Gmail is in te stellen als standaard-e-mail-app in iOS 14

Met de komst van iOS 14 kunnen gebruikers andere mail-apps instellen als de standaard-app voor e-mailen. Inmiddels is dat ook mogelijk met Gmail. Eerder kon dat al met Outlook, de e-maildienst van Microsoft, en het is ook mogelijk bij enkele andere e-maildiensten.

De update die het mogelijk maakt om Gmail in te stellen als de standaard-e-mail-app, is inmiddels uitgebracht voor iOS. Gebruikers kunnen de dienst van Google als de standaard-mail-app instellen vanuit de app zelf, of via de instellingen in iOS. Google liet onlangs al weten dat de optie om Gmail als de standaard-e-mail-app in te stellen bij iOS eraan zat te komen, maar gaf toen nog geen datum voor de release.

Overigens meldde 9to5Mac eerder dat er sprake van een bug lijkt te zijn, waardoor het instellen van een browser- of e-mail-app van een derde ongedaan wordt gemaakt na een herstart van de iPhone. De iPhone maakt dan weer gebruik van Apples eigen mail-app en de Safari-browser als standaard-apps. Wanneer dit probleem zal zijn opgelost, is niet bekend.

Woensdag bracht Apple zijn nieuwe besturingssysteem voor iPhones uit. IOS 14 maakt het mogelijk om een andere mail-app in te stellen als de standaard-app en hetzelfde geldt voor browsers als Chrome. Verder zijn er allerlei wijzigingen aangebracht in de interface van iPhones, zoals de mogelijkheid om widgets te plaatsen op homescreens.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-09-2020 • 11:22

132

Reacties (132)

132
122
57
6
0
54
Wijzig sortering
Voor mensen die geintresseerd zijn waarom het zolang geduurd heeft mbt default apps:
https://www.youtube.com/watch?v=Q2aaCDNjWEg

MKHBD vraagt dit dus en Craig (Apple) geeft de reden hier van op.
Misschien wel intressant voor sommige hier.

Edit: Heb geen Timestamp meergestuurd, maar dat is vanaf 1:32.

[Reactie gewijzigd door Electr0n op 29 juli 2024 22:07]

Wat ik wel grappig vind van die uitleg is dat Android heel veel problemen heeft met "monopolie" en "machtsmisbruik" om dezelfde rede waar Apple van will zorgen dat het gebruik van de telefoon zo gestroomlijnd mogelijk blijft.

Net zoals IOS een bepaald gebruiksgemak heeft of in ieder geval een bepaalde UX heeft, heeft Android dat ook met zijn playservices en specifieke dingen die niet aan te passen zijn (hoewel weinig).

Daarom begrijp ik ook nog steeds niet de haat die Google krijgt voor dezeflde kijk op de UX van zijn OS.

Ik heb dit ook een paar jaar geleden al eens gepost hier, maar google probeert met zijn playservices waaronder all apps standaard worden meegeleverd een bepaalde UX te creeren voor zijn gebruikers.
Daarbij horen dan ook de standaard apps zoals google maps, docs, sheets enz.

Apple doet exact hetzelfde en ben het ook absoluut eens dat je kritiesch moet kijken naar wat je wel toe laat en niet op je eigen OS.
Bij google is het al en stuk opener maar snap van IOS ook dat ze daar niet happig op zijn.

Ik ben allen benieuwd nu ze dit dus open hebben staan of hierdoor meer mensen wellicht naar IOS overstappen omdat daar nu langzaam iets meer vrijheid komt bij hoe je je toestel gebruikt.
Als dat zo is zal het natuurlijk niet snel gaan maar uit eindelijk zou het kunnen dat door de acties die de UX gedachten van Google tegenwerken mensen overstappen.
Zou het verhaal monopolie posititie dan ook ineens in het tuintje van apple komen te liggen ?
Google mag en kan dat prima doen op hun eigen toestellen. Monopoly is als je het forceert bij iedereen die Android afneemt.

Dat is het grote verschil tussen Apple en Google. Apple doet dit op eigen platform eigen hardware.

[Reactie gewijzigd door AlexOo op 29 juli 2024 22:07]

Dat was juist het probleem met Google Play Services, iedereen was verplicht om het af te nemen.
Maar dat doen ze ook. Waarom denk je dat alle apps per functionaliteit dubbel op een Samsung toestel staan?

Als je play services (en dus de play store) wil meeleveren moet je een 20- 30 tal google apps meeleveren die daar bij horen. Dat terwijl samsung ook zijn eigen apps heeft. Je hebt dus vaak 2 keer mail client, 2x browser 2x camera app, 2x zus, 2x zo en ook 2 app stores.

Wil je af fabriek play store leveren dan zul je wel moeten. Lever je buiten China dan is dat eigenlijk ook de default store die gebruikt wordt.
1 ding.
Bedrijven niet niet verplicht om de google play services op hun toestellen te installeren.
Dat is een keuze.

De vraag wordt dan, waarom maken ze die keuzen.
Het antwoord daarop lijkt mij vrij logisch.

Google heeft een ecosysteem dat goed werkt.
Iedereen kent het en is er aan gewend.
Conclusie: Als je als telefoon fabrikant bijna de garantie van een goede UX wilt hebben met een goed ecosysteem -> kies voor de playservices.

Ik weet dat er berichten zijn dat google schijnbaar bedrijven wellicht geforceerd heeft om de playservices af te nemen.
Ik heb geen idee wat de onderzoeken en bewijzen daarachter zijn en dat laat ik even in het midden,
Het is niet dat apple zijn positie met eigen hardware niet misbruikt.

Maar all-in-all probeert google ook zijn eigen imago te redden door te zeggen "met onze playservices zorg je dat mensen de bekende UX ervaringen en uberhaubt gebruiksgemakt van alle apps hebben".
Wat het logisch maakt voor telefoon fabrikanten die zelf niet de energy willen steken in een eigen os of een eigen systeem gebaseerd op een kale android versie zonder Playservices.

Samsung heeft het geprobeerd met Tyzen en dat liep niet helemaal goed af.
Helaas, respect dat je het probeert samsung maar waarschijnlijk had je iets meer tijd en geld erin moeten stoppen.
1 ding.
Bedrijven niet niet verplicht om de google play services op hun toestellen te installeren.
Dat is een keuze.
Tsja en wat voor een keuze. Met uitzondering van China is je afzetmarkt heel erg klein als je geen App google store meelevert. En ja die is er wel op te krijgen uiteindelijk, maar fabriek af is wel ff wat chiller right? het is niet verplicht, maar het is zo goed als noodzakelijk als je als fabrikant wat wil verkopen.
met onze playservices zorg je dat mensen de bekende UX ervaringen en überhaupt gebruiksgemak van alle apps hebben
welke UX ervaringen bedoel je dan? Want in mijn optiek is het gewoon storend dat fabrikanten van alles dubbel erop hebben staan.
Het is niet dat apple zijn positie met eigen hardware niet misbruikt.
Nouja dat staat nog niet vast. Dus in de tussentijd is dat inderdaad niet het geval.
Ik zie dan ook geen antwoorden op de vragen waarom maps en andere applicaties niet.


Ook geen goede verklaring voor waarom het zo lang heeft geduurd en waarom dat hiervoor niet mogelijk is.

Ook in Android kan niet iedere app met een browser geïntegreerd (dus niet een Android web viewer plugin maar dan een eigen browser in de code) kan gekozen worden als een default browser, en ik vertrouw dat de screening van de App store sinds dag 1 genoeg was om hier op te letten.

Hierdoor is het voorbeeld van Relay for reddit ook een slechte, hoewel ik deze app heb geïnstalleerd en deze app lijkt zelf een browser ingebouwd te hebben (die maakt geen gebruik van de webview api) is deze natuurlijk niet te kiezen als default browser in mijn telefoon.
Bij navigatie apps is dit nu ook mogelijk.
Ben niet in de gelegenheid om te kijken, niet geïnteresseerd genoeg om het later nog eens te gaan kijken, maar wel nieuwsgierig. Wat is de reden, samengevat?
Om een goede gebruikerservaring te kunnen garanderen. Apple probeerde blijkbaar te voorkomen dat gebruikers per ongeluk malafide toepassingen (inclusief toepassingen die je gedrag volgen) als standaard konden worden ingezet. En volgens mij is het deels ook om te voorkomen "dat de gebruiker verward raakt" omdat hij/zij kundig genoeg was om de standaardinstellingen goed te verpesten en een mobiele equivalent van Internet Explorer met 20 toolbars heeft ingesteld.
Thanks! Met diezelfde redenatie zou dat betekenen dat het op Android één grote bende is en dat heb ik in 10 jaar Android nog niet zo ervaren en ook nog niet echt voorbij zien komen. Klinkt voor mij een beetje als een typisch argument van Apple, maar er zit iets in.
Er komt altijd zoveel kritiek hier op Tweakers over dat argument 'Apple gaat voor gebruikservaring', alsof niemand dit gelooft en Apple altijd direct voor geld gaat.

Apple gaat extreem ver in het streven naar beste gebruiksgemak, een voorbeeld: mijn broer heeft jaren in Ierland voor Apple Europa gewerkt op de sales afdeling (hij was manager van een groot land, deed heel de B2C verkoop via telesales). De 'verkopers' daar krijgen geen bonussen bepaald op omzet of bepaalde aantallen die ze verkopen. Zij worden gevraagd om niet te pushen en vooral advies te geven. Er wordt enkel gekeken naar de beoordeling van de klanten. Ze moeten minstens 9/10 halen om in aanmerking te komen, geen enkele andere multinational doet dit bij mijn weten in Europa, en ik heb veel contacten bij Google/Intel/Facebook/Microsoft/Oracle/... in Ierland waar veel van de HQ zitten.
Die 9 is trouwens zeer hoog als je weet dat klanten de medewerkers ook afrekenen op tijdige levering en factoren buiten hun wil om. Daarom geven ze bvb liever een iets latere datum op dan voorzien, dan kan de klant enkel maar gelukkiger zijn omdat in zijn perceptie de goederen sneller zijn geleverd dan beloofd. Het draait allemaal om de beleving van de klant.

Het is pas als je daar een paar maanden meedraait dat je de bedrijfscultuur kent van Apple. En natuurlijk, die manier van werken moet uiteindelijk voor meer gelukkigere klanten zorgen en bottom line voor meer winst, het zijn geen filantropen. Maar winst maken is NIET het de nr 1 drijfveer van Apple, wat je ook hier mag lezen van personen die het bedrijf niet kennen.
Jij zelf niet, maar ik ken wel een aantal a-technische mensen, waaronder mijn ouders, die vieze rommel zoals meerdere "anti-virus/malware" en allerlei "handige apps"/spelletjes hebben geïnstalleerd die de boel links en rechts volspammen met banners en notificaties.
Welke handige app of spelletje heeft "de boel links en rechts" volgespamd met banners?

Je doet het overkomen als de tijd van IE waarbij allerlei toolbars geinstalleerd konden worden. Alsof dit kan op Android. Onmogelijk. Als ze een app installeren die een VPN voor je regelt dan zou het kunnen dat er in je netwerkverkeer (en dan specifiek HTTP) banners worden toegevoegd maar dit kan op elk platform welke VPN's ondersteund.
Antivirus/malware is inderdaad onzin op Android, juist omdat datgene, wat je ook beweert, helemaal niet kan.
Jammer, ze hadden ook eerlijk kunnen zeggen dat hen dit een groot competetief voordeel geeft. Als je veel, minder eigenwijze, gebruikers steeds dwingt naar een bepaalde app, is de kans aanzienlijk dat ze deze gaan gebruiken. Dat zie je bijvoorbeeld bij de mail app op iOS van GMail gebruikers. Die is zeer beperkt ten opzichte van wat GMail app voor iOS heeft te bieden, maar wordt toch door velen gebruikt.

Buiten dat, zetten ze hun gebruikers als redelijke debieltjes weg. Stel een verkeerde app wordt je browser op Android, stop je dan met browsen, of zet je Chrome/Firefox/Safari/etc. weer terug?
Die is zeer beperkt ten opzichte van wat GMail app voor iOS heeft te bieden
grappig, mijn ervaring is juist andersom. De Gmail app is een inconsistente App die door google wordt gebruikt om een fued met iOS uit te vechten waardoor de app vrij kreupel is en je hem eigenlijk niet serieus kunt nemen. Als gsuite pro gebruiker betalen we google om fatsoenlijke software uit te brengen, maar dat begrijpen zee volgens mij niet helemaal. Ze blijven pushen naar google chrome en weigeren nog steeds de Apple Watch fatsoenlijk te ondersteunen, met halve previews en geen opties om te reageren/markeren als gelezen.

Nee google apps zijn ontzettend beperkt op iOS. dat is bijna niet grappig meer.
Buiten dat, zetten ze hun gebruikers als redelijke debieltjes weg. Stel een verkeerde app wordt je browser op Android, stop je dan met browsen, of zet je Chrome/Firefox/Safari/etc. weer terug?
Als een app onterecht vraagt om toegang tot fotos en contacten, zet je dat dan achteraf nog een keer uit of niet?

De grap is dat heel veel mensen echt geen idee hebben waar ze dit soort settings moeten kunnen vinden. ff Safari terugzetten is dan ook niet heel simpel. Hoewel je natuurlijk eenvoudig de boel terug kan zetten doet het wel af aan de experience en het imago en dat is voor Apple al reden genoeg om er dus niet zomaar aan te beginnen.
TL;DR. We willen niet dat iedere app kan claimen dat het een standaard browser is. Een game die zegt “ja sure ik wil je default browser wel zijn en af en toe een webkit view openen” moeten we niet willen. Alleen general purpose browsers/mail clients worden toegelaten. Dit om platform chaos te voorkomen, dat mensen niet misleid worden in een of andere vage tracked ad experience en meer van dat soort argument.

Opzich goede punten hoor. Het komt er eigenlijk op neer dat ze “knight vision” zoals vroeger bij je oom en tante in IE willen voorkomen.
Lastig wel... ik heb het bij Android nog nooit zo ervaren als een probleem en ben het eigenlijk ook nog niet tegengekomen. Niet gezegd dat het dan ook echt nooit voorkomt, maar ik denk dat Apple z'n gebruikers hier wel wat infantiel behandelt. Bovendien hebben ze toch een screeningsproces voor apps?
En dat is dus de reden dat ze het nu gaan proberen. Niet iedere app kan het zomaar aanvinken/setten dat kan alleen dmv goedkeuring. Daarom worden apps langzamaan toegevoegd.
Niet gezegd dat het dan ook echt nooit voorkomt
Oh believe you me. It happens.
Yup na een reboot staat alles weer terug zoals het volgens Apple hoort....

Vraag mij af of dit echt per ongeluk is. Is gewoon expres gedaan om het te ontmoedigen
Zijn ze nu bij Apple een lijst aan het bijhouden met welke toepassingen als standaardtoepassing mag worden ingesteld? En is nu elke toepassing die op die lijst wordt gezet nieuwswaardig? Wat volgt, dagelijks een nieuwsbericht voor elk domein dat op de HSTS-voorlaadlijst wordt gezet?

Maar zijn de ontwikkelaars verantwoordelijk voor het toestaan als instellen als standaardtoepassing of komt dat vanuit Apple?

[Reactie gewijzigd door Ikheetchris op 29 juli 2024 22:07]

Zijn ze nu bij Apple een lijst aan het bijhouden met welke toepassingen als standaardtoepassing mag worden ingesteld?
Ja, soort van. Er zijn bepaalde eisen die Apple vereist van apps; als aan die eisen wordt voldaan kan een ontwikkelaar een zogeheten entitlement (soort van permissie) aan de app hangen waardoor het systeem de app als standaard kan instellen, maar bij entitlements horen bepaalde eisen die bij het testen waarschijnlijk terug zullen komen. Een browser mag bijvoorbeeld niet op de achtergrond scannen naar Bluetoothapparaten; ik ben niet bekend met het permissiemodel van iOS maar als ik kijk naar de NSBluetoothAlwaysUsageDescription die verboden is, kan het zelfs zo zijn dat WebBluetooth stopt met werken als je je browser op de achtergrond laat draaien.

Ik vind het van de zotten dat mensen dit accepteren, maar Apple die speciale entitlements toewijst aan een grote app als Gmail vind ik nog wel nieuwswaardig genoeg om op Tweakers langs te komen.
Maar zijn de ontwikkelaars verantwoordelijk voor het toestaan als instellen als standaardtoepassing of komt dat vanuit Apple?
De ontwikkelaar moet natuurlijk het een en ander implementeren, maar Apple moet toestaan dat je applicatie als standaard kan worden ingesteld voor vervangers van systeemtoepassingen. Zie ook:
Apple keurt Edge, Firefox en DuckDuckGo goed als standaardbrowser in iOS 14
Als je dit van de zotte vind kun je altijd terecht bij de concurrent, daar mag in principe alles een default overnemen.

Deze "eisen" zijn echter lang niet zo vreemd als dat je ze doet lijken, en zijn niet bedoeld om ontwikkelaars te pesten, maar om gebruikers te beschermen. Zo moet een browser aan bepaalde beveiligingseisen voldoen, zoals het ondersteunen van HTTPS. Zo mag een app zich niet voordoen als browser en die functie overnemen, terwijl het geen browser is (de UIWebView vereiste). De app moet de browserfunctionaliteit als primaire functionaliteit hebben (de vereiste dat je beginpagina de browserfuncties als eerste presenteert).

Dat die eisen bestaan en niet jan en alleman een "browser" kan zijn terwijl het eigenlijk iets heel anders is (hoeft nog niet eens iets met datamining te zijn, maar kan ook een "Instagram image downloader" app zijn, o.i.d.) is wat mij betreft geen enkel probleem.

Voor wat betreft op achtergrond draaien. In tegenstelling tot Android draait op iOS per definitie maar een heel kleine selectie apps op de achtergrond, die moeten daarvoor dan net als de standaardbrowser functionaliteit aangeven dat ze een bepaalde app zijn (bijvoorbeeld een muziekspeler) en dat ze daarvoor toestemming moeten krijgen, daarna mogen ze de specifieke taken die daarvoor nodig zijn op de achtergrond uitvoeren, maar geen andere die niet nodig zijn voor de functie. Voor de rest draaien apps standaard niets op de achtergrond als ze niet actief zijn, daarvoor hebben ontwikkelaars bij Apple andere opties om content daar op te pakken waar je gebleven bent als de app weer actief wordt. Dat is ook een van de grote redenen waarom Android telefoons 8 tot 12GB geheugen nodig hebben, terwijl Apple met 2 tot 4 GB makkelijk mee komt. Maar het is ook fijn voor de gebruiker om te weten dat een app niet zomaar op de achtergrond kan blijven en van alles kan registreren wat jij op je toestel doet.

Hoewel de link van Tweakers die je plaatst zegt dat Apple de apps "goedkeurt als standaardbrowsers" is dat niets anders dan dat ze de update die gepushed is hebben gekeurd en niet specifiek voor die functie. Alle updates die je published worden eerst getest om te kijken of je aan de eisen voldoet. De ontwikkelaars hebben hier simpelweg de permissie ingeschakeld en voldaan aan de eisen (die, zoals gezegd, eigenlijk niets meer betekenen als: "ben een browser").

[Reactie gewijzigd door Aiii op 29 juli 2024 22:07]

Het is me op Android nog niet voor gekomen dat ik -per ongeluk- geen "echte" browser als standaard browser ingesteld heb staan. Op Windows is dit me dit ook de afgelopen 30 jaar nog nooit overkomen dat een niet browser, als standaardbrowser ingesteld stond.

Dit is echt het issue niet, tenminste, dit is een issue die ik de afgelopen decennia nooit tegen gekomen ben dat random apps zich als browser gingen registeren. Op elk normaal OS is hier interactie van de gebruiker voor verreist. Dit lijkt er veel meer op dat Apple heel veel moeite heeft met hun controle uit handen te geven. Dat ze dit soort opties introduceren om de Amerikaanse en Europese overheden een beetje op afstand te houden. Is ook niet toevallig dat deze mogelijkheid nu komt nadat de overheden Apple in het vizier kregen.

Windows Phone was ook ontzettend beperkt met achtergrond taken en ram gebruik. Maar waarom zou een browser niet op de achtergrond kunnen draaien? Heerlijk hoe ik op WP youtube filmpjes kon kijken zonder de browser open te houden. Heel erg prettig dat Firefox op Android dit ook kan. Muziek luisteren in een browser tabje terwijl je een spelletje speelt is dus onmogelijk? Bizar eigenlijk dat dit dus niet mogelijk is op een iPhone in 2020.

Mijn Moto G5 Plus met 3GB ram doet kwa ram gebruik nou niet bepaald onder aan mijn iPhone XR die 3GB geheugen heeft. Al is Android wel over agressief met het leeghouden van dat geheugen.
Heerlijk hoe ik op WP youtube filmpjes kon kijken zonder de browser open te houden. Heel erg prettig dat Firefox op Android dit ook kan. Muziek luisteren in een browser tabje terwijl je een spelletje speelt is dus onmogelijk? Bizar eigenlijk dat dit dus niet mogelijk is op een iPhone in 2020.
YouTube is zelf de partij die dit onmogelijk heeft gemaakt en alleen als premiumfunctie beschikbaar stelt.
Windows Phone was ook ontzettend beperkt met achtergrond taken en ram gebruik. Maar waarom zou een browser niet op de achtergrond kunnen draaien? Heerlijk hoe ik op WP youtube filmpjes kon kijken zonder de browser open te houden. Heel erg prettig dat Firefox op Android dit ook kan. Muziek luisteren in een browser tabje terwijl je een spelletje speelt is dus onmogelijk? Bizar eigenlijk dat dit dus niet mogelijk is op een iPhone in 2020.
het is helemaal niet zo bizar dat het niet kan (want het wordt actief door YT geblokkeerd). Het is bizar dat je daar nu voor moet betalen. YT is steeds agressiever met reclame voorschotelen (2 stuks voor iedere video) en vraagt iedere keer of ik YT premium wil gebruiken.

Ik kwam er achter dat je met de PiP mode wel YT op de achtergrond kan door laten ratelen en daar kunnen ze niks aan doen, moet je wel via de browser gaan en niet de app openen.
Komend van een platform dat apps als standaard in kan stellen zonder aparte eisen, vind ik het raar dat deze eisen er zijn. Een toggle in een configbestand zou genoeg moeten zijn om standaard ingesteld te kunnen worden; de app kan dat zelf niet instellen, dus als iemand iets als standaard wil instellen, gaat de gebruiker toch al heel expliciet naar zo'n pagina toe voor een bepaalde app?

De eis dat een mailadres kan mailen naar "any valid email recipient" gaat voor de meeste mailapps niet op omdat praktisch niks écht mailadressen ondersteunt (quotes met escape sequences en comments in mailadressen gaan meestal niet goed). Ik snap ook niet dat het een eis is; als ik een app maak "mail to anyone except Outlook.com" en mensen willen dat gebruiken, dan is dat toch prima?

De eisen zijn niet strikt, maar ze blijven aanwezig.

Ik begrijp dat iOS minder applicaties naast elkaar kan draaien, maar per ongeluk naar je homescreen swipen om vervolgens je bluetoothverbinding opnieuw op te moeten zetten lijkt me bijzonder onhandig. Misschien dat er een grace period is voor "achtergrondgebruik" van een paar seconden, maar dat lees ik niet zo snel.

Overigens is de stelling dat "Android telefoons 8 tot 12GB geheugen nodig hebben" nogal overdreven, mijn telefoon heeft 6GB en ik heb eigenlijk altijd 2GB vrij. Ik verwacht dat Android 11 daar weinig aan gaat veranderen. Android is bloated, maar net als iOS suspend het gewoon applicaties naar opslag, ook al is er RAM vrij. Achtergrondservices kunnen periodiek wat gegevens uitvoeren, de rest moet een permanente notificatie tonen (zoals muziekspelers die play/pause buttons in de notificatiebalk hebben). Sinds Android 6 is de hoeveelheid activiteit op de achtergrond enorm aan het afnemen en vanaf Android 8 kun je eigenlijk niet meer zomaar een proces laten lopen zonder de gebruiker een irritante melding te geven (waardoor het ook niet gebeurt in de praktijk).
Waarom zou een browser bluetoothtoegang nodig hebben?
Zodat bijvoorbeeld de website van Garmin Connect rechtstreeks met je horloge kan praten en je hier geen app voor hoeft te installeren?
Een aantal browsers ondersteunt dit al: https://developer.mozilla...Web/API/Web_Bluetooth_API
Hmm, interessant. Maar dan vind ik het helemaal prettig dat de verbinding wordt verbroken als je de app verlaat. Anders kan m'n apparaat per ongeluk eeuwenlang op de achtergrond verbinding blijven houden met websites.
Apple bepaalt dat, je moet een verzoek indienen. Als apple die goedkeurt mag je standaard app worden.

Enerzijds snap ik het wel, anderzijds is het belachelijk
Dus je vindt het logisch maar tegelijk weer compleet onlogisch. Dat is wel apart. Heb je er twijfels over of het nodig is om de gebruiker te beschermen tegen misbruik van deze optie door kwaadwillende appmakers? Of vind je dat Apple zich daar helemaal niet mee mag bemoeien?
Ik snap waarom ze het doen (om te voorkomen dat tante ingrid een random stabdaard browser instelt met 0 privacy omdat de app vereist dat je dat als standaard browser insteld)

Maat anderzijds is dat belachelijk: laat mensen lekker op hun bek vallen als ze niet met technologie overweg kunnnen.
Net zoiets als dat BMW bepaalt wie er in mijn auto mag meerijden en waar ik mag tanken, parkeren en rijden. Volslagen idioot. Het argument dat Apple de 'user experience' wil handhaven is ook al lang achterhaald.
Jou vergelijking met BMW klopt niet. Wat jij vergelijkt is meer een 'user choise' dan een 'user experience'.

BMW heeft toch ook controle over hun autos en zij bepalen toch welke modellen er zijn en welke opties de modellen hebben? Of vindt je dat BMW dit ook niet mag doen en een auto leveren die helemaal kaal is?
Dat wordt een semantische discussie. Apple bepaalt in grote mate welke software op jouw apparaat mag staan en hoe je deze gebruikt. Want ik kan wel gmail erop zetten, maar tot voor kort niet als standaard email app instellen. Waarom mag de gebruiker niet zelf bepalen hoe het apparaat gebruikt wordt? Dat heb ik altijd een groot minpunt van Apple gevonden. Maar dat is dus mijn keuze. Ik koop het spul niet (wel gebruikt) en ik ben meer van de Android aanpak. Daar kan ik zelf van alles bepalen. En aangezien het systeem open is, is het zo dat als iets niet kan/mag, er vrij snel wel een hobbybob die er een appje voor maakt zodat het wel kan. En hoewel je jaren geleden nog kon zeggen dat Android alleen fijn werkte als je een knutselaar was die van klooien met instellingen en custom rom's hield, is dat al lang niet meer zo.

Dus mijn analogie klopt wat mij betreft wel. Als een app niet mag van Apple, kan ik 'm niet installeren. Dat komt erop neer dat ik van BMW niet bij Shell zou mogen tanken. Same thing.
Jou analogie vindt ik gewoon niet kloppen. Stel dat ik BMW door Apple vervang en en dat inplaats van een auto een mobiel maak, dan krijg je het volgende: Apple staat niet toe dat je jou telefoon oplaadt op via jou energierekening, maar je moet gebruik maken van Apple Energie. Je mag ook geen verbinding maken met je eigen Wifi netwerk verbinding maken, maar Moet het Apple Internet gebruiken. Ook moeten websites zich inschrijven op het apple Netwerk en daarvoor geld betalen. Dit zou ik ook heel raar vinden. Daarom vindt ik jou voorbeeld geen goed voorbeeld. Terug op BMW, die bepaald ook welke software in de auto mag installeren, welke functies er in de auto mogen zitten, of ze Car Play en/of Android Auto ondersteunen, en zo kan ik wat meer opnoemen. Android is open-source, die kan iedereen installeren (bewijs van spreke), maar om de Google services te kunnen gebruiken moet je bij Google een Licentie afnemen (dit geldt ook voor o.a Gmail en Youtube).
Je argument dat Apple niet zoveel controle zou moeten hebben over gebruik snap ik (en deel ik ook), hoe dat relateert aan de prijs ervan en waarom je Apple voor een lagere prijs wel zou overwegen snap ik niet.
Nou ja...als zij zoveel willen uitmaken op mijn aparaat, mag die prijs wel omlaag. Niet dat ik het dan wel zou kopen, want ik wil het gewoon niet. Ik heb via mijn werk met al die spullen gewerkt: MacBook, iPhone, iPad (dat was wel handig, maar niet meer of minder dan een Android tablet) en ik heb ook ooit een iPod als kadootje gehad. Dus ik ken het spul wel, en het gaat mij niet zozeer om het geld, want ik heb nu ook een Note 20U5G, maar ik ervaar werken op een Apple altijd als een gevangenisje. En daarvoor zou ik niet zoveel moeten betalen. Dat is een beetje mijn punt. Denk ik... }>
Slecht voorbeeld. Een beter voorbeeld zou zijn dat BMW bepaalt welke olie je moet gebruiken of welke maat banden er onder moeten. En dat vinden we dan opeens helemaal niet gek.
Echter BMW gaat mij dat niet verplichten, als ik er olijfolie in wil gooien, kan dat prima.
Apple verbiedt mij app X als default in te stellen, dat is wat anders dan een advies geven welke olie in de motor moet.
Dat zeg je wel, maar als je dat doet ben je hoogstwaarschijnlijk wel je garantie kwijt en moet je zelf de schade betalen.
Apple voorkomt de eventuele "schade", door eisen te stellen aan de default apps.
Ik vind het zo slecht nog niet, het beschermd een boel mensen op die manier.
Olijfolie niet, maar elke willekeurige andere motorolie wel.
Dat vinden we ook gek. BMW adviseert wellicht de olie of de banden, maar ik kan als eigenaar van de BMW er nog steeds zelf voor kiezen om een andere olie te gebruiken of andere banden er onder te zetten. Het is immers mijn BMW!!
Dat kan Omdat BMW dit niet kan afdwingen. Als ze dat wel zouden kunnen dan zouden ze dat zeer waarschijnlijk ook doen.
Dat is dus de essentie/kern. Apple dwingt dus wel dingen af wat jij als eigenaar met het apparaat kan doen. Het is eigenlijk best wel vreemd.
Dat vinden mensen wel gek. Als ik in een auto andere olie wil gieten dan kan en mag ik dat gewoon doen en er zijn situaties waarin dat ook nodig is. Net als dat ik andere velgen en andere banden eronder wil plakken. Natuurlijk moet het wel passen, er is niet onbeperkt ruimte, maar een autobakker bepaalt echt niet welke olie en welke velgen/banden. Hooguit dat ze een advies geven en bij gekkigheid dat de garantie vervalt.
Google bepaalt ook met wie zij jouw persoonlijke data delen en dat vinden wij wel normaal? 8)7
Hmmm, als ik dat doe, en dan nu een email link klik in Safari gaat ie nog steeds naar Mail. Doe ik wat fout?

(Heb dus default gewijzigd bij: Settings > Gmail > Default Mail App)
Have you tried turning it off and on again? Zal je verbazen hoe vaak dit werkt!
Lijkt mij niet nuttig:
Overigens meldde 9to5Mac eerder dat er sprake van een bug lijkt te zijn, waardoor het instellen van een browser- of e-mail-app van een derde ongedaan wordt gemaakt na een herstart van de iPhone. De iPhone maakt dan weer gebruik van Apples eigen mail-app en de Safari-browser als standaard-apps. Wanneer dit probleem zal zijn opgelost, is niet bekend.
Niet herstarten dus ;)
Haha, "een bug". Yeah, right. Dit waren ze zeker even vergeten te testen. :X
Jep, en dan is die weer terug naar Mail (default app).

Zit op iOS 14.2 (beta). Zou solved moeten zijn. Maargoed, niet heel belangrijk.
Dit had ik eerst ook met de Outlook app. Nadat ik de Apple mail weer had gedownload (deze stond niet meer op m'n iPhone), ging ie wel automatisch naar Outlook. Sindsdien geen problemen meer gehad.
Wat vreemd bij mij werkt het wel. Dezelfde manier default app gemaakt, mail link uit Safari geopend.
Dit heeft wel heeeeeeel lang geduurd :)
en toch gebruik ik safari en de standaard mail app als standaard.
persoonlijk gebruik ik google chrome als default browser omdat dat ook op mijn windows machines zo is, en voor mail gebruik ik momenteel spark, ik heb gmail geprobeerd maar die vond ik in ios niet zo fijn werken.

dus voor mij is dit hele verbetering
Ik ook, wel prettig met tea house dynamisch achtergrond :P
Want interface van gmail app is zo verschrikkelijk, daarom gebruik ik het voor inlog verzoeken.
Wel stom dat je in Chrome geen inlog verzoeken krijgt, anders had ik Gmail app verwijderd.
Ik zou ook niet weten waarom ik de Gmail app als standaard zou willen gebruiken. Google heeft (na het onmogelijk maken gmail accounts via push in de standaard app normaal te gebruiken) z'n best gedaan de iOS app zo gebruiksonvriendelijk mogelijk te maken. Zo is het vanuit Gmail bijv. niet mogelijk attachements toe te voegen behalve als die op Google Drive staan. Dat soort fratsen zorgt er toch voor dat de Gmail app bij mij alleen uit noodzaak geinstalleerd is.
Let wel, er is nog wel een bug. Wanneer de telefoon wordt uitgezet dan zijn deze instellen (mail en browser) weer gereset.
Dat zijn zulke simpele dingen hè, waarom testen ze dat nou niet bij Apple of komt dat bij de beta niet tevoorschijn? Een nieuwe iOS release zonder komische voor de hand liggende bugs is geen echte iOS release.
Of je bent er bewust van en hoopt dat een gebruiker dit eenmalig doet en, na een reset, vervolgens is vergeten dat een andere browser / mailclient was ingesteld. Een ding staat zeker en vast. Slordig is het zeker
Krijgen we nu een apart nieuwsbericht voor elke app waarvoor dit mogelijk is?
Ben het met je eens dat het eigenlijk geen nieuws zou moeten zijn. Het heeft Apple echter enige tijd.. gekost om deze vrijheid aan haar gebruikers te geven, terwijl het eigenlijk al lang mogelijk had moeten zijn en Gmail is een veel gebruikte app, dus daarom toch nog wel enigszins nieuwswaardig ;-)s

Dit was wat mij betreft een van de meest storende beperkingen op iOS.

[Reactie gewijzigd door jony op 29 juli 2024 22:07]

Nu nog een standaard app om links mee te openen. Selecteer je een stukje tekst in Chrome en druk je op zoeken, gaat dat via Safari. Idem met links vanuit Siri en dergelijke.

Het gaat moeizaam.. maar het begin is er in ieder geval.
Het is hopeloos .... Als je ziet hoe lang dit al bezig is en waar we nu zijn. Zal nog wel 10 jaar duren.
Men zegt dat als Apple wat implementeerd ze het vaak perfect doen, nou dat is lang niet altijd zo.
Ook het hele widget verhaal valt mij erg tegen en vooral op de ipad is het belachelijk te noemen.
Er gaan nog wel meer dingen mis met de default apps. Het “delen met” scherm heeft het nog steeds over Safari en vervolgens wordt ook gevraagd of die app de [naam browser] mag gebruiken maar doet dat bij Safari niet en als je via longpress op een woord gebruik maakt van ‘zoek op > zoek op het web’ gebruikt krijg je nog steeds Safari. Ben wel blij dat t nu eindelijk mogelijk is, maar het heeft wel nog verbetering nodig.
PWA's werken ook maar half via andere browsers. En dan nog niet te spreken over de local storage die sinds iOS 14 in Safari zelf niet goed meer werkt.
Dat is goed nieuws, het enige wat mij nog stopt is het gebrek aan een USB-C poort op de iPhone. Al mijn apparaten op dit moment zijn USB-C, dus ik zou graag zien dat Apple net als bij hun andere apparaten gaat overstappen naar USB-C. 1 kabel / lader voor alles is echt zeer handig.
Zeer storend inderdaad. MacOS en iPadOS devices hebben inmiddels allemaal een USB-C poort, behalve iPhone. Voor mij het meest storende aspect van iPhone. Volgens mij was Apple met de Macbook 12inch in 2015 een van de eerste die USB-C ging gebruiken voor een laptop. Snap niet waarom de overstap niet gemaakt wordt, anders dan dat er commerciële belangen zijn; accessoires

Overigens valt de snelheid tegen waarin laptop fabrikanten overstappen naar USB-C ook tegen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.