Microsoft verwijdert app van Catalaanse protestbeweging van GitHub

Microsoft heeft de app van een Catalaanse protestbeweging in Spanje van GitHub gehaald op verzoek van de Spaanse overheid. De verwijdering zou relatief weinig invloed hebben, omdat mensen van die beweging de app nu verspreiden via chatapp Telegram.

De app van Tsunami Democràtic is bedoeld om kleinere, lokale protesten te organiseren met mensen die willen dat Catalonië een onafhankelijke staat wordt, schrijft Techcrunch. Mensen kunnen in de app hun beschikbaarheid en locatie delen en moeten beloven geen geweld te gebruiken.

Microsoft heeft het verzoek van de Spaanse Guardia Civil gepubliceerd. Daarin draagt de Spaanse politie aan dat de Spaanse Hoge Raad onderzoekt of Tsunami Democràtic een organisatie is die mensen ertoe aanzet terrroristische activiteiten te ondernemen. Ondanks dat de Hoge Raad zich daar nog over buigt, heeft Microsoft gehoor gegeven aan het verzoek. In een algemene tekst over overheidsverzoeken zegt Microsoft dat het altijd gehoor geeft aan verzoeken van overheden, om te voorkomen dat GitHub onbeschikbaar wordt in dat gebied. Het gaat alleen om een blokkade in Spanje; in andere landen is de app beschikbaar.

Leden van de beweging zeggen tegen Techcrunch dat het verwijderen van de app van GitHub relatief weinig impact heeft gehad, omdat betogers via Telegram de app kunnen installeren. De betogers gebruiken Telegram-groepen voor het coördineren van protesten, zeggen zij. Dat kan, omdat het gaat om een Android-app die gebruikers op hun apparaat kunnen sideloaden.

De zaak doet enigszins denken aan die van HKMap.live, een app die inwoners van Hongkong laat zien waar politie samenkomt en waar rellen zijn. Daarbij ging het om een iOS-app, die Apple eerst afkeurde, later toch goedkeurde en vervolgens op verzoek van de autoriteiten van Hongkong uit de App Store haalde. Dat heeft meer invloed gehad op de verspreiding van die app, omdat Apple een monopolie heeft op de verspreiding van iOS-apps via de App Store.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

30-10-2019 • 18:07

87 Linkedin

Submitter: aliencowfarm

Reacties (87)

87
77
21
2
0
35
Wijzig sortering
Het laat wel weer mooi zien wat het zwakke punt van al die centralisering is. Een hand vol grote jongens bepaalt in praktijk voor 99% van de wereld welke software ze wel of niet mogen gebruiken.
Sommigen proberen daar ethisch mee om te gaan, anderen niet, en het grenst al heel snel aan willekeur.
In dit geval lijkt Microsoft niks verkeerd te doen, ze volgen aanwijzingen van de politie op, maar het heeft wel wereldwijd gevolgen.

Extra jammer is dat GIT nu juist ontzettend goed is in decentraal werken. Het hele idee van een 'centrale git site' is eigenlijk een beetje gek en tegen de natuur van git, al snap ik best waarom het handig is. Het echte probleem is dat het web ontzettend gecentraliseerd is en zo'n beetje alle activiteit plaats vindt op de websites van commerciële bedrijven.

Vroeger had iedere internet provider een eigen webserver waarop de klanten van die provider een eigen website hadden. Was je op een of andere manier niet tevreden dan stapte je over naar een andere ISP. Het was misschien wat werk om links bij te werken, maar na een kleine overgangsperiode kon je gewoon verder werken zoals je gewend was, en iedereen kon je nieuwe website vinden.
Tegenwoordig hebben de meeste consumenten geen traditionele homepage meer, maar wel Facebook. Als je het niet eens bent met Facebook kun je wel naar een andere social medium overstappen, maar je content meeverhuizen is nagenoeg onmogelijk en je bezoekers zullen je nieuwe site waarschijnlijk nooit vinden omdat ze niet verder dan Facebook kijken.

We zouden terug moeten naar een model waarin we minder afhankelijk zijn van centrale diensten en meer gebruik maken van software die decentraal functioneert zodat we niet afhankelijk worden van een enkele partij (en iedereen die invloed heeft op die ene partij).
Email is het perfecte voorbeeld van een decentraal, federated systeem. Dergelijke alternatieven bestaan ook voor social networks en andere toepassingen maar gek genoeg hebben die nooit echt voet aan grond gekregen. Als messenger zweer ik bij Signal en regelmatig komt er weer iemand bij in m'n contactenlijst maar hoe goed die app ook is voor onze privacy, het blijft een centrale dienst met een server die natuurlijk relatief makkelijk offline te halen is door een overheid.

Software-ontwikkeling is ook lastig te decentraliseren denk ik. Je moet toch _ergens_ bij elkaar komen als ontwikkelaars om het werk te delen. Misschien kun je dat ook op een soort federated systeem kwijt waarbij de servers elkaars mirror zijn. Of misschien wel een blockchain achtige oplossing waarbij alle informatie verzekerd wordt door een groot en wereldwijd netwerk aan nodes. Hoe dan ook is het denk ik wel de juiste conclusie dat veel van dit soort oplossingen niet bestaan of niet gebruikt worden omdat er geen gevoel van urgentie is. Terwijl er volgens mij genoeg voorbeelden zijn elke dag die ons toch eens achter de oren moeten doen krabben.
Alleen is jammer genoeg email ook al bijna volledig gecentraliseerd. Office 365 en Gmail, veel meer kom je niet meer tegen. Ik heb het gevoel dat ik nog de enige ben die een eigen mailserver draait. En als daar dan nog weinig mail wordt verstuurd dan heb je nog een "verdacht" ip voor de grote spelers ook....
-behoorlijk offtopic-

Je kan het redelijk goed beïnvloeden op je eigen mailserver door dkim en spf in te stellen, natuurlijk ook een kloppende reverse DNS en niet een IP uit een dynamic range, zo kom je bij de grote jongens doorgaans niet direct in de spam folder
Ja, die heb ik correct ingesteld, naar Gmail gaat het heel goed, o365 ook, hotmail is een ramp...
Zelfde probleem hier; ik draai al jaar en dag een eigen mailserver, alles correct ingesteld. Ik denk aan SPF, DKIM zelfs DMARC voor rapporten, en TLS voor connecties. IP geregistreerd bij Microsoft waarbij je rapporten kan ontvangen (NDR) als een klant bijvoorbeeld via uw server spam zou versturen (virussen, bewust, ..).

Desondanks alles komen mails niet toe op een gratis Outlook/Hotmail-adres (zelfs niet in de spam folder). Een betaald o365 mail adres ontvang deze dan wel weer zonder problemen (zelfs gmail geeft geen problemen).

Microsoft community staat vol met dit probleem (eigen mailserver richting Outlook/Hotmail) ... maar men doet er niets aan, of geeft een antwoord die niets te maken heeft met de vraag :/

Oplossing die voor mij gewerkt heeft was simpel weg enkele gratis accounts registreren op de betreffende dienst. De domeinnamen toevoegen aan de whitelist en wat verkeer genereren tussen de verschillende mail accounts en van mijn mailserver. Na een goeie week begonnen malis van mijn mailserver zonder probleem toe te komen op andere Outlook/Hotmail. Af en toe herhaal ik deze oefening ... alsof ik een AI moet trainen dat mijn mails OK zijn ... bizar ... maar het werkt :/

[Reactie gewijzigd door Don Kedero op 31 oktober 2019 07:00]

En dat is nu net de reden dat ik Xs4All zo aardig vind. Probeer maar eens je eigen mailserver bij KPN te draaien.
E-mail is een decentraal concept, maar met name Google timmert hard aan de weg om het zo veel mogelijk te centraliseren. Dat doen ze door e-mailverkeer afkomstig van kleine hostingproviders redelijk willekeurig naar de spamfolder te bonjouren of überhaupt niet aan te laten komen. Ik ken zelf een aantal mensen die zijn gestopt met het leveren van e-maildiensten/-hosting omdat e-mails naar Gmail-adressen niet betrouwbaar aan kwamen. En bij Gmail moet je dan ook GSuite bedrijfs-e-mail rekenen. Dat is natuurlijk nogal een doelgroep die je dan mist.
Extra jammer is dat GIT nu juist ontzettend goed is in decentraal werken. Het hele idee van een 'centrale git site' is eigenlijk een beetje gek en tegen de natuur van git, al snap ik best waarom het handig is. Het echte probleem is dat het web ontzettend gecentraliseerd is en zo'n beetje alle activiteit plaats vindt op de websites van commerciële bedrijven.
Ik wil daar wel een kanttekening bij plaatsen; sites als github en gitlab zijn in de basis niet meer dan een webinterface voor publicatie; je kunt met Git inderdaad grandioos decentraal werken, met duizenden mensen clonen en branchen en noem maar op, zonder ooit langs github of gitlab of sourceforge of welke andere interface dan ook te komen.
Ik wil daar wel een kanttekening bij plaatsen; sites als github en gitlab zijn in de basis niet meer dan een webinterface voor publicatie; je kunt met Git inderdaad grandioos decentraal werken, met duizenden mensen clonen en branchen en noem maar op, zonder ooit langs github of gitlab of sourceforge of welke andere interface dan ook te komen.
Het kan zeker, maar de meeste mensen doen het niet. Zo zie ik dit soort sites dus bijna als beperking van de mogelijkheden van GIT. Niet echt, want in praktijk maakt het voor een hoop mensen meer mogelijk dan zonder dat soort sites. Het liefst zou ik dus een decentrale versie van Gitlab/hub/... hebben waarbij verschillende partijen (misschien wel iedere gebruiker) zelf een webinterface hosten, die elkaar wel op een of andere manier kunnen vinden om samen te werken zodat je makkelijk kan forken en pushen. Net zoals alle e-mail-gebruikers elkaar kunnen mailen.
Sommigen proberen daar ethisch mee om te gaan, anderen niet, en het grenst al heel snel aan willekeur.
In dit geval lijkt Microsoft niks verkeerd te doen, ze volgen aanwijzingen van de politie op, maar het heeft wel wereldwijd gevolgen.
Zonder hier meer over te leren ben ik daar niet zo zeker van. De app vraagt gebruikers nota bene om te beloven geen geweld te gebruiken. Vergeet niet dat het begrip 'terrorisme' heel ver gaat, en dat zelfs tegen de belofte in wel gewelddadig protesteren niet gelijk staat aan terrorisme. Het aanzetten tot terrorisme zou vrij duidelijk moeten zijn bij een review van de app door Microsoft.

Helaas zijn er vaak bij protesten altijd een paar mensen bij die niet vreedzaam blijven. Een app die gebruikt wordt om protesten te organiseren verhoogt daardoor de kans op geweldsincidenten en mogelijk de kans op terrorisme. Zo lang dat echter duidelijk niet het doel is van de app, lijkt het mij geen goede zaak om de app te verbieden. Het begrip terrorisme wordt door overheden gebruikt als rechtvaardiging voor van alles en nog wat. Het lijkt me goed om de vraag te stellen: is het nog mogelijk om een app te ontwikkelen voor het organiseren van protesten die wel goedgekeurd zou worden door de politie? '

Dit verzoek van de politie lijkt me het soort verzoek waarin Microsoft niet in mee had hoeven/moeten gaan.

[Reactie gewijzigd door teun95 op 30 oktober 2019 18:50]

Het is anders net als met usenet en bittorrent. Client devs meldden dat de gebruikers het niet voor illegaliteit moeten gebruiken maar ondertussen is dat wel voor 90% van de gebruikers om iets met die 2 te doen met die cliënt. Zo afdekken is erg zwak. Alsof je een crimineel op zijn blauwe ogen moet gaan geloven...
Ik snap de overheid dus wel al had ik het ook liever anders gezien.
Dat moet je ook consequent zijn en voor het verwijderen/blokkeren van bittorrent clients pleiten. qBittorrent staat gewoon op GitHub. Ik moet aan nemen dat je daar niet voor bent? Het is in ieder geval geen breed gedeelde mening.
Alsof je een crimineel op zijn blauwe ogen moet gaan geloven...
Pardon? We hebben het hier gewoon over demonstranten die hun rechten op demonstreren willen uitoefenen. Van deze groep is hoogstwaarschijnlijk 95-99% vreedzaam. En van die demonstranten die niet vreedzaam zijn vertoont misschien 1 op de 1000 gedrag wat als 'terrorisme' bestempeld kan worden.

Let wel, terrorisme wordt vaak door regeringen, zeker door de Spaanse, als excuus gebruikt om hele heftige (vrijheidsbeperkende) crisis middelen in te zetten. In de meeste gevallen blijkt achteraf: het had niet zo veel met terrorisme te maken.
Dit verzoek van de politie lijkt me het soort verzoek waarin Microsoft niet in mee had hoeven/moeten gaan.
Dat ben ik met je eens, maar ik weet niet hoeveel vrijheid Microsoft hier nog in had. Over het algemeen heb je bevelen van de politie gewoon op te volgen en kun je achteraf protest maken als je het er niet mee eens bent. Omdat ik niet weet hoe het hier precies zit en het verder niet relevant voor mijn punt is geef ik Microsoft maar even het voordeel van de twijfel.
Lijkt me via een rechter of wie dan ook te moeten gaan ipv de politie.
Dat gaat het dus ook. Zie het artikel:
Microsoft heeft het verzoek van de Spaanse Guardia Civil gepubliceerd. Daarin draagt de Spaanse politie aan dat de Spaanse Hoge Raad onderzoekt of Tsunami Democràtic een organisatie is die mensen ertoe aanzet terrroristische activiteiten te ondernemen. Ondanks dat de Hoge Raad zich daar nog over buigt, heeft Microsoft gehoor gegeven aan het verzoek. In een algemene tekst over overheidsverzoeken zegt Microsoft dat het altijd gehoor geeft aan verzoeken van overheden, om te voorkomen dat GitHub onbeschikbaar wordt in dat gebied. Het gaat alleen om een blokkade in Spanje; in andere landen is de app beschikbaar.
Microsoft kiest er dus voor om de repository (tijdelijk) in dat land te verwijderen en het beschikbaar te houden in andere landen. Hoewel ik het niet vind getuigen van een flinke ruggegraat (ze kunnen de repository gewoon online houden tot na de uitspraak van de Hoge Raad), snap ik het wel, omdat lagere rehtbanken de repository (en dus de app) naar alle waarschijnlijkheid al eerder hebben verboden.

[Reactie gewijzigd door walteij op 31 oktober 2019 11:38]

Precies de reden waarom ik in mijn werk altijd mijn websitelink/hashtags plaats zodat men weet dat ik ook buiten social media ben te bereiken. Het is heel erg eng hoe we ons zo afhankelijk hebben opgesteld van fb...instagram...etc etc..

[Reactie gewijzigd door LongJoy1980 op 30 oktober 2019 22:21]

Precies de reden waarom ik in mijn serk sltijd mijn websitelink/hashtags plaats zodat men weet dat ik ook buiten social media ben te bereiken. Het is heel erg eng hoe we ons zo afhankelijk hebben opgesteld van fb...instagram...etc etc..
Dat is ook een van de rede dat ik ook geen Social Media gebruik als Facebook, Twitter, instagram, en etc etc, maar dit vind ik een walgelijk iets weer wat de regering van Spanje wil en dat Microsoft zo snel mee werkt aan Censuur wat dit is, ook al ben ik absoluut niet eens met wat de # Tsunami Democràtic wil en dat is dat Catalonië een onafhankelijke staat moet woorden volgens hun, maar censuur is censuur, ook al ben ik niet eens met wat ze protesteren/willen, ik sta altijd achter vrijheid van meningsuiting, behalve als er mensen worden bedreigt met geweld of moord.
En tegelijk hebben we het er zelf na gemaakt. Iedereen weet inmiddels wat voor slecht bedrijf facebook is, maar heeft tegelijk een miljard gebruikers.

Lijkt wel het millieu crisis, de meeste weten wat slecht is voor het milieu, maar ze willen er niks voor opofferen om het te verbeteren.
Lijkt wel het millieu crisis, de meeste weten wat slecht is voor het milieu, maar ze willen er niks voor opofferen om het te verbeteren.
Hoewel ik een hoop principes heb waar ik zelf soms best veel voor op offer weet ik ook dat het vaak geen zoden aan de dijk zet. Neem het eten van vlees. Momenteel is het zo dat vleesvervangers duurder zijn dan de kiloknaller van de supermarkt. Niet omdat de productie zo duur is, maar omdat de schaal veel kleiner is.
Of het lekker is doet er niet eens toe, puur op prijs zullen veel mensen niet over kunnen of willen.
De overheid zou dat in één klap kunnen oplossen met extra belasting op vlees, of juist korting op vleesvervangers. Dat zou in een dag meer veranderen dan alle groentenburgers die ik in mijn leven eet.

Daar komt bij dat iedereen maar beperkte tijd en kennis heeft. Ik weet veel van IT-problemen, maar 90% van de mensheid heeft daar geen oog voor, niet genoeg achtergrondkennis om er echt iets aan te doen, en eigenlijk ook geen realistisch alternatief. Ik heb vast mijn eigen blinde vlekken, zo weet ik bijvoorbeeld nauwelijks iets over hongersnood in de wereld. Ik weet dat het bestaat, maar daar houdt mijn kennis ongeveer bij op. Misschien zou ik me daar in moeten verdiepen, maar er zijn zoveel problemen in de wereld. Iedereen kan maar een paar onderwerpen kennen en er naar handelen. Er zijn altijd veel meer probleemgebieden waar je eigenlijk niks van weet.

Daarom vertrouw ik op de overheid om een redelijke balans te zoeken tussen alle problemen in de wereld en de middelen die we er voor in kunnen zetten. Dat werkt niet met een regering die bij ieder probleem zegt "eigen verantwoordelijkheid" of "marktwerking". Het allerbelangrijkste wat ik dus kan doen om de wereld te verbeteren is stemmen op goede politici.

Daarnaast probeer ik op m'n gebiedjes de wereld voor te lichten en te laten zien hoe het anders kan maar ik kan het anderen moeilijk verwijten dat ze zich om andere problemen zorgen maken.
De ironie wil dat politici eigenlijk met dezelfde argumenten (ze zeggen het dan wel niet, maar het is wel zo - dossierkennis is vaak oppervlakkig en elke minister kiest z'n focus) ons land regeren. Desondanks lukt het ze aardig... maar soit.

Verder kan ik het alleen maar met je eens zijn. Die klimaatdiscussies... jezus wat een oneindige exercitie in nutteloos gedoe zeg. Het haalt allemaal niets uit maar ondertussen zitten we wel met elkaar te praten over hoe goed we wel niet bezig zijn. 'yuck'

[Reactie gewijzigd door Vayra op 31 oktober 2019 10:30]

Hoezo is facebook een slecht bedrijf? Jij VINDT het een slecht bedrijf..
Na alle schandalen en onethische grappen van facebook mag je m.i. wel stellen dat FB een 'slecht' bedrijf is, dat van mij ook zo snel mogelijk opgedoekt mag worden, wordt de wereld beter van.

Maar ieder zijn mening.
Nog vervelender zijn die sites die de content met scripts van externe resources laden, ofwel een pagina met goede inhoud/nuttige info embedded.
Dit is veelal niet meer te raadplegen na enige tijd omdat de levensduur van url's en of pagina's een treurige bedoeling is tegenwoordig met de wijzigings-intensiteit van de site "engine's" e.d.

Zelf in de industrie(Siemens is daar koning in) worden documenten ingesloten als zijne url, die met een paar jaar gegarandeerd afgestorven zijn, ofwel; weer even de documentatie raadplegen in diverse omgevingen loopt uit in weer een zoektocht naar de documentatie.

Daarbij is het eenvoudig opslaan van dat soort pagina's om dit soort verlies van informatie wat je voorhanden wilt hebben voor te zijn ook een ramp zonder de html source code te wijzigen naar local refs.

Het decentrale IPFS zou dit op kunnen vangen zolang er een statische toestand te verkrijgen blijft van de content, en deze niet volledig afhankelijk is van de voedende service.

[Reactie gewijzigd door CHBN op 30 oktober 2019 20:48]

We zouden terug moeten naar een model waarin we minder afhankelijk zijn van centrale diensten en meer gebruik maken van software die decentraal functioneert zodat we niet afhankelijk worden van een enkele partij (en iedereen die invloed heeft op die ene partij).
Microsoft is niet verplicht een podium aan te bieden. Bouw dus zelf een podium. Men kan gewoon een GitLab server opzetten.
"Het laat wel weer mooi zien wat het zwakke punt van al die centralisering is. Een hand vol grote jongens bepaalt in praktijk voor 99% van de wereld welke software ze wel of niet mogen gebruiken."

Exact... Maar dat geldt ook voor de politiek. Een zeer beperkt aantal mannetjes en vrouwtjes in Brussel kunnen ons tezamen met de grote tech bedrijven het leven vrij zuur maken als ze zouden willen.
Inderdaad. Een ander voorbeeld waarbij centralisering slecht heeft uitgepakt (althans tijdelijk) was dat van Adobe in Venezuela.

https://www.bbc.com/news/technology-49973337

Na een storm van kritiek mag Adobe van de VS overheid haar online subscription service weer voortzetten.
Enigszins wrang is dat inmiddels vele duizenden Adobe gebruikers in Venezuela zijn overgestapt op offline gekraakte versies van Adobe software.
Het laat wel weer mooi zien wat het zwakke punt van al die centralisering is. Een hand vol grote jongens bepaalt in praktijk voor 99% van de wereld welke software ze wel of niet mogen gebruiken.
Sommigen proberen daar ethisch mee om te gaan, anderen niet, en het grenst al heel snel aan willekeur.
In dit geval lijkt Microsoft niks verkeerd te doen, ze volgen aanwijzingen van de politie op, maar het heeft wel wereldwijd gevolgen.
Het heeft geen wereldwijde gevolgen. Uit het artikel:
Het gaat alleen om een blokkade in Spanje; in andere landen is de app beschikbaar.
De rest van de wereld (en de Spanjaarden die Github via een buitenlands exitpoint van een VPN bezoeken) kunnen de app benaderen en downloaden.
Het heeft geen wereldwijde gevolgen. Uit het artikel:


[...]
De rest van de wereld (en de Spanjaarden die Github via een buitenlands exitpoint van een VPN bezoeken) kunnen de app benaderen en downloaden.
Tnx, dat heb ik over het hoofd gezien.

Die VPNs zie ik overigens nog een keer een probleem worden. Ik verwacht dat er vroeg of laat een rechter gaat komen die maatregelen wil tegen VPNs, omdat die z'n macht ondermijnen. China probeert ze al te verbieden of op z'n minst te onderwerpen.
GitHub gaat meer om marketing dan om Git te gebruiken. Voor velen is dat simpelweg een manier om gevonden te worden. Dat is ook de echte waarde er van.

Daarnaast ligt het ook gewoon aan de opensource community zelf, dat ze vrijwel nooit hun best doen om dingen echt kant-en-klaar beschikbaar te maken. Alles is ingewikkeld in gebruik. Vereist weer een extra stapje. Waarom kunnen mensen niet bijvoorbeeld een ISO-image downloaden met email en alles er op een er aan. Zodat dit op een standaard vhost geladen kan via een cloud provider? En als al iets kant-en-klaar is mist weer vaak de backup. Alles is aanwezig maar niemand heeft er echt zin in.
Het laat ook de kracht van Git zien. Met een simpel Git commando de boel kunt overzetten naar Gitlab of je eigen Git repository (bijv self-hosted op Gitea).
Misschien moeten wij in de EU , ook maar afstand nemen van Spanje, dit soort landen hebben geen toekomt in een moderne maatschappij, net als Italie, daar wil het noorden ook niet betalen voor het zuiden.

Echt zielig hoe deze gekozen vertegenwoordigers van een klein deel van de bevolking de rest proberen te kleineren.

Ik zou zeggen, zet ze uit de Eu en laat ze hun eigen boontjes doppen, en ik betaal graag voor de anderen.
Keep on dreaming, dat is in heel Europa hetzelfde hoor. Als Friesland of Groningen zich onafhankelijk van Nederland wil maken, krijg je hier exact dezelfde taferelen.
Het kan wel. Vlaanderen is al jaren lang voor meer autonomie aan het strijden, in feite al sinds 1830 maar pas echt succesvol in de jaren 60. (Mei 68 o.a.) Er hebben sinds dien meerdere staatshervormingen plaatsgevonden die altijd tot doel hadden meer autonomie voor de deelstaten in het voordeel beheer eigen begroting, taal en cultuur. Vlaanderen is dus al redelijk onafhankelijk en dit helemaal democratisch, zonder geweld. Het zou helemaal ondenkbaar zijn dat de Federale politie met geweld een Vlaamse (niet bindende) stemming zou neerknuppelen. Is dat nu in klaslokalen of via een online stemplatform. Het is nooit verboden te stemmen en nooit verboden een referendum te organiseren in onze democratie. Laat staan dat Belgie Vlaamse Politici jaren in de gevangenis zou steken voor het organiseren van dat referendum. Dat kon in begin 19de eeuw maar dat is nu echt ondenkbaar.

Spanje heeft in vergelijking met de rest van Europa een minder ontwikkelde democratische cultuur en Spanje is altijd net dat ietsje meer militaristische geweest. Vergeet niet dat Spanje tot in 1975 een fascistisch geïnspireerde dictatuur was die het niet zo met de Catalanen kon vinden. Spanje heeft ook de mei 68 revolte gemist. Een soort van democratisering die de politiek en de cultuur een nieuwe dynamiek gaf.

Catalonië was voor het tijdperk Franco een redelijk onafhankelijk maat dat wet teruggeschroefd, taal en cultuur stonden weer onder druk en democratie was zo goed als onbestaande. Na de dood van Franco in 1975 hebben ze in 1978 Madrid Artikel 155 in de Spaanse grondwet gestemd dat Madrid ten allen tijde de Catalaanse autonomie kan terugnemen in geval van rebellie.

Er werd zo een soort post-Franco fail safe ingebouwd om te voorkomend dat de Catalanen geheel onafhankelijk zou worden. Het Franco-ideegoed is nooit echt helemaal verdwenen. Ondanks dat Franco in hetzelfde rijtje als Hitler en Mussolini word geplaatst, als één van Europa’s grootste dictators van de vorige eeuw zijn de symbolen die de dictatuur eren in Spanje, anders dan in Duitsland en Italië, nog door het hele land zichtbaar.

Mensen eren Franco nog elk jaar aan zijn graf. Een Fascist eren is voor Madrid niet illegaal. Een niet bindend referendum organiseren is dat wel en dat kan er voor veel Catalanen niet in. Wat Guardia Civil nu doet ligt geheel in lijn wat Madrid wenst = Geen pro-Catalaanse demonstranten.

De hoofdvraag is hoe overheden andere protesten in Europa gaan bestempelen als 'terroristische organisaties. Het is nog niet zover maar ze kunnen onder het motto van een bijzondere situatie of via een noodtoestand miljoenen betogers identificeren en toegang ontzeggen tot 4G, internet etc. Nog meer dan ooit hebben ook wij Europese burgers nood aan Privacy want je weet nooit welke 'nationale of Europese' belangen plots in uw nadeel gaan spelen. Niet dat de Boeren nu iets te vrezen hebben maar we moeten ons recht op privacy, netneutraliteit en data-encryptie streng bewaken want eens je het kwijt bent krijg je het vaak niet meer terug.

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 30 oktober 2019 19:56]

Helemaal mee eens, maar het is ook een beetje 'onze' fout natuurlijk. Barcelona heeft in 1939 (maar net voor de oorlog) hard gevochten tegen de fascisten (waarbij de Duitsers en Italianen de stad bombardeerden want Franco had geen bommenwerpers).

Vervolgens wordt europa bevrijd. Hitler weg, Mussolini weg. Maar men laat Franco gewoon zitten 8)7. Waardoor Spanje nog 30 jaar te lijden heeft gehad, en met name Catalonie. Hun eigen taal was volledig verboden, mensen verdwenen zo van straat enz. Ik snap echt niet dat de geallieerden Franco ook niet gelijk even hebben opgeruimd. Amerika had inmiddels de atoombom dus een beetje dreigen was waarschijnlijk voldoende geweest.

Nu zou ik het een slecht idee vinden als Catalonie helemaal onafhankelijk zou worden (veel bedrijven zullen vertrekken als ze uit de EU moeten) maar meer autonomie zou goed zijn. Sommige autonomie was door Rajoy teruggedraaid en volgens mij is dit nog steeds niet ongedaan gemaakt. Hier is de hele heisa de laatste keer om begonnen, al is het nooit echt weg geweest.

Nu moet ik wel zeggen dat Tsunami Democratic geen frisse jongens zijn. De meeste Catalanen demonstreren vreedzaam en daar heb ik veel respect voor, zeker nadat ze 2 jaar geleden in elkaar geramd werden door de Guardia Civil. Maar die gasten van Tsunami Democracy zijn diegenen die 's nachts barricades van vuilnisbakken in de fik steken en met de politie op de vuist gaan. Daar mag ook wel wat tegen gedaan worden. Laten we nu niet doen alsof achter deze verwijdering geen ene geldige reden zat.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 oktober 2019 01:13]

Nu moet ik wel zeggen dat Tsunami Democratic geen frisse jongens zijn. De meeste Catalanen demonstreren vreedzaam en daar heb ik veel respect voor, zeker nadat ze 2 jaar geleden in elkaar geramd werden door de Guardia Civil. Maar die gasten van Tsunami Democracy zijn diegenen die 's nachts barricades van vuilnisbakken in de fik steken en met de politie op de vuist gaan. Daar mag ook wel wat tegen gedaan worden. Laten we nu niet doen alsof achter deze verwijdering geen ene geldige reden zat.
Geen enkele organisatie heeft allemaal engeltjes in zijn rangen. Maar heb je gezien wat hoe de politie diensten zich in Spanje en Frankrijk gedragen ?

Niemands Knegt op Twitter is naar mijn gevoel de beste bron voor verslaggeving van wat er zich daar afspeelt. Ik ga niet beweren dat het evenwichtig nieuws is. Maar op onze Belgisch of Nederlandse TV zenders is dat evenmin het geval. Dus als je beide volgt dan kun je gemakkelijk tussen de regels in lezen.

Wanneer de agenten gemaskerd en volledig anoniem zijn, worden vele "schoonheidsfoutjes" vergeven.
Ja dat heb ik gezien, ik woon zelf in Barcelona en hier worden deze video's ook gedeeld. En die dingen worden niet vergeven. Maar deze app die geblokkeerd is, is dus juist van die groep onruststokers die op dit verhaal afkomen en niet van de hele onafhankelijkheidsbeweging zelf, die inderdaad vooral goede mensen bevat. En heb je gezien hoe deze groep zich gedraagt? Net zoals de politie.

Het is juist door die onruststokers dat er zulke situaties ontstaan. Daar is niemand blij mee, de onafhankelijkheidsbeweging niet, ook de politie niet. Wat je ook niet ziet is wat hier aan voorafgegaan is. Ze slaan rond met stokken met spijkers er in, gooien met stenen naar de politie enz. Veel agenten zijn gewond geraakt, prive auto's worden in de hens gestoken, enz. Dan is de kans groot dat de situatie uit de hand loopt. Veel oproerkraaiers hier zijn trouwens ook gemaskerd (dragen zakdoeken e.d. voor het gezicht).

Dit is de groep die de boel loopt te escaleren en daar moet wat tegen gedaan worden. Als ze de oproeppolitie niet op afsturen dan wordt de hele stad afgebrand.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 31 oktober 2019 00:27]

Klopt. Geweld is zeer zelfden een goed antwoord om uw doel te behalen. De Catalanen zijn steeds geweldloos geweest maar na het harde optreden van Madrid ontspoort dit en ze zouden beter moeten weten.

Het intellect moet zegevieren net zoals dat in Vlaanderen heeft plaatsgevonden. Denk maar aan wat Hendrik Conscience kon bereiken met een ‘Simpel’ boek (De leeuw van Vlaanderen) in 1883.

Vlaanderen is meer dan een eeuw later nog steeds een stabiele regio, onafhankelijk in Europa en vreedzaam. Hetzelfde moet gebeuren met het internet.

In de VS heb je ook 50 staten die in een zekere vorm van onafhankelijkheid opereren, geweldloos.

Het moet er ooit van komen dat we een Europese grondwet krijgen die al zijn inwoners ten goede komt. De Muntunie, Gdpr, voedselveiligheid, etc zijn stap 1 . Uiteindelijk maakt het dan niet zoveel uit of Vlaanderen of Catalonie dan in de EU opgaan.

Maar er blijven hete hangijzers zoals defensie, pensioenen, gezondheidszorg, energie. Voor kleine lidstaten minder aan de orde maar grote landen zijn moeilijker te overtuigen om dat deel aan Europa over te laten. Brexit om maar iets te noemen.

Kleine regio’s zoals Catalunië kunnen echt wel als ijsbreker spelen nu Spanje (EU) (en in dit geval de Spaanse politie) aan een Amerikaans bedrijf (Microsoft) vraagt om een bepaalde app te verwijderen in Spanje omdat het terroristen zijn.

Wat als Europa zou zeggen : ‘vuilbakken gooien valt niet onder de noemer ‘terrorisme’ maar ‘separatisme’. Zijn dan de gele hesjes terroristen of soms gewelddadige demonstranten?

[Reactie gewijzigd door Coolstart op 31 oktober 2019 00:22]

Ben het helemaal met je eens.
Anoniem: 24417
@m_snel30 oktober 2019 18:37
Dan zou Nederland er ook uit moeten worden gezet. Groningers betalen met hun dalende huizenprijzen voor de rijkdom van het westen :)
Hoe definieer je moderne maatschappij? En alsof Nederland of de EU een clean sheet heeft. Het is precies die arrogantie en gevoel van superieuriteit (wij zijn modern, anderen leven in een woestijn dus die zijn ouderwets) dat veel ellende in deze wereld veroorzaakt heeft en dat nog steeds doet. ;)
Precies dit, Ik ben het volledig met u eens!
Populistische gebrul, arrogantie en gevoel van superioriteit is een groot probleem. In plaats van solidair te zijn en proberen met ons alleen tot een goede oplossingen te komen stelt @m_snel maar voor om Spanje uit te EU te verwijderen. Ik denk dat de meeste mensen in Nederland te verwend zijn, we hebben het over het algemeen veel te goed en alles wat anders is, is slecht.

[Reactie gewijzigd door mmjjb op 31 oktober 2019 10:47]

“In een algemene tekst over overheidsverzoeken zegt Microsoft dat het altijd gehoor geeft aan verzoeken van overheden, om te voorkomen dat GitHub onbeschikbaar wordt in dat gebied.”

Eh, dat is eigenlijk best wel triest en onwenselijk imho voor een opensource platform. Zeker als ze het wereldwijd onbeschikbaar maken. Dan hoeft maar één landje ergens over te bitchen en weg is de code? Het doel van opensource software is nu juist vrije verspreiding. Op een site om dat te hosten verwacht je dan geen verwijdering.

Ben benieuwd in hoeverre die uitspraak zich uitstrekt. Als een land morgen gaat klagen over Signal omdat het “door terroristen gebruikt wordt” dan verwijderen ze het ook? Dan blijft er uiteindelijk toch bar weinig noemenswaardige software over? :P Blokkeer het dan desnoods enkel voor dat land!

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 30 oktober 2019 18:58]

Eh, dat is eigenlijk best wel triest en onwenselijk imho voor een opensource platform.
Dat er veel open-source code op staat houdt niet in dat het een open-source platform is.
Het doel van opensource software is nu juist vrije verspreiding. Op een site om dat te hosten verwacht je dan geen verwijdering.
Kennelijk is GitHub niet de plek om dit te hosten. Anders had Microsoft het niet verwijderd. Gelukkig staat het niemand in de weg om zelf een Git(Lab) server op te zetten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 30 oktober 2019 21:04]

Daarom denk ik ook dat er grote aantallen Git servers in een soort federatie met elkaar moeten staan, waardoor dit soort censuur geen kans van slagen heeft. Datzelfde ben ik van mening over de FSF en GNU. Centralisatie van veel diensten zorgt ervoor dat deze veel gemakkelijker te manipuleren zijn door commerciële bedrijven en instanties. Daarbij komt nog dat Github niets bijzonders doet, aangezien de meeste code in bezit is van zijn gebruikers en niet van Microsoft en andere grotere bedrijven.
Eh, dat is eigenlijk best wel triest en onwenselijk imho voor een opensource platform. Zeker als ze het wereldwijd onbeschikbaar maken. Dan hoeft maar één landje ergens over te bitchen en weg is de code? [...] Blokkeer het dan desnoods enkel voor dat land!
Uit het artikel:
Het gaat alleen om een blokkade in Spanje; in andere landen is de app beschikbaar.
En dat bedoelde ik nou dat een platform als Github niet in handen hoort te vallen van een multinational. De code die er op staat is eigenlijk gewoon eigendom van hun. En ja tuurlijk kan je de boel clonen, maar het gaat om het principe van open source wat nu een beetje te grabbel is gegooid. Ik vind het allemaal maar zonde en persoonlijk vind ik dat er een organisatie moet komen die opkomt voor de belangen van dit soort platforms. Maar helaas is geld weer alles wat drijft in deze wereld.
Precies, zo leer je Github pas echt kennen.

Het is inmiddels zo breed in gebruik dat zelfs partijen als Google het zien als hun plek voor projecten, alsof het een soort van publieke infrastructuur is.

We waren bijna vergeten dat het gewoon een commercieel bedrijf is welke blijkbaar gevoelig is voor politiek.
En wanneer het een non-profit organisatie was geweest? Die zouden hetzelfde verzoek hebben gekregen.
Misschien was er dan voor gekozen om niet aan het verzoek te voldoen en was heel github door Spanje geblokkeerd. Dat was inderdaad een veel beter situatie geweest, die het verspreide van open source software veel meer bevorderd had; met name in Spanje.

De blokkade is alleen voor Spanje en is in feite een wassen neus, omdat iedere Spanjaard met een VPN met buitenlands exitpoint de blokkade kan omzeilen.
Vrijheid van meningsuiting mijn ass. Een overheid vraagt iets en bedrijven doen t maar meteen. Wat een zwakheid.
Anoniem: 249623
30 oktober 2019 18:49
Nou, daar gaat mijn GitHub account.
Microsoft zal toch gewoon de wet moeten volgen. Geef eerder de Spanjaarden de schuld die aan censuur doen, onacceptabel voor een EU land
Alleen is er nog geen definitieve uitspraak van de rechtelijke macht. Dus in hoeverre is dit de wet volgen?
Officiële pagina https://tsunamidemocratic.github.io/

Even scrollen naar

Descarrega't l'App del Tsunami Democràtic

Beide apk's naar versie 1 en 2 werken nog perfect, EN worden gehost op github

MS heeft er dus GEEN gehoor aan gegeven daar
Anoniem: 249623
@Ch3vr0n30 oktober 2019 19:59
Even goed lezen:
Microsoft heeft de app van een Catalaanse protestbeweging in Spanje van GitHub gehaald op verzoek van de Spaanse overheid.
heb ik ook, maar ik las em anders. Ik las em als "catalaanse protestbeweging in spanje" van github, niet dat ze em enkel in spanje van github hadden gehaald. Een komma zou hier veel uitmaken
Microsoft heeft de app van een Catalaanse protestbeweging in Spanje, van GitHub gehaald op verzoek van de Spaanse overheid.
leest compleet anders dan
Microsoft heeft de app van een Catalaanse protestbeweging, in Spanje van GitHub gehaald op verzoek van de Spaanse overheid.
DAt komt omdat je eerste zin niet klop.
Het zou moeten zijn:

De app van een Catalaanse protestbeweging is in Spanje niet meer beschikbaar,

Dat dekt de gehele lading. De app is met een IP-adres van buiten Spanje gewoon beschikbaar,

Verder staat het gewoon in het artikel.
Microsoft dat het altijd gehoor geeft aan verzoeken van overheden, om te voorkomen dat GitHub onbeschikbaar wordt in dat gebied. Het gaat alleen om een blokkade in Spanje; in andere landen is de app beschikbaar.

[Reactie gewijzigd door jqv op 31 oktober 2019 02:05]

Nou, dan ben ik wel benieuwd wat Microsoft hiermee gaat doen:
https://github.com/notepa.../notepad-plus-plus/issues
Vol met (anti)chinese spam.
Vanwege de nieuwe release van Notepad++
Notepad++ v7.8.1 : Free Uyghur...
Ja maar dat mag, want anti-Chinees.
Wanneer China verzoekt om die pagina te blokkeren, zal Microsoft dat voor gebruikers uit China waarschijnlijk doen. Maar China kennende hebben ze die pagina zelf al opgenomen in de Great Firewall of China.
Ik denk dat dit censuur is.
Censuur is het verbieden van onwelgevallige, maar juiste informatie.
Ziehier de politisering van Github.
Kosovo mag zich afscheiden, De Krim scheidt zich af, maar Catalonia mag dat niet.

[Reactie gewijzigd door ajolla op 31 oktober 2019 03:37]

Ik heb me er niet in verdiept maar kan het financieel wel? De hele handel laten afhangen van de voetbalclub lijkt me eigenlijk niet zo'n goed idee. Hebben ze wel export? En hoeveel mensen werken er op dit moment in het "buitenland" ?

[Reactie gewijzigd door blorf op 31 oktober 2019 08:49]

Ik denk eerder dat Catalonia voor het geld zorgt dat Madrid dan weer verkwanselt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee