Chinees ruimtevaartuig voor verzamelen maanstenen landt succesvol op de maan

Het Chinese ruimtevaartuig Chang'e 5 is op de maan geland, melden Chinese staatsmedia. De lander gaat daar de komende twee dagen maanstenen verzamelen en die moeten ook weer teruggebracht worden naar de aarde.

De landing vond op dinsdagmiddag Nederlandse tijd plaats, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. De lander kwam succesvol neer op de maan, terwijl de rest van de sonde op 200 kilometer boven het maanoppervlak blijft vliegen. De lander heeft volgens het Chinese ruimteagentschap CNSA ook al verschillende foto's teruggestuurd naar de aarde. Volgens de CNSA heeft de lander zelf verschillende obstakels gedetecteerd en weten te ontwijken. De lander heeft de eerste diagnostische checks uitgevoerd en is aan het belangrijkste deel van de missie begonnen.

Chang'e 5 gaat in de komende twee dagen meerdere bodemmonsters van de maan verzamelen. Daarvoor worden stenen van de bodem geraapt en wordt er door de grond heen geboord. Zo hoopt China een diversere set monsters te verzamelen. In totaal moet Chang'e 5 twee kilogram aan stenen verzamelen. Na de missie koppelt de lander zich weer aan de sonde om vervolgens terug te keren naar aarde. Naast de bodemmonsters heeft Chang'e 5 ook nog een aantal wetenschappelijke instrumenten aan boord, waaronder een infraroodspectrometer.

Als alles meezit, moet de lander over twee weken terugkomen naar aarde. De exacte landingsdatum is nog niet bekend. De capsule landt dan in de Binnen-Mongolië-regio in China. Als de missie succesvol is, is het de eerste keer in veertig jaar dat er nieuwe bodemmonsters van de maan naar aarde worden gebracht. De missie begon vorige week met de lancering van een Lange Mars-raket.

Chang e 5

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

02-12-2020 • 09:37

79

Reacties (79)

79
71
34
9
0
24
Wijzig sortering
De Chinezen hebben ook een mooi Youtube-filmpje klaargezet: https://www.youtube.com/watch?v=t7YxRttouDw

Daar wordt de hele missie eigenlijk even belicht, en het blijkt een behoorlijk complexe operatie met allerlei modules (orbiter, lander, ascender en returner). Knap hoor dat dat allemaal zo mooi kan samenwerken :)
Het is een animatie :s

[Reactie gewijzigd door Fermion op 23 juli 2024 09:13]

Ja, Dat gebeurt zeer vaak in de ruimtevaart doordat vergelijkbare beelden niet tot moeilijk te krijgen zijn zodat het er ook "vet" en "cool" eruit ziet.
Ja, doh, het is niet echt alsof er een extra ruimteschip mee vliegt met een camera aan boord...
moeten ze volgende keer wel doen vind ik
Altijd animaties...
Ik had hier wel een livestream van willen zien :)
Hier de echte echte beelden (geen animatie) van zowel de landing als de boring:
https://youtu.be/Py5cndfk3Jw
Een filmpje van de echte landing en het graven:
https://www.youtube.com/watch?v=CUiJDByQ5Wg
https://www.youtube.com/watch?v=VS9zr6MrCiM

[Reactie gewijzigd door basst85 op 23 juli 2024 09:13]

Inmiddels is een panorama in behoorlijk hoge resolutie vrijgegeven van Chang'e 5:
https://drive.google.com/file/d/1CihdxsRSe9By8O9UtHLWE8dG-Nq2JwWg/view
Wat mij opvalt is dat als Amerika (of de EU) dit deed het voorpagina nieuws zou zijn. Omdat het de Chinezen zijn horen we er amper over. Jammer dat ons nieuws zo politiek gekleurd is.
Dat heeft weinig met politiek te maken. Een belangrijke oorzaak is dat de chinezen zelf niet scheutig zijn met nieuws. Er zijn geen persconferenties, geen pakkende beelden. De chinezen hebben er ook geen (financieel) voordeel van om met hun activiteiten te koop te lopen. Nasa is afhankelijk van de bereidheid van de belastingbetaler om te dokken en is er dus bij gebaat om hun successen breed uit te meten. Hetzelfde geldt voor SpaceX.
De Chinezen gebruiken dit voor lokale propaganda. De CCP is niet zo bezig met Europa of Amerika.
NASA afhankelijk van de belastingbetaler?? Die hebben geen inspraak.
Volkskrant
NRC
Nu.nl 1 en 2
RTLnieuws
NOS
Telegraaf 1 en 2
Nee je hebt gelijk, het gaat echt compleet aan de mainstream media voorbij. /s
Jammer dat ons nieuws zo politiek gekleurd is.
Dat heeft geen zier met politieke kleur te maken.
Het is technisch gezien totaal niet interessant.
De Apollo vluchten hebben al zat maanstenen verzameld en waren technisch gezien veel complexer. En dat is al verre geschiedenis.
We hebben zelfs al bodemmonsters van een komeet verzameld.

Deze maanvluchten hebben zuiver een PR doel. En daarom zijn ze weinig interessant om over te berichten. (En desondanks word het toch in vrijwel alle media vermeld)

Het is nou eenmaal altijd zo dat de eerste die iets bijzonders doet aandacht van de pers krijgt, en de tweede veel minder. Zeker als dat tientallen jaren later is.

[Reactie gewijzigd door mjtdevries op 23 juli 2024 09:13]

Jouw implicatie dat deze maanmonsters niet interessant zijn wordt tegengesproken door vele maanonderzoekers. Mons Rümker is één van de geologisch jongste gebieden van de maan en nog nooit onderzocht. Er wordt verwacht dat deze monsters daarom ook veel nieuwe inzichten zullen bieden in onze naaste buur, en daardoor dus ook in de geologie van onze moederplaneet.
Het is wel interessant maar niet bijzonder.
Je kunt er op wachten: bij een bericht over een technologische prestatie is er altijd wel één die zich niet in kan houden en druk in de weer gaat om te relativeren en te bagatelliseren. Waarom, vraag ik u?
En er zijn altijd weer mensen die daar dan weer op reageren, dat dan weer wel :)
Het is technisch gezien totaal niet interessant
Dat is misschien jouw persoonlijke mening, maar je was geïnteresseerd genoeg om het artikel te lezen en er iets bij te posten... Mijn persoonlijke mening is dus evenveel waard: het is technologisch wél interessant omdat het, hoe je er ook naar kijkt, een behoorlijke prestatie is als je het uberhaupt voor elkaar krijgt. Tot nu toe zijn er maar een paar landen geweest die dat is gelukt en het is ook opvallend omdat de wereld China graag beoordeelt op haar goedkope, gekopieerde producten en gebrek aan innovatieve mogelijkheden.
Bovendien zitten er aspecten aan dit project die uniek zijn: sample-transfer in een baan om de maan en ik geloof dat de terugkeer in de atmosfeer ook bijzonder is.
De Apollo vluchten hebben al zat maanstenen verzameld en waren technisch gezien veel complexer
Dat is maar hoe je het bekijkt. Het Apolloprogramma was een voor die tijd enorme prestatie waarbij veel baanbrekend werk is verricht. De Chinezen hebben het wat makkelijker gehad omdat de technologie al wel voorhanden is. Het Apollo programma was zeker niet complexer, al was het alleen maar omdat voor heel veel handelingen gewoon de mens nog nodig was.
Deze maanvluchten hebben zuiver een PR doel
Nee, zoals @aetios al zegt: er is wel degelijk veel belangstelling voor de maanmonsters, die uit een gebied komen dat geologisch anders is dan waar de andere monsters vandaan komen. Daarnaast denk ik dat je de expansie-drift van de Chinezen onderschat: zoals veel andere naties kijken zij ook verder dan de aarde en dit zijn voorzetjes op een ontwikkeling waarbij permanente aanwezigheid op de maan het doel is. Dus, geen PR, maar oefening. Overigens kun je met evenveel (of meer) recht zeggen dat ook de amerikaanse maanlandingen voornamelijk PR waren, want zoals met meer bemande vluchten kun je je afvragen of de wetenschappelijke opbrengst opweegt tegen de kosten. Maar goed, voor azijnpissers is dat een valide vraag bij zo'n beetje elke ruimtevlucht...
bij een bericht over een technologische prestatie is er altijd wel één die zich niet in kan houden en druk in de weer gaat om te relativeren en te bagatelliseren. Waarom, vraag ik u?
Blijkbaar heb je niet gelezen waar ik op reageerde.
Ik reageerde niet op het tweakers artikel. Ik leg aan iemand uit waarom er niet ontzettend veel aandacht voor is.
Dat is iets totaal anders.
Het Apollo programma was zeker niet complexer
Absoluut wel. Mensen op de maan zitten is veel moeilijker en moet veel veiliger dan een robot.
Overigens kun je met evenveel (of meer) recht zeggen dat ook de amerikaanse maanlandingen voornamelijk PR waren
Tuurlijk was dat vooral PR in een koude oorlog.
De ruimterace was in eerste instantie militair interessant. De weg naar de maan was PR.
En daarom is er na de Apollo missies ook totaal geen interesse meer geweest voor de maan. Daarom hebben de russen ook nooit meer pogingen gedaan om mensen om de maan te zetten.
Ze hadden al wel robots op de maan, maar het was te complex om ook mensen om de maan te zetten. En veel later dan de amerikanen ook mensen op te maan te zetten had geen nuttige PR meer en daar hadden ze de extreme kosten niet meer voor over.
Blijkbaar heb je niet gelezen waar ik op reageerde.
Jawel hoor.
Ik leg aan iemand uit waarom er niet ontzettend veel aandacht voor is.
En het gaat mij om de argumenten die je daarvoor gebruikt.
Mensen op de maan zitten is veel moeilijker en moet veel veiliger dan een robot
Bij de Apollo-missies werd een veel hoger risico geaccepteerd dan wij nu gewend zijn dus we kunnen oeverloos discussieren hoe groot de risico's zijn voor beide missies maar daar gaan we niet uitkomen. Mensen op de maan zetten is complexer omdat het veiliger moet, dat is waar, maar ik kan ook aanvoeren dat een min of meer automatische missie als deze (inclusief een rendevouz en monsteroverdracht) erg complexe automatisering vereist.
Ik denk niet dat het een PR doel heeft, maar meer te maken heeft met het ontwikkelen van ruimtevaart technologie. De Chinezen willen immers bemand naar de maan.
Ik weet dat het echt is, maar de foto's zien er niet overtuigend uit. Het lijkt wel een game uit 2005. :+

Edit: het kan natuurlijk ook CGI zijn van hoe de lander op het maanoppervlak eruit ziet?

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 09:13]

Volgens mij is dat een screen van de 3D animatie van hoe de landing is verlopen.
Dat zou het verklaren.
Lijkt een foto genomen uit hun Mission Control. Kan natuurlijk een visual representation zijn van de telemetry die ze binnenkrijgen.

Edit: reverse image search laten meer fotos uit de reeks zien, waar de xyz van de lander zich bevindt. 100% een visual representation van de data.

[Reactie gewijzigd door Aijt op 23 juli 2024 09:13]

Volgens mij is het een render, ik denk namelijk niet dat ze toevallig geland zijn aan de andere kant van de maan waar net toevallig een camera staat om foto's te nemen.

Ik denk dat het gaat om een visueel hulpmiddel om wat te kunnen laten zien. Zo vlak is het maanlandschap waarschijnlijk ook niet, zeker niet aan de andere kant!
Tenzij er een enorme selfie stick aan de module vastzit is dit een computeranimatie.
De volledige vlakke geblurde 'grond' maakt dat ook wel duidelijk
Als je de video bekijkt dan zie je dus ook dat het gewoon een CGI representatie van de landing is.
Het is waarsch allemaal gegenereerd uit de computer data van de lander, daar ga je natuurlijk geen Hollywood kwaliteit van maken, want dat vreet veelste zware resources. Deze kwaliteit zullen ze waarsch real-time door kunnen krijgen.
Ben benieuwd of ze weer met versteend hout terugkomen.
https://www.telegraph.co....-Buzz-Aldrin-is-fake.html
Nu nog even daar een webcam installeren zodat we straks een 24/7 livestream van de aarde hebben 8-)
Het is wel jammer voor zo'n trotse natie en de best wel unieke missie die ze nu ten dele volbracht hebben dat de livestream zeer mager was en dat ze er zelf ook niet meer spektakel / inzichten geven. Denk een gemiste kans voor de Chinese ruimtevaart organisatie.
Tja ze hebben geen baat bij spektakel want het is een staatsbedrijf. SpaceX's livestreams zijn tegelijkertijd ook PR videos voor potentiele klanten.

Het feit dat china dit doet betekent dat China de maan als een potentieel locatie voor grondstoffen aan het onderzoeken is. Dan wil je natuurlijk zo weinig mogelijk laten zien aan de "concurrenten".

[Reactie gewijzigd door Relief2009 op 23 juli 2024 09:13]

Toch vraag ik mij dan wel af welke grondstoffen we het dan over hebben en waar we die voor willen gebruiken. Gezien de enorme kosten om iets naar de maan te sturen moeten het volgens mij wel heeel zeldzame grondstoffen zijn om al dat geld waard te zijn.

Of ze moeten dus in de ruimte zelf gebruikt worden, maar vandaar dat ik het me afvraag.
Water! als je een maanbasis wilt bouwen heb je dat nodig.. Niet alleen om zuurstof te maken maar ook waterstof (wat nieuwe raketten gebruiken als brandstof).

Je moet je beseffen dat een maanbasis een springplank is naar de rest van ons zonnestelsel.
Zoals je zelf al aangeeft is het ongelofelijk duur om iets de ruimte in te schieten. Brandstof is uiteraard nodig en het meeste is verbrand als het ruimtevaartuig de ruimte betreed. Een tankstation op de maan zou een enorme uitkomst zijn gezien het weinig moeite kost om vanaf de maan een tanker de ruimte in schieten.

Als voorbeeld het nieuwe ruimteschip van SpaceX. Deze heeft voor zijn mars missie, 6 á 7 tanker missies nodig vanaf aarde. Hier een video daarover.

Uiteraard is het niet beperkt tot water, je hebt allerlei materialen nodig.
Top actie van de chinezen. De ruimtevaart is er blij mee en hopelijk zet dit de deur open voor gesprekken om mee te kunnen doen met gezamenlijke projecten als het ISS.
Starship en Super Heavy van SpaceX gebruiken geen waterstof maar methaan.
Beide maar ik wou niet afdwalen. Hier is het plan van Musk:
https://www.inverse.com/a...ains-starship-s-moon-base

Hier staat de precieze oplossing. CO2 naar methaan en water naar waterstof.
Alles wat hier schaars is, en ja USA weet ook wat er ligt, je wil het toch ook zelf controleren.
Maar 'schaars' op aarde is meestal relatief, het wordt steeds moeilijker om het economisch uit de grond te krijgen. Als je er echter een raket voor moet lanceren en het op 350.000km afstand moet gaan opgraven lijkt me dat het op aarde wel heeeeeeel moeilijk moet zijn om dat toch nog efficiënter te laten zijn.
Niet alleen dat, maar extractie van zeldzame elementen vereist een geologisch proces van concentratie/differentiatie om het gewenste materiaal netjes op één geconcentreerde plek te krijgen. Het is nog maar de vraag in hoeverre dat het geval is op de maan, gezien de veel lagere geologische activiteit.

Daarbovenop komt nog: het maanstof (super fijn glas stof), de immense temperatuurschommelingen, de kans op micrometeorieten, en uiteraard de logistieke problemen van maan-aarde transport.

Kleine kans dat het echt iets oplevert. Zie voor gedetailleerde informatie: https://www.mdpi.com/2075-163X/8/10/455/htm
Kwestie van tijd dat dit toegankelijker wordt. De prijzen van raketten is aan het dalen en de space sector is aan het groeien. Ooit zal dit wel haalbaar zijn.
Kwestie van tijd dat dit toegankelijker wordt. De prijzen van raketten is aan het dalen en de space sector is aan het groeien. Ooit zal dit wel haalbaar zijn.
de prijs van raketten naar LEO en GTO ja, dat is waar SpaceX zo knettergoed in is, en dat heeft zeer zeker zijn nut. Maar deep-space is net even een andere orde van grote. Het was natuurlijk heel leuk dat SpaceX die tesla van Elon richting Mars sjoelde, maar het ding moet ook terug komen in dit scenario. Dan heb je wel een gigantisch tonnage nodige wil dat de moeite waard worden.

Dan is het nuttiger een ruimte lift te bouwen (Japan is daar heel serieus over na aan het denken, ook omdat ze zelf vrij weinig grondstoffen hebben), en autonome schepen heen en weer laten pendelen tussen de lift en waar je aan het delven bent. (en dat delven gebeurt ook weer door autonome robots oud). Lanceren naar aarde en weer landen is toch nog betrekkelijk inefficiënt als je veel cargo wilt vervoeren.
Zijn ze daar echt serieus mee bezig? De laatste keer dat ik een soort 'roundup' zag van hoe het met dat project ging was het vooral een reeks deprimerende "het is zelfs theoretisch nagenoeg onmogelijk" opsommingen.

Je moet als ik het goed begrepen heb dus een lift van 35000 km lang maken die niet onder z'n eigen gewicht en de krachten die hem recht houden bezwijkt. Voor zover ik heb gezien bestaan de materialen die we daarvoor nodig hebben helemaal (nog) niet
ze denken dat ze ver genoeg gevorderd zijn met het ontwikkelen van carbonfiber kabels ( Japan is een grootmacht op het gebied van dat spul, daarom zie je de hele tijd Boeing BLCF's naar Japan en terug vliegen voor romp-onderdelen van de 787) dat het nu wel eens haalbaar zou kunnen zijn.

Laatste segment dat ik er over zag op het wetenschap programma van NHK World was aardig optimistisch iig.
Dat niet alleen, iets wat schaars is op aarde wilt niet zeggen dat het veel oplevert als het hier is. Stel dat we een komeet vinden dat 2x zoveel goud bevat als hier op aarde en stel dat er een mogelijkheid is om die komeet te mijnen en het goud naar de aarde te brengen. Zolang die komeet daar blijft is die heel kostbaar en veel geld "waard" maar zodra al dat goud hier op de aarde is hebben we zoveel goud, dat het bijna "gratis" word en dus niks meer oplevert.

[Reactie gewijzigd door rneeft op 23 juli 2024 09:13]

Dat geldt zeker voor goud, maar er worden nog veel zeldzamere materialen gebruikt in moderne technologie (denk bijv aan processors, supergeleidende magneten en vliegtuigmotoren) .Bij deze elementen is de waarde meer gerelateerd aan de kosten om het te winnen dan aan (zoals bij goud) de speculatieve waarde die de maatschappij er aan geeft. De prijs van deze elementen zal dan ook niet zo hard dalen, want bij geringe daling van deze prijs zal het gebruik ervan ook stijgen. Ook zouden zelfs isotopen van bv Helium mogelijk een rol bij kernfusie kunnen gaan spelen. Het is ook simpelweg de behoefte van 'super'machten in de wereld om zelf een bron van deze elementen te hebben.

[Reactie gewijzigd door AtariXLfanboy op 23 juli 2024 09:13]

De totale waarde van al het geminede goud is $7.5 triljoen.

Stel dat we een komeet naar aarde brengen dat 2x zoveel goud bevat als op aarde, dan krijg je een goud prijs inflatie van 300%.

Daarmee word goud 3x goedkoper, en niet bijna gratis.
$20k voor 1kg goud ipv de huidige 60k.
In de kern van de aarde bevindt zich zeer veel goud. Doordat het zwaar is heeft het zich in de kern verzameld. Behalve de korst is de aarde immers vloeibaar.
Ik heb weleens gelezen dat als je al het goud naar de oppervlakte zou halen, dat we er dan knie diep in zouden staan.
Ik heb verstaan dat er proeven gedaan worden om constructies te 3D printen op de maan.
Als je dan plaatselijk geoogste grondstof kan gebruiken kan je plots veel meer maken.
https://www.visionair.nl/...3d-printen-een-maanbasis/
Goede vraag. Denk dat China ook hierin over lange termijn kijkt, dus over een periode van 20 tot 50 jaar? Dat is echt een kracht van China wat in onze Westerse samenleving bijna niet mogelijk is.
De Chinese ruimtevaartorganisatie heeft wel degelijk baat bij PR net zoals de NASA.

Staats-PR is best wel een dingetje in veel landen.
Tot het fout gaat. Dan slaat PR om in schande en ridicuul.

Ik gok erop dat het resultaat wel flink uitgemeten gaat worden, als de stukken steen netjes op aarde zijn aangekomen.
De kans is inderdaad erg groot, dat als het goed gaat de bobo's vooraan staan en op hun borst trommelen, terwijl als het fout gaat de lagere regionen de klos zijn. De gevolgen daarvan vallen hier in het westen vaak nog wel mee, maar in China is men wat minder 'zuinig' op een mensenleven en zijn er genoeg 'opvoeding instanties' ....

[Reactie gewijzigd door PsiTweaker op 23 juli 2024 09:13]

Is toch mooi om mensen op deze manier een beetje 'hyped' te krijgen voor ruimtevaart? Zoiets kan toch prachtig zijn om semi real-time uit te zenden op TV? Weet niet hoe dat in China werkt, maar hier in Nederland zouden mensen toch aan de buis gekluisterd zitten voor zoiets denk ik :)

Hoop dat ze ons up-to-date houden over de bevindingen, maar met China weet je het nooit.
Tegelijkertijd waren de missies van NASA wel altijd een spectakel. Het is ook PR voor je land.

Het lijkt erop dat we een nieuwe ruimterace kunnen verwachten de komende decennia. De tweede koude oorlog is al even aan de gang.
Als het mis was gegaan tijdens een livestream heb je behoorlijke 'lose face'. Dat is in China best wel een ding.
Heeft ook erg met appearance te maken. Wanneer iets mis gaat is het gezichtsverlies, liever later laten weten dat het goed ging, dan live een fout hebben en deze niet kunnen corrigeren. Cultuur dingetje, oud-collega's binnen de kleine ruimtevaart hadden hier ervaring mee.
Ah nice, binnenkort dus ook maanstenen te koop op Ali :+ Uiteraard met echtheidscertificaat :P
En dat voor maar 3,95 euro inclusief verzending, koop dan! :+
Ben stiekem bang dat we een 0 of zelfs een - krijgen.

Verder vraag ik me af wat ze met het materiaal willen doen, wat de onderzoeksdoelen zijn en welke resultaten ze hopen te krijgen. Misschien bepaalde mineralen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.