De Rotterdamse vervoerder RET luistert gesprekken in trams af, maar het ov-bedrijf weigert te zeggen hoe en waarom dat precies gebeurt. Dat schrijft weekblad Elsevier. Vermoedelijk gebruikt de RET beveiligingscamera's voor het afluisteren.
Het weekblad kwam erachter dat de vervoerder gesprekken afluistert toen een redacteur zag hoe een trambestuurder een vermeend racistisch incident op basis van een afgeluisterd gesprek doorgaf aan de meldkamer, aldus Elsevier. Het is onduidelijk of alle gesprekken worden afgeluisterd of dat het afluisteren alleen gebeurt bij vermeende incidenten.
Het was tot nu toe onbekend dat trambestuurders in staat zouden zijn om gesprekken in trams af te luisteren. Wel is het al langer bekend dat bepaalde, niet in de trams gebruikte, beveiligingscamera's geluid kunnen opnemen en in staat zijn om op basis daarvan onrust waar te nemen. De RET deed eerder tests met camera's met gezichtsherkenning.
Het afluisteren van gesprekken is in het Wetboek van Strafrecht verboden. Het is onduidelijk of dat verbod ook in dit geval geldt. GroenLinks Rotterdam wil een spoeddebat in de gemeenteraad over dit onderwerp, twittert de fractievoorzitter.
Update, 9:50: De RET claimt dat Elsevier nooit specifiek heeft gevraagd naar dit incident of naar de mogelijkheid of bestuurders gesprekken kunnen afluisteren, aldus een woordvoerster. "De journalist in kwestie vroeg slechts naar hoe we trams beveiligen, iets waar we uiteraard niet gedetailleerd op kunnen reageren." De woordvoerster vertelde dat beveiligingscamera's wel audio opnemen, maar dat de bestuurders dat niet kunnen terugluisteren. "Het enige dat ik me kan voorstellen is dat een conducteur een portofoon had openstaan en dat daardoor de bestuurder kon meeluisteren. Van het afluisteren van gesprekken van passagiers is geen sprake."