Nintendo verbiedt Europese winkels om downloadcodes van zijn games te verkopen

Nintendo heeft de verkoop van downloadcodes voor zijn Switch-games stopgezet in Europa. Winkels mogen nog wel dlc, Nintendo Online-abonnementen en eShop-tegoed verkopen. Downloadcodes voor Switch-games van andere uitgevers mogen ook nog verkocht worden.

Deze beslissing werd aanvankelijk aan het licht gebracht door webwinkel ShopTo, die op Twitter meldde niet langer digitale downloadcodes voor first-partygames van Nintendo te mogen verkopen. Het gaat daarbij dus om games van Nintendo zelf, zoals Mario Odyssey en The Legend of Zelda: Breath of the Wild.

Inmiddels heeft Nintendo de beslissing bevestigd aan NintendoLife. De Japanse gamegigant geeft aan dat het bedrijf 'na zorgvuldig onderzoek van de zich ontwikkelende Europese markt' heeft besloten om de verkoop van downloadcodes van zijn first-partygames per 1 juli 2020 te beëindigen. Het bedrijf geeft geen specifieke reden voor dat besluit.

Het bedrijf geeft daarbij aan dat Europese webshops nog wel Online-abonnementen en dlc-content mogen verkopen, zoals de expansion pass van Pokémon Sword en Shield. Ook de verkoop van eShop-tegoed wordt voortgezet, meldt Nintendo. De verkoop van downloadcodes van Switch-games die niet door Nintendo zelf zijn gemaakt, blijft ook toegestaan.

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

01-07-2020 • 09:50

113

Submitter: VirinR

Reacties (113)

113
111
39
5
1
67
Wijzig sortering
Slechte zaak. Je ontneemt consumenten een keuze en gemak. Dat ermee gestunt wordt is te verwachten, maar dat gebeurt zodra je er marge op laat natuurlijk. Het is duidelijk dat Nintendo wil dat iedereen lekker full price betaald, maar het is al langer duidelijk dat de markt daar gewoon niets mee heeft. Ze houden de prijzen kunstmatig hoog om er meer aan te verdienen, terwijl concurrentie al duidelijk maakt dat je meer verkoopt als je de prijzen wat omlaag gooit. Ik vind bij veel Nintendo titels de prijs echt te hoog voor wat het te bieden heeft, zeker als je kijkt hoe bij sommige spelseries de verschillen tussen nieuwe en oude edities marginaal is. De enige andere publisher die dit doet is Activision. Daarvan kun je voor een 15 jaar oude Call of Duty nog rustig 20 euro neer moeten leggen

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 22 juli 2024 17:53]

Klopt gedeeltelijk wat je zegt. Nintendo verkoopt namelijk een 2 game coupon systeem voor 99€ +(4,95 euro aan golden coins) als je lid bent van Nintendo online. Dan kan je 2 games kiezen uit een lijst van Nintendo games uit met een price range van 50-70 euro. Ik denk dat Nintendo iedereen in deze Goedkope optie probeert te drukken. Meer online abbo`s, geen winkel cut en minder golden coins uitgaven ( 2 games is 6 euro aan golden coins ).

Vind het wel jammer. Was eigenlijk zo goed als digitaal over gestapt met Nintendo games omdat deze maar 47€ kosten online. Helaas dat word minder aankopen voor mij, want buiten de Mario`s en Zelda`s vind ik 60-70 euro niet waard na 3 jaar.

[Reactie gewijzigd door Hunterrnl op 22 juli 2024 17:53]

Eh, dan maar een US/JP/Asia account aan maken.. Wat ik al heb omdat nintendo EU bepaalde games niet fysiek verkoopt en Asia/ US wel.. Neem de megaman games. heb de anniversary edition van x uit japan en de zero collectie uit US. Wil zelf eigenlijk zo min mogelijk digitaal.. zeker gezien hoe het gegaan is met de wii U.
Dat vind ik echt nog steeds heel veel geld voor een spel. Voor niet-recente spellen op Steam betaal je als je rustig wacht normaliter meestal wel onder de tien euro. En de flink oude spellen slechts een paar euro.
Anoniem: 1367158 @Cerberus_tm4 juli 2020 16:27
en dan nog koop ik ze zelden op steam zelf

https://isthereanydeal.com/

weet niet hoe ze het doen, wrsl bulk aankopen van keys en superscherp zetten en jah, geduld is een schone zaak (en valve bewijst zeker dat sales meer verkoopt dan vol)
Die gebruik ik inderdaad ook. Alle winkels die in de lijsten van Is There Any Deal zijn opgenomen zijn volledig normale, legale winkels.
Meer verkopen != meer winst.

Als je meer verkoopt heb je ook meer kosten. Bedrijven proberen altijd een soort van optimum te bereiken tussen omzet en kosten om daarmee de winst te maximaliseren. Als meer verkopen tegen een lagere prijs een goed verdienmodel zou zijn voor Nintendo dat hadden ze dat allang gedaan.
Bij digitale codes? Meer kosten? Voor wat als ik vragen mag?

Wanneer je daadwerkelijk een fysiek product koopt, ja dat kost meer want dat moet gedrukt/geprint/vervoerd worden. Een digitale code hoef je enkel bij te houden of deze al uitgegeven is of niet (vast nog wel wat meer, maar dat zal de kosten niet drukken in vergelijking met een fysiek product lijkt me).

In dit geval lijkt het me juist wel: meer verkopen == meer winst

[Reactie gewijzigd door DiaZ_1986 op 22 juli 2024 17:53]

Maar dit mogen ze toch niet verbieden?
Europe's highest court ruled on Tuesday that the trading of "used" software licenses is legal and that the author of such software cannot oppose any resale.
https://www.computerworld...legal----even-online.html
Resale van gebruikte software licensies mogen ze niet verbieden, maar dat doen ze hier niet. Ze stoppen met de initiële verkoop van dit soort licenties in Europa. Ik vermoed zodat ze zo geen 'last' hebben van deze wetgeving. Anti-consument gericht gedrag vertoont Nintendo hier, dat wel.

Nintendo beloopt in de e-shop trouwens ook de rand van wat wettelijk mag, want daar word je gedwongen af te zien van 14-dagen bedenk tijd van je digitale aankoop.

[Reactie gewijzigd door laminaatplaat op 22 juli 2024 17:53]

https://www.acm.nl/nl/bedenktijd

Bedenktijd bij online afspelen (streamen) en downloaden
Verkoopt u via internet digitale inhoud? En kunnen consumenten die digitale inhoud online afspelen (streamen) of downloaden? Volg dan bij elke verkoop de stappen hieronder.

Vóór de koop: vertel de consument dat hij de koop niet meer ongedaan kan maken zodra hij is begonnen met afspelen of downloaden. Vraag hem hiermee in te stemmen.
Na de koop: stuur de consument een bevestiging van de koop. Bevestig daarin ook zijn instemming uit stap 1. De consument moet deze bevestiging kunnen opslaan. Dit kan bijvoorbeeld met een e-mail.
Laat de consument pas beginnen met afspelen of downloaden na stap 1 en 2. Zorg dat hij hiervoor bewust iets moet doen. Bijvoorbeeld klikken op een knop met opschrift ‘Start afspelen’.
De consument heeft dan geen bedenktijd. Maar slaat u stap 1 of stap 2 over? Of komt stap 1 of stap 2 pas nadat de consument begint met afspelen of downloaden? Dan heeft hij wél bedenktijd. Hij kan de koop dus toch ongedaan maken. Ook als hij de digitale inhoud al heeft afgespeeld of gedownload. Hij hoeft dan niet te betalen.


Nintendo loopt hier niet op de rand van wat wettelijk mag; dit is volkomen legaal dus.
maw, de koper moet er echt zeker van zijn dat hij/zij wilt overgaan tot aankoop.
Je wordt niet gedwongen, want het staat gewoon in de verkoopsvoorwaarden, die je zelf accepteert bij aankoop in de eShop. Dat niemand dat ding leest, is het niet het probleem van Nintendo, maar van de mensen zelf.
Ik keur de methode overigens niet goed hoor. Het is gewoon misbruik maken van het feit, dat Nintendo maar al te goed weet, dat die dingen nooit gelezen worden.

[Reactie gewijzigd door Zeror op 22 juli 2024 17:53]

Voorwaarden die boven de wet gaan zijn toch niet rechtsgeldig in de EU?
Het is nog steeds volgens de wet als je als koper afziet van je 14 dagen bedenktijd.
EPIC en Steam hebben dit bv ook.

https://www.thuiswinkel.o...deringen-herroepingsrecht
Uitsluiting herroepingsrecht digitale inhoud
Voor digitale inhoud die niet op een materiële drager (zoals een dvd, cd of cd-rom) is geleverd - hiermee worden vooral bedoeld app’s, muziekstream en diverse downloads - geldt een bedenktijd van 14 kalenderdagen, tenzij het product of de dienst al binnen de bedenktijd geleverd wordt. Het herroepingsrecht is uitgezonderd voor zover de consument verklaard heeft om akkoord te gaan met levering van de digitale inhoud tijdens de bedenktermijn.

Let op! Deze verklaring én de verklaring dat de consument afstand doet van zijn recht op ontbinding moet in de bevestiging van de overeenkomst worden opgenomen.
Volgens mij staat hier toch echt wat anders. Er staat dat je een bedenktijd hebt van 14 dagen, maar dat het product dat ook pas na 14 dagen geleverd gaat worden. Als je het product echter eerder wil, dan gaat die 14 dagen niet op. Ik wil altijd mijn spullen meteen hebben als ik iets digitaal koop. Dat is zo'n beetje het idee van digitaal kopen. Ik bedenk me nu dat ik een nieuw spel wil, ga naar de Game Store van mijn XBox, koop het en download het om te spelen als het klaar is. Alleen pre-orders duren bij mij altijd een tijd voor ik ze kan spelen. (en ja ik pre-order wel eens).

Lijkt me trouwens ook heel logisch. Anders koop ik bijvoorbeeld een film, kijk hem en "bedenk" me vervolgens.

@Marc_us Batjes suggereert dat je een keuze hebt (of kan hebben) in een eShop. Die heb je echter niet, omdat noch jij noch de eShop 14 dagen wil wachten. Jij wil dat niet, want jij wil aan de gang ermee en de eShop wil niet een systeem, waarin hij de producten 14 dagen moet vasthouden voordat hij ze naar je stuurt.

[Reactie gewijzigd door feuniks op 22 juli 2024 17:53]

Dat is volgens mij exact wat "batjes" probeert te zeggen, dus ik snap niet goed waarom je zegt "volgens mij staat hier toch echt wat anders".
Stel, je preorder een game.. Dan heb je 14 dagen bedenk tijd.
Als de game binnen 14 dagen uitkomt, dan geld natuurlijk tot uitgifte datum..

Koop jij 6 maanden van te voren een pre-order... Dan heb je gewoon 14 dagen de tijd om de game ongedaan te maken.

Nu heb ik bij MS vorig jaar een game gekocht dat niet bevalde.. Na contact opgenomen te hebben met MS.. Kon ik wel de game terug geven. MS heeft toen ook de betaling ongedaan gemaakt en de game uit mijn LIB gehaald.. Het kan dus wel dat leverings voorwaarden positief afwijken van de wet :) ...

Nu mag altijd positief afgeweken worden van de wet.. Laat dat wel voorop staan. Maar er mag niet nadelig afgeweken worden van de wet.
Hoezo doet Steam dit ook?

Op Steam kun je zolang je maximaal 2uur gespeeld hebt binnen 14 dagen gewoon refunden?

https://store.steampowered.com/steam_refunds/

[Reactie gewijzigd door !mark op 22 juli 2024 17:53]

Dat klopt, maar dat doen ze vanuit hun eigen verkoopvoorwaarden. Van de wettelijke bedenktermijn doe je afstand bij aankoop.
Het staat er bij Nintendo vrij duidelijk bij dat je dit doet, want je moet er een los vinkje voor aankruisen. Dus wat dat betreft doen ze het nog vrij redelijk.

Je kan echter geen gebruik maken van de e-shop als je niet akkoord gaat met de verkoopsvoorwaarden en in die zin zie ik het als een vorm van dwang. Dit consumenten recht (14 dagen bedenktijd) is namelijk wel van toepassing op digitale producten. Echter heeft de wetgever ook de mogelijkheid gecreëerd om af te zien van dit recht. Binnen het eco-systeem van Nintendo heeft Nintendo een duidelijke machtspositie ten opzichte van de consument. Daarom noem ik het dwang. Ik begrijp wel dat sommige dat anders zien of noemen.
Ik snap dat Nintendo hiermee wil voorkomen dat mensen de game binnen een week uitspelen en dan refunden.

Zou alleen zelf wensen dat er ipv 14 dagen bedenktijd gekozen werd voor bijv. bij minder dan 90 minuten speeltijd mag de koop binnen 14 dagen ongedaan gemaakt worden.

Dat geeft de consument de ruimte om te testen of de game voor hem of haar interessant is, en Nintendo heeft dan geen last van mensen die 'gratis' hun games spelen.
Dat werkt natuurlijk niet. Wat je dan doet is gewoon gratis demo's uitgeven voor elke game. Je kan een film ook niet 20 minuten 'proefkijken' en dan beslissen of je deze wilt aankopen. Of een gratis Netflix-abonnement met gratis opties van 20 minuten kijken van elke serie/film.

Zoals "batjes" hierboven goed aangeeft: die 14 dagen bedenktermijn geldt niet op het moment dat de digitale dienst direct geleverd wordt, dus er gaat helemaal niets in strijd met de wet en de koper wordt nergens toe gedwongen.
Waarom werkt dat niet? Dat is toch precies wat Steam doet?
Tuurlijk werkt dat wel. De steam policy werkt al jaren zo, zeker voor games, perfect. Een klant moet immers onderzoeken of een spel klopt met zijn verwachtingen maar ook of zijn pc de game kan draaien (uiteraard bij consoles iets minder relevant, maar ook daar kan een game slecht lopen). Maar het recht om iets te onderzoeken of het speelbaar is vind ik hier wel worden ingeperkt. Een youtube gameplay video zegt ook niet alles. In de kern is alles wel gewoon legaal, dat wel. Of het wenselijk is voor de consument is een tweede. Ook fysieke games werken niet met het herroepingsrecht wanneer de seal is verbroken. Hierdoor ben je voor digitale content altijd zeer beperkt om dit te onderzoeken.
En hoe wil je onderzoeken of het goed op je systeem werkt? Want die systeem eisen geven 0 duidelijkheid. En ook Youtube Benchmark filmpjes geven weinig duidelijkheid.

Dus is installeren de enige optie om te kijken of het voldoet aan je verwachting.

Tenzij ze alle games gaan uitrusten met losse game benchmarks.

[Reactie gewijzigd door loki504 op 22 juli 2024 17:53]

Wettelijke verplicht is het inderdaad niet door een wettelijke uitzondering, maar een bedrijf kan er wel voor kiezen meer service te leveren dan het wettelijke minimum.

Waarom zou dat niet kunnen werken, Steam kiest er bijvoorbeeld zelf voor om refunds te accepteren zolang de game niet langer dan 2uur gespeeld is en minder dan 14 dagen geleden is aangekocht. En dat werkt in de praktijk al jaren prima :)

Sterker nog, ik heb daardoor juist games gekocht die ik anders mogelijk niet had gekocht met de gedachte dat als het me niet zou bevallen ik hem gewoon kan refunden. Het aantal van die games die ik daadwerkelijk heb gerefund is daarentegen minimaal, dus het levert ze (in ieder geval vanuit mij) nog meer omzet op ook door deze aanvullende kopersbescherming :P
Je wordt wel gedwongen want je kan er niet voor kiezen die voorwaarden niet te accepteren.

Lijkt me in ieder geval niet in de geest van de wet en kan me voorstellen dat een rechter hier vraagtekens bij zal zetten als er een zaak wordt aangespannen.
Door de voorwaarden niet te accepteren kun je het spel niet spelen, dat is heel wat anders als "gedwongen worden".
Niet accepteren is niet kopen. Dus die keuze heb je wel. ;)
Met een fysieke aankoop hoef ik ook geen voorwaarden te accepteren ( anders dan betalen) en kan ik altijd doorverkopen of op tijd retourneren.
Ik wil op digitale aankopen tenminste dezelfde rechten als op fysieke.
Ik wil op digitale aankopen tenminste dezelfde rechten als op fysieke.
En kunnen ruilen!
Als je verplicht bent van die te accepteren bij de verkoop dan lijkt "gedwongen" mij wel een correcte woordkeuze?

Los daarvan, als verkoopsvoorwaarden onwettige zaken bevatten dan vervallen deze gewoon en ben je er als consument niet aan gebonden. Geen idee of dit hier geldt, want ik ben er niet vertrouwd genoeg mee.

[Reactie gewijzigd door mdgf op 22 juli 2024 17:53]

maar als het de enige manier is om spellen te verkrijgen voor je game console die je hebt gekocht, ja dan kun je dus niet anders...

dat is wel krom
zijn er geen fysieke games voor de switch dan?
ik ging er eigenlijk vanuit dat alle spellen in zo'n switch doosje bij de gamewinkel een download code had.
Je kunt de verkoopvoorwaarden niet accepteren zonder dit recht op te geven? Dan word je toch gedwongen?
Ubisoft doet dit ook heb ik gemerkt. Anno 1800 gekocht, maar zodra je het wil downloaden moet je eerst accepteren dat je afziet van een terugbetaling aan te vragen.
En dat is precies zoals de wet het beschrijft (zie bijvoorbeeld de reactie van @batjes). Wil je de bedenktijd? Prima, maar dan kun je het product pas downloaden na afloop van die bedenktijd. Wil je het product nu direct, dan moet je afzien van de bedenktijd.
Anti-consument is Nintendo sowieso niet vreemd. En dat zeg ik als iemand die toch wel honderden uren op de Switch heeft gespeeld, terwijl ik die nog niet eens zo lang heb. Zo zou ik toch wensen dat homebrew wat makkelijker zou zijn, of in ieder geval dat ik VLC en een web browser had. Ik snap met homebrew dat Nintendo bang is voor piraterij, maar ietwat openheid was wel mooi geweest.
Inderdaad op de rand. Maar wordt wereldwijd aangepakt. Recent nog bij Sony. nieuws: Sony krijgt boete van 3,5 miljoen Australische dollars vanwege geld-t...
Volgens de ACCC is dat tegen de Australische wet. "Consumentenrechten verlopen niet nadat producten zijn gedownload of na 14 dagen, of na een andere arbitraire datum die een gamewinkel of ontwikkelaar noemen", zegt ACCC-voorzitter Rod Sims in een verklaring.
Voor een defecte game geen geld teruggeven is echt iets heel anders dan de consument bedenktijd geven. Wat Nintendo doet is precies zoals de wet het voorschrijft. Wil je de bedenktijd? Prima, maar dan kun je het product pas downloaden na afloop van die bedenktijd. Wil je het product nu direct, dan moet je afzien van de bedenktijd.
Het gaat ook om de quote. Die zegt iets over het recht, namelijk dat die niet verlopen na een aantal dagen. Of het gaat om een defecte game of een game diet bevalt maakt dan toch niet uit. De wet schrijft voor dat je bekendtijd hebt.

Niet voor niets doen Steam, Epic en Apple niet moeilijk over refunds die al zijn gedownload. Mits niet te lang gebruikt.

[Reactie gewijzigd door Ronwiel op 22 juli 2024 17:53]

Maar die quote heeft niets te maken met waar het hier over gaat. De manier waarop de Nintendo store werkt is perfect in overeenkomst met hoe de wet de consumentenrechten voor dit soort verkoop op afstand regelt.
Nintendo loopt niet op de rand hier, zoals je claimt. en voor zover ik weet, doet Sony hetzelfde. zodra je bent begonnen met de download, kun je geen refund meer vragen (tenzij het product niet werkt).
Deze situatie is niet waar dat artikel op slaat. Leverancier, zegt tegen verkopers, dit krijg je niet meer geleverd en mag je niet meer verkopen. Dit heeft niets met 'used' software licenses te maken.
Deze uitspraak is niet geheel relevant ook voor games. Daar zit ook een audio/visuele component in.

Even verder zoeken, bv de duitse consumentenbond heeft geprobeerd dit ook voor games te laten gelden. Is niet gelukt.
Inderdaad. Het Europese Hof van Justitie heeft in december bepaald dat op digitale kopieën van werken die onder de InfoSoc Directive vallen het uitputtingsbeginsel niet van toepassing is en dus de doorverkoop ervan niet mogelijk is.
kan niet zeggen er rouwig om te zijn. als ik in een stenen winkel sta en kan kiezen tussen de game op cartridge of als downloadcode neem ik wel de cartridge. zeker games als zelda verkoop je als je er klaar mee bent weer door voor 40 euro. als je hem digitaal wil halen doe je dat wel direct op de store
Ik denk dat Nintendo zich stilaan wel opmaakt (net zoals Sony en Microsoft) om die stenen winkels en fysieke games achter zich te laten. Neem aan dat deze meeste (groot)ouders inmiddels toch ook wel weten dat het ook allemaal online te krijgen is.

Zou graag een keer cijfers zien van de verhouding fysiek tegen online verkoop.
Dat zou ik persoonlijk in ieder geval bijzonder jammer vinden. Je gaat wel erg snel door je opslagruimte heen als je alleen maar doanlowds doet en games in de store zijn vaak een heel stuk duurder da wat je fysiek kunt krijgen. Maar, en dat weegt voor mij het zwaarst: Als Nintendo besluit dat ze er mee nokken, heb je niets meer. Geen games die je over vijftien, twintig jaar nog eens uit de kast kunt halen ofzo, gewoon niets meer. Het zou niet bepaald voor het eerst zijn dat Nintendo de stekker uit een van z'n online platforms trekt en gamers met aankopen op dat platform in de kou laat staan. Dat is voor mij de reden dat ik zoveel mogelijk voor de Switch gewoon fysiek koop. Als ze daarmee zouden stoppen, dan zou ik dat in ieder geval eeuwig zonde vinden.
Anoniem: 599181 @Smuey1 juli 2020 10:26
Wanneer isxde laatste keer dat je nog eens een game voor op pc gekocht hebt in een winkel, ce en speciale versies niet meegerekend.

Ik heb geen flauw idee wanneer ik dat het laatste gedaan heb.

Maar handhelds en console is het wel een ander verhaal natuurlijk.
StarCraft 2: Legacy of the Void. Verder speel ik nauwlijks op PC, eigenlijk. Zo nu en dan een digitale versie van een bordspel, maar om te gamen heb ik eigenlijk consoles staan, voornamelijk omdat ik geen zin meer had om ieder jaar een smak geld aan nieuwe hardware uit te 'moeten' geven om een beetje bij te kunnen blijven. Dus nogmaals, ja, ik zou het zeker erg jammer vinden.
Over die opslagruimte: dat valt best mee. Ik heb er sinds het begin een 200GB sd kaartje inzitten en al mijn spellen digitaal gekocht (Zit nu rond de 45), en nog geen problemen gehad met ruimtetekort.

Wat je zegt over de stekker eruit trekken, dat is zeker waar. Ik verwacht echter over 20 jaar dat m'n Switch al overleden is en ik het op een PC kan emuleren (Helaas is de hardware minder robuust dan vroeger). Anders zal er te zijner tijd ook wel een manier zijn om buiten de E-shop om aan spellen te komen
Die 20 jaar mag je gerust inkorten. Kijk maar naar de Wii U. Daar kun je niks meer downloaden..Die is nog geen 20 jaar oud.
Het is alleen vervelend dat de switch standaard met 32GB aan vrije ruimte komt.

Ik snap dat Nintendo wil dat je alles digitaal koopt, en persoonlijk vind ik dat ook best. Maar niet als mijn 400 euro console maar 32GB geheugen heeft die volgens mij niet eens zo heel bijzonder is. Je kan dit wel uitbreiden, maar dat kost je dan weer aanzienlijk meer. dan ben je al snel 420 a 450 euro kwijt voor je switch + SD kaartje die niet tergend langzaam is.

Daarom heb ik bij de switch gekozen om alleen cartridges te kopen.
360 euro ben je ongeveer kwijt. Niet overdrijven ;)
Niet volgens tweakers :)

Nintendo Switch + SD Kaartje

Daarnaast is de switch momenteel bijna niet te verkrijgen via een webshop en is deze nu alleen 2e hands te verkrijgen. Afhankelijk waar je woont kan dit 360 euro zijn als totaal plaatje, maar dit kan ook veel hoger zijn. Met name als je de switch zelf op moet halen bij de verkoper, dan komen de brandstof kosten er ook bij wat je kan rekenen bij de totale kosten van je switch, Idem met verzend kosten als dit een optie is. Ik ging er ook van uit dat mensen wel een beetje extra storage willen hebben en niet gaan voor een 32/64gb SD kaartje en direct voor 128GB of hoger gaan als ze primair digitale aankopen gaan doen.

Dat Jij het voor 360 euro kan kopen wil niet zeggen dat iedereen die mogelijkheid heeft, en o die mogeijkheid blijft :) Maar 2e hands gaan ze indd nog voor 330 tot 380 euro. Maar dit zijn ver van de meeste.
Ik zit op pepper.com en sinds kort zijn ze weer redelijk op voorraad (niet optimaal). 329 euro normale prijs bij bol.com 8 dagen geleden. Wel natuurlijk snel erbij zijn. 32 euro voor 256gb sd kaart. Sorry maar je kijkt niet goed. Alleen bij Tweakers kijken is niet voldoende natuurlijk. Vergeet niet dat de voorraad problemen tijdelijk is. Geduld is een schone zaak. 256gb sd kaart.

https://www.amazon.nl/dp/..._r_cp_apa_i_HQF.Eb53Z29Z1

Edit:

Ook 8 dagen geleden. Wel blijkbaar oude versie maar beter dan de idioten die 400 euro vragen.

https://nl.pepper.com/aan...blauw-2019-upgrade-150919

Edit 2:

https://nl.pepper.com/aan...console-2019-grijs-151039

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 22 juli 2024 17:53]

Ah ja, Amazon Frankrijk.

Dan moet je wel de website van Amazon.fr kunnen navigeren om daar uit te komen. Veel mensen kunnen dat niet. Daarnaast bekijk ik dit puur vanuit een consumenten oogpunt. Niet van de gemiddelde tweaker. Het feit blijft dat de meeste gebruikers naar Bol.com, Coolblue en Mediamarkt gaan waar je de switch niet voor die prijzen kan krijgen. Uiteraard ben ik met je eens dat wanneer je op pepper kijk je enorm goede deals kan vinden op zowel de switch en een SD kaartje. Maar in dit geval had ik het niet over mij zelf specifiek. Ik heb al een switch, hoef er niet nog een.

Dus nogmaals, Ik ben het met je eens, maar de gemiddelde consument gaat het niet bestellen op een franse amazon. En wanneer ik kijk naar wat een product kost kijk ik dus alleen naar de meest voorkomende webshops waar men wat koopt gezien dat een realistischer beeld geeft wat een apparaat omstreeks nederland zou kunnen kosten. dus veel verder dan een stukje duitsland en belgie zal het niet gaan.
Nogmaals dit is een tijdelijke situatie. En zelfs met de voorraad problemen worden ze nog verkocht voor 329 bij bekende Nederlandse webshops. Enige wat je nodig hebt is geduld.

Beetje onderzoek doen als koper heeft niets te maken met een tweaker zijn. Dus dat punt snap ik niet. Geloof er zitten niet alleen tweakers op bijvoorbeeld pepper.com. Snap ook wel dat niet iedereen er gebruik van maakt.

"Ik snap dat Nintendo wil dat je alles digitaal koopt, en persoonlijk vind ik dat ook best. Maar niet als mijn 400 euro console maar 32GB geheugen heeft die volgens mij niet eens zo heel bijzonder is. Je kan dit wel uitbreiden, maar dat kost je dan weer aanzienlijk meer. dan ben je al snel 420 a 450 euro kwijt voor je switch + SD kaartje die niet tergend langzaam is."

Even terugkomen op je eerste reactie. Daar reageerde eigenlijk op. Je praat hier in het algemeen over een aanschaf van een switch. Nogmaals als je een switch en sd kaart(256gb) koopt ben je ongeveer 360 euro kwijt. Hoe jij aan een bedrag komt tussen de 420 a 450 is mij een raadsel. Het kan natuurlijk zijn dat jij het bij de release hebt gekocht en was jij persoonlijk duurder uit.

[Reactie gewijzigd door MissMe NL op 22 juli 2024 17:53]

Maar als Nintendo stopt met fysieke games verkopen én de digitale verkoop wordt beperkt tot alleen de eigen shop krijgen we een erg vervelende monopolie positie voor Nintendo lijkt me. En dat is al een bedrijf dat er dol op is om zijn games tot in de eeuwigheid voor hoge bedragen aan te bieden.
Maar als Nintendo stopt met fysieke games verkopen én de digitale verkoop wordt beperkt tot alleen de eigen shop krijgen we een erg vervelende monopolie positie voor Nintendo lijkt me. En dat is al een bedrijf dat er dol op is om zijn games tot in de eeuwigheid voor hoge bedragen aan te bieden.
Als Nintendo hun console een volledige closed market maken, dan zullen veel gamers die nu met de toegenomen third-party support naar Nintendo getrokken zijn wss weer direct richting Sony afvloeien. Dus daar zou ik me nou niet direct druk over gaan maken.
Tenzij ik de zelfde mogelijkheden krijg op digitale producten als op de fysieke, koop ik het niet. Ik wil tenminste een refund policy bij tegenvallende kwaliteit en/of misleidende reclame. Daarnaast zou ik de first sale doctrine (recht van doorverkoop) ook doorgevoerd zien voor digitale content.
Same here, twee kids met een switch
Niet van plan om elke game 2x aan te schaffen.

Elke keer gedoe met savegames omdat de één op de ander zijn acccount aan het spelen zou zijn.


* FreshMaker is te oud voor dat gedoe ;)
Same here, twee kids met een switch
Niet van plan om elke game 2x aan te schaffen.

Elke keer gedoe met savegames omdat de één op de ander zijn acccount aan het spelen zou zijn.


* FreshMaker is te oud voor dat gedoe ;)
Wanneer beiden altijd online zijn, is trouwens mogelijk om de primaire switch om te draaien. Op die manier kun je elkaar spellen spelen, zonder dat je op elkaar account hoeft te zitten
Zijn natuurlijk steeds meer systemen zonder fysieke media. Dit holt wel degelijk de verkoop in fysieke winkels uit.
Ik ben het helemaal met je eens dat fyiek een meerwaarde heeft boven digitaal, maar het is wel vervelend dat je de optie ontnomen wordt. Stel dat je nou een bepaalde game graag wilt spelen die niet fysiek op voorraad is, dan heb je zelf de keuze om hem bij de winkel alsnog digitaal te kopen. De winkel heeft er iets aan en jij kunt alsnog lekker gamen. Die eShop tegoed kaarten zijn ook heel lang moeilijk leverbaar geweest bij veel winkels, wat op dat moment dus ook geen alternatief kan bieden.
Het zou voor veel gamers fijn zijn als die meerwaarde zich eens zou laten afspiegelen in de verkoopprijs. Als ik moet kiezen tussen een fysieke en een download-versie, waarvan de download minstens even duur is (en vaak zelfs duurder...) dan de fysieke versie... Dan is de keuze snel gemaakt natuurlijk.

Je kunt mij echt niet wijsmaken dat het opzetten van een distributienetwerk, drukken van verpakkingsmateriaal, maken van de cartridges, aanhouden van voorraden etc allemaal net zo veel kost als het opzetten en onderhouden van een paar servers.
Als winkels het goedkoper aanbieden, zie ik niet waarom het weg zou moeten, vanuit de consument gezien.
Maar zelfs als je een cartridge koopt ben je er niet. Want je hebt ook nog de DLC, die toch best wel substantiële onderdelen toevoegen aan het spel, zoals Master mode, Trials of the Sword. Die kan je dus alleen digitaal aanschaffen en zijn daarna aan je account gelinked. Er is geen manier om die tweedehands mee te verkopen anders dan je account zelf te "verkopen" en over te zetten op een andere switch.

Sterker nog. Als je meerdere switches hebt dan kan je de DLC maar op 1 van die switches afspelen. De cartridge kan je makkelijk wisselen. Maar om de DLC te wisselen moet je je account overdragen van de ene switch op de andere.

Het is dat Nintendo goede exclusives maakt zoals Zelda, anders had ik hun platform al lang links laten liggen:
- De prijs die je voor hun consoles betaalt t.o.v. een PS of Xbox
- De blijvend hoge prijzen van games voor zowel digitaal of fysiek.
- Slechte afhandeling van de Joycon drift problemen.
- Dat je savegames alleen veilig kan stellen met een cloud abonnement (en daar dan ook gelijk in gelocked bent).
- Onhandig DRM waar je tegenaan loopt met meerdere consoles.
"Het bedrijf geeft geen specifieke reden voor dat besluit."
Simpel, ze willen gewoon niet dat er gestunt wordt met de prijzen.
Dat denk ik ook, Nintendo prijzen blijven altijd heel lang hoog (zowel fysiek als digitaal).

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 22 juli 2024 17:53]

Ja gek eigenlijk, zonder enige reden ook. Ik vind het maar een eng bedrijf worden, ook al een bericht dat het Joycon probleem niet word toegegeven.

[Reactie gewijzigd door jellybrah op 22 juli 2024 17:53]

Ze vinden dat het product zoveel waard is en zijn waarde verliest als de prijs omlaag gaat. Dus houden ze de prijs op het normale punt.
Ik denk dat CDPR hun witcher games ook nog steeds wel 40 euro waard vind. Geen enkele reden om de prijs kunstmatig hoog te houden.
Nou ja wel een reden want dat levert meer op, niet dat ik er achter sta, maar laten we niet doen of er geen winnaars zijn bij een hoge prijs want die zijn er wel ;)
Dat is maar de vraag. Beter 3x 25 euro verdienen, dan 1x 60 volgens mij. Zou best kunnen dat door de lagere prijs veel meer mensen tot kopen overgaan. Ik heb iig een aantal games op wishlist staan die ik echt pas koop tot de prijs daalt.

[Reactie gewijzigd door Sjekster op 22 juli 2024 17:53]

Ik denk dat het feit dat Nintendo exclusief games voor haar eigen platforms uitbrengt een mogelijke reden is die dit kan verklaren. Dat in combinatie met de nadruk die, in tegenstelling tot veel andere games, niet op graphics, maar op de 'ervaring' van het spelen ligt.
Nouja de consument is de verliezer in dit verhaal. Het "ervaren" van games geldt uiteraard voor alle games, ook geen reden om de prijs hoog te houden.
Geen idee waarom dat een reden tot verbod op verkoop van de download codes zou zijn.
De exclusiviteit blijft, de spelervaring blijf, nadruk ligt nog steeds niet op graphics en het is nog steeds van Nintendo zelf.

De enigste reden die ik zie is het kunstmatig hoog houden van de prijzen. Op deze manier kan niemand onder je prijs van digitale aankopen door.

Ik zelf koop zoveel mogelijk fysieke games op consoles. Dan heb je toch iets minder last van de tentakels van Sony/MS/Nintendo.
Sorry voor de verwarring! Ik zat slechts te speculeren over de mogelijke waarde-houdende aspecten van de spellen zelf, niet over de digitale ten opzichte van de fysieke versies
Had het Joy-Con probleem even gemist. Voor wie het zich afvraagt, hier meer info: https://tweakers.net/nieu...oysticks-op-joy-cons.html
Dan ook even vermelden dat gisteren een topman van Nintendo zijn excuses heeft aangeboden. En dat er een garantieregeling is. Laat, maar toch.
To be honest, de games zijn wel echt leuk en zeker de 60 euro waard. Ze brengen ook niet ieder jaar een nieuwe super mario bro's game uit. (Mainline entry) Andere bedrijven zoals Ubisoft verlagen de prijzen van oude games, zodat ook deze nog gekocht worden.
In een presentatie aan aandeelhouders heeft Nintendo ook aangegeven dat de verkopen van first-party games erg sterk zijn, ook na launch. Nintendo voelt dus niet de plicht om prijzen te verlagen omdat deze games nog steeds goed worden verkocht.
Nintendo heeft hiermee een unieke positie in tegenstelling tot EA, Ubisoft en andere uitgevers waarvan hun games relatief snel de sale in gaan. Zo heb ik één maand na launch, Death Stranding voor €45,- gekocht terwijl bij launch dit spel €60 euro kost.
Nintendo heeft hiermee een unieke positie in tegenstelling tot EA, Ubisoft en andere uitgevers waarvan hun games relatief snel de sale in gaan.
Nintendo heeft de unieke positie games te maken die niet na een paar maanden of jaar al "obsolete" zijn door opvolgers of andere 13-in-een-dozijn games. EA, Ubsisoft e.d. kunnen dat ook gewoon prima, overigens. Ze kiezen ervoor om aan de lopende band veilige games uit te brengen.

EA, Ubisoft en andere uitgevers bepalen overigens gewoon zelf voor hoeveel hun games verkocht worden. Als je gewoon zelf een no-sale policy houdt zullen ze niet voor veel minder verkocht worden.

[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 17:53]

Nee, maar als ik 3 jaar na release de games nog steeds voor 60 euro zie liggen (of 2e hands voor 50..), dan baal ik soms toch wel een beetje..,
Ik weet niet hoe het werkt met het uitgeven van die codes aan winkeliers, maar zolang Nintendo gewoon hun vraagprijs krijgt moeten winkels toch zelf weten wat ze doen, zou ik zeggen? :?
Dit is natuurlijk een slechte zaak. Ik ben blij dat ik bijna alle games gewoon fysiek koop.
Laatst had ik een leuke, ik koop MotoGP20, fysiek. Ik open het doosje en daar zat alleen een download code in. Verder niks. Nu zijn er dus heel veel doosjes voor niks gemaakt, vind dat wel zonde..
Tja, ik vind ze dan weer alleen maar in de weg staan. Alleen games die "speciaal" zijn in mijn ogen koop ik de steelbook editie van o.i.d.. Zelfs die games liggen in de weg. Gaat een beetje twee kanten op dit verhaal.
Het helpt niet als de games in de online shop even duur of duurder zijn dan wat je voor een fysieke kopie in de winkel betaalt. Daarnaast waren de online games bij andere verkopers niet spectaculair goedkoper, eerder 10€ minder ofzo.

Hoe duurder de games hoe minder impulsief ik ze aankoop. Ze zullen dus zelf met straffe promoties moeten komen...
Het helpt niet als de games in de online shop even duur of duurder zijn dan wat je voor een fysieke kopie in de winkel betaalt.

Je zou verwachten dat online games veel goedkoper (kunnen) zijn dan fysieke kopieen. Maar daar zitten wat filosofieen achter. Als ze online altijd goedkoper zijn, hoeft niemand meer naar de winkel. Maar die winkels zijn juist weer hard nodig om de concoles/devices te verkopen.
er moet snel EU wetgeving komen die het toestaat voor consumenten om dit soort codes gewoon weer te kunnen doorverkopen! het slaat helemaal nergens op dat je een fysieke game wel mag/kan doorverkopen maar een gedownloade game niet!
Gelukkig kan je wel buiten Europa kopen, aangezien de Switch regiovrij is.

https://steemit.com/gamin...s-of-your-nintendo-switch
Probleem is helaas dat je een account er naast moet hebben. Als je multiplayer games gaat spelen moet je opnieuw Nintendo Online kopen voor je nieuwe regio, en je vrienden opnieuw toevoegen aan je tweede account.
Als het goed is, zou je ook je eigen account kunnen gebruiken, land veranderen, en dan weer terugswitchen.
****
heb je daar meer info over. ik had het eerder ook gelezen maar las toen ook dat de spellen die je al van EU store had gekocht verwijderd worden, klopt dat?Lees minder
-
Ik doe dit inmiddels al een jaar of 3 en nog nooit problemen mee gehad. Zou ik ook raar vinden om eerlijk te zijn.

Het enige wat je hoeft te doen is met jouw eigen account inloggen op nintendo.nl en daar bij profiel je land instellingen veranderen naar Zuid-Afrika.

De eShop op je Switch zal je vervolgens vragen om opnieuw in te loggen met je wachtwoord. Daarna word je netjes omgeleid naar de Zuid-Afrikaanse eShop.
Die manier via de Nintendo website wist ik niet. Alleen dat je dat via je de settings in de Switch kon doen. En dat werkte juist niet bij mij. Dus had ik maar een US account aangemaakt. Ik bedoel Ni No Kuni voor $20 in de aanbieding ipv €40 in de aanbieding dan weet ik het wel :P

En nu ik er over na denk, je EU account kan wel de game spelen die je in de US hebt gedownload. Als je die primary hebt op je console. Dus dan zal NSO ook wel werken met je EU account?
Dat durf ik niet te zeggen, ik koop alleen fysiek. Je zou anders een vraag moeten stellen op budgetgaming bij het Nintendo Switch topic.
Nintendo verkoopt downloadcodes natuurlijk liever gewoon via de eigen shop op de Switch zelf.
Meer winst..
Tegenwoordig doen de makers wel een fysiek doosje verkopen, maar stoppen ze de download code in de doos zelf.. 8)7

https://www.bol.com/nl/p/...ownload/9200000130867221/
Dat is niets nieuws. Jaren geleden kocht ik Warhammer 40.000: Space Marine in de winkel. Doosje, boekje, mooi bedrukte schijfjes, helemaal compleet. Alleen, op beide(!) schijfjes stond een installatiebestand voor Steam (dat al meerdere versies achter liep) en op de achterkant van het boekje stond een code voor Steam. Waarom zou je dan zoveel moeite steken in de productie van al dat verpakkingsmateriaal?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.