TU Eindhoven introduceert masteropleiding die datascience en AI combineert

De Technische Universiteit Eindhoven begint september met de masteropleiding Data Science en Artificial Intelligence. Volgens de universiteit is de opleiding de enige in Nederland waarbij datascience en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd.

Met de opleiding wil de TU/e 'AI-engineers' opleiden die betrouwbare systemen kunnen bouwen 'met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken'. Afgestudeerden zullen volgens de universiteit geavanceerde data-analysetechnieken kunnen combineren met AI-methoden. Leerlingen krijgen vakken over onder meer de fundamenten van kunstmatige intelligentie, datavisualisatie, ethiek, algoritmiek, datamining en machine learning. De opleiding is onderverdeeld in zes trajecten of expertisegebieden. De meeste van deze vakken zijn nieuw of herontworpen voor de master.

De master wordt aangeboden door de faculteit Mathematics and Computer Science en is onlangs goedgekeurd door accreditatieorganisatie NVAO. Daarmee mag de opleiding in september van start gaan. Studenten kunnen zich tot 1 mei via Studielink inschrijven. De universiteit heeft de opleiding vorig jaar ontwikkeld.

Volgens de FAQ van de master komt met de DS&AI-master de Data Science in Engineering-master, ofwel DSiE, te vervallen. Om aan de DS&AI-master deel te kunnen nemen, moeten studenten minimaal een BSc-diploma hebben behaald en minstens zes van negen gespecificeerde vakken hebben afgerond. Binnen de opleiding is er de mogelijkheid om een stage te lopen. De opleiding zegt dat het vanaf volgend jaar mogelijk zal zijn om de opleiding in februari te kunnen starten en dat er geen minimum aantal studenten vereist is voordat de master start.

Door Hayte Hugo

Redacteur

05-01-2021 • 21:13

103

Reacties (103)

103
98
38
7
0
47
Wijzig sortering
De meeste van deze vakken zijn nieuw of herontworpen voor de master.
In dat geval kun je deze master het aankomende jaar beter vermijden, tenzij je graag proefkonijn bent. Een nieuw vak heeft bijna altijd aanloopproblemen, ook zaken waar je als student last van hebt, zoals opdrachten die niet kloppen of tentamens waarbij je geen idee hebt wat je kunt verwachten.
Volgens de universiteit is de opleiding de enige in Nederland waarbij datascience en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd.
Jammer dat zo'n claim zomaar wordt overgenomen. Bijna elke universiteit heeft tegenwoordig wel een opleiding waarin deze combinatie te vinden is (om er een paar te noemen: de VU heeft Business Analytics, de UvA heeft Artificial Intelligence maar bevat ook data science en de UU heeft een master Applied Data Science).
RuG heeft een Data Science & Systems Complexity master en Intelligent Systems & Visual Computing master. Bij beide heb je ook ruimte om rond te shoppen bij andere informatica master tracks om er waarschijnlijk ongeveer van te maken wat de TUe nu gaat aanbieden.
VU heeft Business Analytics, de UvA heeft Artificial Intelligence maar bevat ook data science en de UU heeft een master Applied Data Science
Jammer dat het allemaal in het Engels moet die opleidingsnamen.
Engels is de universele taal van de wetenschap, aangevuld met Latijn waar nodig. Het is volstrekt logisch dat opleidingen vanuit het Engels gegeven worden, ook al ben je in Nederland. En wat mij betreft is dat juist te verkiezen boven Nederlands, zodat je geen last hebt van vertalingsproblemen en wetenschappelijk Engels beter gaat beheersen. Het is wel universitair niveau waar we het over hebben.
De eerste keer dat ik met KPN samenwerkte kreeg ik nog documenten waarin gesproken werd over koppelvlakken.Taalkundig natuurlijk correct maar het duurde even voordat ik doorhad waar het over ging. Dat was ook nog in de tijd dat ze alle productdocumentatie in het Nederland wilde hebben. Gelukkig wilde ze wel voor het vertaalbureau betalen :-)
Zeker niet de universele taal:
https://www.smithsonianma...cause-problems-180961623/

Als journal uitgevers (dus niet de editors en reviewers) nou eens echt werk zouden doen en fatsoenlijke vertalingen zouden uitbrengen, dan zouden ze misschien eens terecht geld mogen vragen voor hun papers.

[Reactie gewijzigd door Zwarte_os op 23 juli 2024 19:52]

Zeker wel de universele taal, met uitzondering van aziatische landen. Veruit de meeste wetenschappelijke artikelen over welk onderwerp dan ook zijn in het Engels, aangevuld met Latijn indien nodig (vooral in het veld van Biologie en Medisch). Wetenschappers schieten zichzelf in de voet als ze doelbewust kiezen een artikel in het Nederlands te publiceren maar niet in het Engels.
Zucht. Het is zo frustrerend als mensen doelbewust doen alsof ze het niet begrijpen. Universeel in deze context betekent niet "alle mensen gebruiken deze taal zonder uitzondering". Unicode is een mooi voorbeeld om dit toe te lichten.

Engels is de meest gebruikte voertaal in de wetenschap. En néé, ik sluit niet 4 miljard mensen uit. Dat Engels wellicht niet de meest gebruikte taal in dergelijke landen is, betekent niet dat het uberhaupt niet gebruikt wordt. In totaliteit dragen ook die landen behoorlijk bij.
Dat is omdat die masters allemaal in het Engels zijn. Dat zorgt voor internationale studenten, waardoor de aantallen die nodig zijn om een master uberhaupt te kunnen doen kunnen worden gehaald.
Niet alleen dat, maar in de IT is Engels nu eenmaal de voertaal. Op dat niveau mag het sowieso niet verbazen dat dit soort van opleidingen in het Engels wordt gegeven.
Mee eens, maar in de praktijk is dat soms anders. Kan me nog herinneren dat toen ik aan de universiteit studeerde mijn opleiding AI ineens in het Engels gegeven moest worden. Dit terwijl de helft van de docenten steenkolen Engels sprak. Daar hebben we toen een paar maanden tegen geageerd, want hoewel ik het geen probleem vind als een opleiding Engels is, vind ik dat je wel mag verwachten dat de docenten het dan fatsoenlijk spreken. Ik hoop dat dat bij deze opleiding wel zo is. En ik verwacht eigenlijk dat sowieso de helft van de docenten native speaker is 😅
Die docenten hebben dan ook 20-30 jaar in het Nederlands lesgegeven (en hun vak geleerd in het Nederlands). Ik geloof dat de meeste universiteiten wel taalcursussen aanbieden aan docenten, maar dat zal lang niet elke docent doen. (Geen zin, geen tijd, overtuigd van het feit dat hun Engels wel goed genoeg is). Het zijn vaak de oudere docenten die niet geweldig zijn in uitspraak en zinsopbouw, de geschreven tekst valt dan nog wel mee want publicaties...
Valt behoorlijk van je vakgebied af. IT is een vrij nieuw vak dat groot werd in een verbonden wereld, dus dat dat vooral Engels is is vrij logisch.

Maar de generatie daarvoor wat het op mijn opleiding net zoveel Duits en Japans als Engels. En de generatie daarvoor was er nog heel veel Russisch.

Ben eigelijk wel benieuwd naar het percentage Chinees over de laatste 10-20 jaar. Aan de ene kant importeren die heel veel kennis dus die leren allemaal Engels, aan de andere kant is het ook wel een land dat eigenwijs lekker niet in het Engels gaat publiceren zodra het ze dat uitkomt.
Als onderdeel van het Grote Programma dat ze in China doen wordt al op de kleuterschool Engels gedoceerd. Aangezien China behoorlijk internationaal is georienteerd (misschien nog wel meer dan Europeanen, er zijn in ieder geval meer Chinezen die naar Europa op vakantie kunnen dan andersom) zal het wel meevallen met publicaties in het Chinees.
Veel van die opleidingen worden exclusief in het Engels gegeven. Waarom zou je het dan een Nederlandse naam geven?
Dat begon natuurlijk toen met een 'Masters' of masteropleiding ging noemen...
En dat is ook weer logisch want dan is het in andere landen ook duidelijk wat je gestudeerd hebt.
Dat komt waarschijnlijk omdat er ook enorm veel buitenlandse studenten hier studeren. Ook op Hogescholen, maar voornamelijk op Universiteiten.
Wat vind je dan van je eigen nickname CyberMania?
In dat geval kun je deze master het aankomende jaar beter vermijden, tenzij je graag proefkonijn bent. Een nieuw vak heeft bijna altijd aanloopproblemen, ook zaken waar je als student last van hebt, zoals opdrachten die niet kloppen of tentamens waarbij je geen idee hebt wat je kunt verwachten.
Ik was in 2011 begonnen aan de (toen) nieuwe bachelor "Web Science" aan de TU/e. Het curriculum was ong 60% bestaande vakken en 40% nieuw, wat je hier beschrijft is precies wat ik meemaakte. Zelfs de docenten waren er open over dat het allemaal nog een beetje aftasten was en we werden gelukkig een beetje gematst op onze cijfers daardoor. Om ongerelateerde redenen ben ik een jaar later een andere studie gaan doen.

Sinds 2017 is de bachelor uitgefaseerd om plaats te maken voor een andere studie, maar van voorgaande studiegenoten heb ik vernomen dat deze studie feitelijk was gefaald nadat de 'bedenker' en eindverantwoordelijke ervan was vertrokken bij TU/e (Paul De Bra). Voor de wat tragere studenten betekende dat dat bepaalde vakken niet meer herkanst konden worden omdat ze gewoonweg verdwenen.

Het lijkt me niet normaal dat een studie maar voor 6 jaar bestaat en ik hoop dat ze meer tijd hebben gestopt in het ontwikkelen van de nieuwe master zodat hij langer kan bestaan dan dat en met minder kinderkwalen.

[Reactie gewijzigd door Odinos op 23 juli 2024 19:52]

Toch wel interessant. Je zou van een master verwachten dat ze niet zomaar iets bij elkaar gooien, maar uiteindelijk komt er toch een punt waar iemand de eerste moet zijn. Je zou misschien zeggen van maak er eerst een bachelor van en daarna een master, maar dat is vaak een heel ander niveau dat niet te vergelijken is.

Ik zou toch wel zeker niet graag de eerste zijn die een nieuwe master gaat testen, want de kans dat of dat traject stopt (wat de waarde van je diploma aanzienlijk kan verminderen als blijkt dat het helemaal niks is) of je gewoon een hele slechte ervaring hebt is te groot voor hoeveel het kost en wat je ermee riskeert.

Het lijkt me niet dat ze deze vakken nooit (op kleine schaal) getest hebben bij bestaande masterstudenten ofzo, maar alsnog klinkt het alsof er veel risico in zit voor de student.
Dat je beter eerst een bachelor kan gaan maken ben ik niet met je eens. Een master is een verdieping op andere stof, dus wat zou deze bachelor afwijken van een bachelor technische IT (of hoe dat ook genoemd wordt)? Het is juist het mooie van een master dat je je helemaal kan focusen op 1 specifiek onderwerp (onderverdeeld in meerdere subonderwerpen).
Mijn punt was vooral dat het voor een student toch wel een groter risico is om zomaar een nieuwe master te gaan doen dan om hetzelfde te doen met een bachelor, juist omdat bij een master vaak redelijk specifieke voorkennis nodig is. Ook de kosten van een master liggen toch vrij hoog.

Uiteindelijk is er toch iemand die als eerste de master gaat doen en daar is geen oplossing voor, maar het lijkt mij geen fijn gevoel om diegene te zijn en helemaal niet te weten wat de toekomst van je opleiding is.
Je punt over dat je er er eerst een bachelor van zou moeten maken, is in dit geval ook deels juist. De Tue en Tilburg University bieden een joint degree data science (bachelor) aan, sinds 2016. Lijkt mij dat deze master redelijk aansluit op die bachelor.
Jammer dat zo'n claim zomaar wordt overgenomen. Bijna elke universiteit heeft tegenwoordig wel een opleiding waarin deze combinatie te vinden is (om er een paar te noemen: de VU heeft Business Analytics, de UvA heeft Artificial Intelligence maar bevat ook data science en de UU heeft een master Applied Data Science).
Technisch gezien houdt de schrijver zich aan het journalistieke boekje omdat hij er duidelijk bij zet dat het een claim is van de TU. Wel getuigt dat van luiheid (of tijdgebrek) door het niet verder te onderzoeken.
De masters worden regelmatig aangepast aan de nieuwe ontwikkelingen. Als je eerst een jaar of twee/drie de kat uit de boom wilt kijken zit je daarna met een verouderde master. Zoe erg proefkonijn ben je dus niet.
De aanpassing klinkt vermoedelijk drastischer dan het in werkelijkheid is. AI zit nu (in beperkte mate) ook al in de master.
De claim dat de TuE de enige universiteit is waar datascience en AI gecombineerd worden gegeven is helaas waar. Binnen andere opleidingen wordt of 90%+ aandacht aan AI of 90%+ aan datascience gegeven. Dat is zeker geen gelijkwaardige verhouding. Je kunt natuurlijk ook meerdere mastervakken combineren om wel beide takken gelijkwaardig aan te leren. De TuE geeft nu in de bestaande master 20 tot 30% van de tijd aandacht aan AI.
De kracht van goede AI zit ook in de terugkoppeling met de data, maar dat is meer de praktische kant (hbo) dan de theoretische kant.
De Technische Universiteit Eindhoven begint september met de masteropleiding Data Science en Artificial Intelligence. Volgens de universiteit is de opleiding de enige in Nederland waarbij datascience en kunstmatige intelligentie worden gecombineerd.
Dan zijn ze vergeten dat Maastricht al een bestaande Bachelor Data Science and Artificial Intelligence heeft met twee aansluitende master opleidingen (Artificial Intelligence en Data Science for Decision Making).
Het wordt m.i. tijd dat er een deeltijd masteropleiding komt die je direct na je HBO-opleiding kunt volgen. Ik heb bijvoorbeeld een HBO-ICT Security opleiding afgerond en een baan met vast contract. Die baan ga ik niet opzeggen om een masteropleiding te volgen.
Volgens mij verkijk jij je een beetje op de werklast van een masteropleiding, hbo valt prima te combineren met werk en andere dagelijkse activiteiten, mits je het verstand ervoor hebt. Een universitaire studie begint al heel wat lastiger te worden, ligt er wel een beetje aan wat je studeert natuurlijk. Een masteropleiding? the holy grail van de academische wereld en dan ook nog eens een studie AI & datascience.

Ik hoop dan ook echt dat ze nooit universitaire studies, laat staan masteropleidingen, deeltijd gaan aanbieden, de kwaliteit van dit niveau hoort naar mijn mening een beetje gewaarborgd te worden.
Ik hoop dan ook echt dat ze nooit universitaire studies, laat staan masteropleidingen, deeltijd gaan aanbieden, de kwaliteit van dit niveau hoort naar mijn mening een beetje gewaarborgd te worden.
Gebeurt al. Ik doe een deeltijd master in data science aan de UvA. En ja, dat doe ik naast een baan van 40 uur per week en ja, dat maakt je echt kapot... gelukkig is het maar 2 jaar.
Is dit een academische master of een "HBO" master? Hier zit een verschil tussen en volgens mij is dit verschil terecht.

Het is niet zo dat het volgen van een academische master simpel weg iets meer kennis oplevert of iets dieper op stof ingaat. Het zet aan tot het ontwikkelen van een denk-process welke niet bij een HBO aangeleerd wordt.

Ook het deel: werkgevers willen liever een HBO/HBO master zien omdat deze toepasbaar is op de praktijk lijkt nergens op te slaan. Volgens mij hebben veel werkgevers baat bij het inzetten van personeel met diverse opleidings-niveaus en achtergronden. Het een is niet per definitie meer gewenst dan het ander; dit hangt van het type werk af / innovatie gehalte / belang, etc.

Zelf heb ik een wo-master theoretische natuurkunde en al enkele jaren werkzaam in de data science. Nu hoef ik niet dagelijks te putten uit mijn wiskundige of natuurkundige kennis, maar soms komt dit zeker van pas. Om eerlijk te zijn, zie ik een doorgestroomde HBO student niet in een of twee jaar deeltijd de wiskundige kennis en kunde verwerven waar ik tijdens mijn bachelor en master voor geploeterd heb eigen te maken. Het merendeel van de 1ste-jaars studenten haalt de bachelor niet eens, laat staan de master [bron: https://www.uu.nl/bachelo...enkunde/feiten-en-cijfers].
Om eerlijk te zijn, zie ik een doorgestroomde HBO student niet in een of twee jaar deeltijd de wiskundige kennis en kunde verwerven waar ik tijdens mijn bachelor en master voor geploeterd heb eigen te maken.
Prettig om kennis te maken. Ik ben zo'n "HBO'er", tot nog toe gaat het me redelijk af. Denk je niet dat het een beetje arrogant is wat je hierboven zegt? Hoe weet je wat een HBO opleiding wel of niet geeft in het curriculum, en op welk niveau? Als elektrotechnicus/mechatronicus merk ik vaak dat mijn wiskunde meer dan genoeg is, en dat wiskundig denken nog genoeg WO'ers te boven gaat.
Het merendeel van de 1ste-jaars studenten haalt de bachelor niet eens, laat staan de master
Je kunt natuurlijk even makkelijk zeggen dat die opleiding makkelijker is aan de UU dan bij andere universiteiten in Nederland. Het punt is dat slagingspercentages weinig zeggen over een opleiding, de kwaliteit van het onderwijs, de kundigheid van de onderwijzers en met name over het kaliber studenten dat zich aanmeld in het eerste jaar. Als iemand die werkt in data science had je dit moeten inzien...

[Reactie gewijzigd door Crystalyzer op 23 juli 2024 19:52]

Het is een academische master. Zoals ik zei is het aan de UvA, niet aan de HvA.
Excuses, daarom stelde ik ook de vraag. Dank voor het antwoord. Omdat de UvA meerdere masters aanbiedt en je zelf aangaf een deeltijd master te volgen was voor mij dit niet helder.
Je kunt beter een toontje lager zingen Triton, toevallig coördineer ik zelf een masteropleiding en heb een vmbo, mbo, hbo en een universitaire master afgerond, in juni volgt de 2e (deeltijd hbo) master... Het hele hbo/universitaire master verhaal is typisch Nederlands. Het is gewoon een andere insteek, andere doelen...

Dat eeuwige gezeur over hbo en universiteit zegt toch echt meer over jezelf, het lijkt wel een soort minderwaardigheidscomplex. Ga je straks ook nog zeggen dat theoretische natuurkunde de enige echte wetenschappelijke studie is?

Het is niet voor niets dat je in Nederland naast een fulltime baan nog een masteropleiding kan volgen, arbeidsmobiliteit en de mogelijkheid tot stapelen is een groot goed en heeft in het voor veel economische voorspoed en individuele ontwikkeling/zelfontplooiing gezorgd (denk aan het werk van Adriaan de Groot: Vijven en zessen)

[Reactie gewijzigd door Lordp! op 23 juli 2024 19:52]

Je reactie verbaast me, omdat ik van alles geschreven heb met nuance waar je wel heel gemakkelijk aan voorbij gaat en wel heel makkelijk over oordeelt. Omdat ik nuance aanbreng snap ik je reactie ook niet en mis ik de relevantie van een flink aantal opmerkingen die je maakt. Daarnaast dacht ik dat op een forum als Tweakers een discussie voeren gewoon kon; waar ik beschouwend iets aangekaart heb krijg ik een zeer emotionele en devaluerende reactie van je ontvangen. Zelf ben ik overigens ook onderaan de ladder begonnen en mijn VMBO met trots lang geleden afgerond. Je aannames over mij zijn dan ook incorrect. Dat je het typisch Nederlands verhaal is, ben ik ook niet met je eens.
Het is natuurlijk afhankelijk van het soort opleiding en de capaciteiten van de student, maar je kan niet generaliseren en zeggen dat WO moeilijker is dan HO. Ik heb zelf eerst havo en daarna VWO gedaan, toen een WO bachelor behaald, gaan werken, nog een hbo bachelor gedaan naast mijn werk, en nu bezig met een wo master.
Er zijn hbo bachelors die moeilijker zijn dan WO masters en uiteraard andersom ook. En niet iedere mbo- of havo-leerling is te dom voor WO, en niet iedere VWO-leerling is slim genoeg voor theoretische natuurkunde. Je kunt gewoon niet generaliseren op vooropleiding of vervolgopleiding.
Ik snap je reactie niet. Ik heb enkel een voorbeeld als 'wiskunde' aangehaald en vind woorden als 'wat wel en niet natuurlijk zo is' niet passend in deze discussie. Een Hbo-opleiding heeft andere eindtermen dan een wetenschappelijke opleiding als geheel. De invullingen van dergelijke opleidingen moeten voldoen aan eisen die accreditatiecommissies stellen e.d. Daarnaast biedt een wetenschappelijk opleiding ook de mogelijkheid om te promoveren. Er zijn dus wel degelijk verschillen en dat is enkel wat ik benoemd heb, zonder waardeoordeel. De 'beleefde' moeilijkheidsgraad' van opleidingen zou onderzocht kunnen worden, maar ook hierover kan ook niet zomaar gegeneraliseerd worden.
Ik interpreteer dit:
Om eerlijk te zijn, zie ik een doorgestroomde HBO student niet in een of twee jaar deeltijd de wiskundige kennis en kunde verwerven waar ik tijdens mijn bachelor en master voor geploeterd heb eigen te maken
toch als een impliciet waardeoordeel over de capaciteiten van een hbo-er.
Waarvan akte. Ik denk dat intenties bepalend zijn voor gedrag. Als je ervoor kiest dit zo te interpreteren, dan is dat jouw beslissing. Ik weet wat ik bedoeld heb.
Om nogmaals aan te geven wat ik bedoeld heb: er zijn belangrijke verschillen tussen HBO en WO. Zie ook: https://www.rug.nl/educat...chting/verschillen-hbo-wo. Deze verschillen schijnen een (directe) succesvolle doorstroom te belemmeren. Het niet voor niets dat er schakelprogramma’s worden aangeboden om een transitie mogelijk te maken. Zie ook: https://weblog.wur.nl/stu...chelor-naar-universiteit/. Natuurlijk zijn er uitzonderingen van studenten die geen problemen van de transitie ervaren. Het afronden van het een maakt iemand niet meer waard dan iemand die het ander heeft afgerond. Overigens maakt volgens de RUG het gemiddelde startsalaris wel een verschil, maar dit terzijde.

Waarom ik wiskunde als voorbeeld gaf is omdat ik denk dat het in dit domein (zeker als het gaat om het wetenschappelijke deel) erg onwaarschijnlijk is dat iemand hier organische kennis en ervaring mee heeft, in tegenstelling tot mogelijke andere studies die tot een andere branche van science behoren. In mijn oorspronkelijke post heb ik dit voorbeeld persoonlijk gemaakt omdat ik weet dat ik bewust onbekwaam ben in bepaalde aspecten van de wiskunde. In andere woorden: ik ben vast meer wiskundig onderlegd dan de gemiddelde Nederlander, maar ik weet heel goed dat ik geen wiskundige ben en dat sommige bewijzen en stellingen boven mijn pet gaan, laat staan dat ik deze zelf kan onderzoeken. Hiermee heb ik geprobeerd toe te lichten wat ik bedoeld heb.
Inderdaad en door Corona kan je op sociaal vlak toch weinig.
Damn! Slaap je nog wel is? :) Ik vind het knap en mooi in ieder geval!
Daar neem ik nog wel de tijd voor ;) Veel tijd voor hobbies blijft er niet over, maar daar komt corona als een gelukje bij een ongeluk om de hoek kijken.
Ik hoop dan ook echt dat ze nooit universitaire studies, laat staan masteropleidingen, deeltijd gaan aanbieden, de kwaliteit van dit niveau hoort naar mijn mening een beetje gewaarborgd te worden.
Waarom zou dat laatste mislukken? Volgens mij zijn de meeste deeltijdopleidingen qua inhoud vrijwel hetzelfde alleen de helft minder vakken per jaar.
Juist, de vakken zijn hetzelfde. Alleen verspreid over anderhalf dan wel twee jaar.
Ik begin volgend jaar aan mijn master in de rechten en dat is bij uitstek een master waar je best tegelijk kan werken, het is niet makkelijk, maar wel enorm leerzaam.

Deeltijd betekent absoluut niet dat het niveau van de master zelf omlaag gaat, integendeel zelfs.
Sorry hoor maar ik heb twee Masters in deeltijd gehaald. En de open universiteit biedt zo'n beetje alles wat je wil in deeltijd aan.

Kun je mij uitleggen wat daar verkeerd aan is?
Ik heb een master gedaan en met een goed stel hersens is vooral motivatie om de eindstreep te halen belangrijk. De kwaliteit van de opleiding is secundair aan de kwaliteit van de student dus een deeltijd master zou ik toejuichen: als iemand 8 jaar lang naast werk een studie kan doen is het doorzettingsvermogen in ieder geval goed.
Ach, zorg dat je niet verslaafd raakt aan het geld dat je verdient. Hou je kosten laag en spaar je suf. Wellicht wil je in een later stadium een andere opleiding doen die niet zo overduidelijk in het verlengde ligt van de vorige en voegt dat juist veel meer toe. De waarde van een opleiding in de IT is relatief gezien niet zo hoog. Bij een keuze voor een volgende opleiding zou de persoonlijke interesse, uitdaging en ervaring belangrijker zijn dan de netto-contante waarde van de eventueel toekomstige salarisstijging.
Ik denk dat je voor elk vakgebied wel een richting kan vinden die op WO meer uitbelicht wordt op HBO. Bijvoorbeeld:

Zo heb ik niemand op HBO horen praten over zelf chips designen.
Zo heb ik niemand op WO horen praten over het programmeren van PLC's.

Wil je goed PLC's programmeren, doe dan een industriele elektrotechniek bachelor aan een HBO. Wil je chips designen, doe dan een WO master. Doe je generiek,s dan kan je afvragen of welk diploma het snelst je waarde bewijst (hint: waarschijnlijk niet WO). Voor informatica vice versa voorbeelden te bedenken.

Wat betreft geld is vrij generiek denk ik. Op korte termijn doe je een studie niet voor het geld. De gemiddelde studieschuld van de huidige student is niet misselijk , en een waar blok aan het been als je (ooit) een huis wilt kopen. Je doet zoiets idd meer omdat het bij je past en je denkniveau wilt beproeven, en hopelijk pik je er ook iets in op dat later unieke waarde heeft voor je werk.

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 23 juli 2024 19:52]

De Haagse Hogeschool heeft een deeltijd ICT Cyber Security hbomaster:

https://www.tkmst.nl/ople...yber-Security-Engineering

en de Universiteit Leiden heeft anders een deeltijd ICT Security master:

https://universitairemast...en/master/Cyber-Security/

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 19:52]

De universiteit gaat de kwaliteit van de masteropleiding ook niet omlaag halen zodat jij je baan kunt volgen. Je kunt het tegelijk doen, met een vak per kwartiel (dan volg je dus maar 33% van het onderwijs per jaar, dus dan ben je wel 6 jaar bezig). En dat vereist nog steeds wel dat je studeert voor je diploma. Tevens zul je voor je thesis wat meer tijd vrij moeten nemen, daar is een maximum termijn van 9 maanden voor (met richtlijn van 6, wat full-time is). Maar dat valt te combineren met een baan natuurlijk.

@CyberMania Goed nieuws: bij de TU's in Nederland is geen instellingsgeld, maar wettelijk tarief, ook voor tweede masters.

[Reactie gewijzigd door Achilles op 23 juli 2024 19:52]

Maar dan maak je die keuze toch? Zou je HBO ook parttime moeten willen kunnen doen?

Overigens is de mogelijkheid bij veel universiteiten er wel, omdat er met losse vakken wordt gewerkt. Zodra je je EC's hebt en er een verdedigde thesis ligt, dan krijg je je diploma. Echter ik zie bijna niemand het doe (vaak met erg veel uitloop of afbreken van studie na 7 jaar), en hoor er ook bijzonder weinig animo voor. Bijna alle (europese) 'full time' studenten doen er ook al langer over dan de nominale tijd van de studie. In mijn ervaring is een bijbaan naast een master voor de geest veel te druk: teveel context switches en bezetting van agenda (mits je goede afspraken kan maken met je werkgever). Ik zou niemand zo'n marathon echt aan willen raden. Dan moet je echt heel graag een master willen halen (zelfde geld voor avondstudies).

Tevens kan het schakelprogramma HBO<>WO ook pittig zijn om aan het tempo gewend te raken. Alle HBO EE wiskunde die ik had gehad, was in de premaster al na 3 weken (!) voor bij geweest. En dan moet je nog 17 weken zwoegen.. Ik heb zelfs klasgenoten van HBO's zien komen waar in de (technische) informatica opleiding brochure stond "Geen wiskunde benodigd!". Verkoopt waarschijnlijk lekker, niet echt ideale aansluiting. Bij ons kreeg je als informatica student ook bijna dezelfde wiskunde als electrical of mechanical engineering (die op HBO vaak wel die extra achtergrond hebben). Ook hier weer, zou ik ook echt part time niet aanraden.. (disclaimer: premaster programmas verschillen veel per universiteit, bvb technisch of niet-technische universiteit)

En die wiskunde is vaak wel de theoretische meerwaarde van een master. Ik kijk dan specifiek naar formele kanten van de informatica, theoretical computer science of data science. Dat laatste bestaat op 'de' universiteit in het oosten ook al jaren als speciale track, wat m.i. al een gespecialiseerd master programma is zonder dat er een andere naam op staat.

Tenslotte denk ik dat een master niet voor elk persoon (zonder financien of inzet in acht genomen) is weggelegd. Sommige mensen zullen eenmaal meer hands-on aangelegd zijn, de ander meer theoretisch. Ik denk dat je in een software team (of elk team, eigenlijk) beide goed kunt gebruiken. Voor sommige vakgebieden is een master zeker een must-have (ik denk data science daar onder kan horen, maar ook sommige vakgebieden in electrical engineering zoals RF of chip design). Echter, een master kan soms ook enkel nuttig zijn om de academische of onderzoekswereld in te stappen, maar bij reguliere bedrijven gewoon onder de "HBO/WO" vacatures aliasen (vooruit; je hebt dan misschien wel 1 streepje voor bij HR).

[Reactie gewijzigd door Hans1990 op 23 juli 2024 19:52]

Het Nederlandse ICT-bedrijfsleven hecht weinig waarde aan universitair opgeleide IT-ers (want die snappen niets van de 'praktijk') dus doe geen moeite. Met je HBO ben je evenveel of meer waard dan een drs/MSc/PhD informaticus
Totaal niet mijn ervaring. Veruit de beste collega's die ik heb, en heb gehad, waren allemaal WOers.

Het handjevol PhDs kwamen allemaal uit andere vakgebieden dan IT gek genoeg. Zegt mij vooral dat je 4 jaar lang 1 onderwerp heel tof kan vinden, maar ook niet meer dan dat :P

En daarnaast is het startsalaris ook steeds hoger geweest voor WOers, van wat ik heb gezien.
ik was een beetje cynisch in mijn bericht, maar dat kwam niet goed over.

Wat ik bedoelde is dat veel NL bedrijven gewoon op zoek zijn naar iemand die een truukje kan (bijv: product x van leverancier y implementeren. Of de zoveelste CRUD applicatie, etc.). Daar heb je geen WO'er voor nodig (en WO'ers werken dan onder hun niveau waardoor ze vanuit oogpunt HBO collega's ook geen meerwaarde hebben met hun WO bul)

Daarnaast heb je (vooral op deze site, GoT) vaak de uitspraak dat WO'ers "theoretici" zijn "niets van de praktijk snappen".
En daar refereerde ik een beetje naar.

(disclaimer: ik ben WO informaticus en ben op deze site heel vaak een beetje cynisch als uitlaatklep)
Anoniem: 795285 @terabyte5 januari 2021 22:56
Waar baseer je dit op? HBO informatica bevat nauwelijks wiskunde waardoor pre-masters vaak nog basis matrix rekenen moeten volgen. In mijn eerstejaar hadden we een HBO propedeuse instroom-student die na een half jaar alweer gestopt was, omdat de hoeveelheid wiskunde hem niet aan stond. Hij kreeg bij het eerste programmeervak zelfs een 1 (iets waar naar mijn weten nou juist bij HBO meer nadruk op ligt). Uiteraard is dit natuurlijk slechts een iemand en op geen enkele manier bewijs, maar kan me niet voorstellen dat mensen die zich 5+ jaar slopen op de universiteit en meer diepgaande kennis opbouwen minder interessant zijn voor bedrijven. Veel informatica masters hebben ook een verplichte stage, dus ik neem aan dat je als student daar gewoon leert wat er in de praktijk van je verwacht wordt.
toch zie ik bijv. salaristopic op GoT dat HBO'er evenveel of meer verdienen dan WO'ers, zonder dat ze al die wiskunde kennis nodig hebben.

(disclaimer: ik ben WO informaticus en dus ik weet wel wat ik 'extra' kan, maar de meeste bedrijven in Nederland hebben daar geen behoefte aan)
Wat een verschrikkelijke onzin. Je papiertje is voornamelijk dat: een papiertje. HBOers snappen net zo veel van de 'praktijk'. De praktijk is helaas vaak genoeg ook behoorlijke onzin, dus soms passen de afgestudeerden die niks snappen van de 'praktijk' goed samen met bepaalde 'praktijk'.
De waarde van ITers zit in hun gedachtegoed, niet in (beperkte) kennis van een, op dit moment, populair stukje software. Een van de meest oninteressante onderdelen van iemand z'n CV is zijn formele opleiding.

Dat terzijde, heb ik wel mijn twijfels over deze "unieke opleiding binnen Nederland" die nogal focus lijkt te hebben op buzzword bingo. Het gaat om studenten aantrekken op een populair onderwerp.

[Reactie gewijzigd door elmuerte op 23 juli 2024 19:52]

Ik ben blij dat je het met me eens bent!
Ik ben het met je eens maar helaas zijn veel recruiters dat niet. Vacatures met gevraagd WO niveau voor een junior ontwikkelaar zie ik nog veel te vaak,
Klopt, meeste van wat hier gebruikt wordt - is in het buitenland ontwikkeld. Dus het gaat hier dan vooral om het implementeren en beheren van die buitenlandse software/hardware, juist iets waar hbo'ers meer in getraind worden.

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 19:52]

Een vast contract is in deze sector niet zo bijzonder, dus staar je daar niet blind op. Ik heb in dienstverband nog nooit anders dan direct een vast contract gehad. Voor een studie zou ik op mijn leeftijd te veel moeten opofferen. Ik hou het nu bij zelfstudie om ook op deze terreinen bij te blijven, maar als ik net afgestudeerd was zou ik het wel weten.
Je kunt de meeste masteropleidingen al deeltijd doen hoor, vanuit HBO moet je dan nog een schakeljaar doen, maar daar zijn ook deeltijd mogelijkheden voor.

Toen ik mijn schakeljaar en master deed zat er ook iemand die ernaast werkte en het deeltijd deed. Enige lastige was het groepswerk in het schakeljaar.
Ik heb na mijn HBO studie nog een master ,Electrical Engineering (=MOEILIJK) gedaan, en ik zou er niet blij van worden als dat deeltijd wordt. Geloof me, een master vereist je full-time aandacht, anders kun je het waarschijnlijk niet bijbenen.
Het probleem is dat je met zowel HBO als univeristeit de BSc titel krijgt maar dat de inhoud niet te vergelijken is. Een universitaire BSc is eigenlijk niet geschikt om te gaan werken (zo heb je geen stages gedaan dus geen praktijkervaring) en een HBO BSc is niet van academisch niveau, maar veel praktischer.

En zeker voor een Master moet je een behoorlijk academische achtergrond hebben. Nu zullen er best wel HBO BSc-ers zijn die het kunnen maar als het voor een groot deel te hoog gegrepen is, snap ik wel dat het niet vanzelfsprekend is dat het kan.
Beter nog dat een tweede bachelor of master en dat stomme instellingsgeld wordt afgebouwd / afgeschaft. In plaats daarvan wordt hoger onderwijs elk jaar duurder. Hierbij handelt de overheid in strijd met het Internationaal Verdrag i.z. Economische, Sociale en Culture rechten. In artikel 13 lid 2 staat:
2.
De Staten die partij zijn bij dit Verdrag erkennen dat, ten einde tot een volledige verwezenlijking van dit recht [op onderwijs] te komen:

(c)
Het hoger onderwijs door middel van alle passende maatregelen en in het bijzonder door de geleidelijke invoering van kosteloos onderwijs voor een ieder op basis van bekwaamheid gelijkelijk toegankelijk dient te worden gemaakt;
Ik heb nog geen plannen gehoord voor kosteloos hoger onderwijs. Met het gebrek aan financiering waar de universiteiten op dit moment al mee zitten denk ik niet dat dat op korte termijn gaat komen.

Aan het tweede deel van de formulering wordt volledig voldaan: het volgen van een tweede master is voor iedereen erg duur. Dat het naar jouw smaak té duur is mag je uiteraard vinden, maar het is wel voor iedereen (van binnen de EU) even duur (studenten van buiten de EU betalen sowieso instellingscollegegeld en betalen zich ook voor hun eerste master helemaal scheel).
Wat dacht je van belastinggeld en/of langer termijn beter voor de economie van het land terugstromen. Een politieagent of brandweerman betaal je ook niet voor de geleverde diensten uit eigen portemonnee (maatschappelijk belang).

[Reactie gewijzigd door CyberMania op 23 juli 2024 19:52]

Het leenstelsel voldoet daarin prima lijkt mij.
Bij brandweer/politie is niet vaak heel eenduidig een specifieke klant voor de bewezen diensten aan te wijzen, dat is geen goede vergelijking.
Als data scientist zijnde zie ik AI (ML) als een intrinsiek onderdeel van het werk, dus vind het bijzonder dat ze zeggen dit te 'combineren'. Is het überhaupt mogelijk jezelf een data scientist te noemen zonder een serieus aandeel ML in je skill set te hebben?

Overigens prima dat deze opleidingen er zijn, maar dat ze het 'combineren' klinkt meer als marketing van de faculteit... (die blijkbaar werkt!)
Als ik wil modelleren hoe een appel uit een boom valt, kan ik tegenwoordig gelukkig op de TU terecht om een convolutional neural network te ontwerpen om de wetten van Newton te bepalen. Wat ik wil zeggen, mensen trucjes leren zonder een idee van de achterliggende fysica is echt niet de bedoeling.
Ik snap je punt niet. Er zijn gewoon dingen die moeilijk te modeleren zijn of waar alleen data van is zonder dat we de onderliggende processen goed begrijpen. Het is best fijn om mensen op te leiden die daar goed mee overweg kunnen.
De hoeveelheid mechanica binnen deze master zal inderdaad beperkt zijn, maar dat is ook niet het doel van deze studie. Ze zullen juist gaan kijken naar complexere systemen waarbij er relatief veel data beschikbaar is, maar de exacte patronen of dynamica onbekend of zeer lastig te benaderen zijn. Daarbij zullen ze ook heus de beperkingen van de ML technieken leren. Voor zaken die prima te beschrijven zijn met 'first principles' benaderingen zul je dan bij een andere studie moeten zijn.
AI/machine learning/data science is geen vervanging voor het direct modelleren van fenomenen. Als je een (natuurkundig) fenomeen met een differentiaalvergelijk goed kunt modelleren dan heeft dat (wat mij betreft) voorkeur boven een probabilistisch model.

Data scientists moeten oppassen dat ze machine learning etc niet als hamer gaan beschouwen en elk probleem als spijker gaan zien
Helemaal mee eens. Het AI wordt heel erg gehypet op dit moment, maar werkelijk inzicht is vele malen belangrijker dan rekensnelheid.
Toen ik begin jaren negentig afstudeerde had men al neurale netwerken gebruikt om transistormodellen te vervangen en dat hele idee vervolgens weer verworpen: het hielp je helemaal niet om ook maar iets van die transistoren te begrijpen.
Ik denk toch dat het veel meer is dan een hype. Machine Learning technieken kunnen uitstekend naast Model-Based technieken leven, en zullen de voorkeur hebben bij applicaties waar het 'model' of de 'dynamica' van het systeem niet geheel duidelijk zijn.

Begin jaren negentig zal vooral de rekenkracht een obstakel zijn geweest lijkt me. Als je niet de rekenkracht hebt om een complex genoeg neuraal netwerk met een fatsoenlijke hoeveelheid data te trainen, kun je die techniek ook nauwelijks nuttig toepassen. Inmiddels is er steeds meer rekenkracht en kunnen steeds complexere neurale netwerken binnen werkbare tijden getraind worden.

Er zijn zelfs toepassingen waarbij Machine Learning de voorkeur krijgt boven Model-based technieken vanwege de rekensnelheid. Een voorbeeld is het gebruik van een Model Predictive Controller (MPC) tegenover Reinforcement Learning (RL) om bepaalde systemen te regelen. De MPC rekent op basis van een model en bepaalde inputs een x aantal tijdsstappen vooruit in de toekomst om zo over de gehele tijdshorizon een bepaalde cost functie te kunnen optimaliseren. Daar komt dan een voorspelde optimale control input uitrollen voor die tijdstap. Na elke tijdstap dient deze berekening opnieuw plaats te vinden (terwijl het proces of de machine draaiende is, oftewel 'online'). Het RL model kan daarentegen van tevoren (oftewel 'offline') al getraind worden, waarna op basis van een vooraf gevonden optimal policy zo optimaal mogelijke keuzes (actions) geschat kunnen worden op basis van de huidige situatie (state) waarin het systeem zich bevindt. Deze optimal policy toepassen kost dan online nog nauwelijks rekenkracht. Vooral in applicaties waar in real-time complexe systemen gestuurd moeten worden kan het zijn dat die MPC online gewoon te traag is omdat er elke tijdstap teveel rekenkracht vereist wordt en RL dus de betere strategie is.

Er zijn overigens verschillende voor- en nadelen van zowel MPC als RL, een ingenieur zal hierin de juiste afweging moeten maken (en ik hoop/neem aan dat dat bij deze master ook aan bod komt). Maar rekensnelheid als voordeel van model-based approaches is te kort door bocht.
Als rekensnelheid het probleem is, kan het een prima alternatief zijn om "ouderwetse" rekenmodellen de inputs en x tijdstappen offline door te rekenen en de resultaten op te slaan. Deze techniek staat bekend als "rainbowing".
En wat als je een dergelijk fenomeen met een stochastische differentiaalvergelijking kunt beschrijven? ;)
maak het me nu niet te moeilijk, het is al heel lang geleden dat ik hiermee bezig ben geweest
Jammer dat dit -1 krijgt, het is immers op zich wel een interessante vraag wanneer je wel ML in zet en wanneer niet.
He wat jammer. Heb ik net mijn master Data Science afgerond aan Tilburg universiteit :(
Een beetje off-topic maar hoe heb je die studie in Tilburg zelf ervaren? Mijn vriendin was van plan om deze Data Science & AI Master in Eindhoven te volgen maar daarvoor zou ze een Pre-Master die alleen in februari begint moeten volgen, wat ervoor zorgt dat ze pas in september 2022 kan beginnen met de tweejarige Master. Nu kijkt ze dus naar jouw eenjarige Data Science and Society Master in Tilburg maar het is ons nog niet helemaal duidelijk hoe technisch de studie nou echt is. Ze switcht nu namelijk juist heel specifiek van Master omdat haar huidige Master op de TU/e niet technisch genoeg is. Hoe ervaar jij dit als ik vragen mag?
Prima studie, maar het had van mij nog technischer gemogen, maar dat past helaas niet in 1 jaar volgens mijn supervisor. Ik heb zelf vijf vakken boven op het curriculum gekozen, zodat ik zoveel mogelijk mee kon pakken in 1 jaar. Je kunt vakken als machine learning en deep learning kiezen, maar van mij had er nog bijvoorbeeld een advanced machine learning course bij gemogen. Er zijn ook 2 jarige master programma's volgens mij, misschien dat die nog technischer zijn.
Als ik naar de courses kijk dan is die studie in Eindhoven zeker technischer. In Tilburg had je specialisaties in Business, Governance, Health en Media, waarbij courses wat gefocuster waren op dat gebied.
'met oog voor de mensen die ze zullen gebruiken' dat vind ik idd wel een zinvolle toevoeging, alhoewel: mensen die dit soort techniek gebruiken zijn bijv. marketeers die totaal andere belangen kunnen hebben dan de consument die ze ermee bedienen c.q. bewerken.

Hopelijk heeft men dus ook wat oog voor het ethische aspect van big data / AI: de combinatie van gigantisch veel data + gigantisch veel rekenkracht levert enorm veel macht op die er bijna om schreeuwt om ingezet te worden voor belangen die indruisen tegen die van het individu wat deze macht niet heeft.
Dit bood de Tilburg Universiteit in 2016 al aan. Toffe mensen daar trouwens, aanrader.

[Reactie gewijzigd door ErwinPeters op 23 juli 2024 19:52]

Persoonlijk niet zo’n fan van zulke brede opleidingen, zeker niet als het op master niveau is. Het curriculum lijkt vrij sterk op data engineering gefocust, wat heel verstandig is gezien het niveau van bijv de UvA mbt ML. Wat ik dan weer niet zo goed snap is dat ze bezig willen gaan met reinforcement learning of explainable AI. Zeker het tweede is eigenlijk alleen, op dit moment, vanuit academisch perspectief interessant. Waar ze naar mijn mening meer op zouden moeten focussen is een goede engineering studie die ook een beetje de basis van statistiek en machine learning geeft. 99% van de bedrijven in Nederland heeft namelijk geen data scientist of ML researcher nodig maar een slimme jongen die systemen aan elkaar kan knopen en er wat basis statistieken uit kan halen, aka een data engineer.

Als je als data engineer teveel met de wiskunde gaat bemoeien word je alleen maar een slechtere data engineer die alsnog te weinig van statistiek / lineaire algebra weet.
Een data engineering opleiding lijkt me meer iets voor het HBO. En wat is er verkeerd aan een universiteit die met een onderwerp bezig gaat dat alleen vanuit academisch perspectief interssant is?
Juist niks, dat is de rol van een universiteit. Als je het curriculum bekijkt zie je veel data engineering. Ze stoppen er vervolgens nog wat standaard ML vakken bij om het academisch te laten blijken. Daarom heeft zo’n studie in mijn optiek niet zoveel zin
Is dit nieuws of een advertentie voor de TU Eindhoven?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.