D-Link stopt met ifttt-ondersteuning voor oudere mydlink-apparaten

D-Link heeft aangekondigd dat op 1 december de ondersteuning van ifttt voor zijn mydlink Home-apparaten stopt. Vanaf dat moment werken ifttt-applets die gebruikers hebben ingesteld voor die apparaten niet meer.

Het stoppen met de ondersteuning geldt voor bepaalde slimme stopcontacten, een bewegingssensor, een vochtsensor, een alarm en beveiligingscamera's van D-Link. Een reden voor het stoppen met ifttt voor mydlink geeft D-Link niet bij de mededeling op zijn site.

De fabrikant benadrukt dat de mydlink Home-apparaten wel te bedienen blijven met de mydlink Home-app, maar dat ifttt-applets na 30 november afgesloten en verwijderd worden. Mydlink is het smarthomeplatform van D-Link, dat wordt bestuurd via de mydlink Home-app. Met de dienst If This, Then That kunnen gebruikers bepaalde acties tussen webdiensten en apparaten automatiseren.

D-Link-apparaten waar ifttt-ondersteuning 1 december van stopt
D-Link Smart Plug
• DSP-W110
• DSP-W115
• DSP-W215 A1/B1
D-Link Motion Sensor
• DCH-S150
D-Link Siren
• DCH-S220
D-Link Connected Home Camera
• DCS-935L
• DCS-935LH
• DCS-5010L
• DCS-5025L
• DCS-8200LH
D-Link Water Sensor
• DCH-S160

D-Link mydlink Home Wi-Fi Motion Sensor

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

15-05-2020 • 13:47

93

Submitter: TheVivaldi

Reacties (93)

93
93
59
10
1
26
Wijzig sortering
Ah, geven ze dan ook refunds aan alle klanten die hun producten hebben gekocht vanwege de IFTTT-ondersteuning? :)
Ik heb enkele dagen geleden een mededeling gelezen van een fabrikant (HiHome) van slimme stopcontacten dat ze ook stoppen met IFTTT ondersteuning. Dat komt omdat Tuya, een grote OEM speler voor smarthome fabrikanten, dat zo beslist heeft. Blijkbaar zou het IFTTT platform nu hoge financiële bijdragen eisen van fabrikanten om hun platform te mogen gebruiken in hun product.

bron: http://electronics-be-nl....ome-smart/#comment-810534

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 23 juli 2024 11:21]

Waarom zouden ze?
Omdat je functionaliteit wegneemt van een product waar je actief mee hebt gepromoot?
Bedankt dat je inhoudelijk reageert i.p.v. te downmodden. De reden dat ik het vraag is waarom zou de producent rekening moeten houden bij de afweging van de koper nadat hij het al gekocht heeft?
Alleen coulance zou een reden kunnen zijn.

Als de geruchten kloppen dat IFTTT fors meer geld vraagt voor API calls dan voorheen dan is het een logische stap van D-Link. Of zou je willen dat ze infra op moeten tuigen om deze kosten naar de eindgebruiker door te belasten?
Wut? Waar haal je het vandaan? Als een fabrikant actief promoot met een bepaalde werking van een product, dan dient het product deze functionaliteit te houden of de klant moet zijn geld terugkrijgen.

Dat zou leuk zijn zeg, zegt jouw garage morgen tegen jou: De grondstoffen voor onderdelen zijn zo duur geworden dat we deze niet meer leveren. Daarom kan je auto niet meer rijden. Maar de kachel en lampen werken nog wel hoor.

Het is me een doorn in het oog dat veel fabrikanten van (vooral) domotica veranderingen blijven doorvoeren in hun producten. Vaak worden nieuwe functies toegevoegd, dat is natuurlijk prima, maar soms worden ook functies verwijderd en dat kan gewoon niet. Als het voor D-Link niet meer interessant is om een dienst aan te bieden, dan hadden ze dat moeten bedenken voordat ze 'm uberhaupt aanboden en klanten om die reden hun apparaten gingen kopen. (Ik heb zelf nu problemen met m'n Nest thermostaat, die werkt niet meer samen met Domticz omdat Nest de inlogmethode heeft veranderd. Hoogst irritant.)

Wat fabrikanten zich niet realiseren is, dat domotica nog veel betrouwbaarder moet zijn dan normale electronica. Dat je laptop het even niet doet (omdat bijvoorbeeld een feature upgrade van Windows een paar uur duurt) accepteren veel mensen nog wel, maar dat je het licht in je huis niet meer aan kan doen is onacceptabel. Fabrikanten met dit soort fratsen ondermijnen de acceptatie van domotica.

Heb je net met veel moeite je partner/kinderen/huisgenoten zover dat ze de domotica gaan gebruiken, gaat er weer iets kapot/offline/etc. Sta jij meteen in de stress omdat het halve huis niet werkt en de huisgenoten gaan gewoon weer de oude manier gebruiken. Kun je weer helemaal overnieuw beginnen met de acceptatie.
Ik stoor mij hoofdzakelijk aan het ontbreken van een eenvoudige REST api bij dergelijke apparaten. Die dingen hebben al WiFi en dus een IP, waarom kan ik niet gewoon POST http://stopcontact:8080/state {"power":"on"} doen :| dan hoeven fabrikanten niet steeds apps bij te werken (en kan die taak worden overgenomen door mensen die wel verstand hebben van user interface design) en kunnen dat soort zaken gewoon middels open source en zonder tijdrovende en gammele reverse-engineering aan elkaar geknoopt worden. Zo veel beter. Maar helaas..

[Reactie gewijzigd door MartijnGP op 23 juli 2024 11:21]

Dat komt doordat het verdienmodel vaak op de dienst in het geheel zit en niet de hardware.
Door api's dan aan te bieden wordt door een groep mensen alleen nog maar hardware verkocht en niet de dienst gebruikt waardoor het verliesgevend zou zijn.

Vaak zie je ook dat de wat duurdere dat dan wel voor elkaar hebben. Of je moet veel geluk hebben in je Chinees webshop catalogus
Tja sorry, maar juist het voorbeeld dat je aanhaalt komt voor bij oudere auto's.
E10 benzine werken oude autos niet goed op, voorbeeld is dus niet echt goed te noemen

[Reactie gewijzigd door Zapato op 23 juli 2024 11:21]

Wat fabrikanten zich niet realiseren is, dat domotica nog veel betrouwbaarder moet zijn dan normale electronica. Dat je laptop het even niet doet (omdat bijvoorbeeld een feature upgrade van Windows een paar uur duurt) accepteren veel mensen nog wel, maar dat je het licht in je huis niet meer aan kan doen is onacceptabel. Fabrikanten met dit soort fratsen ondermijnen de acceptatie van domotica.
Nee dit is niet een fout van de fabrikant. Dit is een fout van de consument, die zich afhankelijk laat zijn van een leverancier/product. In een goed ontwerp van je domotica zorg je ervoor dat je niet afhankelijk wordt van de techniek, maar dat je altijd een goede fallback hebt. Het licht in mijn huis kan ik op drie manieren bedienen, via Home Assistant, via de native Ikea App en mocht onverhoopt het netwerk platliggen dan op de klassieke manier.

De leverancier heeft geen plicht tot een goed werkende domotica oplossing in je huis. Of je moet een service contract hebben afgesloten met de leverancier, dan heb je recht van spreken.
Ik zeg ook niet dat de leverancier die plicht heeft.

Maar ze willen mij (en anderen) wel graag apparaten verkopen. Dus fabrikanten hebben een groot belang bij algemene acceptatie van domotica. Daar hebben ze zelf invloed op, namelijk door hun producten zo goed mogelijk te ontwerpen, deze goed te laten samenwerken met andere producten en services en door ze betrouwbaar te maken.

Natuurlijk heb ik fallbackmogelijkheden. Maar die wil je niet hoeven gebruiken. Het is f*cking irritant als je de wc binnenloopt en het licht niet automatisch aan gaat. Dan moet je nodig en zit je eerst met je telefoon te kloten om het licht aan te krijgen. Dat hoeft bij mij maar 2x te gebeuren en zo'n apparaat gaat er weer uit. En aan huisgenoten hoef je zoiets al helemaal niet uit te leggen. Fallbackmogelijkheden zijn met name bedoeld voor als je aan het experimenteren bent en er even iets offline is. Dan is het fijn als je toch het licht kunt aandoen. In een normale situatie moet het gewoon _altijd_ werken.
Nou, dat geldt dan ook voor fabrikanten onderling: als IFTTT fors meer geld vraagt aan fabrikanten, dan kunnen die dat zeker ook weigeren, net als jij je abbonnement op mag zeggen als je provider de kosten verhoogd. Ik heb altijd aangenomen, zonder me erin te verdiepen, dat IFTTT open source software was, kennelijk niet dus. Daar zit het echte probleem: alle proprietary software is voor Smart homes een probleem, omdat op enig moment een component onbruikbaar kan worden, en daarmee je investering. Niet kopen lijkt voorlopig de enige oplossing. Ik heb voor een fortuin aan Philips Hue spullen omdat ik erop reken (hoop) dat Zelfs als Philips er de stekker uit trekt of zaken af gaat sluiten, ik als gesloten huissysteem door kan gaan, eventueel zonder internet mogelijkheden.
De reden dat ik het vraag is waarom zou de producent rekening moeten houden bij de afweging van de koper nadat hij het al gekocht heeft? Alleen coulance zou een reden kunnen zijn.
Het gaat om conformiteit Dat is wettelijk vastgelegd in de wet op de consumentenkoop. Komt erop neer dat een product moet doen wat je er redelijkerwijs van kan verwachten. Een telefoon moet kunnen bellen en een lamp moet licht geven. Zo niet, dan is het apparaat non-conform en moet de leverancier het repareren/vervangen/koopovereenkomst ontbinden. Daarnaast geldt ook nog dat het moet voldoen aan wat in reclameuitingen, op de verpakking en door verkopers in de winkel wordt gecommuniceerd.
Je koopt een smart sensor, daar voldoet het nog steeds aan. Zie ook mijn opmerking hieronder.

Het enige wat straks niet meer kan is direct je sensor gebruiken in een IFTTT regel.

Ik zeg nergens dat het netjes en chique is wat D Link doet. Ik ageer tegen het geluid dat ze juridisch goed aangepakt kunnen worden.

Zie ook de heisa rondom smart TV apps. nieuws: 'Fabrikanten moeten compensatie bieden voor verdwenen apps smart-tv's...
Er waren volgens mij zelfs plannen om een wet te maken om dit te kunnen verplichten.
Je koopt een smart sensor, daar voldoet het nog steeds aan. Zie ook mijn opmerking hieronder.
Het enige wat straks niet meer kan is direct je sensor gebruiken in een IFTTT regel.
.

Op haar eigen website heeft D-link een logootje staan: "works with IFTTT"

Op de homepage staat: "you can now pair D-link Smart Plugs and more with IFTTT enabled products and apps" en "IFTTT connects your D-link Smart Home devices to 500 online services" en "Pair your D-link Smart Home devices with IFTTT to create amazing automations around your home".

Als je dat leest als consument mag je dan "redelijkerwijs verwachten" dat het werkt met IFTTT?
Zeker, er staat overigens ook dat het product niet meer verkocht wordt. Hoe lang dat al geldt geen idee.
waarom zou de producent rekening moeten houden bij de afweging van de koper nadat hij het al gekocht heeft?
Omdat de producent een product met een bepaalde functionaliteit heeft verkocht. De producent heeft dus een verwachting gewekt, en is een verplichting aangegaan.
Hij heeft geen dienst met een beperkte duur, of een abonnement, aangeboden. Had er op de doos gestaan "stopt met werken na 01-012-2020" dan zou het in ok zijn.
Als de geruchten kloppen dat IFTTT fors meer geld vraagt voor API calls dan voorheen dan is het een logische stap van D-Link.
Nee, dat is het niet. Het is logisch dat D-Link dat liever niet wil betalen. Maar ze hebben hun klanten de functionaliteit belooft voor een eenmalige prijs, zonder voorbehoud, en zonder zeker te stellen dat hun inkoopkosten van die functionaliteit niet teveel gaan stijgen.
Dat is prima, maar dat ontslaat ze niet van hun verplichtingen. Dat is ondernemersrisico.
Je koopt een product wat afhankelijk is van een service. Ik denk dat juist is wat Travelan zegt, dit kan prima met voorwaarden vastgelegd zijn... D-Link heeft tenslotte geen controle over IFTTT
Toon maar wat jurisprudentie als je zo zeker bent van je zaak. Dit is al vaker voorgekomen, zie ook smart tv's en het uitblijven van updates waardoor Netflix e.d. niet meer werkt.
Nou ik vind in de meeste gevallen dat als je een 'service' afneemt, dat betekent dat dat ook elk moment kan stoppen. Maar in dit geval koop je een device met een groot IFTTT logo op de doos. Dan vind ik het niet redelijk dat dat device na enige tijd niet meer werkt met IFTTT. Ik ben geen jurist, maar ik denk dat de regelgeving in NL of EU het daarmee eens is.
Ik vermoed dat ze de voorwaarden van een product dat leunt op diensten van derden juist op dit vlak dicht getimmerd hebben.
In bovenstaande producten is de ondersteuning van IFTTT ook niet het primaire doel van het apparaat, dus op die grond krijg je de voorwaarden ook niet om ver. Als naast IFTTT ook nog vergelijkbare functionaliteiten beschikbaar zijn met het product dan heb je helemaal geen poot meer om op te staan.
In bovenstaande producten is de ondersteuning van IFTTT ook niet het primaire doel van het apparaat
Dat zou hetzelfde zijn dat als ik een TV koop en dat ik ineens de afstandsbediening niet meer kan gebruiken en ze zeggen, dat dit niet het primaire doel van het apparaat is. Dat is toch van de zotte?

Als ik een apparaat koop waar duidelijk IFTTT op staat, dan verwacht ik het ook te kunnen gebruiken, ook na langere tijd.
Je moet dit eerder vergelijken met een TV waarvan na enkele jaren de Skype of bijvoorbeeld de Netflix app verdwijnt, iets dat niet prettig is, maar juridisch gezien wel gewoon mag.
Is dat ooit juridisch getoetst dan? Volgens mij niet.
Of er inmiddels ergens iemand naar de rechter gestapt is durf ik niet te zeggen, echter diverse juristen / advocaten, o.a. Arnoud Engelfriet, hebben aangegeven op diverse sites, ook hier op Tweakers is dat langsgekomen, dat juridisch gezien dienst verlening simpelweg gezien mag stoppen. Met daarbij bijvoorbeeld een vergelijking dat de hardware (in dit geval de TV) juridisch gezien slechts een "toegangsbewijs" is en zo'n app niets meer is dan een toegangspoortje naar de achterliggende dienst, en die dienst mag gewoon de ondersteuning staken op bepaalde apparaten.
Groot verschil is uiteraard wel of de aanbieder van de app de dienstverlening staakt of de maker van de TV.

In dit geval is het dus de maker van de apparatuur.

Niet helemaal vergelijkbaar.
Dat is natuurlijk de vraag, dat zou in dit geval het geval kunnen zijn (in het geval dat D-link de overeenkomt met ifttt heeft beëindigd). Kloppen echter de geruchten dat iftt bestaande overeenkomsten niet wil verlengen maar (grote) prijsverhogingen wil doorvoeren kan dat weer anders liggen. Het kan ook zijn dat D-link de support moet staken omdat ifttt niet tegen redelijke voorwaarden een nieuwe overeenkomt aan wil gaan.

Zo heeft bijvoorbeeld Denon op mijn receiver Spotify verwijderd, de achterliggende aanleiding was echter dat spotify de support had gestaakt, had spotify dat echter niet zeer netjes zelf naar mij gecommuniceerd dan had ik ook maar zo kunnen denken dat het een keuze van Denon zou zijn geweest,.
Is dat van invloed op mijn overeenkomst met de verkoper dan? Als de fabrikant van mijn TV failliet is dan zal de verkoper nog steeds een passende oplossing moeten regelen.
Laat dat nu net hetgeen zijn waarvan de juristen zeggen dat het gewoon mag, een TV die netflix support verliest is volgens de juristen niet ineens non-conform. In diezelfde lijn is een D-link device dat ifttt support verliest ook niet ineens non-conform en zou de verkoper dus ook geen oplossing hoeven te regelen. Ik verwacht simpelweg dat onder onze huidige wetgeving het wegvallen van deze support er niet voor zorgt dat het product non-conform wordt, als ik de zienswijze van de "geleerden" op dit vlak moet gelozen.

Het zou eigenlijk best interessant zijn wanneer hier eens een proces over gevoerd zou worden. Dat dit echter nog nooit gedaan is, ondanks dat dit veel voorkomend is, geeft mijn inziens wel aan dat de consumenten op dit vlak er ook geen sterke zaak in zien.

Er gaat trouwens vanuit o.a. de consumentenbond wel een roep om een wettelijke termijn van, even snel uit mijn hoofd, 5 jaar in te voeren voor bijvoorbeeld App support. Ook dat sterkt mijn vermoeden dat dit momenteel niet ten gunste van de consument is geregeld in de wet, anders zou die roep immers niet nodig zijn.

Zou echter het product door deze handeling wel juridisch gezien non-conform worden dan moet je uiteraard binnen onze wetgeving bij de verkoper zijn. Al verwacht ik dat je in dat geval ook geen makkelijke procedure te gemoed gaat, helaas is de gemiddelde Nederlandse verkoper niet zo goed in het correct nakomen van het consumenten recht.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juli 2024 11:21]

Nee het zou hetzelfde zijn als jij een tv koopt en je afstandsbediening zou een functie hebben waar een derde dienstverlener voor nodig is en die functie zou niet meer werken na een tijd.

Hoe zou je tegen dit vraagstuk aan kijken als IFTTT er mee gestopt zou zijn?
En daarom koop ik alleen domotica die (offline) met Hubitat werkt...
Want dit is niet de eerste keer dat een fabrikant functionaliteit verwijderd of helemaal stopt met product ondersteuning. :O
Ik ook. Triest maar dat is wel de realiteit ja.
Omdat als een product defect gaat hier garantie op geldt, en er in dit geval dus bewust door de fabrikant een soort van defect wordt geintroduceerd.

Als jij een telefoon koopt met een camera er op, ga jer er toch ook vanuit dat je die camera mag gebruiken, en wil jij toch ook je geld terug als de fabrikant plots beslist dat ze die camera via een software update maar gaan uitschakelen?

[Reactie gewijzigd door RobinJ1995 op 23 juli 2024 11:21]

Dat is het primaire gebruiksdoel en zoals al schreef kan je daar wel een zaak mee maken.
Camera op een telefoon is een primair gebruiksdoel? Ik gebruik hem 2 keer per jaar, omdat het kan...

Maar voor een "smart" plug, motion sensor en waterdetectie, toch wel vrij basic zaken in een "smart home", die een mooi IFTTT logo op de doos hebben, is communicatie met andere "smart" toestellen geen primair gebruiksdoel?

Een telefoon zonder werkende camera kan nog altijd zijn werk doen: bellen, en bij uitbreiding berichten sturen. Ik hoop dat dlink ook lampen maakt, anders is een bewegingssensor 90% van zijn functie kwijt als je enkel binnen de dlink app kan werken (enkel not trigger voor camera opnames). Lijkt mij toch duidelijk wat belangrijker en primair is...
Ik heb het idee dat jij en andere denken dat het apparaat niet meer werkt zonder IFTTT. Dat doet het wel, zowel met de D Link software als via een andere controller. Je kan zelfs via home assistant alsnog IFTTT gebruiken.
Ik gebruik zelf home assistant, en heb geen dlink hardware. Maar het idee is dat al die IFTTT smart dingen makkelijk samen werken.

Beeld je in, je hebt een leuke tuya lamp en dlink motion sensor. 3 klikken in IFTTT om de lamp aan te doen bij beweging, tot vorige maand.

Leg mij uit hoe dat vandaag werkt? Zonder extra kosten en werk. Want smart home zou een groeiende markt moeten zijn. Elke maand nieuwe hardware moeten kopen omdat de fabrikant functies (Selling Points!) sloopt helpt echt niet...

Dus nee, mijn lamp en motion sensor "werken niet meer"... Zelfs een raspberry pi met home assistant is, ongeacht het werk, onderhoud, extra verbruik, ... al duurder dan een nieuwe lamp en motion sensor van Ikea.
Dat kan al in de D Link suite. Alleen zijn daar de mogelijkheden beperkter, je kan dan bijv. niet zelf geofencing realiseren.
Je kan in de EU uiteraard proberen om met goede argumenten compensatie te krijgen als je verkoper je dit product heeft verkocht en een van de functies waarom het is gekocht het niet meer doet. Het lijkt niet redelijk dat een verkoper wel de voordelen zou hebben van de verkoop maar dat je als koper te kort kan gebruik maken van wat is gekocht. Ik zie er producten tussen staan die nog geen 3 jaar op de markt zijn. Kopen van apparaat met een technologie om meerdere (bij elkaar prijzige) apparaten samen te laten werken om er vervolgens maar een kleine tijd van te kunnen profiteren lijkt me geen redelijke handel.
Langzaam maar zeker stopt al dat "Smart" home en IoT gedoe. Gelukkig hobby/beun ik veel zelf in elkaar en hoef ik niet afhankelijk te zijn van die 3e partijen.
Hier alles z-wave of espHome met Home Assistant. Alles behalve google assistant werkt zonder externe afhankelijkheden.
Hier Z-Wave, Zigbee en MQTT (via WiFi) met Home Assistant.
Werkt als een tierelier. Van alles wat. :)
Zwave ben ik ooit mee begonnen, maar daar heb ik al lang niets meer van aangeschaft.

Zigbee is goedkoop en Zwave is duur.
Een Zwave deursensor ben je al snel 25 euro kwijt (Neo Coolcam), terwijl een zigbee versie minder dan 10 euro kost (Xiaomi Aqara).
Een Zwave controller kost al snel 60 euro (AEONLABS) en een Zigbee versie (CC2531) maar een paar euro.

De WiFi devices zijn TP-Link (wallplug), Shelly inbouwschakelaars en NodeMCU's (ESP8266).

Van alles door elkaar, maar Home Assistant vindt het allemaal best.

[Reactie gewijzigd door BushWhacker op 23 juli 2024 11:21]

Dat komt omdat er aan Z-Wave hogere licentiekosten verbonden zijn en er ook maar één bedrijf de radio chips maakt. Dat gaat wel allemaal veranderen binnenkort een hopelijk kan de prijs dan wat omlaag.
Je zal maar je hele huis voorzien hebben van D-Link huisautomatisering en aansturen dmv IFTTT. Buiten jou invloedsfeer wordt je huis weer 'dom' gemaakt.
Wellicht maar eens kijken naar een aantal open(source) standaarden om om dit soort taferelen te voorkomen.

één van de redenen waarom ik zelf nog niet begonnen ben met huisautomatisering. Om goede integratie te kunnen garanderen, zijn producten van één productlijn of merk aan te raden. Gevolg daarvan is echter wel dat je zeer afhankelijk bent van dat merk...

[Reactie gewijzigd door barrybaksteen op 23 juli 2024 11:21]

Ik zou zeggen, kijk eens naar Home Assistant. Deze heeft een behoorlijk brede ondersteuning voor integratie van apparaten, maar ook directe ondersteuning (mits hardware aanwezig als een cc2531 voor bijvoorbeeld zigbee) voor verschillende protocollen.

Voordeel is dat je juist niet afhankelijk bent van die eene productlijn of dat eene merk.
Het jammere van Home Assistant is vooral dat het absoluut niet gebruikersvriendelijk is om in te richten. Daardoor haakt een hele grote groep mensen af.
Precies dat, zelfde met Domoticz. Leuk voor de knutselaar, maar voor doorsnee consument niet geschikt.
En dan is Domoticz ten opzichte van Home Assistant nog een schoolvoorbeeld van gebruikersvriendelijkheid door de aanwezigheid van een redelijke UI voor de inrichting. Maar inderdaad, je moet weten waar je mee bezig bent, want anders loopt het allemaal in de soep. En niets zo irritant als dat de verlichting het niet doet als je na een lange dag thuis komt en je moet gaan troubleshooten waarom dat zo is. Daar knap je snel op af en je partner nog sneller.

Zo ben ik ook compleet afgehaakt op Home Assistant, terwijl het me wel eenvoudig lukt om Tasmota firmware op Tuya devices te flashen. En alle "handleidingen" lijken wel gemaakt te zijn door diehard techneuten en we weten allemaal dat techneuten niet het beste zijn in documenteren. (en dat zegt een techneut zelf)

[Reactie gewijzigd door Metalfreak op 23 juli 2024 11:21]

Hoe herkenbaar. Weekend bezig geweest met verlichting configureren voor home assistant als leek. Vriendin boos omdat het niet werkt met de app terwijl ik zei dat het wle zou werken :+
Dan zou je het nu nog een keer moeten proberen; steeds meer is plug and play geworden! Homeassistant installeren, schakelaar omhalen en gaan!
Met xiaomi yeelight?
Yep! Yeelights worden automatisch gedetecteerd. Je moet dan wel even in de Yeelight app local LAN control aanzetten.
Gebruik bij mij thuis Domoticz, maar hoe vaak mijn z-wave netwerk (alle spullen van aotec) na een boot van mijn raspberry pi niet meer op kwam en devices half in /half uit het netwerk hingen, is niet meer na te tellen.

Nu met de laatste update van openzwave heb ik eindelijk een enigszins werkbare oplossing gevonden en dat is:
- antenne na boot nog een keer eruit en er weer in;
- in Domoticz/hardware de controller zonder poortwijziging een keer updaten, of nog een keer als de gekleurde led niet laat zien dat er communicatie plats vindt;
- nu zijn de devices en groupings weer terug, alleen zonder custom naam van de devices.
Had ik ook regelmatig.
Wat er dan gebeurde is dat Domotics de zwcfg_0xFFFFFFFFFF.xml had stukgemaakt. (0xFFFFFFF is een voorbeeld; volgens mij is het het id van je netwerk).

Ik maakte altijd een backup van die file voordat ik ging rebooten.
Als Domotics hem stuk hag gemaakt, stop ik Domotics, zetten de file terug en weer starten. Dan deed hij het weer.

Met Home Assistant heb ik dat probleem nooit gehad.
Klopt! Id's van sommige nodes en hun type gaan dan op 0.
Toevallig lukte het me van de week voor de eerste keer om de configuratie eens te downloaden; handig om te hebben.
Ik heb ook een cron script dat dagelijks de hele sd-kaart backupt naar m'n nas zodat ik altijd wel een werkende kopie heb nog.
Zit er sterk over te denken om eens goed te gaan kijken naar hassio, maar dan raak ik historie kwijt en lijkt het erop dat ik m'n pi-hole ook niet kan combineren?
Ik gebruik zelf Home Assistant Core.
Dus Debian (NUC/PC) of Raspbian (Raspberry) installeren en Home Assistant installeren.
Pi.Hole kun je er gewoon bij op zetten.

Pi.Hole gebruikt poort 80/tcp, 443/tcp, 53/udp en 53/tcp.
Home Assistant volgens mij 8123 ofzoiets, maar kun je in de configuration.yaml aanpassen.

Hass.io is natuurlijk handiger als je er nog nooit wat mee gedaan hebt. Image downloaden en via dd op je sdcard zetten en klaar.
In Hass.io kun je addon's installeren, maar pi.hole is daar vervangen door AdGuard, wat ongeveer hetzelfde doet.
De laatste releases zijn echt al grote stappen ondernomen om het gebruiksvriendelijker te maken. Heel veel integraties zijn al eenvoudig in te stellen via de GUI, basic automations en scripts kunnen ook al even in de GUI aangemaakt worden.

Natuurlijk zal zoiets nooit even simpel worden als een wizard volgen in de app van een fabrikant, dus als je je niet afhankelijk wil maken van die fabrikant zal je altijd wel wat moeite moeten doen.
Hoe lang geleden heb je voor het laatst naar home assistant gekeken? Er is echt veel automatisch of via de gui te configureren. Ik ben er rond de kerst voor het eerst mee begonnen en was juist verbaasd hoe makkelijk het is om je basic functionality aan de praat te krijgen.
Half jaartje geleden denk ik. Ik kreeg niets aan de gang, dus ben ik maar veder gegaan met Domoticz waarin ik nu al behoorlijk wat gekoppeld heb.
Hier hetzelde. Ik blijf voorlopig ook bij Domoticz.
Heb nu Domoticz en Home Assistant naast elkaar draaien. Domoticz kan ik mee lezen en schrijven. Met HA krijg ik een simpele flow nog wel in elkaar geflanst. Maar het ontbreekt aan ondersteuning voor: Visonic alarmsysteem, lastige configs voor RFXCOM, en geeft gedoe met Zware.
Ik voel de potentie van HA maar het ontbreekt aan eenvoud samen met doeltreffendheid. Leuk voor geeks.
Ik blijf voorlopig bij Domoticz en rommel nog wat aan met HA.
Kijk eens naar Mozilla WebThings.
en via homeassistant heb je direct weer IFTTT ondersteuning :)
Je zal maar je hele huis aansturen via de cloud door derde partijen. Je huis aansturen zou altijd lokaal moeten gebeuren naar mijn mening. Externe toegang is optioneel.

Ik denk dat je niet genoeg hebt verdiept in domotica. Home Assistant is mijn optiek een goede en slimme keuze. Zoek je iets makkelijker en sneller is op te zetten, dan kun je Homey proberen.
Of via een makkelijk zelf op te zetten server/applicatie met prettige documentatie zodat jan met de pet dit ook kan uitvoeren?
ITTT was net lokaal, maar als de fabrikant het er uit sloopt ten voordele van zijn eigen cloud-service (die binnenkort dan ook wel weer zal stoppen of betalend worden bvb), dan ben je er vet mee.
Om goede integratie te kunnen garanderen, zijn producten van één productlijn of merk aan te raden.
Juist jezelf afhankelijk laten zijn van één merk (vaak met een eigen implementatie) is vragen om problemen.

Het enige dat telt is alles wat volledig selfhosted is. Met andere woorden: alles wat is op te zetten en blijft werken zonder internetverbinding.
Om goede integratie te kunnen garanderen, zijn producten van één productlijn of merk aan te raden.
Dit is niet helemaal waar. Je kan met bijvoorbeeld Home Assistant apparaten van verschillende merken met elkaar koppellen. Automatisering kan ook via Home Assistant. Met de toevoeging van Node-Red kan je behoorlijk geavanceerde automatiseringen maken. Kijk maar eens op de site https://www.home-assistant.io/integrations/ voor alle beschikbare integraties. Het enige is dat het een stuk complexer is dan een dienst als bijvoorbeeld IFTT.

En alles kan je lokaal draaien.

[Reactie gewijzigd door Vhough op 23 juli 2024 11:21]

één van de redenen waarom ik zelf nog niet begonnen ben met huisautomatisering.
Misschien een beetje offtopic, het is een geheel andere prijsklasse, maar daarom heb ik voor een KNX systeem gekozen.

Er is ook een draadloze oplossing, maar heb bij de verbouwing direct alles bedraad gemaakt, via een TP EIB bus. Ben niet meer afhankelijk van een merk.
Thuis is direct KNX gestuurd alle verlichting, diverse stopcontacten, screens, luxaflex, verwarming, koeling, ventilatie, weer station, slimme meter uitlezen. En indirect Audio en TV. En het mooie van KNX is, dat het geen centrale controller heeft, dat maakt het robuust en betrouwbaar.

Edit; En we hebben ook een koppeling met HomeKit, maar dat gebruiken we niet veel behalve Home / Woning App, maar zou Siri ook kunnen gebruiken. Maar dit alles was extra speeltje.

[Reactie gewijzigd door don spike op 23 juli 2024 11:21]

Niet heel vervelend te zijn, maar dit soort devices hebben sowieso maar een korte levens duur i.v.m. beveiliging.
Wat zou de reden hiervan zijn? Het is namelijk niet de enige fabrikant die hiermee stop. Ook Blitzwolf heeft dit onlangs aangekondigd.
Tuya hoort ook in het rijtje, valt me de laatste tijd ook op dat er veel afhakers zijn.
https://www.smarthomemaga...-ondersteuning-op-26-mei/

Zouden het de kosten zijn? Ik betwijfel het maar het zou kunnen natuurlijk, helaas maken de "plans" van IFTTT het mij zo niet helemaal duidelijk waar ik aan moet denken.
https://platform.ifttt.com/plans

[Reactie gewijzigd door Gohan040 op 23 juli 2024 11:21]

Ik vermoed dat daar inderdaad voor betaald moet worden, een dergelijke dienst kost immers server capaciteit, internetverkeer en natuurlijk development/support.

Wat ik echter vaak zie bij VS bedrijven is dat ze goedkoop beginnen en vervolgens echt de prijs verdubbelen of zelfs verviervoudigen zodra ze een stevige adoptie basis hebben. Voorbeelden hiervan uit het verleden zijn bv. Logmein en Egnyte...

[Reactie gewijzigd door Cergorach op 23 juli 2024 11:21]

Ja er moet zeker voor betaald worden, dat weet ik, ik ben alleen benieuwd wat de kosten werkelijk zijn.
Misschien dat iemand het hier weet? En zoals jij zegt of die ineens een stuk hoger zijn komen te liggen, het zou het 1 en ander iig wel verklaren.
Wellicht maken ze beiden gebruik van het Tuya platform? (Dat zijn nogal wat apparaten, in ieder geval..)
Denk dat IFTTT meer geld wil voor haar API-koppelingen als ik zie dat iedereen zo daarvan wegmigreert.
geld, ifttt heeft volgens mij de kosten voor fabrikanten verhoogd want ik heb al meer berichten gezien van partijen die ifttt ondersteuning staken, ik kan mij niet meer herinneren wie, maar ik heb er meer langs zien komen en ik gok dat er meer gaan zijn die de ondersteuning voor het einde van het jaar gaan staken.
Het zal wel met geld te maken hebben; als het onderhouden van de ondersteuning meer kost dan het de aandeelhouders oplevert dan gaat de stekker eruit.
Opzich logisch natuurlijk, er is geen droog brood te verdienen met die diensthardware zonder structurele gelden voor die dienst. Je ziet bijvoorbeeld al hoe Homey zich hiermee in bochten probeert te wringen. En mensen willen vaak ook niet betalen voor structurele dienstverlening. De marge op een stekker van een tientje is niet eindeloos.
Ja maar bied het dan niet aan of maak mensen van tevoren bewust van de kosten.

Of in dit geval. Geef mensen de optie om te kiezen om te betalen. Mensen hebben nu al dik geïnvesteerd in het systeem. Gaat om honderden tot duizenden euros. Een paar euro per jaar is dan jammer geld, maar is een ander verhaal dan dat het allemaal helemaal niet meer werkt. Ik betaal nu immers ook voor Homekit compatibiliteit en voor bijbehorende diensten van Apple voor bijvoorbeeld secure video. Dat zit bij de prijs van iCloud in en betekent nu bijvoorbeeld dat de prijzen of capaciteit niet veranderen, maar dat je extra features krijgt. IFTTT is in dat opzicht dan ook een dienst zonder model. Is gewoon lastig om dat vol te houden als fabrikanten de partijen zijn die er voor moeten betalen. Die kijken dan na verloop van tijd hoeveel het gebruikt wordt en als dat te weinig is dan knikkeren ze zo’n dienst er gewoon uit.
Het zal ook het aantal gebruikers zijn.
Nieuwe tech is altijd leuk en cool om even in de spotlights te staan, maar eenmaal geïntegreerd moet je het wel blijven ondersteunen. Als je dan ziet dat bijna geen kat het gebruikt dan zit je opgeschept met onderhoudskost die het eigenlijk niet meer waard is.

Het grootste nadeel van de agile development trends van tegenwoordig: fail fast learn faster.
Het zorgt uiteraard dat zo geen moeite blijft steken in dingen die geen value geven aan je klanten, maar aan de andere kant zorgt het voor frustratie bij gebruikers die het dan weer wel gebruiken en het slachtoffer zijn van datgene dat geschrapt wordt.
Elke keer als ik een poging doe om IFTTT aan de praat te krijgen dan merk ik dat ik te weinig kan met het platform. Vaak wil je meerdere condities ipv 1. Nu kan dat wel met externe api's, maar voor mij te veel poespas.
Ik heb dat IFTTT nooit goed begrepen, maar dat komt vooral omdat ik fel tegen cloud diensten of apparaten waar je afhankelijk van bent om het draaiend te houden. Dan krijg je dus dit, maar ook:

nieuws: Gmail-triggers op Ifttt werken niet meer na 31 maart door wijzigingen...

nieuws: Nest blijft bruikbaar met Ifttt als gebruikers accounts niet overzetten

Ik wou dat er meer fabrikanten zijn die niet meegaan met complete verhuizingen naar de cloud. De focus moet weer terug naar het lokaal blijven draaien waar dat kan. De keuze op een apparaat hangt bij mij sterk af van deze mogelijkheid. Is deze er niet, dan kijk ik of er lokale ondersteuning is door Home Assistant middels een (verborgen) API of andere werkwijze die het hele cloud-stuk weg kan laten. Voorbeeld van een IP camera, ondersteunt deze geen RSTP , dan zal ik deze nooit overwegen te kopen.
Dan kom je terecht bij spullen als ZWave en KIKU. Er zijn behoorlijk nette systemen mee te maken, maar voordat het helemaal lekker werkt, ben je wel een tijdje verder.
Het is ook gewoon programmeren wat je op een gegeven moment moet doen, ook al lijkt het soms op puzzelstukjes in elkaar schuiven.
Zijn hier nog alternatieven voor? Aangepaste firmware, of het afvangen van de communicatie met mydlink-server?
Als ik dit soort berichten zie ben ik blij dat ik apparaten heb die open-source software en firmware hebben. Mijn powerplugs draaien allemaal op Tasmota en via MQTT messages kan ik ze aansturen zoals ik wil zonder tusssenkomst van een cloud verbinding.

De enige partij die bij mij roet in het eten kan gooien is Homey, maar zelfs dat is op te lossen door over te stappen naar Home Assistant. Dat was in mijn ogen echter niet volwassen genoeg toen ik de Homey uiteindelijk gekocht heb.
Gister mijn TP-LINK AC2300 binnen gekregen.
Ik had deze uitgekozen mede door de IFTTT ondersteuning, en wat blijkt dat deze net als meerdere TP-LINK apparaten het niet ondersteund. Ondanks dat ze dit wel verkondigen. Op het forum diverse topic gelezen over mensen met de zelfde fout bij het aanmaken van een flow. En deze worden door de standaard klantenservice vragen te kakken gezet.
Die van mij gaat retour zodra ik een mooi alternatief heb gevonden.
Kies er dan ook eentje uit zonder IFTTT ondersteuning. Als ik het zo zie gaan meerdere partijen met IFTTT stoppen en ben je anders nergens zeker van.
Weer een entry voor dlink op de zwarte lijst. Waarom doen ze dit toch!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.