Spotify laat artiesten muziek promoten via persoonlijke aanbevelingenalgoritme

Spotify komt met een nieuwe dienst waarbij artiesten bepaalde muziek als prioriteit kunnen aanmerken, waarna dat als signaal wordt meegenomen door het algoritme dat persoonlijke luistersessies bepaalt.

Volgens Spotify betekent de introductie van deze dienst dat de artiest meer zeggenschap zou moeten krijgen over hoe bepaalde muziek op het streamingplatform wordt gevonden en ontdekt. Het maakt het mogelijk voor de algoritmen om ook rekening te houden met wat belangrijk is voor de artiesten, bijvoorbeeld nummers waar zij erg enthousiast over zijn of een productie die viral is gegaan.

Spotify benadrukt dat de tool toegankelijk is voor artiesten in elke fase van hun carrière en dat er geen enkel budget voor nodig is om er gebruik van te maken. Als ruil voor de extra promotie krijgen artiesten, labels of rechthebbenden wel te maken met een speciaal royaltytarief. Dat tarief is lager dan normaal, al zegt Spotify niet hoeveel lager. Het idee is dat door de promotie nummers populairder kunnen worden en vaker gedraaid worden buiten de Spotify-onderdelen waar de promoties en de lagere tarieven gelden. Artiesten kunnen de promoties uitzetten als het ze te weinig oplevert.

Voorlopig wordt de tool alleen getest in bepaalde delen van Spotify, te weten Radio en Autoplay. Volgens het bedrijf achter de streamingdienst zijn dat plekken waar luisteraars specifiek zoeken naar nieuwe muziek. Voorlopig verschijnen de promotienummers dus niet in andere speellijsten, al kan dat in de toekomst veranderen.

De streamingdienst benadrukt dat de tevredenheid van luisteraars de hoogste prioriteit is. Vanuit die opvatting worden er geen garanties gegeven aan artiesten dat de nummers ook daadwerkelijk geplaatst worden. Spotify zegt dat het platform ook na de introductie van de tool en de manier waarop de algoritmen ermee omgaan, alleen muziek aanbeveelt waarvan echt wordt gedacht dat gebruikers die willen horen.

Door Joris Jansen

Redacteur

02-11-2020 • 20:39

44 Linkedin

Reacties (44)

44
37
29
3
0
5
Wijzig sortering
Misschien dat Spotify eens een keer de optie moet geven om bepaalde artiesten/genres te blokkeren bij voorspelde muziek.

Vaak levert dit alles prima keuzes op, maar bij sommige lijsten komt er echt alleen maar Nederlandse rap voorbij 🙄.

Rare prioriteiten
Je kan op meerdere manieren nummers een duimpje oplaag geven of blokken...
Weet je hoeveel schijtmuziek er gemaakt wordt tegenwoordig? Dat wil je toch echt niet op basis van nummer gaan wegstemmen?
Kan je "het algoritme" eigenlijk resetten zonder een nieuw account aan te maken? Mijn Spotify is nu vervuild met Jokie en Jet, en daardoor een shitload aan andere kinderliedjes, niet echt mijn ding zelf :)
Je kan daar een aanvraag voor indienen bij Spotify. Ze resetten dan je account en zetten vervolgens je albums en playlists terug.
Je kan als je naar de pagina van de artiest gaat kiezen voor "don't play this". Dan zie je die artiest niet meer voorbijkomen in voorgestelde muziek. Voor zover ik weet is dat niet mogelijk per genre.
Dit is één van de redenen dat ik nog steeds baal dat Pandora hier niet 'normaal' beschikbaar is. Zowel de suggesties als de manier om die te managen werkten op dat vlak (voor mij) een stuk beter dan de algoritmes van Spotify.
Opzich wel een prima oplossing zo, zal de volgende keer even alle artiesten langsgaan die ik niet interessant vind. Nu nog hopen dat dit ook met een volledig genre (of taal) weer terug komt
De laatste weken krijg ik om de haverklap muziek in m'n lijsten waar de artiesten waar ik naar luister aan meegewerkt zouden hebben, terwijl dat absoluut niet zo is. Ontzettend irritant
Dat zou ik ook fijn vinden.
Ik hoop dat ik bepaalde artiesten kan blokkeren.

Chris Brown, de vrouwenmepper weiger ik inkomsten te geven door een stream van hem te spelen.

Helaas door mijn muziek smaak krijg ik af en toe Chris Brown in mijn lijst.
Jammer deze ontwikkeling. Als ik een radio start van artiesten zoals Blof, dan zit ik niet te wachten op Boef die z'n nummer probeert te promoten, onder de mom van "Nederlandstalig". Of beperk het dan tenminste tot de gratis accounts. Dit is namelijk een verkapte manier van reclame.
Het is natuurlijk wachten totdat ze dit ook gaan verwerken in je Discover Weekly afspeellijst.
Daar gaat deze functie niet over.

Het gaat erom dat, wanneer Spotify reeds van plan was om Artiest X in je radio/discover weekly te plaatsen, Artiest X zelf kan aangeven welke nummers hij/zij het belangrijkst vindt. Het gaat er dus niet om welke artiesten je te horen krijgt, maar welke nummers van de artiest die je toch al ging horen.
Spotify benadrukt dat de tool toegankelijk is voor artiesten in elke fase van hun carrière en dat er geen enkel budget voor nodig is om er gebruik van te maken. Als ruil voor de extra promotie krijgen artiesten, labels of rechthebbenden wel te maken met een speciaal royaltytarief.
Dat is IMO "betalen" maar dan mooi verwoord.
"Artiesten krijgen 100% van de royalties maar moeten wel een bepaald deel terug aan spotify geven." komt op hetzelfde neer, en dat is wel duidelijk betalen/kosten maken/inkomen verliezen.
Het is gewoon payola. Betalen voor airplay maar dan via het algoritme.
Dan valt het inderdaad wel mee. Helaas haalde ik dat niet uit dit artikel en kwam het op mij neer dat artiesten in ruil voor slechtere royalties een hogere score zouden krijgen in het algoritme en daarmee dus vaker voorgesteld zouden worden dan artiesten die dat niet doen. Thanks voor de opheldering!
Discover weekly heeft nog nooit goed gewerkt voor mij
Bij mij werkt het prima, ik gok dat je het algoritme wel een beetje moet trainen: Nummers en artiesten die je niet goed vindt skippen en artiesten volgen die je interessant vindt.

Ik kijk elke week uit naar de Discover Weekly en de Release Radar.

[Reactie gewijzigd door Pikoe op 2 november 2020 23:30]

Ik train het inderdaad, toch blijven de bagger suggesties komen
Voor mij juist weer wel. Heb er genoeg leuke nieuwe artiesten door ontdekt.
Soms werkt het goed, maar vaak ook niet. Ik luister zelf naar veel mixes waarin nummers dan gecut zijn. Vervolgens worden andere nummers uit die mix mij dan voorgesteld, wat natuurlijk helemaal niet klinkt omdat het de cut versies zijn.
Ik weet dat een paar jaar terug Discover weekly echt was gebaseerd op luistertijd, als je dus een van je favorite nummers skipt omdat je hem al 3 keer heb gehoord deze sessie, dan ziet het algoritme het als een "dislike".

Ik heb gigantische playlists en ik skip er altijd doorheen als ik een ander nummer zoek, dus mijn discover weekly is letterlijk een clown fiesta aan mismatches.
volgens mij was de regel 20 seconden of langer luisteren voor een "like" en skippen een "dislike".
Disclaimer: Dit was in 2016 zo, idk hoe het er nu voor staat.
Als ruil voor de extra promotie krijgen artiesten, labels of rechthebbenden wel te maken met een speciaal royaltytarief. Dat tarief is lager dan normaal, al zegt Spotify niet hoeveel lager.
Nóg lager dan normaal? En Spotify betaald al zo weinig. Als ik me niet vergis zelfs het minst van alle streamingdiensten. Ik neem aan dat als artiesten ervoor betalen ze eerder als resultaat verschijnen dan een artiest die niet betaald, dus eigenlijk moeten ze extra bij gaan dragen aan marketingkosten? :P (Iets wat normaal gesproken voor Spotify is en dat reeds reflecteert in de vergoeding per stream die je krijgt vs wat Spotify ervoor krijgt.)
Dit lijkt me een incorrecte weergave.
Youtube is a multi-sided platform in terms of payout. There are at least three separate payouts under the brands’ umbrella: per YouTube Red/YouTube Music stream ($0.008), per video-stream on the official artist’s channels ($0.00164) and videos monetized through Content ID ($0.00087
Ze gebruiken alleen de 0,00087 voor de vergelijking. De andere twee zitten gewoon prima in lijn met de rest.
De streamingdienst benadrukt dat de tevredenheid van luisteraars de hoogste prioriteit is.
Als dat werkelijk zo zou zijn dan zou Spotify ook de luisteraars de gelegenheid geven om, net als de artiesten, te bepalen of dit mee mag tellen bij het aanbevelingsalgoritme. Het lijkt er anders meer op dat de tevredenheid alleen telt als Spotify achteraf interesse genoeg heeft om zich iets aan te trekken van wat luisteraars tevreden stelt.

[Reactie gewijzigd door kodak op 2 november 2020 21:42]

Ik zou graag een blacklist hebben van bepaalde artiesten en zelfs hele genres.....
Of bepaalde versies (ik vind persoonlijk live versies bijv. praktisch nooit leuk om naar te luisteren...)
Ah ja, 'algoritmes', als je van *dit* houdt dan vind je *deze totaal ongerelateerde muziek* * vast ook wel leuk...

*Positive results may vary

[Reactie gewijzigd door BLACKfm op 2 november 2020 20:53]

Het ouderwetse opkopen van singletjes in een nieuwe verpakking?
Een mooie optie zou zijn: De luisteraar de keuze te geven om deze rommel aan en uit te zetten.
Dit is voor Spotify uiteindelijk een manier om nog minder royalties uit te betalen. Artiesten die deze 'service' niet meenemen vallen minder op, dus uiteindelijk moet elke artiest hier in mee gaan als ze mee willen komen in het promotiegeweld. Vooral de hits, waar Spotify relatief veel geld aan kwijt is, zullen voor Spotify dus goedkoper worden om in de library te houden.

Er is veel mis met de muziekindustrie en helaas maakt Spotify het alleen maar erger.
Ik zie niet wat spotify hier erger maakt door het zelfde te doen wat al gewoon is: wie veel promotie weet te genereren maakt meer kans op geld. En als dat dus een kleine artiest ook in staat stelt om op te vallen bij publiek dat er waarschijnlijk interesse in heeft wil dat niet zeggen dat spotify dus bespaart op vergoeding. Dat kleine bandje kan opeens meer vergoeding krijgen wat anders naar een bekendere artiest was gegaan.

[Reactie gewijzigd door kodak op 3 november 2020 10:22]

En jij denkt dat die bekendere artiest deze extra promotie dan niet koopt? Artiesten gaan uiteindelijk niet zonder deze functie kunnen. En als iedereen het afneemt ben je terug bij de situatie zoals deze nu is, behalve dat Spotify nog minder royalties betaald. De artiesten zijn de eersten die dat gaan merken in de portemonnee, niet de platenbonzen.
Wie zijn eigenlijk de klanten van Spotify? Wij de personen die ervoor betalen of de labels die betaald krijgen?
Sorry maar dit vind ik een soort van reclame voor andere liedjes die ik misschien niet wil luisteren.
De entertainment maffia snapt het precies nog altijd niet. Mensen die voor een product betalen zijn de klant en niet de personen die er massa's geld ermee verdienen en ons toch maar als minderwaardig aanzien.
Was er maar 1 knop waarbij ik nederlandstalige muziek kon weren.
Daar zou ik extra voor betalen!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee