Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Autoriteit Persoonsgegevens ontving 20.000 privacyklachten sinds AVG

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft in het eerste jaar na invoering van de AVG bijna 20.000 klachten ontvangen over privacyschendingen. De privacywaakhond ontving daarnaast in de eerste vijf maanden van 2019 bijna 8.000 meldingen over datalekken.

Die cijfers maakt de AP bekend op de vooravond van de eerste verjaardag van de AVG. De Algemene Verordening Gegevensbescherming is sinds 25 mei 2018 van kracht.

De AP ontving in de periode van 1 januari tot 1 mei 2019 in totaal 8.902 klachten over vermoedelijke privacyschendingen. In de periode sinds 25 mei 2018 waren dat er in totaal nog eens 11.000. Het gemiddelde aantal klachten van burgers sinds de AVG in werking is getreden ligt daarmee op zo'n 1.730 per maand. De privacywaakhond ontving in de eerste vier maanden van dit jaar ook nog 7.872 meldingen van datalekken. Als dat aantal doorzet zouden dat er in heel 2019 23.000 worden. Dat zouden er meer zijn dan in 2018; toen kwamen er in totaal 21.000 meldingen van datalekken binnen bij de AP.

Bedrijven zijn al sinds 1 januari 2016 verplicht datalekken door te geven aan de Autoriteit Persoonsgegevens. Ook konden burgers al langer klachten over mogelijke privacyschendingen doorgeven aan de waakhond. Dat zijn er waarschijnlijk nu meer geworden omdat er meer bekendheid is over privacyrechten.

De Autoriteit Persoonsgegevens is verplicht iedere klacht en melding in behandeling te nemen. Dat is lastig, want de waakhond kampt al jaren met krappe budgetten en capaciteitsproblemen. Dat leidde vorig jaar al tot zorgen. De AP waarschuwde daarvoor al dat het lage budget mogelijk problemen op kon leveren voor een goede handhaving van de wet.

Door Tijs Hofmans

Redacteur privacy & security

24-05-2019 • 07:54

19 Linkedin Google+

Reacties (19)

Wijzig sortering
En hoeveel gevallen werden ook daadwerkelijk in behandeling genomen? Mijn ervaring is dat je na een melding er nooit meer iets over hoort. Wanneer ik bel wat de status is dan is er nooit iemand die me te woord kan staan en krijg ik de melding dat ik terug wordt gebeld. Dat is tot op heden ook nog nooit gebeurd. Ik weet het niet, maar iets zegt mij dat ze daar behoorlijk om (kundig) personeel verlegen zitten.
Zie het zo men heeft gewoon een bepaalde capaciteit. 1 melding over 1 bedrijf zal ze niet in gang zetten. Komen er meerdere of een tiental van verschillende mensen grotere kans dat ze iets doen.

Politie is ook onderbemand en pakt ook lang niet alles op. Dat men nu ineens 50 man gaat aannemen om privacy meldingen te controleren lijkt me sterk.
Daar gaat het niet om. Het gaat er om dat iets in behandeling wordt genomen en je er vervolgens nooit meer iets over hoort. Nee is ook een antwoord, dat hoor ik dan nog liever dan helemaal niets.
Nee is idd ook een antwoord echter zoals ik al als voorbeeld gaf komen er binnen zeg 4 maanden meerdere meldingen binnen kan het best zijn dat men na 6 maanden wel iets met jou melding gaat doen.

Nee betekend ook dat men er echt naar moet kijken en beslissing moet nemen, dat kost ook weer tijd en geld. Begrijp best dat je antwoord wil krijgen maar zo werkt het gezien de weinig capaciteit die men heeft gewoon niet.
Tja, elke toezichthoudende instantie heeft dat probleem; De vraag is ook in hoeverre 't nodig is, om alles te onderzoeken. Je zou in mijn ogen vooral bewustwording moeten willen creëren én diegene pakken die het bewust doen en/of die heel ernstig zijn en/of die hardleers zijn en dezelfde fouten blijven maken terwijl ze prima te voorkomen zijn.

En wat informatie welk soort datalekken vaak voorkomt zodat daar door iedereen beter op gelet kan worden zou ook wel nuttig zijn.

Het zou mij niets verrassen als het merendeel van de gemelde datalekken verkeerd bezorgde brieven en/of e-mails zijn. Want daar zal vermoed ik niet zo snel een boete uit volgen en dan kan je laten zien "kijk, ik meld wel!"
Ik had op 18 maart j.l. een klacht ingediend en heb op 23 april een brief gekregen dat de klacht in behandeling is genomen.
Het werkt dus wel, al duurt het dan wat lang. Maar dat kan je ze niet verwijten met zoveel klachten per maand.
In theorie allemaal, dat moet de AP verplicht doen. In de praktijk hebben ze uiteraard gigantische capaciteitsproblemen. Ik spreek maandag met Aleid Wolfsen en dit is wel één van de dingen waar ik benieuwd naar ben, al ben ik sceptisch dat hij zoiets beantwoordt...
https://autoriteitpersoon...klacht-indienen-bij-de-ap

Volgens henzelf wordt iedere klacht in behandeling genomen:
Als u vermoedt dat uw persoonsgegevens zijn verwerkt op een manier die in strijd is met de privacywet, dan kunt u een privacyklacht indienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Wij nemen iedere klacht in behandeling. De manier waarop we dat doen verschilt per klacht. U ontvangt altijd een reactie van de AP op uw klacht.
Mijn klacht is netjes in behandeling genomen; ben een paar keer gebeld met vragen over meer informatie, heb deze geleverd, en het heeft er uiteindelijk toe geleid dat de betreffende organisatie zijn gedrag heeft aangepast (Ik vermoed wel dat het de organisatie met het meeste aantal klachten was!)
Ik heb een klacht ingediend over dat ik na mijn kvk inschrijving (VOF) wekelijks gebeld wordt door hinderlijke energieverkopers die je een nieuw energiecontract in proberen te frauderen. Bij registratie kvk aangegeven dat mijn contactgegevens niet openbaar gemaakt mochten worden en ik sta geregistreerd in het bel-me-niet-register (volgens hen mag je als VOF niet gebeld worden, bij BV's is dat anders). Dit bij de melding ook gemeld.

Dan krijg je een standaard mailtje terug met het advies je aan te melden bij het bel-me-niet-register...
Dan hebben ze je ook nog de verkeerde informatie gegeven. Als consument moet je je tot het bel me niet register keren. Als bedrijf tot de ACM. Als je tenminste geen BV hebt want die mogen altijd gebeld worden.
https://www.acm.nl/nl/klacht-indienen
en
https://www.acm.nl/nl/onderwerpen-telecommunicatie-klachten-telecom/bel-me-niet-register-ook-voor-ondernemers

ACM heeft trouwens onlangs iets hiertegen gedaan en de KVK gaat stoppen met het doorspelen van de informatie zover ik me kan herinneren.
https://tweakers.net/nieuws/150184/kvk-stopt-met-het-massaal-verkopen-van-persoonsgegevens-zzpers.html

[Reactie gewijzigd door Balder© op 24 mei 2019 09:48]

In de tweede link die je aanreikt staat letterlijk dit: bel-me-niet-register-ook-voor-ondernemers. Op de website van het bel-me-niet-register staat ook dat het register ook voor ondernemers met een eenmanszaak of VOF is. Maar goed ik heb me inderdaad tot de ACM gericht maar daar kwam dat kansloze mailtje op terug. Dezelfde klacht heb ik ook bij de kamer van koophandel ingediend maar daarvan kreeg ik een mailtje met dezelfde strekking. Advies voor de mensen die van plan zijn een onderneming op te richten: geef een vals nummer op.

De laatste link was ik inderdaad van op de hoogte. Dat is ook de reden dat ik de klacht had ingediend - ik dacht namelijk dat het niet meer mocht - en had daar dus ook gelijk in (in maart 2019 opgericht).
Dat klopt alleen de klacht als bedrijf moet dus idd bij acm en als consument bij het bel me niet register.
Hoe komen jullie bij 1730 klachten per dag? Dat is juim 630.000 per jaar. Maar het artikel heeft het over 20.000?

[Reactie gewijzigd door TheProf82 op 24 mei 2019 08:04]

Ja dat moet per maand zijn! Thanks!
Ik ga er vanuit dat het een type fout is, als je 1730 per maand doet kom je rond de 20.000 uit.

On topic: Ben benieuwd wat er met de klachten wordt gedaan, 1730 per maand zijn er nog steeds een flink aantal.
Per maand denk ik, niet per dag.
Wat het artikel niet vermeldt is dat de AVG al vanaf mei 2016 bestaat handhaving is alleen in mei 2018 van kracht geworden. Dit geeft wel even een ander beeld als je kijkt hoe sommige organisaties zaken nog niet op orde hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


OnePlus 7 Pro (8GB intern) Microsoft Xbox One S All-Digital Edition LG OLED C9 Google Pixel 3a XL FIFA 19 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Games

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True