België test camera's om smartphonegebruik achter het stuur vast te leggen

Verkeersinstituut Vias meldt in België met succes camera's te hebben getest die kunnen detecteren of automobilisten hun smartphone achter het stuur gebruiken, waarna ze beboet kunnen worden. In Nederland is zo'n systeem al in gebruik.

Vias meldt dat de camera's bij de testen accuraat konden vastleggen of chauffeurs hun mobieltje gebruikten tijdens het rijden. De camera's worden daarvoor boven de weg geplaatst, op een brug of portiek, en nemen verschillende foto’s van elke passerende auto. Ze zijn gericht op de voorruit, maar nemen ook foto's van de nummerplaat van het voertuig. Met behulp van kunstmatige intelligentie filtert het systeem de foto's waarop te zien is dat de chauffeur een smartphone gebruikt. Overige foto's worden verwijderd en gezichten worden onherkenbaar gemaakt.

Als de politie op basis van die selectie een overtreding constateert, kan deze een boete uitschrijven. Dat kan ook als bijvoorbeeld blijkt dat de automobilist geen gordel draagt. Bovendien stelt Vias dat het Belgische verbod op gebruik van 'een draagbare telefoon' achter het stuur, uitgebreid wordt met andere afleidende bezigheden als het lezen van een krant of het kijken naar filmpjes met een laptop op de schoot. Verder meldt het instituut dat automatische nummerbordherkenning nog niet geïntegreerd is, maar wel mogelijk wordt.

De politie van België kan het systeem nog niet inzetten. Daarvoor is een wetswijziging nodig. Volgens de VRT komt die wetswijziging er volgend jaar. België zou het derde land ter wereld zijn waar het systeem vervolgens in gebruik genomen zou worden. In Nederland zijn de camera's sinds november in gebruik. Vias is een onafhankelijk kennisinstituut om de verkeersveiligheid, mobiliteit, veiligheid en gezondheid in België te verbeteren. Australië zet de techniek al meer dan een jaar in bij wegen.

Update, 10:20: Informatie toegevoegd dat de camera's ook in Australië in gebruik zijn. Met dank aan de tip van c-mattic.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

16-12-2020 • 08:20

225

Submitter: olivierjacobs

Reacties (225)

225
203
77
13
1
100
Wijzig sortering
Wat is het verschil wanneer je in je hand je navigatie op je mobiele telefoon aan het instellen bent, of bezig bent je navigatie in te stellen op je infotainmentsysteem?

Zoals ik al vaker heb geroepen: ga handhaven zodra het rijgedrag (zichtbaar) in het geding komt! Met de huidige technologie in de auto's en de verplaatsing naar steeds meer "touchscreen" om zelfs de meest basale functies te bedienen, is het verschil steeds kleiner en kleiner.
De wetgeving is in deze compleet achterhaald...

Tijdens het rijden een appel eten en ondertussen je infotainmentsysteem bedienen om een ander liedje op te zetten mag wel (mits je rijgedrag er niet onder te lijden heeft), maar tijdens het rijden je telefoon in je hand houden en op die telefoon exact dezelfde zaken doen, mag weer niet. Maar het mag weer wel wanneer de telefoon in een houder zit. Ook wordt er geen onderscheid gemaakt tussen de locatie van het infotainmentsysteem of telefoonhouder. Er zijn namelijk voldoende auto's waar het infotainmentsysteem dusdanig laag zit dat je praktisch geen zicht meer hebt op de weg.

Het is dus enorm meten met 2 maten op basis van een wet die gemaakt is toen de interactie van de telefoon (tijdens het rijden) was beperkt tot het typen van een sms (met T9 toetsenbord) of het bellen. Iedere vorm van interactie van de auto was destijds middels fysieke knoppen en buiten je telefoon had je praktisch geen afleiding tijdens het rijden. Anno 2020 kan dit haast niet verder van de realiteit liggen...
Ik was het lange tijd met je eens maar er blijft toch duidelijk verschil in bestuurders die de telefoon in de handen hebben of dat deze in een houder zit. Je ziet ze al van verre slingeren of langzaam over de lijnen van de weg gaan. Het verschil zit hem namelijk in de periode dat je naar het scherm kijkt. Dat is veel langer dan dat je de telefoon in de houder stopt aangezien je naar een punt staart wat buiten je normale gezichtsveld is. Tijdens het rijden is het normaal om naar het dashboard te kijken. Iets lager naar de telefoon in de handen wordt niet als gevaarlijk ervaren. Dwaalt het zicht af naar andere plekken dan ervaar je dit wel als gevaarlijk en ben je bewust korter met de actie bezig.

Ik moet ook zeggen dat ik wel eens op mijn telefoon zit in de auto en ik heb geen houder. Ik probeer dit bewust niet langer dan 2 seconden te doen voordat ik weer naar de weg kijk. Uiteindelijk snap ik ook dat er regels zijn. Handhaving moet ergens starten. Wat is er gevaarlijk aan rijden zonder gordel om? Niets, zo lang je geen ongeluk maakt. Beinvloedt het je rijgedrag? Nee. Breng je er anderen mee in gevaar? Nee, alleen jezelf, maar iedereen is het ermee eens dat je een boete voor krijgt. Dus als je ergens voor wilt strijden lijkt dit me een mooiere optie aangezien je nooit een ander in gevaar brengt.

Bellen aan de telefoon in de auto is ook zeker gevaarlijk volgens verschillende onderzoeken, handsfree of niet. Het zorgt ervoor dat je minder aandacht hebt op de weg. Er is uiteindelijk besloten dat je een boete krijgt voor niet-handsfree telefoongebruik. Voor een overgroot deel van het volk is dat maar goed ook, want die kunnen niet zelf bepalen wat veilig is. Dus ja soms is het met 2 maten meten, maar ik zou mij zeker niet veilig voelen als iedereen ineens wel op de telefoon mocht handsfree.
Wat is er gevaarlijk aan rijden zonder gordel om? Niets, zo lang je geen ongeluk maakt. Beinvloedt het je rijgedrag? Nee.
Toch wel. Passagiers achteraan hun lijk wordt naar voor gekatapulteerd en breekt de nek van de bestuurder en passagier vooraan.

De bestuurder en passagier vooraan hun lijk kan door de ruit gekatapulteerd en kan zelfs door de achterruit van de voorligger waar men tegen botst schieten en daar passagiers achteraan vermoorden.

Een passagier of bestuurder zonder gordel kan ook uit de wagen geslingerd worden waarna iemand voor het lijk dat op de grond ligt abrupt moet stoppen en/of er een botsing mee heeft. Dit kan ook dodelijk zijn.

Wie niet gelooft dat je zo fel een vliegend projectiel wordt moet maar eens een paar video's van crashtests zien. Merk op dat men de professionele crashtest dummies niet (meer) gebruikt voor tests zonder gordel omdat die dummies nadien zo goed als volledig kapot zijn. Zo'n dummy kost teveel geld om totaal vanzelfsprekende gevolgen te gaan meten enkel en alleen voor de dwazen die denken dat zonder gordel rijden een goed idee is.
Het was meer de bedoeling om aan te geven dat het rijden zonder gordel in het geval van geen ongeluk ongevaarlijk is. Hier geven agenten ook boetes voor. Net zoals het rijden door rood ook ongevaarlijk kan zijn als er niemand op de weg is, of door een doorgetrokken streep rijden. Het zijn de wettelijke regels, iedereen hoort zich eraan te houden. Niet alles is op elk moment gevaarlijk en ook omdat sommige individuen meer ervaring hebben. Maar Max Verstappen krijgt ook geen vrijkaart om overal zo hard te rijden als hij wil omdat hij beter kan autorijden.
In België is dat niet toegelaten. Je mag tijdens het rijden enkel het stuur loslaten om de noodzakelijke besturingselementen van het voertuig te bedienen (en eens aan je neus te krabben, hopelijk). Bediening van hands-free bellen, radio, etc. mag enkel met eventueel op het stuur aanwezige knoppen.

Reactie op het artikel zelf: Is dit inbreuk op de privacy? Zolang het correct werkt is dit minder inbreuk dan een politie-agent die tijdens het voorbijrijden in je auto kijkt en veel meer kan zien. Een flitspaal meet ook de snelheid van elk voorbijrijdend voertuig, en heeft met een digitale camera de mogelijkheid om elke nummerplaat vast te leggen. Deze camera gebruikt wat algoritmes op beeldmateriaal om een inbreuk te herkennen en sluist dat door naar een agent, de rest wordt gewist. Het eindresultaat is hetzelfde als bij flitspalen dus.
Uiteindelijk moet je kwaad zijn op de vele overtreders die de overheid dwingen om verregaande handhavingsmethodes in te zetten. De politie zal nooit genoeg personeel kunnen inzetten om voldoende te controleren.
In België is het namelijk zo dat men ten alle tijden het voertuig onder controle dient te kunnen houden.
(Volgens onze politieagent in de Alloo Bij de Wegpolitie :+ )

Eten, drinken, krant lezen, film kijken, etc... Alles wat jou kan afleiden in het verkeer mag dus in theorie niet.
Dus in theorie, als jij de verwarming hoger wilt zetten in je Tesla via het touchscreen en je bent daardoor te afgeleid kan je daarvoor beboet worden want jij hebt je wagen niet meer onder controle.

Smartphone in de hand houden is resoluut verboden en daarvoor word je direct beboet. De andere gevallen zullen afhangen van hoe jij je op dat moment gedraagt op de weg.
Als dat de wet is, en je kan bewijzen dat je met één hand en blind dus kan rijden dan is het prima?

In Nederland is het natuurlijk ook zo dat als je onveilig rijd dat je ten alle tijden een boete kan krijgen. Ook als je met niks anders bezig bent.
En hoe denk je dat te kunnen bewijzen?
Nou meneer agent rijd maar stukje mee op de snelweg.

In principe kan ik met 1 hand aan het stuur blind de A2 van Amsterdam tot aan het einde van de e25 in luxemburg afrijden.

Tenminste. Zolang Autopilot actief is :*).

Daarom is dit dus een beetje grijs gebied aan het worden en heeft @MazeWing wel een punt. Waar ligt dan de grens en waarom ligt ie daar dan? Laatst was in Duitsland iemand berecht omdat ie z'n ruitewisser aan het instellen was en daardoor van de weg geraakte. Het feit dat je überhaupt niks kon zien vanwege de heftige regenval deed daar verder niets aan af.
Volgens mij is het alleen het aanpassen van de interval stand die je op het middenconsole moet doen. Bij heftige regenval gebruik je de interval stand niet en gebruik je een continue wisser instelling. En die zit ook bij de Tesla Model 3 volgens mij gewoon op het stuur. Dus het argument dat ie niks kon zien klopt dan niet. En dan is het ook niet zo raar dat de rechter concludeerde dat het ook zijn eigen schuld was.

Wat mij betreft heeft Tesla veiligheid opgeofferd aan geld besparen op het dashboard. Het is voor mij een reden geweest geen Model3 te kopen.
Nee dat kan niet. De interval stand kun je niet aanpassen. Regen wordt gedetecteerd mbv machinelearning via de front cam. De interval snelheid gaat automatisch omhoog als er meer regen is, maar bij heel veel regen moet je em zelf sneller zetten (continu stand).

Dat doe je door een tikkie op he pookje links en dan komt het schermpje tevoorschijn.
En die zit ook bij de Tesla Model 3 volgens mij gewoon op het stuur.
Nee. Links is media controls en rechts is AP instellingen (snelheid en afstand). De joysticks kun je wel voor andere dingen gebruiken maar dat zijn bijvoorbeeld spiegel en stuur afstelling als je in dat menuutje bezig bent.
Wat mij betreft heeft Tesla veiligheid opgeofferd aan geld besparen op het dashboard.
Ik kon bij m’n poli minder snel de belangrijke dingen vinden dan in de M3. Valt in dat opzicht wel mee, alleen moet je zoals bij iedere auto eerst even een keer droog oefenen waar dingen zitten. Ruitenwisser instellingen (voorbeeld) zijn bij ieder merk weer anders, dus als je het nooit gedaan hebt is het altijd ff prutsen.
Ik hoop dat een slimme Chinees fysieke en kleefbare Bluetooth knoppen gaat uitvinden die ruitenwisser meuk en andere basale instellingen fysiek kunnen regelen als de autofabrikanten dat in een console blijven stoppen.
Mensen overschatten en overdrijven deze issues echt enorm.

Ik heb in heel wat autos gereden en juist de wagens met veel knopjes maken het lastig en onoverzichtelijk wat welk knopje doet.

Zoiets simpels als temperatuur zit ik vrijwel nooit aan. Waarom? Van tevoren zet ik de kachel aan op een temperatuur die comfortabel is om mee te rijden. Meestal een graad of 18-20. In de herfst wordt het 21-22 en zoals nu zit ie op 23 graden met 1 tandje stoelverwarming. Dat doe ik een kwartier van te voren. De auto onthoud dit en slaat dit op in m’n profiel. Iedere wijziging wordt gekoppeld aan mij als gebruiker.

Zelfde geldt voor de blaasrichting. Die heb ik in het begin een beetje mee lopen pielen, maar daarna niet meer aangeraakt. Die stel je een keer goed in en daarna is het best.

Dit “issue” wordt enorm overdreven. De realiteit is dat je tijdens het rijden 3 dingen wil aanpassen. 1 muziek volume of nummer (kan op het stuur) 2 AP snelheid en afstand (kan op het stuur) 3 continue stand van de ruitenwisser (stuur knopje en tikje op t scherm). De rest kom je vrijwel nooit aan tenzij je stilstaat.

Navigatie is ook zoiets. Als ik ergens heen moet staat het adres in mijn agenda. Ik stap in en de auto weet dit en heeft de route klaarstaan. Voor de rest kan ik het zelf of voer ik het vooraf in.

Edit: overigens, was ik helemaal vergeten, je kunt vrijwel alles via voice commands aansturen. Dus ook de ruitenwissers.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 21:03]

Wat ik gezien had in beschrijving was dat je tikkie op pooke geeft en dan komt schermpje tevoorschijn om interval tijd / sensor gevoeligheid in te stellen.
Maar wat jij aangeeft is dat je tikkie op pookje geeft en dan moet bepalen of je interval, langzaam of snel laat wissen?
Dat heb ik dan verkeerd begrepen, maar dat vind ik dan een onbegrijpelijke en onverantwoordelijke keuze.

Zo'n regendetectie werkt nooit op de wijze zoals ik het wil. Ik pas heel vaak de gevoeligheid van zo'n detector aan. In mijn auto geen probleem want ik kan dat gewoon op het stuurwiel heel makkelijk aanpassen (blind). Ik moet er niet aan denken dat ik dan steeds naar dat touchscreen moet gaan.

Het gaat er niet om of je instellingen makkelijk kan vinden. Het gaat er om of je ze ook kan vinden in slecht weer waar je je aandacht volledig op de weg moet houden. Dat je in begin altijd ff moet zoeken bij een andere auto is logisch.
Wat ik gezien had in beschrijving was dat je tikkie op pooke geeft en dan komt schermpje tevoorschijn om interval tijd / sensor gevoeligheid in te stellen.
Nee dat is voor de continu standen. Je hebt 1,2,3 en auto. Auto is dus de interval stand zoals moderne auto’s met regensensor die ook hebben.

Als je het wil overriden dan kun je op dat knopje op het pookje tikken. Dan gaat ie 1 keer. De grap is dat ie leert van dat gedrag. Het is immers een “gast het regent doe dat ding aan” dus hij zal na verloop van tijd veel beter op het weer reageren.
Zo'n regendetectie werkt nooit op de wijze zoals ik het wil. Ik pas heel vaak de gevoeligheid van zo'n detector aan. In mijn auto geen probleem want ik kan dat gewoon op het stuurwiel heel makkelijk aanpassen (blind). Ik moet er niet aan denken dat ik dan steeds naar dat touchscreen moet gaan.
Ja dat dacht ik eerst ook maar je gebruikt het in de praktijk eigenlijk nooit. Het is op nederlandse wegen namelijk of “meh, ff een tikkie en hij gaat wat vaker” of “holy crap zet dat ding aan. En dat gaat zo snel (je weet immers waar het knopje zit) dat je het eigenlijk niet mis kan doen. Overigens heb ik in dergelijke situaties eigenlijk altijd wel autopilot aan staan. De veiligheid komt dan ook vrijwel nooit in het geding.
Het gaat er niet om of je instellingen makkelijk kan vinden. Het gaat er om of je ze ook kan vinden in slecht weer waar je je aandacht volledig op de weg moet houden.
Ja dat kan. Indexeren op de rand van het touchscreen. En het gaat zo goed als blind.

Het grotere issue is dat je niet in paniek je auto in z’n achteruit slingert omdat je gewend bent de rechterpook omhoog te jenken.

Edit: was helemaal vergeten dat je in principe alles ook met voice commandos kunt doen. Je hoeft dus feitelijk nooit het scherm aan te raken tijdens het rijden.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 23 juli 2024 21:03]

Ha ha. Ja, ga jij maar rijexamen doen, en met één hand sturen, en met de andere je telefoon bedienen.
Hoe groot denk je dat de kans is om dan te slagen? Ik weet dat het een rond getal is.
Het probleem is dat het prima kan. Dat is dan ook de reden dat mensen het doen. Het is te vaak goed gegaan bij die mensen. Het slagingspercentage is dan ook hoger dan je denkt.
Uit nieuwsgierigheid: Hoe zit het met (deels) autonome functies, zoals Tesla's Autopilot in België? In principe geef je de controle uit handen aan de tools in de auto. Is dat dan illegaal?
Dat is illegaal wanneer je het stuur los laat, vandaar de "verplichting" van de wagen uit ( in Europa ) om het stuur vast te houden.
Praktische korte termijn oplossing, ik ben benieuwd hoe dat over de tijd heen zal veranderen. Thanks voor je reactie!
Je kan in je Tesla allerlei zaken via voicecommand bedienen
Handig! Ik gaf uiteraard maar een voorbeeld.

Hetzelfde geld voor andere wagens die niet via voicecommands werken.
Je mag ook niet prutsen aan je radio als je je voertuig niet onder controle kan houden.
Correctie: Francis had het over "het voertuig in de hand (kunnen?) houden" :P
Ik ben bij een club in Haarlem op bezoek geweest vanuit mijn werk, makers van flitspalen over hele wereld, en bijvoorbeeld de trajectcontrolesystemen boven de A2 tussen Utrecht en Amsterdam.

Die flitspalen staan niet constant te filmen. De radarmodule is continu aan het meten en zodra deze een te hoge snelheid meet, wordt de cameramodule tweemaal geactiveerd voor de foto's. Vervolgens zitten er bijvoorbeeld wel algoritmes in om een vakje om het overtredende voertuig te tekenen, zodat bij een meerbaansweg duidelijk is welke auto te snel reed. Die vakjes geven bij het testen nog wel eens hoofpijn :)

Flitspalen maken wat dat betreft dus geen inbreuk op de privacy. Bij trajectcontroles is dat uiteraard een ander verhaal. In ieder geval is het bij hun systemen zo dat de paal of het apparaat zelf besluit of er een overtreding is, en pas daarna overgaat tot registratie en verzending van de gemaakte foto's.
Je hebt helemaal gelijk hoor, flitspalen gebruiken radar of detectielussen. Ik wilde enkel aangeven dat het -technisch- mogelijk is, maar daarom niet gebeurt. Daarbij, als iemand geflitst wordt, is de kans vrij groot dat er ook andere voertuigen op staan die niet in overtreding zijn...dus toch inbreuk op de privacy? }>

Dit systeem kan ook alles en iedereen vastleggen, maar doet dat niet. Dus de inbreuk op de privacy is wat mij betreft even groot als die van een flitspaal.
Geen inbreuk op privacy. Jij kiest ervoor om op de openbare weg te rijden. En daar is het maken van opnames toegestaan.

Dezelfde reden waarom het filmen bij een situatie bij de politie een doorn in het oog is.
Als ik me niet vergis heeft de Tesla al vrij veel basis functies naar het touchscreen verhuisd, waaronder het bedienen van de ruitenwissers. In Duitsland heeft dat dus al tot problemen geleid, want je mag daar officieel je ruitenwissers dus niet bedienen tijdens het rijden 8)7 .

Los daarvan vind ik bediening op een touchscreen in een auto een enorm slecht idee. Je kan niets op de tast doen, je MOET je ogen van de weg halen om het juiste knopje in te drukken. Dat is echt een heel slechte ontwikkeling die heel snel weer mag verdwijnen van mij.
Uit nieuwsgierigheid, ik weet dat er in Duitsland nogal wat discussie was daar hebben ze een soort gelijk standpunt/wetgeving. Hoe behandeld Belgie de Tesla Model 3, die heeft amper fysieke knoppen nog. Ook voor instellen van bepaalde ruitenwisser zaken moet je via touchscreen.
Het is wel typisch dat men altijd zoekt naar redenen om iets goed te praten. Ook het instellen van je infotainment systeem leid af en kan voor ongelukken zorgen, net als het even checken van je whatsapp en een berichtje terugsturen. Beide handen aan het sturen houden zou de standaard moeten zijn. En natuurlijk kan dat niet altijd, maar met de ene hand een mobiel in de hand en de andere het stuur is wat mij betreft niet goed te praten.

Ik ben het zat hoe gevaarlijk velen op de weg tegenwoordig bezig zijn door rare acties tijdens het rijden (niet alleen door afleiding, ook inhaal acties, harder rijden dan aangegeven, laat remmen, etc....) Ik wil mijn gezin en dat van anderen heel houden, dankuwel!
Ik praat niets goed, ik geef enkel aan hoe krom de huidige wetgeving is.

Gezien de huidige telefoons/infotainmentsystemen is het bedienen van dit soort apparaten (mogelijk) gevaarlijk ongeacht of ze gefixeerd zijn (in houder/dashboard) of dat je ze in de hand hebt.
De wetgeving geeft enkel aan dat het verboden is dit soort apparaten in de hand te hebben. Voor iedere ander scenario moet het rijgedrag erdoor in het geding komen anders is het niet strafbaar.

In die zin zou het dus eerlijker zijn om ook alle interactie met infotainmentsystemen (en telefoons in houders) te verbieden tijdens het rijden. Maar dit zal niet meer gaan, nu meer en meer auto's hun functionaliteit verplaatsen naar touchscreens en 1 centrale plaats. Zo kan ik in mijn auto (Citroen C5 Aircross) de verwarming enkel bedienen via het touchscreen. Je gaat niet de auto aan de kant zetten enkel om je verwarming aan te passen. Tesla maakt het nog bonter door zelfs de ruitenwissers enkel te laten bedienen door interactie met een touchscreen..

Er komt dus steeds meer en meer interactie via schermen. Interactie dat nauwelijks meer op de tast kan en echt vereist dat de bestuurder z'n aandacht even van de weg haalt en naar het scherm kijkt om de juiste knoppen in te drukken, met alle risico's van dien...

Ondertussen zitten we met wetgeving die voorgaand voorbeeld niet strafbaar stelt, maar iemand die z'n telefoon aan z'n oor heeft om te bellen, maar verder gewoon op de weg let, WEL strafbaar stellen, ongeacht het rijgedrag.
Het is allang bekend dat het voeren van een conversatie met daarbij ook nog een hand aan je oor wel echt van een andere orde is dan 'even snel' je aandacht verplaatsen naar een scherm van de infotainment. Bij dat laatste doe je namelijk een gerichte handeling die geen denkwerk vereist, hoogstens wat hand-oog coordinatie op het schermpje. Als die handeling te lang duurt om nog controle te houden, dan ben je geneigd om te onderbreken, weer even bij te sturen, en de handeling af te maken. Je was immers gefocust op de weg ;)

Met een telefoon is dat allemaal niet zo. Die telefoon is een stukje entertainment, heeft meer dan eens een paar pushberichten klaarstaan voor je en heeft al die functies 'snel' toegankelijk. Dus ja het is zeker anders, een telefoon zuigt je aandacht op omdat het veel meer kan en sneller doet dan een infotainmentscherm. Die aantrekkingskracht zorgt er bij velen voor dat ze 'ook rijden tijdens het telefoongebruik'. De gedachten zijn bij het volgende moment dat er weer naar het schermpje gekeken kan gaan worden - bij infotainment speelt dat totaal niet. Overigens is een bijrijder waar je een intensief gesprek mee voert net zo link als een telefoongesprek, in mijn ervaring. Je gedachten zijn elders. De automatische piloot rijdt voor je, en je reageert echt trager op onverwachte dingen.

Denk dat je eerder iets moet zeggen over hoe infotainment systemen worden opgebouwd en bestuurd. Touch is verre van ideaal. Spraak is al wat beter bijvoorbeeld, of fysieke knoppen. We weten verder allemaal dat we ons weleens laten afleiden in het verkeer. Dat zal ook blijven gebeuren. Maar je moet het wel willen minimaliseren, en met telefoon in je hand gebeurt nu juist het omgekeerde, je gaat zoveel mogelijk doen 'terwijl het nog kan' - maar het kon eigenlijk al niet.

Nee, sorry, je hebt het over verouderde wetgeving maar het klinkt mij meer als een bizar omgekeerde werkelijkheid waarbij op de één of andere manier telefoongebruik gelijk gesteld zou moeten zijn aan andere handelingen in een auto, die obv alle onderzoeken helemaal niet zo gevaarlijk blijken te zijn. Het is niet hetzelfde als een broodje eten, de verwarming aanzetten of een ander nummer opzetten.

Feit is gewoon dat velen aan dat domme apparaat verslaafd zijn en dit sentiment ruikt er ook sterk naar, als je het mij vraagt. Je hebt geen enkel excuus om dat ding ter hand te nemen in de auto, simpel, en meer complexiteit is de automobilist ook niet gegeven want die moet op de weg letten. Gewoon afblijven. Hulde dus voor een systeem dat de pakkans aanzienlijk verhoogt want zelf hebben we duidelijk niet genoeg common sense.

Lees je eigen posts nog eens na met de bril op van 'Ik wil zoveel mogelijk met autorijden bezig zijn'. Spelen al die bezwaren dan nog wel? Ik denk dat je dan de bevestiging van mijn aanname te pakken hebt. Dit gaat over eigen gedrag en insteek, niet over de wetgeving. Dat laatste is een noodzakelijk kwaad omdat mensen de randjes opzoeken en overschrijden. Het gaat om 'de geest' van een wet of richtlijn. Zie ook de huidige pandemie en hoe mensen daarmee omgaan, dan heb je voorbeelden te over van mensen die dat principe totaal niet snappen.

Ga maar na. Niemand appt vaak in de auto, maar ja 'soms even een berichtje moet kunnen'. Oh ja? En dit is geen glijdende schaal? Het is hypocrisie van de bovenste plank.

[Reactie gewijzigd door Vayra op 23 juli 2024 21:03]

Overigens is een bijrijder waar je een intensief gesprek mee voert net zo link als een telefoongesprek, in mijn ervaring
Een bijrijder ziet dat je bij een complexe kruising komt, of moet gaat invoegen op een drukke snelweg of iets dergelijks. Dus die zal het gesprek automatisch even pauzeren en daarna pas doorgaan.
Dat gebeurt niet in een telefoongesprek.
Nee, sorry, je hebt het over verouderde wetgeving maar het klinkt mij meer als een bizar omgekeerde werkelijkheid waarbij op de één of andere manier telefoongebruik gelijk gesteld zou moeten zijn aan andere handelingen in een auto, die obv alle onderzoeken helemaal niet zo gevaarlijk blijken te zijn. Het is niet hetzelfde als een broodje eten, de verwarming aanzetten of een ander nummer opzetten.
Exact ja. Als je in het verkeer iemand tegenkomt die vreemd gedrag op de weg vertoond dan is het 9 van de 10 keer iemand met een telefoon in zijn hand. Nooit iemand die een broodje eet of de verwarming aanzet. (die andere 1 van de 10 keer zijn vreemde dingen als iemand die de krant leest of met de make-up bezig is).
Sleutelwoord bij die gesprekken is "intensief". Een stevige discussie in de auto is echt linke soep.
Linke soep als je tegelijkertijd een actie moet uitvoeren waar je je op moet kunnen concentreren.
Als je op de snelweg rechtdoor op cruise control zit en de volgende afslag is 10km verder dan is dat echt geen linke soep.
Als je op de snelweg rechtdoor op cruise control zit en de volgende afslag is 10km verder dan is dat echt geen linke soep.
Wel als er op dat moment iemand jouw baan op komt na een inhaalmaneuvre of om nog gauw die vrachtwagen in te kunnen halen voordat jij (met je 40km/h harder) het gat dicht, en mensen doen dat meestal op het moment dat jij daarvoor echt je snelheid moet aanpassen.
Een bijrijder ziet dat je bij een complexe kruising komt, of moet gaat invoegen op een drukke snelweg of iets dergelijks. Dus die zal het gesprek automatisch even pauzeren en daarna pas doorgaan.
Reken daar maar niet op (heb ik helaas ervaring mee).
Houdt er maar rekening mee dat
- net op dat moment de kinderen op de achterbank beginnen te jengelen.
- net op dat moment er een wesp rond je oren begint te zoemen of dat die een kraag, broekspijp of mouw wilt binnenkruipen.
Als je in het verkeer iemand tegenkomt die vreemd gedrag op de weg vertoond dan is het 9 van de 10 keer iemand met een telefoon in zijn hand.
Steeds vaker, maar geen 9 van de 10 keer. Er zijn trouwens ook al constateringen geweest van mensen die tijdens het rijden bezig waren met haar kammen, scheren, ogen opmaken en tanden poetsen.
Nooit iemand die een broodje eet
In Frankrijk mag dat ook niet, drinken of eten evenmin.
of de verwarming aanzet.
Ook dat is in sommige auto's inmiddels levensgevaarlijk.
Is een wesp een bijrijder?
Zijn jengelende kinderen op de achterbank bijrijders?
Wil je beweren dat we allemaal in ons eentje in de auto moeten gaan zitten omdat het anders levensgevaarlijk is? Of net zo gevaarlijk als een telefoon in je hand gebruiken?
De werkelijkheid laat zien dat daar geen sprake van is.
Er zijn trouwens ook al constateringen geweest van mensen die tijdens het rijden bezig waren met haar kammen, scheren, ogen opmaken en tanden poetsen.
Ja, die heb ik zelf ook gemeld en kom ik regelmatig tegen en met name op de ring van Amsterdam.
Maar nog steeds vormen die samen die 1 op de 10 tegenover de 9 op de 10 die een telefoon in de hand hebben.
In Frankrijk mag dat ook niet, drinken of eten evenmin.
Lees je uberhaupt wel wat ik zeg? Blijkbaar niet.
Is een wesp een bijrijder?
Is een wesp een bijrijder? Geen idee of je dat zo kunt stellen. Wel weet ik dat er al mensen verongelukt zijn omdat ze er een in de cabine hadden.
Zijn jengelende kinderen op de achterbank bijrijders?
Volgens mij wel. Maar dat een bijrijder bij een gevaarlijke situatie zijn gesprek dus niet pauzeert en dus afleid heb ik dus meegemaakt.
Wil je beweren dat we allemaal in ons eentje in de auto moeten gaan zitten omdat het anders levensgevaarlijk is?
Dat hangt dus af van de bijrijder, van de bestuurder, van de hulpmiddelen die mogelijk in de auto ingebouwd zijn (sommige auto's maken dus automatisch een noodstop), enzovoorts. Je kunt dat niet allemaal in wetten vangen, en toch proberen sommige wetgevers dat wel. In Frankrijk mag je als bestuurder dus ook het scherm van de telefoon (of tablet) van je bijrijder niet zien (er is weer wel een uitzondering voor een navigatieapparaat). Er zijn ook landen waar er niemand in de auto mag bellen, ook de bijrijder of iemand op de achterbank niet, niet tijdens het rijden en zelfs niet stilstaand, behalve als de portieren open staan.
Of net zo gevaarlijk als een telefoon in je hand gebruiken?
Dat punt heb ik helemaal niet benoemd. Ja dat het gebeurt, zie ik helaas regelmatig. Automobilisten letten daarbij echter nog wel enigszinds op de weg fietsers al helemaal niet.
Ja, die heb ik zelf ook gemeld en kom ik regelmatig tegen en met name op de ring van Amsterdam.
Ik niet, ik kom daar niet. Wel heb ik regelmatig nieuwsartikelen hierover gelezen, vooral uit de tijd voor de smartphone.
De werkelijkheid laat zien dat daar geen sprake van is.
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20190712_04507659
https://www.tubantia.nl/a...t-water-belandt~ace00fca/
https://www.omroepzeeland...Auto-van-de-weg-door-wesp
https://www.112brabant.nl...l-auto-ramt-lantaarnpaal/
https://www.bndestem.nl/o...taarnpaal-omver~abc5f2c6/
https://www.bd.nl/waalwij...landt-naast-a59~ace00fca/
(Eerste en laatste zijn hetzelfde voorval)

https://www.leidschdagblad.nl/cnt/dmf20200723_64095867
https://www.autoweek.nl/a...einvloedt-rijvaardigheid/
http://www.autoforum.be/f...eving/56836-ongeval/page4

Alles dat afleiding kan veroorzaken kan een ongeluk veroorzaken. Een en ander hangt af van hoe vaak het voorkomt, en of er eenvoudig wetgeving voor gemaakt kan worden. Autorijden met alcohol op is eenvoudig te constateren (blaastest, bloedproef) en ook op diverse soorten drugs kan men eenduidig testen, en dus verbieden en handhaven. Autorijden als men oververmoeid is, is een stuk lastiger te testen. Hoe vermoeid iemand is kan je niet meten. Iemand kan zijn laatste werkdag voor de vakantie extra lang hebben doorgewerkt om een bepaalde taak af te hebben, en daarna 's nachts in één ruk door willen rijden naar de costa del sol, totaal onverantwoord. Iemand kan een 24-uurs-shift gedraaid hebben in een ziekenhuis en zwaarvermoeid in de auto naar huis stappen. Hierop valt feitelijk niet te controleren.
Voor vrachtwagens en bussen is er wel een rijtijdenwet die men probeert te handhaven met tachografen (wat te omzeilen is) en tegenwoordig met een digitaal rijbewijs.

[quote]Ja, die heb ik zelf ook gemeld en kom ik regelmatig tegen en met name op de ring van Amsterdam.
Maar nog steeds vormen die samen die 1 op de 10 tegenover de 9 op de 10 die een telefoon in de hand hebben.
Telefoon in de hand houden is een vrij recent verschijnsel, en zeker met de smartphone (appjes, fb) is de verleiding voor sommigen groter dan ooit. Dat men de gevaarlijke handeling beboet is dus zinvol.

Die gevaarlijke handeling is echter niet zozeer het vasthouden zelf, maar het gebruiken, om te appen, om te bellen. Als je telefoon gaat en je geeft die aan je bijrijder zodat die het gesprek op kan nemen, dan houd je de telefoon ook vast. Als je de telefoon van je broekzak naar je jaszak verplaatst omdat die is gaan irriteren, houd je de telefoon ook vast. Beide handelingen hoeven echter niet gevaarlijk te zijn. Echter op het gebruiken zelf is nauwelijks te handhaven, op vasthouden wel, en dat is - lekker makkelijk - een Mulder-overtreding (levert de overheid geld op) terwijl het kapstok-artikel 5, waar haar kammen, scheren, ogen opmaken, tanden poetsen, of in een Tesla 3 de intervalstand bedienen dus niet met een Mulder-schikking afgedaan kan worden, wat de constaterende politieagent een hoop werk kost en waarvoor de overtreder voor zal moeten komen, wat de staat dus klauwen met geld kost.
Lees je uberhaupt wel wat ik zeg? Blijkbaar niet.
Je reageert op dat ik schrijf dat je in Frankrijk niet mag eten of drinken achter het stuur. Jij schrijf daarvoor dat je 9 op 10 keer dat iemand vreemd gedrag vertoont dat is met een telefoon in de hand, nooit iemand die een broodje eet.
Nu wetgevers proberen gevaarlijke handelingen te verbieden, en gaat daarin soms te ver. In theorie kan dat broodje eten achter het stuur, of een bak koffie dringen inderdaad een gevaarlijke situatie opleveren, in de praktijk heb ik beiden in het verleden al heel vaak gedaan (vaker als een telefoon bediend) zonder dat dit gevaar oplevert. Ja het kan zeker niet overal. Feit is gewoon dat je niet alles met wettelijke regels en controleerbaar kunt afvangen, je zult altijd deels moeten vertrouwen op het gezonde verstand van de bestuurder (ook al is dat soms dus ver te zoeken) en dan nog is niet alles te ondervangen. Hoe zinvol is een wettelijk verbod op het aanwezig zijn van een wesp in de auto?
Hoe handhaaf je een verbod op niesbuien in de auto?
En dan, als iemand schrikt van een opvliegende vogel, hoe ga je daar een wetsovertreding van maken?
Ik denk dat we het eigenlijk helemaal met elkaar eens zijn.
Je kunt niet voor alles regeltjes maken. En wetten maken die niet te handhaven zijn is ook niet zinvol.

Dus richt je je op de dingen die duidelijk veel gevaar opleveren en veel gebeuren: gebruik van een telefoon.
En dat handhaaf je door het vasthouden van het ding te verbieden.

En daarmee heb je dan niet al die andere mogelijk denkbare situaties te pakken die kunnen afleiden, maar die pak je in kapstok artikelen.
En als er andere een situatie komt die veel gevaar levert en ook heel veel voorkomt dan kun je daar een nieuwe regel voor verzinnen.
Ik denk dat we het eigenlijk helemaal met elkaar eens zijn.
In veel opzichten zeker.
Je kunt niet voor alles regeltjes maken.
Klopt, en soms probeert een wetgever dat toch en gaat die daarin eigenlijk gewoon te ver.
Als voorbeeld daarvan (naar mijn mening):
- verbod te eten en drinken tijdens het rijden in Frankrijk
- verbod een telefoon-, tablet of ander scherm te kunnen zien in Frankrijk dit is in Luxemburg
Frankrijk gaat nog verder, het toestel mag niet binnen je gezichtsbereik zijn, dus ook niet de achterkant of de zijkant.
- verbod voor alle passagiers in de auto om de telefoon te gebruiken zolang de auto niet stilstaat en niet alle portieren geopend zijn (ik weet niet meer welk land dit was, kan ik niet terugvinden, zou ook inmiddels veranderd kunnen zijn)
En wetten maken die niet te handhaven zijn is ook niet zinvol.
Heel veel wetsartikelen komen pas in aktie als iets al is fout gelopen, er wordt niet op gehandhaafd, maar als het fout gaat, wijzen ze wel de schuldige aan. Een wet die wel te handhaven is, is uiteraard makkelijker voor politie en overheid, al is de vraag of je er iets aan hebt als
- de bevolking massaal geen nut in de wet zien, en zich er dus eigenlijk gewoon niet aan willen houden
en
- de pakkans desondanks verwaarloosbaar is (bv door gebrek aan politie/mankracht,
dan gaat het verhogen van de boete ook niet helpen.

Uiteraard kan het zijn dat het nut van die wet inzien een kwestie van tijd is. Het heeft heel lang geduurd voordat niet drinken als je nog moest rijden de norm werd, maar dat gaat niet op voor alle regels.

Als jij ergens bij een stoplicht komt dat op rood staat, en door een defect blijft die op rood staan, minutenlang, dan mag je niet besluiten door te rijden, en meestal mag of kun je ook niet keren. Strikt juridisch gezien moet je daar dan blijven staan met je auto totdat een verkeersregelaar het overneemt, of het stoplicht uitgeschakeld wordt. Dat kan dus pas zijn de volgende werkdag 9:00h na weekend en feestdagen.

Daarnaast, maar we hebben ook kapstokartikelen zoals Art.5. en in het binnenvaartpolitieregelement artikel 1.4 (sinds 1983, in het daarvoorafgaande vaarregelement (1965-1984) artikel 4). Maar lees dan OOK artikel 1.5
Dus richt je je op de dingen die duidelijk veel gevaar opleveren en veel gebeuren: gebruik van een telefoon.
En dat handhaaf je door het vasthouden van het ding te verbieden.
Nederland gaat mijns inziens eigenlijk ook al te ver met het verbod op vasthouden, maar dat is een gevolg van het anders niet kunnen handhaven. Vasthouden wel toestaan maar in de hand gebruiken niet, is niet te controleren. In zo'n situatie kun je dus alleen maar hopen dat de controlerende agent inderdaad ziet dat er sprake was van verplaatsen van het toestel om een gevaarlijke situatie te vermijden (een constant rinkelende telefoon werkt ook afleidend, en dus kan je beter je bijrijder laten opnemen of de telefoon laten uitzetten, een telefoon die verkeerd zit in de broekzak waardoor je ongemakkelijk zit werkt afleidend en kan tot spiervermoeidheid lijden) maar als je in zo'n geval een dienstklopper/regelneuker treft ...

Dat dit dus ook echt fout gaat is te zien in het Tweakers artikel uit 2017 waarin zelfs een kantonrechter oordeelt dat het aanraken van een die in een houder zit, ook geldt als vasthouden.

Als je de achterliggende detaïls van die zaak erbij zoekt, dan is duidelijk dat de desbetreffende bestuurder duidelijk afgeleid was. Het desbetreffende politieteam had in dit geval dus gewoon die bestuurder moeten aanhouden en op grond van kapstok-artikel 5 moeten beboeten. Dat is helaas voor de agenten meer werk dan een mulderboete, en kost de staat geld (in tegenstelling tot die mulderboete) maar dat had de betrokkene wel een duidelijker geconfronteerd met zijn verkeerde gedrag. In hoger beroep heeft de betrokkene later gewonnen en dat heeft de staat dus uiteindelijk nog meer gekost. Zowel de agenten als de kantonrechter waren hier getroffen door beroepsdeformatie.
En daarmee heb je dan niet al die andere mogelijk denkbare situaties te pakken die kunnen afleiden, maar die pak je in kapstok artikelen.
Zoals ik boven heb proberen aan te geven kun je ook ondanks kapstokartikelen met situaties te maken krijgen waar ook die kapstokartikelen geen uitsluitsel geven.
En als er andere een situatie komt die veel gevaar levert en ook heel veel voorkomt dan kun je daar een nieuwe regel voor verzinnen.
Dat heeft men dus willen doen met het gebruik van een mobiele telefoon achter het stuur, en dat heeft dus dat verbod op vasthouden opgeleverd. Helaas is er geen fijngevoeligere oplossing. We zullen het daar mee moeten doen, maar we moeten wel de beperkingen van dergelijke regels onderkennen.
In die zin zou het dus eerlijker zijn om ook alle interactie met infotainmentsystemen (en telefoons in houders) te verbieden tijdens het rijden. Maar dit zal niet meer gaan, nu meer en meer auto's hun functionaliteit verplaatsen naar touchscreens en 1 centrale plaats. Zo kan ik in mijn auto (Citroen C5 Aircross) de verwarming enkel bedienen via het touchscreen. Je gaat niet de auto aan de kant zetten enkel om je verwarming aan te passen. Tesla maakt het nog bonter door zelfs de ruitenwissers enkel te laten bedienen door interactie met een touchscreen..
Dat zouden ze gewoon moeten verbieden. Ik snap echt niet hoe er het vroeger (bijna?) verboden was om tekst op de radio te tonen omdat dat te afleidend was en nu alles gewoon via een touchscreen gaat. Zo'n druk- of draaiknop kun je nog bedienen zonder er naar te kijken, maar met een touchscreen (waarbij je meestal ook nog eens ergens in een menu moet gaan) gaat dat echt niet. Verplicht knoppen voor de essentiële functies en de automakers zullen niet anders kunnen doen dan volgen.
Instellen op een los scherm (al dan niet in een drager) mag sowieso niet of het nou een tomtom is of een telefoon en dat verschil ziet hij wel
Een Tesla is 1 grote mobiele telefoon met touchscreen. Dus non-stop boetes als Tesla rijder? :P
Het is wel aangetoond dat het autorijden minder veilig maakt. Maar aangezien het ingebouwd is is het gewoon toegestaan. Dus nee tesla rijders krijgen dan niet opeens aan de lopende band (wat doe je überhaupt in de auto als het aan de lopende band is) boetes.
Ook in de Tesla is het meeste prima via het stuur of voice te bedienen. Het touchscreen hoef je praktisch niet aan te raken tijdens het rijden. Omdat het touchscreen zo groot is en de touch targets (knoppen) zo groot zijn is als je toch iets moet doen tijdens het rijden het een stuk makkelijker en trefzekerder.
Zoals met alle niet-tactiele dingen, je moet tóch kijken.
Hoe groot of klein het scherm ook is, je kan niet voelen of je juist zit. Enige jaren geleden kon ik in een Volvo V50 met een rare joystick achter het stuur nog bijna blind m'n GPS bedienen. Los van het schermpje kijken dan ;)

Nu moet je al vér van de weg voor je wegkijken om je cabinetemperatuur aan te passen.
Voice button op stuur, om andere temperatuur of voorruit/achterruit verwarming vragen. Werkt perfect.

Multimedia zit volledig op het stuur met dedicated controls, de rest werkt met voice of gewoon zonder instellen al prima.
Werkt allemaal prima. Totdat je de interval snelheid van je ruitenwissers wilt aanpassen.
Dan moet je naar het touchscreen en daarbij is iemand in Duitsland met zijn Tesla van de weg geraakt.

Dat soort cruciale zaken hoort niet op een touchscreen in het midden.
Werkt niet in alle auto's even goed. Verre van. Goeie kans ook dat het meer moeite vraagt om de boodschap aan het systeem over te brengen dan een knopje in te duwen.

Hoe herkent het systeem dat iemand in een Toyota Yaris niet aan een scherm knoeit maar aan een fysieke knop?

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 23 juli 2024 21:03]

Dat heeft mijn auto ook, maar ik rij een Renault en dan weet je het wel: totaal onbruikbaar...
Andere merken hebben zoals hierboven genoemd ook al meer dan genoeg (oftewel: teveel) functies in een scherm geïntegreerd.

Hoe ziet het systeem trouwens dat je iets aan je navigatie doet en niet aan een fysieke knop voor de verwarming draait, vlak onder het scherm? Of mogen we de airco op een hete dag ook niet meer bijregelen?
Een oncomfortabele cabine leidt ook tot slecht rijgedrag.

[Reactie gewijzigd door Arrigi op 23 juli 2024 21:03]

Een telefoon in een houder mag je gewoon bedienen.
Leesvoer (af en toe wat klikken mag wel, als de situatie het toe laat)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 21:03]

Dan heb je niet opgelet, want die uitspraak is al lang teruggedraaid.

https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto
U mag uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem niet vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 21:03]

I stand corrected:
Let wel:
U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren
Mag nog steeds niet van alles gaan zoeken en instellen, maar dat komt meer uit de algemene wetten dat je geen gevaarlijke situaties mag veroorzaken.Dit had ik ook bij mijn eerder bericht bij gezet (maar pas later)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 21:03]

Op het woord “Bijvoorbeeld” kan de politie niet handhaven. Dus het mag.

Als het gevaarlijk weggedrag veroorzaakt dan hebben we inderdaad gewoon het (kapstok)artikel 5.
Op het woord “Bijvoorbeeld” kan de politie niet handhaven. Dus het mag.
A ) Dit is niet de wettekst maar een samenvatting
B ) Wetten hebben vaak een toelichting, die geeft aan in welke orde je moet denken.
Als er dit zou staan zou geen jurist zeggen dat je gewoon van alles mag gaan opzoeken, intypen etc.

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 21:03]

Echter:
Niet handheld bellen achter het stuur

U mag uw mobiele telefoon, muziekspeler, tablet of navigatiesysteem niet vasthouden als u uw auto bestuurt. U mag deze apparaten ook niet klemmen tussen uw oor en schouder. U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren. Ook mag u spraakbediening gebruiken.
https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto
In NL is dat toegestaan, in BE is dat niet toegestaan.
In België mag dat ook gewoon: “behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruikmaken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”

Dus telefoon in houder mag je in principe bedienen (zolang je je voertuig onder controle hebt). Ik dacht juist dat het in Nederland niet toegelaten was om een telefoon in de houder te bedienen.
Een groot verschil tussen smartphone en ingebouwd touchscreen is dat de auto met touchscreen de typegoedkeuring heeft gekregen. Dat is de wettelijke basis waarom je wel het touchscreen in de auto mag bedienen. Daar kan je van alles van vinden maar als het een probleem was geweest had de typegoedkeuring niet gegeven moeten worden.
Neen, dat is niet correct. Je mag in BE het touchscreen enkel bedienen wanneer je niet aan het verkeer deelneemt. Met andere woorden: wanneer je niet op de rijweg staat.
Ik denk niet dat dit correct is. Er staat nergens iets van het gebruik van een touchscreen. FYI: deze regels gelden ook voor fietsers.

Als eerste is er het algemene artikel 8.3 in onze wegcode, een catch – all bepaling die zegt dat je altijd je voertuig onder controle moet hebben. (los van of het nu gaat over een smartphone of een broodje dat je achter je stuur eet)

“Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.”

Naast de algemene bepaling heeft onze Wegcode ook een artikel specifiek voor het gebruik van een gsm of smartphone in de auto, artikel 8.4:

“Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.”

https://wegcode.be/wetteksten/secties/kb/wegcode/108-art8
In die zin zou het dus eerlijker zijn om ook alle interactie met infotainmentsystemen (en telefoons in houders) te verbieden tijdens het rijden. Maar dit zal niet meer gaan,
Dus wat wil je nu eigenlijk? ;)
Dat er een uitbreiding komt op het bestaande wetsartikel om het weer relevant te maken met de huidige tijd of het laten te vervallen en artikel 5 laagdrempeliger maken.
Dat er een uitbreiding komt op het bestaande wetsartikel om het weer relevant te maken met de huidige tijd
Stel eens iets voor..
Het is toch een kleine moeite om even een paar minuten ergens te stoppen, waar dat mag(!), je zooi in stellen? Je navigatie instellen voor dat je weg gaat is prima te doen bijvoorbeeld. Ik als fietser mag mijn mobiel, om welke reden dan ook, ook niet bedienen op de telefoon, boete van €95,- Waarom zou een automobilist dat wel mogen?

Even in de berm of zij straat gaan staan als dat veilig kan zou geen probleem moeten zijn, en als je haast hebt had je maar eerder moeten vertrekken en anders maar accepteren dat je een foutje hebt gemaakt en dat je wat later bent dan geplant. allemaal niet zo lastig mensen denken gewoon te lastig.

Maargoed, mensen behalen 1x hun rijbewijs en laten de wet geving dan voor wat het is en doen er niets meer mee. Ergens ben ik van mening dat je een examen moet doen als je je rijbewijs wil verlengen om te beoordelen of je de wetgeving wel voldoende kent. Wordt me iets te vaak bijna aangereden op wegen waar ik voorrang heb. Het niet verlenen van voorrang op een voorrangsweg is strafbaar. Uiteraard is er ene uitzondering als de persoon die voorrang zou hebben jou op eigen keuze voor laat. Om maar even iets te noemen natuurlijk :)
Anoniem: 411179 @Wulffje16 december 2020 09:04
Als dit systeem zonder foutenmarge het onderscheid kan maken tussen een hand die op de versnellingspook zit om van versnelling te veranderen, en een hand die een smartphone op het dashboard aan het bedienen is, prima voor mij.

Ik vraag me zelf ook dagelijks af welk bericht zo dringend kan zijn dat het beantwoord moet worden tegen 120 km/u op de snelweg, idioot gewoon. Maar ik wil ook niet elke zoveel weken een boete moeten aanvechten omdat ik van versnelling wisselde.

EDIT: Zolang de finale beslissing door mensen wordt genomen, lijkt dat wel snor te zitten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 411179 op 23 juli 2024 21:03]

Gezien er inderdaad een finale beslissing is door een agent neem ik aan dat deze inputs terug aan de AI geleverd worden. Een beetje zoals Google met hun captchas beeldherkenning optimaliseerde. Uiteindelijk wordt het systeem er beter van.
als je ten allen tijde '2 handen op het stuur nodig hebt om behoorlijk te sturen' dan denk ik dat je in het geheel niet geschikt bent om te autorijden. Je zit dan echt op het alleruiterste van je kunnen, en zodra er ergens een situatie ontstaat die op een andere manier je vaardigheden of aandacht nodig heeft, heb je die niet meer 'over' en gaat het dan fout...
Iedereen heeft het nodig om adequaat te kunnen reageren, als je dat niet snapt zou ik mijn rijbewijs maar inleveren :+

(hoogmoed komt voor de val)

[Reactie gewijzigd door pookie79 op 23 juli 2024 21:03]

dat is m'n punt net natuurlijk... Als alle aandacht die je hebt bij die 2 handen op het stuur moet zijn, dan heb je echt niks over om adequaat te reageren als het noodzakelijk is...
Je moet je aandacht ook niet bij je handen houden, maar op de weg.
Kreeg laatst een C4 Cactus als leenwagen... Hier zit zelfs de temperatuur op je digitale scherm... Ben het totaal met je eens dat je niet moet ''spelen'' op je scherm/telefoon... Maar hoe kan een camera onderscheid maken tussen de temperatuur instellen of andere actie? Of een mens die diezelfde foto bekijkt?

[Reactie gewijzigd door Awesomo4k op 23 juli 2024 21:03]

Je navigatie stel je over het algemeen in voor je vertrekt, niet tijdens het rijden. In vele landen is het ook niet toegestaan om als bestuurder je navigatie te bedienen tijdens het rijden.

Wanneer het rijgedrag zichtbaar in het geding komt is het soms al te laat. Dat is zeggen als dat je enkel maar mensen moet aanspreken op hun gedrag als ze al een ongeval hebben veroorzaakt. Jij wil dus niet preventief optreden. En als je niet preventief optreed dan zal je ook nooit het gedrag van mensen veranderen.

Of de wetgeving achterhaald is of niet maakt niet uit. De wet is de wet en iedereen heeft zich er aan te houden. Overtreed je de wet en wordt je beboet, dan is dat in de eerste plaats door je eigen toedoen. Zeker in dit soort omstandigheden waar iedereen de wet goed genoeg kent.

Het bedienen van een telefoon in een houder is in België niet expliciet verboden, maar daarom ook niet automatisch toegestaan. Hoewel het in handen hebben van een telefoon bij wet verboden is, stelt de wet net datgene wat jij ook wenst: strafbaar stellen wanneer iemand aantoonbaar zijn voertuig niet onder controle heeft. En ja, er zijn in België al mensen beboet omdat zij als bestuurder iets aan het eten waren.

Artikel 8.3 van de wegcode stelt namelijk:
Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.
Iemand die zijn handen niet aan het stuur heeft en zijn aandacht niet bij het rijden houdt is per definite niet in staat om alle nodige bewegingen uit te voeren en zijn voertuig (of dieren) goed in de hand te hebben. Zelfs een slok water uit een fles drinken is niet toegestaan zolang je aan het verkeer deelneemt. Dit betekend dat als je in België in de file stil staat, of voor een rood licht stilstaat je nog altijd niets in handen mag hebben. Ken iemand die een boete heeft gekregen voor GSM gebruik achter het stuur terwijl deze stil stond voor een rood licht.
Euhm ... als je ziet hoeveel ongevallen er veroorzaakt worden door smartphone gebruik dan durf ik niet zeggen dat dit gewoon is om geld in het laatje te brengen maar dat er echt wel een probleem is.
Ongelukken die veroorzaakt zijn door een smartphone te gebruiken in een houder worden ook meegeteld.

Bij een verkeersongeluk waarbij er sprake is van verwijtbare schuld wordt altijd de mobiele telefoon bekeken en of er interactie is geweest. Dit wordt naast de tijden van de “lussen” die onder de grond zitten (en de verkeerslichten automatisch op groen zetten bij geen verkeer, etc.).

Dit staat echter helemaal los van of ze de telefoon in de hand hadden of niet. Je kunt dus niet afleiden aan dit cijfer hoeveel mensen strafbaar zouden zijn voor het vasthouden van een mobiele telefoon.
Euhm ... als je ziet hoeveel ongevallen er veroorzaakt worden door smartphone gebruik dan durf ik niet zeggen dat dit gewoon is om geld in het laatje te brengen maar dat er echt wel een probleem is.
Als jij je smartphone in je broekzak hebt zitten als je begint te rijden, en na een kwartier of half uur begint die te irrriteren omdat hij overdwars zit, mag je dus in Nederland de smartphone niet uit je broekzak halen om in je jaszak te steken.
Dan heb je het dus totaal niet over het gebruik van dat ding.

Als je met die smartphone nog steeds in je broekzak nergens kunt stoppen (en in sommige provincies heb je echt lange stukken zonder parking of afslag) dan kan dat dus ook gevaarlijk worden.

Waar het op neerkomt is dat de wetgever in Nederland zich heeft gerealiseerd dat er op het gebruik nauwelijks te handhaven valt, maar dat handhaven op vasthouden relatief gemakkelijk is en dus heeft men voor dat laatste gekozen. Daarmee voorkom je een stuk discussie, maar anderzijds is die regelgeving in sommige situaties dus ook onnodig streng.

Daarnaast zijn er dus in Nederland ook al mensen beboet voor vasthouden terwijl ze geeneens een telefoon in hun hand hielden, enkel zag de politie iets blinken als ze met hun hand bij hun oor zaten.
Sorry maar wanneer je tijdens discussies over mobiel gebruik op de weg nog "geld in het laatje" gaat roepen begrijp je niet wat voor uitdaging het is om verkeersveiligheid te handhaven. Constatering van artikel 5 is een arbeidsintensief proces en zal de huidige enorm lage pakkans nog vele malen verlagen. Nu is een simpele observatie 'telefoon in de hand' voldoende voor een beboeting en zelfs dan is het risico zeer klein om hier daadwerkelijk een boete voor te krijgen.

De regel is simpel en natuurlijk met opzet zo gedaan, wanneer je namelijk moet discussiëren of je een spotify playlist selecteert of een bericht aan het sturen bent is dat natuurlijk een vrijbrief voor dergelijk gedrag. En het gaat hierbij om afleiding, iedereen weet en begrijpt dat wat voor handeling je ook doet met je mobiel dat dat afleid. En dat leid niet bij iedereen tot gevaarlijk weggedrag totdat zich een onverwachte situatie voordoet.

Dus rustig met 100 op de snelweg, cruise control met een telefoon in de hand zou volgens jou moeten kunnen wanneer je daar niemand mee in gevaar brengt? W.b.t. de wet, zoals iemand anders ook al aangaf, alle auto's op de Nederlandse wegen hebben een typegoedkeuring wat wil zeggen dat bediening van alle elementen in de auto mogen, ook tijdens het rijden. Veel fabrikanten hebben al ingebouwd dat je tijdens het rijden niet een nieuwe bestemming mag invoeren bijv., maar dat dat alleen via spraak kan.
Ik geef enkel de kromheid vak de huidige wetgeving aan. Het zou voor de verkeersveilig beter zijn als de dit zouden uitbreiden en/of koppelen aan gedrag.
Sommige dingen zijn verboden terwijl ze toch best vaak goed gaan. En terecht.
Een openbare weg is bijvoorbeeld geen schietbaan. "Dat er niemand loopt" betekent niet dat "het wel even kan".
En een telefoon vasthouden is eigenlijk ook zoiets: het moment zelf kan prima zijn, maar vaak is er een vervolgplan (telefoon bedienen, kabeltje erin doen) of iets onverwachts (telefoon valt) waardoor het gevaarlijk wordt.
En doel van de regels is o.a. gevaar voorkomen.
Als je jouw lijn zou doortrekken zou je nooit een overtreding hoeven te bekeuren (het ging toch goed allemaal?).
In Nederland heb je die catch-all wetgeving ook. Maar dan is de vraag, waarom heb je dan nog specifieke wetgeving nodig die het verbiedt om een telefoon vast te houden.

Nu weet ik niet hoe het precies in België zit, maar ik ben het eens met @MazeWing : Het is gewoon krom dat een telefoon vasthouden tijdens een gesprek bijvoorbeeld, waarbij je gewoon op de weg kan blijven letten, niet toegestaan is. Maar als hij in een houder zit, mag je wel gewoon een Sudoku erop oplossen of Whatsappen. (Alleen de catch-all wetgeving kan je dan nog op gepakt worden).
Voor de catch-all moet de politie aantoonbaar kunnen vaststellen dat je het verkeer in gevaar brengt. Voor de specifieke wetgeving geldt dat het verboden gedrag ten alle tijden als gevaarlijk beschouwt wordt. En dus dat er niet gediscusseerd kan worden in welke mate je het verkeer wel of niet in gevaar hebt gebracht.
Het is gewoon krom dat een telefoon vasthouden tijdens een gesprek bijvoorbeeld, waarbij je gewoon op de weg kan blijven letten, niet toegestaan is.
Smoesjes! Iedereen die veel op de weg zit weet dat de praktijk heel anders is. Bij iedereen die opvalt door hun weggedrag blijkt altijd dat ze een telefoon vasthouden.
Maar als hij in een houder zit, mag je wel gewoon een Sudoku erop oplossen of Whatsappen.
Nee dat mag je niet. Maar het is vrijwel onmogelijk om daarop te controleren.

Maar los daarvan. Als dat net zoveel zou gebeuren of zaken als je radio aanpassen net zoveel zou afleiden, waarom zie ik dat soort situaties dan nooit als iemand door zijn weggedrag opvalt?

Dit zijn gewoon smoesjes om je eigen kromme gedrag recht te praten.
Mijn eigen kromme gedrag? Mijn telefoon gaat gewoon bluetooth handsfree. Lijken mij verder ook gewoon feiten die ik noem. Je kan het oneens zijn met feiten, maar veranderd ze niet. Dat je dan er een persoonlijke aanval van moet maken zegt genoeg.
Precies! Enkel wanneer het rijgedrag dusdanig is dat er gevaar is zal worden opgetreden. Of wanneer er een reële kans is dat dit gaat gebeuren...

Er moet dan echter duidelijk worden vermeld wat dan daadwerkelijk het risico is en waardoor het zou kunnen dat het rijgedrag hier door wordt aangetast. Het OM is hier zeer strikt en het komt met regelmaat voor dat het alsnog geseponeerd wordt, aangezien het niet onomstotelijk is vast komen te staan dat er een daadwerkelijk risico was...
Wat is het verschil wanneer je in je hand je navigatie op je mobiele telefoon aan het instellen bent, of bezig bent je navigatie in te stellen op je infotainmentsysteem?
Bij het eerste heb je een elektronisch apparaat in je hand, bij het tweede niet.

Dat lijkt weinig verschil, maar iets in je hand hebben/houden en gebruiken is nog steeds meer afleiding dan een centraal systeem bedienen. Al moet je snel reageren dan moet je eerst wat je in je hand hebt neerleggen. Je kan het ook laten vallen, maar dat kan ook gevolgen van dien hebben, net waar het neerkomt.

Overigens kan je natuurlijk je smartphone gewoon in een houder stoppen en vanuit daar bedienen.
Zoals ik al vaker heb geroepen: ga handhaven zodra het rijgedrag (zichtbaar) in het geding komt!
Statistisch gezien gebeuren er significant meer ongelukken bij het gebruik van de smartphone achter het stuur. Dus nee. Het is hetzelfde als dat er een maximumsnelheid is waar je je aan moet houden, hoe (on)veilig je ook denkt te rijden.
Met de huidige technologie in de auto's en de verplaatsing naar steeds meer "touchscreen" om zelfs de meest basale functies te bedienen, is het verschil steeds kleiner en kleiner.
De wetgeving is in deze compleet achterhaald...
Of het moderne wagenpark voldoet niet goed aan de veiligheidseisen.
Tijdens het rijden een appel eten en ondertussen je infotainmentsysteem bedienen om een ander liedje op te zetten mag wel (mits je rijgedrag er niet onder te lijden heeft), maar tijdens het rijden je telefoon in je hand houden en op die telefoon exact dezelfde zaken doen, mag weer niet.
Dat is appels met smartphones vergelijken: het één hoef je niet naar te kijken wat je in je hand hebt, en het ander wel. Infotainmentsystemen zitten altijd op dezelfde locatie. Smartphones in de hand niet.
Maar het mag weer wel wanneer de telefoon in een houder zit.
Klopt, want dat maakt 'm gelijk aan een infotainmentsysteem (zeker met de grote smartphones van tegenwoordig).
Het is dus enorm meten met 2 maten op basis van een wet die gemaakt is toen de interactie van de telefoon (tijdens het rijden) was beperkt tot het typen van een sms (met T9 toetsenbord) of het bellen. Iedere vorm van interactie van de auto was destijds middels fysieke knoppen en buiten je telefoon had je praktisch geen afleiding tijdens het rijden. Anno 2020 kan dit haast niet verder van de realiteit liggen...
Je gebruikt iets met zoveel energie dat een mens niet kan behappen. Tijdens je rijlessen leer je ook enkel dat je op de weg moet letten. Als je afleiding nodig hebt tijdens het rijden is het beter om je rijbewijs in te leveren.

In deze is het net als met mensen die gezichtsmaskers maar niets vinden: je mag gerust een mening hebben, maar je mag daarop niet handelen. Ga de politiek in al wil je deze regels wijzigen, maar hou je in de tussentijd aan de regels en breng anderen anderen niet in gevaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 21:03]

Het probleem met "handhaven zodra het rijgedrag in het geding komt" is dat dit veel arbeidsintensiever is. Het simpelweg constateren van het feit of iemand een mobiel vastheeft, kan je in 1 fractie van een seconde doen en is ook aantoonbaar. Hier valt immers geen discussie over te voeren, het is geconstateerd en je ben in overtreding.

Bovendien is het al mogelijk om te handhaven als je 't rijgedrag in gevaar brengt, dus als jij je navigatie aan het instellen bent en daardoor gevaarlijk rijgedrag vertoond, kun je hiervoor ("gevaarlijk rijgedrag") verbaliseerd worden. Het gebruik van een telefoon is echter expliciet vastgelegd, dat zodra je 'm vasthebt je al verbaliseerd mag worden. Maar voor beide (navigatie/mobiel) geldt dat je rijgedrag hier niet door beinvloed mag worden. Zo dubbel als je suggereert is het dus niet.

Overigens is het instellen van je navigatie een onderdeel van het autorijden (maar doe dit als je stilstaat!), het gebruik van mobiel kan alleen maar afleiden en dient geen doel bij 't autorijden.
Volgens de Belgische wetgeving moet je ten allen tijde beide handen vrij hebben om je voertuig onder controle te houden.

Een infotainment systeem (of een GPS toestel, los, bijvoorbeeld) houd je niet in de hand, maar bedien je. Een mobiel apparaat in je hand blokkeert effectief 1 van je 2 handen.
8.3. Elke bestuurder moet in staat zijn te sturen, en de vereiste lichaamsgeschiktheid en de nodige kennis en rijvaardigheid bezitten. Hij moet steeds in staat zijn alle nodige rijbewegingen uit te voeren en voortdurend zijn voertuig of zijn dieren goed in de hand hebben.

8.4. Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen gebruik maken van een draagbare telefoon die hij in de hand houdt.
Uiteraard is je GPS liggen instellen en even door Spotify gaan om de juiste playlist te zoeken op je (op je voorruit gemonteerde smartphone) niet aan te raden, maar dat mag in principe wel. Het is gewoon heel lastig om te verbieden dat de chauffeur zijn handen van het stuur (of de versnellingspook) haalt. En hoe ga je bewijzen dat je een infotainmentsysteem bedient? Vaak staat er een fysieke bedieningsknop op het stuur of in de middenconsole? mag dat dan wel? En wat dan met handenvrij bellen? Want ook dat is een afleiding.
Wanneer je gaat handhaven op het moment dat het aan rijgedrag te zien is dat je bent afgeleid, gaan mensen proberen dat te voorkomen. Wat je wilt is dat mensen niet worden afgeleid. Dus, handen af van je mobiel. Voordat je gaat rijden stel je je bestemming in op je tel of navigatie.
Daarbij, als een agent ziet dat je over de weg slingert kan hij je nog steeds een bekeuring geven, ongeacht of je een appel aan het eten bent of iets anders.
Besef je dat tijdens het rijden de aandacht volledig op de weg gericht moet zijn en op je medeweggebruikers. Besef je ook dat een fractie van een seconde niet opletten ervoor kan zorgen dat jij of je medeweggebruiker(s) wellicht niet meer thuis kunnen komen daardoor...
De wet is duidelijk. Een appel eten mag niet, infotainment bedienen via touch screen ook niet. “Simpel gezegd: niks mag achter het stuur, behalve je stuur vasthouden en je focussen op de weg”. Handelingen die zorgen voor afleiding kunnen beboet worden.

De politie is dus al enorm laks tegen overtreders, want ik zie constant mensen rijden met hun neus in een smartphone. Een automatisch systeem zal nog steeds zeer laks zijn...
Een infotainment systeem bedienen mag echter wel (althans in België). Het zou ook van de malle zijn dat je je airconditioning of parkeersensoren niet mag aan/uitzetten via het ingebouwd touchscreen of de verwarming niet even mag instellen zodat ie op de voorruit blaast omdat je voorruit aan het aandampen is.

Zolang je dat infotainment systeem niet in je hand houdt, is er geen vuiltje aan de lucht.
Ik haal dit uit een verklaring van de politie (Belgïe). Het mag niet, maar dat wil niet zeggen dat je er een boete voor krijgt.

Een appel eten of een snoepje zullen ze sneller door de vingers zien dan een pak friet met vleesje. Je verwarming verzetten neemt 2 seconden in beslag, maar 5 minuten over de weg zwalpen om een adres te vinden ook al is het handen vrij ... resulteert volgens mij in een boete indien ze je achtervolgen (de camera's van het artikel zullen vergevingsgezinder zijn gezien de momentopname).
In België is de wet simpel:
  • Het mag, je kan er niet voor beboet worden
  • Het mag niet, je kan er voor beboet worden
20 minuten je GPS instellen zit in de eerste categorie. Het zwalpen over de weg mag dan weer niet, dáár kan je wel voor beboet worden.
Er zouden ook veel strengere regels moeten komen voor autofabrikanten. Al dat touch-gedoe is niet blind te gebruiken. Men moet steeds de ogen van de weg halen. Als dit enkel voor navigatie of iets is wat je voor de rit (of door spraak) kan doen is dit nog oké, maar tegenwoordig is dit voor de airco, het volume, de achterruitverwarming zit in een menuutje, ..
Ook haptic feedback op een stuur is niet blind te gebruiken, je weet niet exact op welk knopje of deel van het knopje je zit.

Het kan toch zo moeilijk niet zijn om een aantal basiselementen vast te leggen dat die steeds met een fysieke knop moeten bediend worden, want hier wordt niemand beter van.
Een fysieke knop gaat volgens mij ook langer mee, dus over 10-15 jaar zitten we nog met een gigantische afvalberg door deze 'innovaties'.
Het verschil tussen de touchscreen in je auto en je telefoon is dat de auto interface door een keuring is geweest en niet voorzien mag worden van storende of afleidende elementen. Je telefoon met Whatsapp staat vol te knipperen met notificaties, berichtjes van bekenden die nu gelezen moeten worden en reclames. Heb het al vaak gezien dat mensen in de file zo op gaan in hun telefoon dat ze veel te laat door hebben dat het verkeer weer op gang komt (en daardoor hinderlijk lang stil blijven staan).

Daarnaast is niet alles wat je technisch gesproken mag doen een goed idee. Ik kan met een muiswieltje op het stuur een stukje muziek van een volle usb stick starten in de auto, maar besef me wel degelijk dat het niet handig is de playlist te browsen tijdens het rijden omdat je aandacht dan niet voor 100% naar de weg gaat. Het is niet verboden, maar ik begrijp niet dat mensen zo'n moeite hebben met bedenken dat zoiets niet handig is.
Ik dacht dat men in Duitsland het bedienen van het infotainment systeem met de handen los van het stuur ook wou verbieden (of dat het zelfs al verboden was). In mijn nieuwe wagen kan ik voicecommands gebruiken om de (ingebouwde) navigatie aan te sturen. En op zich werkt dit redelijk goed moet ik zeggen.
Ook het digitale dashboard wint terrein, en ik vind het een zaligheid dat de navigatie nu voor mij staat ipv naast mij.
Wat is het verschil wanneer je in je hand je navigatie op je mobiele telefoon aan het instellen bent, of bezig bent je navigatie in te stellen op je infotainmentsysteem?
Is het relevant?
Navigatie instellen, wel of niet op het infotainment systeem, is tijdens het rijden sowieso geen goed idee.
In beide gevallen is het geen goed idee. Maar het ene niet goede idee is strafbaar en het andere niet goede idee niet...
(Beroeps-) Chauffeurs die de krant lezen op het stuur,
Linker voet op dashboard want automaat,
Kletsen / discussiëren met passagier(s),
Kinderen op de achterbank stil houden,
Lippenstift / oogschaduw opdoen,
Shagje draaien,
(Fast-) food,
Oordopjes (met muziek) in,
Rijden met hoge hakken,
Jas aan / uit trekken,
Legio voorbeelden van dingen die ook afleiden / gevaarlijk zijn maar dagelijks in het verkeer te zien zijn.
Het is helemaal niet zo moeilijk: Tijdens het rijden bedien je geen telefoon of touchscreen. Klaar. Dat is het.

Alle bedieningselementen die verstopt zitten in een touchscreen zul je de auto voor aan de kant moeten zetten, want je wordt een gevaar als je dat niet doet. Knoppen zitten immers telkens ergens anders op een touchscreen en zijn daarmee niet 'blind' te bedienen. Als je een gevaar wordt, dan is er artikel 5 om je te beboeten. De wetgeving kan duidelijker, maar de handvaten voor de politie zijn er.

Autofabrikanten moeten essentiele bedieningselementen met fysieke knoppen bedienbaar houden. Als je graag de muziek harder of zachter zet tijdens het rijden, dan moeten dat dus ook fysieke knoppen zijn.
Heel mooi streven, maar in de praktijk onmogelijk, zeker bij bepaalde auto’s...

Bij de Tesla model 3 zou het zelfs levensgevaarlijk worden tijdens een regenbui omdat je toch echt interactie met het touchscreen moet hebben om de ruitenwisser te bedienen.
Wat mij betreft wordt een Tesla model 3 bestuurder beboet voor het bedienen van zijn ruitenwisser. Aan Tesla om dat aan te passen zodat het weer veilig mogelijk is.
Dan mag het gros van de nieuwe auto's terug naar de tekentafel.
Praktisch alle nieuwe Peugeot's en Citroen's hebben enkel de bediening van de temperatuur via het infotainmentsysteem. Sommige nieuwe VAG-modellen hebben een soort "slider" om zaken mee te bedienen, echter is dit ook minder dan een simpel draaiwiel en wordt de aandacht dus nog steeds afgeleid.

Feit is dat de hele techniek in auto's veranderd is en we met een wet uit begin deze eeuw zitten die absoluut niet toereikend is. Veel gevallen die gewoon net zo gevaarlijk zijn als wat verboden is in de betreffende wet, zijn volgens de wet niet strafbaar (mits geen artikel 5 situatie, etc.).
Pas dus of de wet aan of laat 'm vallen en maak de drempel voor artikel 5 lager.
Helemaal mee eens. En het gros van de nieuwe auto's moet inderdaad terug naar de tekentafel. Modernere wetgeving kan hier bij helpen. Autofabrikanten zijn doorgeschoten ten faveure van esthetiek en het wordt tijd dat het weer in balans gebracht wordt.
Of pas die achterlijke auto's aan. Wat is er mis met knoppen en hendels, behalve dat ze geld kosten om te maken?
Geen noodzaak om de norm te verlagen tot het ergste wat de autoindustrie kan bedenken.
Daarom zouden touch-screens in auto's al verboden moeten worden. Probeer eens fatsoenlijk een straatnaam in te typen op een touchscreen in je auto tijdens het navigeren of een andere zender op te zoeken of de verwarming hoger/lager te doen. Gelukkig heb ik in mijn auto nog gewoon een draaiknop/joystick en werkt het touchscreen niet eens tijdens het rijden.
Dit is broodnodig. Ik rij jaarlijks ongeveer 30k met de wagen en 20k met de motor, ben wel begaan met mobiliteit en veiligheid, en het is gewoon het nieuwe normaal...als je 10 voertuigen kruist dan zit je tegenwoordig tegen 8 kruinen aan te kijken want men zit gewoon schaamteloos op dat ding. Overigens ook veel 'professionele' chauffeurs van vrachtwagens, bussen, etc. Hier mogen voor mij torenhoge boetes op staan, en terecht.
Ik beken: sinds ik lane assist en adaptive cruise control heb, doe ik het ook meer. De auto blijft toch tussen de lijnen, past z'n snelheid aan en doet een noodstop indien nodig.
Ik geef toe dat deze technieken voor een heel saaie rij-ervaring zorgen, zeker op een snelweg die je regelmatig doet. Het is een jammerlijk nadeel aan de evolutie richting zelfrijdende voertuigen.
Toch blijft het je verantwoordelijkheid om de drang te weerstaan. De huidige hulpmiddelen hebben evengoed genoeg false positives/negatives dat het toch verstandig is en blijft om je te focusen op de rijweg.
Tsja. Ik heb ook lane assist en adaptive cruise, en noodrem assist, en gebruik ze graag. Toch blijf ik erbij dat als deze systemen mij op 1 of andere manier in de steek laten, IK verantwoordelijk blijf voor het dood kind / de verlamde motorrijder / goddankenkelmijneigenwagendegrachtinzonderverdererger. Het is net dat "nou ik doe gewoon ffe een appje hoe erg kan het zijn, ik heb immers toch assistentiesystemen, en het is toch niet druk, en het duurt maar even, en iedereen doet het, en...". Ik wéét gewoon dat als ik ook maar 1 keer zoiets doe ik ofwel een gruwelijk ongeval veroorzaak, of ik krijg (terecht) een vette boete. Jammer lijkt het net alsof het merendeel van de overtreders net altijd op tijd op de rem gaan, of betoeterd worden zodat ze schrikken en opkijken. Die mensen hebben altijd geluk.

Net trouwens terug van Luxemburg heen en terug vanuit BE. Steek een Alto voorbij waarin het leuke Afrikaans meisje fijn naar haar schoot aan het kijken is. Iets verder wegenwerken, versmalling naar 1 rijstrook en stilstaand verkeer. Ik zag ze zo naderen...Goddank dat een snelle Cayenne haar net inhaalde en voor haar neus op de rem ging, anders zag ik ze al in mijn kofferbak zitten.

Van mij 2 opties;

-Kan je wagen volledig autonoom rijden (in de toekomst, dus letterlijk navigatie instellen en op een knopje drukken, meer moet je niet doen), dan mag je handsfree bellen. Dat is het. Meer niet. Afblijven van dat ding, praten en naar buiten kijken dat mag je.
-Kan je wagen NIET volledig autonoom rijden (dus niet nu met adaptive cruise!), dan moet elke GSMstraling geblokkeerd worden. Zelfs handsfree is voor de meesten een te grote afleiding en vooral een te grote verleiding om toch ffe de GSM erbij te nemen.

[Reactie gewijzigd door TooTall op 23 juli 2024 21:03]

Ik vind het een goede ontwikkeling, het telefoongebruik onder het rijden is levensgevaarlijk. Ik zie te vaak bijna ongelukken hierdoor.
Ik vind iemand die zijn krant aan het lezen is gevaarlijker dan iemand die aan het bellen is. Bij bellen verdeel je je concentratie en is er nog een beetje aandacht op de weg. Bij het lezen (ongeacht of dat nu een krant of een berichtje is), let je helemaal niet meer op de weg.
Bellen kan ook prima, maar dan wel handsfree ;)
Onderzoek heeft anders uitgewezen dat handsfree bellen net zo gevaarlijk is als gewoon bellen:

https://www.rijschoolpro....llen-in-auto/?gdpr=accept
Krant, ik zag vroeger regelmatig in Brussel vrouwen die hun makeup deden, mensen met een tablet, krant, boekje, ook iemand zich zien scheren in de wagen
Was dat in een groene mini? en zat hij vanachter op de bank met zijn voeten te sturen?

-Mr Bean
Jaaaaa, klopt. Zie vaak genoeg van die miepen helemaal voor de achteruitkijkspiegel hangen om hun mascara op te doen. Echt een *cringe* momentje, als er ook maar iets gebeurt zitten ze met dat borsteltje in hun ogen te porren, lijkt me niet echt aangenaam.
Ja en elke keer als je instapt staat dat spiegeltje verkeerd, want je ziet jezelf er helemaal niet in...
Naja, in beide gevallen ben je afgeleid, en wordt de kans op ongelukken veel groter. Of je door een zwaard onthoofd wordt, of door een kogel doodgeschoten wordt, dood ben je in beide gevallen. En beide gevallen zijn al strafbaar in Nederland. Als het niet al specifiek genoemd wordt in een wet, is er altijd nog art. 5 WvW, het zgn "kapstokartikel".
Iets half goed doen maakt het natuurlijk niet goed. We moeten gewoon onze volle aandacht aan de weg geven. Vindt je niet dat onze mede-weggebruikers die aandacht verdienen?
smartphone gebruik is toch meer dan bellen alleen. Bij de Nederlandse test ging het ook vooral om mensen te pakken die verdekt hun smartphone gebruiken dus wanneer ze bijvoorbeeld text berichten sturen en lezen met de telefoon op schoot. Dus gevallen die niet vanuit een patrouille wagen te zien zijn.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 23 juli 2024 21:03]

Nou, het bellen is inderdaad minder spannend dan de krant lezen, maar het bellen is het grootste probleem niet. Het appen en dergelijke is waar het echt link wordt. Mensen letten niet meer op, gaan zwalken en zwabberen. Blijven rustig voor een groen licht staan, rijden bijna hun voorligger aan omdat ze schrikken wanneer ze zien dat het groen is en ineens gas geven.
Het percentage dat zit te bellen is volgens mij niet eens zo gek hoog, maar daar kunnen ze waarschijnlijk wel wat over zeggen als er genoeg data binnen is
Als ik vergelijk hoe vaak ik iemand de krant zie lezen, en hoe vaak ik iemand zie bellen of iets anders aan het doen is met een telefoon dan weet ik wel wat ik vaker zie.

Ik vind het aan de andere hand nóg gevaarlijker als iemand zijn auto aan het stofzuigen is tijdens het rijden, want dan heb je nog minder aandacht voor op de weg. :+
Het loopt ook echt de spuigaten uit. Regelmatig zit ik achter auto’s en busjes die bijna met 2 wielen van de weg af raken. Ook zie ik zombies in woonwijken naar hun telefoon zitten staren. Van mij mogen ze direct het rijbewijs voor een paar maanden afpakken.
Ik ben er hier in de binnenstad van Amsterdam eens gaan tellen. I shit you not, 1 op de 5 automobilisten had een telefoon in de hand.

Helemaal eens met een maand rijbewijs afpakken.
Was te verwachten natuurlijk.
Het verschil is alleen dat het Nederlandse systeem ook mobiel is in te zetten.
Deze lijk alleen vast te zitten. Dan is het natuurlijk als je weet dat daar iets staat de telefoon even weg te leggen.
Ik denk eerlijk gezegd dat het hier een 'test opstelling' betreft en niet zozeer het 'eind product' dat ingezet gaat worden. :)
Dit is een testopstelling op een mobiel portaal. Je moet je testen ergens uitvoeren. Waarom hier dan niet? Als de wetgeving eenmaal is aangepast en controles op deze manier gaan plaatsvinden verwacht ik dat men een combinatie zal gaan gebruiken van vaste camera's en mobiele oplossingen.
Het lijkt op zo'n tijdelijk portaal op een aanhanger, wat hier ook wel gebruikt wordt als vervanging van matrixborden bij wegwerkzaamheden. Lang niet zo mobiel als de flitscamera's natuurlijk, maar volgens mij ook niet helemaal stationair.
We hebben op de snelwegen portalen genoeg staan, voor onder meer trajectcontrole en kilometerheffing voor vrachtwagen. Ik verwacht dat na de test die camera's er gewoon komen bijhangen of dat men de huidige camera's misschien een functie kan bijgeven.
Ik vermoed dit ook.

En niemand die aan het bellen is gaat zeggen "schat ik leg je even aan de kant want ik rijd zo onder een portaal onderdoor", dan mag je dat elke 5-10 kilometer wel doen... Als je aan het bellen / appen bent dan geef je daar niet om. Zeker niet omdat je toch nooit 100% zeker kan zijn wat de functie is van de camera's boven de weg (toezicht voor het VVC, trajectcontrole, gewichtmeting, gewoon voertuigen tellen, ANPR systemen, etc)
Anoniem: 378762 16 december 2020 08:35
Straks komen ze nog met detectie waar je naar kijkt :+
Vind deze techniek toch wel een schending van privacy.

Hoeveel auto's hebben tegenwoordig een beeldscherm in of op hun dashboard geïntrigeerd met navigatie en dergelijke software? Neem een Tesla. Zowat een bioscoopscherm in het midden. Alsof je daar niet door afgeleid bent als je je daarop focust met een afslag tijdens navigeren.
Voorbeeld: https://cdn.motor1.com/im...luster-via-media-labs.jpg

Of even tijdens het rijden een nieuwe route plannen op de touchscreen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 378762 op 23 juli 2024 21:03]

Het klopt best wel dat die activiteiten ook voor afleiding zorgen tijdens het rijden. Het is wat mij betreft dan ook een kwalijke zaak dat meer en meer auto's uitgerust zijn met steeds minder fysieke knoppen en dat meer activiteiten via het touchscreen moeten gebeuren. Dat zorgt voor onnodig zoeken naar functies tijdens het rijden en meer afleiding.

Desalniettemin is het bezig zijn met een telefoon echt wel levensgevaarlijk en mag er van mij best meer op gecontroleerd worden. Men gebruikt de telefoon meestal vrij lang en je ziet de impact op het rijgedrag meteen. Bovendien zien veel mensen er geen graten in om de smartphone te gebruiken. In de file en voor het rode licht zie je het heel vaak. Meestal resulteert het dan enkel in ergernis omdat men niet doorrijdt bij groen maar ik heb zo ook al kleine aanrijdingen zien gebeuren. Maar je ziet ook meer en meer mensen de smartphone gebruiken tijdens het rijden. Gewoon slingeren over de weg en traag rijden.
De foto is van een Model S en die heeft alle bedieningen nog met poken en heeft een instrumenten paneel.
Het scherm is helemaal niet nodig tijdens het rijden, ik heb daar een grotere kaart op staan en het enige is de temperatuur en stoelverwarming die je nog wel eens aanraakt maar bij een normale auto zijn dat ook losse knoppen in het midden.
Eindelijk.
Nu nog de wet bijwerken ... ⏳
Het is echt schering en inslag.
Ik moet elke dag slechts 10 van de 30 minuten fietstijd naar mijn werk langs een baan met auto’s rijden. Als ik het niet bewust negeer, spot ik er elke rit minstens één, en vaak veel meer.
Ik overwoog zelfs een dashcam voor de fiets om het aan te kaarten.

Misschien eens polsen hoeveel zo’n opstelling kost. Een crowdfunding voor de lokale politie lijkt me sneller haalbaar dan dat ze het zelf aanschaffen of te leen krijgen.

[Reactie gewijzigd door mcyh op 23 juli 2024 21:03]

Al die mensen die hier klagen moeten voor de lol gewoon eens op het verkeer letten en zien hoeveel smartphones er gebruikt worden (of zelf te druk met die dingen dat je het niet opmerkt?).

Wat mij betreft hangen ze aan ieder verkeerslicht een camera om van boven de auto in te kijken.. Het lijkt er eerder op dat meer dan 50% van de automobilisten die voor een rood licht staan direct op hun scherm duiken en bij groen wachten tot iemand de claxon gebruikt en dan pas opkijken..

Gelukkig maak ik nog maar weinig snelweg km’s want die klote schermpjes maken het er echt niet socialer en veiliger op..
Super!
Als Belg die bijna 8 jaar geleden heeft mogen vaststellen dat een camion mijn zus heeft doodgereden steun ik dit voor de volle 100%!
Camion negeerde tegen 30-40 kmph een stopbord en reed daarbij mijn zus van het fietspad. Als je op die plek gaat staan kan je vaststellen dat meer dan 50% van de camions belt met de GSM in de hand. Ik heb dan ook aan de onderzoeksrechter gevraagd om de belgeschiedenis van de bestuurder op te vragen, is niet gebeurd. Er is enkel een vraag aan getuigen gesteld en op de beelden van de trajectcontrole camera, die nota bene alles gefilmd heeft, was het niet mogelijk te zien of de bestuurder belde aangezien de zon reflecteerde op de voorruit.

Ondertussen heb ik zelf al drie jaar mijn rijbewijs, en op een drievaksbaan noem ik de middenstrook de "telefoonstrook". Daar kan je namelijk zonder moeite mensen met GSM aan het stuur spotten. Als je inhaalt en de baan naar rechts buigt, extra allert zijn want ze vergeten vaak aan hun stuur te draaien en zitten zo half op jouw rijvak. Toen ik nog iedere dag pendelde via de E19 had ik dit wekelijks voor.

Ik weet niets over hoe dit gsm detectie systeem in elkaar zit, maar over het eerstgenoemde trajectcontrole camerasysteem kan ik wel wat zeggen. Het is een solide systeem dat volledig air-gapped is van het internet. Alle connecties zijn point to point twisted pair (oude technologie, 2mbps), point to point wireless en dedicated dark fiber. Bij een nummerplaatregistratie wordt altijd de tijd van een centrale NTP server, alsook de tijd via GPS geregistreerd. Bij een verschil van meer dan 1 seconde tussen deze twee zal nooit een snelheidsboete worden uitgeschreven. En zo zijn er nog meer inspanningen om privacy en accuraatheid te verzekeren. De vereiste standaard ligt heel hoog, en ik denk dat het ook een reden is waarom het toevoegen van nieuwe trajectcontroles soms jaren kan duren.
De standaard die dus voor de camera's uit het artikel gehanteerd zal worden is vermoedelijk die van de trajectcontroles of hoger. Daar kan ik mij volledig in vinden, zowel mijn technisch kritische kant alsook mijn eigen gevoel.
Ik begrijp het niet, als Nederland al die testen heeft uitgevoerd en zo'n systeem in gebruik heeft waarom moet een ander EU land dan alsnog zelf ook die camera's testen, over geldverspilling gesproken dan..
Dan vraag ik mij af hoe ze dat doen. Werkt dit met licht of proberen ze een smartphone in de hand te zien? Ik rij vaak en soms ook 's nachts, dan gebruik ik Waze. Mijn gezicht is wel een beetje verlicht, maar de smartphone hangt wel op het dashboard.
Zal wel iets zijn met smartphone in de hand of je vinger die naar het schermpje gaat.
Gewoon naar je smartphone kijken lijkt me niet strafbaar
In de Nederlandse versie zit AI dat ziet op de foto of je een telefoon in de hand of op schoot hebt. Daarna checkt een BOA of de AI het goed heeft gezien.

Ik neem aan dat de Belgen een vergelijkbaar systeem hebben en niet een ander wiel uitvinden.
het zij en blijven belgen he dus een ander wiel zou me niet verassen :+

sorry kon het niet laten
Het blijft voor mij een beetje onduidelijk hoe dit systeem onderscheid kan maken tussen een smartphone en, zeg, een kam.

In de NL wet stond tot voor een paar jaar geleden dat de overtreding het vasthouden van een "op een mobiele telefoongelijkend voorwerp" is. Dit is inmiddels veranderd naar "Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets of invalidenvoertuig bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden."

Maar hoe dit onderscheid technisch gemaakt kan worden begrijp ik nog niet als je van voren een foto maakt, waardoor een smartphone in het beste geval een zwart vlak is met, eventueel, een oplichtende gloed aan de kant van de bestuurder....
Hier leggen ze het uit:
https://autorai.nl/zo-wer...litspalen-van-de-politie/

Het apparaat maakt van elke auto een foto. Dan schat de AI in of je iets in de hand hebt wat misschien op een telefoon lijkt. Daarna kijken een paar menselijke ogen naar de foto om het te bevestigen.

Paar weken geleden toen ik ze voor het eerst in real life op een viaduct voor mij zag vond ik het wel spannend en heb ik bewust heel overdreven duidelijk het stuur met 2 handen vastgehouden.

Overigens riep Flitsmeister heel hard in de media dat ze hiervoor niet gaan waarschuwen. Maar weggebruikers melden ze gewoon aan als snelheidsflitsers.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 21:03]

regel is dat je niets van een elektronische apparaat mag vast houden waar een discussie mee kan ontstaan.


U mag uw telefoon wel bedienen als deze in een houder zit. Bijvoorbeeld als uw navigatiesysteem vraagt een alternatieve route te accepteren.

bron:
https://www.rijksoverheid.../mag-ik-bellen-in-de-auto
Denk dat het in België nog iets anders werkt. Mijn zus had vorig jaar een boete omdat ze de GPS (smartphone op het dashboard) aangeraakt had terwijl er politie achter haar reed. Ze vroeg of airconditioning besturen via het ingebouwde touchscreen wel mocht, en daar antwoordden ze gewoon ja op. Dus even uitzoomen op smartphone in houder op dashboard mag niet maar muziek, GPS, A/C, nummer kiezen mag allemaal via ingebouwde scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.