Garmin lost problemen nauwkeurigheid GPS-smartwatches op

Garmin heeft een probleem opgelost waardoor loop-, fiets-, en wandelroutes niet accuraat werden weergegeven op de kaart. Volgens het bedrijf lag het probleem bij een fout in een databestand. Gebruikers wordt geadviseerd om hun smartwatches te synchroniseren.

Sinds 1 januari 2021 hebben verschillende Garmin-gebruikers problemen met de nauwkeurigheid van het tracken van loop-, fiets-, en wandelroutes. Tientallen klanten melden dat hun route ofwel naar rechts ofwel naar links is opgeschoven ten opzichte van het stratenplan dat ze daadwerkelijk hebben gelopen, gewandeld of gefietst.

Foutief weergegeven route - via Reddit

Volgens blogger DC Rainmaker en enkele gebruikers van Reddit is het probleem te wijten aan een fout in het databestand waarmee de GPS-chipset in de smartwatches toekomstige posities van satellieten bepaalt. Garmin Belux bevestigt dit tegenover Tweakers. Dit databestand, Extended Prediction Orbit (EPO) of Connected Predictive Ephemeris (CPE) genaamd, zorgt ervoor dat een gps-apparaat sneller verbinding kan maken met satellieten omdat diens locatiegegevens via het databestand sneller ingeladen kunnen worden zijn. Omdat de data in het bestand foutieve informatie bevatte, werden routes niet nauwkeurig geprojecteerd.

Garmin Belux bevestigt het probleem en stelt dat het euvel sinds 3 januari is opgelost. "Het probleem met het EPO- en CPE-bestand is sindsdien verholpen. Gebruikers kunnen hun smartphone synchroniseren met de Garmin Connect App om automatisch de laatste satellietdata te downloaden waardoor het probleem zich niet meer zal voordoen", aldus Eva van Riet, woordvoerster bij Garmin Belux. Op de internationale helpdeskpagina van Garmin wordt eveneens verwezen naar de stappen om de problemen op te lossen.

Het bedrijf vermeldt bovendien dat het probleem zich ook voordeed bij apparaten van andere merken die gebruik maken van een Sony GPS-chipset. Het gaat onder andere om smartwatches van Suunto en Polar.

Door Jay Stout

Redacteur

05-01-2021 • 11:58

51 Linkedin

Submitter: bresjt

Reacties (51)

51
51
38
3
0
12
Wijzig sortering
Volgens bericht had polar dit issue ook ? Wat is daar de gegevens van welke model ect?
Even zoeken welke modellen daar de Sony chipset gebruiken...

Okay, okay...
De Polar Vantage V/M/V2, Grit X en Ignite als het goed is
Dit klinkt haast alsof dit een menselijke handeling is geweest waarbij er iemand met een excel bestandje heeft lopen importeren/exporteren en dat er een decimaal ergens vanaf gevallen is...

Lijkt me sterk dat dit is ontstaan tijdens een geautomatiseerd process..
Is dat over een decimaal een gok van jou?

De bestanden van Sony (de chipmaker) lijken te zijn verlopen op 1 januari. Ik vermoed dat toestellen als Garmin dan de laatst bekende (31 december) pakken en dat de satellieten ondertussen wat opgeschoven zijn. Gaat dus niet om foute data, maar oude data. Zijn al best veel sites die hier over geschreven hebben, zoals: https://mightygadget.co.u...expired-cpe-january-2021/

Wel heel slordig dat deze bestanden niet op tijd geüpdatet zijn.
Het feit dat het precies op 2021 is gestart, wijst juist op een automatiserings issue.
Wordt er in de data-check gecontroleerd op het jaarveld? Zo niet, dan kan je 2020 data hebben ontvangen en voila, de bug is daar.
Het feit dat het precies op 2021 is gestart, wijst juist op een automatiserings issue.
Wordt er in de data-check gecontroleerd op het jaarveld?
Het lijkt mij vrij onwaarschijnlijk dat GPS uberhaupt een jaarveld kent. Ik verwacht eerder een soort Unix-time (milliseconden sinds 1970 ofzo) wat pas op het device naar een begrijpelijk (lokaal) datumformaat wordt omgezet.
Het gaat ook niet echt om GPS data maar data over de posities van de satellieten, als ik het juist gelezen heb.
Die satellieten blijven nooit exact op dezelfde plaats. Je laad dus al een bestandje in met de posities van de satellieten zodat je niet meer moet wachten tot alles berekend is. Als, zoals tundernerd zegt, er geen jaartal in dat bestandje zou zitten en op die manier het bestandje van vorig jaar wordt opgehaald, dan kan er een verschil opzitten.

disclaimer : ik zeg niet dat dit zo gebeurd is maar meer waarom, wat TunderNerd zegt, kan kloppen

Ik denk niet dat het met een jaartal te maken heeft maar simpelweg met verkeerde weeknummers. Was het niet zo dat er een extra week was of zo dit vorig jaar?

[Reactie gewijzigd door Kenhas op 5 januari 2021 13:50]

Back to basics: een GPS satteliet zend enkel zijn tijd uit waarbij ze allen exact dezelfde klok aanhouden. Als we even inbeelden dat die sattelieten véél verder staan dan ze echt staan en ik ontvang de tijd van 4 sattelieten, A: 13:00, B : 15:00: C: 13:30 D 12:05

Hoewel de sattelieten allemaal dezelfde klok hebben en op het zelfde moment hun signaal uitsturen zit er vertraging in het ontvangen, het signaal heeft door afstand tijd nodig om de ontvanger te bereiken, in dit geval is de vertraging zo groot dat ik vermoedelijk op een andere planeet zit (maar dat is om het idee erachter duidelijk te maken in plaats van met nanoseconden te werken).

Door de timestamps te vergelijken kan ik dus bepalen dat ik het dichtse zit bij satteliet D maar het verste van satteliet B, door meer sattelieten toe te voegen kan ik vrij exact zeggen waar ik tussen die 4 of meer sattelieten zit.

Echter dan weet ik nog altijd niet waar ik zit op de kaart, ik moet eerst exact weten waar die sattelieten staan op de kaart. Gelukkig volgen die sattelieten een vaste baan rond de aarde, als ik die ken dan kan ik mij perfect navigeren op de kaart.

Om de zoveel minuten zenden sattelieten hun "almenac" uit, daarin staat hun baan beschreven. Probleem is dat zeker in stedelijk gebied, het tot 12! minuten kan duren voor je GPS toestel die almenac binnen heeft. Zonder almenac weten weten we niet waar de sattelieten zich bevinden tov de kaart en dus kunnen we niet beginnen navigeren.

Daarvoor heeft men dus A-GPS uitgevonden ofwel assisted GPS waarbij de almenac via alternatieve manieren aangeleverd word zoals in een bestand, lang geleden moest je daar om de zoveel weken even een kleine manuele update voor doen, tegenwoordig gaat dit via het mobiele netwerk. A-GPS moet er vooral voor zorgen dat je niet eerst worst case 12 minuten moet wachten voor je een "fix" hebt maar naar accuraatheid doet het niets, tenzij je een foute/outdated almenac via A-GPS binnen krijgt. (een idee hebben waar je op de kaart ongeveer zit helpt ook om sneller een fix te krijgen, dat is nog een ander onderdeel van A-GPS)

Echter naast GPS bestaan er ook concurenten zoals Glasnost , Gallileo, etc, tegenwoordig gebruik je meerdere GPS systemen samen. Maar dan nog zijn die allemaal niet zo betrouwbaar in stedelijk gebied, er zijn dus nog andere systemen zoals via het mobiele telefoonnetwerk een positie bepalen maar even goed door andere sensoren te gebruiken, als je in een auto rijd en je weet welke snelheid je hebt en welke richting het stuur draait, in theorie heb je zelfs geen GPS meer nodig om te navigeren eenmaal je een fix hebt. Daarnaast zit er een stuk vrij eenvouidige AI in, als je positie denkt dat je 2 meter naast de weg zit dan zet hij je mooi op de weg waardoor het lijkt alsof je positie vrij accuraat is, in de weergave zit er dus ook nog software die de positie intrepreteert waardoor de nauwkeurigheid groter lijkt dan ze echt is.

Concluderend, op het einde van de rit heb je dus een volledig gamma aan technieken, sommige om sneller een fix te krijgen, andere om meerdere systemen te combineren, andere om de nauwkeurigheid te verhogen waarbij het al lang geen simpel GPS standalone systeem meer is zoals ze 20 jaar geleden bestonden. Dat maakt het ook lastig om nu te gaan zeggen waar het hier juist fout loopt, teveel opties.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 5 januari 2021 19:02]

Lijkt erop dat het beperkt is tot bepaalde modellen of misschien bepaalde regio's. Mijn loopje van 1 januari met mijn Forerunner 235 is gewoon kloppend.
Klopt. Op DC Rainmaker is te lezen dat het alleen de horloges betreft die gebruik maken van de Sony GPS chip. De Forerunner 235 heeft geen Sony chip en werkt nog goed (de mijne ook).
Enkel diegene met een Sony gps chip. Dit zijn de nieuwere toestellen. De oude 235 heeft geen Sony chip.
Met m'n Garmin 645 was ook niets aan de hand. Schijnbaar alleen de modellen die daarna uit kwamen.
Ik deed een korte wandeling op 1 januari waar er een offset van ongeveer 50 meter op heel de track zit (de vorm, en dus ook afstand klopte wel), na een uurtje van de 3 uur durende wandeling die ik de volgende dag deed verdween deze offset en was de track weer accurraat. Als je het intensief gebruikt is de kans dus al groot dat deze informatie rechtstreeks van de sattelieten is gedownload, wat DCRainmaker ook vermeld ("leg het uurwerk een uurtje buiten met een activiteit op en gooi de activiteit dan weg").
Dit is ook een geruststelling - alles zou terug werken na een tijdje ook als garmin dit zelf niet had gefixt. Ik gebruik een VivoActive 4.
Eergister heb ik dit probleem ervaren: ik liep opeens 2,5 minuut / KM, strava vroeg of "ik niet toevallig stukken met andere vervoersmiddelen had afgelegd", etc. Fijn dat het nu gefixed is, maarrrr:
ik loop een trainingsprogramma via mijn smartwatch. Deze past aan op resultaten die je eerder gehaald hebt. Doordat de synchronisatie hick-up mij nogal hard heeft laten lopen, zie ik op wat er volgende week op mijn schermpje verschijnt.
Zo erg was ie gelukkig zaterdag niet bij mij. Die 'rare' snelheden had ik in het verleden nog wel eens bij tunneltjes en dan zie je op het kaartje zo'n rare hoek en denkt ie ook dat je pakweg 30km per uur rent.
Had zaterdag alleen het startpunt een paar 100 meter verwijderd van mijn werkelijke startpunt. Na pakweg 600 meter had ie wel nagenoeg de goede route maar zat er iets westelijk van. Na 2,5km was ie weer op orde.
Zojuist geconstateerd dat het er weer goed uit ziet.

Doe je het trainingsprogramma via Garmin of iets anders?
Yes, ik loop een Garmin trainingsprogramma. Ik ga volgende week zien wat het effect is van de GPS-flaw!
Ok. Anders is er vast wel ergens iets om wat aan te passen. Ik gebruik de Garmin soms om te kijken wat ie als suggestie van de dag geeft. Alleen is dat soms wel op een vrij laag tempo. Voor de rest ben ik meer doe-het-zelver.
Hoop dat ie nu niet denkt dat jij het trainingsprogramma van Abdi Nageeye moet volgen. ;-)
Het beste kan je dan gewoon die activiteit verwijderen, de data klopt niet dus je hebt er niks aan.

Eventueel even met afstandmeten.nl de route nameten en een handmatige invoer doen voor je statistieken
kleine pet-peeve: GPS ontvangers maken geen "verbinding" met GPS sattelieten. ze ontvangen alleen.
Je bent wel degelijk verbonden met een satelliet, dus voordat je verbonden bent moet je verbinding maken.

Voor de definitie van verbinding is het geen vereiste dat het 2weg verkeer is
Maar maak je verbinding met iets als de andere partij enkel uitzend en geen besef heeft van jou als "verbindende" partij?
Je moet het dan ook zien vanuit je device, die heeft 24 (?) satellieten om uit te kiezen en gaat deze zoeken. Zodra hij er 5-6 heeft dan blijft hij deze volgen, en dus in verbinding staan met. Het is niet zoals FM dat je device maar alles pikt wat op die frequentie zit.

Zie het zelfde als multicast, daar maak je ook een verbinding en die is 1-weg https://nl.wikipedia.org/wiki/Multicast
Multicast is 2-weg: een potentiële ontvanger moet zich eerst aanmelden voordat deze data gaat ontvangen. Ook moet een ontvanger zich weer afmelden zodra deze geen interesse meer heeft in het ontvangen van de data.

Met GPS hoef je niet eerst aan of af te melden om de data te ontvangen. Net als bij een fm-radio.

[Reactie gewijzigd door dcm360 op 5 januari 2021 12:55]

Je moet het dan ook zien vanuit je device, die heeft 24 (?) satellieten om uit te kiezen en gaat deze zoeken.
Ondertussen meer dan 182 banden van 105 satellieten :)
Bron: https://galmon.eu/
quote:
tracking 105 satellites via 182 signals
(Al zijn er heel wat die je hier niet kunt ontvangen zoals het QZSS bij Japan of de variant van India (NavIC), GPS, GLONASS, Galileo en BeiDou zijn wereldwijd, zie https://en.wikipedia.org/wiki/Satellite_navigation )
Het is dus eigenlijk wel zoals met FM. Je luistert alleen naar 92,6 en niet naar alle andere zenders.

Het verschil is dat bij GPS alle zenders over dezelfde frequenties zenden en je dus uit het bericht de juiste satellieten moet filteren. Terwijl radio-zenders op meerdere frequenties zenden en je op de juiste frequentie afstemt.

Maar het belangrijkste in het verhaal is dat de ontvanger niks zend en alles ontvangt. En uit dit alles moet hij de juiste informatie filteren.

Er zijn nog altijd mensen die denken dat GPS ook zend en ze dus aan de hand van GPS gevolgd kunnen worden. Dit is niet mogelijk. In een vliegtuig je GPS uitzetten heeft bijvoorbeeld ook geen zin. Daarmee zijn er niet minder signalen in de lucht.

Wat wel kan is de GPS locatie via de verbinding van je telefoon stiekem verzenden naar andere partijen. Of de locatie bepalen op basis van signaalsterkte van deze telefoon-signalen.
Zoals een udp verbinding?
GPS werkt als Radio en Analoge televisie. Je stemt af op bepaalde zenders/kanalen.

Je zou eenrichting-communicatie ook een eenzijdige verbinding kunnen noemen maar in de tekst staat dit:
"..zorgt ervoor dat een gps-apparaat sneller verbinding kan maken met satellieten omdat diens locatiegegevens via het databestand sneller ingeladen kunnen worden zijn."

Het databestand zorgt er voor dat de ontvanger een deel van het bericht al weet/kan voorspellen en daardoor niet het hele bericht hoeft te ontvangen, en daarmee een snellere fix heeft. Het gehele bericht wordt namelijk in ong. 12 minuten verstuurd.
Ik heb dit probleem eigenlijk al een week of 3 met mijn Garmin Forerunner. Ik zal eens synchroniseren, kijken of het inmiddels beter werkt.
Welk type Forerunner heb je? Op het Garmin forum wordt de 245 bijvoorbeeld wel genoemd, maar met mijn 235 heb ik geen probelem gehad.
Ik heb een Garmin Forerunner 245 Music. Hij herkende mijn routes plotseling niet meer, terwijl hij dat oktober, november nog wel prima deed. Begin december ook dacht ik, maar ergens in december begon hij er naast te zitten.
De 245 staat inderdaad in de lijst van dcrainmaker.
Had het ook voor op 01/01 tijdens mijn ochtendrun ( Garmin venue ) ... tijden die een pak trager waren dan anders per km, en sommigen dan weer te snel :-) Compenseerde wel, maar het klopte niet.
En idd op 03/03 geen last meer gehad tijdens mijn run.
Je bedoelt op 03/01? Ik heb vandaag net een Garmin Venu gekocht. Het is mn eerst smartwatch. Ik had iets gelezen van een soort test/sync run te doen om de gps af te stellen. Ik lees toch helaas ook veel over bugjes en problemen met deze toestellen, maar dat is hoogstwaarschijnlijk niet beperkt tot enkel Garmin.
Ik wou vooral een digitaal horloge met mooi scherm, goede batterij en strava compatibiliteit, dus hopelijk hiermee geen problemen :)
Ik bedoel id 03/01 sorry

Ik loop 4x per week en heb geen problemen met de Venue. Op de fiets gebruik ik een Edge....

R
Ik heb de GPS op m'n Vivoactive 3 eigenlijk altijd al vrij onnauwkeurig gevonden. Op het eerste oog is het prima, maar als je inzoomt lijkt het alsof ik dronken heb liepen zwalken over fiets- en voetpaden. Ook als er geen stoorzenders als bomen of hoge gebouwen in de buurt waren, overigens.

De GPS op m'n Wahoo Elemnt is in ieder geval nauwkeuriger!
Is inderdaad waardeloos bij de VA3. Wat nog wel een klein beetje wil helpen is GPS+Galileo of GPS+Glonass instellen, en de frequentie van de gegevensopslag op 'iedere seconde' zetten ipv 'slim', maar ook dan worden bv. scherpe bochten afgerond en loopt de gemeten afstand 5-10% achter op de werkelijkheid.
Ik had hiervoor een TomTom horloge, die mat de afstanden toch een flink pak nauwkeuriger.
Jup, zo heb ik het inderdaad ingesteld.

Maar goed, ik was een van de eerste met een VA3. In het begin was de software echt een drama. Kon bijvoorbeeld GPS niet eens uitschakelen bij indoor-activiteiten. Is enorm veel verbeterd, maar er zitten nog steeds rare dingen in. Vraag me bij Garmin oprecht wel eens af of ze hun eigen producten wel gebruiken.

De bijbehorende Garmin Connect-app heb ik trouwens wel altijd behoorlijk goed gevonden (in ieder geval op iOS).
Software is inderdaad verre van perfect. Ik lees ook veel berichten van mensen die na de update naar 7.40 enorme batterydrain hebben die ook met een factory reset niet te verhelpen is, en hierna tegen gereduceerde kosten mogen inruilen tegen een VA4. Fijne oplossing ook, not.
Garmin Connect werkt inderdaad wel gewoon goed, ook op een Android, en biedt een schat aan info.
Verlate nabrander: ik heb wat zitten lezen op de fora, en op advies van anderen de knoprichting veranderd. Ik draag het horloge aan mijn linker pols, en heb nu ook de knop aan de linkerkant zitten ipv rechts. Dit maakt echt een enorm verschil, de gemeten afstand komt nu nagenoeg overeen met mijn oude horloge en sites zoals afstandmeten.nl. Schijnbaar wijst door het omdraaien de GPS antenne omhoog, wat de nauwkeurigheid ten goede komt. Was eerst wat sceptisch, maar het werkt echt.
Niet alleen gps maar ook hoogte is een drama. Ding zit er 100en hoogtemeters naast op fietstocht van 50km. Nu is dat in west Nederland niet echt een probleem maar best wel irritant I/h buitenland.
Haha dat klopt, maar ik vermoed eigenlijk dat mijn hoogtesensor gewoon gaar is. Of het is iets softwarematigs. Ik heb namelijk vaak meer dan 20.000(!!!) hoogtemeters bij een wandeling van een kilometer of 6. Dat haal je zelfs in de Himalaya niet ;)
Niet elke Garmin heeft een barometer.

Indien niet, dan wordt er hoogtecorrectie toegepast door de door Garmin gekende hoogtes waar je gefietst hebt
Ah nu begrijp ik waarom mijn hardlooproute van zondag zo'n abnormale offset heeft. Mijn ervaring met mijn (oude) Vivoactive 3 en mijn huidige Vivoactive 4 is dat de GPS-track nooit helemaal nauwkeurig de wegen/paden volgt, maar wat ik zondag zag zat er wel heel erg naast. Ik dacht dat het kwam doordat mijn horloge waarschijnlijk geen goede GPS-fix had omdat de horloge heel weinig tijd nodig had om satellieten te vinden. Is uitzonderlijk maar komt wel eens voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee