Garmin brengt Forerunner 945 LTE uit met 4G-connectie via eSIM

Garmin brengt twee nieuwe Forerunner-smartwatches uit. De Forerummer 945 LTE heeft zoals de naam al voorspelt, ingebouwde 4G via eSIM. De Forerunner 55 heeft dat niet, maar beide horloges hebben wel navigatie.

De Forerunner 945 LTE is een opvolger van de reguliere 945, met als voornaamste extra punt dat die 4G aan boord heeft. Er zitten ook veel wijzigingen in de software. Het is bijvoorbeeld mogelijk om verschillende activiteitsprofielen op te stellen, zoals een profiel om mee te rennen of zwemmen, of om ademhalingsoefeningen te doen. Ook zit er een intervalmodus op en geeft het horloge gebruikers een slaapscore. Veel functies richten zich op het verbeteren van sportprestaties. Zo is het mogelijk trainingsplannen te synchroniseren en voorgestelde workouts te zien van andere gebruikers. Het horloge is waterdicht en kan daarom ook tijdens het zwemmen gebruikt worden, waarbij ook de hartslagmeter blijft werken.

De smartwatch heeft ook een Assistentie-functie waarmee een sporter direct hulp in kan schakelen. Het horloge heeft NFC en interne opslag voor het lokaal beluisteren van muziek, al is niet bekend hoeveel.

Garmin zegt dat het toestel een maximale accuduur heeft van tot twee weken. In de navigatiemodus is dat maximaal zeven uur. Het horloge heeft eSIM, waarmee de gebruiker verbonden kan blijven voor een aantal Garmin-specifieke diensten, maar het horloge is niet geschikt om zelfstandig mee te bellen of andere data-diensten te gebruiken. Gebruiker sluiten direct bij Garmin een abonnement af voor 6,99 euro per maand of 69,99 euro per jaar.

Garmin brengt ook de Forerunner 55 uit. Die is met 199 euro een stuk goedkoper, maar verschillende functies van de 945 LTE zitten er niet op. Zo ontbreken de lokale opslag en NFC, maar ook in de software ontbreken bepaalde onderdelen, zoals het meten van de effecten van trainingen en het opstellen van sportlessen. De Forerunner 55 heeft bovendien wel slaaptracking, maar geen slaapscore. De Forerunner 55 heeft een accuduur van twintig uur in de navigatiemodus en twee weken in normale stand.

Forerunner 55

Door Tijs Hofmans

Redacteur

02-06-2021 • 13:26

39 Linkedin

Reacties (39)

Wijzig sortering
De LTE functionaliteit is puur voor sport functies. Daarnaast sluit je het abbonement via Garmin af, niet zelf via een provider. Details zie https://www.dcrainmaker.c...-lte-in-depth-review.html
Ik twijfel zelf heel erg of ik dit de moeite waard zou vinden. Aan de ene kant is het een mooie functionaliteit, aan de andere is het even duur als een prima mobiel internet abonnement enkel en alleen om je activiteit live te kunnen delen.
Aan dat live delen van je activiteiten is nu ook al mogelijk middels een connectie met je smartphone.
En om nu €6,99 p/m te betalen om je smartphone thuis te kunnen laten is wel erg veel geld.
Ik heb nu precies een horloge met kaarten en muziek zodat ik geen mobiel mee hoef te nemen (ik vind dat gewoon echt niet fijn tijdens rennen), dus voor mij zou het wel zijn voor het live delen (aangezien smartphone meenemen een no-go is). Ik ben het wel met je eens dat 7 euro per maand daarvoor erg veel geld is.
Als eens een short van Fusion geprobeerd? Ik vond het ook niks, zo'n band om je arm. Nu heb ik hem in een van de zakje op mn dij en je merkt niet eens dat je hem mee hebt.
Over alternatieven gesproken... Ik maak gebruik van een spibelt. Een verstelbare riem met een waterdicht elastisch zakje om je middel. Bevalt mij al jaren erg goed. Geen gedoe om mn arm met een telefoon.
Voor mij zou het een uitkomst zijn. Livetracking aanzetten als ik ga hardlopen. Ik loop vaak 's avonds en in het bos, dan is het fijn als je niet een telefoon hiervoor mee hoeft te nemen.
Ik loop vaak 's avonds en in het bos
Dat lijkt mij juist een prima reden om je telefoon mee te nemen!
Hoezo? Lamp aan het hoofd helpt meer in het donker.
Of je gebruikt de mogelijkheid van de Garmin service en je kan je telefoon thuislaten!

Het is maar wat je het waard vindt natuurlijk.
Dus eigenlijk het enige verschil met de 'gewone' 945 is dat met dit horloge (in combinatie met een relatief duur abonnement) je mobiel kan thuis laten en alsnog in verbinding kan staan? 8)7

Als triatleet heb je in je training meestal al het een en ander bij je. Een mobiel is daar maar een klein onderdeel van.
Inderdaad. Voor mij ook geen toegevoegde waarde, maar misschien wel als je survival runs doet, met swingovers e.d.. Dan lijkt het me erg lastig om een telefoon mee te nemen.
Ik mis een beetje wat er nou uiteindelijk met de LTE connectie gedaan kan worden.

Kan je bellen? muziek streamen? Of is het vooral bedoeld voor synchronization met de cloud en / of sport metrics live delen (met een trainer)
Volgens Garmin zelf:
No text messaging, calls or voice functionality. LTE connectivity (monthly service plan required) enables phone-free safety and tracking features, spectator messaging and live event sharing. No need to switch phone providers.
Overigens staat in dit artikel
Garmin zegt dat het toestel een maximale accuduur heeft van tot twee weken. In de navigatiemodus is dat maximaal zeven uur.
Terwijl de website vermeldt:
Smartwatch Mode: Up to 2 weeks
GPS mode with music: Up to 12 hours
GPS mode with music and LTE LiveTrack: Up to 7 hours
GPS mode without music: Up to 35 hours
Het is dus minimaal en niet maximaal 7 uur.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 2 juni 2021 14:00]

Met volle belasting wel maximaal 7 uur, dus met muziek en LiveTrack aan.
Edit: eigenlijk best kromme omschrijving. LiveTrack heeft "niks" met navigatie te maken in principe want navigeren is de functie die je als sporter zelf gebruikt. LiveTrack is gewoon een sporter kunnen volgen, werkt best goed kan ik zeggen want zo heb ik mijn vrouw wel eens gevolgd om haar onderweg te ontmoeten.

[Reactie gewijzigd door Xaverius op 2 juni 2021 14:13]

Jammer dat je niet een voorgeprogrammeerd tekstbericht kan verzenden, dan zou je het thuisfront kunnen laten weten dat je fietsritje wat langer gaat duren omdat je te lang op het terras gezeten hebt :p
'up to' betekent tot en niet minimaal. Het artikel is correct.
Het gaat om de opgegeven omstandigheden. De 7 uur geldt bij het gelijktijdig afspelen van muziek en gebruik van LiveTrack tijdens GPS gebruik. In dit geval staat dus zo'n beetje elke grootverbruiker aan en dit is dus een soort van worst case scenario. Het artikel zegt 'Maximaal 7 uur in navigatiemodus', zonder deze extra stroomverbruikers. Dit komt qua situatie meer overeen met het best dan worst case scenario.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 3 juni 2021 08:54]

Mag allemaal wezen maar dat is niet wat je in je reactie zette, je zei:

"Het is dus minimaal en niet maximaal 7 uur"

en dat is feitelijk onjuist, kun je wel een heel verhaal ophangen daarna, of gewoon aangeven dat je het verkeerd had, ipv van de auteur te beschuldigen en geen verantwoordelijkheid nemen

[Reactie gewijzigd door RoseSW op 3 juni 2021 14:08]

De auteur zat weldegelijk fout (maakt verder ook niks uit, iedereen maakt fouten). De maximale accuduur in de navigatiemodus is geen 7 uur. De maximale accuduur in de navigatiemodus + streamen van muziek + LiveTrack is 7 uur. Dit is de worst case scenario die is opgenomen in de specs. Vandaar mijn opmerking worst case = minimale accuduur.
Om het duidelijker te maken via een analogie:
In de specs van een auto staat:
 • Rijbereik: tot 500 km
 • Rijbereik met caravan en een helling van 20%: tot 100 km
Tweakers bericht: het rijbereik is maximaal 100 km.
Jouw opmerking: Tweakers heeft gelijk, want er staat tot en dat betekent maximaal.

We kunnen een woordspelletje spelen over gebruik van minimaal en maximaal vanwege de tekst tot, maar misschien moeten we eerst even kijken naar de kern: de opgegeven omstandigheden die een effect hebben van een factor 5.

[Reactie gewijzigd door mac1987 op 3 juni 2021 20:04]

Je kunt er in NL niks mee, want geen enkele provider ondersteunt eSIM voor smart watches :(
Hoeft ook niet, want je sluit een abonnement af bij Garmin ipv bij een Nederlandse provider. Nederland wordt gewoon ondersteund door Garmin's LTE volgens de Garmin website.
T-mobile is een zoekopdracht van liefst 0,1 seconde;
https://www.t-mobile.nl/dual-sim-esim#esim-bestellen
Dat is wel voor telefoons, daarvoor zijn er wel meer providers die het ondersteunen. Echter al deze providers ondersteunen smartwatches niet, omdat de activatie gaat via de app van de provider (die dus niet op de smartwatches werkt).
Als je dan de tekst ook leest (vooruit dat duurt wat langer dan maar liefst 0,1 seconde...), zie je dus dit:
Kan ik eSIM ook gebruiken voor mijn Apple watch?

Op dit moment ondersteunt T-Mobile de eSIM functionaliteit van de Apple Watch nog niet. We brengen je op de hoogte wanneer dit wel het geval is.
Kortom: je hebt voor de meeste smartwatches in dit land niks aan een eSIM :(
Hierboven noemde ik het ook al, maar LiveTracking is erg handig. Niet (alleen) voor een trainer, maar ook bv. als je veel zelf alleen op pad bent tijdens het trainen (bv. fietsen of hardlopen in een bos of gebieden met minder bewoning)
livetracking is heel prettig. Ik gebruik het standaard, vooral als ik voor lange routes op afgelegen paadjes ga. Maar: dan ga je toch altijd een telefoon bij hebben, alleen livetrack zegt namelijk weinig. Er zijn veel redenen waarom je opeens stil staat op de route. Vind het daarom ook maar een apart iets van Garmin, met weinig meerwaarde. Die mobiele telefoon gaat voor het gros van de gebruikers toch niet weg en livetrack voor een 5K rondje is weinig spannend/zinnig lijkt me, niet zinnig genoeg om even een 70 euro per jaar neer te tikken.
livetracking is heel prettig. Ik gebruik het standaard, vooral als ik voor lange routes op afgelegen paadjes ga. Maar: dan ga je toch altijd een telefoon bij hebben, alleen livetrack zegt namelijk weinig. Er zijn veel redenen waarom je opeens stil staat op de route. Vind het daarom ook maar een apart iets van Garmin, met weinig meerwaarde.
Klopt, als ik afgelegen routes wandel wil ik toch mijn telefoon mee. Ik bel liever iemand als ik ergens in een greppel lig dan dat ik via mijn telefoon een SMS stuur. Zelf 112 of 114 (bergrettung) dan dat je afhankelijk wordt van een vriend die een SMSje ziet en gaat bellen.
Lijkt me vooral interessant voor de incident detection, stelt je valt ergens onderweg en je bent buiten bewustzijn, wordt automatisch een bericht met locatie naar je noodcontacten gestuurd.
eSIM is natuurlijk een uitgelezen techniek hiervoor; en Garmin maakt mooie producten die van de techniek gebruik maken. Het lijkt er op dat men veel haalt uit de beschikbare mogelijkheden.
Delen van Workouts.. eindelijk....
Zou een uitkomst zijn, nu moet iedereen van een ren-groep de workout zelf erin programmeren. Zo mooi zijn dat het dus maar door 1 iemand gedaan kan worden en dat deze het dan deelt. Vooral bij ingewikkelde intervaltrainingen is het een uitkomst.
Het is me uit de tekst niet echt duidelijk hoeveel de 945 LTE gaat kosten, ik kan me namelijk zomaar voorstellen dat hij iets duurder wordt dan zijn LTE-loze broertje. Is daar al iets over bekend? Van de 55 staat de prijs er wel bij, met de opmerking dat hij fors goedkoper is, dus ik vermoed dat het wel bekend is dan.
Hebben ze nou nog steeds die problemen als je esim dat je nummer makkelijk gestolen kon worden of iets dergelijks?
De forerunner 945 LTE kost trouwens €649,99. En met bundle €799,99.
De Forerunner 945 LTE krijgt misschien de meeste aandacht, maar de Forerunner 55 is misschien wel de interessantere van de twee. Volgens bekende reviewer DC Rainmaker zijn dit de nieuwe features ten opzichte van voorganger Forerunner 45 (deze laatste heb ik):
– Added PacePro (dynamic course-based pacing for races)
– Added Daily Suggested Workouts (basically gives you custom running workouts each day based on training/recovery)
– Added Track mode (makes perfect track workout GPS maps, as well as perfect distance/pacing)
– Added Virtual Run mode (used on treadmills, to broadcast your pace/heart rate via Bluetooth & ANT+)
– Added Finish Time Estimator (predicts finish for a given distance)
– Added Race Time Predictor (using past performance)
– Added Recovery Hours (looking at recent workouts and other data)
– Added more sport modes including pool swimming and HIIT
– Added Connect IQ Data Field Support (useful for apps like Stryd and others)
Alleen jammer dat ze het scherm geen upgrade hebben gegeven, het is functioneel, maar een beetje flets.

[Reactie gewijzigd door Rollo Tomasi op 2 juni 2021 15:27]

Dat scherm is een bewuste keuze. Zeer energie-efficiënt en uiterst goed leesbaar in volle zon. Op dat punt is het véél functioneler dan eender welk ander scherm dat in die volle zon eerder 'flets' wordt.
Volgensmij klopt het artikel niet helemaal wat betreft 'navigatie'. Dit heeft niets met LiveTrack of iets dergelijks te maken. De 945 en 945 LTE zijn de enige Forerunners met navigatie ingebouwd, de 55, 245 en 745 hebben dit niet.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee