EU steekt 8 miljard euro in ontwikkeling volgende generatie supercomputers

De Europese Commissie investeert acht miljard euro in de volgende generatie supercomputers. Dat heeft de voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, tijdens de 'EU-troonrede' gezegd.

Bij het uitspreken van de investering van acht miljard euro voor de volgende generatie supercomputers, zegt Von der Leyen dat dit hypermoderne, 'in Europa gemaakte technologie betreft'. Onduidelijk is wat ze hiermee bedoelt, nadere details gaf ze niet. In de praktijk worden tot nog toe maar weinig supercomputeronderdelen in Europa gemaakt. Von der Leyen zegt wel dat de Commissie wil dat de Europese industrie zijn eigen microprocessor van de volgende generatie ontwikkelt. Dat zal volgens haar bijdragen aan het veilig en duurzaam gebruiken van de steeds toenemende hoeveelheden data.

Deze investering in de supercomputers ziet de voorzitter als een onderdeel van de Europa's 'Digital Decade', een periode tot 2030. Daaronder vallen ook investeren in infrastructuur en kunstmatige intelligentie. Met infrastructuur doelt ze vooral op het verwezenlijken van snelle breedbandverbindingen voor landelijke gebieden. Ze zegt dat het onacceptabel is dat 40 procent van de inwoners in deze gebieden daar nog nog geen toegang toe heeft. Verder wil de Commissie investeren in data en de toegankelijkheid ervan, door middel van het bouwen van een Europees cloudplatform, gebaseerd op Gaia-X.

In totaal zal de Commissie 20 procent van het NextGenerationEU-fonds aan digitale doeleinden besteden. In dit EU-herstelfonds zit in totaal 750 miljard euro, wat de EU zal lenen op de kapitaalmarkten en waar alle EU-lidstaten gezamenlijk garant voor staan. Het grootste deel daarvan, 390 miljard euro, betreft subsidies aan landen zonder dat er daarbij sprake is van terugbetaling. De overige 360 miljard euro zijn leningen aan lidstaten.

Von der Leyen gaf in haar speech ook aan dat de EU begin volgend jaar met een eigen plan voor het belasten van digitale activiteiten komt, als er in internationaal verband geen overeenstemming met de OESO en de G20 wordt bereikt over een eerlijk systeem met houdbare inkomsten voor de langere termijn.

Door Joris Jansen

Redacteur

16-09-2020 • 16:52

57 Linkedin

Reacties (57)

Wijzig sortering
Von der Leyen zegt wel dat de Commissie wil dat de Europese industrie zijn eigen microprocessor van de volgende generatie ontwikkelt.
Zo’n ferm statement doet het goed in de krant, maar is er wel een in de categorie “ik wil dat het voortaan altijd mooi weer is”. In Europa worden helemaal geen microprocessoren voor supercomputers ontwikkeld, waardoor de ambitie om vanuit het niets opeens “de volgende generatie” te ontwikkelen totaal onrealistisch is.
 • Er zitten in Europa weliswaar bouwers van HPC-systemen, maar die gebruiken uitsluitend processoren van Amerikaanse fabrikanten (IBM, Intel, Nvidia, AMD). Zelfs de machtige supercomputerbouwers Sun/Oracle en Cray/HPE ontwikkelen zelf geen processoren meer, maar integreren processoren van de genoemde fabrikanten.
 • Er zitten in Europa weliswaar vooraanstaande producenten van geavanceerde chips, maar die chips zijn totaal niet voor supercomputers bedoeld.
 • Er zitten in Europa weliswaar ontwerpteams van microprocessoren voor supercomputers, maar die teams zijn in dienst van de eerder genoemde Amerikaanse fabrikanten. Er is ook geen business case om voor Europese fabrikanten te ontwerpen, omdat geen enkele Europese fabrikant de ambitie heeft om uit te groeien tot een serieuze partij op het gebied van supercomputers.
In Europa worden helemaal geen microprocessoren voor supercomputers ontwikkeld, waardoor de ambitie om vanuit het niets opeens “de volgende generatie” te ontwikkelen.
Zonder ambitie geen vooruitgang dus ik zou zeggen liever te veel hooi op de vork dan te weining.
We komen in een tijd waar het vertrouwen weg is dus moeten we zorgen dat we kunnen ons eigen voorzien zoals china en usa doen.
Waarom moeten wij achterblijven?
Wat voordeel geeft het ons?
Wie in de EU maakt eigenlijk super computers?
Groupe Bull doet daar bijvoorbeeld aan, en verder hebben ook meer bekende spelers (bijvoorbeeld IBM, HPE, Fujitsu) (ontwikkelings)-vestigingen in de EU.
Bull is al jaren onderdeel van Atos en ze maken inderdaad ook supercomputers (HPC): https://atos.net/en/solutions/high-performance-computing-hpc

En de wereld is klein (zeker in Frankrijk) en de voormalige CEO van Bull en Atos, Thierry Breton, is nu Eurocommissaris https://en.wikipedia.org/wiki/Thierry_Breton.
Oh, wat toevallig...
Je mag dan ook aannemen dat zulke mannen niet met de biografie van Chopin naar een EU-top komen.

Wat dat betreft is de les van maandag 30 september 1991 nog steeds niet duidelijk, en dat kost Nederland heel veel aanzien en geld. Elke keer opnieuw.
Niet al te lang geleden nog een Nederlands bedrijf failliet gegaan als ik me niet vergis was dat een artikel hier op Tweakers. (Kan het niet vinden :/ )
Ja.
WOW!!
Dacht echt dat het begin dit jaar ergens was. is februari 2019 :)
Clustervision heeft als ik goed begrijp een doorstart gemaakt. Hun kantoor is in elk geval vandaag open, dus er is in elk geval wat activiteit.
Clustervision, net nadat ons nieuwe cluster geleverd was. *poef, weg 100k aan suport contract*. Nouja, in ieder geval hadden we het cluster nog...
Tot nu toe gebeurt de ontwikkeling binnen het MontBlanc project. Veel ontwikkeling vindt in Barcelona plaats.

Wat volgens mij bijna geen Tweaker weet, en ik tot 10 minuten geleden ook niet, is dat Kalray uit Frankrijk 80-core processors (bij TSMC) maakt:

https://tweakers.net/i/uO...4RSWlszkyuRuXhTZVQ1cU.png?

En dat er een spinoff is van de universiteit van Barcelona is, Semidynamics, die nu RISC-V ontwerpen maakt voor processoren voor machine-learning:

https://static.sched.com/...20.07.24.Global-Forum.pdf
In Europa zijn het voornamlijk systeembouwers die super/HPC clusters neerzet op basis van aanbestedingen. Dat zijn bedrijven als Megware, E4, Abacus, maar ook bv het Nederlandse Clustervision.

De hardware erin is doorgaans gewoon reguliere x86 en ben eigenlijk nog nooit Europese onderrdelen erin tegengekomen.
Millenium-norm Inc. ... het vorige geslaagde project
Ik heb liever dat Nederland hier zelf in investeert, in plaats van de EU...
Hebben we hier 8 miljard liggen?
Neen, maar de EU ook niet. Zij printen dat gewoon bij bij de ECB. En wij 'betalen' dat door middel van inflatie. Maar als we een Nederlandse centrale bank hadden met een mandaat om valuta te creeeren: geen enkel probleem.
Anoniem: 567735
@Finder16 september 2020 17:32
De financiering van de EU bestaat uit:
eigen inkomsten door bijdragen van de EU-landen, invoerheffingen op producten van buiten de EU en boetes die worden opgelegd als bedrijven zich niet aan de EU-regels houden
Je kunt hier verder lezen.
Uiteindelijk is gewoon geld uit de zak van de burger. Dat het via boetes of heffingen indirect op de consument wordt behaald lijkt mij slechts broekzak vestzak.
Anoniem: 567735
@vennis16 september 2020 19:30
Nou, niet echt. @Finder doet alsof de EU gewoon maar op eigen houtje iets doet en de ECB naar believen geld laat bijdrukken. De Europese Commissie en het Europese Parlement hebben echter géén directe invloed op de ECB. Dan z'n tweede punt over het ontbreken van een mandaat bij de ECB: de aandeelhouders van de ECB zijn de centrale banken van de 27 EU-lidstaten.

Je mag best tegen de EU zijn of vraagtekens zetten bij haar instituties. Zeer vaak zie ik echter standpunten die zich baseren op een onjuiste voorstelling van zaken, gebaseerd op onderbuikgevoel. Daar wordt de discussie vaak niet productiever van.
Alle uitgaven van overheden zijn uiteindelijk geld vanuit de burgers: direct of indirect. Daar is imho helemaal niets mis mee. Alternatief is geen overheid hebben, maar of je dan beter af bent is nog maar de vraag.
Blijft natuurlijk wel belangrijk dat burgers wel weten wat er met 'hun' geld gebeurt en dat je invloed op het beleid kan uitoefenen. Persoonlijk heb ik vaak genoeg mn vraagtekens bij dat beleid maar onder de streep heb ik toch liever een wereld met EU zoals we die nu hebben dan een situatie voor de EU. Behalve kosten heeft de EU en hun directe voorgangers ook voor veel stabiliteit en (mede daardoor) ook veel welvaart gebracht voor een groot deel vd bevolking. Begin 20e eeuw was de verdeling van welvaart nog een stuk slechter dan nu; en als je nog verder terug gaat wordt het er allemaal niet beter op.
Maar iedereen die zo achterdochtig is en achter elke overheid uitsluitend complotten ziet zal het wel niet eens zijn met mij. En dat mag je gelukkig vinden. Maar als je denkt dat een "sterke lokale leider" die Nl uit de EU laat vertrekken en tegelijkertijd ook al die 'onzin inspraak clubjes' van "links" opheft om eens goed 'orde op zaken' te zetten bedenk dan dat het precies dat soort toezeggingen waren van een inmiddels berucht politicus aan de verkiezingswinst hielpen bij onze oosterburen. En ook al had je rond 1930 nog geen EU: in die jaren zette betreffend politicus zich af tegen "hun" in Frankrijk en Engeland (en uiteraard ook tegen groepen -meestal linkse- intellectuelen in eigen land).
Geef mij maar de EU
De commissie kan dat geprinte geld niet uitgeven. De ECB koopt obligaties uit de markt.
Zij printen dat gewoon
Altijd leuk zo vroeg op de dag al zo'n goede mop
Als we het koningshuis afschaffen en hun tegoeden bevriezen, dan zekers, salarissen van de praters in de politiek ook halveren. :+
Snap niet waarom je -1 krijgt. Alsof je niet van mening mag zijn om NL zelf dit te laten doen. Zelf de kennis en het gebruik van het systeem. Niet delen met tig andere instituten. Misschien kost ie wat minder en is hij wat minder krachtig maar wat heb je er aan als je die krachtigere variant toch alleen maar periodiek kunt gebruiken.
Waarom?
Dit lijkt me iets waar schaalvoordelen aanzienlijk zijn, dus dat het efficiënter is met een grotere pot.
Schaalvergroting is niet altijd beter. Grotere kans op een overdadigheid van administratieve regeltjes om maar alles te moeten verantwoorden, conflicterende belangen, projecten die onder hun eigen gewicht en organisatorische complexiteit bezwijken.

[Reactie gewijzigd door vennis op 17 september 2020 09:13]

Denk je dat die effecten bij het ontwikkelen van supercomputers groter zijn dan de schaalvoordelen?
Dat gaat niet gebeuren. Mark Rutte beschouwt het een succes als hij bezuinigingen heeft kunnen bereiken op het gebied van wetenschap en R&D.
Je hebt geluk, Nederland zit in de EU waarbij Nederland uiteraard ook aanwezig is in die Europese commissie verkozen door de Nederlandse bevolking. Dat wilt zeggen dat Nederland in Nederland aan het investeren is en dat Nederland voor heeft gestemd en geen veto gebruikt heeft waarmee het eenzijdig welk voorstel dan ook kan tegenhouden, probleem opgelost.

Bij mijn weten is Nederland het grootste internetknooppunt van de EU dus als je ergens supercomputers wilt zetten, dan is het eigenlijk wel Nederland.

Of dacht je dat in die Europese commissie mensen zetelen van Iran en als er geïnvesteerd werd in Europa dat we daar Rusland mee bedoelen en dat Nederland daar voor ging opdraaien?

Of krijgen we weer het is "Brussel die beslist" goedkope zever van politiekers die graag de zwarte piet doorschuiven als het hun uitkomt? Grappig want in België durven ze dat ook doen, alleen kunnen die niet "Brussel zeggen" gezien ze zelf in Brussel zitten, dat zou raar klinken. Hier is het dan "Europa heeft beslist dat" & "wij gaan daar niet mee akkoord" terwijl diezelfde politieke partij paar straten verder de dag ervoor keihard "voor" heeft gestemd.

[Reactie gewijzigd door sprankel op 17 september 2020 00:15]

Strategisch gezien een goede beslissing natuurlijk. De afhankelijkheid van andere grootmachten op ICT gebied is inmiddels al veel te groot.
Het deel waarbij iedereen een Internet verbinding moet krijgen is van een heel andere orde. Aan de ene kant een zeer goede ontwikkeling voor mensen die ook daadwerkelijk gebruik willen maken van Internet. Echter lijkt het inmiddels ook dat overheden (en grote ICT bedrijven) een dubbele agenda hebben. Want feitelijk proberen bedrijven gewoon een groter afzetgebied te creeeren. Overheden hebben inmiddels ook een dubbele agenda want als iedereen 'connected' is, is monitoring ook veel makkelijker. En als dit soort zaken dan in 1 adem worden genoemd met supercomputers die dan grote hoeveelheden data kunnen verwerken....
Gezien ARM van Nvidia wordt, een Amerikaans bedrijf, zou ik graag willen zien dat de EU investeert in RISC-V.
Vervolgens gaan ze 5 jaar debatteren waar de ontwikkeling plaats moet vinden.
Omdat elk land wel in die fonds wilt graaien.
Waarbij je gegarandeerd een te oude technologie gaat gebruiken. Kansloos.
Haha Ik las eerst de volgende generatie spelcomputers...

Ik vraag mij af of dat niet nuttiger is, in Europa consumenten spul maken incluus de bijbehorende games!

Al dat getouwtrek met China en Amerika...
Hoe komt men aan die 8 miljard qua (on)kostenplaatje?
Ik vindt dit heel veel geld €8.000.000.000 voor een container grootte qua een supercomputer.
Indien men in Europa een zeer belangrijke speler zoals Arm weet te "verkwanselen" aan uiteindelijk de Amerikanen, dan hebben dit soort initiatieven weinig zin en is het dweilen met de kraan open...
De natte droom van webadmins en systeembeheerders... in een mum van tijd is een 2048-bit rsa keypair gekraakt indien dit de toekomst is...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee