Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Arnoud Wokke

Nieuwsredacteur

Apple iOS 14 en iPadOS 14 Preview

Veel persoonlijker te maken

Tot slot

Alle functies bespreken is onmogelijk; er zitten te veel kleine tweaks in. Wie alle features wil nalezen, kan dat doen in de uitgebreide changelog van iOS 14 en van iPadOS 14. Als iOS 14 dit najaar uitkomt, zal het in totaal een grote update zijn. Widgets en de mogelijkheid om je homescreens anders te organiseren maken een andere interface en omgang met je telefoon mogelijk; meer informatie is sneller toegankelijk. Dat telefoontjes en Siri niet langer je hele scherm overnemen, is heel welkom. Met het instellen van eigen defaults voor browser en mail is het veel persoonlijker te maken.

Wat erg netjes is, is dat alle telefoons vanaf de iPhone 6s en alle iPads vanaf de Air 2 weer een jaar mee mogen naar een nieuw besturingssysteem. Het is de lange ondersteuning voor iOS-apparaten waarvoor Apple, terecht, zoveel lof krijgt. Nu mensen steeds langer met hun telefoon en tablet doen, is dat bij Apple ook goed mogelijk. Daar kunnen fabrikanten in de Android-wereld een groot voorbeeld aan nemen.

Inspiratie werkt echter beide kanten op. Apple moet nog altijd een heel besturingssysteem updaten om een knopje in de eigen camera-app toe te voegen. Google voegde dit voorjaar de api voor contactonderzoek voor het coronavirus toe aan Android 6.0 zonder tussenkomst van welke fabrikant of provider dan ook. Op Android kunnen systeemapps op elk gewenst moment een nieuwe functie of interface krijgen. Veel beveiligingsupdates kunnen nu zelfs op de achtergrond plaatsvinden, zonder dat zelfs maar een punt-update nodig is.

Waar Apple iOS op apparaten langer keurig bijhoudt, maakt het versienummer op Android niets meer uit, omdat Google Android-apparaten up-to-date kan houden, ook als ze op een oudere versie draaien. Het wordt tijd dat Apple iOS ook segmenteert om fixes en app-updates sneller en flexibeler op iPhones te kunnen zetten.

Ook kun je vraagtekens zetten bij de reden voor Apple om juist nu, twaalf jaar na het openen van de App Store, de poorten te openen en gebruikers een eigen standaard voor mail en browsen in te laten stellen. Juist nu overheden steeds meer aanstoot nemen aan de monopoliepositie die Apple inneemt in het eigen ecosysteem en hoe het daar op grote en kleine manieren misbruik van lijkt te maken. Wilde Apple een browserkeuzescherm, zoals Windows in 2009 op last van de Europese Commissie kreeg, voorkomen? Cynisme ligt toch al op de loer: widgets als headline-feature in 2020? Is de mogelijkheid om bij peninvoer tekst in te voeren en vormen te herkennen nieuw? De Apple Newton had dat 25 jaar geleden al.

Daarmee is iOS 14 een op de toekomst gerichte release. Veel van de wijzigingen hadden al jaren geleden kunnen plaatsvinden, maar wat maakt het uit? Veel gebruikers zullen blij naar hun iPhone of iPad kijken na de upgrade als blijkt dat ze hun homescreen persoonlijker kunnen maken en dat telefoontjes niet meer het hele scherm overnemen.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (237)

Wijzig sortering
Apps van derden kunnen geen widgets met klikbare elementen hebben.

Gemiste kans. Een spotify play/pause widget had bij mij bovenaan gestaan.
dat werkt gewoon nu al onder de widget muziek. dus lijkt mij dat support in ios 14 hetzelfde zal zijn.
Maar Spotify had app-specifieke features kunnen toevogen die op deze manier onmogelijk zijn dus wat jij zegt is veel te kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 24 juni 2020 20:59]

Ik vind het vooral suf dat je dan dus voor sommige apps een widget en een icoon nodig hebt, op mijn Android geeft mijn Bitcoin wallet widget aan hoeveel ik heb, als ik hem aanraak opent de app. Op iOS moet je dus naast de 2x1 widget nog een 1x1 icoon zetten dan..

[Reactie gewijzigd door teek2 op 24 juni 2020 13:10]

als je op het widget klikt, dan opent deze gewoon de app in de beta
Nee hoor, je kunt het icoontje gewoon verbergen in de App Library!
Je voorbeeld is toch precies wat je op je lockscreen al hebt? Voor de rest ben ik het met je eens hoor

[Reactie gewijzigd door Patrick_Wolf op 23 juni 2020 19:27]

Dat klinkt leuk totdat iOS ‘vergeet’ dat spotify aan het spelen is en de widget van je lockscreen verdwijnt.
Oke, maar waarom zou dat niet gebeuren als er een widget op je homescreen wordt gemaakt? Klinkt meer als een bug tussen iOS en Spotify. Als je nog steeds muziek hoort werkt de app dus feitelijk ook nog op de achtergrond, maar is die 'logische verbinding' weg. Dat zou je toch ook hebben met de nieuwe widget?
De widget is dan direct aan spotify verbonden, het is namelijk een spotify widget. Wordt wel verwarrend als je vanaf iOS Sonos aanstuurt om spotify te spelen, welke widget hoort daar bij?
De Sonos widget
O ja, goeie...

...maar hoe weet de Sonos widget dat ik muziek van Spotify wil spelen en niet van Soundcloud of een of andere bron?
De huidige oplossing is dat de knoppen gerelateerd zijn tot de groep die als laatste gebruikt is. Dus die speel je verder of stop je en dus niet de bron van muziek, die staat immers als ingesteld.
Kunnen ze toch gewoon aan de Android devs vragen.
Het probleem ontstaat (sporadisch) zodra de muziek gepauzeerd is geweest. Bijvoorbeeld als je een filmpje in je browser hebt gekeken, of als carplay onderbroken is geweest.

iOS valt in alle gevallen dan terug op de "Music" app. Soms is het logisch, maar meestal niet.
Ik ben echt alles behalve fan van Apple. Toch vind ik een ding waar Apple echt in uitspringt. En dat is het feit dat de Air 2 uit 2014 nog steeds de latest en greatest OS krijgt. Dat is t.o.v. Android echt dikke winst. Je betaalt voor Apple misschien wat meer, maar de service en ondersteuning zijn echt te prijzen. Je apparaat gaat gewoon veel langer mee.

Mijn Samsung Galaxy Tab S2 uit 2015 draait op freaking Android 7.0 en ontvangt al 1,5 jaar geen security updates meer. Ik betaalde voor die Samsung bijna even veel als een gemiddelde iPad.
gelieve niet altijd android over eenzelfde noemer te noemen, het OS komt van een andere leverancier dan het toestel dus updates hangen af van leveranciers..... bij apple is het heel anders waarbij toestel en SW in beperkte types en versies van 1 vendor komt.

LieneageOS en je kan nog steeds de laatste android versie 11 op telefoon zetten van 2014
zelfs voor je S2.... https://forum.xda-develop...m-lineageos-17-1-t4070161

[Reactie gewijzigd door d3x op 23 juni 2020 16:57]

Je device hacken is niet voor iedereen weggelegd. Voor de meesten zelfs niet. Ik heb zelf ook een Samsung met Lineage, maar de performance en batterij zijn wel achteruit gegaan sinds de Samsung Android distro die erop stond. Het is helaas geen in-place vervanging voor het vorige OS wat dat betreft.
Ik had op mijn vaders vorige telefoon ook LineageOS gezet, en de prestaties waren iets beter en de accuduur al helemaal. Dus het zal wel per toestel verschillen.
Ja, LineageOS draaid ook op m'n Lenovo P2 (2016). De meest recente versie (17.1, Android 10) is ondertussen beschikbaar. Minstens net zo snel als de oorspronkelijke Android 7 rom, >15 uur SoT en bij weinig gebruik meer dan 2 weken standby. Toppie.

Lig vast aan de SoC en drivers. Ik geloof best dat die Snapdragon 625 welke je jarenlang in elk midrange toestel terugzag beter ondersteund word op LineageOS dan een Exynos die je in een drietal toestellen van >800E terugzie.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 23 juni 2020 20:31]

Nou ik heb al op heel wat oudere devices, waaronder ook Samsung, Lineage gezet. (heeft ook niets met hacken te maken) Bij elk toestel ging bij mij de performance en batterij erop vooruit. Dus dan heb je misschien een slechte ervaring maar dat is denk ik pech hebben.
Nee. Zowel de laatste als voorlaatste iOS upgrade hebben de performance van oude toestellen verbeterd.
Van wanneer zijn jouw ervaringen? Lang geleden?
Ik heb veel iPhones 4s van collega's gezien die na een paar jaar traag werden.
Met een iPhone 5s (de eerste 64-bits telefoon) heb ik ook meegemaakt dat hij wat langzamer werd, maar nog steeds werkbaar.
Met de iPhone SE (de eerste, technisch vrijwel een 6s) en nieuwer nooit verminderde performance gemerkt. Wel eens onder garantie een accu laten vervangen.
Inderdaad wel de wat oudere apparaten, tot en met de 7
Iphone 4 werd bij mij ook veel langzamer bij de laatste update. De iPhone 6S die ik nu heb ik nog steeds erg snel en snappy. De accu is slecht, maar langzaam kun je het toestel absoluut niet noemen.

Ik denk dat het langzamer worden van de oudste toestellen met nieuwe updates sinds die boete niet meer het geval is.
Het enige dat ze toevoegen zijn een paar widgets, waar denk je dat die engineers de hele dag mee bezig zijn? Juistem, verbeteringen onderwater.
Het enige dat ze toevoegen zijn een paar widgets, waar denk je dat die engineers de hele dag mee bezig zijn? Juistem, verbeteringen onderwater.
?? Heb je het nou over iOS 14?
Daar gaat het niet om. In de basis gaat het erom dat je een toestel koopt en daar X jaar updates voor krijgt.

Een gemiddelde consument heeft er geen biet mee te maken dat de OS leverancier niet de zelfde leverancier is als de van de telefoon of juist wel.
Wat een top manier van benadering van security, "hun doen het ook niet dus wij als bedrijf van dergelijke toestellen hoeven het ook niet te doen." Nou van dat soort bedrijven hoef ik in ieder geval geen producten.

Niks is veilig, maar er is een groot verschil tussen het proberen veilig te maken d.m.v. security updates en het totaal niet doen.
Denk je serieus dat Google nog steeds security updates voor Android 7 uitbrengt dan? Nee toch hoop ik?

En Google is prima in staat om leveranciers te dwingen updates te blijven leveren die Google uitbrengt hoor. Zij hebben Android nota bene uitgevonden, dus kunnen ze dát ook wel. Het is puur een kwestie van onwil.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juni 2020 17:04]

logisch dat google geen updates meer geeft android 7..

nee google kan niet forceren naar leveranciers dat ze hun platform moeten blijven updaten, dat is nu net de manier van os delivery google heeft. Daarom dat er splits gekomen zijn waar google het zelf in handen heeft zoals android one. nogmaals het is een heel andere opzet... MS kan ook niet eisen dat een hw leverancier een nieuw driver package maakt voor elke os update. daarom dat MS OS ook generieke drivers heeft en of ze al dan niet werken laat ik hier liever buiten.
Maar het zou toch van de gekke zijn dat Dell zegt “het wij doen niet aan Windows 10 versie 2006 mee” of “na 1903 stopt het voor ons”.

Zelfde met Linux: de nieuwe kernel kan je op praktisch elke distro gooien die jij wil. Dat is ook niet leverancier-gebonden. Het is belachelijk dat Google dat niet zou kunnen doen puur omdat leverancier x besluit een halfbakken skin te leveren.

Als Google zou ik zeggen “joh prima, maar dan maak je lekker zelf een OS en trekken we alle licenties terug”.
Windows is totaal niet te vergelijken
Dat komt allemaal van MS af
Bij android moet elke vendor zn eigen skin over android gooien

Maar gelukkig zijn ze bezig met project treble (als ik de naam goed heb) en dan kan je de core updaten zonder de skin een update te hoeven geven
3 jaar oud. Schandalig. Dan kunnen ze dus prima Android 5, 6 en 7 ook doen dus.
gelieve niet altijd android over eenzelfde noemer te noemen, het OS komt van een andere leverancier dan het toestel dus updates hangen af van leveranciers.....
Een Dell, Lenovo, HP, Acer, etc laptop komt ook van een andere leverancier dan het OS, toch komen de Windows updates direct van Microsoft en hoeft de fabrikant er niet eerst een plasje over te doen.

Puur een keuze van Google om dit op de fabrikant af te schuiven.
Puur een keuze van Google om dit op de fabrikant af te schuiven.
Eerder een wens/voorwaarde van de fabrikant om zelf controle te hebben over diepgaande aanpassingen in het systeem (die conflicteren met wat in een Android-update zou zitten) en de levensduur van een apparaat (hoe onwenselijk dat ook is). Ga er niet vanuit dat Android zoveel gebruikt zou worden als Google alles in eigen hand had gehouden.

[Reactie gewijzigd door vickypollard op 23 juni 2020 19:01]

Vreemd dat dit ook werkt voor vrijwel elke Debian en Ubuntu gerelateerde distro. Iedere distro heeft een eigen UI en Distro specifieke features en hier werkt updaten ook centraal.
Een eigen OS schrijven zou die fabrikanten een kapitaal kosten, met daarnaast geen app support en een hoop koppijn die je als hardware fabrikant niet wil. Welke keuze andere dan Android hebben ze ?
en hoeveel OEM driver patches en security patches voor hun eigen sw denk je dat er meestal nog komen? AMPER enkele afh van major security breaches zullen ze mogelijks nog een update doen van hun bias SW die ze overal op pompen, eerste wat ik doe als ik nieuwe HW koop: full reinstall en alle rommel en prefab design eraf .
het OS komt van een andere leverancier dan het toestel dus updates hangen af van leveranciers.....
Alsof support van de Pixels wel zo goed als bij Apple is..
nee want dat weet je op voorhand. wie zegt dat het nodig is?
Nee, maar wel stukken beter dan van andere toestellen.
Samsung maakt de chip en het OS voor zijn eigen toestel, alsnog is het na 2 jaar afgelopen met OS upgrades bij de 1000+EUR toestellen. Zelfde voor Huawei.

Er is geen excuus voor, Android fabrikanten (en dat zeg ik als fanatiek Android gebruiker) zijn simpelweg lui, hebberig, en spugen in het gezicht van hun eigen klanten met deze miserabele support.
Onbegrijpelijk dat er nog steeds mensen zijn die het zwakke updatebeleid van Android op de meeste toestellen blijven goedpraten. Android is een heel volwassen OS en heeft voordelen ten opzichte van iOS, maar het updatebeleid is gewoon een enorm nadeel ten opzichte van iOS.
Lijkt me dat een echt volwassen software-product ook een fatsoenlijk update-beleid heeft dat meer dan 2jr meegaat.
Zit hier meer mijn mate 10 pro die er toch wel wat jaartjes op heeft zitten, een die kreeg van de week nog een update.

Denk dat het heel erg fabrikant gebonden is dat update beleid. Bij Huawei heb ik in ieder geval geen klagen
het is onbegrijpelijk dat er nog tweakers zijn die updates voor een OS verwarren met support issues van fabrikanten.
Uiteindelijk maakt het voor de consument natuurlijk geen reet uit waarom ze geen updates krijgen, alleen dat ze geen updates krijgen.
Je scoort niet voor niets zo'n hoge score, want jij hebt het begrepen :)

Standaard reactie van een Android gebruiker als je het hebt over Apple producten "Veel te duur!" als je dan vervolgens uitlegt dat in theorie een Android product veel duurder is kijkt men mij aan of ze water zien branden .

Lang verhaal kort: Onbekend maakt onbemind ;)
Dat doet ook totaal niet ter zake.

Dat is namelijk omdat de gemiddelde consument gewoon er van uit gaat dat een toestel veilig is qua security. Natuurlijk worden er continu nieuwe lekken enz gevonden. Maar dat is ook precies de reden dat er security updates zijn.

Dat mensen updates niet aangeven als reden om een nieuwe telefoon te kopen, is juist vanwege de verwachting dat het veilig is.

Het zelfde als dat je een auto koopt en er van uit gaat dat de motor niet oververhit raakt als je net een week je nieuwe auto hebt.

Overigens wordt die patching doorgaans gewoon aangeboden/gepusht via updates waardoor zelfs de niet-technische gebruiker die op den duur gewoon installeren en een veiliger toestel hebben, juist die groep heeft baat bij lange ondersteuning want als die updates niet meer komen, doen ze ook niks meer aan die veiligheid. Totdat ze zelf een statistiek worden en er achter komen dat hun bankrekening/gegevens gehijacked zijn en je dit als een zielig verhaal leest/hoort in het nieuws.
Helemaal mee eens. Als ik in mijn familie aangeef dat ze risico lopen dan denken ze dat ik onzin praat. Ze gaan ervan uit dat de kans dat ze gehackt worden ongeveer 0 is. Totdat er iemand gehackt is, en dan willen ze dat ik het oplos. Daar ben ik dus mee gestopt.
Dat doet ook totaal niet ter zake.

Dat is namelijk omdat de gemiddelde consument gewoon er van uit gaat dat een toestel veilig is qua security. Natuurlijk worden er continu nieuwe lekken enz gevonden. Maar dat is ook precies de reden dat er security updates zijn.

Dat mensen updates niet aangeven als reden om een nieuwe telefoon te kopen, is juist vanwege de verwachting dat het veilig is.

Het zelfde als dat je een auto koopt en er van uit gaat dat de motor niet oververhit raakt als je net een week je nieuwe auto hebt.

Overigens wordt die patching doorgaans gewoon aangeboden/gepusht via updates waardoor zelfs de niet-technische gebruiker die op den duur gewoon installeren en een veiliger toestel hebben, juist die groep heeft baat bij lange ondersteuning want als die updates niet meer komen, doen ze ook niks meer aan die veiligheid. Totdat ze zelf een statistiek worden en er achter komen dat hun bankrekening/gegevens gehijacked zijn en je dit als een zielig verhaal leest/hoort in het nieuws.
Daar heb je een heel goed punt inderdaad, maar nog geen maand tot anderhalve maand geleden zat er nog steeds een bug in een IOS versie waarmee je de telefoon met 1 simpel character kon laten crashen .
Mee eens, en iOS heeft ook zijn flaws af en toe. Alleen het voordeel is dat ze een update pushen en alle devices weer gefixed zijn, of althans iedereen die de update uitvoert. De update is in ieder geval beschikbaar voor vrijwel alle gebruikers.
Als gebruiker van een Air 2 én een 6s ben ik erg blij. Zulke oude devices die nog steeds ondersteund worden en nog redelijk vlot werken ook!
Hier in Europa willen ze vanuit de wet dat er opheldering komt over de max support van een device met Android. Hoe dat precies is afgelopen weet ik niet precies. Je moet je wel bedenken dat Android net als Linux opensource en "vrij van licentie" is om te implementeren in je device. Vroeger toen Android bedacht was voor camera's kon jan en alleman een Android kopie downloaden en aanpassen naar eigen smaak en op elk apparaat installeren die je wilde. Hierdoor is het een wildgroei aan Android devices geworden waardoor er niet èèn lijn is getrokken in support, want dit mocht je tot voor kort nog zelf bepalen maar werd eigenlijk nooit vooraf over gesproken. Bij Apple was dit eigenlijk vanaf het begin al het geval maar denk ook meer dat het er mee heeft te maken dat het een Amerikaans bedrijf is. Je kunt daar immers iemand al aanklagen omdat je een haartje in je patatje hebt gevonden. Ik ben jarenlang Android user geweest en soms twijfel ik om de overstap weer te maken. Het enige wat mij tegen houd is dat ik een hand vol populaire programma's toch wat te slordig vind afgewerkt. Het sluit soms niet heel mooi aan op je telefoon thema. Voor mij is de tijd dat ik uren lang aan mijn telefoon zat te klooien om alles naar mijn smaak te maken voorbij. Ik ben nu iemand geworden die zijn telefoon gebruikt om te teksten en te internetten als ik ergens onbekend ben. Moet je wel gelijk geven dat een fatsoenlijke Android tablet in het hogere segment ook enorm veel kost en inderdaad bijna tegen de Apple prijzen aan zit. Maar hè dat is concurreren toch? Net zoals AMD en Intel dat doen.
Ik denk dat daar sowieso de kracht van de iPad ligt. Een tablet wordt niet om de twee jaar a 3 jaar vervangen, wat bij een telefoon, meestal, wel het geval is. Een Android tablet is daardoor geen goede investering, nog los van het app aanbod.
Dat "nog los van het app aanbod" is een 2013-reactie. Dat is echt al heel, heel lang niet meer van toepassing. Sterker nog: het is eerder het omgekeerde. Ik gebruik Android en iOS-devices door elkaar en heb de laatste jaren in die laatste categorie vaak mis gegrepen omdat Apple bepaalde onderdelen van de hardware gesloten houdt (bijv. NFC).
Sorry, ik bedoelde eigen tablet layout. Scaling is perfect bij iOS wat dat betreft, bij Android ook wel, maar dan moet de ontwikkelaar wel serieus rekening daarmee houden. Gezien het beperkte aandeel tablets onder de gebruikers zie je in de realiteit dat dit te weinig gebeurd.
Helemaal gelijk. Zelfs Lineage zorgt niet voor een gelijkwaardige software dan bij de vergelijkbare tablet
Samsung laat het gewoon gaan. Qua tablet komt alleen de iPad erin. Apple is Heer en meester op dat gebied qua support en software.
Lekker offtopic bezig. Ipv het over ios 14 te hebben ontstaat er zo weer een hele discussie die bij elk Android vs Apple artikel ook al wordt gevoerd..
- Je hebt geen eigen right to repair.
Wanneer jij een Surface Book of een Galaxy Fold open breekt om zelf te repareren raak je gewoon garantie kwijt hoor.
MacBook waarvan het beeldscherm niet meer aan gaat? Altijd water/vocht schade volgens hun Geniussen maar blijkbaar in veel gevallen een versleten/losse kabel. (vele tests door onafhankelijke personen op internet).
Louis Rossman is niet onafhankelijk natuurlijk. Hij is hartstikke biased en de enige rede waarom hij online zo populair is is omdat die op Apple haat. Kijk maar eens naar zn video geschiedenis. ALs de Title zegt Apple is kut heeft die miljoenen views. En als de titel zegt "Apple doet iets goeds" kijkt geen hond er naar. Zelfs zijn reparatie videos worden alleen gekeken als er over Apple word geklaagd. Hij heeft dit trouwens al meerdere keren erkent dat hij zn fans hypocriet vind.
En zo zijn er serieus nog zooo veeeeel horror verhalen waarvan IK persoonlijk denk waarom zou je daar zoveel geld aan uit geven...
Zo heb ik nog nooit problemen gehad met Apple en werden mijn apparaten zelfs buiten garantie nog gerepareerd. TouchID sensor reageerde niet meer op mn iPhone 6 Plus. uur later was die gratis gerepareerd. MacBook Pro late 2013 gaf 4 jaar na aankoop artifacts. Gehele moederbord werd gratis vervangen bij de Apple Store in Amsterdam. Om 10 uur in de ochtend ingeleverd en kreeg om 11 uur telefoon dat ik hem op mocht komen halen.

Ik heb bijvoorbeeld wel 350 euro moeten betalen toen mn Galaxy Note 3 door een update in een bootloop raakte en een keer niet eens geholpen werd toen mijn Samsung SmartTv niet meer aanging. Zelfs nog met rechtszaken moeten dreigen om een nieuwe te krijgen.

Zo zie je dat alle "horror" die jij ziet in Apple zie ik in Samsung.
Nee hou op, voor mij geen Apple meer tot er eens wat gaat veranderen bij die hyena's.
Niet zo overdrijven. Er zijn genoeg Android telefoons die boven de 1000 euro uitkomen. Zelfs een S20 Ultra zit rond de 1400 euro.
no offense: welke android telefoons, en in welk jaar zijn ze uitgekomen ?

(ik ben helemaal niet thuis in de android markt, maar het is wel handig om weten welke fabrikanten/telefoons langdurig updates krijgen, zodat ik als vrienden/familie een nieuwe telefoon willen kopen ze wat info kan geven over welke telefoons lang supported zijn)
Heb ik in 2015 een iPad Air 2 gekocht met de gedachte dat die wel eens lang mee zou kunnen gaan omdat het de 1e iPad was met dubbel zoveel (2GB) intern geheugen als daarvoor.. Ik heb dat toen dus goed ingeschat, anno 2020 nog steeds de nieuwste updates en hij is ook nog steeds snel genoeg voor wat ik er mee doe..
Totdat je hem laat vallen en de reparatie 369 euro kost.

Een nieuwe kost 367.....

Dit is wel zo verschrikkelijk fout en milieu onvriendelijk....

Die monopolie positie op onderdelen is echt het slechtste wat er is en mag wat mij betreft keihard aangepakt worden door de EU.
Massaproductie is veel meer geautomatiseerd dan reparatie.
Ik kan me heel goed voorstellen dat reparatie best daadwerkelijk duurder kan zijn.
Onderdelen/grondstoffen zijn maar een deel van de kosten.
Tja, dat soort spullen wordt nou eenmaal snel 'total loss' verklaard, of te wel het is goedkoper om een nieuwe te kopen i.p.v. te repareren.. Is maar 1 oplossing voor, niet laten vallen..
Je kan je oude apparaat bij Apple voor een tegoed inruilen of gratis laten recyclen...
Er wordt in het artikel wel erg gesuggereerd dat IOS tot op heden helemaal geen widgets kende. Dat klopt natuurlijk niet, alleen ze stonden niet tussen je iconen in maar je moet 1x naar rechts swipen vanaf je homescherm. Prima widgets van Buienradar, Hue, Powerview etc. Zelfs Symbian en Android 1 worden er nog even bij gesleept om dit te benadrukken.

Verder wordt als groot nadeel de versienummerupdatestructuur van IOS benoemd. Ik denk dat het vooral een paar Tweakers zijn die zich hieraan storen, als ik eerlijk ben. De gemiddelde IOS gebruiker ziet gewoon een update en installeert die, en zal niet denken 'goh, waarom een versienummer zus-en-zo' .

[Reactie gewijzigd door BeQuietAndDrive op 23 juni 2020 16:33]

Met dat laatste doel je op dit?
Waar Apple iOS op apparaten langer keurig bijhoudt, maakt het versienummer op Android niets meer uit, omdat Google ze zelfs up-to-date kan houden als ze op een oudere versie draaien. Het wordt tijd dat Apple iOS ook segmenteert om fixes en app-updates sneller en flexibeler op iPhones te kunnen zetten.
Ik zie het probleem ook niet eigenlijk. Apple hanteert semver op de meest natuurlijke manier. Je weet altijd direct wat voor update je krijgt ten opzichte van je vorige versie.

App updates gaan naadloos dankzij de store update pushes en os minor versions hoef je alleen maar even code voor in te geven. Rest wordt automatisch geregeld terwijl je slaapt.
Ik ben met je eens dat Apple het qua versienummers erg goed aanpakt, maar de meest natuurlijke manier is nog altijd yyyy-mm-dd, of iets korter yyyy-mm

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juni 2020 17:13]

Natuurlijk is dan wel in de letterlijke zin van het woord. Dat het natuurlijk overkomt. Die nummering zegt alleen iets over de volgordelijkheid en niets over de inhoud van de update. Je zult dus altijd nog extra nummers moeten toevoegen om dat duidelijk te maken. Op zich ook niet erg natuurlijk, maar vanuit een software perspectief is semver echt wel een hele goede manier om te versioneren.

Daar Apple altijd een jaarlijkse Major hanteert zouden ze echter wel het eerste nummer kunnen vervangen door het jaar. Dan zou je iOS 2020.0.1 krijgen oid. of gewoon 20.0.1 kan ook.

Heb je direct het jaar van release ook te pakken.
De geïntegreerde applicaties worden niet via de Store bijgehouden. Dit gaat dmv OS updates. Probeer maar eens Photos bij te werken via de App Store.
Opzich ook logisch. Ze staan immers ook op de systeem partitie. Die krijgen vrijwel 1 keer in het jaar een major upgrade en voor de rest kunnen ze gewoon een patch pushen OTA. Wordt op dezelfde manier uitgevoerd als App updates, gewoon 's nachts dus.

Vind dat een slechte reden om het te splitsen. Goede reden zou zijn om het consistenter te laten werken. Zeker nu je default apps ook kunt "verwijderen". Dan zou je alle apps via de store kunnen laten verlopen.
Opzich ook logisch. Ze staan immers ook op de systeem partitie.
Maar waarom staan ze op de systeempartitie?
Omdat ze onderdeel zijn van het OS.
Het voordeel zou eventueel kunnen zijn dat oude devices nog updates van die apps kunnen meepakken. Maar goed, als die updates een nieuwere API targetten omdat ze iets leuks willen doen houdt het al snel op.
Ik vind die mogelijkheid om een lokatie bij benadering door te geven wel erg mooi gevonden! Dat is zoiets waarbij ik me zelf nog niet had bedacht dat 't eigenlijk onzin was dat een weather app mijn exacte adres moet kunnen zien. Nergens voor nodig inderdaad en 't scheelt potentieel een hoop als er ergens bij zo'n app een groot lek is.
Zeker. En hier zie je het resultaat wanneer je je telefoon koopt bij een bedrijf dat z'n geld verdient aan hardware, en niet een telefoon koopt die gemaakt is om bestuurd te worden door software van een advertentiebedrijf.

[Reactie gewijzigd door roelboel op 24 juni 2020 08:27]

Onzin, want Apple voegt dit pas nu toe en Google heeft in de laatste Android versie (die nu in beta is) ook heel veel privacyfuncties toegevoegd.
Het is wel een enorme Android kopie op deze manier. Zowel de widgets als de app lijst.
Ikzelf ben meer fan van de Android layout dan de huidige iOS layout dus ik vind het prima.

Ik heb momenteel een iPhone 7 (zakelijk) en privé een Huawei P30 Lite. Op deze manier zal het zowaar mijn laatste Android kunnen zijn geweest aangezien ik Google toch liever niet heb en nu Google Android kan inruilen voor Apple Android.

Ironisch, maar beter goed gejat dan slecht verzonnen! Ik denk dat ze hiermee de aandacht trekken van menig Android gebruiker.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 23 juni 2020 19:00]

Wat betreft de widgets geef ik je gelijk, maar de app lijst, tsja, een alfabetische lijst van geïnstalleerde programma’s is nou ook niet echt de innovatie van Android geweest 😅
Het gaat mij niet echt om innovatie, maar om wat ik prettig vind. Ik heb privé een P30 Lite.
Dat is echt geen innovatieve telefoon. Ik kan prima met een SE 2020 door. Dat voldoet voor mij (met name het formaat).

Ik vind één of twee widgets voor bepaalde apps prettig op mijn homescherm en ik vind het irritant dat ik op mijn iPhone meerdere homeschermen heb en opzij moet scrollen of alles in mapjes moet zetten en de rest vind ik niet zo boeiend (camera, scherm etc)

Op Android heb ik de keuze en kan ik het zo ook inrichten als ik dit wil, maar ook niet, omdat ik app lijst heb.

Voor mijn wensen is dit dus een prettige verandering. Eigenlijk echt precies wat voor mij persoonlijk minpunten waren aan iOS.

Hartstikke persoonlijk, maar in mijn geval wel een schot in de roos van Apple.

[Reactie gewijzigd door Mit-46 op 25 juni 2020 13:54]

Ik vind dat IOS 14 er erg rommelig uit ziet met de widgets. De kracht van IOS was altijd juist dat het zo simpel en opgruimd uitzag. Nu is het meer een rommeltje aan het worden.
Nou ja, het is een functie die welkom is en niet per se gebruikt hoeft te worden. In dat opzicht vind ik het fijn dat de eindgebruiker er een keus in kan maken.

[Reactie gewijzigd door Afroman9 op 23 juni 2020 16:05]

Eindgebruikers die keuzes maken.....
Het moet natuurlijk niet gekker worden, de hele filosofie van Apple was juist.....

Wij weten wat u wilt....

Maar blijkbaar weten ze het niet meer want ze laten de gebruiker voortaan maar zelf kiezen....
Dat ligt er natuurlijk aan of je het wil gebruiken. Ik kan me nu voorstellen dat ik er wel mee ga experimenteren in het widgetcenter of hoe dat scherm ook heet. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik ze tussen mijn normale apps ga plaatsen aangezien ik die schermen al zo leeg mogelijk probeer te houden. Ik heb een paar mappen waar al m'n apps in staan. De meeste apps zoek ik even op via spotlight.
Nou dan is er nog iets moois, namelijk de nieuwe app lijst en het verstoppen van apps! Niet alle geïnstalleerde apps hoeven meer op je homescreen te staan.
Dat is echt een welkome toevoeging en ben blij dat het er eindelijk in zit!
+1Anoniem: 1409490
@Cihan198823 juni 2020 16:05
Je kunt uiteraard altijd de widgets uitzetten/verwijderen als ze je niet bevallen. Het werd tijd dat gebruikers die ze wél willen niet Cydia als enige uitweg hebben om handige widgets te gebruiken.
Exact de kritiek die men ook op windows phone had. Gegeven is dat ook daar het zo rommelig kan worden als je zelf wilt. Het hoeft niet, het is optioneel.
Opgeruimd ? Een berg icoontjes op je scherm waar je de plaats zelfs niet van kan bepalen, en ook diverse andere plaatsen in het OS zoals de instellingen is één grote puinhoop... elke logica ontbreekt.

Nee, iPhone is zeker geen net OS... Windows Mobile was en is Apple nog steeds ver vooruit !
Icoontjes waar je de plaats niet van kunt bepalen? Dat kan zeker wel. Kon geloof ik al sinds mijn iPhone 3G.
Wat hij bedoelt is dat de grid gelocked is. Je kunt de icoontjes niet plaatsen op plekken die je wilt, het zal namelijk altijd aanschuiven achter de laatste app.

Dit heeft nooit gekund op ios en kan enkel met een jailbreak (als je dat bedoelt met het kan als sinds de 3G dan uhm nee dat telt niet). Je kunt niet de icons om je wallpaper heen plaatsen, of alle iconen enkel aan de linkerkant van het scherm plaatsen. Als jouw iPhone zonder jailbreak dit wel kan dan horen we allemaal heeel graag hoe jij dit doet (ik denk dat er dan met mij nog zo'n tig duizend ios gebruikers zijn die dat ook wel eventjes willen weten)
Dat de grid locked is is natuurlijk iets anders dan dat je de plaats van de icoontjes niet kunt bepalen. Als je dat graag zou willen is het inderdaad vervelend dat dat niet kan. Persoonlijk heb ik het nog nooit gemist, en vind ik het 'gesloten' systeem van Apple juist prettig. Ik besteed dan ook geen tijd aan het customizen van mijn telefoons, ik bel en Whatsapp er vooral mee. Voor de mensen die dit wel leuk vinden is het in ieder geval mooi dat Apple langzaam een andere weg inslaat.
Maar dat is wel wat mensen bedoelen als ze zoiets zeggen. Dat de iconen verplaatst kunnen worden dat begrijpt denk ik iedereen wel. Maar dat de iconen niet op de plek vast gepind kunnen worden is wel lastig en ook ik begrijp niet waarom dit nog steeds niet kan.

Iemand die alles netjes wilt ordenen kan dit dus niet naar believen doen. Een autist zal daar wellicht nóg meer moeite mee hebben. En dat terwijl ze toch echt veel goede zaken mbt toegankelijkheid in ios hebben. Jammer, maar in ieder geval is dit alweer een stapje vooruit.
Moet je mij eens vertellen hoe ik plaatsen kan open laten... alles schuift gewoon "netjes" aan.
Windows Mobile was en is Apple nog steeds ver vooruit !
Windows Mobile of Windows Phone? Windows Mobile had standaard geen icoontjes op het homescreen, en Windows Phone schuift de icoontjes/tiles ook allemaal naar boven, maar dan niet naar links zoals iOS.
Windows Mobile 10 had ook tegels. Denk dat je gemist hebt dat het van WM naar WP terug naar WM ging, dus WM6 --> WP7 --> WP8 --> WM10.
Dat is zo, maar dat is dan W10M: WM6.x > WP7.x > WP8.x > W10M
Oké, maar mijn punt was dat de naam 'Mobile' dus wel degelijk terugkeerde met versie 10, terwijl de naam 'Phone' just verdween, maar de interface bleef nagenoeg hetzelfde met al die tegels en hoe je ze verschoof.
Inderdaad. Doodzonde dat WP het nooit is geworden. Ik was een fanboy, bewijst mijn username...
Oh ik dacht dat je WordPerfect 8 fan was...
Ik snap dat dit offtopic/irrelevant is, maar WordPress 8 kon ook nog, die zitten nog maar aan versie 5.4 voorlopig dus dat kan nog wel eventjes duren.
Oh, ik dacht dattie een verzamelaar van encyclopedieën was en de 8e editie van de Winkler Prins nog miste.
Vergelijk je serieus Windows Mobile met iOS? Als je het over Windows Phone (7.5) hebt dan snap ik je nog enigszins.Dat was op bepaalde vlakken zeker vernieuwend, maar dat is mijns inziens maar 1 kant van een OS. Goede support (nope), First party Apps( te weinig) waren voor mij dan weer dealbreakers. Als je het hebt over Windows Mobile....
De vergelijking die ik tracht te maken is deze puur van het OS (niet van support, app aanbod, ...) en daar stond Windows Mobile 10 gewoon mijlen voor op iOS. Windows Mobile 10 was in z'n laatste versie gewoon een mooi strak, gestructureerd en net OS.
Dat is persoonlijk denk ik. Ik vond tiles eerst wel handig, maar toen ik echt zag hoe ze werkten, en ik moest wachten op het flippen voor de info, had ik zoiets van: waarom? Dit is weer iets dat gemaakt is om de mooi, zonder een praktijkvoorbeeld in gedachte te hebben bij het ontwerpen. Nee, ik vind iOS praktischer.
Helaas niet meer ondersteund, maar het is en was nog steeds zijn tijd vooruit.
Behalve in bruikbaarheid ja...... goddank heeft Microsoft dat fossiel terug in de grond gestopt.
Vooral in bruikbaarheid ja, het is gewoon jammer dat ze vanaf het begin al Android onderschat hebben, en geen duidelijk doel leken te hebben. Het (WP8) was echt een verademing vergeleken met Android 4.4 wat ik daarvoor gebruikte.
Na zowel de 920 en de 930 gehad te hebben plus ooit een titan deel ik die mening niet echt. Als concept had het potentie maar in de praktijk werkte het absoluut niet schitterend. De tegels waren te basaal en het was ook niet zo soepel als het leek dmv animaties.
Iedereen die zat te zeuren dat er in IOS geen widgets zitten zoals in Android wel zitten, hebben nu een argument minder.
En weer lekker de onzin discussie (ios vs android) aanwakkeren. Tjonge jonge. Na 10 jaar dat gezeur gehoord te hebben zijn we er allemaal denk ik wel een beetje klaar mee. Gek dat niemand dit doet op een windows forum (zeggen hoe superieur macos is tov windows) nee dit gebeurt enkel bij smartphones.

Men moest zich eens voorstellen als iedereen dit zou doen op ieder mogelijk onderwerp. Ben je bij je buren op bezoek: "och god hij heeft een bosch wasmachine, samsung is veel beter". Maar goed dat kunnen we ons niet voorstellen want niemand doet zoiets (dus waarom bij telefoons dan wel?).

Ik heb 10 jaar lang iphones als daily driver gebruikt, nu gebruik ik een android als daily driver. Is het 1 beter dan de andere? Nee ze hebben beide zaken die de ander niet kan of waar de ander niet in uitblinkt. Wees gewoon blij met je eigen toestel, en laat anderen blij zijn met hun toestel. Ik krijg altijd het idee dat mensen willen dat iedereen Android heeft of iedereen iOS. Nou ik zou dat niet willen want dan stopt iedere vorm van concurrentie en innovatie. Dus laten we nu gewoon blij zijn met wat we hebben en stoppen met echt constant in iedere freakin thread het te hebben over wat er beter is of users x hebben minder te zeuren over users y want software bevat voortaan z.

Laten we het in alle toekomstige threads alsjeblieft gewoon hebben over het onderwerp, in dit geval ios 14 zonder dat daar een ander os aangehaald wordt? Het gaat niet over android, maar over ios. Punt!
Volgens mij neem je deze post iets te serieus. Ik vond het meer grappig in de zin van dat dat altijd als een van de grootste pijlers werd voorgedragen in de strijd tussen Android en IOS. Ik ben het verder helemaal met je eens en zit ook niet te wachten op die discussie wat beter is of niet.
Een knipoog smiley had mn eerste post wat anders doen overkomen. Excuses daarvoor.
De meenste mensen missen helaas het perspectief om vanuit iets anders te kijken dan hunzelf, erg jammer die beperking.
Ik ben het helemaal met je eens, alle varianten hebben hun voor en nadelen en fijn dat ze naar elkaar kijken en dat er concurrentie is! Dat slappe gezeik altijd /puke
Ieder bedrijf zegt dat ze geweldig zijn, dat is onderdeel van marketing. Eerste hit op google: "Bosch introduceert ultieme thee ervaring". Ultiem betekent, laatste of uiterste.

Ze verzinnen allemaal woorden om hun producten geweldig over te laten komen en geef ze eens ongelijk. Dus dat argument slaat nergens op. Apple zegt niet dat ze beter zijn dan bijv Samsung. Let eens goed op en je zult zien dat Apple altijd over haar eigen producten praat en niet over hoeveel.

Ik wil Apple echt niet verdedigen, ze doen zat dingen waar ik t niet mee eens ben. Maar om nou te zeggen dat andere bedrijven niet elitair doen over hun producten dan zou ik google maar eens openen en kijken wat andere bedrijven over hun apparaten verkondigen. Man zelfs de supermarkt doet dit, loop je de jumbo in zijn ze wel ergens de beste in. Loop je daarna de plus binnen en zij zeggen ook weer ergens het beste in te zijn.
Ik hoop dat ik dan eindelijk een battery-widget op het Lock-scherm kan zetten.
Dat kan je gerust vergeten !
Als AOD (Always On Display een feature was dan hadden ze dat lang en breed uitgemeten.
Komt waarschijnlijk in 2024 ...
Hoeft geen AOD te zijn, gewoon groot genoeg op Lockscherm, zodat ik (op mijn leeftijd :) ) niet telkens telkensleesbril moet gaan zoeken gewoon om te weten hoeveel batterij ik nog over heb ...
Met AOD kan dat op 1000 manieren en je kan ook vele andere info zien.
Als je eenmaal AOD hebt gehad wil je niet zonder meer.
Scheelt zoveel unlocken en tap to wake.
Op een Oled scherm is er geen enkele reden om het niet te hebben als optie.
Enig verschil is dat je deze al had/hebt in een 150€ kostende Android phone, als het al niet minder is. Dus niet echt een argument om plots naar een Apple te springen.
Volgens mij heb ik dat nergens gezegd ? Ergens vind ik het wel ironisch dat IOS na al die jaren dat ook gaat introduceren.
het bestond al , maar niet voor het hoofdscherm . nu hoef je niet meer van boven en dan naar onder te swipen om bijvoorbeeld een volgende liedje aan te drukken.
je rekening en weer overzicht direct in het scherm ipv naar links swipen en te scrollen tussen al je widgets.
Tja, een skelter is ook goedkoper dan een auto... :+
Echter is dit niet de vergelijking met een skelter en een auto, maar een goedkope wagen die voldoet en een veel te dure standaard middeklasse auto met veel marketing.
Dat is puur afhankelijk waarvoor je de auto gebruikt. Een Toyota Aygo is wellicht goedkoper dan Toyota Avensis, maar daarmee nog niet praktisch bruikbaar voor een huisschilder.

Dat is bij telefoons niet anders, je gebruik bepaalt de waarde en daarmee de maximale prijsverhouding. Dat een iPhone functionaliteit heeft die een Android telefoon van 150 Euro niet heeft zal toch hopelijk niemand ontkennen.
Dat een iPhone functionaliteit heeft die een Android telefoon van 150 Euro niet heeft zal toch hopelijk niemand ontkennen.
Zoals wat? Een iPhone zal meer "premium" zijn en beter presterende componenten (zoals bijv. de camera) hebben dan een Android-telefoon van 150 euro maar qua functionaliteit zie ik niet direct verschillen.
Behalve één auto laten starten zie ik niet wat ze meer kunnen neen.
en een veel te dure standaard middeklasse auto met veel marketing.
Niet aardig om zo over iOS te spreken 8)7
Even zonder dollen, dit zeg je alleen vanwege die Widgets? Wat een onzin
Maar ook wel fun ;)
Dus niet echt een argument om plots naar een Apple te springen.
Wel als het missen van widgets een reden was om niet voor een iPhone te kiezen.
Hoe herkent ie de tikken op de achterkant? Zal ie dat met de microfoon opvangen? Er zit niet een specifieke sensor daarvoor toch?
Op Reddit speculeert men dat de detectie hetzelfde werkt als met het tikken om het toestel te ontwaken. Dat is naar ik meen gewoon een bewegingssensor aan een low-power chipje.
Lijkt me eerder dat de touch digitizer op het scherm aan blijft. Wellicht verwerken ze zo'n zelfde digitizer (maar dan dus zonder scherm laag) in een glazen achterkant.
Nee, want het werkt ook op oudere toestellen met een hoesje. Dus het zit al in de huidige hardware. Ik vermoed dat ze iets van de g-sensor ofzo gebruiken, maar dat zal allemaal vast nog wel onderzocht worden.
Ik ga ervanuit dat dit op dezelfde manier gebeurd als het tikken op je airpods, via de accelerometer. Blijkbaar hebben ze dit algoritme nu zo ver dat ze het in de iPhone durven te verwerken.
Met de accelerometer, maar Dave2D laat zien dat de huidige versie niet super goed werkt. Als je je iPhone neerlegt op tafel kan ie dat al herkennen als een double tap en de actie activeren. Maar goed, we zitten pas op developer beta 1 natuurlijk :)
Ik ben benieuwd of spotlight ook zo makkelijk beschikbaar blijft nu er een search bar aan die App-Library is toegevoegd. Ik heb nu alle apps in mapjes op 1 scherm en met een swipe naar beneden type ik de naam van de app die ik wil starten. Een gewoonte die een beetje is overgekomen van de tijd dat ik een Blackberry gebruikte waar je gewoon kon beginnen met typen.
Ik draai de beta en kan je vertellen dat Spotlight gebleven is.
Wel fijn overigens, want ook ik werk zo met de apps die ik niet dagelijks gebruik en nu dus in de bibliotheek staan i.p.v. in mapjes.
ah top 🙂 thnx!
Als het voor je werkt, lekker doen, prima, maar is dat niet erg omslachtig? Echt elke keer als je een app wilt openen tik je de 1e 2 of 3 letters? Dan is het dus swype 2 a 3 letters aantikken, ipv, qua muscle memory gewoon blind weten waar de app is en die aantikken. Heb je het probleem wel op iOS dat als je 1 app verwijderd of verplaatst, alles erna opschuift, dus weg muscle memory. Dat vind ik zo gruwelijk irritant.
Dat laatste was dus voor mij het irritante. Apps die verschuiven en apps die redelijk ver weg staan.

Maar goed, het is echt gewenning. Op de Mac gebruik ik ook veel spotlight om documenten en apps te openen ipv de launcher of het dock.
Het kan aan mij liggen, maar ik begrijp het wel. Zit met dezelfde frustratie als Craig. De eerste 2 pagina’s zijn nog wel te doen, maar daarna...

Met 204 installed apps zie ik door de bomen ook het bos niet meer. Als het straks gereleased wordt ben ik de eerste die twee goeie homescreens maak en de rest lekker hide.
204 apps? Wordt het niet eens tijd om op te ruimen dan? ;)
Ja. En nee. Ik wacht ff tot er weer een fatsoenlijke homescreen inregel optie is vanaf macOS. Sinds het uit iTunes is verdwenen is het onbegonnen werk dat op mn telefoon te doen en dus moet ik eerst m’n mac opfrissen.

En ja sommige apps zijn al niet eens meer verkrijgbaar in de store of werken al heel lang niet meer. Moet ik dus een keer uitzoeken, maar dat komt nog wel.
0Anoniem: 474132
@Ruw ER23 juni 2020 16:51
Ik ben de command line gewend, zowel op macos als ios type ik de eerste letters van de op te starten applicatie. Het navigeren mbv icoontjes doe ik zelden tot nooit, muv van de icoontjes op de eerste pagina wellicht, maar dan nog start ik niet zelden dmv swype/letters tikken een applicatie op, het zit in mijn muscle memory!
Grappig om te zien hoe mensen met het os werken. Ik vond de organisatie van icons op iOS altijd een verschrikking dat ik de meeste icons gewoon in dezelfde mappen gooide en dan spotlight gebruik om ze te zoeken. Ben blij dat de meeste telefoons een soortgelijke functie hebben. Enige wat ik mis aan spotlight is waar de app dan daadwerkelijk staat. Je kunt niet snel de app verwijderen via spotlight of zoeken waar die op je springboard staat.
Zo gebruik ik het anders ook
De veel gebruikte apps staan onderop, de wat minder frequente op het eerste homescreen, en de rest gaat zsm in mapjes.
Ik was blij dat er in IOS12 ( meen ik ) afgestapt was van max 9 of 12 apps per mapje .. ruimde een stuk beter op
( persoonlijk zou ik ook nog folder in folder zien ;) maar dat is gewoon ondenkbaar dat men dat gaat toevoegen, helaas. )
Alles wat in een folder staat, krijg ik direct dmv spotlight, en deze heeft ook nog in de gaten 'waar' ik ben, want ik merk zo nu en dan dat hij de juiste app al in de voorkeuze heeft, voor ik ga typen.

Nu de shortcuts/automation nog meer autonoom laten worden, dan zijn we nog gelukkiger
* FreshMaker mist tasker, zoals op Android
Als het voor je werkt, lekker doen, prima, maar is dat niet erg omslachtig? Echt elke keer als je een app wilt openen tik je de 1e 2 of 3 letters? Dan is het dus swype 2 a 3 letters aantikken, ipv, qua muscle memory gewoon blind weten waar de app is en die aantikken.
Aangezien dit ook betrekking heeft op iPadOS moet je de multitasking functionaliteit hierin ook in meenemen. Met iPadOS 13 kun je met je toetsenbord cmd-space doen, en de app opzoeken om vervolgens vanuit het zoekscherm de app te slepen en naast je huidige app te zetten. Met jou werkwijze moet je eerst weer terug naar het homescreen en de app opzoeken en dan zorgen dat die app naast je andere app komt te staan. Dat is lang niet zo eenvoudig als de zoekoptie. Die zoekoptie heeft als bijkomend voordeel dat die je ook in de context laat terwijl teruggaan naar het homescreen je er weer uit trekt.

De zoekoptie is met iPadOS 14 niet meer fullscreen, heel leuk maar ik ben benieuwd in hoeverre deze te activeren is zonder toetsenbord aan de iPad.

Verder is het binnen iOS en iPadOS inderdaad niet erg interessant om apps op te zoeken. Dat is echter ook niet de achterliggende gedachte van iets als App Library. Dat App Library is vooral bedoeld voor de vele mensen die alleen maar de 1e paar pagina's organiseren en de rest op de laatste pagina's dropt. Die applicaties zijn moeilijk te bereiken en worden vaak ook maar zelden gebruikt. Dan is zoeken ineens wel een optie. Als je dat combineert met App Library dan heb je een aardig opgeruimde homescreen op je iPhone.

[Reactie gewijzigd door ppl op 23 juni 2020 17:52]

Neem aan van wel. Ik start bijna alles wat niet op de eerste pagina staat via veeg naar beneden en dan een paar letters. Dan hoef je niet na te denken over op welke pagina of map een app staat.
Dat is er nog steeds. No worries.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5a 5G Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True