Apple kondigt evenement aan voor 10 november

Apple heeft het One more thing-evenement aangekondigd. Het wordt op 10 november gehouden op het hoofdkwartier van Apple, in het Amerikaanse Cupertino, maar is ook online te volgen. Vermoedelijk draait het om de overstap van Intel naar ARM voor Mac-systemen.

Uit de aankondigingsafbeelding blijkt verder niet waar het evenement over zal gaan, maar er wordt aangenomen dat het zal draaien om het inruilen van Intel en de x86-architectuur voor ARM-chips voor Mac-systemen. Het bedrijf uit Cupertino gaf in juni al aan dat het over zal stappen op eigen ARM-chips, dat er eind dit jaar een Mac met ARM-chip voor consumenten verschijnt en dat de gehele overstap in twee jaar zal zijn afgerond.

Eerder was er al een gerucht dat Apple op 17 november een evenement wilde houden voor de presentatie van zijn eerste Mac-computer met zelf ontwikkelde ARM-processor. De aankondiging daarvoor zou op 10 november plaatsvinden. Dat gerucht kwam van Jon Prossor, die eerder de datum voor het eerdere iPhone-evenement juist voorspelde en correcte informatie gaf over wanneer welke iPhone zou uitkomen. De genoemde data van Prossor blijken niet helemaal juist, maar het ligt voor de hand dat het wat inhoud betreft inderdaad over een Mac met ARM-chip zal gaan.

Behalve de ARM-Mac zou Apple op het evenement ook AirTags willen laten zien. Dit zijn kleine apparaatjes die werken met de U1-ultrawidebandchip voor precieze lokalisatie van bijvoorbeeld sleutelbossen. Wellicht wordt ook macOS 11 Big Sur officieel geïntroduceerd.

Apple One more thing

Door Joris Jansen

Redacteur

02-11-2020 • 19:56

146

Submitter: DenBeke

Reacties (146)

146
137
114
6
0
3
Wijzig sortering
Easter Egg in het Apple logo als je met iPhone of iPad de aankondiging op de Apple website bekijkt.
Het zal aan mij liggen maar ik zie niks op mijn ipad ook niks via mijn Android telefoon (was te proberen :P).

Edit: Wil iemand zo vriendelijk zijn om gewoon een afbeelding van de easter egg te posten?

[Reactie gewijzigd door Caayn op 25 juli 2024 21:04]

Als ik het goed begrijp is dit het:

https://i.imgur.com/R3cQISL.jpg
Net een filmpje geupload voor mensen die geen Apple device hebben:

https://www.youtube.com/watch?v=V3klBw6aNLg Actie vanaf 0:30

[Reactie gewijzigd door Cyw00d op 25 juli 2024 21:04]

Tja, ik opende Safari vertical natuurlijk :p
Het is een Augmented Reality invite als je op het Apple logo klikt.
Heel leuk gedaan!

[Reactie gewijzigd door SidewalkSuper op 25 juli 2024 21:04]

Dat was ook met het vorige invite en daarvoor ook
Als je hem van achter bekijkt kan je ook de datum zien. Nog een extra easter egg omdat het best subtiel is.
Wat is de easter egg aan de datum, de datum staat in grote letters op de voorpagina dus zo easter egg is dat niet?
Ik vond dat hij nog best verstopt was. Niet zozeer omdat het daarmee aangekondigd werd maar omdat het alleen opvalt als je echt helemaal om het object heen draait om te zien wat er aan de achterkant gebeurd als hij omhoog klapt.
Pst je kan ook alleen het object in de ruimte aanklikken en dan gewoon roteren ;)
Goed gezien idd. :-)
Ik zie niks anders als het plaatje hierboven?
Je kan een AR view openen door op de uitnodiging de drukken, daarna zit er achter het logo een easter egg
Wat is het easter egg dan? Want die datum staat ook gewoon in het normale plaatje.
Oh scherp. Ik dacht gisteravond dat het een referentie was naar de te uit te brengen Mac OS versie.
Geinig, dat was meteen me eerste ervaring met AR👍🏻
Klopt, Mijn iphone 6s liep 10s vast en toen was het er ineens :)
De datum van het event om precies te zijn. Dit is de afgelopen 3 of vier events al mogelijk. Leuke demo van de AR functionaliteiten.
Van wat ik zie ligt het Apple logo eerst op de "grond", daarna lijkt het alsof het wordt opengeklapt. M.a.w. het is een laptop die je openklapt (Iets dat we natuurlijk verwachten voor dit event). Daarnaast licht om het Apple logo heen. Zullen de Apple logo's op de MacBook's weer gaan oplichten? :9

Apple logo lijkt blauw. Blauwe MacBooks?

[Reactie gewijzigd door mprkooij op 25 juli 2024 21:04]

Blauw kan, nieuwe iPhone Pro's hebben ook een blauw optie, die er best mooi uitziet
Dat verlichte logo mis ik ook zeker, samen met MagSafe.

Blauwe MacBook hoeft voor mij niet, hou het lekker bij zilver ;)
Lol, leuke niets zeggende onderzetter :+
Leuk zo'n opmerking dat er een easter egg is, maar ik heb zelf geen Apple apparaten en ben nu toch wel benieuwd wat het is.

Iemand die een schermopname ervan kan maken?
haha, bedankt! leuk om te zien, er staat ook datum op de achterkant.
Klikken op het Apple logo
Apple Glass: https://www.tomsguide.com/news/apple-glasses

Liggend om op te laden. Opklappen om te gebruiken.
Overstappen naar ARM zal neem ik aan ook Bootcamp onmogelijk maken?
Dat is wel een gemis; ik vind een Windows partitie op m’n MacBook bij tijd en wijle toch wel erg handig.
Dat lijkt er wel op. Ook via een programma als Parallels lijkt het niet meer mogelijk te zijn. (Afgezien van Windows ARM, maar dat zal in de praktijk geen goede vervanging zijn denk ik.)

[Reactie gewijzigd door Takezo op 25 juli 2024 21:04]

Volgens mij heeft Parallels al aangekondigd dat ze bezig zijn met een nieuwe versie die Windows wel zal ondersteunen. Bootcamp wordt natuurlijk wel onmogelijk.

Zie: https://www.parallels.com/blogs/apple-silicon-wwdc/
En ook VmWare sluit niets uit.
In die blog post staat helaas niets over ondersteuning van Windows. In de comments onder de blog wordt daar wel meerdere keren om gevraagd en daarop geeft de community manager van Parallels steeds een nietszeggend antwoord. Dat geeft niet heel veel hoop.
In principe zouden Parallels en consorten onder de motorkap een switch van virtualisatie naar emulatie kunnen maken. Het zal even wat werk kosten maar het is waarschijnlijk zelfs te doen zonder dat eindgebruikers door hebben dat het nu anders werkt.
Het zal even wat werk kosten maar het is waarschijnlijk zelfs te doen zonder dat eindgebruikers door hebben dat het nu anders werkt.
Wie weet kunnen ze gebruik maken van Rosetta ;)
Volgens mij heeft Parallels al aangekondigd dat ze bezig zijn met een nieuwe versie die Windows wel zal ondersteunen.
Dat wordt dan emulatie i.p.v. virtualisatie. Dat kan in theorie prima, maar alleen ten kosten van aanzienlijk performanceverlies. Sommige use cases voor Parallels/vmWare worden hierdoor minder aantrekkelijk.
Maar je kunt inderdaad nog een image opstarten op voor specifieke toepassingen die niet op macOS beschikbaar zijn. Maar dat moeten dan niet te veeleisende toepassingen zijn.
Dat kan in theorie prima, maar alleen ten kosten van aanzienlijk performanceverlies.
Wie weet maakt Apple Rosetta2 beschikbaar voor virtualisatie!
Met Rosetta2 is de x86/64 versie van een app +/- 10-25% trager dan de native ARM versie.

btw Rosetta2 is geen emulator maar een translator die eenmalig x86/64 binaries omzet naar ARM/64
Er is toch ook een Windows 10 ARM versie? (snap je punt hoor, dat is niet een vervanging van de huidige Windows 10, maar misschien in de toekomst wel)
Ik ben absoluut geen Apple liefhebber maar hier kijk ik toch naar uit, als er één bedrijf is dat ARM echt kan pushen voor portables en desktops is het Apple wel.
Alleen valt er niets te pushen. Apple ontwikkelt puur voor z’n eigen platform. Het zal hooguit een nagel aan de doodskist van Wintel zijn.
Welke nagel aan de doodskist? Tot nu toe heeft de Mac nog steeds een klein marktaandeel als het gaat om desktops. En de desktop/laptop markt is nog steeds een grote markt. De laptop/desktop markt is meer dan 100 miljard per jaar (mobile markt ongeveer 68 miljard) en daarvan heeft Apple 8% marktaandeel.
Het gaat niet om marktaandeel maar om de houdbaarheid van Intel.

Als we even een beetje overdrijven, en Apple het voor elkaar krijgt op basis van ARM een laptop te ontwikkelen die superieur is in performance, een veruit betere batterijduur heeft, en ook veel stiller en minder koeling/throttling problemen heeft....

Dan is dat een doodsklap voor Intel. x86 zit al op zijn grenzen, en zal geen enkel pad vooruit hebben om ARM te matchen, als Apple dit voor elkaar krijgt. En Apple begint pas. Ze laten bij de iPhone al sinds het begin enorme sprongen in performance/efficienctie zien. Sprongen die er bij x86 al grotendeels uit zijn.

Wintel zal een beetje de fossiele verbrandingsmotor zijn. Nog vele jaren in gebruik maar in feite de afstervingsfase in gegaan.
Als als als. Er wordt al 10 jaar geroepen dat alles wat er uit komt de doodsteek zal zijn voor Intel. En tot nu toe is er weinig gebeurd. De grote sprongen die we zien bij ARM gaan bijna allemaal gepaard met hogere TDPs, Throttling en zwaardere koeling. Sprongen die het x86 platform al jaren geleden heeft gemaakt.

Daarnaast zijn er genoeg andere redenen waarom bedrijven niet kiezen voor Apple en waardoor er een tweede alternatieve speler nodig is. Er wordt al jaren geroepen door mensen dat Apple Macbooks superieur zijn aan alles wat er te krijgen is. Toch hebben ze een marktaandeel van 8%.

Ik zeg nergens dat ARM het niet gaat winnen van x86, maar ik zie dit meer als een geleidelijke overgang in de komende 10 jaar. Microsoft breidt hun portfolio ook uit voor ARM en de afhankelijkheid van oude legacy dat niet draait op ARM neemt in de gehele breedte van de markt af. De overgang naar alles webbased zorgt er al voor dat veel minder bedrijven afhankelijk zijn van x86. Sterker nog, ik denk dat een groot deel van de bedrijven al voor een groot deel van hun medewerkers over kunnen naar een ARM based OS. Tot nu toe zie je het echter nog steeds beperkt gebeuren.
Het lijkt mij dat Apple met deze overgang van plan is dat marktaandeel te vergroten en dat zou dan voornamelijk ten koste moeten gaan van Wintel. Dat zal dan wel een proces zijn dat nog jaren kan gaan duren.
...maar hoe wordt dat aandeel dan vergroot door te kiezen voor een andere architectuur? Worden de machines vele malen sneller dan de concurrentie? Worden ze goedkoper dan de concurrentie? Waar zit het voordeel/de crux waardoor ze dat marktaandeel gaan winnen?

[Reactie gewijzigd door DeFeCt op 25 juli 2024 21:04]

Het lijkt er inderdaad op dat de chips sneller en goedkoper worden dan die van de concurrentie, omdat Apple erg goede chipdesigners in dienst heeft en de productiekosten kan drukken door het hele proces ook zelf in de hand te hebben in plaats van afhankelijk te zijn van derde partijen. Zelfs standaard ARM cores in telefoons zijn tegenwoordig qua IPC sneller dan x86 chips en die van Apple zijn nog wat sneller.

De wereld is tegenwoordig ook minder afhankelijk van bepaalde processorarchitecturen en besturingssystemen, wat het gemakkelijker maakt om die technologische basis om de zoveel jaar te veranderen. Dat heeft Apple in het verleden al meerdere keren gedaan, maar deze keer is dat dus naar eigen chips. Apple kiest hier voor een strategie van productdifferentiatie door aangepaste chips te ontwerpen die op de markt simpelweg niet verkrijgbaar zijn.
Goedkoper dat zal hem niet worden - misschien om te produceren, maar Apple gaat echt geen 400 dollar laptopjes verkopen. Ze gaan alleen vies meer winst maken, dus. Maar voor de marktadoptie maakt dat niet uit.

Sneller...sneller qua batterijgebruik wellicht, terwijl je hun OS gebruikt. AMD geeft je nu heel veel power voor een lager verbruik dan intel, met wat betere binning kan AMD dus vrij snel x86 ook zuiniger maken. ARM gaat niet van de ene op de andere dag even snel zijn als X86 met een lager powergebruik.

AMD, en Intel, hebben tijd zat om aanpassingen te maken aan hun chiparchitectuur. Juist omdat Apple z'n eigen ecosysteem heeft (niet-windows) zal de impact hier van relatief beperkt en vertraagd zijn.
ARM is met de komst van Neoverse V1 en N2 al sneller dan x86 en Apples chips zijn nog sneller, dus dat stadium zijn we al voorbij. En het gaat inderdaad om productiekosten voor Apple, maar ze zouden net als Amazon bij Graviton3 de verkoopprijs van hun apparaten kunnen verlagen om de adoptie van de nieuwe systemen te versnellen.

Ook zou er een nog groter gedeelte van de inkomsten geïnvesteerd kunnen worden in de ontwikkeling van toekomstige generaties van de chips. Zelf denk ik dat dit de kans is om marktaandeel van Wintel af te snoepen, maar dan moeten er wel applicaties overgezet worden naar web- en/of Apple-specifieke technologieën. Maar ook als dat uitblijft, is het vanuit Apples perspectief een zinnige beslissing geweest om over te gaan op eigen chips.
Goedkoper dat zal hem niet worden - misschien om te produceren, maar Apple gaat echt geen 400 dollar laptopjes verkopen. Ze gaan alleen vies meer winst maken, dus. Maar voor de marktadoptie maakt dat niet uit.
Microsoft is dan even vies, Sony, LG, Rockstar, grote bands, films uit Hollywood, jouw TV provider, jouw werkgever, als jij iets verkoopt ook jij... zijn dan ook vies.. want iedereen gaat voor winst.
AMD, en Intel, hebben tijd zat om aanpassingen te maken aan hun chiparchitectuur. Juist omdat Apple z'n eigen ecosysteem heeft (niet-windows) zal de impact hier van relatief beperkt en vertraagd zijn.
Als een bedrijf alles in house heeft.. dan hoef je niet eens een nieuwe chipset te ontwikkelen om een systeem veel sneller te laten werken.
Dat snap ik, maar....
Wat is het effect hiervan op de Windows laptop markt ?
Ik denk op korte termijn nog weinig.
Maar als Apple succesvol is hiermee en kan laten zien betere cpu’ s te bouwen op ARM, zal dit een veel grotere impact krijgen op de Windows laptop markt dan jij nu denkt en aangeeft. Het is een nieuwe architectuur en een nieuwe richting. Je ziet het aan Intel, goede cpu’ s, maar het fabriceren en door ontwikkelen zorgt voor veel problemen. Ze lijken met deze architectuur op een doodlopende weg te zitten.
Ze zullen nu nog meer controle over het geheel kunnen uitvoeren nu ze zelf ook de cpu kunnen ontwerpen. Dit zal positieve effecten hebben op efficiency in het algemeen (snelheid, energiegebruik), maar ook de UX zal weer verder verbeteren. Volgens mij een van redenen om voor Apple te kiezen.

Daarnaast zullen ze er uiteindelijk ook meer geld aan gaan verdienen door hogere marges.

Goedkoper dan de concurrentie zullen ze nooit worden... Nooit willen worden denk ik zelfs.
Iedereen heeft het over het marktaandeel van de Mac en dat deze ontwikkeling het marktaandeel van de Mac niet zal verhogen , door mn de prijs.

Maar: iedereen let bij deze ontwikkeling puur op de Mac, terwijl deze ontwikkeling ook een positief effect kan laten zien voor de iPad (pro). Bijv dat er een mogelijkheid kan komen dat MacOs op de iPad Pro zal kunnen gaan draaien, waardoor het nog meer een laptop /pc vervanger zou kunnen worden. Uiteraard niet voor iedere gebruiker , maar voor een groot deel wel.
Dus kijk hierin alleen verder dan de categorie Mac/pc .

Daarnaast, een instap
MacBook, zonder touchscreen met een goed toetsenbord en trackpad, en bijv een 12 inch scherm,(zoals de 12 inch MacBook), met Apple silicon zou best wel eens voor lager dan 999 dollar op de markt kunnen worden gezet.
Kleiner scherm dan de iPad Pro 12.9 inch, geen touchscreen, geen 120hz. Maar wel extra kosten voor een goed toetsenbord en trackpad. Maar moet mogelijk zijn.

[Reactie gewijzigd door Halo_Master op 25 juli 2024 21:04]

Maar hoe wordt dat aandeel dan vergroot door te kiezen voor een andere architectuur?
1. Een ARM core heeft aanzienlijk minder gates nodig dan een x86 core en dat vertaalt zich in een betere performance / watt, m.n. belangrijk voor laptops

2. Apple maakt geen discrete CPU's maar een SoC!
Dat is compacter en levert betere performance door integratie van andere systeem componenten.
Apple wil geen marktaandeel vergroten. Een groot deel van Apple's succes is juist de exclusiviteit. Het zijn producten voor de happy few die het kunnen betalen. En de producten van Apple zullen heus niet goedkoper worden. Zeker laptops niet.

Ik denk dat deze strategie twee redenen heeft. Enerzijds simpelweg betere producten. Koelere laptops. Dunner ook.
Maar anderzijds is het gewoon een kwestie van kosten verlagen. Door gebruik te maken van eigen in-house processoren hoeven ze veel minder uit te geven aan andere bedrijven.
Apple wil geen marktaandeel vergroten. Een groot deel van Apple's succes is juist de exclusiviteit. Het zijn producten voor de happy few die het kunnen betalen
Geloof je dat echt? Als dit al beweerd wordt (nooit ergens gelezen, maar dat zegt niet alles) dan is het een excuus omdat het vergroten niet gelukt is. Als appel 50% van de laptop markt kan pakken zullen ze dat echt niet nalaten. Dan zijn ze namelijk 4 biljoen waard en dat is waar het ze om gaat.
Een groot deel van Apple's succes is juist de exclusiviteit. Het zijn producten voor de happy few die het kunnen betalen.
DIt is echt zo'n enorm achterhaalde stelling. Dit was misschien 20 jaar geleden een issue toen Apple nog niet mainstream was. Ik ben zelf Apple-gebruiker van het eerste uur, heb alles voorbij zien komen en jouw bewering heb ik ook heel veel gehoord (vooral van Windows-gebruikers) maar dit is, zeker sinds de iPod en iPhone uitkwamen, een bewering die geen stand kan houden. Bovendien: heb je al eens op Marktplaats gekeken wat er allemaal voor een leuke prijs te koop is?
Als je kijkt naar het aantal actieve gebruikers van computing platforms; Android, iOS en Windows dan is Microsoft/Intel inmiddels al lang zijn dominante positie verloren.

https://mondaynote.com/ap...5ef66ad2b?gi=36d9b040697a

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 25 juli 2024 21:04]

Het kan wel populariteit voor ARM stimuleren. Helemaal op platformen waar Intel en AMD met hun x86 de norm zijn.

Microsoft is natuurlijk al bezig met Windows op ARM, maar daar is nog niks mainstream. Dit kan daar wel invloed op hebben.
Wat ik bijzonder vind is dat Microsoft al jaren bezig is met Windows richting ARM te krijgen, (volgens mij al sinds 2012 toen dat eerste surface apparaat uitkwam) waar Apple zo’n transitie over twee jaar al denkt af te kunnen ronden. Ongetwijfeld zullen ze hier al een aantal jaren mee bezig zijn, maar toch vind ik het behoorlijk ambitieus en voortvarend.
Het verschil tussen Microsoft en Apple is dus dat Apple bedrijven en ontwikkelaars een kant op kan duwen. Bijvoorbeeld voor Apple Silicon zijn de volgende pakketten al bevestigd:

- Volledige adobe Creative Cloud
- Microsoft Office
https://www.zdnet.com/art...-will-look-more-like-ios/

- Volledige pakket van Serif. Dus Designer, Photo en Publisher zijn al Native Apple Silicon
https://forum.affinity.se...b=comments#comment-652798

- Sketch 3 is bevestigd
https://www.sketch.com/bl...-us-excited-at-wwdc-2020/

- Xcode werkt al native op Apple Silicon
https://developer.apple.com/xcode/

- Apples Final Cut Pro en Logic Pro zijn al native op Apple ARM.
https://www.pro-tools-exp...based-on-their-ipad-chips

En BlackMagic kennende komt er zeker een Davinci Resolve applicatie uit voor Apple Silicon. BlackMagic en Apple doen best veel samen.

Alle iPadOS applicaties die met een Custom UI naar MacOS kunnen worden gebracht met Catalyst.
https://developer.apple.com/mac-catalyst/

En met SwiftUI kan je dus 1 app bouwen met 5 verschillende UI's. Dus 1 applicatie met dezelfde Backend Code die voor elk platform een eigen UI heeft. En alleen de Device specifieke versie word geïnstalleerd.
https://developer.apple.com/documentation/swiftui/


En dit zijn maar een paar voorbeelden. In de laatste link staan alle ARM applicaties die native kunnen draaien op Apple Silicon. Deze hebben ze laten zien op WWDC2020

Dit is bijvoorbeeld iets dat Microsoft gewoon bijna niet voor elkaar krijgt. Neem Windows RT als voorbeeld. Windows RT was Microsoft eerste poging om Windows op ARM te krijgen en hun eerste poging om developers hun software naar Windows on ARM te brengen. Zelfs met Universal Apps kreeg Microsoft bedrijven niet zo ver om hun software naar Windows RT te brengen.

Toen bracht Apple in 2015 de eerste iPad Pro uit. En er waren verschillende fabrikanten van onder andere CAD en Design Software dat wel voor de iPad Pro uitkwam. Onder andere Serif heeft op publisher na zijn gehele Software suite naar iPad OS gebracht. Een Adobe die volledige Photoshop bijv naar iPadOS heeft gebracht.

Toen kwam Microsoft in samenwerking met Qualcomm in 2018 met een Windows on ARM laptop. Niets draaide native en alles werd geemuleerd en het draaide niet eens 64 bit applicaties.
Microsoft kwam toen met de Surface X. Een surface apparaat die op een custom chip draaide die is ontworpen door Qualcomm en MS samen om Windows on ARM mogelijk te maken. Dit draaide ook nog steeds de meeste software in een geemuleerde omgeving en nog steeds geen 64 bit applicaties. Nu in 2020 heeft Microsoft een Surface X op de markt gebracht die dus wel 64 bit applicaties kan emuleren.

Je ziet in dit voorbeeld gewoon dat Apple heel goed is een markt een bepaalde kant op te duwen. Vooral als je kijkt hoe Apple zijn/haar eigen ecosysteem voor Developers heeft ontwikkeld de afgelopen jaren. Alles om het voor Developers nog makkelijker te maken om voor het gehele Ecosysteem te ontwikkelen.

Het verschil is dat Microsoft maar verwacht dat Developers voor Windows on ARM gaan ontwikkelen en hoopt dat het iets word. Apple heeft een andere aanpak. Die praten met ontwikkelaars en brengen specifieke Tools uit en ontwikkelen hun eigen developers ecosysteem heel actief. Vooral dat laatste zie je bij MS veel minder.

[Reactie gewijzigd door Snowfall op 25 juli 2024 21:04]

Wat ook helpt is dat Apple actief afscheid neemt van oude applicatie-compatibiliteit (bv. einde 32 bits apps in Catalina). Microsoft support nog software uit het Windows 95 tijdperk. Dat is bedrijven vaak veel waard, maar Windows is gewoon een olietanker vol met support voor oudere generaties die je niet zo snel kan bijsturen.
Je hebt zeker gelijk dat Apple meer controle heeft over hun ecosysteem.

Maar daarboven op is Microsoft zelf ook gewoon extreem traag. Neem nou iets als de nieuwe design language, waar een begin mee gemaakt is in Windows 8, uit 2012. We zijn nu in 2020 en het is nog steeds een bonte mix van half oud, half nieuw.

Hoe fucking lang moet dat duren? 20 jaar?

Microsoft Edge, de oude versie nog, werd eens per 6 maanden bijgewerkt. Iedere andere browser eens per 6 weken.

Als Microsoft iets bedenkt, tegen de tijd dat het uitgerold is, is het achterhaald.
Beetje kort door de bocht, toen Apple met de iPhone kwam (en iOS) gingen andere besturingssystemen voor mobieltjes ook als een speer (en vergeet ook CalDev en WebKit niet).
Juist omdat een groot bedrijf zoals Apple nu met ARM aan de slag gaat (keuze is echt gemaakt) kan dit een start van een complete adaptatie van dit platform worden.
Windows heeft al een ARM versie, maar kan nog niet vanwege allerlij redenen maar wil zeer zeker wel.
Nee joh, smell the roses, dit is weer zo'n gamechangenend iets, let maar op.
Welke game is er dan precies om te changen? Het is niet alsof dit zo'n maagdelijke markt is zoals ze ten tijde van de iPhone aantroffen. Het is niet eens de eerste keer dat ze met hun "eigen" chips afstand nemen van de x86-architectuur.

Het zal ongetwijfeld het eerst serieuze "startschot" van ARM op de desktopmarkt zijn (zoals je zegt, Microsoft krijgt het niet echt van de grond), maar er is hier geen onontgonnen markt die voor het grijpen ligt.
Een doorbraak van echt energiezuinige laptops is best wel een gamechanger.
Ik vermoed dat de instructieset van de CPU niet de grootste oorzaak is van de de stroomvergemisbruik bij laptops.
Dat is het wel degelijk CISC processoren die we nu hebben verbruiken veel meer stroom doordat ze heel veel moeten ondersteunen. Ook legacy. Het punt van stroomverbruik is niet per se gerelateerd aan de ISA, maar aan het feit dat ARM chips gewoonweg minder legacy meenemen. Punt voor punt is de performance per watt met ARM processoren enorm veel hoger.

Een beetje Apple SoC heeft het verbruik van een led lamp maar de performance van een 8700K. Dat is een CPU met een TDP van 95W.

En ja sommige workloads hebben een lagere performance, maar overall is het die trade-off wel waard gezien het veel lagere verbruik. We hebben het hier over een reductie van 94+% in verbruik. Dat is wel de moeite waard en bied weer andere mogelijkheden mbt koeling (wat normaal ook energie kost met actieve koeling dmv fans.
Er zal gerust wel wat winst te behalen zijn, maar sinds wanneer is een echt energiezuinige laptop een "gamechanger"? Wat gebeurt er nu niet, wat men dan wel massaal zou moeten gaan doen?
Alleen valt er niets te pushen. Apple ontwikkelt puur voor z’n eigen platform.
Ik denk even hardop: Clang is een gedegen concurrent voor GCC geworden, onder meer door betere error messages. Als Apple zich meer op ARM gaat richten terwijl ze x86 volledig laten vallen dan zal hun bijdrage aan x86-ondersteuning voor Clang volledig stil komen te vallen, terwijl de bijdrage aan ARM-ondersteuning zal toenemen. Wellicht heeft dat tot gevolg dat het met Clang aantrekkelijker wordt voor ARM te programmeren, of dat ARM-assembly nog beter geoptimaliseerd zal worden en dus beter zal presteren.
LLVM heeft echt een enorme berg aan ontwikkelaars en ondersteunende bedrijven. Ik kan me niet voorstellen dat een switch in prioriteiten van Apple een groot effect zal hebben.
Er valt van alles te pushen. PPC stond en viel met Apple's gebruik er van. Dat kan met ARM net zo gaan.
Jij wilt niet weten hoe groot Apple in Hollywood is.. Hollywood gebruikt zo'n beetje enkel Apple apparatuur en het groot is Hollywood? Juist groot, dan heb je overheden, universiteiten etc.
Ik ben absoluut geen liefhebber van mensen die steeds "Ik ben absoluut geen Apple liefhebber maar" zeggen stop aub bedrijven te behandelen als voetbalclubs.

Het bedrijf is niet opgericht om te voldoen aan jouw verwachtingen.
En de mensen die dit zeggen zijn weer niet geboren om dingen te zeggen waar jij liefhebber van bent.
Het is gewoon een bedrijf het is niet zo dat je afstand doet van een gevaarlijke groepering.
Waar beweer ik het tegendeel? Apple moet doen wat ze willen maar als ik als consument niet meer mag zeggen of ik producten voor mezelf al dan niet apprecieer is het ver gekomen.

Ik hou ook niet van Pepsi, Pringels en Primark of mag ik dat ook niet zeggen?
Anders zouden mensen nog kunnen denken dat je een Apple evangelist bent, dus kan me goed voorstellen dat mensen met een disclaimer beginnen.

Just to be safe.
Ja ik gok iets als:
[Cooke]"Of course, as Apple, we care about the environment. therefor, we will sell the upcoming MacBook Air based on ARM as a standalone processor, given that most people already have multiple Apples Macbooks lying around in their houses, reducing the packaging by 95%.[/uncooke]

Nee ik ben heel benieuwd naar hoe Apple dit aan gaat pakken. Gegeven de zeer beperkte batterijconsumptie, geheugenconsumptie en snelheid van de iPhones en iPads, denk ik dat zij voldoende kennis hebben om hier een mooi product van te maken.
De batterijduur is 10% lager met de halve capaciteit. Dus de batterijconsumptie is laag zoals @IJS-T zegt.
Wat @Banix stelt inderdaad. De iPhone is niet de hoogvlieger qua batterijduur, wel qua consumptie. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de iPhone 12 Pro t.o.v de samsung galaxy S20 dan gaan beide toestellen nagenoeg net zo lang mee (4G wint iPhone, Wifi de Samsung, Video om het even). Ter illustratie, de S20 heeft 4.000 mAH en de 12 pro 2.815 mAH. Let wel, dit is wel een 120Hz scherm (on demand, dat weer wel) vs 60Hz van de iPhone.

Maar hetzelfde geldt eigenlijk voor de toestellen van vorig jaar (60hz vs 60hz), waar de 11Pro gemiddeld 3 uur langer meegaat in elk van de tests dan de S10. Verschil in mAH is hier wel een stuk kleiner (3.400 voor de S10 t.o.v. 3.000 van de iPhone Pro).

Edit: Bron = Tweakers reviews

Ik vergelijk hier uiteraard met de populairste Android telefoon maar gaat eigenlijk wel voor veel modellen op. Dat is ook niet gek, aangezien de Snapdragon niet custom made is voor de toestellen van Android en de AXX-chips van Apple wel.

Vandaar ook dat ik hoop dat Apple dit door kan trekken in hun ARM voor de laptops, dit zou namelijk kunnen schelen in ofwel de formfactor (kleinere accu's met zelfde duur, dus allicht nog dunner dan een MacBook Air al is), ofwel een langere batterijduur (zelfde capaciteit met minder verbruik, bijvoorbeeld door kleiner procede).

[Reactie gewijzigd door IJS-T op 25 juli 2024 21:04]

Hier kijk ik al lange tijd naar uit.

Ook benieuwd of de nieuwe Macbook een nieuw design krijgt of dat ze echt alleen de processor vervangen door hun eigen chips en dan het huidige design nog even in leven houden (voor de 1ste generatie ARM).

Wenslijst:
  • Macbook / MacBook Air onder de 1000,-
  • Face ID
  • MagSafe
  • Fysieke knoppen i.p.v. TouchBar

[Reactie gewijzigd door Greatsword op 25 juli 2024 21:04]

Reken er maar op dat de eerste generatie ARM (Apple Sillicon) hardware een nieuwe look krijgt. Afgaande op de beta van macOS Big Sur krijgen de schermen sowieso afgeronde schermranden net als iPads en iPhones, maar ook los daarvan zal Apple natuurlijk graag willen laten zien dat er door een eigen chips een mooi nieuw ontwerp mogelijk is :)
Een gerucht is maar een gerucht, maar een hardnekkig gerucht dat rondgaat (zie o.a. MacRumors) is dat een van de apparaten die aangekondigd gaat worden de 13,3 inch MacBook Pro zal zijn, met Apple Silicon maar met ongewijzigde look..
Dat begrijp ik eigenlijk wel.
Apple wil de traditionele Mac gebruikers in eerste instantie aanspreken, ipv zeggen dat ze een heel nieuwe productlijn willen opstarten. Ze willen laten zien dat er niets verandert, en alleen de voordelen laten zien(battery, performance) , maar geen nadruk leggen dat er , voorlopig, veranderingen/nadelen zijn in beschikbaarheid van software, etc .
Voeg aan het lijstje ook 5G toe.

Mag ook LTE zijn, maar zou leuk zijn als niet alleen de iPads van Apple ingebouwde connectiviteit hebben.
Heb altijd mijn iPhone bij, dus een hotspotje is zo opgezet.

Extra abonnement voor een sim Only zit ik ook niet echt op te wachten.
Hopelijk wordt dan ook eindelijk de lang verwachte Magic Keyboard aangekondigd, met touchbar.

Kan niet wachten :)

[Reactie gewijzigd door Djerique op 25 juli 2024 21:04]

Hier moest ik ook gelijk aan denken vanmiddag toen ik het nieuws over de Pi las. Lijkt me ook echt iets voor Apple om met een Keyboard te komen waar een Mac Mini ingebouwd zit
En zo komen we terug op computers uit de jaren 80. Atari/Commodore/MSX anyone?
De nieuwe Apple-modellen worden kopieën van de Macs uit de jaren '80: vierkante dozen met ingebouwde CRT-schermen :+
Ja mooi toch, maar ik bedenk me nu: zoiets gaat Apple echt nooit doen.
Ik zie nu al voor me dat je dus een toetsenbord voor je hebt liggen waarin allerlei stekkers aan de achterzijde uitsteken, in ieder geval voor stroom en beeld en in het ergste geval nog een USB stick, ethernetkabel etc.
Een nieuwe versie daarvan dan? Want er is al een Magic Keyboard.
Anoniem: 420148 @Djerique3 november 2020 00:55
Kost alleen maar meer stroom voor weinig toegevoegde waarde. Doe mij die fingerprint scanner maar, een LED-scherm die mijn batterijduur gaat halveren hoef ik niet. En de Space Grey in mini-formaat graag!
Dat is jouw mening. Ik denk dat veel anderen die niet delen.
Anoniem: 420148 @Djerique3 november 2020 09:25
Klopt, is inderdaad mijn mening.
Dat is jouw mening. Ik denk dat veel anderenApple die niet delen.deelt
Alleen apple kan mensen enthousiast houden bij 3 evenementen :9

Hopelijk apple silicon macbooks, apple tv gefocussed op gaming en airtags.
Ik hoop op de Airtags.
Ben toe aan een nieuwe Apple TV (huidige is natuurlijk prima, maar als ik er toch een ga kopen mag het best een echt nieuwe zijn).
En toevallig trok ik van het weekeind een van mijn AirPods door de WC dus die nieuwe overear mag ook snel leverbaar worden. :)
Ik ben juist benieuwd of Apple iets bekend maakt omtrent AirPods studio.
Die zouden pas in 2021 wegrns productieproblemen
Ow das wel jammer, maar goed.. wie weet verrast Apple iedereen.
Apple zou eind dit jaar de eerste ARM apparaten aankondigen, en volgend jaar de rest. Dus de kans is groot.
Ik zou denken mac mini aangezien die arm variant alleen beschikbaar was voor ontwikkelaars en nu dan voor het grote publiek.
Als de geruchten en de geanalyseerde code uit Big Sur kloppen komt er dus geen Mac Mini met ARM.
Er zouden 3 producten komen, 2 formaten MacBooks (12” en 13”) en 1 formaat iMac in 24”.
Maargoed, geruchten zijn geruchten.

Ik ben wel heel benieuwd waar ze mee komen, in tegenstelling tot de jaarlijkse iPhones, iPads en Apple Watches lekt er dit keer verrassend weinig uit moet ik zeggen.
Ik ga er in ieder geval lekker voor zitten 10 november.

Overigens lees ik heel veel reacties over mensen die in de wachtstand willen omdat veel software nog niet klaar zou zijn. Toch hoeven we hier niet van voor de zijn lijkt me, je zou toch zeggen dat gelijk de hele App bibliotheek van iPadOS ook beschikbaar zou moeten zijn op de komende MacBooks.

[Reactie gewijzigd door yorroy op 25 juli 2024 21:04]

Mac mini was onverwacht.. al kwam dat elk jaar opnieuw in de geruchten molen... maar waren zover ik weet toentertijd geen codes etc die erop wezen.
Ik zag een aantal Mac Pro's getest met AMD Ryzen processors in Geekbench, wie weet dat dat ook nog langs komt.
Ik acht het waarschijnlijker dat dat hackintoshes zijn.
Ik verwacht eerder dat Apple de Mac Pro op Intel Xeon houdt totdat ze een beest van een workstation processor kunnen leveren, zoiets als de Graviton2 of ThunderX3.
(Zie https://www.anandtech.com...marvell-details-thunderx3 )
Ik denk dat Apple zoiets zeker kan maken en verwacht dat het dan ongeveer zal zijn zoals bij de AMD workstation CPU’s: Chiplets voor de CPU cores en embedded (pop) memory, rond een IO & interconnect die.
https://browser.geekbench.com/v5/cpu/4190525

Hoogste score op geekbench en dan met AMD engineering samples en een wel heel custom mobo. Lijkt mij geen hackintosh.
Ik denk dat dat een hackintosh is.
Het sample nummer (100-000000059) suggereert een Ryzen 9 5950X (als ik op https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-5950X kijk), maar ik vind de memory frequency raar.
1200 MHz? Dat is veel lager dan de 3200 MHz van die Ryzen 9, zelfs al zou de frequentie de helft hier van bedragen (Als de frequentie wel klopt, verwacht je niet dat je daarmee de topscore haalt).
De base frequentie van 3.5 GHz komt dan ook al niet overeen met de spec.
Daarnaast lijkt mij de OS versie te laag: Gewoonweg 10.15.7 build 19H2?
Voor een AMD CPU, op een niet-standaard moederbord? Wat dan wel gewoon iMacPro1,1 heet?

Er zijn meer AMD hackintoshes, de 6e uit de top list is een Ryzen 7 3700X op een MSI moederbord die zich voordoet als een MacPro7,1 (de huidige MacPro).
De 9e is een Ryzen 7 3700X die zich voordoet als een iMacPro1,1.

Ook een belangrijke hint:
De bootloader die veel mensen gebruiken om macOS op niet-Apple hardware te laten draaien, OpenCore, wordt gehost op github op https://github.com/acidanthera/OpenCorePkg
Dat is heel opvallend de naam van het ‘custom mobo’... : “Acidanthera Mac-7BA5B2D9E42DDD94 iMacPro1,1”.

En de belangrijkste: Waarom zou Apple nog de moeite nemen om AMD te gaan ondersteunen terwijl ze gezegd hebben over te gaan stappen op Apple Silicon? Ze kunnen het gewoon uitzingen met Intel totdat ze de vervanging hebben.
Hoe zal dit in de toekomst gaan als bijvoorbeeld Nvidia dit overneemt?!
Hoe bedoel je ?

nVidia heeft ARM overgenomen (of tenminste het proces loopt) en Apple heeft een Licentie van ARM om cpu's te maken die de ARM instructie laag ondersteunen, Maar Apple ontwerpt de chips zelf (al enkele jaren)

Net als Qualcomm wat ook hun eigen Arm Chips mag ontwerpen

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.