de plaats is om een dergelijke vorm van verzet gebaseerd op het volgen van de regels te organiseren.
tweakers.net bij uitstek de plaats is om een dergelijke vorm van verzet gebaseerd
Mja, als het dat al is, misschien op het forum, en zullen er toch meerdere sites/groepen mee moeten doen. Anders ben je als t.net kwetsbaar natuurlijk.
Lees voor de gein eens de windows xp nieuwsgroepen. Je zult regelmatig een draad tegen komen dat iets zegt als "weg met WPA" en weet ik wat nog meer. Er zijn heel veel mensen (betatesters, previewers, MSDN luitjes, Technet plus mensen) die er fel op tegen zijn. Denk dan ook dat er wel meerdere zullen zijn met dit idee, andere landen zullen ook wel zijn WBP hebben.

WPA is iig het meest besproken stuk van windows en office XP (en dan wel negatief).
Anoniem: 18521 @xipetotec19 juli 2001 17:57
zullen er toch meerdere sites/groepen mee moeten doen.

Het slashdot effect :Y) Dan moet natuurlijk ook wel in de VS zulk een wet bestaan
Dan maakt MS er zeker een betaald nr van en verdienen ze er alsnog op. Daarnaast kunnen ze redelijk makkelijk verantwoorden waarom alles wat langer duurt, dan heb je voornamelijk jezelf. Een rechter gaat echt niet moeilijk doen als MS wel wil, maar simpel de capaciteit niet heeft.
Daarnaast HOEF je MS produkten niet te kopen, dus je gaat dadelijk gewoon krijgen dat je je licentie mag inleveren als je het er niet mee eens bent, dan heb je gewoon geen OS meer, toch vervelend als je dan je favouriete spel niet meer kunt spelen.

* 786562 TheGhostInc
Anoniem: 28038 19 juli 2001 12:19
Jajaja....Windows XP....staat nog steeds voor (en zal altijd wel blijven staan voor) X-tra Problems. Versoepeling is inderdaad het goede woord voor de manier waarop Microsoft haar WindowsXP activation nu aanpast. Voor mij blijft het echter een probleem. Ik werk zelf in een computerwinkel en heb de mogelijkheid om relatief vaak nieuwe hardware mee naar huis te nemen om uit te testen. Een mogelijkheid waar ik dankbaar gebruik van maak, omdat tests op papier en internet leuk zijn, maar er uiteraard niets gaat boven zelf testen.

Ik denk dat ik dan ook niet hoef toe te lichten dat wanneer ik deze hobby doorzet (per week worden er ongeveer 3 a 4 stuks hardware vervangen in mijn PC) ik nooit met WindowsXP zal kunnen gaan werken.

Misschien moet microsoft naast de Prof. en de Home version ook nog een Windows XP "HobbyBob" versie uit gaan brengen :)
De situatie waarin je erg veel hardware wisselt komt zeer zelden voor. 99.99999% van de gebruikers wisselt alleen hardware als het kapot of verouderd is. Ikzelf heb aardig wat systemen maar ik plaats hooguit eens een harddisk bij of vervang een verouderd videokaartje. Wanneer gaat een normale gebruiker per week een paar keer van harddisk wisselen of zn videokaart maar weer eens swappen voor een van de 5 die hij nog heeft liggen? Soort roulatie poule voor componenten?

Tweaker: "Welke harddisk zal ik vandaag eens vervangen... hmmm de maxtor!"
Maxtor HDD: "Nee!! ik was gister ook al de harddisk die werd gewisseld!! Have mercy"
Tweaker: "Niks mee te maken! het is jij of de geforce2 videokaart"

* krakende geluiden van een harddisk die met geweld wordt losgetrokken van zn flatcable en bay *

Tweaker: "Zo, ik kan er weer een uur tegen. Hopelijk krijg ik vanmiddag niet weer een aanval want ik heb geen zin om WEER die ATi radeon te moeten swappen voor mn G450"


Nee, inderdaad, dagelijkse kost...
Sorry Otis,
Maar hier in mijn omgeving gaat dat idd zo :)

Als k een training geef heb k 7 pc's nodig.
Elke PC heeft 3 videokaarten 3 netwerkkaarten 4 SCSI kaarten enz enz

Moet k dus na elke wisseling gaan activeren??

M$ heeft hier nog ff pech, wij blijven bij 2K tot er een goeie "Patch" uitkomt :P
Anoniem: 24082 @EfBe19 juli 2001 13:55
Daar gaat het toch niet om...
Hoe vaak je hardware vervangt is niet aan de orde, het komt er gewoon op neer dat als jij beslist om 4 nieuwe stukken hardware ineens bij de plaatsen je windows licentie ineens niet meer geldig is!
Dat is toch ronduit belachelijk!

Dat is precies hetzelfde met dat je je licentie maar 10x kan activeren, we hebben het toch niet over 2view videobanden hier ofzo?
Anoniem: 29378 19 juli 2001 12:55
10 maal activeren? als ik 11 keer mijn harddisk FORMAT kan ik 11 keer microsoft bellen; ik heb het so far 1 maal gedaan en ben het NU AL ZAT

Ik weet niet hoe de gemiddelde dag van een MS medewerker eruit ziet... maar een 20 minuten aan de telefoon hangen om ER DEE BEE ACHT IKS VEE tegen elkaar op te coderen bevalt me totaal niet!

Als nu windows 11 keer faalt, en mijn systeem verziekt mag ik dan na een 11e keer reformat NIET MEER dat gekke windows pakketje installeren? ... als in : ik geef mijn 64 cijferige code door, en de meneer aan de andere kant roept "sorry meneer die is al de 11e pc waarop u het wilt installeren nu mag het niet meer, u kunt de doos en de cd weggooien!"

Of nog leuker... Over 10 jaar wil ik op mijn prehistorische pre-gigaherzer nog eens winxp zetten... en bel microsoft "Sorry, dit nummer is niet langer in gebruik"

[nalees-mode]
zoooo dat lucht op!
[/nalees-mode]
je belt 1 keer met ms, je krijgt een code. die code is altijd hetzelfde wanneer je je harddisk formatteert want je hardware wijzigt niet (en alleen DAN wijzigt die code!)

Schrijf die code op een papiertje, stop die bij je cd en elke keer als je je harddisk weer denkt te moeten formatteren voer je weer die code in.

big deal
Nou is dit een tweakers site maar ik hoor alleen maar mesnen hier die blijkbaar om de twee weken AL hun hardware vervangen. De overgrote meerderheid van de mensen doet dat dus niet en zal er geen last van hebben. Het lijkt me dat hier de realiteit ook wat uit het oog wordt verloren. Half-life werkt ook met sleutels, diverse soorten zakelijke software ook, vaak zelfs met een expiration op het gebruik. Wat is het probleem nou eigenlijk?
Volgens mij zit hier het grootste probleem bij overclocken. Als je de frequentie van je proc verandert zal xp dit waarschijnlijk zien als een nieuwe proc = hardware wijziging. Kan nog leuk worden...
Anoniem: 29748 19 juli 2001 13:15
Wat een drukte, als je geen activation problemen wil installeer je XP toch gewoon niet!

Draai zelf thuis ook nog 98se en zolang alles wat ik nodig heb daar op draait zit ik niet te spring om Win Me of XP. Een van mijn grootste bezwaren van die nieuwe microsoft truukjes is dat er naar mijn gevoel veel teveel stiekem in de achtergrond dingen regelt.

Nou kan het paraniode zijn maar ik bepaal graag zelf wat mijn PC doet (af en toe smacht ik gewoon nog naar DOS maar daar draaide een aantal dingen niet direct op)

Nou spreek ik waarschijnlijk niet voor de gemiddelde consument maar als tweaker moet ik toch kwijt
"Ga zo door Microsoft je heb me al bijna aan de Linux ;) .
Wat nou als je een leuke thuisgebruiker bent die heel leuk meerdere PC's thuis hebt staan ?!? Als Windows XP uitkomt hebben we hiero zowieso al 3 PC's waar het waarschijnlijk wel op gaat komen. Tenminste als je het dan niet 3x hoeft te kopen !!!
tuurlijk moet je het dan 3x kopen. Dat moest ook al met windows 95 en 98
1 keer toch? Mits je het maar op 1 pc tegelijkertijd gebruikt ;)
Als microsoft deze licentie activering doorzet stap ik direct over op linux. Ik weiger resoluut mijn systeemgegevens door te geven aan Microsoft.
Als microsoft deze licentie activering doorzet stap ik direct over op linux
Ha eindelijk iemand die nadenkt.
Niemand verplicht je om XP te gaan gebruiken (en zowel, dan verhaal je de licentiekosten maar op die persoon). Ben je het niet met de licentievoorwaarden eens, ga je lekker iets anders gebruiken. Sim-pel. Ik zie het probleem niet zo hoor.

Maja tis MS dus flame-time, en hoewel iedereen MS afzeikt, gebruikt iedereen wel Windows, dus een beetje hypocriet is het wel.. Volgens mij zijn de grootste klagers gewoon bang dat ze niet meer ff het cd-tje van kantoor mee kunnen nemen om te kopieëren of zo...

Ik vind die activation ook niet echt ideaal, en dat "10 keer" stukje al helemaal niet. Maja ik ben ook niet van plan om over te stappen. En als een programma vereist dat ik XP draai, zoek ik wel een ander programma op. Als iemand mij verplicht om XP te gaan gebruiken, betaald die maar lekker m'n licentie.

En als je toch besluit om XP te kopen, ga je dus akkoord met de licentie (ok eigenlijk pas als het installeert), en dan moet je ook niet klagen. En nu al helemaal niet, want er is genoeg info te vinden over de nieuwe licentie-policy van MS...
bewijs maar eens dat zij jouw systeemgegevens bewaren.

En verder zal het MS worst zijn dat 25% van de tweakers zou overstappen op Linux. 80% daarvan heeft toch al geen legale windows.....
Laat MS maar eens bewijzen dat ze ze niet hebben...
Zo werkt het hier niet in NL (gelukkig). ALs jij iemand ergens van beschuldigt zul je met bewijzen moeten komen. Ik kan nu ook wel beweren dat je mij naar het leven staat, moet jij dan aantonen dat dat niet zo is? lijkt me onzin.
bewijs maar eens dat zij jouw systeemgegevens bewaren
Dat hoef ik helemaal niet te bewijzen!
Het feit dat ze de activering koppelen aan de configuratie zegt al genoeg!
Anders hadden ze ook voor een andere vorm van activering kunnen kiezen.
Bijv. dat je ze moet bellen met je CD-code en jij krijgt daar een "checksum" van hun bij waarmee je het pakket kan activeren voor gebruik.
En of ik dan 1 component of 10 in dat systeem gaat vervangen of 34 herinstallaties of drie keer op een nieuw systeem wil inrichten omdat de oude niet meer voldoet is verder totaal niet relevant meer want ik heb de CD-code en de checksum van Microsoft.
Dat lijkt mij logisch!!
Als zij de gegevens niet hebben kunnen ze ook niet constateren dat je veranderingen hebt aangebracht in het systeem!!

En voor M$ is het wel het begin van het einde als tweakers gaan overstappen!!
Nu vragen mensen aan mij of ik wil helpen met M$ maar als ik meer positieve ervaringen heb met linux dan zet ik het ook bij die mensen op de compu en dan gaat het hard met de marktaandeel van M$!!

Niet dat ik daar om zou treuren,
maar je moet niet onderschatten wat de gevolgen zijn als de tweakers overstappen!! (ondanks dat zij een illegale versie draaien!!)
Wat kan mij die product activation nou schelen? Binnen 1 week is er ergens wel een werkende crack of wat dan ook te vinden. Sorry hoor Microsoft, maar hacken hou je toch niet tegen. Ik vindt het zowiezo al een k*tbeleid wat ze daar voeren. Ze kunnen piraterij toch niet tegenhouden. Ik download straks gewoon lekker XP, crackje er overheen, en ik kan hem op elke PC installeren die ik wil. En trouwens ik wil best betalen voor een goed programma, maar niet zo associaal veel geld...
Hmz "Een gekochte licentie kan 10x gebruikt worden". Nou fijn hoor, ik installeer elke 2 weken Windows 2k opnieuw ofzo. Dus dan zit ik zo over die 10 heen, dus dan ga ik zowiezo een of andere crack vinden.
Tís ook belachelijk wat ze doen.. mijn pa die heeft voor z'n werk progies van microsoft gekocht.. kijk naar Microsoft Proxy Server.. progie van (4Mb) kost 2800 piekies met1 licentie.. Hij wilde die ISA server misschien gaan bestellen tot hij de prijs zag.. stukje software (8Mb) kost 5800... dollar ja dollar.... XP gaat wat is het 250 piek kosten ?!? iemand die dus netjes met de versies is meegegaan en heeft gekocht zit dus met Win 3.11/Win95/Win98/Win98 SE/Win ME/WinXP en is dus al iets van F 1000+ kwijt aan MS (komt er nog office bij en misschien win2k) ben je helemaal blij :)
Tís ook belachelijk wat ze doen.. mijn pa die heeft voor z'n werk progies van microsoft gekocht..
Zie ik niets belachelijks in. Denk je dat de kosten van R&D soms per MB gaan? Software kost nu eenmaal geld, net als hardware, boeken, films, etc. Probleem is misschien dat de meeste tweakers/thuisgebruikers simpelweg niet gewend zijn om te betalen voor software, dat proef ik ook uit jou verontwaardigde reactie.

Zeker als je bedrijfsmatig bezog bent met hard- en software dan weet je gewoon dat een werkende omgeving er bijvoorbeeld zo uit kan zien:

Serverhardware: 10.000,-
OS en applicaties: 15.000,-
Desktophardware: 2500,-
OS en applicaties: 1500,-

Logisch toch? Iemand maakt iets en wil dat verkopen. Je wilt iets gebruiken en betaalt er voor. Of dat nou Compaq, Dell, MS of CA is.
Anoniem: 25556 @Daniel30419 juli 2001 18:47
Dit zijn imo totale drogredenaties. De totale omvang van het pakket is _niet_ evenredig met de prijs.

Zelfs al zou dit zo zijn: Open jij maar eens je notepad (gewone .txt) en type daar 4Mb aan zinnige tekst bij elkaar (samenhangend verhaal). Laat die tekst aan diverse bestaande normen voldoen.

Als je klaar bent doe je het aantal uren wat je er mee bezig geweest bent maal 10 (belachelijk laag uurloon voor een programmeur) en dat is je prijs. Wedden dat je _VER_ boven de 2800 piek uitkomt?

Dit is een erg kort door de bocht voorbeeld, dat weet ik ook wel. Schelden op MS vanwege die activation key kan ik me iets bij indenken, maar het gezeik over prijzen moet maar eens afgelopen zijn. Ja, er mag best gezeken worden over een prijs _mits_ die prijs daadwerkelijk beredeneerbaar te hoog is. 'het pakket is maar 4Mb' is in dit geval geen geldige redenatie.
Wat de spyware betreft, zodra je naar windows update gaat kunnen ze in principe al je hele configuratie info rippen en opslaan en gebruiken, dus ik vind dat niet zo'n nieuw probleem - die 'privacy'. Het interesseert me werkelijk geen hol of ze nou wel of niet elk bitje info van me hebben, zolang ze mij er maar niet mee lastig vallen.
Probleem is dat het eigenlijk niet mag, er wordt immers ongevraagd gegevens van je machine opgevraagd. Dat ze die gebruiken voor vereenvoudiging van installatie is nog een punt voor discussie maar in principe mogen je gegevens niet misbruiken voor andere doeleinden.

Ik vrees juist voor andere situaties, binnen veel bedrijven staan juist van die PC's waar effe een HD bijgehangen wordt voor test, virusscan of effe data over te pompen, dit zijn dagelijkse veranderingen van het systeem. Binnen netwerkomgevingen is het vrij normaal dat je effe via de ene installeert en via de andere verder het net op gaat (verschillende netwerken in 1 bedrijf) en noem nog maar meer denkbare situaties naast de tweaker thuis die elke dag wat met zijn PC doet.......

Een crack zal dus erg populair worden en ik hoop voor M$ dat het ook massaal gebeurt zodat ze hun strategie gaan aanpassen.
Bedrijfslicenties hebben geen activatie. Je kunt ze zo vaak installeren als je wilt, maar als je serienummer op internet bekend wordt, dan ben jij als bedrijf daar aansprakelijk voor.
Bedrijfslicenties voor GROTE bedrijven hebben daar idd geen last van. Het zijn echter de middel/kleine bedrijven die de klos zijn. Zij hebben een andere soort licentieregeling waarin dus zo'n soort key er niet in zit, die moeten dus gewoon netzoals de thuisgebruiker de boel activeren. Ze mogen het alleen op meer computers installeren dan thuisgebruikers.
Maar een klein/middel bedrijf doet bijna hetzelfde met haar informatiesysteem/netwerk als een groot bedrijf alleen op een kleinere schaal.
Anoniem: 3226 @feuniks19 juli 2001 22:01
En waar wordt tevens het meest illegaal gekopieerd...
En welke garantie heb jij dan dat ze het wel/niet doen? Die heb je dus niet. Overigens geldt dit ook voor bedrijven die je persoonlijke informatie vragen (Genie, internetwinkels, providers). Er zijn er nog steeds diue een regeling met elkaar hebben getroffen dat ze de boel aan elkaar door verkopen en dat hebben ze ook in hun voorwaarden gezet.

Het feit dat de mogelijkheid aanwezig is, is al genoeg om mensen de schrik aan te jagen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.