Ik ben hier uiteraard helemaal geen expert in, maar ik had laatst wel
een filmpje gezien waarbij een natuurkundige (Thunderf00t) de Hyperloop als idee (& experiment van Elon Musk's hyperloop) helemaal onderuit haalde. Hoewel het misschien mooi is dat je hier heel veel tijd mee gaat besparen (als het idee daadwerkelijk werkt), is het ook iets wat enorm veel problemen met zich mee brengt.
Thunderf00t is GEEN natuurkundige. Hij is een scheikundige.
En dat merk je aan de manier waarop hij spreekt over een hoog vacuum terwijl Hyperloop in de realiteit wil werken met een druk van 1mbar, hetgeen nogaltijd maar net over het randje is van een middel-vacuum. Als het 3mbar was geweest zou het slechts een laag vacuum zijn geweest. Een hoog vacuum begint bij pakweg 10ubar, dat scheelt dus een factor 100. Het vacuum in de ruimte, waarmee de onderdruk in de Hyperloop nogal eens wordt vergeleken, dat begint nog een keer een factor 1000 lager, dan praat je over een druk beneden de 100nbar
Op dezelfde manier merk je dat hij niet begrijpt hoe thermische expansie werkt in een buizen systeem. Hyperloop legt nergens een recht stuk buis, alles ligt in bochten, voor een deel om zo de themische expansie en contractie te kunnen opvangen zonder dat de pod er last van heeft.
Het terug vullen van de buis met atmosfeer in het geval dat er iets misgaat. Ik heb iemand dat zien doorrekenen in een counterpoint video tegen Thunderf00t en diegene kwam tot de conclusie dat je met een 25mm ventiel elke 30 meter de boel in een kwestie van seconden kan laten vollopen met atmosfeer zonder dat er gevaarlijke schokgolven ontstaan.
Dit zijn bepaald geen rare of moeilijke onderdelen. 25mm balventielen kan je bij de groothandel kopen met duizenden tegelijk. Solenoid eraan om het ding te bedienen en klaar is Elon. Dit is echt zo'n detail ding, daarom wordt dat ook niet getest bij de proefopstellingen die worden gebouwd. Het gaat daar om veel fundamentelere vragen niet over details en ander geneuzel in de marge.
Ook zal de buis nooit helemaal gas dicht zijn, vandaar dat er wordt gewerkt met een relatief laag, gedeeltelijk vacuum. Zodat het onder de juiste druk kan worden gehouden ookal lekt het her en der een beetje. Bij een echt hoog vacuum wordt dat al stukken lastiger.
Elon zal wel een nieuw model pomp moeten laten ontwikkelen om de noodzakelijke volumes te verstouwen, maar dat is echt niet onmogelijk. De service tunnels van de Kanaal Tunnel worden op dezelfde manier op overdruk gehouden, daar zijn ook pompen voor ontworpen en gemaakt.
Zelfde met het plaatsen van nooduitgangen, de Kanaal Tunnel heeft ook elke zoveel meter een vluchtuitgang. Als we een dergelijke buis op 100 meter onder de bodem van de zee veilig kunnen maken, dan moet dat met een buis op land toch ook wel lukken.
Vliegtuigen hebben deuren die aan pakweg dezelfde drukverschillen blootstaan als wat de buis van de Hyperloop moet verduren, en ik hoor eigenlijk nooit iemand over hoe geniaal de deur van een A320 of een B737 is. Onderzeeers hebben luiken die aan tientallen keren hogere drukverschillen onderhevig zijn. Een paar nooddeuren in een Hyperloop buis is echt het probleem niet. Ook dat is technologie die goed doorontwikkeld is en die je zo van het schap kan pakken.
Thunderf00t kan best heel aardig redeneren en heeft opzich goed gevoel voor logica, maar hij is duidelijk geen natuurkundige. En hij heeft zichzelf al vaker voor aap gezet door uitgebreid in te gaan op zaken die hij niet goed begrijpt.
Het Dunning-Kruger effect zeg maar, hij denkt omdat hij veel weet van scheikunde en hoe zaken in het lab gaan, dat hij die kennis 1 op 1 kan toepassen op de Hyperloop. Terwijl zijn papers eigenlijk nergens ook maar zijdelings iets te maken hebben met een laag-vacuum op de schaal van de hyperloop. Zijn ervaring met vacuum heeft veel meer met hoog-vacuum te maken op hele kleine schaal, waarbij de kwaliteit van het vacuum veel belangrijker is dan de absolute druk. Bij de hyperloop is de absolute druk veel belangrijker dan de kwaliteit van het vacuum.
Dat wil zeggen voor de hyperloop is het belangrijker dat de absolute druk rond de 1mbar ligt, en het doet er niet toe of het achtergebleven gas stikstof, kooldioxide of zuurstof is. Terwijl het bij chemie onder vacuum er vaak juist meer toe doet dat er geen stikstof of zuurstof bij mag komen, het experiment zou ook onder een beschermende gasdeken kunnen plaatsvinden, maar het maken van een hoog-vacuum is vaak goedkoper en gemakkelijker dan een testopstelling onder een gasdeken.
Lang verhaal kort, Thunderf00t is een respectabele scheikundige. Hij is geen natuurkundige en heeft duidelijk moeite om de grens van zijn eigen kennis in te schatten.