Google vervangt Home-speakers die defect raakten door firmware-update

Google vervangt Home- en Home Mini-luidsprekers die defect zijn geraakt na een recente firmware-update kosteloos door een nieuw exemplaar. Het bedrijf kondigt ook een softwareoplossing aan, zodat het probleem zich niet meer opnieuw zou mogen voordoen.

De slimme speakers van Google worden regelmatig automatisch van een firmware-update voorzien. Bij een van de jongste updates is dat bij een aantal gebruikers fout afgelopen, zo blijkt onder andere uit meldingen op de helppagina’s van Google Nest en klachten op reddit. Na de installatie branden er vier witte lampjes op de speaker, maar verder reageert het toestel nergens meer op. Herstarten helpt ook niet, de luidspreker lijkt bricked oftewel niet meer bruikbaar.

Google heeft dat probleem nu onderkend. Woordvoerder Michiel Sallaets bevestigt tegenover Tweakers dat een kleine hoeveelheid Home- en Home Mini-speakers inderdaad getroffen is en na een van de recentste updates niet meer werkt. "We hebben een oplossing ontwikkeld die ervoor zorgt dat het probleem zich niet meer opnieuw kan voordoen, en die wordt zeer binnenkort uitgerold. Toestellen die defect zijn geraakt na een update, zullen worden vervangen", zegt Sallaets.

Of en hoeveel gedupeerden er in Nederland en België zijn, is niet meteen duidelijk. Maar normaal gesproken komen ook zij in aanmerking voor een kosteloze vervanging van hun slimme luidspreker.

Google Nest Mini

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

25-10-2019 • 12:53

55

Reacties (55)

55
54
17
4
0
35
Wijzig sortering
"Of en hoeveel gedupeerden er in Nederland en België zijn, is niet meteen duidelijk. Maar normaal gesproken komen ook zij in aanmerking voor een kosteloze vervanging van hun slimme luidspreker."

Dit klinkt alsof het een gunst is. Ik vind het niet meer dan normaal dat iets wordt vervangen als het stuk gaat door een geforceerde update, waar je als gebruiker echt niets aan kan doen. Ook als het buiten de garantietermijn zou vallen. Je zou verwachten dat ze er een kleine compensatie bij doen voor de veroorzaakte overlast. Gratis abonnement op een muziekservice voor 2 maanden ofzo. Bedenk wat geks

[Reactie gewijzigd door jobvr op 22 juli 2024 14:20]

Ik heb een vroege versie van een WD My Cloud die na een update zowat al zijn functionaliteit behalve SMB kwijtraakte; precies alles waar ik 'm voor had gekocht en binnen de garantietermijn. Ik heb meerdere keren geprobeerd deze terug te sturen maar het antwoord dat ik kreeg was dat ik alleen eenzelfde (lees "geüpdate") apparaat kon krijgen.

Het wordt tijd dat fabrikanten pas na afloop van de garantietermijn hun geld van de winkel kunnen ontvangen. Op die manier kunnen zij het zich niet veroorloven door middel van updates functionaliteit die zij zelf achteraf om wat voor reden dan ook te kostbaar vinden om te onderhouden, uit hun product te "updaten". Voor de financiering van hun productielijn kunnen ze dan terecht bij een bank of andere geldschieter die eisen kan stellen aan de kwaliteit en service. Zij willen immers hun geld ook terug zien en zijn in een betere positie om dat op te eisen dan een consument.
Ik snap de strekking van je voorstel, maar is natuurlijk totaal onzinnig.
Ten eerste is er, in ons land, geen garantieperiode, maar is de periode afhankelijk van de verwachte levensduur.
Ten tweede zou dat betekenen, als je twee jaar zou nemen, je bedrijf wel twee jaar kosten heeft, maar daar nul inkomsten tegenover kan zetten.
Dat is bijzonder slecht voor startende bedrijven, zo niet voor elk bedrijf.
Dan moet een artikel terug kunnen worden gestuurd, en dan de prijs terug geven aan de klant, want het is een slechter artikel geworden.
Een bedrijf kan dat geld lenen. Nu nemen ze de gok dat maar een klein percentage van hun klanten klaagt wanneer het product dat ze hebben gekocht opeens niet meer werkt. Zodra ze dit beleid moeten verantwoorden tegenover een bank, zullen alleen de betere producenten een financiering krijgen. Daarmee komt gelijk al het electronische prul ook niet meer op de markt en houden we kwalitatief betere producten over. Het is wel logisch en eerlijk dat producenten een hogere prijs gaan vragen voor hun producten om daarmee de rentelasten van die twee jaar die jij zegt te kunnen dekken.
Dat is deels waar, echter zal innovatie hierdoor ook tegengehouden worden
Als je wilt dat alleen grote gevestigde namen nog apparaten uitbrengen is dit een prima idee. 2 jaar langer wachten op geld als een startup is natuurlijk waanzin.
Iets bij een startup kopen die binnen twee jaar niet meer bestaat is ook waanzin. ;)
Dat heb ik met Apple gehad bij de eerste iPhone, ik koop simpelweg geen Apple meer. Stem met je portemonee/voeten.

Overigens is er Europese wetgeving in de maak/net aangenomen die hier een einde aan moet maken. Als ze functionaliteit verwijderen wordt het product non conform en mag je het naar de winkel terug brenegen. Fabrikanten die dit doen zullen dus tegen problemen met de winkels aanlopen.
Wat ik in dit geval zou doen is een klacht indienen bij de ACM.
Klopt, maar vaak zie je dat de verzendkosten wel voor de klant is!
En ik ben het met je eens dat het meer dan normaal is dat bedrijven een product vervangen, al helemaal als zijzelf het slopen
Ja, maar vaak zie je dat zelfs als zij de transportkosten voor hun rekening nemen, het gaat via UPS op DPD ofzo en die komen het bij jou thuis ophalen. Moet je weer thuis zijn (als je niet de optie hebt om het op je werk te laten ophalen) of je moet iets regelen met buren/vrienden/familie. Allenmaal gedoe waar je niet om gevraagd hebt. Dus zelfs in het beste geval is dit behoorlijk irritant.
Ja het is irritant maar fouten worden nou eenmaal gemaakt. Dan los je ze vervolgens op. Wees blij dat er fabrikanten zijn die regelmatig firmware updates uitrollen.
Oh, ik ben ook blij dat er firmware updates komen, en er worden nou eenmaal fouten gemaakt. Dus het feit dat dit gebeurt is niet zo'n heel groot probleem. Zeker niet bij zo iets als een home-speaker. Dat is geen cruciaal deel van mijn digitale infrastructuur. Vervelender wordt het als een geforceerde firmware update mijn NAS, router of notebook bricked en ik een tijd moet wachten op een nieuwe.

Maar als het dan een keertje gebeurt, moet je niet doen alsof het een gunst is dat het ding vervangen wordt.
Ik vind het niet meer dan normaal dat iets wordt vervangen als het stuk gaat door een geforceerde update, waar je als gebruiker echt niets aan kan doen. Ook als het buiten de garantietermijn zou vallen.
Ik vind dat ook niet meer dan normaal, maar in de praktijk denken winkeliers en fabrikanten er heel anders over.

Een kennis van mij heeft een TV die door een live update in een bootloop gekomen is. Nu wil de winkel dat ze het artikel het terugsturen zodat zij dit kunnen laten repareren. Omdat ze verwachten dat de gehele printplaat vervangen moet worden vragen ze dan ook meteen of meneer daar even 380 euro voor wil betalen.

Ik vind het gewoon een schandelijke zaak dat ze zich er zo makkelijk van af kunnen maken...
In dit geval is de leverancier van de update verantwoordelijk. Laat die maar een nieuwe tv komen brengen.
En welke stok achter de deur heb je als consument om dat voor elkaar te krijgen?
De wet moet daarom worden verandert.
De leverancier van een tv kan van buiten Nederland komen, hoe zou jij een wet schrijven die hen verplicht in Nederland iets na te komen in plaats van de verkopende partij?
Als ze dat niet doen mogen ze niet in NL verkopen als bedrijf.

Overigens zijn de meeste artikelen afkomstig van importeurs, die aansprakelijk kunnen worden gesteld.
Ja, het stomme is dat je geluk hebt als het bij veel mensen gebeurt. Dan worden fabrikanten sneller gemotiveerd om het probleem snel en kosteloos op te lossen omdat het anders ten koste gaat van hun goede naam. Als je een enkeling bent dan is de winkel je eerste aanspreekpunt en die heeft geen zin in werk, dus proberen ze jou de schuld in de schoenen te schuiven.
Ik had hier dus ook al last van 3 weken geleden op een zondag, contact gezocht via met de klantenservice via de chat (let op, alleen in het Engels mogelijk), ze gaven gelijk aan dat het apparaat omgeruild moest worden.
Binnen 3 minuten had ik het retour label ontvangen (geen kosten, gewoon direct bij PostNL inleveren)
4 dagen na ontvangt was mijn nieuwe Home Mini al weer onderweg naar mij toe, blijkbaar worden ze uitgeleverd door Ingram Micro.
Moet dus zeggen best goede garantie service van Google, gewoon een keertje geen gedoe.
Uiteraard had ik liever gehad dat firmware bug er helemaal niet was, maar ik ben bang dat we dit wel een beetje zullen moeten accepteren nu bijna alle apparaten op automatisch updaten staan.
Dat klinkt inderdaad top. Foutje kan gebeuren, maar Kudo's dat ze het zo oplossen.
Ik heb hier dus ook last van bij 1 van mijn 2 mini's. Kan dat dus direct bij de Google klantenservice? Of bij de verkopende partij?
Ik had de mijne bij de MediaMarkt gekocht en de garantie via Google zelf geregeld, dus ik zou zeggen gewoon direct met Google contact opnemen, gat waarschijnlijk ook nog sneller dan via de verkopende partij.
Ik heb net contact opgenomen, na een reset werkte hij weer. (knopje aan de onderkant inhouden)
Vermoedelijk was mijn probleem toch niet hetzelfde als in dit artikel omschreven?

[Reactie gewijzigd door TJRef op 22 juli 2024 14:20]

Ik had het vanochtend op een Mini, maar na een powercycle werkte hij weer.
Lijkt erop dat wij wel hetzelfde probleem hebben namelijk het vastlopen, maar dat het stukje bricken bij ons dan niet gebeurt.
Hoop dat die update snel komt dan voordat hij van de week wel brickt.
Een wijze dure les.
Ik snap toch al niet dat firmware altijd op het apparaat moet staan. waarom word er niet een kaartje gemaakt met snel nand geheugen en dat gebruikt. Je weet wel iets van compact flash maar dan minder groot.
Oh ja microsd.
Firmware kapot kaartje in de pc firmware flash en fixed.
Dit kan je doen bij meer als alleen dit speakertje. Bijvoorbeeld tv's en auto's en telefoons.

Het enige dat het veranderd is een gleufje in de behuizing een sd slotje ipv een nand chip solderen en er een kaartje insteken.
Ok en de pcb layout maar die word toch al van scratch gemaakt bij een nieuw product.

Dit reduceert het aantal RMA aanvragen significant en lijd tot meer klant tevredenheid omdat problemen makkelijk op te lossen zijn.

Het is te bizar voor woorden dat ik anno 2019 een hele reeks domein namen heb moeten blokkeren om maar automatische updates van producten die het product beter of juist slechter kunnen maken (je weet het helaas nooit) of zelfs functionaliteit waar ik voor betaald heb zomaar kunnen verwijderen.

Smart is zelfs in 2019 nog best wel DOM wat dat betreft.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 14:20]

Ik snap toch al niet dat firmware altijd op het apparaat moet staan. waarom word er niet een kaartje gemaakt met snel nand geheugen en dat gebruikt. Je weet wel iets van compact flash maar dan minder groot.
Oh ja microsd.
Kost meer en mag geen onderdeel zijn van de 'klantervaring'. Tegenwoordig moet alles Apple aaibaar zijn. ;)

Een geïntegreerde oplossing is wel mogelijk. Zo zou je bijvoorbeeld dubbele systeempartities kunnen hebben. Als de firmware update naar partitie B faalt dan is er niets aan de hand. Opstarten kan dan via partitie A, en andersom. Voor een firmware update die geslaagd lijkt maar toch faalt om te starten is een intelligente bootloader nodig om dit te herkennen en om van de vorige partitie op te starten. Het is allemaal niet zo moeilijk, maar je moet er wel rekening mee houden. Een alternatief is een klassieke recovery mode.

In 2019 is er voor geen enkel apparaat meer een excuus waarom het kapot zou gaan na een gefaalde firmware flash, maar helaas beknibbelen fabrikanten op dit soort oplossingen en betalen daar later een veel hogere prijs voor.
tja snappen, dat is altijd anders. (zoveel verschillende apparaten zoveel verschillende systemen.)
ik denk het wel te snappen.

firmware op een kaartje, tja dat zou ik ook wel willen.
dan kan ik google er af pleuren en het apparaat met een eigen firmware maken.
dan heb ik heel google niet meer nodig.

maar google verkoopt het apparaat zonder winst of mischien wel met verlies?
de winst die ze maken zit in de service die bij het apparaat word geleverd.
(zij het rechtstreeks via abonnement of indirect via trakking/reclame etc etc...
het blijft een bedrijf wat winst wil maken, alleen de zon komt gratis op.)
en die willen ze natuurlijk niet te simpel kunnen verliezen, door ons tweakers.
dus dan maar zo bouwen dat wij dat hier niet te makkelijk kunnen doen. ;)

(persoonlijk probeer ik altijd zoveel mogenlijk weg te blijven bij dit soort verdien modellen van bedrijven.
maar is wel lastig, denk b.v. aan printers voor zo weinig geld en dan erg dure cartridges.)

edit:
voor mij betekend: smart = domme aankoop, door domme klant, het is reclame en daar is weinig waarheid in te vinden die ook maar iets met smart te maken heeft. ;)

[Reactie gewijzigd door migjes op 22 juli 2024 14:20]

de winst die ze maken zit in de service die bij het apparaat word geleverd informatie die Google verkrijgt waarmee ze meer gericht advertenties kunnen aanbieden.
Laten we er geen doekjes omheen winden. ;)

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 14:20]

Goed punt.
het niet vervangen van de apparaten gaat ook te kosten van hun indirecte winst :p

offtopic:
het verbaast me serieus hoeveel mensen ''afluister'' apparatuur aanschaffen van google. vooral op tweakers.
Mijn gadget-freak buurman kan daar werkelijk helemaal niks mee, die heeft geen idee hoe dat werkt of wat hij met zo'n kaartje moet. We zijn nu eenmaal niet allemaal Tweakers. En je moet de fabrikant ellende ook niet willen verleggen naar de klant, maar een elegante manier vinden om het herstel vanzelf te laten gebeuren. Eén ervan is de methode die @The Zep Man noemt, keurig onder de motorkap en buiten het zicht van de klant om.
“Op het apparaat” of “een kaartje” - het gaat niet zozeer om de fysieke vorm of plek waar data/code zich bevindt. Het gaat om de procedure van het opnieuw flashen van nieuwe firmware en dat er daarbij rekening wordt gehouden met dat er wat mis kan gaan. Als de bootloader gewoon blijft zoals die is (of restored kan worden na een harde reset) is er niks aan de hand (mits de rest van bronnen of backups nog aanwezig zijn).
Ik zou daarom wel eens willen weten wat er nu precies mis gaat in dit voorbeeld.
Het op een kaartje zetten van de firmware maakt het echter veel eenvoudiger om het te herstellen.
Kaartje in een reader kopiëren klaar geen flash procedure nodig.
Een telefoon flashen is vele malen ingewikkelder en ook die willen nogal eens bricken tijdens een flash procedure.
Waarom neem je dan ook smart apparaten als je weet dat ze kunnen beschadigen. Daarnaast is het zo dat als je updates blokkeert, je ook beveiligingsupdates blokkeert. Dat is dus een zeer domme zet, aangezien, als je naar het feit kijkt dat smart devices interessante targets voor eg bot nets zijn, je sowieso wel beter af bent met updates. Ik zou als ik jou was of je hardware wegdoen omdat je niet wilt dat ze geüpdatet worden of ze updaten.
Wat is dat voor een kul argument.

Het hoort gewoon te werken en als het product daardoor 5 euro diuurder is dan is het daardoor 5 euro duurder.
Kwaliteit en vertrouwen in een product kunnen hebben is veel belangrijker dan die paar euro dat het extra kost.
Als iets niet goed genoeg is en kan bricken of kapot kan gaan dan moet het simpelweg niet verkocht worden!
Daarnaast ben ik van mening dat updates ALTIJD optioneel moeten zijn.
Zodra ik een apparaat koop ben ik de eigenaar en bepaal ik wat er wel of niet gebeurd.
En daarnaast vind ik dat de fabrikant de verplichting heeft de interface en alle functionaliteit van het apparaat hetzelfde te houden.
Want daar heb ik immers voor betaald en mijn keuze op gebaseerd.
Recent 3 chromecasten kunnen vervangen na een mislukte firmware update. Gelukkig binnen garantie, maar erg netjes van Google is dit niet.

Reddit staat er vol mee. Ik vind het slecht dat Google klaarblijkelijk zeer slecht test of hun firmware wel correct functioneert voor ze het de wereld in gooien.
We hebben geen flauw idee bij welk percentage van devices dit mis ging om eerlijk te zijn. Ik heb hier een stuk of 6 Google Home/chromecast devices en het is bij geen 1 misgegaan. Uiteindelijk zijn dat enkel anecdotes en enkel Google weet hoe erg het daadwerkelijk was. Belangrijker is dat ze 20 dagen de tijd namen om met een duidelijke reactie te komen wat denk ik sneller had gekunt, maar op zich ook niet super slecht is (ik weet hoe irritant het soms is om bepaalde issues te diagnosticeren als je het niet zelf kunt reproduceren).
Het lijkt ook alsof voor een zeer korte periode de update online is gekomen en direct weer offline. Dit zou verklaren waaron niet alle devices er last van hebben. Waarschijnlijk kregen de meeste de kans niet om te updaten. En was de update alweer offline voordat ze binnen gehaald waren. Het kan natuurlijk zijn dat een medewerker per ongeluk heel even een verkeerde versie online zet en deze gelihk weer offline haalt. Het hoeft dus ook niet te zijn dat de software niet getest is maar dat door een menselijke fout gewoon een zeer korte tijd de verkeerde online heeft gestaan.
Same, maar ik had een paar maanden terug een paar mini's die bricked waren na wisselen van taal. Met geen mogelijkheid meer werkend te krijgen (liepen na reset en koppelen account direct weer vast). Opgehaald en vervangen door google zonder bijkomende kosten dus vond het wel prima.
Niet netjes? ik vind het juist zeer netjes dat je kapotte hardware gewoon gratis vervangen kan worden. Dit is natuurlijk ook gewoon zoals het hoort, maar er zullen genoeg bedrijven zijn die het minder net afhandelen.

Daarnaast is er één keer een foutje bij het updaten van dit specifieke device, dus vind je dat het volledige bedrijf incompetent is in het nakijken van hun updates?
Vraag me af of ik dan ook de nieuwe versie van Google home mini krijg ?
Goed van Google. Nu nog de devices updaten naar de meest recente Android versie die door die devices gedraaid kunnen worden. Die volledig onveilig zijn momenteel.

Maken ze veel onwetende mensen blij mij.

Anders ga ik weer nuttige dingen posten op.xda :+
Nu is de vraag nog waar je een nieuwe kan krijgen. Helaas is mijn google home mini ook hierdoor getroffen...
Heb je al met google contact opgenomen? Ik vermoed dat je een contact adres wel kan vinden via eehmm google.com ;)
Makkelijker gezegd dan gedaan. Ik kan nergens iets vinden erover
Jaa die zag ik ook. Echter ben ik in gesprek geweest met google support zelf en die weten eigenlijk niks hiervan af
Onder dit draadje is het @ddvogelaar wel gelukt ... misschien even aan hem vragen.
hierbij de link dan hoeft niemand meer te zoeken: https://support.google.co...3&cft=1&ref_topic=7029097

Vergeet niet dat je moet inloggen met een google account om hiervan gebruik te maken, anders werkt de submit knop niet :)
edit: oeps verkeerd

[Reactie gewijzigd door renzo4000 op 22 juli 2024 14:20]

Betreft het een bepaalde generatie apparatuur, ik heb een Google Home mini, maar nog geen problemen ondervonden. De updates zijn niet tegen te houden, die gaan volledig automatisch. Dus ik ga ervan uit dat ik ook de update heb ontvangen die de problemen bij anderen veroorzaakt? Of is het een conflict die door een bepaalde dienst wordt veroorzaakt, die ik blijkbaar niet gebruik?
mijn google home mini heeft sinds kort nadat ik een opdracht laat uitvoeren ( lampen aan of uit)

dan valt soms me hoogle home mini uit en start opnieuw op.

ik kan nergens een help desk vinden , en via home bij hulp staan alleen andere producten. iemand die me de weg kan wijzen? voor hulp bij de home mini?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.