Dan moet die optie er wel zijn.
Voor zover ik weet is die optie er altijd, omdat die toch al nodig is voor juridische zaken (die gaan altijd zwart-op-wit, nooit via de telefoon).
Ook daar heb ik geen behoefte aan.
Prima, maar dat is dan wel een heel ander punt dan waar de discussie mee begon.
Daarbij wordt nergens gezegd om wat voor training het gaat. Tegenwoordig is het trainen van neurale netwerken nogal populair, en strict genomen valt dat dus onder "trainingsdoeleinden".
Ik betwijfel of dat stand zou houden in een rechtszaak (consumentenrecht pakt vaak in het voordeel van de consument uit als bedrijven smerige trucjes proberen), maar daar komen we inderdaad pas achter als het ooit in de praktijk getest zou worden.
Ik ook niet want het gebeurt achter de schermen.
Dingen die niet door de beugel kunnen hebben nogal de neiging om uit te lekken. Het door mensen laten beluisteren van opnames gebeurde immers
ook achter de schermen en toch is dat bekend geworden. Nee, met die redenatie kan ik niet bewijzen dat het helemaal niet gebeurt, maar mijns inziens maakt het wel aannemelijk dat het niet op grote schaal gebeurt.
Ik ken geen voorbeelden van spraak, maar wel een ander voorbeeld: reCAPTCHA. Dat is die handige dienst van Google waar je moet bewijzen dat je een mens bent door op plaatjes te klikken.
In de nieuwste versie daarvan hoef je (meestal) alleen op "ik ben een mens" te klikken en een paar seconde te wachten.
Overigens is dat voorbeeld in deze context pas relevant sinds de AVG; voor die tijd waren de regels rondom toestemming moeten geven veel minder streng. Daarmee vallen al je bezwaren over oude versies van recaptcha in één klap weg. (Dan kun je natuurlijk nog steeds morele bezwaren hebben, maar ik heb het gevoel dat je het vooral over de juridische kant van het verhaal hebt.)
Ik moet soms minuten lang gratis werk doen voor Google en ze toestemming geven om mijn gedrag te analyseren.
Dan doe je denk ik iets verkeerd. Ik ben minutenlang bezig om alle domeinen die recaptcha nodig heeft om te kunnen werken (tijdelijk) te whitelisten, maar zodra ie eindelijk een foto met zestien vakjes laat zien ben ik er in hooguit dertig seconde doorheen.
Ook in dit geval geldt trouwens, tenzij het contactformulier-met-recaptcha de enige manier is om contact met een bedrijf op te nemen stem je er nog steeds vrijwillig mee in.
Maar ik stem er niet vrijwillig mee in. Het is vaak de enige manier om contact te krijgen met organisaties. Gedwongen toestemming is geen instemming.
Noem dan eens een voorbeeld van een bedrijf dat wel via de telefoon te bereiken is, maar waar je verder op geen enkele manier contact mee kunt opnemen?
(timmerman verhaal)
Uiteraard.
PS. Ik heb geen bezwaar tegen bewaren als bewijs bij geschillen. Dat is inderdaad een gerechtvaardigd belang omdat er geen redelijk alternatief is dat minder data verzameld.
Dan heb ik goed nieuws voor je: bij mijn beste weten is dat bij klantenservice de primaire reden voor het opnemen van gesprekken. Een bandje "we nemen dit op voor het geval je achteraf gaat liegen over wat we afgesproken hebben" klinkt echter nogal onvriendelijk, vandaar dat ze alleen de secundaire reden noemen; dan hebben de meeste mensen er geen probleem mee.