Remaster van Halo: Combat Evolved is beschikbaar voor pc

De remaster van Halo: Combat Evolved is uitgebracht voor de pc. Het gaat om een opgepoetste versie van de eerste game uit de Halo-serie, die 18 jaar geleden op de Xbox uitkwam. De remaster is onderdeel van de Master Chief-collectie.

Microsoft noemt de nieuwe versie Halo: Combat Evolved Anniversary. Het spel heeft grafische verbeteringen gekregen, waaronder ondersteuning voor 4k-schermen en ultrabreedbeeldmonitoren. Spelers kunnen wisselen tussen de klassieke grafische weergave en de verbeterde versie.

Ook zijn er praktische vernieuwingen toegevoegd zoals een chatfunctie en de mogelijkheid om de bediening naar wens aan te passen. De pc-port van de consoleklassieker is gemaakt in samenwerking met Saber Interactive.

De remaster van Halo: Combat Evolved is onderdeel van Halo: The Master Chief Collection. Die collectie omvat alle Halo-games tot en met het vierde deel. De games komen in chronologische volgorde uit. De collectie is te koop op Steam en in de Microsoft Store voor 40 euro. De remasters van de Halo-games maken ook als onderdeel van het Game Pass-abonnement voor pc uit.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

04-03-2020 • 09:51

52 Linkedin

Reacties (52)

52
51
28
6
1
21
Wijzig sortering
Ik heb direct een vergelijkingsvideo opgezocht, het ziet er daadwerkelijk vele malen beter uit! Het is niet een halfbakken remake, zo te zien. De beelden spreken voor zich:

https://www.youtube.com/watch?v=oimM8dRLoPM
Halo: Combat Evolved Anniversary edition is al in 2011 uitgekomen voor de Xbox 360 (en later voor de xbox One):
https://www.youtube.com/watch?v=NtC2wKC_wmI (video uit 2011)

Microsoft heeft aan deze PC versie bij de graphics settings een optie tot "enhanced graphics" toegevoegd. Ikzelf kan echter geen verschil zien tussen deze optie aan of uit.

Verder zal deze PC versie in een hogere resolutie geschaald kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door MishaT op 4 maart 2020 16:33]

Het ziet er inderdaad een stuk beter uit! Maar ik had toch wel graag wat dingetjes beter gezien. Eén daarvan is de schaduw van voertuigen. Die ontbreekt, als ik je filmpje zie, volledig.

Wel een stukje 'nostalgie'. Ik vond dit, qua verhaal en gameplay, toch wel de beste shooter die ik heb gespeeld op PC, zeker tot en met de eerste COD: Modern Warfare. Maar om er 40 euro voor te betalen. Mehh. Ik zoek de disk nog wel eens op. Kijken of dat nog werkt.... :)
Voor 40 euro krijg je de complete Master Chief Collection, dus de remasters van alle spellen uit de Halo franchise, die verspreid over 2020 uit moeten komen. Momenteel zijn de nieuwe versies van Halo: Reach en Halo:CE speelbaar. Als je alleen Halo:CE wilt kost deze je 10 euro.

Wat betreft "de beste shooter ... op pc .. qua verhaal en gameplay", het is zeker een van de betere, maar vlak de Half-life games ook niet uit.
Ik ben ze aan het spelen met een vriend van mij, aah de nostalgie het is geweldig. Vroeger helemaal grijs gespeeld.

Wel vind ik het jammer dat ze alles alleen een beetje oppoetsen met nieuwe textures en hogere resolutie.
Een paar boompjes hier en daar, wat bosjes en wat meer rondliggende "nutteloze'' objecten zouden de spellen gelijk een hoop meer immersiviteit geven. Het contrast is nu zo hoog, de hoge textures kloppen niet met de rest van het spel.

Edit: Ervaring is gebaseerd op Reach, die viel een beetje tegen. Maar lijkt erop dat ze dit wel op orde hebben in Halo 1 zo ver ik filmpjes zie.

[Reactie gewijzigd door Xm0ur3r op 4 maart 2020 12:33]

In de campaign kan je met TAB schakelen tussen oude & nieuwe stijl en rendering :)
Ik ben ze samen aan het spelen met een vriend van mij, aah de nostalgie het is geweldig. Vroeger helemaal grijs gespeeld.

Wel vind ik het jammer dat ze alles alleen een beetje oppoetsen met nieuwe textures en hogere resolutie.
Een paar boompjes hier en daar, wat bosjes en wat meer rondliggende "nutteloze'' objecten zouden de spellen gelijk een hoop meer immersiviteit geven. Het contrast is nu zo hoog, de hoge textures kloppen niet met de rest van het spel.
Maar hoe zou dat werken met instant wisselen tussen oude en nieuwe graphics, zoals dat nu kan (op de xbox tenminste). Er zou dan opeens een boom in de weg staan. Want het leuke was dat ik af en toe even snel keek hoe een scene er nou echt uitzag 18 jaar geleden, en dan lekker schrikken met hoe je kinderbrein daar toch iets veel mooiers van maakte :P
Oorspronkelijke pc-versie iig. De originele xbox versie was veel mooier. Bij de port heeft gearbox flinke fouten gemaakt waardoor sommige effecten en vooral bumpmaps niet goed werkten op de pc versie. Hierdoor lijkt alles plat, behalve als je met je zaklamp erop schijnt.

De remaster is gebaseerd op de pc port omdat multiplay daar wél goed op werkte.
Late Night Gaming heeft bijna alle punten ooit genoemd in een video.

https://youtu.be/M6nZPrMSu0w

Een paar punten hebben ze vgm wel gefixt in de MCC PC port. Watershaders bijvoorbeeld hebben ze gefixst en het water in Halo CE PC ziet er net zo "goed" uit als de classic Xbox Halo CE.

Ze hebben wel gezegd op Waypoint dat ze er aan gaan werken. Maar ik verwacht "true Halo CE" pas na de halo 5 port ofzo. Ze kunnen nu niet alles "zomaar" fixen omdat je rekenjng moet houden met de CE-A textures.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 4 maart 2020 12:04]

Kan haast niet wachten, hebben we eindelijk Halo: Reach, Halo: Combat Evolved Anniversary, Halo 2: Anniversary, Halo 3, Halo 3: ODST Campaign, en Halo 4 (2012) op de PC, en ultrawide support, werd een keer tijd, eigenlijk veel te laat maar goed, zo als ze wel is zeggen, beter laat dan nooit.

Nou nog:

2013 Halo: Spartan Assault
2015 Halo: Spartan Strike
2015 Halo 5: Guardians
2017 Halo Wars 2
2018 Halo: Fireteam Raven
2020 Halo Infinite

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 4 maart 2020 20:32]

Spartan Assault en Spartan Strike zijn reeds beschikbaar op PC in de Xbox App en zitten inbegrepen bij de Game Pass for PC
Ok bedankt, handig om te weten, nou nog de rest, vooral Halo 5: Guardians.
Fun fact: die feature was oorspronkelijk niet eens bedoeld voor de gamers. Dit was eigenlijk gemaakt om aan managers etc. te laten zien dat het op dezelfde engine draait.

Ik kan helaas zo even geen bron hiervoor vinden.
Goed punt, maar als ik mocht kiezen tussen die functie of meer immersiviteit dan zou ik voor het laatste gaan. Maar ook daar hadden ze vast iets op kunnen verzinnen.

Het is leuk dat je de oude stijl kan zien maar dat kun je ook googlen, of desnoods voeg je het als optie toe bij het starten van een missie.

Maar ik begrijp dat dat veel extra werk voor ze was geweest, voornamelijk retexturen is natuurlijk makkelijker.
>Een paar boompjes hier en daar, wat bosjes en wat meer rondliggende "nutteloze'' objecten

Schakel met TAB eens tussen "origineel" en "anniversary edition" view, je zal direct zien dat dit exact is wat ze gedaan hebben!
Verdorie je hebt gelijk, ik had screenshots gezien maar die waren blijkbaar alweer outdated. En verder waren mijn bevindingen gebaseerd op Reach. Die viel behoorlijk tegen. Maar nu ben ik wel hyped om deze snel te spelen.
Yeah, Reach was geen zo'n groot verschil.
Halo CE daarintegen, miljaarde ik was vergeten hoe slecht het origineel er uitzag op PC :D
Ja, was een slechte port destijds naar de PC.
Toch niet zo een nutteloze feature dus dat switchen.
Oh nee ik had een aantal vergelijkings filmpjes gekeken op Youtube :)
Maar het werkt blijkbaar prima samen, ze zijn er slim mee aan de gang gegaan.
40 euro, toch veel geld voor een remaster hoor. Dat vind ik overigens met alle remasters die ze uitbrengen tegenwoordig.

Edit, tweaker hier beneden heeft gelijk! Ik heb het niet goed gelezen! My bad.. 8)7

[Reactie gewijzigd door PaulNellen op 4 maart 2020 12:27]

Je betaalt dan wel 40 euro voor de complete collectie, dus: Halo Reach, Halo CE, Halo 2, Halo 3 en Halo 4 waarvan de eerste twee spellen dus direct speelbaar zijn (singleplayer en multiplayer) en de rest van de Halo serie op een later tijdstip dit jaar. Je kunt ook één van de Halo games los kopen voor 10 euro.

[Reactie gewijzigd door Neehoor op 4 maart 2020 12:30]

En Halo ODST, of hoe die ook heet.
Kan je hier verder op ingaan, want de spellen zijn los niet te koop, gezien ze uitgebracht zijn als DLC voor de bundel (op steam iig).
Er is ook geen mogelijkheid om de (lege?) 'base game' gratis te krijgen, waarna ik de spellen als DLC voor 10 euro pp kan toevoegen.

Vind het wel een verwarrende scheme zo :?
Ik moet zeggen dat het ook niet echt duidelijk is, blijkbaar wil 343 dat je toch echt de hele MCC bundel aanschaft. Ik heb Halo Reach gekocht voor 10 euro, hierbij zit dus eigenlijk de "base game" (ook bij alle andere Halo games) die gratis is. Het is dus niet meer dan een launcher.

Als je bijvoorbeeld alleen Halo CE wil kopen voor 10 euro (wat op Steam als DLC staat aangegeven) dan komt daar de launcher en dus de "base game" die noodzakelijk is om het spel te kunnen spelen gratis bij.
Bedankt voor de toelichting, had ik het idd verkeerd geïnterpreteerd. Zal vanavond even kijken wat steam zegt als ik CE in mijn mandje gooi.

Ik dacht serieus dat ik 39,99 moest neertellen voor de base game (whatever dat is) en dan nog 10 euro voor de spellen die ik eigenlijk wil hebben. :+

[Reactie gewijzigd door Nivve op 5 maart 2020 13:28]

Heb je het stuk wel gelezen.....vooral het laatste stuk???
Je krijgt namelijk 4 games voor dat geld en dat is dus 10 Euro per game.
10 Euro voor een game is toch niet teveel gevraagd vind ik.
Halo CE is 10 euro. De collectie is 40.
Gewoon een proefabo nemen op Gamepass Ultimate. De eerste maand betaal je 1 euro en je kunt deze remaster direct downloaden.
Jammer dat ze de classic mode gebaseerd hebben op de brakke pc port van CE.
http://i.imgur.com/cgkfJwV.jpg
Jah, laat dat maar aan Gearbox over om te verkloten.

Net als de Remaster van Homeworld 1.
Vond deze video wel interessant: https://youtu.be/M6nZPrMSu0w

Heb zelf nog een oude xbox liggen met Halo, wil ik de echte classic mode spelen kan ik die altijd aanslingeren. Heb de remaster ook en de remaster versie oogt prima imo. Wat alleen wel falend is, is dat ze van de CE pc port bepaalde kapotte graphics verkeerd hebben geïnterpreteerd. Zo was een kapotte energy shader vervangen door een rook effect in de remaster omdat ze ook niet wisten wat ze ervan moesten maken.
Dit is dezelfde remaster die al in 2011 naar de Xbox One kwam toch?
Correct, alleen dan voor de 360 ;)

Later in 2015 is als hij als onderdeel van de Master Chief Collection ook naar de Xbox One gebracht en nu dus ook naar de PC.
Ik goochel met jaartallen inderdaad (een Xbox One game in 2011 8)7). Maar dan is het me nu in ieder geval duidelijk dat het niet om een nieuwe remaster gaat :).
Ik hoop dat de port deze keer beter is dan de laatste die een redelijk grafischen gameplay slechtere versie tot gevolg had :

https://www.youtube.com/watch?v=M6nZPrMSu0w
Yess, "vrouwe, bel alle afspraken dit weekend maar af!" :P
18 jaar geleden uitgebracht. Wow! We worden oud :9. De remake ziet er inderdaad goed uit, het verschil is duidelijk te zien. Al moet ik zeggen dat ik ook wel gecharmeerd ben van de oude look-and-feel.
Ondersteunt deze versie Co-op splitscreen? (en de master Chief collection in zijn geheel?)
Want ik speel Halo enkel als ik weet dat ik het zo kan spelen. Alleen is maar alleen :-) Zoja wordt het een instabuy.
Ondersteunt deze versie Co-op splitscreen? (en de master Chief collection in zijn geheel?)
Nope. Kan in theorie nog komen, maar ik zou er niet vanuit gaan.

En inderdaad, een gemiste kans.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 4 maart 2020 11:12]

Dank voor je antwoord, dat is heel jammer gezien dàt Halo net zo leuk maakte voor mij :( Samen op een warthog, heerlijk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee