Scarlet verlaagt prijs van breedband-only-abonnement

De Belgische internetaanbieder Scarlet verlaagt de prijzen van breedband-only-abonnementen. De prijs gaat van 35 euro naar 32 per maand. Daarmee hoopt de provider in te spelen op komende prijsverlagingen in de sector.

Het abonnement gaat Scarlet Loco heten. Met het abonnement krijgen gebruikers een snelheid van 50Mb/s. Dat is onbeperkt met een fair use policy van 500GB. Daarna gaat de snelheid omlaag naar 3Mb/s. Naast de abonnementskosten betalen klanten ook eenmalig vijftig euro aansluitkosten.

De telecomaanbieder wil zich met de prijsverlaging voorbereiden op een mogelijke prijzenslag in de Belgische telecomsector. Verwacht wordt dat Orange binnenkort ook met een goedkoper pakket komt. "Over een paar jaar wil een kwart van de markt een dergelijke internet-only-verbinding, zonder combinatie met televisie of andere pakketten", zegt Scarlet-ceo Bruno Delhaise tegen DHnet.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

31-05-2019 • 18:18

60 Linkedin

Submitter: ToMiKoN

Reacties (60)

60
58
41
4
0
13
Wijzig sortering
In Nederland zou dit onmogelijk zijn, daar stijgen de prijzen al jaren. De snelheden stijgen gelukkig ook, maar wie daar niet direct behoefte aan heeft, heeft gewoon pech.

Dit artikel geeft dit erg mooi weer: nieuws: Prijs per Mbit/s voor vast internet is in vier jaar gehalveerd
"Een stijgend bedrag per verbinding, een dalend bedrag per mbit."

[Reactie gewijzigd door Heineken op 31 mei 2019 18:45]

Ook voor ons Belgen is dit eerder uitzondering dan regel hoor. Jaarlijks gaat de prijs van de meeste abonnementen ook naar goede gewoonte enkele procenten de hoogte in. Steeds met één van de gekende argumenten erbij: "aanpassing aan de levensduurte", "investeren in het netwerk om u nog betere service te geven", "de snelheden gaan omhoog",...

Scarlet ziet hier gewoon de bui van extra concurrentie hangen, hoogstwaarschijnlijk van orange voor wie binnenkort de regels gunstiger worden om te concurreren en dit dan ook aangrijpt om er iets mee te doen:
nieuws: Orange komt met internetabonnement zonder datalimiet en tv
De prijs van de packs gaat continu omhoog, Scarlet verlaagt hun internet only maar hun pack word net duurder. Telenet heeft zijn internet only abbonementen al geruime tijd goedkoper gemaakt, het prijsverschil voor internet only was maar 6.5 euro zonder promoties tussen Scarlet en Telenet. Scarlet heeft wel meer data maar op ADSL/VDSL is het maar de vraag welke snelheid je krijgt. Als Orange daar nog is tussen gaat zitten krijgt Scarlet het wel heel moeilijk.

Orange is inderdaad diegene die druk aan het zetten is maar Orange bood enkel internet aan in combinatie met tv en gsm, de jonge generatie die nu het huis uit trekt is niet geïnteresseerd in TV dus Telenet probeerde daar alvast mensen aan hun te binden. Bijkomstig was het voor Orange sowieso al niet interessant om internet only aan te bieden omdat ze er nauwelijks marge op hebben, dat Telenet op voorhand al de prijs lager gezet heeft moest hun ook weerhouden van dit te gaan doen.

Dus ja, Scarlet ziet de bui hangen, Telenet ziet de bui hangen en ik zie ze ook hangen, laat het maar goed regenen!
Ik heb al 7 jaar ‘Internet only’ bij Telenet maar de prijs is nog nooit gezakt hoor ... Alleen maar gestegen.
Basic internet is niet verlaagd. Fiber 100 en 200 wel
Goede manier om klanten te lokken en de concurrenten om te laten vallen.
En als iedereen overgestapt is op een internetonly abonnement, kunnen we langzaamaan weer stijgen naar 50 euro.
En in plaats van alles-in-1 heeft de klant dan nog enkel internet.

Aantal jaar geleden plaatste iemand al een wijze opmerking:
Matten in 'nieuws: Scarlet herintroduceert datalimieten bij zijn pakketten'

[Reactie gewijzigd door Cis op 31 mei 2019 18:32]

Nee, Nederland is op dit gebied altijd goedkoper dan België, zo luidt hier de leus.
500 mbGB in een huishouden van 4 met Netflix, YouTube, Spotify en gaming is niet al te ruim.

[Reactie gewijzigd door stefan70 op 1 juni 2019 13:21]

Anoniem: 706671
@stefan701 juni 2019 15:03
500 GB als alleenstaande is al een ramp

Ik zit aan 900 GB hier in België maar heb Proximus dus kan bovenop men 750 GB onbeperkt 150 GB paketten nemen.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 706671 op 1 juni 2019 15:04]

Sorry 500GB per maand wordt regelmatig bij ons overschreden.
Er stond eerst 500mb, dus ging vanuit dat je 500mbit bedoelde, maar 500GB is idd wat matig.
En net mail gehad dat hun trio abo duurder wordt, 1 euro meer vanaf 1/7! Aangezien we geen telefoon hebben. Ga ik mij toch eens afvragen of 'tv' die 8 euro per maand waard is...
Vragen ze dan geen 10 euro huurgeld voor de telefoonlijn? Laatste keer dat ik keek was dat zo, dan kun je al even goed 3 euro meer betalen voor trio.

Eventjes rondgekeken en scarlet trio is nog altijd verregaand de goedkoopste (orange was 57 euro, edpnet heeft geen tv, etc.). Ik zien ook niet veel tv, maar toch wel handig voor het nieuws en sportevenementen. Stievie kost ook 10 euro per maand denk ik.
Scarlet is dachjt ik al onderdeel van proxiumus dus huur zal er wel in zitten.
Dat is onbeperkt met een fair use policy van 500GB. Daarna gaat de snelheid omlaag naar 3Mb/s
[
Onbeperkt en dan fair use. Wanneer stoppen ze nu is met deze oplichting. Onbeperkt is zonder beperkingen, fair use is met beperkingen, dat is wit verkopen en grijs krijgen.
Principieel eens, maar dat zou dan ook voor alle providers moeten opgaan. Volgens mij noemen die hun internet allemaal onbeperkt vast internet of zoiets ergens in een marketing uiting. In praktijk hanteert vervolgens haast iedere provider vandaag een FUP voor consumenten. Ik ken eigenlijk alleen XS4all als provider zonder FUP en dan ook alleen voor het vast internet via koper/glas.
Volgens Artikel 5 van de AV mag je geen hinder veroorzaken aan andere gebruikers. Wanneer jij 24/7 de maximale capaciteit van je lijn gebruikt dan hinder je andere mensen. Kortom, ook Xs4all heeft een FUP.
XS4ALL heeft geen Fair Use Policy (FUP) voor haar internet diensten. Voor Onbeperkt bellen is deze er wel. Dus je kunt bij XS4ALL zonder problemen 24/7 de maximale capaciteit van je lijn gebruiken, hierin voorziet artikel 5 niet en ze controleren dit ook niet actief.

Artikel 5 gaat over misbruik, bijvoorbeeld spam, virussen e.d. en hierbij sluit XS4ALL je wel actief af, maar dit is compleet iets anders dan een FUP.
Dan zou het wel een heel slechte deal zijn als het €32 is + €10 lijnkosten = €42. (duurder dan Scarlet Trio)
EDPnet heeft onbeperkt tegen 20/2 Mbps voor €25 via dezelfde telefoonlijn (zonder lijnkosten)

En Trio is het goedkoopste pakket maar ook een inferieur product. 500 GB limiet, slechte service, minder TV zenders, ...

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 31 mei 2019 19:25]

100% zeker dat dit 4 jaar geleden zo was maar ik kan het niet meer terugvinden. Al goed.

Ik vind Trio goed, fantastisch eigenlijk voor 40 euro (minder dan de helft dan telenet). Het kan altijd beter natuurlijk, vooral de limiet. Maar tot hiertoe kom ik niet over de 500 gb (voor 5 man begrijp ik dat dat anders is), en heb enkel de 4-5 vlaamse zenders nodig voor wat nieuws, voetbal, en olympische spelen :-) De service zal wat minder zijn ja, maar tot hiertoe geen problemen gehad. Om maar te zeggen, inferieur product is relatief.
Je hebt volledig gelijk, er waren vroeger meerdere aanbieders die extra huurkosten voor de lijn vroegen. Maar tegenwoordig zit het zover ik weet overal bij in (anders zou hun ook prijs totaal niet logisch zijn).

Je hebt ook gelijk in het feit dat Scarlet Trio prijs/kwaliteit vrij degelijk is zolang je geen problemen hebt.
Maar zodra er iets mis is kan je zelf niet even je eigen modem gebruiken (want ze geven geen PPOE logingegevens tenzij je een hele procedure via de ombudsman van de telecom start) en als ze nog steeds zoals vroeger eerst een Proximus technieker sturen die het probleem moet vaststellen (en dan het niet mag oplossen aangezien het Proximus materiaal dat hij bijheeft enkel voor Proximus klanten is) en dan een paar dagen later een Scarlet technieker om het op te lossen (met basically hetzelfde materiaal maar dan van 'Scarlet'). Zit je telkens een week zonder internet/TV/telefoon.

Bij EDPnet is het simpel; je regelt je modem zelf, je kan er eentje op reserve zetten als je wilt. Als hij gekocht is bij EDPnet en kapot gaat onder garantie krijg je binnen een paar dagen een nieuwe met de post. Of als je niet zeker bent dat het de modem is kan je hun uitleenmodem gebruiken. Het voordeel van de vrijheid is dat je het zelf makkelijk kan oplossen als je het kent (en het niet aan de lijn ligt). Als je het niet kent heb je wel een probleem.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 31 mei 2019 22:17]

Als Scarlet installateur kan ik zeggen dat er geen €10lijnkosten zijn en dat het internet voor de gemiddelde klant ruim vodoende is en zeker niet als inferieur moet aanzien worden
Verdwijnt stevie niet? Ik dacht dat met het uitbrengen van VTM Go Stevie op termijn zou verdwijnen.
Welke zenders kijk je dan? Want VRT en Medialaan kan je gewoon online streamen.
Onbeperkt met een limiet van 500GB, lol.
Dat daar in EU verband geen onderzoek naar komt vraag ik me al een tijd af. Waarom kan dat wel in NL - onbeperkt - en lijkt dat in B zo lastig? Dat kan niet anders dan een economische keuze aan ten grondslag liggen. De landen zijn zo goed te vergelijken in kosten dat een andere reden dan deze bij voorbaat als kansloos is.
NL is n groot internet knooppunt (AMSIX etc), wellicht dat t makkelijker dus goedkoper overal mee te verbinden is? Kan me voorstellen dat het vanaf B eerst helemaal naar AMSIX moet, en dat daartussen niet genoeg capaciteit is om heel B onbeperkt aan te bieden.

Maar in NL is t ook niet allemaal onbeperkt, ik heb wel FUPs gezien van enkele TB dacht ik.
Ja dat is meer dan 500GB, maar persoonlijk vind ik 500GB niet super weinig, alleen ivm NL.
Ikzelf zou daar iig ZAT aan hebben.

Sluit allemaal natuurlijk niet uit dat t om economische reden is, of weigering te upgraden.
Op één glasvezel kan je met verschillende kleuren licht rond de 16Tbit/s versturen. De complete AMS-IX verstookt op dit moment net geen 6Tbit. Flauw gezegd, dat kan dus door één vezel. Oftewel, dat zal het issue niet zijn. Vele Tier 1 providers leveren bandbreedte tussen o.a. Brussel en Amsterdam ... Daar ligt het denk ik niet. Het is gewoon zo gegroeid en zo in stand gebleven ...
Omdat de EU er alleen is voor grote bedrijven en politici.
Een soort van grabbelton voor grootgraaiers.
Benieuwd waar jij dan op gestemd hebt met deze gedachte.
Inderdaad, dat krijg je enkel op de Belgische telecommarkt verkocht ;)
Zelfs 'Fair Use Policy' is de waarheid geweld aandoen als je een harde limiet hebt van 500GB.
In de meeste gevallen is dat in mijn situatie meer dan genoeg. Maar ik heb dan ook geen continu YouTube-kijkende gezinsleden in huis.
Anoniem: 93248
@mrtl31 mei 2019 21:27
per dag mag ik hopen toch?
Het klopt wat ze zeggen. Het us onbeperkt, maar na 500GB gaat je snelheid van 50mbit naar 3mbit, maar je kunt dus nog steeds verder internetten/downloaden.
Benieuwd of @Edpnet gaat volgen. Daar betaal je vandaag ook nog €35/maand maar heb je wel het voordeel van een 100/40 verbinding en geen datalimiet. En als dessert krijg je er nog een VOIP lijntje bovenop.
Bij EDPnet draai je wel op voor je eigen modem. Heb je die niet dan is het een vrij dure activatie.

Voor de gemiddelde consument is het dus kiezen voor Telenet Basic (€26 ofzo) EDP (€25 + modem) en Scarlet (€32).
Activatie is bij alle 3 €50. Snelheid en limiet is uiteraard wel verschillend, maar voor veel mensen is de 150GB voldoende.

Ik ben wel fel benieuwd wat Orange op de markt zal zetten. Er is al lang veel vraag naar een echte concurrent van Telenet. Nu moet je bij Orange alles afnemen, tot zelfs GSM abo.

[Reactie gewijzigd door SMGGM op 31 mei 2019 19:48]

Bij EDPnet kan je een modem lenen tegen een éénmalige vergoeding van €50.
€35 voor een 100/40 verbinding en écht ongelimiteerd volume, beter vind je niet in België.
Lene tegen vergoeding ....ja hoor 8)7
Je hebt gelijk, hoe ik het omschreef is het betalend.
In de realiteit is het echter een waarborg, na gebruik krijg je uw €50 terug.
Ik ben onlangs overgestapt van telenet + mobile vikings gsm naar orange met dolfijn gsm abbo, bespaart mij 31€ per maand. Heb het nu twee weken en ben erg tevreden, datalimiet is 750GB maar tussen middernacht en 's middags telt niet mee (net als bij telenet, is gewoon dezelfde kabel). Qua gsm ben ik er op vooruit gegaan van 60 minuten en 1,5Gb naar 150 minuten en 3Gb. Enige wat ik enigszins mis is de triiing app om gratis mee naar het buitenland te bellen maar ach ja…
Anoniem: 1166176
@SMGGM2 juni 2019 01:50
Activatie is misschien wel €50 bij zowel Scarlet als Edpnet, maar bij sommige mensen komen daar nog andere kosten bij. Met name het aansluiten in de straatkast en/of test&label is soms nodig. Dit is bij Scarlet gratis.
Bij Edpnet kan je deze kosten wel vermijden door eerst een maandje Proximus te nemen.
als je van scarlet overstapt naar edpnet komen ze de modem niet ophalen, je kan dezelfde dan gebruiken voor edpnet :-)
Hoe is het nog gesteld met de kwaliteit van EDPNet?

Vele jaren geleden ben ik gebotst op stevige packet loss-problemen doordat ik op een overboekte DSLAM zat met veel zware gebruikers. De verbinding was bij momenten onbruikbaar daardoor.

Recent heb ik nog eens userbase.be gecheckt, en die situatie bleek nog niet verbeterd te zijn ...

Anderzijds is € 25 per maand goedkoper ten opzichte van m'n huidig Proximus-abonnement (waar ik technisch zeer te vreden over ben), dan weer wel een smak geld ...

EDIT: Snel gaan kijken op Userbase, en jawel: http://userbase.be/forum/viewtopic.php?f=44&t=55187

[Reactie gewijzigd door Fietsventje op 31 mei 2019 21:33]

je kan het altijd eens proberen... Ik had telkens snelheidsproblemen met telenet op zondagavond, daarna scarlet genomen. Ging beter, maar ik kon weinig instellen op hun modem, en kreeg de logingegevens niet. Dus daar terug weg en naar edpnet. Snelheid is ook niet altijd maximaal, maar voldoende om gelijk wanneer te kunnen streamen.
Loco dat is toch Spaans voor gek?
Het abonnement gaat Scarlet Loco heten. Met het abonnement krijgen gebruikers een snelheid van 50Mb/s. Dat is onbeperkt met een fair use policy van 500GB.
Ik zie het al, een 'fair use' policy van 500GB is best loco. Zeker als je bedenkt dat een internet only abonnement gericht is op cordcutters die alles streamen.
Sinds wanneer valt 2 uur per dag film kijken op je nieuwe 4k tv niet onder fair use.
Anoniem: 498327
@denBoom1 juni 2019 08:53
Past toch prima. 4K is wat, 3GB per uur?, kan je heel wat kijken per dag.
Goede prijs, wordt België zomaar goedkoper dan duopolieland Nederland.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 1 juni 2019 08:55]

Hangt er een beetje vanaf, mijn uhd films nemen toch 50-100gb in per film.
Anoniem: 498327
@zanza0063 juni 2019 09:23
Netflix zegt 7GB/uur voor 4K.
Let wel, bij Blu Ray hebben we het over heel andere hoeveelheden, maar die stream je niet. Daar is bestand inderdaad >50GB.
https://www.howtogeek.com...ch-data-does-netflix-use/
Dus je kunt 2,4 uur 4K per dag kijken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 498327 op 3 juni 2019 09:29]

Damn, 500GB datalimiet op internet dat is wel bizar dat ze dat nog steeds doen anno 2019.
De lijnen liggen er al, betaald wordt er ook al, transfer in datacenters en tussen providers is (als je dat een beetje handig doet) gratis.
Toeval of niet maar een week geleden heeft SpaceX met succes zestig Starlink-satellieten voor snel internet gelanceerd. Dat zou binnen twee jaar volledig operationeel moeten zijn...
Al jaren zit ik bij united telecom, 33.99 per maand 100Mb/s en ongelimiteerde data. Geen fair use policy geen restricties.
Zelf ben ik erg tevreden over EDPnet - hier 80/20 verbinding - daar waar we indertijd bij Scarlet hebben moeten bidden en smeken om wat meer snelheid te krijgen. En ik heb IPv6 - mr. De Croo - u weet best dat ik een parlementaire vraag heb laten stellen daaromtrend - en dat ik u een looser blijf vinden. U blijft wellicht vinden dat het volstaat dat Proximus en Telenet dat bieden.
Maar 't is wel degelijk de hoogste tijd dat alle providers dit gaan aanbieden aan AL hun eindklanten!
Scarlet is er uiteindelijk uitgevlogen omdat ik geen deftig antwoord kreeg wanneer IPv6 zou volgen. Van de 3x dat ik het gevraagd heb - heb ik op een moment het antwoord gekregen dat ik IPv6 had, en IPv4 dat dat niet meer nodig was (erg bekwaam die helpdesk). Nog geen 2 maand later was ik veranderd van provider.
Dus Scarlet mag zoveel van de prijs afdoen als men wil - ik zal hen niet meteen adviseren aan iemand in mijn kennisenkring - en ik schaam me niet waarom.
En uiteraard doet het deugt dat ik nog 's zwaar kan uithalen naar die onbekwame staatssecretaris die mr. De Croo(k) toon geweest is.

[Reactie gewijzigd door mutley69 op 31 mei 2019 19:47]

Dan ben ik wel zeer nieuwsgierig wat volgens jou het voordeel is van IPv6 boven IPv4 als het op het gebruik van een huisaansluiting aankomt.
Veel nieuwe sites en services werken allen nog maar op IPv6 en hebben een 6 naar 4 proxy om met IPv4 clients te communiceren. Voor IPv6 is die proxy niet nodig, dus sneller want geen extra overhead. En je hebt geen NAT meer nodig, dat scheelt nog een transitie.
Daarnaast werkt IPv6 ook efficiënter door betere (multicast) routing en mogelijkheden voor end-to-end encryptie.
Tijd dat er een speler in Nederland op de markt opstaat om de boel goed op te schudden zoals Salt in Zwitserland, ik heb nu 10gbps up/down met televisie en telefoon voor net geen 45,- Euro per maand.
Dat hangt wel een beetje van je woongebied en infra eigenaar af. Ik heb bijvoorbeeld 1gbit up/down voor €35,- omdat E-Fiber hier de neteigenaar is, moet je bij Reggefiber (KPN) niet verwachten.
Klopt, gemeenten zelf nemen hier veel meer het voortouw. En leggen zelf ook volop fiber aan waarna ze de aansluitingen verhuren aan de werkelijke providers. Gaat hier nu echt in zeer rap tempo terwijl in Nederland de uitrol van fiber in mijn beleving achterblijft. Hoog tijd dat hieraan gewerkt word en tevens dat een partij de prijzen op gaat schudden, met al die kleine lokale netwerken die je nu in Nederland ziet ontstaan word het er in mijn beleving niet beter op.

[Reactie gewijzigd door Groningerkoek op 31 mei 2019 19:27]

Nee dat we nu 2 hele grote hebben met alle macht en geen concurrentie is veel beter natuurlijk... 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee