Epic betaald de ontwikkelaars beter dan steam door lager royalties op zowel de engines als de store.
Ten koste van features voor gebruikers:
- Geen user reviews
- Geen community features
- Geen Linux support
- Geen alternatief voor big picture mode
- Geen universele controller support
- Geen game streaming
- Extra kosten als je regionale betaalmethoden gebruikt
- Slechte account security
En ga zo maar door. Dat betaalt Steam allemaal uit hun 30% cut. De toeslag voor bvb iDeal betaalt Steam uit hun 30%, niet de developer. Daarnaast vraagt Steam nooit aan andere developers om exclusief op Steam te komen.
Het is leuk dat de dooddoener "concurrentie is goed!" steeds blind herhaald wordt, maar concurrentie is enkel goed voor de consument als bedrijven concurreren om de consument binnen te halen. Epic doet dat niet: Epic concurreert voor developers, en betaalt dat feestje door de consument een ondermaatse ervaring te bieden. En om die consument toch gebruik te laten maken van hun ondermaatse winkel gebruiken ze exclusives.
Dat heeft echt geen enkel voordeel voor de consument, en dus kies ik er als consument voor om de Epic game store niet te gebruiken.
Zoals ik elders al zei: beeld je in dat je kleren koopt, en je er twee winkels in de straat zijn. De kleren kosten even veel in beide winkels, maar de ene is een hut gebouwd van stront waar je
- de kleren ook niet mag passen voor je ze koopt (slechtere refund policy)
- je ook niet met andere mensen mag praten over de kleren (geen user reviews)
- waar ze enkel mannenkleren hebben (enkel windows)
- waar je extra moet betalen als je met credit card betaalt
de andere winkel is een luxe boetiek
- met gratis massagestoelen (Big Picture Modus en streaming... ja sorry kan geen equivalent voor kleding verzinnen
) - gratis drankjes (Wederom, geen equivalent: community features)
- paskamers en niet-tevreden-geld-terug garantie (de refund policy)
- waar je met andere klanten kan praten over hun ervaring met verschillende merken (user reviews)
- en waar ze mannen-, en vrouwen versies verkopen wanneer die bestaan (Steam is er voor windows, linux en osx)
Wanneer je in de stronthut vraagt waarom de kleren daar hetzelfde kosten, komt Tim Sweeney binnen, en die zegt passief-aggressief
"ja, ik snap dat jij het HEEL lastig vindt om niet enkel naar die luxe boetiek te gaan, maar IK betaal de modeontwerpers meer en daarom kost alles hier evenveel, dus bedank me maar voor deze hut gebouwd van stront!". Dan loopt hij boos weg, en een week later krijg je te horen dat je favoriete merk spijkerbroeken enkel nog in de stronthut te krijgen is, aan dezelfde prijs als voorheen, uiteraard.
Jij moet als consument dan even beslissen in welke winkel je liever je kleren koopt: waar krijg jij meer waar voor je geld?
Kijk, als jij uit altruïsme zegt "ik wil best wat opofferen aan features, en zelfs meer betalen als ik iDeal gebruik, want ik vind het belangrijk dat developers meer krijgen dan ze de afgelopen decennia kregen" (in retail kregen developers zelfs veel minder dan een 70% cut), dan is dat jouw goed recht en vind ik het helemaal top dat jij voor de Epic Game Store kiest.
Maar waar we in al het nieuws rond de Epic Game Store van af moeten, is de insinuatie dat Epic simpelweg minder hebzuchtig is dan Valve en uit hun eigen goedheid developers meer uitkeert. Dan doen ze niet: ze besparen op de user experience en betalen daarmee die grotere cut voor developers. Op het einde van de rit stoppen ze volgens mij ongeveer even veel in eigen zak als Valve.
Daarnaast moet je gewoon erkennen dat, zoals altijd, exclusives slecht zijn voor de consument, en Epic zet daar veel agressiever op in dan we ooit gezien hebben. In een tijd waar console exclusives net aan het wegtrekken waren en we meer en meer multiplatform titels krijgen, hebben we nu Epic die echt in volle vaart grote releases exclusief in hun store wil trekken. Het gaat zo ver dat ze zelfs games binnenharken waarvan er pre-orders verkocht zijn voor het Steam platform. Dat is echt slecht voor de consument en moeten we niet toejuichen.
De boutade "Concurrentie is altijd goed" moet je niet te breed zien: je moet je afvragen "voor wie is deze concurrentie goed?" en als consument je conclusie trekken.
[Reactie gewijzigd door kiang op 21 maart 2019 12:04]