Telenet verhoogt alle abonnementsprijzen met 1,05 procent

De Belgische provider Telenet verhoogt de prijzen van al zijn vaste en mobiele abonnementen met 1,05 procent. De prijsverhoging wordt in lijn met de inflatie doorgevoerd, zegt de provider.

Het gaat om de prijzen van alle alles-in-een-abonnementen in de Wigo- en het Yugo-reeks, en de internetpakketten Basic en All. Ook de prijzen van de huur van Digicoders, Digiboxen en de Telenet TV-box worden hoger. De prijzen van de losse mobiele King- en Kong-abonnementen en het vaste telefoniepakket FreePhone gaan eveneens omhoog. Het gaat in alle gevallen om een verhoging van 1,05 procent, schrijft de provider. De prijsverhoging gaat op 25 oktober van dit jaar in.

Telenet verhoogt alleen de prijzen van abonnementen, maar niet van de extra diensten die het aanbiedt. De entertainmentpakketten Play, Play More, Play Sports en het gebruik buiten de bundel blijven dezelfde prijzen houden. Ook nieuwe abonnees betalen geen hoger bedrag op het aansluittarief. Telenet zegt dat het alle klanten in de komende weken persoonlijk informeert.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

21-08-2020 • 20:21

197 Linkedin

Submitter: Bartis

Reacties (197)

197
183
71
12
0
93
Wijzig sortering
Whahaha dat heeft lang geduurd :+

Edit: MrAndy9797 in 'nieuws: Telenet verhoogt databundels van Wigo 25- en Wigo 40-a... normaal was het op 4 Augustus ze hebben het tot 21 Augustus kunnen uithouden

[Reactie gewijzigd door Damic op 21 augustus 2020 20:31]

Haha, hier gaan we dan..
Soms is het blijkbaar makkelijk om de toekomst te voorspellen :+
Bij Telenet kun je dit gewoon verwachten als ze grote werken plannen of snelheid/bundel vergroten, paar maand daarna is het verhoging van de prijzen.
Het is wel de eerste keer dat de prijs stijgt zonder dat er snelheid verhoogt of je iets meer krijgt.
Zie de post van Andy9797 :) Wigo bundels zijn gestegen
Ah ja de data, ongelofelijk voorspelbaar dat elke aankondiging een prijsstijging nadien met zich meebrengt.

Ik herinner mij nog campagne "de grote netwerf" (geen spellingfout, het noemde echt zo)

Alle abonnement werden gedurende drie jaar op een rij zeer sterk verhoogd om hun netwerk up te graden naar gigabit.

Vreemd genoeg toen de gigabit er was, en geen upgrades meer nodig waren, is er geen prijsverlaging geweesd...en als je die gigabit wou, dan moest je nog eens 15 euro/maand extra betalen voor de optie boost

Je moet nogal durven hé...

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 augustus 2020 16:13]

Ik was al van plan om ‘I rest my case’ te reageren. Maar toen zag ik mijn naam 🤣
En toen heb je toch nog geantwoord, djeeeeez ;)
Aha ik ben net op tijd weg bij Telenet dan, van juli naar andere provider, maar had problemen met het internet vanTelenet vooral upload ging bijna regelmatig naar beneden tot 2 Mbps (schommelend) en had een zwak signaal op de kabel......
En welke provider is het geworden? Ik overweeg ook een overstap.
Naar Proximus Flex pack , komt ook nog goedkoper uit dan de Wigo 35
hopelijk passen ze deze niet aan... https://www2.telenet.be/nl/promos/overzicht/studenten/
Best tevreden mee :p
Lege pagina? Ook met een vpn naar Belgie is deze blanco.
Dat zijn leuke prijzen.
Wist niet dat het bestond, bedankt!!
Blij dat ik paar jaar terug naar Orange ben overgestapt, spelletje bij Telenet had lang genoeg geduurd. Nog geen dag spijt van gehad en al veel geld uitgespaard op die manier.
Maar je zal het met minder moeten doen dan bij Telenet
Hou beide formules eens naast elkaar.
Hangt er maar vanaf wat je nodig hebt. Snelheid van het internet is identiek (zelfde kabel immers), aanbod van tv is beter voor mij (Eleven Sports volledig inbegrepen) én ik heb meer mobiele data... allemaal voor een pak minder geld.

Je hebt geen tv-theek maar die gebruikte ik nooit en de digicorder is trager en heeft een slechtere interface maar dat is het zowat. In mijn geval op de werking van de digicorder na alleen maar voordelen.

De digitale tv vliegt hier binnenkort trouwens ook buiten en wordt vervangen door Netflix of Disney+, zijn we daar meteen ook vanaf.

Verder ook een verademing om niet elk jaar een prijsverhoging onder je neus geduwd te krijgen.
Snelheid is helemaal niet hetzelfde, Orange is (afhankelijk van je woonplaats) beperkt tot maximum 400/40 via extra optie pakket. Bij telenet kan je met een extra optie tot 1000/x (geen idee wat de upload is). Het is niet omdat iets over dezelfde kabel gaat, dat beide bedrijven beslissen om commercieel hetzelfde aan te bieden.

En over de prijsverhoging, mijn abonnement is toch net van 124 naar 129 EUR gegaan bij Orange, en ben ca 1,5 jaar klant. Niet dat ik dat allemaal erg vind, en erover wil klagen, maar je opmerkingen zijn niet correct.
Zoals ik al zei, het hangt ervan af wat je nodig hebt (goed lezen). Bij Telenet had ik een standaard pack, 100Mb/10Mb en die snelheid is EXACT hetzelfde bij Orange en daar heb ik geen limiet waar dat bij Telenet destijds 100 of 200GB was.

Verder heb ik nog geen enkele prijsverhoging gehad bij Orange in die 2 jaar. Mijn opmerkingen zijn dus 100% correct voor mijn use case.
idem hier, ik betaal nu 57€ bij Orange (TV+internet+GSM), terwijl ik bij Telenet 25€ meer betaalde voor enkel TV en internet.
Ik ben dus niet alleen goedkoper af, en heb er bovendien nog een GSM abbonnement bij, en het TV aanbod past me beter (basis aanbod is ruim genoeg, en er zijn een aantal sport en adult kanalen bij inbegrepen, waarvoor je bij de concurenten extra moet voor betalen.
Het is inderdaad niet meer hetzelfde, dat was het misschien (de snelheid) tot Telenet een upgrade (en prijsverhoging ;) ) deed. Het is maar net wat je nodig hebt, basic internet is voor mij snel genoeg, maar een datalimiet van 150 GB niet en als je dan naar het volgende abonnement kijkt bij Telenet heb je er bij Orange voor een euro goedkoper een GSM abonnement bij met 8 GB data en onbeperkt bellen voor een euro minder. De snelheid voor het vast internet is dan bij Telenet wel hoger, maar dat hoeft voor mij niet. Als ze bij basic internet de limiet lieten vallen voor een fair use policy zou het voldoende zijn voor mij.

[Reactie gewijzigd door Marzman op 22 augustus 2020 15:01]

Hier ook overgestapt. Ipv 96€ nu 69€ pm voor Internet, TV en een GSM.

Meer data in het GSM pack, minder snelheid voor Internet, en inderdaad geen terugkijk TV.
Maar sinds de besparingen bij VRT is er niks meer de moeite. VRT vult de vakantie met de zoveelste herhaling van de Kampioenen... Daar geef ik geen geld meer aan uit.

Telenet heeft hier zichzelf de das om gedaan door helemaal te falen bij het oplossen van hun probleem. 4 keer zijn ze langs geweest, en de tweede interventie (waar ze niks gedaan hadden) hebben ze dan nog eens aangerekend, en direct van de rekening gehaald zonder akkoord. Dat terug krijgen heeft 6 weken geduurd, en toen was ik het beu.
Vaste lijn is tegenwoordig niet meer nodig.
Vaste lijn werd vaak nog genomen omdat het goedkoper is dan de gsm en zelf gratis savonds of in het weekend.

Maar tegenwoordig kan je bij mobilevikings voor 15 euro onbeperkt gratis bellen en met 5GB data zitten.
Je moet trouwens ook geen schrik hebben van een abbonement te nemen bij hun, want je kan limieten instellen hoever je budget mag zijn bovenop de abbonement prijs;
Ik heb die op 0 euro gezet, zo lijkt het alsof ik een pre-paid heb. Nooit meer dan 15 euro per maand.
En de andere diensten zoals yelo play is niet veel meer waard omdat je nu vtm-go hebt, dat is helemaal gratis, ook filmen a la carte.

Kwa snelheid is enkel de download een groot verschil, maar eerlijk gezeged, alles boven de 100mbit is al bijna onmogelijk te berijken vermits webservers nooit meer dan 100mbit per client willen geven. Bij torrents kan je wel een verschil merken. maar ook daar bots je tegen een connection limit waardoor je ook dat nooit boven de 300mbit zal zien gaan.

De enige reden dat ik nog zie om 500mbit of hoger te nemen, dat is als je minimum twintigtal actieve internet gebruikers heb, zoals in een bedrijf. Dan is het wel interessant.

Waar je wel dingen voelt is de upload. Die geeft je de indruk van responsiveness, je klik gaat veel sneller naar de destination.Momenteel is dat nog veel te traag. Max 50mbit

ik heb men kabel opgezegd, zo win ik toch al 19,6 euro per maand.Of 250 euro per jaar.
Met dat geld heb ik nu netflix en spotify genomen.
Op vtm-go kan ik toch alles bekijken. Ik zit wel nog bij telenet, maar enkel voor Internet en telefoon (voor mijn fax)

[Reactie gewijzigd door sebastienbo op 22 augustus 2020 14:26]

Klopt. Al 4 jaar klant bij Orange zonder problemen met een onbeperkte 90/10 lijn + televisie voor 49 euro; prijzen nooit opgeslaan. Ik heb er nog 2 mobiele abonnementen bij met elk 8GB en betaal elke maand tussen de 80 en 90 euro.

Voor een gelijkaardig abo bij Telenet , wigo15, ben je na indexatie 116EUR kwijt. Dat is bijna 400 EUR/jaar voor.... een ' betere' dienstverlening? ontwikkeling van een eigen streamingservice waar je nog voor moet betalen/reclame kijken? eigen producties met SBS? een wielerclub? een voetbalclub? aandeelhouder dividend?
nagel op de kop!

Telenet doet mee aan enorme biedingen voor exclusieve voetbal rechten vast te krijgen.
80% van hun budgetten gaan daarnaartoe.
Terwijl eigenlijk maar 30% van hun kijkcijfers uit voetbal komt...
Alle niet voetbal kijkers moeten dus toch meebetalen.

Ik heb men kabel opgezegd, zo win ik toch al 19,6 euro per maand.Of 250 euro per jaar.
Op vtm-go kan ik toch alles bekijken.
Je bent niet de enige. Ik bevestig de ervaring. Ben zeer tevreden.

Mensen vergelijken nu ook Telenet met Orange, maar dit is al een best-case scenario. Eigenlijk zou je het scenario moeten kennen/inschatten wat Telenet zou doen als Orange er niet was geweest op de kabel.

Dus: dank u Orange.
Heb 2 jaar geleden dezelfde overstap gemaakt. Orange is over het algemeen beter omdat 1) je kan naar de Spaanse, Duitse, Franse en Italiaanse voetbalcompetities kijken zonder bij te betalen 2) Orange ondersteund Visual Voicemail 3) Orange ondersteund eSim en 4) Orange is goedkoper
Je kan niet stellen dat Orange goedkoper is, omdat je Telenet en Orange niet 1 op 1 kan vergelijken. Bvb is er nog steeds geen uitgesteld kijken bij Orange, wat voor sommige mensen belangrijker is dan een voetbalcompetitie. Ik heb Orange als particuliere lijn, mijn ouders Telenet, omdat onze interesses verschillen en er niet 1 pakket is welke bij iedereen aansluit.
Hangt ervan af wat je profiel is.
Wij hebben Basic Internet (€28 Telenet), geen tv en mobiel onbeperkt bellen en 5Gb data (2x €15 Mobile Vikings).
Bij Orange komen we veel duurder uit. Enige voordeel is daar de onbeperkte data. Meer snelheid heb ik niet nodig. Voldoende voor online tv en downloads.
Als je zo uit bent op goedkoop internet kan je opteren voor EDPnet VDSL XS, €25 per maand en wel degelijk zonder limiet, natuurlijk minder snel met maar 20/2.
Wil wel een stabiele lijn. Ben daar bij Telenet eigenlijk wel tevreden van.
En er ligt geen telefoonlijn tot binnen. Dus die kost haal ik er nooit uit. Denk niet dat ze die gratis aanleggen.

Ik vraag niet voor goedkoper hoor. Wou gewoon aangeven dat Orange niet altijd goedkoper is.
20/2Mbps bij edpnet daar betaal ik geen 25 euro voor.
Dat is de smalband snelheid van Telenet en heeft dan ook geen limiet meer.
In theorie lang niet in de praktijk.
Ik heb 100/40 in de praktijk.
100/40 geeft in de praktijk 90+/37+, maar wat maakt dat eigenlijk uit? Downstream blijft snel genoeg en upstream blijft ongeëvenaard voor de prijs.
Mijn 30Mbps upstream sync haalt 28 op speedtest, dus ik ga ervan uit dat 40 sync wel 37 zal halen.
Wauw ja voor 3x de prijs moet het wel heel snel zijn, waarom zou je anders zo veel betalen?
Ik betaal €35 per maand voor internet en daarbij een netflix-abo van €12, daarnaast zeer goedkoop bellen want VOIP. Volume telt hier nooit mee. Mijn ping is constant en zeer laag, piekuren hebben geen invloed op de algemene snelheid van mijn lijn omdat ik een eigen verbinding heb tot de ROP.

Ondertussen zit het overgrote deel van de DSL'rs aangesloten op een ROP waardoor ze dus VDSL kunnen afnemen en meestal goeie snelheden kunnen halen. Ondertussen zit ook een significant deel van de bevolking aan de maximale syncsnelheid die Proximus aanbiedt: 100Mbps down. Up varieert tussen de 30 en de 40.

Dus ik heb meer dan voldoende voor de helft van jouw prijs. Ik zal wel op reis gaan met de €600 die ik per jaar uitspaar door geen Telenet te kiezen.

En de mensen die nog sukkelen met ADSL terwijl ze in een boerengat zijn gaan wonen, tja, geen genade, dan moesten ze hun woonplaats maar beter kiezen. Dat ze dan internet via kabel kiezen. Orange kan ook.
Smallband van Telenet is in de praktijk veel trager dan 10/1 én is pakken minder responsief dan een toegeknepen VDSL-lijn.
Smallband bij Telenet is zo bedroevend datje niet eens deftig Netflix fullHD kan streamen en terwijl iets anders doen. Ze zeggen dat wel, 20/2, maar ze traffic shapen en QoSsen je zo hard dat de beleving ver ondermaats is vergeleken met VDSL XS van EDPnet.
Akkoord dat 750GB echt wel veel volume is, maar het blijft een beperking die ik liever niet heb, al zeker niet voor zo'n dure dienst als Telenet internet.

Bij EDPnet (en Proximus ook, nota bene) is het 24/7 onbeperkt. Bij Proximus geldt die arbitraire grens van 3TB die je kan verhogen door gratis volumepacks te bestellen, akkoord, maar het blijft vrijer dan wat je krijgt bij Telenet.
2% komt niet toe met 750GB in de piek uren volgens Telenet
Telenet gaat daar nooit eerlijk over zijn, dus het maakt niet uit wat zij zelf zeggen.

Trouwens zijn de piekuren in normale omstandigheden (zonder corona) van 12:00 to 24:00, en is de smallbandsnelheid in normale omstandigheden maar 10/1, dus het is een tijdelijk verschijnlijk waarop je niet mag vertrouwen en langetermijnbeslissingen nemen.

Telenet is inderdaad duur. Als je effectief nood hebt aan die hogere snelheden, dan is de hoge meerkost van Telenet te verantwoorden, anders is het puur weggesmeten geld. Maar inderdaad beslist iedereen daar zelf over.

Het is trouwens leuk om meer dan 30Mbps te hebben voor maar €35/maand, een deel mensen hebben nood aan hoge upload en het fijne is dat EDPnet die mogelijkheid biedt voor zo weinig geld, iets waarvoor je bij Telenet al gauw de speedboost van +€15/maand moet nemen bovenop een sowieso duur abo.
De echte TB's vreters nemen Business 300/30 of 1000/50Mbps
24 op 24 onbeperkt volume.Geen Telemeter
Mag al iets meer kosten,maar je krijgt wel waar voor je geld

https://www2.telenet.be/n...ternet/business-fibernet/

Wachten op fiber 1Gbps dat nog jaren kan duren,bedankt

Mischien neem ik het wel als Fluvius-Telenet het hier in de toekomst aanbieden.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 24 augustus 2020 11:58]

Mag al iets meer kosten,maar je krijgt wel waar voor je geld
Ik mag het hopen dat je waar krijgt voor zo veel geld. Anders zou het een gigantische miskoop zijn.
Wachten op fiber 1Gbps dat nog jaren kan duren,bedankt
Geen probleem. Mensen die nu 1Gbps nodig hebben kunnen dat krijgen. De vraag is er nog niet echt, dus het aanbod is ook nog karig. Later zal dat waarschijnlijk wel veranderen, maar tot dan maakt het niet echt uit voor de meeste mensen.

Limiet en snelheidstabiliteit en afwezigheid van traffic-shaping zijn voor de meeste mensen belangrijker dan potsierlijke snelheden. Gelukkig heeft Telenet in dat marktsegment al meer concurrentie.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 24 augustus 2020 12:48]

@RuddyMysterious schreef
Limiet en snelheidstabiliteit en afwezigheid van traffic-shaping zijn voor de meeste mensen belangrijker

En daar heb ik bij Telenet geen last van,traffic-shaping , nooit ondervonden
Limiet zeg dat wel, lol bij de koper aanbieders,ze halen niet eens 100Mbps.
Als jij bij de koper aanbieders HDtv kijkt,dan schiet er voor de andere huisgenoot aan snelheid niet veel meer over om te downloaden,en het is zo al zo supertraag.
Aanbod karig,lol proximus is veeeeeeel te laat begonnen,met uitrol glasvezel
Traffic shaping is er zeker wel aanwezig bij Telenet.

Bij koper halen sommigen +140Mbps downstream sync, de enige reden waarom ze onder de 100 zitten is door overhead.

Digitale TV vereist maar een tiental megabit aan bandbreedte, dus blijft er noh tachtig tot negentig over voor internet.
Wat ben je met 140Mbps downstream syncr,als niemand maar ook niemand 94Mbps haalt.
Wat je krijgt telt,niet die zever syncr priet praat.Iedereen betaalt de volle pot,ongeacht afstand Rop,bedriegers.Ik ben nie gek.
K4 want dat is het bij de meesten edpnetters of proximus klanten en verbruikt 25Mbps
Wat hou je dan nog over,dan spreek ik nog niet van 2 of 3TV in werking.Moderne tijd.
Traffic shaping is al lang uit den boze,ik heb er nooit last van gehad,en hoor ook niemand klagen,anders 'n link graag.
Ik heb nog niemand tegengekomen bij proximus of edpnet die 4TB verzet hebben,ik met fup al meerdere keren met Back_ups + 15TB.Bij proximus of edpnet zou ik daar minstens 10x langer moeten overdoen.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 27 augustus 2020 09:35]

Een betere vraag is, wat ben je met 1000Mbps als je maar 750GB kan downloaden wanneer je maar wilt? Dat kan ik tenminste.

Het zijn geen bedriegers want er wordt geen bedrog gepleegd. Jij zegt dat, maar het is niet waar.

Jij wilt gewoon je eigen keuze verheerlijken en de rest de grond in boren. Dat is normaal, het is menselijk gedrag. Niet heel doordacht of slim menselijk gedrag, maar het blijft menselijk.

Bij EDPnet kan je geen digitale TV kiezen, dus het maakt eigenlijk niet eens uit hoeveel er overblijft. Netflix verbruikt minder dan 25Mbps per FullHD-stream.

Traffic shaping gebeurt op allerhande protocollen, met als uitschieter P2P. Wat heb je aan 1000Mbps als je ocharme 6Mbps kan downloaden via P2P? Tja.

Bij VDSL met een 100Mbps downstream sync zou je 30TB per maand moeten kunnen halen als je constant je lijn voltrekt. Geen probleem. Waarom vraag je dat eigenlijk?

Natuurlijk dat je er met 100Mbps VDSL 10x langer over doet dan bij 1000Mbps kabel, maar wat maakt het uit? Om 1TB te downloaden heb je bij een downstreamsnelheid van 100Mbps ~29 uur nodig. Niet zo belabberd, best doenbaar, en voor maar €35 per maand! Het is een kwestie van prioriteiten.

Het lijkt er trouwens op dat je het mij kwalijk neemt dat ik Telenet veel te duur vind voor wat ze maar geven. Dat is geen verwijt naar jou toe. Ik wil je daarmee niet kwetsen. Het is niet nodig om mijn keuze af te breken met foutieve argumenten omdat ik de jouwe heb afgebroken met correcte argumenten. We zijn geen welles-nietes aan het spelen alsof we drie jaar oud zijn.

Als jij blij bent om de Amerikanen van LibertyGlobal te sponsoren met je geld, mij prima. Maar ik ga het niet doen en dat is voornamelijk wat ik bedoelde.
Er zijn meerdere koper klanten die Telenet de grond in boren.
Weet dat je na 750GB aan 20/2Mbps smalband aan onbeperkt volume verder kunt.
Ik kan dagelijks tussen 00 en 17H back_ups verzetten aan 1Gbps onbeperkt volume.
Telenet geeft de mogenlijkheid business te nemen zonder btw nummer kost iets meer,maar de mogenlijkheid heeft iedere Telenet klant.
Weet dat je met P2P illegaal bezig bent.Ik zou P2P nog harder knijpen.
Je zegt het zelf minder dan 25Mbps dan kan je met smalband 20Mbps FullHD streamen :)
Belgacom edpnet scarlet spijzigt de Belgische belastingskast.Waar je ook niets van terug krijgt.
Ja ik weet dat er na 750GB een theoretische snelheid van 20/2 overblijft. Theoretisch. Ik ken mensen die ocharme 1Mbps effectief overhouden ipv 10 of 20. En dat de lijn door QoS en TS zodanig slecht en traag wordt dat je niet eens netflix + surfen kan combineren omdat het hapert. De theoretische snelheden vertellen helaas maar een klein deel van het verhaal.

Prima dat jij je graag houdt aan tijdstippen die een andere partij jou opdringt, ik heb liever de vrijheid om te downloaden of uploaden wanneer ik dat zelf wil.

Men kan idd een Business abo nemen, maar da's nog kostelijker. Ik ben niet gemaakt van geld. €35/maand geeft mij al ongelimiteerd aan voldoende snelheid (voor mij), waarom zou ik ineens minstens het dubbele daarvan ophoesten voor iets meer snelheid? Pff nee.

P2P is niet illegaal. Wist je dat Blizzard Battle.Net zijn updates verspreidt via P2P? Zo zijn er nog tal van voorbeelden waarbij legitieme gebruikres dankzij het kortzichtige beheer van Telenet gefnuikt worden in hun doen en laten.

Ik betaal liever mijn eigen overheid dan dat het verdwijnt naar het buitenland waarvan ik zéker ben dat ik het nooit meer zal terugzien. Wat de overheid int komt tenminste nog deels terug naar de maatschappij waar ik leef. Maar los daarvan, Belgacom en Scarlet zijn inderdaad ruwweg voor de helft in handen van de overheid, maar EDPnet huurt alleen de infra van Belgacom en is verder een onafhankelijk bedrijf, dus wat jij zegt is niet juist.

Conclusie: jij vindt het niet erg om jezelf te beperken binnen de piekuren, ik vind dat zeer erg. Jij vindt het niet erg om veel te betalen voor veel snelheid met een tijdelijke recurrente limiet. Ik vind dat zeer erg. Daarnaast vind ik het niet erg om genoegen te nemen met max 100/40, jij vindt dat zeer erg. Ieder zijn prioriteiten, dus.
Welke gek blijft er nu bij z'n PC zitten die dagelijks grote back_ups verzet van minimaal 400GB
Kan dat bij edpnet niet automatis dan.
Jij moet ook gaan werken wanneer het je werkgeven past.
Ik hou niet van Netflix poppenkast,kijk amper 1 uur tv per dag.Laat staan dat ik die zever opneem. :(
Liberty global bood meer bij de kabel overname van de intercommunale.
Belgacom en Mobistar zagen er geen toekomst in,nu loopt Orange de benen onder het lijf om ook maar op de coax te mogen,weer extra centjes voor Telenet.
Zie waar Telenet nu staat,98% van de Telenet klanten kan vandaag beschikken indien nodig over 1Gbps.
Het duurt nog jaren voor proximus ieder kan voorzien van FTTH
Denk er aan Telenet blijft niet stil zitten,nu de grote netwerf klaar is,ze gaan gewoon verder.
https://www.cablelabs.com/technologies/docsis-4-0-technology
Oh ja ik heb iedere maand nog minstens 300GB over van de 750GB piek uren en verzet toch minstens 5TB
aan Back_ups,soms meer soms minder.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 27 augustus 2020 13:12]

Jij spreekt over back-ups, maar ik niet. Niet elke vorm van download kan op geautomatiseerde wijze gebeuren, noch zijn die altijd zo weinig tijdskritiek als back-ups.

Stel dat ik graag UHD-streams kijk, de hele dag door, dan zou ik volgens mij al snel door de 750GB zitten voor de maand om is. En die streams downloaden op het moment dat ik kijk, niet 's nachts. Dus helaas pindakaas, daar schiet dat "Onbeperkt" (sic) abo tekort. En hier wringt het schoentje: dit is puur bedrog. Vroeger werd een limiet ook een limiet genoemd. Nu wordt het onbeperkt genoemd, omdat je binnen bepaalde uren wél buiten de limiet kan downloaden? Puh. Bedrog dus.

Daarnaast staat Telenet inderdaad eene pak verder op gebied van 1Gbps leveren aan zijn clienteel en heeft Px helaas jaren vertraging op Telenet. Klopt helemaal! Maar who cares? Jij misschien, verder bijna niemand, want bijna niemand heeft baat bij zulke snelheden. Wél hebben ze baat bij lagere kosten, want bijna iedereen kan zijn geld voor wat beters gebruiken. Dus significant lagere maandelijkse kost is belangrijker dan 1Gbps downstream voor de meeste mensen.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 27 augustus 2020 13:24]

RuddyMysterious
Stel dat ik graag UHD-streams kijk, de hele dag door, dan zou ik volgens mij al snel door de 750GB zitten voor de maand om is.

Je kan met fup vanaf middernacht 00 heel de dag door tot 17 uur streamen.ONBEPERKT volume.
Van 00h tot 17h zijn dal uren wordt niet aangerekend.
Van 17 to 24 uur piek uren.

Aan 20/2Mbps smalband kan je nog downloaden
Veel adsl klanten halen niet eens 20/2Mbps.
En die gast die jij kent aan 1Mbps smalband waarom blijft die bij Telenet waarom niet edpnet
Ik kijk enkel tijdens de piekuren naar videostreams, dus helaas helpt het niet dat er buiten de piekuren geen limiet geldt.

Met smallband kan je inderdaad nog downloaden, maar amper tot niet UHD streamen.

Veel ADSL-klanten zijn er niet meer, want Proximus is hun centrales aan het sluiten en iedereen aan het aansluiten op een ROP met VDSL, behalve de enkelingen die in het gat van Pluto wonen en waarvoor het plaatsen van een ROP te kostelijk zou zijn voor Proximus.
Dan betaal jij veel geld,als je alleen maar in de piek uren internet gebruikt.
35 euro en niet eens 85Mbps halen.
Die 2% die nog gebruik maken van smalband,daar liggen ze in Mechelen niet van wakker.
Die kunnen toch een andere provider kiezen.Kunnen gratis weg. Niet zoals bij edpnet dat je vast zit voor 6 maand.Hoeveel volume verzet jij per maand.Plaats eens een grafiek.
35 euro zonder HDtv is duur.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 27 augustus 2020 16:04]

35 euro, snel genoeg en ik kan 5TB in de piekuren downloaden moest ik willen, da's goeiekoop gelijk ze zeggen.

Bij elke provider kan je elk moment opzeggen, dat is wettelijk opgelegd.
Wat is dit dat
Net gelezen op een andere fora Joachim in de CEO van edpnet


door Joachim » 1 uur 10 minuten 2 seconden geleden (27 Aug 2020, 15:05)

Ja, je krijgt het geld terug vanaf je stopt na de initiële 6 maand contractduur, pro-rata, dat is zelfs legaal zo geregeld.
Och tiens, ik was fout, het ging over de bepaling wanneer het contract wordt stopgezet dat wettelijk is opgelegd. De minimumcontractduur is inderdaad zes maand. Soit ja, je hebt sowieso het herroepingsrecht dat je binnen de 14 kan starten, anders zit je eraan voor zes maand.
Ik heb niets tegen edpnet,die zijn veel beter voor de klanten dan proximus
Spijtig dat ze afhangen van proximus.

Ziggo Coax doet het veel beter in Nederland dan KPN glasvezel

In een groeiende internetmarkt blijft Ziggo de grootste aanbieder. Het kabelbedrijf heeft 3,4 miljoen breedbandinternetklanten. KPN blijft met ruim 2 miljoen internetklanten nummer 2, ruim voor T-Mobile. T-Mobile verkocht aan het einde van het tweede kwartaal 628.000 internetabonnementen.

https://www.totaaltv.nl/n...nen-met-internet-van-kpn/

[Reactie gewijzigd door corpetter op 27 augustus 2020 16:45]

Ik kan concurrentie op deze markt alleen maar toejuichen! Concurrentie is wat de consument nodig heeft om een gezonde markt te krijgen waarin ze niet te veel betalen voor iets, omdat in een gezonde markt een bedrijf daarmee niet weggeraakt.

Akkoord dat het spijtig is dat ze afhangen van Proximus. Ik zou het leuker vinden moesten de internetproviders afgesplitst worden van de netwerkbeheerders, zodat die hun infrastructuur kunnen openstellen voor iedereen die ervoor wil betalen zonder te moeten afhangen van moeilijke voorwaarden gesteld door de concurrent/netwerkeigenaar.
En (toch belangrijk punt): de dekking voor gsm is stukken beter bij Orange.
Met 5G zal het verschil zelfs nog groter worden. Orange zal wellicht samenwerken met Proximus (gedeelde infra) en Telenet zal enkel hun eigen infra kunnen gebruiken, die nu reeds ondergeschikt is aan beide andere spelers individueel.

Deze prijsstijging gebeurt trouwens een week nadat ze het Jupiler pro league contract hebben ondertekend met Eleven Sports. Alweer een mooi dankjewel-gebaar voor iedereen die trouw klant bleef bij Telenet.
Neen helemaal niet.
Orange gaat achteruit op zijn bereik en beschikbaarheid op alle frequenties.
Hier op het werk met 900 abbo de regen aan klachten zien binnen komen.

Op prive vlak heb ik mobile vikings (vroeger Telenet en nu Orange).
Hier merkte ik ook een enorm verschil, soms echt beschamend hoe slecht het bereik is geworden bij Orange.
Telenet had altijd bereik zelfs hier in de lift op het werk, Orange nul bereik.

Sommige provincies hebben het goed getroffen met Orange maar hier in Vlaams-Brabant is het huilen met de pet op.
De hoeveelste inflatie verhoging is dit? Het is hier in Ziggo ook de standaard om steeds de prijzen te verhogen, waarbij ook bij genoeg mensen het inkomend maandbedrag hetzelfde is gebleven en niet meestijgen.
Inflatie is geen proces wat zomaar even stopt, in het algemeen blijft dat terugkomen tot er een dusdanige crisis ontstaat dat er sprake is van deflatie.
Ik vermoed dat de bedrijven ook zullen denken "de hoeveelste salarisverhoging is dit? " als het elk jaar weer naar voren komt.
Alsof al die externe en tijdelijke medewerkers van VodafoneZiggo elk jaar een salarisverhoging krijgen.
De laatste was voor telenet in 2019... niets ongebruikelijk om elk jaar de prijzen te verhogen.
Of het netjes is, in deze tijden, voor bedrijven die mooi winst maken is iets anders...
Telenet verdedigd dit altijd wel door te zeggen inflatie (zeg maar de trend volgen van wat iets kost). Ik kan hier ergens wel inkomen, lonen worden hoger dus op zich is het te verantwoorden dat je meer vraagt voor je product (het brood een jaar geleden was ook iets goedkoper).

Aan de andere kant, wanneer gaat Telenet zijn abonnementen is mee laten gaan met de evolutie van het internet? Het limiet van 150GB op basic internet, hoe lang staat dat er al? Ik kan mij alvast niet meer herinneren dat dit werd aangepast terwijl tegenwoordig mijn wasmachine mee op internet zit en mee mijn internet volume op gebruikt (beetje overdreven maar toch).
Mijn Windows updates zijn ook groter geworden in de loop der jaren, dat is ook een trend mee volgen.
Iemand met een online wasmachine, lijkt me ook niet het doelpubliek voor "Basic internet". Zo'n pakket is gerecht op mensen die hun mails checken en wat surfen. En die dus toekomen met 150GB.
Telenet heeft zeker nog een probleem met limieten, maar dat hun basis pakket altijd als mikpunt gebruikt wordt door mensen die berekenen hoe snel snel ze daardoor zitten als ze 4K Netflix streamen, is geen zinnige argumentatie.
Het was misschien niet het beste voorbeeld, maar je kan niet ontkennen dat een alleen surfer toch een pak meer moet zien of hij wel of niet toe zal komen. Websites zijn groter geworden, tegenwoordig hebben wel veel mensen een cloud abonnement, werken ze van thuis uit en zitten ze op de VPN van het werk,...
Telenet heeft daar maar 2 formules voor basic net dat al jaren vastgeroest zit op 150GB of het vreselijk dure onbeperkt.
Dat basic internet is dan telkens minder waard geworden terwijl de prijs wel elk jaar mooi mee indexeert.
Zoals zovelen hier, help ik vaak mensen die maar beperkt met technologie bezig zijn. Dat zijn de mensen die ik als "Basic" internet gebruikers zie. Die mensen zijn best wel veel online, vooral social media, maar ik heb nog nooit iemand iemand horen klagen over die beperking van 150GB. Ik heb daarentegen wel al ITers gehoord die het spijtig vonden dat ze geen goedkoper abonnement konden nemen omdat ze met 50GB ook al lang toe zouden komen. De basic limiet verhoogt ook nu en dan trouwens, dus op zich wordt hij niet minder waard.
Via een VPN werken is nu ook niet zo'n enorme data opslokker, zeker als je ook daar maar gewoon bezig bent met Outlook, Word & Excel. Wie een VPN kan gebruiken, zie ik ook niet meer als iemand die met basis internet aan de slag kan.
En het "onbeperkt" internet kost 54 euro, dat vind ik best redelijk voor de snelheid die je krijgt (iets minder redelijk voor de limiet die er nog altijd achter hangt).
Er zijn gewoon te veel profielen met allemaal verschillende eisen qua downloadsnelheid, uploadsnelheid, limieten, latency,... om voor iedereen een goed product te verschaffen. Dus ik snap wel dat Telenet het gewoon wil houden bij een vrij goedkoop abonnement voor echt basisgebruik enerzijds, en een "standaard" abonnement dat in de ogen van Telenet gewoon "full option" is.
Onzin, Vlaanderen is een van de dichts bevolkte regios en we betalen stukken meer dan in Nederland.
Wil je dat dan ook even doortrekken naar bvb auto's, huizen, huur, kinderopvang, ziekenhuizen...

Je kan natuurlijk altijd 1 voorbeeld er uit halen, en dan alles uit perspectief trekken. Op het einde van de rit is het overal zowat hetzelfde, afhankelijk van je situatie kleine verschillen.
Ik trek liever door naar corruptie, monopolies en machtsmisbruik.

nieuws: Belgische telecomoperatoren verdienen wereldwijd het meest aan mobiel...

[Reactie gewijzigd door domi1kenobi op 22 augustus 2020 17:07]

Inderdaad, en dan het aantal inwoners nog niet meegerekend. Zelfs heel België bij elkaar heeft minder inwoners dan Nederland, dus dat zal ook wel iets met de prijs doen. Orange bijv. heeft daar veel minder last van omdat die internationaal ook nog meespelen, maar voor een lokale (als in: alleen binnenlands) speler is het gewoon duurder. Dat zie je hier in Nederland ook: kijk maar wat bijv. T-Mobile vraagt voor internet thuis en zet dat eens naast een lokale (als in: binnenlands) aanbieder als bijv. Tweak. En dan zijn er in Nederland nota bene meer klanten te verwerven door het hogere aantal inwoners.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 augustus 2020 11:56]

Wat hebben kinderopvang, ziekenhuizen en die andere zaken met het telecomaanbod te maken?
Telecom en de bijhorende netwerken zijn in handen van privébedrijven. Die profiteren in België gewoon van het gebrek aan concurrentie.
Ik download regelmatig, kijk Flix films, Canvas , ... en toch kom ik makkelijk toe met 150GB.
Echt grote software files start ik na middernacht. 8-)
Moeten we anno 2020 nog over limieten praten over de kabel? Waarom kan dit niet onder fair usage vallen?
Ze weten ook dat wanneer ze hun limiet verhogen dat ze veel minder andere abonnementen gaan hebben dan basic internet. Ze proberen mensen op deze manier in een hoger abonnement te dwingen. Indien basic internet een hogere limiet had dan was ik nog bij telenet geweest. Nu ben ik overgestapt naar scarlet in combinatie met netflix en mobile vinkings voor mobiel. Zo kom ik in combinatie met vikingdeals op 32 euro per maand voor telecom. Daarvoor was ik reeds jaren een telenet klant (zo'n 21 jaar) maar hun prijsverhogingen zonder extra data hebben me voorgoed weggejaagd.
150GB zal wel voldoende zijn voor de meesten,daarom noemen ze het ook basic
Je kan altijd upgraden naar 750GB tijdens de piek uren,onbeperkt in de dal uren tussen 24 en 17 uur.
Wil je onbeperkt volume neem dan business 300/30Mbps of met boost 1000/50Mbps.
Iets duurder maar wel verkrijgbaar als particulier zonder btw nummer.
Ik zou hun "inflatiecijfers" wel eens willen zien, zeker in dit economisch klimaat. Internet is al redelijk duur in België.
Denk dat de inflatiecijfers die mogelijk wel kunnen bevestigen. Sommige restaurants hebben na de lockdown hun prijzen toch wat laten stijgen en ook de supermarkt is duurder geworden.
Gezien supermarkt en restaurant alvast een stuk uitmaken van hoe inflatie berekend kan worden is dit niet zo heel abnormaal. Het enige dat ik denk dat gedaald is, zijn energieprijzen (elektriciteit, gas en benzine / diesel) vanwege het overaanbod.

April 2020 https://www.vrt.be/vrtnws...0/winkelkar-fors-duurder/
Mei 2020 https://www.vrt.be/vrtnws...winkelen-duurder-gemaakt/
Augustus 2020 (nadat korting terug toegelaten was) https://www.vrt.be/vrtnws...de-lockdown-niet-meer-ge/
De prijzen van restaurants & supermarkten hoeven de prijzen van een internet-abo niet te bepalen.
Enkel als de grondstoffen voor wat Telenet "produceert" stijgen, zouden ze dat onder het mom van inflatie mogen doorrekenen aan klanten.
De medewerkers van Telenet krijgen te maken met duurdere boodschappen en restaurants. Zij vragen meer loon. Loonkosten stijgen. Prijzen stijgen.
Rendement voor aandeelhouders moeten ook gecorrigeerd worden voor Inflatie.
Telenet is al een weer rendabel bedrijf en ons internet is al te duur. Als we echt waar voor ons geld willen zouden ze de prijzen een aantal jaar moeten bevriezen.
Mijn vader werkt voor Telenet, die zal er geen boterham minder op eten (dat en de spilindex is nog niet overschreden, dus er is nog geen loonsverhoging doorgevoerd).
Zelfs als de spilindex wordt overschreden zal je vader geen loonsverhoging krijgen. Die heeft enkel een invloed op pensioenen en mensen die werken voor de overheid. In de private sector ben je afhankelijk van o.a. de CAO en wat er in je P.C. wordt afgesproken voor verhoging van de lonen.
Alle medewerkers van telenet die een hoger loon vragen én krijgen omwille van inflatie kan je vermoedelijk op 1 hand tellen. Daarenboven is inflatie best volatiel. Dat deze niet enkel stijgt maar ook daalt, zien we spijtig genoeg nooit gereflecteerd in onze factuur. Belgische ISP's zijn zowat de duurste van de E.U., dulden weinig of geen concurrentie en hun prijsbeleid is zodanig oneerlijk dat het crimineel wordt.
In België heb je een automatische loonsverhoging afhankelijk van inflatie, dit heet de index.

Hier moet je als personeel niet om vragen en krijg je op 1 januari
Ja, en nee. Dat is echt afhankelijk van onder welk paritair comitee je valt. Daarin wordt bepaald wat er met je loon gebeurd.
Pariteir comité van Telenet werknemers is 200. Ik kreeg in dat pc elke januari netjes mijn enkele procenten opslag :)
Wat dan met een negatieve loonindexering? Zien we die dan terug op onze factuur? Afhankelijk van je paritair comité en loonschaal, kan die indexering trouwens wel eens tegenvallen. Indien je huisbaas mee indexeert en je energieleverancier en watermaatschappij erbovenop, ben je al gauw meer kwijt dan wat je op 1 januari zogezegd wint. Bijkomstig zijn daar dan ook nog eens de uitermate gunstige belastingtarieven voor bedrijven als Telenet & co...
In de laatste jaren nog geen negatieve loonindexatie gezien in pc 200 (al kan ik niet meer over 2020 meespreken)

Dat je andere zaken ook duurder worden kan Telenet natuurlijk niet zoveel aan doen, maar het is eenmaal zo dat voor hun de loonkost stijgt met de index voor pc 200
Als bedrijf hoef je je prijzen niet te verhogen, zelfs als je eigen kosten stijgen. Dat kan zelfs een zeer goede strategie zijn om marktaandeel te winnen en geen klanten te verliezen. Maar Telenet heeft nu eenmaal het geluk dat ze een zeer prijsongevoelig klantenbestand hebben. Klanten van Telenet veranderen niet snel van provider en slikken liever een jaarlijkse prijsverhoging dan op zoek te moeten gaan naar een alternatief.
De stijgingen zijn dan ook telkens relatief klein.
Voor mij nu €0,80/maand.
Als ik overstap zit ik met gehannes en gerij voor andere modem en digicorder.
Dat is het me voorlopig niet waard. Al blijf ik de markt wel volgen om te zien of er niets interessanter is.
Misschien waag ik het er wel op om over te gaan naar scarlet, dan is het een echt merkbaar verschil in prijs. Dan is er budget vrij voor netflix.
Ik betaal al 6 jaar ongeveer 25 EUR / maand en voordien was het telkens 30 EUR (andere provider). Geen stijgingen dus. Als er jaarlijks ook 0,8 EUR was bijgekomen, zou ik ook nu weer aan ongeveer 30 EUR zitten.
Alleen is loonkost natuurlijk niet de enige kost die een onderneming heeft, al is het vaak wel 1 van de grotere kostenposten. Om dan de prijzen zomaar met de volledige inflatie te verhogen is incorrect en helpt net om de inflatie sneller de hoogte in te jagen.
Misschien moet je een keer opzoeken wat inflatie juist is.
En als je het toch zo wil zien: Telenet stelt zo'n 3400 werknemers te werk. Deze zorgen voor een groot deel voor de "productie" van Telenet. Deze werknemers krijgen elk jaar een inflatiecorrectie op hun loon, waardoor zij, als "grondstoffen", inderdaad duurder worden.
Het is deels iets puur Belgisch maar hier krijgt praktisch elke medewerker ieder jaar wel een soort van opslag waarvoor die niets moet doen. Men noemt dit de loonindex en die indexering is afhankelijk van wat het leven kost. Er is een korf van goederen en diensten (brood, brandstof, producten uit de supermarkt, zelfs een Netflix abonnement zit er mee in).
Ieder jaar gaat men dus na wat de prijsevolutie is van die goederen en daarop wordt de loonindexering bepaald met als doel de levensstandaard te kunnen behouden (wat je vorig jaar kon kopen, hetzelfde dit jaar kopen).
https://overheid.vlaander...pril-door-indexaanpassing

Daarmee dat zeer veel bedrijven een gelijkaardige index volgen om hun producten duurder te maken. Telenet is berucht dit zeer consequent mee op te volgen terwijl de concurrentie nu en dan een jaartje over slaagt.

De loonindexering is overigens ook al een paar keer overgeslagen als toegeving voor bedrijven. De loonlast in België is immers bij de hoogste in Europa en met een regeling als deze maken we ons niet altijd even populair.
Het afschaffen is echter moeilijk gezien het een paradepaardje van de vakbond is. Dit weg doen en men zal gegarandeerd staken.
Het afschaffen is echter moeilijk gezien het een paradepaardje van de vakbond is. Dit weg doen en men zal gegarandeerd staken.
En gelijk hebben ze.
Maar dan moeten ze ook consequent zijn en toestaan dat wanneer de index negatief gaat vanwege deflatie, de lonen ook zouden moeten dalen.
Ach, werknemers trekken zo vaak aan het kortste eind, dat wil ik dan nog wel door de vingers zien. :)
Wat is er mis met mensen die opkomen voor hun eigen belang? Moesten we hier ook eens vaker doen.

En wat heeft dat te maken met of ik mensen moet betalen?
Er zit onder andere een gevaar voor een vicieuze cirkel in, waardoor inflatie in stand blijft ook als die verder geen economische grondslag heeft. Dat kan een probleem zijn als omringende landen dat niet doen. Belgische producten worden daardoor minder interessant wat netto voor iedereen in Belgie net slechter is.

Zowiezo is het een beetje vreemd, de indexstijging word een gevolg van de vorige indexstijging. Internet/telefoon zitten mee in de index, dus Telenet draagt hiermee gewoon bij aan de volgende prijsstijging.
Omdat ze duurder worden, terwijl mijn omzet niet stijgt of gestegen is. Ik heb meer kosten waar niets tegenover staat. Als het goed gaat, kan er waarschijnlijk wel een loonopslag bij, maar anders wordt dat een moeilijkere zaak, niet?
Dat ligt eraan wat je afroomt per werknemer natuurlijk.

Voor hun wordt ook alles duurder, staat ook niets tegenover.....
Als ik geen werk heb is er niets meer voor hen ook. Ik "room" ook niets af. Ik geef loon naar werken. Index heeft niets met loon naar werken te maken.
k "room" ook niets af.
Daar zijn de meningen over verdeeld. :)
Omdat dan alleen de kosten stijgen, mensen kunnen minder kopen en de economie krimpt want er wordt minder verkocht. Want we leven tegenwoordig in een service economie. Het is nog niet zo erg als in de USA maar het gaat die kant al mooi op.

Dan zou je ook gewoon kunnen stellen dat de bedrijven hun prijzen niet mogen verhogen wegens inflatie. Komt namelijk op hetzelfde neer. En trouwens loonkosten zorgen er niet voor dat de producten duurder worden, ze zorgen er alleen maar voor dat de winsten minder worden. Het een heeft niet het ander tot gevolg.

En ja in die landen gaat het slechter want dan gaan mensen lenen om hun levensstandaard te behouden.

Welke welvaart bedoel je? En voor wie? De laatste 10 jaar is alles slechter geworden als je niet naar een bepaald nummer kijkt. Als je dat niet merkt of ziet, prijs je gelukkig.

En ik geef ze gelijk dat ze dan gaan staken, beetje opkomen voor jezelf mag best.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 22 augustus 2020 10:59]

Ik weet weinig over hoe economische zaken zoals indexering werken en wat de voor en/of nadelen ervan zijn. Ik weet net genoeg om met zekerheid te zeggen dat jij er nog veel minder over weet als je het volgende zegt en ook echt meent:
En ja in die landen gaat het slechter want dan gaan mensen lenen om hun levensstandaard te behouden.
Ik zeg dit niet om te beledigen maar mischien moet je je eens afvragen of het wel enig nut heeft om te doen alsof je ergens verstand hebt door erover te discusieren op internet. Ik heb dit ook eens gedaan en ben tot de conclusie gekomen dat er slechts 1 positief gevolg kan zijn maar dan wel voor de lezers die er meer over weten. De domme dingen die iemand zegt kunnen soms grappig zijn. Dit geld niet als je wil trollen, in dat geval is het omgedraaid. Kijk even op de site van hln naar de reacties onder een artikel en je zal zien dat ik gelijk heb.

Ik herhaal nog even dat ik niet de bedoeling heb te beledigen dus vat het dan ook niet zo op.

(p.s.: Tijdens de vakbond hun schaaptellingsdagen te Brussels kan het zijn dat er slechts enkele reacties op hln zijn te vinden en niet grappig zijn. Hou er rekening mee.)
Er zijn genoeg studies gedaan naar het effect van loonstagnatie en wat voor effect dat heeft op de economie en op het lenen van geld.

Een voorbeeld:
https://www.rtlnieuws.nl/...ekening-voor-eigen-beleid

Engeland:
https://www.ft.com/conten...6f-11e6-ae5b-a7cc5dd5a28c

US:
https://www.nbcnews.com/t...inequality-are-ncna836281

Dus ja, het niet stijgen van de lonen heeft tot effect dat mensen meer gaan lenen. Waardoor ze in een lastig pakket komen te zitten wat weer leidt tot meer stress etc. etc. Dit is volgens mij niet heel controversieel.

Edit: en onder "slechter" versta ik dat de schuldenlast per huishouden oploopt waardoor je allerlei sociale problemen krijgt rondom stress en de daaruit voortvloeiende problemen voor de maatschappij in zijn geheel. Als je dan een financieel instituut bent gaat het natuurlijk hartstikke mooi, meer omzet etc. etc. Maar ik ben van mening dat we dan als land gewoon slechter af zijn.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 22 augustus 2020 15:53]

Wat je onder slechter verstaat is een eigen mening en voor mij mischien anders. Ik snap denk ik wel wat je bedoeld en ben het eens met je dat we veelvoudig genaaid worden. Loonsindexering is veranderd niks, het is enkel een ander standje. (ik rook de kans op een poep(en) grap omdat index van belgie is maar dat gaat me tever ;) ) Dat het hartstikke mooi gaat voor een financieel instituut en ze meer omzet hebben waneer klanten hun lening niet kunnen betalen is een mening die ik niet deel. Als schuldenlast hetzelfde betekent als: het bedrag van een lening dat moet worden betaalt op bepaalde tijdstippen gedurende een bepaalde perioide en dat dus is wat je zegt. Ik ken niks van economie/financiele zoals ik eerder zei.


RTL heeft het niet over inflatie maar over de reden dat de lonen niet stijgen. (De mening van de journalist komt ook nog aanbod op het einde. Hij vroeg zich verder ook nog af of wat hij net schreef hoogconjuctuur is en hoe de toekomst eruit gaat uitzien. (spoiler alert: Hij word vervanger voor een ITer die weet hoe je toestemming vraagt om cookies te plaatsen op een pc zonder hiervoor 3rd partycookies te plaatsen))

FT heeft een paywall.

Nbc hun artikel is geschreven door een man met als achternaam 'schreiber'. Zoals je waarschijnlijk weet is dat het duitse woord voor fictieschrijver. (krediet noem ik geen lening)
Let’s imagine a middle class family with good credit. Their salaries aren’t going up, certainly not enough to keep up with their skyrocketing healthcare costs. They live in the northeast and they’ve just found out that their insanely high property taxes are no longer deductible; they’re tired of all cold weather, and they could really use a vacation. They can’t really afford to take one, but they did get a credit card offer in the mail (Murica 8)7 ) with a zero percent APR introductory offer. It’s like a $100 bill burning a hole in their pockets. They decide, a bit on a whim, to get the credit card and find a deal for an all inclusive vacation to Jamaica, where they’ve always wanted to go.
'Let's imagine moest eigenlijk 'Once upon a time' zijn.

('good credit' = je kan waarschijnlijk een lening afbetalen maar mischien ook niet, schrijft meneer Schreiber.)
Als je gewoon zelf even verder had gekeken dan je neus lang was, had je gezien dat er genoeg over geschreven is. Dus het punt waarover je viel:
Ik weet net genoeg om met zekerheid te zeggen dat jij er nog veel minder over weet als je het volgende zegt en ook echt meent:

En ja in die landen gaat het slechter want dan gaan mensen lenen om hun levensstandaard te behouden.
Blijkt dus niet uit de lucht gegrepen te zijn.

Hier een andere: https://www.theguardian.c...ow-stands-at-record-15400

Die noemt specifiek hoe loonstagnatie mensen dwingt om geld te lenen. Het is dus een scenario wat veelvuldig voorkomt. Verdiep je er eens in zou ik zeggen.
Heb er geen intresse in dus ga/kan er niet over leren. Theguardian lezen is even leerrijk als een smurfen stripboek dus ik heb niet op de link geklikt. Mischien dat ze gelijk hebben maar zonder kennis weet ik het niet. Het enige dat ik weet is dat als je niet genoeg geld hebt om je levensstandaard te behouden je zeker geen lening kan afbetalen (die je ook niet zal krijgen) gecombineerd met die onbetaalbare levenstandaard.


Ik hoop dat je de vorige post iet of wat grappig vond en wens je verder een prettige dag verder.
Uiteraard mag je voor jezelf opkomen, wat ik dan ook doe :)
Je doet nu net alsof je zonder automatische loonindexatie nooit een loonsverhoging zou zien. Ik zeg net dat het omgekeerd is. In de afgelopen 10 jaar is de welvaart in onze buurlanden net sterker gestegen dan bij ons ondanks dat zij daar geen automatische loonindexatie hebben.

Daar tegenover staat dat wij de afgelopen jaren net maatregelen hebben moeten nemen om die inflatie en de bijhorende loonsstijgingen te stoppen omdat het verschil in loonkost tussen België en zijn buurlanden uit de hand aan het lopen was omdat die automatische indexatie net een vicieuze cirkel kan vormen

En neen, bedrijven hoeven hun prijzen niet te verhogen vanwege de inflatie. Dat is net wat je niet wenst. Want dat zorgt ervoor dat die inflatie ook gewoon harder blijft stijgen. Bedrijven moet hun prijzen aanpassen naar de werkelijke kosten. Of geloof jij echt dat de kosten van Telenet netjes gelijk stijgen aan de inflatie? Diezelfde inflatie die berekend wordt o.a. aan de hand van prijzen van internet?
Je hebt het over welvaart, maar welke maatstaf gebruik je daarvoor? Ik zie alleen maar arbeidsmarktflexibilisering en de daarbij behorende stress die het niet hebben van een vast contract met zich meebrengt en geen enkel arbeidsrecht voor de werknemer. De hele gig-economy wat de laatste 10 jaar een vlucht heeft genomen is een nette min naar mijn idee. Dus de netto welvaart voor een gezin is naar mijn idee gewoon afgenomen, alleen al als ik kijk naar jonge mensen die geen huis meer kunnen veroorloven omdat ze gewoon het geld er niet voor hebben vanwege hun studielening of wat dan ook. Het helpt ook niet dat de huizenmarkt in NL een enorme bubble is geworden natuurlijk, maar dat is niet de enige oorzaak.

En natuurlijk zie je wel een loonsverhoging, maar wat is er dan mis met indexatie? Dat is ook gewoon een loonsverhoging, of vergis ik me daarin? En trouwens we zijn er al een hele tijd bekaaid afgekomen want de lonen zijn niet bijgebleven met de stijgende productiviteit van een werknemer.
Daar tegenover staat dat wij de afgelopen jaren net maatregelen hebben moeten nemen om die inflatie en de bijhorende loonsstijgingen te stoppen omdat het verschil in loonkost tussen België en zijn buurlanden uit de hand aan het lopen was omdat die automatische indexatie net een vicieuze cirkel kan vormen

En neen, bedrijven hoeven hun prijzen niet te verhogen vanwege de inflatie. Dat is net wat je niet wenst. Want dat zorgt ervoor dat die inflatie ook gewoon harder blijft stijgen. Bedrijven moet hun prijzen aanpassen naar de werkelijke kosten. Of geloof jij echt dat de kosten van Telenet netjes gelijk stijgen aan de inflatie? Diezelfde inflatie die berekend wordt o.a. aan de hand van prijzen van internet?
Ik heb geen idee wat Telenet verder doet, wat ik wel weet is dat als de lonen stageneren, de koopkracht afneemt waardoor minder services en goederen worden afgenomen en daardoor de economie krimpt. En dat is ook weer niet goed volgens de gangbare methodieken. Of mensen gaan lenen om het gat op te vullen en dat is ook niet wenselijk lijkt me.

Dus het automatisch bijwerken van de prijzen door inflatie te berekenen is gewoon een copout voor Telenet aangezien het natuurlijk super lekker is om de marges hetzelfde te houden door de prijzen aan te passen. Want dat is wat je doet, je operationele kosten gaan omhoog maar dat wil niet zeggen dat je maar gewoon de prijs omhoog kan doen. Want als het goed is kan een concurrent dan in dat gat springen. Het spreekt gewoon van een niet competitieve markt. Dit is iets wat je zonder overheidsinterventie nooit gaat aanpassen.

Die markten met een paar grote spelers zijn gewoon rot. Hier in NL hetzelfde met de telecom.

[Reactie gewijzigd door Sandor_Clegane op 23 augustus 2020 16:21]

Komaan Fluvius, waar blijven jullie met het glasvezelnetwerk in de rest van Vlaanderen.
De dag dat het beschikbaar is, vliegt Telenet hier buiten!
Telenet buiten?
Je weet toch dat Fluvius en Telenet internet partners zijn.
Vrijdag 26 juni 2020 — Netbedrijf Fluvius start gesprekken met Telenet over de realisatie van het datanetwerk van de toekomst in Vlaanderen. De Raad van bestuur van Fluvius System Operator heeft daarvoor vandaag het licht op groen gezet. De keuze voor Telenet komt er na een voorafgaande marktbevraging. Het doel is om, voortbouwend op de gesprekken in het kader van die marktbevraging, een gemeenschappelijke aanpak te bepalen om in de komende jaren het datanetwerk van de toekomst voor iedereen in Vlaanderen te realiseren.
Het netwerk van Fluvius zal beschikbaar zijn voor alle providers. Dat Telenet helpt met de realisatie ervan wil niet zeggen dat zij dit exclusief gaan exploiteren.
Ik zal mezelf verbeteren:

Telenet als ISP buiten! Genoeg alternatieven beschikbaar (zelfs nu in het testproject)!
Je hebt in ons klein Belgieland keuze vandaag in overvloed.
Vanaf 10Mbps tot 1Gbps.
Geef mij dan eens een paar voorbeelden van providers die mij 1Gbps kunnen aanbieden op dit moment?
Want dan heb ik maar 1 keuze -> Telenet. Tenzij ik er eentje gigantisch over het hoofd zie.

Provincie Antwerpen (buiten Fluvius testgebied btw).
vanaf 10Mbps tot 100Mbps proximus edpnet scarlet
vanaf 100 tot 400Mbps Orange
Vanaf 150Mbps tot 1Gbps Telenet

https://pic.nperf.com/r/3263350773147761-gGsKHAbR.png
Dit moet je wel nuanceren, want je zegt helemaal niets over de uploadsnelheid of downloadvolumes.

Zo haal je bv bij EDPnet maar 100Mbps, maar is er helemaal geen limiet en ligt de uploadsnelheid op 30 Mbps.

In het 100Mbps-pakket van Orange krijg je een miezerige 6 Mbps upload én dan heb je nog een kap van 750 GB per maand in de piekuren (12.00-23.59 u.). Hun internet-boost geeft je een hogere snelheid (400/40), maar de kap blijft.

Telenet net hetzelfde. Een kap van ocharme 750 GB in de piekuren, dat is om te huilen, en des te meer schandalig voor de prijzen die zij durven vragen. Met hun hoogste snelheidsaanbod (1Gbps) kan je daar in theorie binnen enkele uren al over de limiet zitten. Wat een onzin.
De piek uren zijn verminderd eerst 12 uur nu vanaf 17 uur tot 24 uur
Van 00 tot 17 uur is het volledig onbeperkt volume aan 1Gbps
Of neem business 300/30Mbps of 1000/50Mbps geen download limiet.
Ook als particulier verkrijgbaar zonder btw nummer
https://www2.telenet.be/n...ternet/business-fibernet/
Zoals ik dus zei, als je 1Gbps wil heb je maar 1 keuze. Tot zover "keuze genoeg".
Waarbij ik me dan de vraag stel wat een particulier dan wel gaat aanvangen met 1Gbps, behalve als statussymbool (bragging rights)
Ik gebruik 1Gbps voor mijn grote Back_ups
2... indien je in aanmerking komt voor Proximus fiber
Dat is het resultaat van de grote netwerf.
Bij 1Gbps over coax docsis3.1 stopt het niet
Full Duplex DOCSIS 3.1 kan in de toekomt 10/10Gbps aan.
https://www.qorvo.com/des...th-full-duplex-docsis-3-1
Ja, mooi. En dan kun je 10Gbps bij... enkel Telenet krijgen. Je snapt het precies niet helemaal. Orange mag dan wel op de kabel zitten, maar voor de €15 extra krijg je bij hun 400mbit, waar het bij Telenet 1gbit is. Walgelijk.
Corporate Trompetter, more like.
Je bent Proximus Fiber vergeten, ook 1Gbps
Dat klopt. edpnet bied het ook al aan via proximus.
Hier niet beschikbaar.
Hoeveel jaren gaat het duren dat 98 % proximusklanten er kunnen van genieten,zoals nu 98% Telenet klanten kunnen beschikken vandaag over 1Gbps
Proximus is veel te laat begonnen met uitrol.

[Reactie gewijzigd door corpetter op 23 augustus 2020 17:04]

Ik kijk naar wat er in mijn regio beschikbaar is, Proximus Fiber hoort daar niet bij ;)
Een inflatiecorrectie is op zich normaal. Het probleem bij Telenet is vaak in hetzelfde jaar ook een prijsverhoging doorvoeren omdat "ze zwaar moeten investeren in een beter netwerk", en daarna"omdat ze zwaar hebben geïnvesteerd in een beter netwerk".
Als je ziet waar Telenet vandaag staat,ze verdienen 'n dikke pluim,zijn hun belofte na gekomen.De grote netwerf tot een goed einde gebracht,heeft wel iets langer geduurd,de overgrote meerderheid kan vandaag kiezen voor snelheden tot 1Gbps.
Nu analoog stillaan doen verdwijnen,kunnen ze zoals Delta Zeeland hun upload optrekken naar 120MBps.
Vandaag werken ze verder aan hun docsis3.1 naar docsis4.0.
Ze geen verder samenwerken met hun internet partner Fluvius(glasvezel) naar een data netwerk van de toekomt.
Kortom: het wordt altijd duurder. En de reden is altijd een wassen neus.
Kijk ziggo, dit is een inflatiecorrectie. Niet die standaard 2.5 euro die jullie structureel er ieder jaar bij doen op een abonnement van 50/60 euro, wat dus gewoon bijna 5% is.
Wacht, waarom moet ik het eerst op zoveel andere kanalen lezen, alvorens ze mij persoonlijk op de hoogte brengen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee