Analist: Apples 16"-MacBook met resolutie van 3072x1920 pixels komt in september

Volgens analistenbureau IHS Markit brengt Apple in september een 16"-MacBook Pro uit met een resolutie van 3072x1920 pixels. Het scherm zou net als bij de huidige modellen een lcd zijn. Andere details over de nieuwe MacBook zijn nog niet bekend.

IHS Markit beschrijft de komst van de 16"-MacBook Pro in een rapport waar Forbes over publiceert. Het analistenbureau heeft bronnen in de beeldschermenindustrie en zou daarom weet hebben van de komst van de nieuwe MacBook. LG Display zou de maker zijn van het 16"-paneel en de fabrikant zou verwachten dat er maandelijks 250.000 panelen geleverd moeten worden. Volgens het analistenbureau komen er in september ook nieuwe versies van de MacBook 13,3" en de MacBook Air. Daarover zijn geen verder details bekend.

De grootste MacBook Pro's van dit moment hebben een 15,4"-scherm met een resolutie van 2880x1800 pixels, goed voor een pixeldichtheid van 220 pixels per inch. Het nieuwe model krijgt een iets hogere resolutie van 3072x1920 pixels; mogelijk om de pixeldichtheid gelijk te houden aan de bestaande modellen. Als de nieuwe laptop ook een pixeldichtheid van 220 ppi heeft, zou het om een scherm van ongeveer 16,4" gaan. In het geval van een 16"-scherm is de pixeldichtheid 226 ppi.

Er gaan al langer geruchten over de komst van een 16"-MacBook Pro. Begin dit jaar zei analist Ming-Chi Kuo dat Apple dit jaar met een MacBook Pro-variant komt die een schermformaat heeft tussen 16" en 16,5". De laptop zou ook een nieuw ontwerp hebben. In datzelfde bericht voorspelde Kuo de komst van een 31"-monitor met 6k-resolutie. Dat scherm heeft Apple begin juni geïntroduceerd samen met de nieuwe Mac Pro.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

24-06-2019 • 08:58

119

Reacties (119)

119
108
61
5
1
32
Wijzig sortering
Waarom zou een OLED paneel niet kunnen?
Je zou toch verwachten met deze prijs je wel een OLED paneel krijgt.

Want de argument ''batterij'' kan je niet maken aangezien dit bij andere fabrikanten ook dus niet wordt genoemd.
OLED heeft een aantal problemen:
  • Het is bij lange na niet zo fel als een LCD scherm kan zijn. OLED piekt op zo'n 700 nits, waar LCD schermen makkelijk 2000 nits kunnen halen.
  • Inbranding is nog altijd een risico bij OLED, vooral omdat men niet weet hoe het zich op langere termijn gaat gedragen. LCD heeft dit niet.
  • Bij een blinde test tussen een hoge kwaliteit LCD vs een OLED zien veel mensen het verschil simpelweg niet.
OLED gebruiken zou vooral de hardware nóg duurder maken dan het al is. En Apple is al bijzonder duur. Ik hoop persoonlijk dat ze het niet (en nooit) gaan toevoegen. En liever ook dat ze die idiote touch bar weghalen :7
Inbranding,

Persoonlijk gebruik ik een Macbook voor het werk, als ik 8+ uur per dag op maximale helderheid bezig ben dan ben ik bang voor wat een OLED paneel zou doen met betrekking tot inbranding van de taakbalk en dock.
Maar inbranding gebeurt wanneer je dus het scherm eigenlijk nooit zou ''verversen'' Dus hij staat 8+ uur op dezelfde beeld. Maar ik vermoed dat jij ook wel eens uitzet, andere applications opent dit dat. Dan kan het niet inbranden.

Moet je eerlijk zeggen: heb nooit ''inbranden'' gedacht op dingen als monitors / laptops aangezien er vaak toch wel iets gedaan wordt op het device. Bij een TV kan dat anders zijn?
Appeltje linksboven, iconen rechtsboven, dock, tweakers.net logo, enzovoort. En het scherm van mijn laptop staat uren achter elkaar aan in tegenstelling tot mijn telefoon of zelfs TV. OLED wil ik op mijn TV, misschien op mijn telefoon maar zéker niet op mijn laptop.
Geestig, doet me denken aan de overgang van matte naar glans-schermen. Elke professionele gebruiker wenste nog met mat blijven werken, totdat de unibody-modellen uitkwamen.

Begrijp me niet verkeerd, ik onderschrijf je benadering volledig, maar ik vrees dat hier 'de markt' opnieuw gaat bepalen dat je het op deze manier 'moet gaan doen'.
Glanzende schermen zijn feller en kleurechter dan matte. Dus voor grafici was mat geen optie. En zo lang Apple nog LCD monitors kan verkopen voor 4999 dollar kan een LCD in een laptop ook nog best. OLED is goed voor consumptie, niet voor creatie.
Huh? Nu kan ik me vergissen, maar bij de introductie van de Unibody Macbook Pro's heeft Apple nog even gauw een stapel oude modellen met mat (2.2 & 2.4 GHz Core2Duo) scherm op de markt gegooid (honderden verkocht) en dat waren grotendeels juist grafici die de spiegeling en te felle kleuren van glans schermen niet wilden. Mat was júist de optie die ze wilden en met de Unibody dreigde te verdwijnen. Apple bood in die periode zelfs nog de Unibody met mat scherm als optie.

En OLED, tja.... Leuk voor thuis, professioneel nog altijd een te lage levensduur, correcte werking max 3 jaar (op 24/7 spec).
Natuurlijk gaat het scherm uit, maar staat toch zeker 2x 4 uur per dag op maximale helderheid te branden. Het hele punt is dat delen van het scherm nooit worden ververst, namelijk de taskbar en dock, zou kunnen door schermen op volledig beeld weer te geven maar dat vind ik niet fijn werken.
Als ik rekening moet houden met hoe ik een apparaat gebruik in plaats van dat het apparaat doet wat ik nodig heb/hoe ik het wil gebruiken dan is het wat mij betreft geen geschikt apparaat.
Maar inbranding gebeurt wanneer je dus het scherm eigenlijk nooit zou ''verversen'' Dus hij staat 8+ uur op dezelfde beeld. Maar ik vermoed dat jij ook wel eens uitzet, andere applications opent dit dat. Dan kan het niet inbranden.
Ik heb regelmatig 8+ uur een applicatie open hebben staan. Werk ook regelmatig op een extern scherm, en dan staat er op het scherm van mijn laptop gewoon iets statisch.
Vergeet niet dat de dock en de informatiebalk bovenin het scherm altijd vaststaan. Dat betekent ook dat het zelden gebeurt, dat er iets anders te zien is daar, maar stel je kijkt een film, dan kan dat best irritant zijn.
Anoniem: 420148 @theduke198924 juni 2019 10:44
Maar inbranding gebeurt wanneer je dus het scherm eigenlijk nooit zou ''verversen'' Dus hij staat 8+ uur op dezelfde beeld.
Bepaalde elementen staan gerust 8+ uur op het scherm. Het dock en de taakbalk, bijvoorbeeld.
Je werkt 8 uur op een laptop scherm? Mag dit uberhaupt wel van de Arbo? Ik neem aan dat je hem in een dock hebt staan en met extern muis,toetsenbord werkt?
Ik zou gaan klagen bij je baas dat je een monitor wilt.

Of je moet altijd buiten werken, wat het maximale helderheid uitlegt.
Offtopic: Volgens arbobesluit mogen toetsenbord en beeldscherm niet met elkaar verbonden zijn. Je moet dus of een externe monitor, of externe tobo krijgen. 16" monitor op standaard met extern tobo zou voldoende moeten zijn.

En tegen inbranden, elke 2 uur dient beeldschermwerk afgewisseld te worden met andere werkzaamheden of een pauze. Als iemand in die tijd zijn monitor uitzet dan ga je het inbranden wel tegen.

Overigens ben ik gewoon van mening dat beeldschermen bij normaal gebruik niet zouden moeten inbranden.
Wel klote werken ... De hele dag op een 16"je maar arbo technisch vast ok.
"Deze prijs", er is nog niks bekend. Apple kennende zal het ongetwijfeld een premium prijs zijn maar zolang er niks bekend is mag je ook nog niet klagen vind ik...
De prijs is inderdaad een belangrijke factor; tot op zekere hoogte.
Ik zou bv nooit een laptop kopen met een SX386, ongeacht de prijs, ongeacht de rest v/d componenten.

De LG LCD panels zijn van mindere kwaliteit dan de Samsung panels. Dus is het mogelijk dat de nieuw MacBook een scherm heeft van jaren oude kwaliteit (resolutie is wel beter als je dat nodig hebt)
Samsung maakt nauwelijks competitive LCD panelen voor laptops, LG is juist uitermate sterk in de gehele PC panel business. Snap werkelijk waar niet waar je het vandaag haalt dat LG panelen minderen zijn?
De LG LCD panels zijn van mindere kwaliteit dan de Samsung panels. Dus is het mogelijk dat de nieuw MacBook een scherm heeft van jaren oude kwaliteit (resolutie is wel beter als je dat nodig hebt)
Waar haalt u dit vandaan? Er zit VOLGENS MIJ een verschil tussen Televisie, Mobiel, en monitor panelen.
Een 386SX is ook niets, een 386DX moet je hebben, liefst de 40Mhz versie :+

Kon het niet laten, sorry.
Dit brengt goede herinneringen. Doom spelen op 386 25mhz met een klein schermpje en vervolgens met grote ogen uitkijken naar de pentium 75mhz, want daar kon je duke nukem 3d op draaien 😍
Er is nooit een 386DX 40Mhz geweest. Wel een Amd variant ;)
Die moet je ook hebben. Is veel krachtiger dan de 33Mhz van Intel.
ja heerlijk, die parity errors op de 40mhz amd.. :)
hoef je niet over te klagen is gewoon een feit ;)
Tenzij het een iets is als iPhone XR ''mid-range'' maar goed dat zal niet het geval zijn.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 23 juli 2024 08:57]

Ik zou eerlijk gezegd niet weten of OLED de DCI-P3 kleurenruimte kan gebruiken. Calibratie van de schermen is bij Apple wel een dingetje... dat en de kosten voor zo'n display icm betrouwbaarheid en dergelijken zal wel een struikelblok zijn.
Apple apparaten zijn juist goed gekalibreerd of niet?

Ik denk met OLED dat groter spectrum kan aanbieden vanwege het contrast. Maar ik kan het ook mis hebben.
Juist wel goed gecalibreerd ja, geen idee of OLED daarbij in de buurt komt. Ik heb het idee dat die kleuren vaak overgesatureerd zijn maar in de praktijk ben ik nog niet veel OLED displays tegengekomen om te vergelijken.

Het contrast is mooi maar staat verder los van het weer te geven spectrum. Als 'wit' niet écht wit is of rood niet echt rood heb je weinig aan het contrast zelf.

En wat anderen na mij al zeiden.. mogelijk is inbranden nog een issue met OLED schermen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 08:57]

Die overgesatureerde kleuren waar je het over hebt zijn softwarematig zo ingesteld. (Samsung heeft er een handje van in z'n Galaxy telefoons maar gelukkig is dat uit te schakelen) Het heeft niets met de techniek van OLED te maken. Sterker nog, reference monitoren in de pro wereld zijn tegenwoordig allemaal OLED vanwege de accurate kleurweergave.
Grootste probleem met OLED is nog steeds de burn-in, bij een tv waar je grotendeels steeds andere beelden hebt is het nog wel te doen, maar op een computer waar je dingen zoals je desktop of taskbar vaak lange tijd zichtbaar hebt zou het nog wel een probleem kunnen zijn.
Ik hoop van niet. De laptops met een OLED scherm hebben veelal nog problemen. Daarnaast is het huidige MacBook pro scherm heel erg goed. Ik denk niet dat je veel wint met een OLED scherm.
1 woord: inbranding

Laptops die het wel hebben zijn niet perfect
If I only had enough money... Heb nog geen Mac en wil er erg graag een hebben in mijn pc parkje. Gewoon voor macOs...
Veel plezier voor diegenen die hier wat moois zien en het gaan kopen.
Dan "zat" ik in hetzelfde schuitje als jij. Heb vroeger (30 jaar geleden) nog een Macintosh SE gehad maar sindsdien altijd Windows gebruikt, vertrekkende van 3.11 op een 386. Maar sinds enkele maanden een Mac Mini 2018 gekocht, omdat ik ook net als jij het OS eens wil gebruiken.
Het is even wennen als je Windows gewoon bent. Ik kan nu niet zeggen dat het ene beter is dan het andere, ze hebben beide hun voor- en nadelen. Ik gebruik hem nu vooral om in swift te leren programmeren in xcode.
Er zijn een paar dingen waar ik OSX nog altijd een stuk beter vind dan Windows10 of Linux.
* Backups. Time Machine is erg handig
* Multiple monitors en resoluties en UI scaling zijn gewoon beter geregeld.

De Apple hardware van de laatste 5 jaar ben ik niet van onder de indruk. De Touch Bar is minder dan waardeloos, dongle-verse is niet handig, en de thermals zijn te beperkt om maar de laatste 0.1mm eraf te halen. Thuis werk ik lekker met een Mac Pro 2010 die heel veel upgrades heeft.
Dank, een mini is inderdaad een te-doen alternatief. En een nieuwe programmeertaal/omgeving is altijd leuk. Chapeau!
Beste investering ooit. macOS is zo'n verademing ten opzichte van Windows. Misschien niet op korte termijn maar als je macOS een jaar of 10 gebruikt hebt is het echt briljant. Vergeet al die inconsistente Windows ellende elke release weer; macOS laat je in een workflow werken en houdt dat gewoon vast. Misschien dat de opvolger van OS X dat anders gaat doen over een jaar of wat, maar tot nu toe *werkt het* simpelweg.

Een OS hoeft niet te vernieuwen puur om het vernieuwen. Het moet wat functionaliteit kunnen toevoegen binnen het bestaande framework en verder niet. De hardware kun je over discussiëren maar macOS is consistent wat z'n ervaring betreft en het updatebeleid is ook meer dan prima.
Ik zit al vanaf Tiger op OSX (nu macOS) maar ik kan het niet helemaal eens zijn met je.
Ik vind het een heerlijk OS en heb er lang van genoten maar ik krijg het idee dat Apple zijn OS steeds verder dicht timmert.
Mijn ontwikkel omgeving licht na iedere OS sprong volledig op zijn gat en op 10.14 moest ik heel veel moeite doen om het weer werkend te krijgen dus terug naar 10.11.
Ik vind het een heerlijk OS en heb er lang van genoten maar ik krijg het idee dat Apple zijn OS steeds verder dicht timmert.
Mijn ontwikkel omgeving licht na iedere OS sprong volledig op zijn gat en op 10.14 moest ik heel veel moeite doen om het weer werkend te krijgen dus terug naar 10.11.
Dat heeft helemaal niks met dichttimmeren te maken maar puur met het deprecaten van dingen waarvoor Apple vindt dat ze achterhaald zijn, en verbeteringen aan de security zoals SIP en gatekeeper. Daardoor niet minder irritant als het bij upgrades moeite kost om alles weer werkend te krijgen (wat overigens altijd wel lukt, in ieder geval is het mij sinds 10.4 Tiger altijd gelukt), maar het heeft niks met 'dichttimmeren' te maken.

Ik snap eigenlijk niet waarom dit argument met enige regelmaat gemaakt wordt, want macOS is in helemaal niks meer dichtgetimmerd dan Windows, en maar in beperkte mate meer dan Linux. Je kunt niet eenvoudig delen van het OS vervangen/customizen/recompilen, maar dat is het wel. Verder krijg je elk stuk software zonder problemen geinstalleerd, via homebrew heb je nota bene bijna een complete OSS distro aan software beschikbaar die je met 1 commando geinstalleerd hebt, bijvoorbeeld.
Ik zit al sinds systeem 3 op Apple dus ik kan wel meepraten over hoe het systeem door de jaren heen is veranderd. Zoals al gezegd, een heerlijk systeem waar vrij weinig op aan te merken is, voor ieder wat wils.
Als je een ontwikkelomgeving hebt, berijp ik niet helemaal waarom je opgrade. Altijd wachten totdat de bugs eruit zijn en alle apps zijn geupdate/geoptimaliseerd voor het nieuwe systeem! Zou je eigenlijk toch moeten weten als ontwikkelaar...
SlowDown heeft het niet over Bugs, maar over het dichttimmeren van het OS.
Steeds minder "buiten de lijntjes kunnen kleuren" .

Buiten dat, ik ken de situatie van hem niet, maar misschien heeft hij meerdere systemen staan , en kan hij er best 1 upgraden, om te kijken of alles werkt wat hij nodig heeft, en daarna de rest.
Als iedereen zou wachten met upgraden tot de bugs eruit zijn, en alle apps geoptimaliseerd.
Dan zaten we nu nog op Windows ME en Mac os x 10.0.
Lezen...
En upgraden is voor de thuisgebruiker, als professioneel gebruiker weet je dat je nooit direct moet upgraden, simpel.
Sommige bugs worden alleen door professionele gebruikers gevonden. Meeste thuisgebruikers doen beetje internetten, mailen en tekstverwerken dus niet alle bugs worden zo gevonden.

Daarnaast is er ook geen vast tijd waarin 'de bugs er uit zijn'
Ik wacht tot de volgende WWDC. Dus september introductie begin juni updaten. Ik heb nog nooit problemen gehad en ik heb heel veel verschillende ontwikkelstacks draaien.
Wat vind jij van de sneltoetsen in MacOS? (Ik bedoel dan Out Of the Box.)

Zelf had ik daar wel wat problemen mee en dan bedoel ik dat ik niet zomaar Safari, App store, of Photos App kon aanspreken.

Met Windows en Ubuntu kan ik de Windows toets en een cijfer gebruiken om zo een applicatie op te starten.
Tja... voor iets waar ik al 20+ jaar aan gewend ben kan ik niet anders zeggen dan: perfect! En anders kun je zelf nog eea aanpassen per app via Systeemvoorkeuren > Toetsenbord > Toetscombinaties. Er zijn tevens genoeg apps die ook eea voor je kunnen instellen.
Inderdaad, na elke update ben je zo weer even bezig om alles weer werkend te krijgen.

Ik update dan ook niet elke keer wanneer er weer een update klaar staat. Ten eerste duurt het updaten soms 40 minuten om een relatief kleine update door te voeren.. en daarna moet je alle instellingen weer via terminal activeren en rechten toepassen op bepaalde mappen.
Nou, ik heb natuurlijk geen idee wat voor een systeem jij hebt maar updaten bij mij gaat toch echt sneller dan wat jij beschrijft. "en daarna moet je alle instellingen weer via terminal activeren en rechten toepassen op bepaalde mappen", heb ik werkelijk nog nooit hoeven doen. Ken ook geen anderen bij wie dat nodig is.
Je hebt dan ook geen idee wat voor aanpassingen ik heb gemaakt om mijn mac optimaal te benutten.
Natuurlijk heb ik geen idee wat jij daar hebt staan. Maar ik ben oprecht benieuwd naar de aanpassingen die je hebt gedaan om dit noodzakelijk te maken.
En als het je hobby is om diep onder de motorkap te duiken om dingen te 'tunen' hou je dan niet in natuurlijk. Wellicht is Linux dan wat voor je. Heb ik ook gedaan, de code compileren etc. etc. Leuk als je er van houd. Maar noodzakelijk? Allang niet meer.

[Reactie gewijzigd door SF750 op 23 juli 2024 08:57]

Ik gebruik 3 systemen en ik moet zeggen dat Mac OS het langzaamst is met updaten. Geen flauw idee waardoor het komt, tevens heb ik niks aangepast aan MacOS zelf, dus hij draait "stock" zelfde geldt ook voor Windows.

Niet dat het erg is, maar het is ongeveer even lang als een "grote" Windows update.
Lukt het niet om die ontwikkelomgeving in Docker of Virtualbox onder te brengen - een Linux VM dus? Met Virtualbox heb je in ieder geval zekerheid dat het zal werken.
Ik gebruik thuis OSX sinds 10.3 (toen de macs nog wit waren...) en Windows op het werk. Van allebei de OS'en valt genoeg te zeggen maar heel kort samengevat: ik zou thuis geen Windows willen en op het werk geen OSX :)
Ligt een beetje aan het werk. Ik kan m'n privé Macbook Pro 2012 prima inzetten als volwaardige vervanger van m'n HP werklaptop met Windows. Maar goed, ik doe héél veel in de cloud, klantensupport via RDP/Teamviewer/Splashtop/weet ik 't wat, Office 365 draait feilloos op m'n Macje ... in principe kan ik alles 1-op-1 overzetten.

Onenote e.a. werken ook uitstekend, zelfs met crossplatform koppelingen naar iOS toe vanaf de Mac.
Ik vind het super irritant dat de sneltoetsen van Office 365 anders zijn in Windows als in OSX. Echt vreselijk.
Nieuwe slide in Powerpoint: Onder Windows: CTRL+M; Onder OSX... (Geen?)

En als je dan met je Mac op een bedrijf zit waar je via Citrix op een Windows omgeving kan inloggen, dan wordt je helemaal gek.
Haha ja dat is inderdaad wél irritant, ben ik helemaal met je eens.
Ik werk met Citrix in het bedrijf via mijn Macbook en heb hier vrij weinig last van. Je kunt in de systeemvoorkeuren > keyboard > speciale toetsen de ctrl en cmd toetsen omwisselen, dat maakt het wel een stuk fijner.
Ik gebruik juist OSX op mijn werk. Maar ik heb dan ook veel Unix programma's nodig, naast dingen zoals Office en Matlab.

Thuis gebruik ik beide, maar best vaak Windows 10, vanwege een aantal games.
Een jaar of 10 ? dat is wel een heel lange leer ;) curve
Nee, niet zozeer de leercurve. Meer omdat je over die periode alle ontwikkelingen van Windows op een hoop kan gooien. De UI van Windows van 10 jaar terug is fundamenteel anders dan macOS / OS X van 10 jaar terug en nu. OS X heeft de afgelopen 10 jaar kleine dingetjes aangepast en de workflow blijft gelijk. Bij Windows: not so much ;)
Is ook een stuk lastiger als je niet breekt met de oude systeem software. Heb ook met de oude macs gewerkt op het Macintosh operating systems en ja dat veranderde ook niet veel tot er een nieuwe architectuur kwam (nood gedwongen overigens).

Probleem was toen Windows NT kwam er een eis was dat het op windows moest lijken.
Maar ook OS/2 leek erg op Windows omdat men de zakelijke gebruikers zo weinig mogelijk wijzigingen wilde brengen.

https://en.wikipedia.org/wiki/Classic_Mac_OS :)
Wat is er zo fundamenteel anders in je workflow tussen xp en win10? Oprechte vraag want persoonlijk merk ik het niet zo.
Buiten het start menu is er eigenlijk weinig dat anders is.
Menu’s die ergens anders zitten, wel een startmenu in XP, geen startmenu in Win 8, een half startmenu in 8.1, weer een Startmenu in 10.. teveel witruimte, UI op de schop, meegeleverde tools (Mail, contacten, Candy Crush, Xbox Live, Groove...), 2 Configuratieschermen, het Windows Update gehannes... Actiecentrum...

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 08:57]

Mee eens! Ik gebruik MacOS voor werk/prive en Windows voornamelijk voor gamen. Als het niet nodig was had ik Windows helemaal niet meer gebruikt.
Ik heb mijn Mac na 3 jaar verkocht en terug naar Windows. Dat was voor mij een verademing.
Niet dat MacOS niet goed werkt, integendeel dat draait vlotjes maar de Windowservaring is beter vind ik persoonlijk. Ook veel meer software voor Windows.
Behalve dan bij iedereen die ik ken met een Mac, die durven niet te updaten omdat allerlei software dan omvalt en niet meer werkt.
Maar misschien zijn die gewoon allemaal gek.
Heb je voorbeelden? Ik ken niet zo veel software die omvalt en niet meer werkt eigenlijk.
Final cut pro, adobe creative suit, en bijna elke andere pro app waar je moet updaten omdat de oudere versie totaal niet meer werkt (die onder windows 10 nog gewoon nog werkt zoals Adobe Creative Suite 2)

Veel oudere software draait nog perfect onder Windows 10, waar de Mac van de PPC 32 naar PPC64 bit veel software brak en daarna X86-32bit en daarna pas 64bit en dus weer veel 32bit software brak met hun geweldig werkende OS (volgens Apple fans)
De mac is een duren business voor kleinere bedrijven, en windows nog gewoon software draait uit het jaar nul zonder al te veel moeite en emulatie software...

[Reactie gewijzigd door stewie op 23 juli 2024 08:57]

Adobe is vanaf dag één een ramp geweest met zo'n beetje elk stukje software dat ze uitbrengen voor Windows, nooit anders geweest.
Beetje zoals iTunes, nooit echt een geweldige ervaring.

Zelfs die pdf tools van hun leveren nog elke keer weer ellende op, geen idee hoe ze het voor elkaar krijgen.
Gaan slecht om met resources en bugs tot en met.

Als je in Windows met Adobe software moet werken zonodig, moet je vooral geen haast hebben met zowel Windows updates als updates van Adobe zelf.
Onzin, Adobe CS werkt prima onder windows en zelfs sneller onder windows dan onder MacOS vooral Adobe Premiere is een verademing op de PC vs de mac met al die betere hardware zoals Ryzen & native GPU ondersteuning wat ook veel sneller is onder windows...
En PDF is dood, en dat werkt ook voor geen meter op de mac trouwens.

Veel studio's sinds Final Cut Pro X zijn over gegaan op avid & premier en naar de PC, ook omdat met elke grote versie van MacOS Apple weer hun software pakketten breekt. (wat bij windows eigenlijk nog nooit is gebeurd tot het punt dat de meest oude versies van Premiere/Avid nog steeds gewoon perfect onder Windows 10 draait)
En ook gewoon minder hardware compatibiliteit problemen heeft dan MacOS, veel antieke hardware doet het niet meer op de Mac maar werkt ook nog steeds perfect onder windows 7 & 10 (zonder ook maar 1 nieuw product te hoeven kopen, terwijl je firewire 800 audio/video hardware op de mac gewoon niet meer werkt "maar nog steeds prima op de PC")
Adobe wil nog wel eens wat laat zijn met updates de afgelopen paar releases... ik ben geen programmeur oid dus ontwikkelomgevingen heb ik geen verstand van of ervaring mee eigenlijk.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 08:57]

Audio applicaties als Logic voornamelijk.
Logic? Draait dat überhaupt op Windows? Zijn genoeg goede audio apps Reaper, Cubase,etc voor Windows maar volgens mij is Logic Pro gebonden aan Mac OS ...
Heb dit nog nooit bij Windows gehad, en werk daar al heel mijn leven mee.
Misschien als je van Windows 7 naar Windows 10 gaat, maar dat is ook logisch.

Heb je voorbeelden van software dat niet meer zou werken na updates?
Anoniem: 420148 @Orion6424 juni 2019 10:43
Je kan altijd laag instappen. De 13" 2015 MacBook Pro werkt nog altijd als een zonnetje, en kun je refurbed voor een paar honderd euro op de kop tikken.
Je kan altijd laag instappen. De 13" 2015 MacBook Pro werkt nog altijd als een zonnetje, en kun je refurbed voor een paar honderd euro op de kop tikken.
Als jij me vertelt waar ik een 13" 2015 MacBook Pro voor een paar 100 euro kan kopen hou ik me aanbevolen. De prijs ligt altijd rond de 600/ 700 euro tweedehands. En dat noem ik nou niet echt laag instappen.
FF de sites bekeken. Bij refurbo krijg ik een niet retina, dus pre 2013, met een HDD voor 525. Bij iUsed betaal ik voor een niet retina uit 2011 480 euro en die kan niet eens Mojave draaien Nog steeds geen paar honderd euro maar allemaal rond de 500 voor een stuk antiek en dan hebben we het niet eens over de Macbook 2015 die je in je vb noemde. Macbooks blijven gewoon hartstikke duur en die refurbished modellen roepen bij mij eerder associaties op aan een iPhone 5 waarvoor je gewoon teveel betaald en die geen iOS 12 kan draaien.
Als je gewoon een Mac voor de heb wil dan hoef je er geen bakken met geld tegenaan te smijten, als je goed zoekt kun je al een Mac Pro 1.1 vinden voor rond de 80 euro of een 2e hands Mac mini, prima start apparaat om OSX uit te proberen.

Mocht je echt niks willen investeren en puur met OSX aanklooien kun je ook ergens een image downloaden en in vmware workstation gooien.

Zelf kan ik er niet aan wennen, ik werk er regelmatig mee voor klanten en vind het na 4 a 5 jaar nog steeds absoluut niet fijn werken. Wat wel zo is is dat het ''werkt'' en stabiel is, waar Windows maar af en toe wat lijkt aan te rommelen. Zo hebben ze beide hun kanten.
Minimaal een Mac Mini van 2014 nemen o.i.d. Die krijgt nog steeds alle updates, zelfs het aankomende Catalina van dit jaar. Vanaf 2012 krijgen deze al updates, maar met 2014 zit je iig save voor de komende jaren qua updates.
Anders bouw je een Hackintosh, bv zoals Snazzy Labs dat deed.
Wel MacOS, niet de (hoge) kosten.

[Reactie gewijzigd door NoUser op 23 juli 2024 08:57]

Gebeurd te weinig. Wordt wat mij betreft ook te weinig aangeboden in vergelijking met vroeger, waardoor ik het idee krijg dat de Hackintosh steeds minder populair aan het worden is.
Koop je toch een tweedehandsje? De vorige generatie (voor 2016) heeft zowiezo een fijner toetsenbord en doen nauwelijks onder voor de huidige macbook pro's. Vrijwel zelfde scherm, bijna even dun, geen domme touchbar etc.

Ik heb tot vorig jaar dagelijks op een hi-end 2014 model gewerkt, en werk nu op een hi-end 2018 model. Merk nauwelijks verschil. Ja het nieuwe toetsenboard is en blijft slechter :+
En natuurlijk is de nieuwe qua performance sneller en heeft een groter trackpad.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 23 juli 2024 08:57]

Wat betreft de hardware verbaasd het me dat er nog steeds geen touch screens in die macbooks zitten.
We gebruiken op het werk vrij veel Lenovo Yoga laptops en je gebruikt het niet continue maar in sommige situaties is het enorm fijn. Als er binnen de Lenovo series zoveel schermen zijn met Touch screen moet het prijs technisch wel te realiseren zijn in een Macbook.

Vast niet voor iedereen interessant, maar we hebben best wat sales medewerkers die niet meer zonder willen.

Voor macOs heb je uiteraard geen andere keuze, maar gelukkig hoeven we daar zakelijk niet naar te kijken.
Ik had ooit een Lenovo met touchscreen en ik gebruikte het enkel voor zaken die bij Apple gewoon goed uitgewerkt zijn in het trackpad. Denk aan vorige pagina in browser, vensteroverzicht, door foto's bladeren etc.) . Met mijn Macbook eigenlijk nooit behoefte gehad aan een touchscreen, met name door het fantastische trackpad.
Dat vroeg ik me met die Lenovo's ook wel eens af, er zijn andere merken die ook dat soort scrol methodes in hun trackpad verwerken en vrijwel niemand kent dat.
Ook het hele pinch to zoom is bij de meeste laptop gebruikers niet bekend terwijl men het op een tablet heel normaal vindt. Maar met een trackpad ben ik persoonlijk niet zo bekend. Mijn productieve uren besteed ik achter een scherm en niet de laptop.

Het enige wat ik nooit door een trackpad zou kunnen vervangen zijn de tekeningen. Als een laptop met een pen is uitgerust heb je een digitaal whiteboard bij. Anders gaan mensen nog foto's nemen van een whiteboard en dat dan rond mailen. Gebeurt nog wel regelmatig dat ik mijn laptop los haal van de apparaten om even iets te tekenen.
Wat betreft de hardware verbaasd het me dat er nog steeds geen touch screens in die macbooks zitten.
Jaren geleden heeft Steve gezegd dat het Apple toen niet handig leek. Er zullen wel een paar prototypes rondzwerven bij Apple met touchscreens, want je kan er zeker van zijn dat ze dit uitgebreid uittesten. (nee, niet op miljoenen mensen,maar wat voor de industrie intern acceptabel is)
Ik ben zeker geïntereseerd in een MBP met groter scherm. Zal de behuizing daarmee ook groeien of worden de bezels kleiner? Er lijkt genoeg ruimte te zijn in de huidige bezels. Grote vraag is wat Apple gaat doen met het toetsenbord, ik ben geen fan van de butterfly toetsenborden. De laatste generatie tikt nog steeds niet lekker en of de beruchte problemen met generatie 4 opgelost zijn is nog niet bekend. Daarnaast prettig wanneer de TouchBar een optionele feature wordt. Het toetsenbord van de 2015 MBP is voor mij nog steeds de beste.
Ik ben het met je eens. Als deze MBP een nieuw ontwerp is, biedt dat hopelijk ook ruimte om voor een ander type toetsenbord te kiezen. Mogelijk zelfs fysieke ruimte aangezien hij groter zal zijn dan de huidige modellen (al is dat niet zozeer in de hoogte van de body).

Tegelijkertijd ben ik benieuwd of Apple dat zou durven. Immers, dat zou opgevat kunnen worden als 'erkenning' dat het butterfly toetsenbord een achteruitgang is (tov MBP 2015). Maar het beste argument daarvoor lijkt mij dat iemand een 16" laptop NIET koopt vanwege het lage gewicht en de compacte vormgeving.

Ik heb zelf destijds bewust een tweedehands MBP2015 gekocht in afwachting van een model met een beter toetsenbord. Als die nooit komt, dan ga ik toch een switch naar een ander merk overwegen (wat geen makkelijke keuze is in een Apple-ecosysteem).
Mogelijke lapmiddel bij zo'n nieuwere laptop: laptopstand + 2e scherm + extern toetsenbord.
Klopt. Voor thuis of een vaste werkplek zou dat zeker een bruikbare oplossing zijn. :)

Maar daar komen de dongles dan nog bij (ik gebruik veel SD + USB 3.0), terwijl de MBP2015 (en eerder) alles in één heeft - goed toetsenbord en vrijwel alle denkbare aansluitingen. Dat staat me wat tegen aan de nieuwe modellen. ;) Ik persoonlijk zit bovendien vaak op verschillende werkplekken, dus moet ik alles steeds meesjouwen en dat staat me wat tegen.
Zou stiekem wel leuk zijn als die high-end MacBooks eens een 4K-resolutie kregen, zeker voor een apparaat wat begint op € 2799. De huidige 2880x1800 wordt nu ook al sinds 2012 gebruikt. Ook denk ik dat er met de dunnere schermranden makkelijk ruimte is voor een iets hoger 3:2 scherm.

De huidige MacBook Pro is 34,93 bij 24,07 cm. Het 15.4" scherm is 33,17 bij 20,73 centimeter. Met een 16.0" paneel zou dit 34,46 bij 21,54 cm worden, met dus in totaal 0,47 cm bezel aan de zijkanten en 3,34 cm aan de boven- en onderkant.

Verhoog je het scherm naar 3:2 verhouding (met dezelfde breedte) heb je een 16.3-inch scherm met hoogte van 22,97 cm, en dus nog 1,1 centimeter voor de webcam en het scharnier, dat zou moeten passen.

Met een resolutie van 3072 bij 2048 blijf je op dezelfde 226 PPI, maar zou je naar 3840 bij 2560 gaan kom je uit op 283 PPI, iets hoger dan de 264 PPI van de huidige iPads. Mocht die 3:2 toch niet passen kan altijd nog 3840 bij 2400 op 16.0" genomen worden met dezelfde PPI.

[Reactie gewijzigd door Balance op 23 juli 2024 08:57]

De reden dat de overgang van normaal naar Retina zo vloeiend verliep is omdat er precies vier keer zo veel pixels in het scherm zitten als voorheen. Bij Windows kreeg je allerlei rare tussenresoluties die veel lastiger te implementeren waren.

Wat Apple kan doen is een @3x introduceren iets wat de iPhone Plus en X al hebben maar dan kom je niet exact op 4K uit, iets meer juist zeker bij een groter 16" scherm. Het zou me niet verbazen als ze het ooit een keer doen maar er is nog niets gevonden in de macOS betas wat er op wijst.
Hehe, werd een keer tijd. Eingelijk een opvolger voor mijn Macbook 17"
Voor laptops en computerschermen kunnen ze voorlopig beter geen Oled gebruiken.

Mijn broer gebruikt zijn lg oled ook als PC scherm, hij heeft het paneel al 2x laten vervangen.
Ze branden echt wel snel in, dat komt bv de taakbalk die bijna nooit veranderd.

Ook mensen die bv Fifa spelen, hebben er last van. Scoreboord en Fifa logo die niet vaak genoeg veranderen.

Dit zijn praktijk ervaringen.
Ja er zijn ook gevallen die er geen last van hebben, maar het is een feit dat het ook vaak voorkomt.

[Reactie gewijzigd door whiner op 23 juli 2024 08:57]

Dat ze niet voor OLED gaan snap ik, maar ik had wel gehoopt dat ze voor 90 of 120 Hz zouden gaan.
Want hoeveel Hz is deze?
Wordt niet genoemd, ik ga dus uit van gewoon 60hz
Ik ben benieuwd of de 13" ook naar +/- 14" gaat of dat ze juist de nieuwe form factor gaan gebruiken om hem nóg kleiner te maken. Ik ga binnenkort weer een nieuwe kopen ter vervanging van mijn 2015 15" daily driver, zou fijn zijn als hij wat groter is. De 2018 vind ik een erg fijne machine om mee te werken alleen de Touch Bar dat is een beetje een ding waarmee ik tot nu toe niet zo veel kan. Iemand had een uitbreiding geschreven waarmee je je dock in je Touch Bar kon zetten, ik had hem nog niet geprobeerd maar dat ziet er wel erg goed uit.
Anoniem: 343919 24 juni 2019 11:00
Uiteraard zijn MacBooks echt ontzettend duur. Ik had in 2014 de top of the line 15'4 MacBook Pro gekocht en vandaag de dag is die nog steeds supersnel. Uiteraard zijn de nieuwe modellen nog veel sneller. Maar het feit dat ik na 5 jaar nog steeds mee vooruit kan en alles goed en perfect werkt is voor mij bijna nog een reden om blind nog een nieuwe MacBook te kopen. Als deze helemaal verouderd is. Doet pijn bij het betalen maar ik merk nu nog steeds weinig verschil in snelheid en hij wordt nog steeds volledig ondersteund. Ik ben daar wel heel blij mee.
De processors zijn tussen 2014 en 2017 slechts procenten sneller geworden per jaar. Dat is met Ryzen en Coffee Lake/Kaby Lake R (eind 2017) pas weer een beetje opengebroken (we zitten nog altijd 'maar' op een factor twee tov 6 jaar terug). Macbook's zijn goede laptops dus dat hij het nog uitstekend doet is goed gedaan van Apple, maar dat de modellen van '14/15 nog zo goed meekomen is geen verdienste van Apple, dat is gewoon dat Intel en AMD tegen hun capaciteiten om te innoveren zijn aangelopen. Dat laptops zes tot acht jaar goed mee kunnen in plaats van drie tot vier geldt voor alle merken.
Dat ben ik niet met je eens. Ik, en vele met mij, ervaren dat Mac's na 5 jaar aanzienlijk meer bij de tijd zijn dan Windows bakken.
De realiteit hangt echter niet van hoe je die ervaart, alleen andersom. Spijtig dat mijn bericht een -1 krijgt. Ik gebruik al 10 jaar voornamelijk Apple, maar zeggen dat ze beter bij de tijd blijven dan vergelijkbare apparaten, zoals de Dell XPS, heeft geen empirische basis. Apple heeft bijvoorbeeld vaak pas later de nieuwste generatie cpu's. Er zal veel anderen redenen om een Apple te kopen, zoals dat het een unix is met een fantastische GUI.

Ik kan mijn claim nog wel staven met bewijs: neem de Mid-2015 15" rMBP met i7-4980HQ:
De proc die erop volgde (Touch Bar rMBP; i7-6920HQ) was 10% trager.
Daarna de i7-7920HQ; 5% trager dan de i7-4980HQ.
Pas in juli 2018 kwam de i9-8950HK, die is 35% sneller.
De huidige i9-9980HK, die zware problemen met throttling heeft als je hem langer dan enkele seconden gebruikt, is piek performance 60% sneller dan de i7-4980HQ.

Dit zijn niet de basismodellen maar de snelst beschikbare per serie. Om maar een vergelijking met tien jaar eerder te maken [desktop, voor laptop kan ik zo snel geen goede lijst vinden]: in 2005 kwam AMD met een 2 GHz Dual-core (XP 3800+, 10 keer minder snel dan die 4980HQ) en in 2009 met een 3.7 GHz quad-core (Phenom II X4, ruim 4,5 keer zo snel dan die proc uit 2005, 2 keer minder snel dan die 4980HQ). 350% sneller dus in plaats van 60% over eenzelfde tijdspanne.
Het zal vast goed spul zijn hoor, maar mijn mac book pro i7 2.2 uit 2015 kan niet eens 4k video bewerken..
Vorige week achter gekomen dat de vlekken op het scherm (staingate) via garantie regeling vervangen kon worden, maar omdat ik zakelijk heb gekocht val ik daarbuiten. Wist niks af van deze productie fout, apple heeft mij hier niet op de hoogte gehouden.

Meer en meer neig ik naar een windows laptop waarvoor ik met de zelfde prijs een veel krachtigere laptop kan aanschaffen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.