ACM: KPN hoeft deel zakelijk netwerk niet langer open te stellen - update

KPN hoeft een deel van zijn kopernetwerk van toezichthouder ACM niet langer open te stellen voor concurrenten op zakelijk gebied. Glasvezel was al niet gereguleerd op dat gebied en door het afgenomen belang van koper hoeft dat daarvoor ook niet meer.

De ACM vindt dat regulering niet langer nodig is, maar het gaat nog niet om een besluit. De toezichthouder vraagt marktpartijen om te reageren op de zienswijze voor de waakhond een besluit neemt over het stoppen van de regulering van KPN's kopernetwerk.

Door de toegenomen concurrentie van glasvezeldiensten zijn zakelijke klanten niet langer afhankelijk van KPN voor de levering van diensten en daardoor zou de verplichte openstelling niet langer nodig zijn. Door de verplichte openstelling moet KPN andere providers de kans geven diensten aan te bieden over het kopernetwerk.

De zienswijze gaat alleen over de zakelijke markt voor dsl en niet over die voor consumenten. Op de markt voor zakelijk breedband heeft KPN een marktaandeel tussen 45 en 50 procent.

Update, 9:12: Zoals Powermage opmerkt, gaat het niet om het gehele kopernetwerk voor zakelijke diensten, maar alleen voor HWT, Hoogwaardige Wholesale Toegang. ACM: "De relevante productmarkt voor hoogwaardige wholesaletoegang moet worden afgebakend als de markt voor klassieke huurlijnen, hoogwaardige ethernet-diensten, DWDM en wholesale terminating dark fiber. Ethernetdiensten voor zakelijke eindgebruikers zonder prioriteit van verkeer behoren, in tegenstelling tot de in 2012 afgebakende markt voor HKWBT/HL, niet tot de markt voor hoogwaardige wholesaletoegang."

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-11-2020 • 07:34

66 Linkedin

Submitter: tomvdlee

Reacties (66)

Wijzig sortering
Wat heeft de ACM gesnoven toen ze dit beoordeelde?

Op verreweg de meeste bedrijventerreinen is koper de nummer 1 verbinding voor het MKB.
FTTH netwerken worden nooit op bedrijven terreinen aangelegd, en zakelijke glasvezel verbindingen van KPN/EuroFiber/Tele2 etc zijn voor veel kleine bedrijven echt geen alternatief.
Lokale projecten zijn niet altijd beschikbaar, en als dienstverlener is het lastig om met tientallen kleine lokale projecten lever afspraken te maken (terwijl veel klanten op partijen als ons vertrouwen om alles te regelen voor ze).
Nu krijgen ze zakelijk voor een minder dan 50 euro gewoon een snelle verbinding via vdsl, anders mogen ze 300 neerleggen voor een 50/50 glas.

Nee, dit zou nergens op slaan.


Edit: ik zit even snel het ACM besluit door te lezen, maar op de eerste pagina's gaat het tot nu toe niet specifiek over koper verbindingen, maar over de hoogwaardige huurlijnen (zonder overboeking) Dark fiber, etc.
Niet om de wholesale DSL dienstverlening die bij iedereen op de stoep ligt?

Edit 2: Jep, geen tijd om alle 108 pagina's te lezen, maar volgens mij slaat het artikel de plank mis, het gaat specifiek om "hoogwaardige wholesaletoegang" de voorheen SDSL verbindingen, non-overbooked verbindingen, huurlijnen etc, producten die praktisch al uitgestorven zijn en idd vervangen zijn door andere oplossingen (waar meer concurrentie is), maar dit bekend niet dat KPN zijn koper netwerk niet meer open hoeft te stellen voor zakelijke eindgebruikers.

[Reactie gewijzigd door Powermage op 20 november 2020 08:12]

Ik denk dat Tweakers het bericht verkeerd interpreteert. Dit gaat volgens mij om de ND5 regel, niet over open stellen van het kopernetwerk. De ACM is voornemens om de ND5 regel te schrappen omdat KPN geen aanmerkelijke marktmacht meer is in de markt voor zakelijk xDsl.

Quote gevonden via google:
Een belangrijke is bijvoorbeeld ND5, een regel die zorgt dat KPN geen concurrenten uit de markt kan drukken. Wij mogen dus geen aanbiedingen doen, zonder dat we daarbij een minimum marge rekenen. We mogen dus nooit onder de whole saleprijs gaan zitten, anders kunnen de whole sale-afnemers niet concurreren.’
Men spreekt dan in het artikel ook over de zakelijke diensten. Dan heb je het dus over niet overboekte lijnen over het algemeen. Als een MKB een consumer grade VDSL lijn wenst te nemen dan mogen ze dat gerust natuurlijk, maar dan loop je dezelfde risico's als elke consument wanneer de lijn neergaat. Vraag me af of resellers bij KPN hiervoor nog problemen kunnen rapporteren met een hoge SLA op de lijn na deze uitspraak van het ACM of dat ze op de koperlijn alles wat niet consumer is gaan verliezen waardoor je als bedrijf geen SLAs meer kunt krijgen tenzij je bij KPN gaat.
Op bedrijventerreinen is zowieso bijnao nooit VDSL beschikbaar. Wij konden max 12/1 op ADSL2+ krijgen...dus dan maar over op glas.
Wat heeft de ACM gesnoven toen ze dit beoordeelde?
Hetzelfde als wat ze al jaren snuiven als het om netwerken gaat.
Keer op keer lijkt de ACM te concluderen dat "het" allemaal heel erg is, maar dat het volgens de wet in orde is en ze dus niks kunnen doen.
andere oplossingen (waar meer concurrentie is), maar dit bekend niet dat KPN zijn koper netwerk niet meer open hoeft te stellen voor zakelijke eindgebruikers.
Oprechte vraag: wat voor concurrentie? Wie?

...
[update]

https://www.acm.nl/sites/...dige-wholesaletoegang.pdf

Om mijn eigen vraag maar even te beantwoorden... Volgens het rapport dat aan dit besluit vooraf is gegaan zijn er in 2020 2 aanbieders naast KPN. T-Mobile en Eurofiber. De verdeling is grofweg: 50%KPN, 25%T-mobile, 25% Eurofiber. Het loopt niet over maar er is wel degelijk concurrentie.

Wat ik niet kan beoordelen is hoe dekkend die netwerken zijn en in welke maten ze gebruikmaken van infrastructuur van KPN. T-Mobile reageert teleurgesteld op het nieuws, dus ik ga er van uit dat die in meer of mindere mate gebruik maakt van het KPN-netwerk.

Ze dekken sowieso niet heel Nederland, maar dat is misschien ook niet nodig. De klanten zullen toch vooral in industriele zones zitten. Dat kan ik echt niet beoordelen.
Ik lees tegenwoordig altijd de comments op een nieuws artikel op Tweakers want ik kan er gewoon niet altijd op vertrouwen dat Tweakers meer doet dan een persbericht overtypen.

Ik weet nog steeds niet of deze post van Powermage klopt, maar het klinkt in deze context een stuk plausibeler.

Ik zie liever minder nieuws op Tweakers maar dat er dieper wordt gedoken in het onderwerp om je juiste context te bieden. Context is alles.

Misschien is mijn sentiment biased en onterecht, dus ik wil er niet te hard op inzetten maar dit is mijn beleving.

[Reactie gewijzigd door Q op 21 november 2020 11:24]

Wanneer je als redactie bericht over een beslissing van het ACM dan kan je dat op een neutrale manier doen, zoals hier gebeurd is, en dus gewoon over de beslissing rapporteren of je kan een standpunt innemen, je inmengen in de politiek erachter en zeggen dat de beslissing goed of slecht is.

Dan heb ik liever dat het gewoon neutraal gemeld wordt, en laat de comments maar gaan over de voor- en nadelen.
Helemaal mee eens, er zijn altijd wel Tweakers met meer kennis over het onderwerp dan de redactie heeft en je krijgt twee kanten van het verhaal te zien.
Groot gelijk dat ze het op een neutrale manier kunnen doen. Maar bij tweakers is dat niet 'consumenten neutraal' maar 'tweaker neutraal'. De gemiddelde lezer op tweakers.net heeft net wat meer technische achtergrond. Daarmee is het wel degelijk een journalistieke verantwoording om het originele bericht te vertalen naar en voor tweakers.

In dit geval is er duidelijk een geval van 'een koper aansluiting' wat in de regel vertaald word naar 'de eerste de beste pots/isdn/adsl/vdsl' verbinding. In dit geval voor de zakelijke markt. Maar dat blijkt hier dus niet heg geval. als ik de bovenste reactie in deze draad lees, dan blijkt het hier expliciet om 'eigen' koper aansluitingen te gaan. Specialistische telecom aansluitingen 'uit de vorige eeuw'. Toen ook al duur, nu nog steeds prijzig. Ondertussen vervangen door 'eigen' glasvezel aansluitingen. Voor de 'leek': Daar waar de aansluiting-provider zeker voor moet gaan graven, niet iets dat over bestaande aansluitingen gaat.

Of heb ik het hier mis en/of verkeerd begrepen? Reden te meer om er iets meer duidelijkheid aan te geven. Of dwalen we hier af?
Dit heeft in mijn ogen niets te maken met neutraliteit of politiek. Er ontbreekt informatie in het artikel die door Powermage wordt aangedragen die naar mijn idee super belangrijk is voor de context.

[Reactie gewijzigd door Q op 21 november 2020 11:24]

Je zegt tot twee keer toe Powermanage. De nickname is toch echt @Powermage.
Ik lees tegenwoordig altijd de comments op een nieuws artikel op Tweakers want ik kan er gewoon niet altijd op vertrouwen dat Tweakers meer doet dan een persbericht overtypen.
Eerlijk gezegd vind ik dat "normaal". Op alle top sites die ik bezoek zit de echte waarde in het commentaar van de lezers. Journalisten blijven uiteindelijk in de eerste plaats journalisten en geen techneuten. Je kan nog zoveel achtergrond hebben, als journalist moet je breed zijn. Hoe dieper het gaat, hoe kleiner het publiek dat zo'n verhaal kan waarderen. Het is natuurlijk relatief, de gemiddelde Tweakers journalist is een stuk technischer dan de gemiddelde journalist bij Vogue.

Ze moeten de feiten natuurlijk wel goed weergeven en geen onzin verkopen. Of dat hier goed is gegaan laat ik even in het midden want ik heb mijn mening daarover nog niet klaar.
Ik begrijp je standpunt, maar ik denk dat Powermange een context biedt die een hele andere kijk geeft op wat er precies aan de hand is.

In dit geval vind ik dus dat er niet zozeer onzin wordt verkocht, maar dat er onvoldoende context wordt gegeven over wat er werkelijk aan de hand is. En ik was al verbaasd toen ik de titel las. Ik dacht, dat is vreemd.
Je geeft aan dat FTTH netwerken nooit aangelegd worden op bedrijfsterreinen, maar hier heb ik toch een andere ervaring mee. Even een voorbeeld in de gemeente koggenland. Op de terreinen in De Goorn heeft KPN Enterprise 7 jaar geleden op aanvraag de bedrijven van (destijds) maximaal 100/100 verbinding voorzien. Nu is e-fiber met partners bezig om 100% van de adressen in de gemeente aan het voorzien van 1gbit verbindingen. Geen inschrijfgeld, geen afkoopsommen of zoiets. 50% van de bedrijven stappen over van de dure/"trage" KPN lijn, naar goedkopere E-fiber partner.
"Wat heeft de ACM gesnoven toen ze dit beoordeelde?"

Zonder dollen?: Follow the ions in 'nieuws: ACM: KPN hoeft deel zakelijk netwerk niet langer ...

Ik denk dat cocaïne zeer gebruikelijk is in die kringen.
En glasvezel hoeven ze ook al niet open te stellen.
Zijn ze door corona gegrepen daar bij het ACM? Ik vind het heel vreemd dat meerdere partijen glasvezel gaan leggen in hetzelfde gebied. Dat is toch niet nodig. En nou dit, veel mensen hebben niet eens glasvezel en dan zit je dus vast aan KPN of Ziggo, meer keus is er dan niet. Althans als KPN ervoor kiest om andere uit te sluiten van hun kopernetwerk.
Ik snap er ook echt helemaal niets van. Zowel technisch maar helemaal uit milieu en algemene verspilling van materialen niet. Iedereen krijgt continue te horen dat je ieder snippertje papier en plastic moet scheiden, zoveel mogelijk de auto moet laten staan en de kachel een graadje lager moet zetten. En dan gaan dit soort partijen gewoon lekker allemaal massaal dubbele netwerken aanleggen.
Er zou, net als voor energie, een netbeheerder moeten komen. Deze beheerd het net en de rest, inclusief KPN, mag hier op aanbieden.
Dit is voor de energie markt ook gelukt dus kan het ook makkelijk voor netwerk boeren. Ben alleen bang dat de lobby te sterk is.
Volledig mee eens! Zowel voor kabel / koper en glas een netwerk beheerder. Eventueel per regio zoals dat nu ook voor stroom en gas het geval is. Misschien zelfs diezelfde partijen hier voor gaan gebruiken. Dan heb je het hele organisatie al staan. Maak van de internet (verbinding) een nutsvoorziening en zorg dat dit in Nederlandse handen blijft.
Zou dat ook blijven werken als we ooit allemaal zonnepanelen hebben en elektrische auto’s rijden en het electranetwerk uitgebreid moet worden?
Geen enkele partij gaat hier zijn politieke vingers aan branden. Je moet er feitelijk KPN voor kopen, het infrastructuur-deel afsplitsen en de rest weer opnieuw privatiseren. En dan heb je alleen nog maar het koper- en glasvezelnetwerk van KPN; dan zou de staat kabel ook moeten overnemen van Liberty? Dit had 10-20- hell misschien zelfs 30 jaar geleden moeten gebeuren.
Dan begrijp je niet waarom koper gereguleerd is. De ACM gaat niet over dubbel werk of het millieu. De regulering van koper is ontstaan omdat het netwerk ooit door de staat is aangelegd toen de PTT nog van 'ons' was. Na de privatisering had je dus een telecombedrijf dat begon met een volledig netwerk in het hele land. Daarom is ooit besloten dat zij dat moesten openstellen, gezien de 'gratis' voorsprong die de anderen nooit op een normale manier zouden kunnen inhalen.

De ACM kan nu moeilijk het spelletje gaan veranderen en doen alsof ze een millieuclub is of de uitgaven van anderen bedrijf in de gaten moet houden. Het is een toezichthouder en die moet toezien of het allemaal eerlijk verloopt op de telecommarkt. Dus nee, dat is niet de taak van ACM en eerlijk gezegd zou zoiets ook zeer onwenselijk zijn. We willen toch juist concurrentie? Dan moet je vooral niet nepconcurrentie in stand gaan houden door het netwerk bij één partij te laten en de rest mag dat dan gebruiken. Ik heb dat altijd al onzin gevonden. Net als electra. De bedrijven die 'leveren' doen helemaal niets. De leidingen liggen er al en er moet alleen ergens een schakelaar worden omgezet. Die zogenaamde 'concurrenten' sturen alleen maar rekeningen. Idem voor de telecom.

En ik heb zelf een keer de nadelen ondervonden van dat gedoe toen ik (inmiddels 15 jaar geleden oid) ADSL via een andere leverancier had, maar de centrale van KPN. Dan gaat er iets mis, en dat lag uiteindelijk aan KPN, maar die hebben een SLA en ze doen dan ook precies zo lang over het 'zoeken' naar de storing als in de SLA staat beschreven. En ze vonden zogenaamd niet. 2 maanden (!) later had ik nog niets en ging na diverse dreigementen KPN een keer écht kijken en zagen ze dat er iets kapot was aan hun kant. Leuk, dat openstellen...heeft echt nut.
Jouw negatieve ervaring is een uitzondering, niet de norm. Anekdotes zijn geen bewijs.
Klopt, het is maar een voorbeeld van hoe het mis kan gaan door die poppenkast.
Maar de echte issue is dat het openstellen van glas gewoon niet hoeft. Daar ging het om.
Dat ene bedrijf dat de infra beheerst zou naar mijn mening gewoon een onderdeel van de overheid moeten zijn.
Onder Rijkswaterstaat of zo.
Dat hebben we al gehad. Dat was de PTT. Ik heb liever dat commerciele bedrijven het doen. Nu met glas zijn we toch iets meer van KPN verlost want dat is is stiekem toch nog steeds zo'n dinosaurus als de PTT vroeger was. Al die bedrijven die zo oud zijn, zijn zo vreselijk log.
Als het overheid is, krijg je trage en risico-averse ambtenaren die niet of veel te traag innoveren. Dan hadden we hier nog op 3G gezeten. Heel Nederland kijkt dan mee met de investeringen en ze gaan dan niet meedoen met de juiste trends omdat het beslist moet worden door 5 commissies die pas een besluit nemen als het alweer ouderwets is. Dan hadden we nu nog Kermit gehad zeg maar...
De PTT was de voorganger van KPN, infra & dienstverlener in een.
Een beter voorbeeld zou Tennet zijn .
Tennet is ontstaan uit de gemeentelijke energiebedrijven, eigenlijk hetzelfde als PTT. Alleen was PTT landelijk. De energiebedrijven waren dus gemeentelijk of in ieder geval regionaal. Later hebben die zich verenigd in SEP (Samenwerkende Energie Productiebedrijven), wat een voorloper is van Tennet. Vanaf 2006 geldt de splitsingswet, waardoor de levering en transport gesplitst moest worden. Tennet heeft later het Duitse E.On overgenomen. Uiteraard moest daar ook het leverings en transportdeel afgesplitst worden. Tennet is dus Nederlands-Duits.
Precies. Uit het ACM-bericht: "Omdat KPN beschikte over aanmerkelijke marktmacht op de markt voor HWT,". De aanmerkelijke marktmacht is het criterium voor de ACM. Niet milieu, of service, of prijs.

18 of 20 jaar geleden zei Prof Jens Arnbak (baas OPTA) tegen Scheepbouwer (baas KPN) in Nova: "we stoppen pas als KPN onder de 50% marktaandeel zit". Scheepbouwer was woedend, maar de uitspraak van Arnbak is (postuum) nagekomen.

[Reactie gewijzigd door surfert op 20 november 2020 08:21]

... De regulering van koper is ontstaan omdat het netwerk ooit door de staat is aangelegd toen de PTT nog van 'ons' was. Na de privatisering had je dus een telecombedrijf dat begon met een volledig netwerk in het hele land.
En daar heeft de toenmalige regering zo'n 10 miljard euro voor opgestreken. Ze begonnen dus niet "zomaar", er is gewoon dik geld voor gecashed vanuit de markt. En dat maakt het nu zo lastig om dat netwerk als "nuts" te willen zien, het is gewoon van een commerciële partij ...
Ja, dat weet ik ook wel. Maar ze zijn voorlopig wel begonnen met een kant en klaar netwerk. Dat geld maakt geen ros uit natuurlijk. Het voordeel was daar. Enig andere partij moet dat helemaal opbouwen, vandaar dat ze op enig moment vonden dat KPN dat maar moest openstellen voor andere partijen.
De voorsprong van KPN, gekocht of niet, was gewoon enorm. Dáár gaat het om.
Die verplichte openstelling heeft ervoor gezorgd dat er nauwelijks geïnvesteerd is in een eigen netwerk, iedereen kon voor kostprijs plus een klein beetje meeliften met KPN. Er was dan ook geen enkele behoefte van wie dan ook om een eigen netwerk te beginnen in die tijd. De kabelaars hadden hetzelfde met de coaxkabels die ze net als KPB gewoon gekocht hebben. Dus ach, die voorsprong was er inderdaad, maar alleen theoretisch, praktisch ging niemand er koper naast leggen. Bij glas was dan natuurlijk een net wat ander verhaal.
Beetje kip/ei verhaal. Niemand wilde er kabels naast gaan leggen omdat die er al lagen en je nooit zou kunnen concurreren met KPN. Dus inderdaad, dan staat niemand te trappelen. Idem voor coax.

Met glas is het anders. Dat is een netwerk dat KPN op eigen kracht heeft opgebouwd. Op zich dan wel weer vanuit een dominante marktpositie, maar uiteindelijk heeft iedereen dezelfde kans om een glasnetwerk aan te leggen. Dus ik zie niet waarom KPN haar glasnetwerk ook zou moeten openstellen. De uitgangspositie is heel anders. En het gaat om concurrentiepositie. Dat verhaal over zonde van het dubbele werk is voor niemand van belang. Er is geen organisatie in Nederland die zoiets bewaakt of bepaald, dus dan moet men daar nu ook niet ineens mee beginnen.
Tja, daar kan je wat van vinden, maar ACM heeft KPN al jaren verplicht om hun glasnetwerk open te stellen, in mijn optiek exact de reden dat KPN nagenoeg gestopt is om daarin te willen investeren. Zij lopen het financiële risico en iedereen mag voor een appel en een ei meeliften. Dat ze daar nu in wijzigen heeft vermoed ik te maken met het feit dat Ziggo wellicht groter is momenteel dan KPN en ze verwachten wellicht dat de regelgeving veel soepeler gaat worden. En inderdaad, als er drie partijen glas gaan leggen omdat ze allemaal denken dat er geld te verdienen is, lekker doen.
Vanuit het idee van de kenniseconomie was het misschien niet eens gek dat de overheid het zou aanleggen. Iets als communityfiber of fiber4all.

Nu heb je weer tig aanbieders die hetzelfde gaan doen. Wel weer een mooi voorbeeld hoe marktwerking niet per definitie efficiënt is.
Mijn werk heeft er specifiek voor gekozen aansluitingen te hebben op meerdere aanbieders met een eigen netwerk. (1 kabel gaat rechtsaf bij kantoor, de andere linksaf ivm redundancy) Tegenwoordig loopt alles via deze kabels, en zo ligt bij het falen van 1 netwerk, niet alles plat. Voor zakelijke verbindingen is het niet gek om meerdere aanbieders te hebben op verschillende netwerken, zeker in deze tijd.
Precies dit. Er zijn ook aanbieders **kuch KPN kuch** die beweren een redundante aansluiting voor je te kunnen realiseren. Iedereen die iets van netwerken weet weet dat dat buiten de waarheid is.
Helaas zijn er veel bedrijven waar de 'bonentellers' ook meebeslissen.
Helaas zijn er veel bedrijven waar de 'bonentellers' ook meebeslissen.
Het valt me toch altijd op hoeveel dedain er hier op Tweakers is richting andere collega's die minder technisch zijn. Managers en staf krijgen ook altijd een veeg uit de pan op het forum en in de comments. Ik moet het eerste grote bedrijf nog tegenkomen dat succesvol is zonder managers en afdelingen zoals finance en HR.
True, maar je moet je irritatie toch ergens kwijt? 8)7
Hier gebeurt dat ook. Ligt al jaren prima werkende glasvezel vd Rekam. Nu is KPN ook bezig met de aanleg. Vziw kan dat allemaal gewoon over dezelfde kabel, maar straks heb ik dus 2 aansluitingen in de meterkast. Rekam hanteert gewoon een open beleid voor iedere provider overigens. Dus wat KPN hier nu aan heeft? Miljoenen euro's die verdampen weer, tbv alles zelf in de hand hebben? Ik kan geen andere reden bedenken eigenlijk.
Ik heb meerdere supermarkten in mijn buurt. Is dat nodig?
Dat is niet te vergelijken. Je kan het beter vergelijken met meerdere waterleiding aanbieders of meerdere stroomkabels die in de grond gelegd worden van verschillende bedrijven/aanbieders.
Voor de boodschappen hoeft de weg niet opengebroken te worden.
Nee, wat als je 1 pand hebt per x inwoners waarin verschillende supermarkten hun producten aanbieden? Incl glasautomaat en afhaalservice (drive-thru). Gewoon naast elkaar, makkelijk prijs en kwaliteit vergelijken en het scheelt enorm in aantal winkelpanden. En naar verschillende winkels moeten voor verschillende producten / kwaliteiten / prijzen. Kunnen we met de vrijgekomen ruimte het woning tekort aanpakken.
Dit lijkt steeds meer een “twee handen op één buik” gevalletje wat het ACM en KPN betreft.
Lol,
gasten hebben jullie wel eens gekeken naar de samenstelling van het huidige ACM bestuur ?

Nr. 1 heeft Boer en Croon leeggeroofd tot aan een faillissement en is daarna de toezichthouder gaan besturen.
Nr. 2 Gaat zo meteen bij de parlementaire commissie kinderopvang laten zien dat je alleen top-ambtenaar kunt worden als je lijdt aan geheugenverlies.
En nummer 3 had de twee grootse energiebedrijven waar hij nu toezicht op houdt in zijn vorige functie als als grootste klant van zijn advocatenkantoor.
Nee dit besluit van ACM is volledig onafhankelijk tot stand gekomen hoor, als je niet verder kijkt is het net of ons democratisch stelsel nog volledig in takt is. |:(
Als je goed kijkt zie je dat bedrijven veel meer vingers in verschillende papjes hebben dan wij denken.
Kijk naar het anti rook beleid. De huidige test methode voor sigaretten rammelt aan alle kanten. Waarom wordt dat niet binnen een paar weken aangepast?

Effe twee quote's en een linkje naar de bron:
Uit de stukken, die ze via een Wob-verzoek los wisten te krijgen van de overheid, zou blijken dat werkgeverskoepel VNO-NCW, de Nederlandse Orde van Belastingadviseurs en de American Chamber of Commerce in Nederland in de praktijk meebepalen welk belastingbeleid het kabinet voert. Vooral met VNO-NCW zou het ministerie van Financiën "intensief samenwerken''
en
"De Kamer heeft in Nederland schandalig weinig geld, middelen en mankracht om zelf genoeg expertise in huis te hebben. Ze zijn dus ook afhankelijk van de kennis van lobbyisten." Volgens hem gebeurt het "vrijwel altijd" dat bedrijven, organisaties of NGO’s meewerken aan wetsvoorstellen
Bron:
https://www.rtlnieuws.nl/...-belastingbeleid-politiek

[Reactie gewijzigd door Centurion183 op 20 november 2020 11:14]

De zienswijze gaat alleen over de zakelijke markt voor dsl en niet over die voor consumenten. Op de markt voor zakelijk breedband heeft KPN een marktaandeel tussen 45 en 50 procent

Oftewel bovenstaande letterlijk uit de tekst.Op bedrijven terreinen ligt vaak wel glasvezel door 3e partijen. Althans dat is in mijn omgeving.
Bedrijven zitten niet alleen op bedrijventerreinen. Die zitten in allerlei uithoeken. En dan heb je ook nog boerenbedrijven. Niet alsof daar de snelheid fatsoenlijk is.
Daar zijn tegenwoordig hele goede 4g oplossingen voor mogelijk. En vaak met betere snelheden dan koper.
Ook niet op de paar plekken in Nederland waar geen glasvezel is?
Paar plekken? Miljoenen huishoudens nog, en een heel groot deel van Amsterdam!

[Reactie gewijzigd door BaatZ op 20 november 2020 08:28]

Het was ook sarcastisch.
Als de ACM het glas écht open zou maken (niet die halfbakken WBA/ODF zoals nu) én kabel écht open stelt, dan zou ik dat begrijpen. Maar ik snap dit écht niet.
ACM: "Fietspad hoeft niet meer open voor Batavus fietsen. Die gebruikers kunnen prima de openbare weg gebruiken."
Lijkt steeds meer dat ACM bruine enveloppen ontvangt. Onder de tafel welteverstaan.
Een hele bijzondere uitspraak, dus nu hebben ze alle oude telefoonlijnen en hoeveel van het optic wat in de grond zit?

En met "bijzonder" bedoel ik te zeggen; "Volgens mij zijn ze daar helemaal van het padje af"

[Reactie gewijzigd door McBrown op 20 november 2020 07:51]

Wellicht een voorzet om KPN interessanter te maken voor overname?
Dit is goed nieuws voor partijen die wel een eigen netwerk hebben aangelegd; die worden nu beloond. En het is goed nieuws voor glasvezelvraagbundeling op bedrijventerreinen: meer reden om wel glas te nemen.

Enne: de ACM zegt "Hierdoor is volgens de ACM regulering van HWT voor het kopernetwerk van KPN niet langer nodig.". Regulering is niet meer nodig. Dus KPN kan & mag nog steeds z'n netwerk openstellen voor Hoogwaardige Wholesaletoegang.
Waarom moeten alle netwerken toch aangelegd worden door bedrijven, laat de overheid die netwerken aanleggen en verhuren dat scheelt zoveel kosten (niet alleen binnen telecom maar alle netwerken gas electra etc)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee