Thunderbolt 4 lijkt vrijwel identiek te zijn aan Thunderbolt 3

Het lijkt erop dat Intels Thunderbolt 4 nagenoeg identiek is aan Thunderbolt 3, maar simpelweg met een andere naam. In ieder geval wordt Thunderbolt 4 niet sneller dan de derde generatie van de technologie, zo blijkt uit informatie van Intel.

Intel maakte eerder deze week bekend dat de komende Tiger Lake-processors voor laptops een geïntegreerde Thunderbolt 4-controller krijgen. De enige specificatie over de nieuwe Thunderbolt-generatie die het bedrijf daarbij gaf, is dat de doorvoersnelheden 'vier keer zo hoog liggen als bij usb 3'. Om welke usb 3-variant het daarbij ging, meldde Intel niet. Tegenover Tom's Hardware meldt het bedrijf nu dat het om usb 3.1 gaat.

De doorvoersnelheden van de usb 3.1-specificatie, oftewel usb 3.2 gen 2, oftewel superspeed usb, bedraagt 10Gbit/s. De doorvoersnelheid van Thunderbolt 4 zou dan 40Gbit/s bedragen. Dat is ook de maximale doorvoersnelheid van Thunderbolt 3, dat Intel in 2015 aankondigde.

Een bron van Tom's Hardware claimt dat Thunderbolt 4 voornamelijk een rebrand is. In een reactie daarop liet Intel weten dat Thunderbolt 4 op open standaarden gebaseerd is en backward compatibel is met Thunderbolt 3. Op een later moment belooft Intel meer informatie over Thunderbolt 4 te delen. Het bedrijf heeft het wel over 'de laatste Thunderbolt-uitbreidingen' maar Tom's Hardware speculeert dat het hierbij ook om enkele nieuwe beheermogelijkheden kan gaan.

Mogelijk probeert Intel met de nieuwe naam Thunderbolt te onderscheiden van usb 4, dat gebaseerd is op Thunderbolt 3 en ook een dualchannel-capaciteit voor een totale doorvoersnelheid van 40Gbit/s biedt. De nieuwe naam kan dan duidelijk maken dat bijvoorbeeld usb-c-kabels door Intel gecertificeerd zijn voor zowel usb 4 als Thunderbolt.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

08-01-2020 • 10:52

40

Reacties (40)

40
40
32
5
1
7
Wijzig sortering
Wikipedia heeft een andere interpretatie gegeven aan de verklaring:
https://en.wikipedia.org/...(interface)#Thunderbolt_4

Dus niet simpel een re-brand, maar daadwerkelijk sneller (80 Gbit/s).

Zoals het daar staat klinkt het op zich net zo aannemelijk...

[Reactie gewijzigd door Travelan op 23 juli 2024 17:51]

In het bron artikel van Toms Hardware staat dat het bevestigt is door Intel dat het om 3.1 gaat:
"UPDATE: Intel confirmed it referenced USB 3.1 in the presentation, meaning Thunderbolt 4 is in fact not faster than Thunderbolt 3. We updated the text accordingly. "
- https://www.tomshardware....derbolt-3-with-a-new-name -

In het bronartikel waar de wikipedia entry op gebaseerd is is dit nog niet aangepast:
"It is probable Intel is referring to the more recent update of USB 3.2 Gen 2x2, which is capable of up to 20 gigabits per second when using two lanes. If so, this would put Thunderbolt 4 as reaching a throughput of up to 80 Gb/s."
- https://appleinsider.com/...th-four-times-usb-3-speed -

In dit geval lijkt het wiki artikel dus onjuiste informatie te bevatten, en daarnaast ook compleet verkeerd verwoord (misinformatie!) kijkend naar het bron artikel.
Waarom worden de thunderbolt en usb specs niet samengevoegd?
Dat gaat ook gebeuren. Dat heet USB4:

nieuws: Usb 4 integreert Thunderbolt en krijgt doorvoersnelheid van 40Gbit/s

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 17:51]

AFAIK Omdat Thunderbolt van Intel is... en die willen hun IP graag voor zichzelf houden, omdat ze er bakken geld mee verdienen.
Maar ze hebben de spec royalty free vrij gegeven, tenminste voor 3.

Kan zijn dat dit een truc is om met een variant te komen die dat niet is en zo inderdaad naast USB 4 neer te zetten (die dus TB3 is).
Leuk al die verschillende usb benamingen, totaal niet verwarrend voor de gemiddelde consument 8)7
USB is inderdaad niet het beste qua naamgeving (USB A, B, B-Superspeed, Micro, Mini, C en dan ook nog onderscheid in USB 1, 1.1 , 2, 3, 3.1, 3.2 en nu dus usb 4)
Maar heel eerlijk gezegd verwacht ik niet de gemiddelde consument het ooit echt zal begrijpen.
Het verschil tussen micro & usb-c heeft jaren geduurd voordat de gemiddelde persoon het echt volledig begreep ("zelfs" in mijn cirkel, dus relatief jong volwassen die zulke dingen sneller oppakken)
En ik kan niet met zekerheid zeggen dat de gemiddelde persoon ook weet dat USB-3 (ofwel de blauwe USB port voor de gemiddelde consument) een sutk sneller is dan een "gewone usb" port, ofwel USB 2.

Overigens wel tof om te zien hoe snel de technologie blijft gaan
USB1/1.1: Low speed: 1,5 Mbit/s - Full Speed 12 Mbit/s
USB2 : High Speed 480 Mbit/s
USB3: Superspeed 5Gbit/s
USB3.1: Superspeed+ 10Gbit/s
USB3.2: Superspeed+ Dual Lane 20Gbit/s
USB4: 40Gbit/s

van 12Mbit naar 40Gbit is gewoon factor 3333 in ongeveer 20 jaar.

OT:
Thunderbolt liep al zo vroeg voor, maar wordt nu dus volledig gelijkgetrokken..

[Reactie gewijzigd door Byron010 op 23 juli 2024 17:51]

Ik vroeg me af (want heb daar iets verschillends over gelezen) Heeft de USB-4 nu het uiterlijk van de "kleine" USB-c of van de "grote" USB-3 (of kan het allebei?). Handig voor backwards compabiliteit
Je bedoelt usb-c of usb-a, voor usb 3 kon beide dus ik neem aan voor usb 4 ook. Zou wel fijn zijn als ze die oude usb-a poort afschaffen, maar ik vrees van niet.
Ah, ok. Dus USB-a en USB-c zegt iets over het formaat van de poort ( net als micro-USB), maar eigenlijk niets over wat er doorheen gaat, i.t.t USB 3 en verder, dat zegt iets over snelheid en dataverwerking
Thunderbolt liep al zo vroeg voor, maar wordt nu dus volledig gelijkgetrokken..
Qua snelheid ja. Maar Thunderbolt ondersteund ook PCIe en display port. Ook kun je Thunderbolt daisy chained. USB is hierdoor niet meer relevant geworden. Muis, toetsenbord en printer worden draadloos en dan is usb niet meer nodig. USB sticks worden ook steeds minder gebruikt. USB sticks lijken mij nog het meest relevant. Maar die heb ik ook al jaren niet meer gebruikt. Ik gebruik mijn NAS, iPhone of email om grotere bestanden te delen. Maar dropbox en WeTransfer zijn ook eenvoudige alternatieven om grote bestanden te versturen.
Anoniem: 217535 @Macshack8 januari 2020 14:59
Ook kun je Thunderbolt daisy chained
Ja. In theorie. Ik kom nauwelijks Thunderbolt producten tegen die een extra doorlus-poort hebben. Thunderbolt hub met extra thunderbolt poorten bestaat niet. Toch jammer. Toen de eerste Macbooks uitkwamen met TB-poorten had gehoopt dat je daadwerkelijk maar 1 thunderbolt port nodig zou hebben.
Dat is onzin. Ik heb zelf deze: https://www.wavlink.com/en_us/product/UTD01_UTD01H.html

Als m'n budget het had toegelaten had ik een CalDigit TS3 plus gekocht, maar de Wavlink hub doet zijn werk vooralsnog prima.
Ik had gehoopt op zo'n reactie. Precies wat ik zoek! Thanx man!

Voor de prijs van $250 is knap prijzig voor 1 extra thunderbolt port.
https://www.amazon.com/WA...&s=merchant-items&sr=1-48

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 217535 op 23 juli 2024 17:51]

Prijzig, maar bestaat dus wèl. En ik heb er in totaal iets van 180 euro incl. invoer etc. voor betaald. Moet je wel iets dichter bij de bron zoeken natuurlijk, dat kan soms behoorlijk schelen qua prijs. Verder is het natuurlijk allemaal vrij moderne techniek dus logisch dat je er wat meer voor in de buidel moet tasten. Op de prijs van een MacBook die behoorlijk kan oplopen kan die 180 euro er ook nog wel bij. En het werkt op zich goed, en alles via 1 kabel, zoals beloofd.

Als puntje bij paaltje komt heb ik trouwens de grootste aversie voor laptops die er bestaat, ik heb er helaas eentje nodig...
Ik kende opzicht deze optie wel. Het levert 1 extra TB-poort op. Ik zit zelf te denken aan de HP TB3 G2 die alweer flink gedaald is in prijs. Zelfde soort oplossing.

Ik had liever een echte TB3 hub gehad met 3 of meer extra TB3 poorten. Die bestaan helaas niet (hopende dat je gaat zeggen dat ze wel bestaan....)

Het jammer dat niet elke TB3 apparaat een 2e TB3 poort heeft. Ik had gedacht met TB3 en USB-C dat je device achter device achter device kon doorlussen. Helaas is dat het niet geworden.[quote]
Prijzig, maar bestaat dus wèl. En ik heb er in totaal iets van 180 euro incl. invoer etc. voor betaald. Moet je wel iets dichter bij de bron zoeken natuurlijk, dat kan soms behoorlijk schelen qua prijs. Verder is het natuurlijk allemaal vrij moderne techniek dus logisch dat je er wat meer voor in de buidel moet tasten. Op de prijs van een MacBook die behoorlijk kan oplopen kan die 180 euro er ook nog wel bij. En het werkt op zich goed, en alles via 1 kabel, zoals beloofd.
Als puntje bij paaltje komt heb ik trouwens de grootste aversie voor laptops die er bestaat, ik heb er helaas eentje nodig...
Tja, zoveel mensen zoveel wensen. :9 Ooit een MacBook Pro gekocht en nu 1 van de zaak gekregen. I never looked back. Alhoewel ik ook graag ff plaats neem achter mijn Lenovo Desktop met Ubuntu. Ik heb veel te veel computers... :+
Ja, wacht even. USB was toen een betrekkelijk traag fenomeen. USB is oorspronkelijk begonnen als standaard voor toetsenborden en muizen en zo, niet speciaal met als doel grote hoeveelheden data te verstouwen. Dus die USB van rond 2000 was ook niet bedoeld om hoge snelheden te halen. Daar had je al SCSI en FireWire en dergelijke voor.

Natuurlijk heb je gelijk dat USB dramatisch sneller is geworden, zoals alles wat digitaal is, maar USB heeft daarnaast betrekkelijk makkelijk een extra sprint kunnen maken omdat het ’kruipend’ begon en nu rechtop loopt, zeg maar.
Om de verwarring compleet te maken: vanaf USB 3 bestaan er eigenlijk twee standaarden in één als gevolg van de backwards compatibility. Het oude USB 2 signaal blijft gewoon ongewijzigd en komt parallel aan een set fysieke nieuwe pinnen voor de eigenlijke USB 3-snelheden.
Precies de wet van Moore toch? 3333 ^ ( 1 / 20 ) = 1,500
Marketing regeert: eerst USB benamingen die niemand meer kan volgen en nu hetzelfde verhaal bij Thunderbolt. Echt ongehoord dat men dit wil en dat het mag. Multinationals maken de dienst uit.
Pure misleiding.
De oorzaak van het probleem is volgens mij vooral de vereiste software-stack die het mogelijk maakt hard- en software selectief 'incompatible' te maken en dat zo lang mogelijk te houden.
Niemand kan zelf een USB-apparaat bouwen zonder proprietary controller...
Serieel vroeger was directe TTL logic. Daar kon je gewoon jumperkabels aan hangen.
Nu is het niet eens mogelijk om de stroom van een apparaat af te halen zonder fysiek de verbinding te verbreken...

[Reactie gewijzigd door blorf op 23 juli 2024 17:51]

Niet dat dit alles oplost, maar ik wilde wel even deze open source USB 1.1 implementatie pluggen, die op een microcontroller van 70 cent ofzo draait.
Het is tegenwoordig wel een rename feestje. Wat is nu compleet het doel? Met op zet verwarring zaaien?

USB is echt gewoon het meest idiote voorbeeld waarbij de 3.0 spec al naar 3.1 Gen 1 en 3.2 gen 1x1 is overgezet.

Totaal onoverzichtelijk, en het maakt het er niet beter op om te zien wat nu compatible is.

FreeSync is ook al lekker onduidelijk nu, hoe moet de gemiddelde consument nu weten dat een monitor met FreeSync 2 HDR exact het zelfde is als FreeSync Premium Pro?

Weer iets bedacht door de marketing afdelingen om het maar nieuw te laten lijken terwijl niemand het meer snapt.
We zitten inmiddels al op USB 3.2 Gen 2x2 ... |:(
Werkelijk waar gewoon belachelijk...
Als ze nou gewoon iets verder vooruit denken en een ambitieuze specificatie maken waar we 2 jaar mee vooruit kunnen, maar nee, we krijgen iedere 6 maanden een mini upgrade met nieuwe verwarrende naam.
We zitten inmiddels al op USB 3.2 Gen 2x2 ... |:(
Je loopt alweer achter. USB4 is al gedefinieerd. En laten we de hele discussie over verschillende connectoren, optionele functies die ondersteund kunnen worden en soorten kabels maar niet starten. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 23 juli 2024 17:51]

Wel verdraaid! :P

(Qua naamgeving is die nog wel redelijk normaal... ;) )
De naam heeft heus niet te maken met vooruitdenken. Persoonlijk denk ik dat het gewoon voor de marketing van bedrijven is. Kun je lekker je product adverteren met 'USB 3.2!' terwijl het in werkelijkheid 3.0 is. De mensen die het wel iets boeit zoeken de gedetailleerde informatie toch wel ergens in de kleine letters en de mensen die niet van het verschil afweten heb je mooi 'om de tuin geleid'.
Zou Intel meteen even een spiekbriefje kunnen maken met de verschillen en specs? Ik krijg nu al vragende gezichten van klanten als je de verschillende USB protocollen moet uitleggen, en dan ook nog eens vertel dat er Thunderbolt 3 bij zit. Nog even en we raken zelf de weg kwijt als het zo door gaat.

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 23 juli 2024 17:51]

Om de verwarring compleet te maken er ook meteen bij vermelden dat een USB-C stekker niet betekend dat het ook werkt, omdat de controller het niet hoeft te implementeren.

Dus Thunderbolt 3 KAN er bij zitten als er ook een controller is.
Klopt helemaal! In mijn geval is dat dus wel het geval gezien ik in het Apple wereldje opereer, scheelt weer een verwarring ;) (Op de MacBook 12" na dan)

[Reactie gewijzigd door Riwe89 op 23 juli 2024 17:51]

Anoniem: 1322 @Riwe898 januari 2020 11:13
Gewoon aangeven: Thunderbolt is alles wat USB had moeten zijn -> klaar ;)
Gaat het met dat bedrijf soms niet goed? Rebrand van een stukje technologie is het meest treurige wat ik maar zie, bij de GPU zie je dit regelmatig terugkomen... en nu ook dit!?
Ze willen goed op de discrete GPU markt komen, dus zijn ze nu al alvast aan het oefenen met rebrands :) :) :)
Met USB is er al een rommeltje gemaakt van de namen van verschillende versies waardoor het allemaal erg verwarrend is geworden, en nu krijgen we ook nog eens Thunderbolt 4 wat eigenlijk (bijna?) hetzelfde is als Thunderbolt 3, en dan ook nog eens USB 4 wat dus Thunderbolt 3 is maar eigenlijk ook bijna Thunderbolt 4 omdat T4 (bijna) gelijk is aan T3... 8)7
Kan het niet zo zijn dat het gaat om 4 keer de snelheid van USB 3 gen 2x2 (op 20Gbit/s), dan zou je namelijk uitkomen op 80Gbit/s, wat 2x zo snel is als Thunderbolt 3.
(Als dat zo is, is het wel raar dat ze dan niet zeggen "2x zo snel als de vorige thunderbolt".)
Wat stom. Ik zou verwachten dat TB4 PCIe 4.0 lanes bevat, die toch dubbel zo snel zijn als de 3.0 lanes in TB3.

Maarja, het zou toch es wat zijn als namen en versies van standaarden een keer sense maken. Zoals gezegd, USB is hier de heer en meeschter in, maar bijv HDMI maakt er ook een potje van, net als wifi, secure digital, DVD, en vast nog meer.
Zie je Intel al aankloppen bij AMD?
De snelheid van PCIe gen3 is het probleem niet, jammer van de lanes, maar 100GB/s NIC's hebben slechts X4 slots nodig, 200GB/s X8. En anders is het gewoon tijd voor een upgrade ;)
Ik denk dat je 10GbE bedoelt, 100GB is daar het 80-voudige van, en dat bestaat vast wel, maar niet in gewone pc'tjes :)

Maar denk je niet dat 80Gb/s van een Thunderbolt wat het hád moeten zijn, niet bruikbaar is voor andere zaken dan een ethernet-adaptertje? Wat dacht je van externe SSD's en videomonsters voor een laptop? Wat dacht je van daisy-chaining?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.