Huawei brengt Mate 30 Pro zonder Google-apps op 12 december uit in Duitsland

Huawei heeft de Mate 30 Pro zonder Google-diensten uitgebracht in Duitsland. Eerder verscheen de smartphone al in Spanje en Zwitserland. Voor zover bekend heeft Huawei vooralsnog geen plannen om de telefoon in Nederland en België uit te brengen.

De Mate 30 pro is vanaf 12 december te koop in Duitsland, schrijft de Duitse techsite Giga.de op basis van een persbericht. De verkoop start bij de Duitse tak van MediaMarkt. Het toestel komt in beperkte hoeveelheid beschikbaar en kost 1100 euro. Vorige maand bracht Huawei het toestel ook uit in Spanje en Zwitserland. Ook in Italië is het toestel te koop.

De Mate 30 en Mate 30 Pro zijn in september aangekondigd in Duitsland. Toentertijd gaf het bedrijf al aan dat het toestel nog dit jaar op de Europese markt zou verschijnen. Inmiddels is de smartphone in vier Europese landen verkrijgbaar. Het is nog onbekend of Huawei de Mate 30 en Mate 30 Pro in de Benelux uitbrengt.

Het toestel beschikt niet over apps en diensten van Google. De Mate 30 Pro draait op een aosp-build met EMUI 10. Dit komt door de sancties die de VS heeft opgelegd aan de Chinese techfabrikant. Google mag wel diensten verstrekken aan Huawei-smartphones die voor het handelsverbod uitkwamen. Huawei probeert dit verbod deels te omzeilen door eerder uitgebrachte smartphones uit te brengen op een andere naam. Zo is de Nova 5T, die 13 december uitkomt in Nederland en België, eigenlijk een Honor 20.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

12-12-2019 • 10:00

43 Linkedin

Reacties (43)

Wijzig sortering
Sowieso een duur toestel waarvan je weet dat t snel in waarde daalt. En dat ook zonder Google. Ben benieuwd of t een succes wordt.
Ik hoop stiekem dat het wel een groot succes gaat worden. Mss dat dit een trigger kan zijn voor andere smartphone fabrikanten om ook toestellen zonder al die "spyware" uit te brengen.
Ja, want Chinese telefoons bevatten vast zeker geen "spyware".... 8)7
Dit is puur speculatie vanaf jouw kant. Bron? Ik heb ook een toestel van chinese makelij, ik krijg netjes een disclaimer te zien waar sensitive content wordt verzameld, en of ik daarmee akkoord ga. Die diensten kan ik bewust skippen, diensten van google niet....
Bron? Oh ja, dat vragen ze hier altijd standaard maar sorry, ik maak geen bookmarks van ieder artikel dat ik lees maar zou er geen reden zijn dat bijna de gehele westerse wereld Huawei in de ban doet?

https://www.cnet.com/news/huawei-ban-full-timeline-fcc-federal-subsidies-china-trump-ban-security-threat-mate-x/

Verder maken ze zich daar ook niet zo druk om privacy hoor: https://www.theguardian.com/world/2019/jul/02/how-chinese-spy-app-allows-officials-to-harvest-personal-data

En wanneer je Google zo " spyware" vindt, dan is Apple toch ook een optie?

Overigens denk ik dat de mensen zelf het grootste probleem zijn door apps als Facebook, Instagram, Whatsapp etc te installeren waardoor ze gratis en voor niets al hun private data delen met deze bedrijven. WeChat is daarvan de Chinese tegenhanger.

En met de kennis hoe er in China om gegaan wordt met mensenrechten geeft mij ook geen goed gevoel. Het is idd misschien speculatie vanuit een onderbuik gevoel maar wel eentje waar ik persoonlijk belang aan hecht.

[Reactie gewijzigd door jjobar op 13 december 2019 19:15]

Er bestaan bijna alleen maar Chinese telefoons. Ze worden daar 'allemaal' gemaakt. Dacht je nou echt dat de Chinese overheid iets doet dat de Amerikaanse niet doet? Dit nog los van het feit dat na een jaar of wat geroep over de spionerende Chinezen nog nooit een toestel is gevonden waar dat kennelijk mee gebeurt.
En als China écht spionagesoftware in een telefoon wil stoppen, hebben ze tientallen merken om dat mee te doen. Die merken worden gewoon overal verkocht, die worden gewoon door Amerikanen gebruikt.
Het voordeel van een Amerikaans toestel is dat je die onzekerheid niet hebt.
Daar weet je 100% dat er spyware op zit. Vind ik een groot voordeel tov een Chinees toestel waar dat nog niet helemaal duidelijk bewezen is.

Sarcasm mode: OFF
Net als Amerikaanse, maar dan anders. |:( |:( :z
lol En dit zeg je over huawei? DE chinezen overheid heeft een flink aandeel in huawei.
Ik ben toch wel erg benieuwd naar je bron voor dit statement? Iedereen roept maar wat na aanleiding van het nieuws maar ik heb tot op heden nog geen enkel sluitend bewijsstuk gezien voor dergelijke claims.
Zo is dat. Google, MS, HP enz. houden je allemaal in de gaten. De tweeters en andere evenzo. Je word op internet geanalyseerd tot de achterste haar pijltje op je achterwerk. Wil je iets niet in je dossier hebben staan, laat het dan buiten de computer en internet.
En America luistert ons af, geen iPhone kopen dus, met jou beredenering.
"Sowieso een duur toestel waarvan je weet dat t snel in waarde daalt."

Dat zei men ook ooit van Hyundais en hoeveel rijden daar nu van rond?
Een telefoon zonder google services is als een hyundai zonder wielen.
Eh, niet helemaal, want de telefoon is prima bruikbaar. Áls je al zo ver wilt gaan, dan zou ik eerder zeggen dat het net zo is als een Hyundai zonder dashboardknopjes.
Je verwoord het verkeerd.

Een telefoon zonder Gapps is als Oost-Duitsland zonder Stasi.
Ik heb er zelf een. 😃
"Sowieso een duur toestel waarvan je weet dat t snel in waarde daalt."

Dat zei men ook ooit van Hyundais en hoeveel rijden daar nu van rond?
Geen idee, maar zeker weten teveel! :P
Hahaha, helemaal mee eens! :P
Toen de Mate 20 Pro uitkwam was ik, maar waren vele andere mensen ook best hyped. Geweldige batterij, mooi (groen uitgeslagen -_- ) scherm, geweldige camera etc etc.

Ik zou en moest de Mate 20 pro op releasedag hebben. Bol.com had een vertraging, dus ik maakte een tweede bestelling op coolblue, wat ook vertraging had dus ik deed een 3e bestelling bij Mediamarkt.

Toen ik het toestel eindelijk had, kon ik de andere orders annuleren. Echter toen ik zo'n 3 weken later keek was de prijs van de Mate 20 Pro al met zo'n 300 euro gezakt. Nu koop je een Mate 20 Pro voor zo'n 300-ish euro?

Kortom, een afgrijselijke waardedaling in een veel te korte tijd.
Tevens heeft mijn Mate 20 Pro maar 2 of 3 software upates gezien :)
Tevens heeft mijn Mate 20 Pro maar 2 of 3 software upates gezien :)
Die van mij zit alweer een tijdje op Android 10 en daarmee is Huawei sneller dan bv Samsung. Wat had je nog meer verwacht?
Heb Android 10 nog steeds niet op de Mate 20 Pro 8)7

Bijna alle updates die ik alleen maar krijg zijn security updates...
Dat is bijzonder. Heb je hem wel in Nederland gekocht. Het kan helpen als je meerdere keren op "controleren op updates" klikt. Ik heb er ook een aantal keren op gedrukt voordat ie hem ophaalde.
Ja bij de Mediamarkt, maar wel ongewisseld bij Fixables in Rotterdam vanwege het beruchte 'green screen' probleem waarbij het scherm een gifgroene kleur afgaf.

Net even getest, omdat mijn telefoon stof aan het verzamelen is, stuk of 10 keer op 'controleer op updates' gedrukt, 2 systeem crashes verder maar hij geef nog steeds aan 'Uw software is up-to-date. Huidige versie: 9.1.346'
Als je nou eens de Hi Care app opent een op update drukt zal je ook Android 10 krijgen. Misschien zelfs eerst 9.1 en gaan weer op dezelfde manier via Hi Care Android 10.
Ik heb de Mate 20 en heb al sinds enkele dagen Android 10. Dat is dus ongeveer 2 maanden eerder dan Samsung Android 10 uitrolt voor de meest-recente Galaxy S10. Dus Huawei doet dit dan wel erg goed.

Je kan ook de update geforceerd ophalen door het volgende te doen:
1. Open HiCare (standaard Huawei applicatie)
2. Druk op Update

Misschien dat dat helpt ^^ Ben in ieder geval erg blij met de update ;)
Staat nog steeds voor minstens 550 op de pricewatch. Voor 300 euro heb je niet eens een fatsoenlijk 2e handsje. Prijs was volgens de pricewatch de eerste 4 maanden na release max 10% gezakt, maar ik weet niet hoe accuraat die grafieken zijn.
Ik zie het probleem met het ontbreken van Google services niet; er staat een simpele handleiding van Huawei op het net om Gapps zelf te installeren.
Heb ik vaker gedaan met Xiaomi spullen.
Tweakers (only?) : Ik zie het probleem met ontbreken van Google services niet.
Je kan de gewenste apk's downloaden en installeren via apkmirror en tal van andere websites.
Voor email gebruik je sowiesoo geëncrypteerde email zoals Proton. Wil je de beste online webclient kijk dan naar Zoho mail al zijn die tegenwoordig ook in een "we moeten steeds iets veranderen/verbeteren" aan de interface modus geraakt.
Maps: openstreetmaps, wegohere
Search: duckduckgo, qwant.com (Europees)
Video: wel Youtube met VPN voor USA dan moet je tenminste niet met hun privacy agreement akkoord gaan.
Laten we stoppen met zo "goedkoop" te zijn. Al bij al kosten die smart device handenvol geld.
Inderdaad, heb zelf van de week een Sony Xperia X10 gekocht en ga daar aankomend weekend Sailfish op zetten. Ben ik in ieder geval van Android af ;)
Daarnaast inderdaad Duckduckgo om te zoeken en gebruik Newpipe als youtube speler.
Bedankt om uw steentje bij te dragen aan een wereld waar we niet per definitie onze privé data, die van ons bedrijf (economische concurrentie & spionage, politiek sociale beinvloeding is geen patent van "de Russen of Chinezen") en daarbij van al onze contacten correspondenten te grabbel gooien voor een beetje entertainment en gebruiksgemak.

Met newpipe kom je zélfs op Android zelf aan je Youtube trekken. F-Droid voor wie dit nog niet staan heeft op zijn Android.
Jammer dat het Sailifish ontbreekt aan broodnodige integratie van allerlei telecom programma's. Skype, Telegram, Signal, Wire,...en de algemene zoals SIP protocol, XMPP.
Dat dit nog niet standaard in het OS aanwezig is zonder noodzaak van "apps" is tekend voor de meeloperij van Jolla waarin ze vooral het huidge status quo publiek willen aanspreken.
Ecosysteem, need 100 000 Apps in App store... blah blah is zo 2010. We zijn dra 2020.
Ik speel met hetzelfde idee. Ben benieuwd hoe dat gaat bevallen.
Voor de gemiddelde consument/non-tweaker is er wel een groot probleem. Er zijn mega veel apps die te maken hebben met Gapps.
Verwacht niet dat de gemiddelde consument hier op zit te wachten?
Volgens mij zijn ze in Duitsland een beetje meer op hun privacy gesteld, street view is daar ook veel beperkter dan hier omdat veel mensen hun huis niet op google willen.
Als je op je privacy bent gesteld schaf je geen Huawei-telefoon aan, wetende dat de Chinese autoriteiten (die zich werkelijk niks aantrekken van mensenrechten of privacy) diepe banden heeft met dat bedrijf.

/edit - je kunt het downmodden maar dat doet niks af aan de werkelijkheid.

[Reactie gewijzigd door Anders op 12 december 2019 15:27]

Of juist wel zodat je data wat meer versplinterd raakt.

Ik heb liever 20 verschillende stukjes data bij 20 verschillende data(b/h)oeren dan alle 20stukjes bij 1.
Ja en wat willen ze gaan doen met je data?

Hoe relevant is mijn data voor de Chinese overheid die geen data uitwisselt met het het westen? Zie mijzelf niet gauw verhuizen naar China iig.

En hoe relevant is de google data die vrolijk door het hele westen verkocht en verhandelt wordt?

[Reactie gewijzigd door Flagg op 12 december 2019 13:36]

Waar is uw bewijs dat er effectief iets van Chinees overheid gemaakte spyware in zit ?
Verwacht niet dat de gemiddelde consument hier op zit te wachten?
Ik denk ook niet dat MediaMarkt er flink mee zal adverteren en er ook maar een kleine voorraad voor zal aanleggen.

Het is wel goed dat er überhaupt partijen zijn die het willen verkopen. Een wereld met een stukje minder Google is niet zo heel verkeerd naar mijn mening.
Nou ja willen, ze werden natuurlijk eerder gedwongen, maar ben het wel met je eens dat dit goed is. Al is het maar om te zien of dit een kans van slagen heeft.
'k Heb geen idee hoe lang Huawei plant dit toestel in leven te houden maar het is alleszins een stap in de goeie richting en reden om dit bedrijf te volgen.

Om dan met al die high end mobile processing power in je zak privé en op de werkvloer als een werkmier in functie van dataverzameling voor Google en hun doorgeefluiken naar allerlei advanced AI nu en de komende 20 jaar te blijven lijkt me een absurd gegeven.

Europa mag al eens een ruggengraat kweken en in het belang van milieu en consument het volgende gaan opleggen:

In het prijskaartje (zeker dat van 1100 Euro) het volgende volgende verplicht doen bevatten

-Geen standaard Google diensten (check!) / Geen dataverzameling à la Google door fabrikant (Huawei) zelf.
-10 jaar software ondersteuning. Minder en meer modulaire opgebouwde modellen, meer competitie in software, mogelijkheid software te commercialiseren, lange termijn duurzaamheid. Minder vervuiling en oorlog om lithium (Bolivia) . Greta T "politicians have to do something" tevreden.

Er is een zinnig en werkend alternatief voor alles Google - maar niemand Googelt het.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee