Proximus certificeert FritzBox 7590- en 7530-modems van AVM

De Belgische operator Proximus heeft de FritzBox 7590- en 7530-modems van AVM officieel gecertificeerd. Dat betekent dat de toestellen voortaan ook kunnen worden gebruikt op het vdsl-netwerk van Proximus.

AVM laat verder weten dat de FritzBox 7590 en 7530 vanaf heden ook door andere operatoren kunnen worden aangeboden bij hun huurabonnementen. Bij EPDnet is de FritzBox 7530 per direct leverbaar.

Verder heeft AVM FritzOS 7 beschikbaar gesteld voor de FritzBox 7490 en 7430. Deze jongste versie van het besturingssysteem zorgt volgens de fabrikant voor eenvoudiger instellen en gebruiken van hotspots, uitgebreidere smarthome-instellingen en betere prestaties. FritzOS 7 maakt ook meshwifi mogelijk: door Fritz-toestellen onderling te laten communiceren, zouden de prestaties van alle wifi-apparaten binnen het netwerk worden geoptimaliseerd.

De FritzBox 7590 van AVM

Door Michel van der Ven

Nieuwsredacteur

12-02-2019 • 10:57

58 Linkedin

Reacties (58)

58
57
26
3
0
30
Wijzig sortering
Waarom moet proximus toestel per toestel certificeren? Voor zover ik weet zijn er tot nu toe 4 toestellen van avm beschikbaar en daar stopt het. Vdsl is toch gewoon een standaard, of wijkt proximus af van de standaard?
Helaas, je mag bij Proximus alleen modem Routers gebruiken die door Proximus gecertificeerd zijn. Anders val je bij VDSL terug op ADSL snelheid. Je hebt ook Belgian Edition nodig.

Groet
AVM GmbH

Eric
Wat is er anders aan de Belgium edition ?
Ik vermoed dat het puur software is. Zo was het bij andere Fritz!box'en toch. Je kon de internationale versie kopen en dan gewoon de Belgische software er op zetten en dat werkt bij oudere Fritz!boxen nog steeds perfect zover ik weet.

Zover ik het begrijp is het gewoon dat 1 versie van de DSL driver goedgekeurd is door Proximus en in andere landen die driver wordt geupdate. Waardoor als je de software van een ander land neemt je op een nieuwe DSL driver komt die niet goedgekeurd is.
De Belgische software staat dus meestal achter, en bij de laatste update van versie 6.51 naar 7.01 moest die driver weer goedgekeurd worden door Proximus als ik het goed begrepen heb.

[Reactie gewijzigd door GoldenBE op 12 februari 2019 13:54]

Is de DSL driver van 7.01 nu goedgekeurd? Draai die al een tijdje zodat ik mijn 2e Fritzbox 4040 in mesh kan laten werken. Gewoon zorgen dat je bij upgrade niet verbonden bent met DSL en dan driver op previous DSL version zetten. Werkte tot nu toe met alle nieuwere firmwares.

Edit: Net getest met gewone DSL driver. Alles werkt op max. snelheid. Eindelijk officieel 7.01 ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door niqck op 12 februari 2019 17:06]

Dat het even werkt wilt niet zeggen dat het blijft werken. Je kon de 7590 en 7530 voor gecertificeerd waren ook al aansluiten en met wat geluk behield je nog een paar uur de volle snelheid tot Proximus hun hardware doorhad dat je een niet gecertificeerde modem gebruikte.

Maar normaal zou de gewone DSL driver van 7.01 moeten werken.
Met previous DSL driver werd de gecertifieerde driver gebruikt. Bij iedere update was het wel controleren dat die previous driver nog steeds de gecertifeerde was maar nooit problemen gehad. Je moest enkel opletten dat je niet per ongeluk met de nieuwere driver online ging want dan belandde je op de strafbank.
De instellingen voor oa. EDPnet zijn daarop gepreconfigureerd. Is gewoon de internationale versie vziw. Mocht je de Duitse firmware laden dan dien je het manueel in te stellen.
Andere datapomp voor VDSL. Deze moet per versie worden gecertificeerd. Internationale (ex België) kun je dus zonder enige problemen voorzien van een andere FW. Bij een Belgium Edition moet je altijd opletten.
Als je braaf de regels volgt niets aan de hand, maar als je zelf aan de gang gaat kun je dus mogelijk een versie krijgen die niet gecertificeerd is.
Werkt het dan niet meer met de international edition zoals bij de 7360 en 7490?
Nee, het officiele verhaal is om vectoring te beschermen. Omdat vectoring werkt als een soort noise cancelling techniek moeten alle modems in de straat samen werken. Een slecht modem ertussen als stoorzender en een berg klanten liggen plat. Proximus wil gewoon niet dat mensen met eigen gepruts de buren eruit storen want Proximus is dan de partij die de zwarte piet krijgt toegespeeld. En daar zijn ze inderdaad wat rigoreus in.
Vectoring. Proximus werkt met een whitelist, en ze willen dat je niet op de andere kabels stoort. In de praktijk zullen 99% van de modems die te koop zijn geen problemen opleveren, en is het een goedkoop excuus om zo veel mogelijk controle te hebben over alle aparatuur, inclusief het modem.
Als het daadwerkelijk 99% zou zijn (snap dat je dit bij wijze van spreken zegt), zou 1% dat problemen geeft al een behoorlijke extra belasting van de helpdesk kunnen geven. Zeker wanneer het "vage" storingen betreft. Hoewel het niet fijn is voor ons Tweakers, begrijp ik het daarom wel.
Dat is een argument dat vaak aangehaald wordt, ooit ook door de nationale telefoonbedrijven om te voorkomen dat mensen hun eigen telefoon gingen kopen. Toch heb ik het idee dat we blij zijn dat we van de T65 verlost zijn en ik heb het idee dat de overlast bij helpdesks wel meevalt vanwege ondeugdelijke analoge telefoons.

Idem dito met televisies: Daar zijn er ook partijen die alleen hun eigen gecertificeerde ontvangers toestaan. Maar grote problemen met doodnormale DVB-C-ontvangers? Die schitteren vooral door afwezigheid.
Zoals je zelf al aangeeft zijn dat enkel ontvangers. Een modem zet zelf ook signaal op de lijn. Dat kan storing geven als het een ondeugdelijk apparaat betreft.
Een ontvanger kan op layer1 elektrisch niveau zonder 'te zenden' ook storing creeren. Impedantie tralala.
Dat dit argument in het verleden gebruikt is (al dan niet terecht), wil natuurlijk niet zeggen dat dit argument nu niet meer gebruikt mag worden. Andere apparatuur, dus een andere situatie.

En het is waar je vanuit gaat. Zijn er geen tot nauwelijks problemen, dan lijkt er inderdaad geen reden het te verbieden (of onmogelijk te maken). Maar zelfs wanneer er geen technische problemen zijn, dan wil je als bedrijf nog niet dat de helpdesk alle interfaces en alle eigenaardigheden van alle typen routers/modems moet kennen. Want de gemiddelde consument zal dan niet accepteren dat de helpdesk zegt: "Sorry beste klant, maar u heeft ergens iets verkeerd staan in uw config. U zult zelf moeten uitzoeken wat of waar". Dan volgen de klachten elkaar rap op op social media!

Ik snap dat bedrijven dit niet willen (met name wanneer men met consumenten te maken heeft).
Hoeveel mensen gaan het ook daadwerkelijk doen? 99% van de klanten zal ongetwijfeld het standaard aanbod afnemen van Proximus. Dan nog eens 1% van die 1% gaan mogelijks problemen hebben, maar dat is een publiek dat, doorgaans, weet waar het aan begint en meestal geen helpdesk contacteert. Ik zie het eerder als een goedkoop excuus om controle te behouden..
Misschien doen ze dit zodat als jij iets anders gebruikt en problemen hebt dat ze gewoon zeggen:"Ja koop maar een van de door ons gecertificeerde apparaten, en als het dan niet werkt helpen we je."
Of ze vragen geld voor hulp als je ze niet gebruikt.
Dat is het em net, je hoeft niets te kopen als je Proximus klant bent. Proximus levert de modem gewoon in huur bij je abbonement. Als je een andere provider gebruikt is het je eigen probleem natuurlijk.
Ik zou best korting op mijn abbo willen als ik hun modempje niet krijg.
Een die volledig dicht zit, dhcp uitschakelen werkt op dit moment niet (of misschien intussen wel weer), eigen DNS kan je vergeten, etc... Of je moet er een andere achter zetten met een extra PPPoE sessie, maar dan is het maar een extra energieslurper. Een advanced menu met meer opties en er zouden al een pak minder mensen hem inwisselen.
Ikzelf draai de Fritzbox 7490, de modem van Proximus ligt stof te happen om te depaneren bij panne.
Anoniem: 706671
@trub12 februari 2019 11:17
Ik zou het niet weten maar ik raad je aan van gecertificeerde toestellen te gebruiken anders val je hoe dan ook terug op een fallback profiel(dat is ook de zaak bij een niet gecertificeerde driver)
Is zelfs niet per apparaat maar per software versie waarbij ze de driver versie aanpassen.
Dan moet je iedere keer certificatie doorlopen. Daardoor loopt de Belgische firmware versie bijna altijd een 3 tot 6 maanden vertraging op...
Om de concurrentie dwars te zitten, hun eigen ecosysteem te pushen en de klant zoveel mogelijk te binden via gelimiteerde hardware. Er is technisch gezien geen enkele reden te bedenken waarom modems die voldoen aan de standaarden niet op het netwerk mogen of waarom de regels voor certificatie hier veel strenger moeten zijn dan andere landen.
Proximus werd door de BIPT toegestaan om te werken met een CPE-model + chipset + firmware combinatie. The certificatie/whitelisting procedure van Proximus, goedgekeurd door de BIPT, is veel uitgebreider en strikter dan wat de nationale xDSL netwerk operators in andere landen gebruiken.
Meeste andere AVM modems zijn niet vector-friendly of vector-compliant, met uitzondering van de FRITZ!Box 7360, 7490 en 7430. De reden daarvoor is dat de restricties die Proximus oplegt voor de certificatieprocedure zo streng zijn, dat het bijna onmogelijk is om meer niet-Proximus CPE op de whitelist te krijgen. Voor elke extra CPE+ chipset+ firmware, zelfs als er een deel hetzelfde is als dat van FRITZ!Box 7360 , moet het volledige certificatie proces worden doorlopen en de kost ervan worden betaald
https://www.edpnet.be/nl/...logie.html#cpebeperkingen
Het zou me inderdaad niet verwonderen als zou blijken dat Proximus een schimmig akkoord zou hebben gesloten met AVM: wij keuren enkel jullie modems goed, maar in de plaats verwachten wij een zeer grote korting op jullie modems voor onze klanten. Proximus betaalt dan quasi niets op de hardware en AVM kan haar winst nemen op de verkoop aan andere providers en particuliere klanten.

Doet tweakers.net aan onderzoeksjournalistiek? :)
De bedoeling van de strenge selectie is het aantal helpdesk calls te minimaliseren en een zo goed mogelijke kwaliteit te bieden aan iedereen die op dezelfde kabel zit.
Slechte modems maken dat iedereen die op dezelfde kabel zit, wegens overspraak van het slechte signaal naar de naastliggende kabelparen, een minder optimale bandbreedte kan gebruiken, of zelfs met een zeer kleine bandbreedte zit.
De helpdesk krijgt dan vage klachten, die moeilijk op te lossen zijn.

Het probleem is net 'voldoen aan de standaard'.
Vele fabrikanten verklaren dat ze voldoen, maar doen dit in de praktijk niet helemaal, tenzij ze daartoe gedwongen worden, door een certificatieproces te doorlopen.
Een aantal jaren geleden moesten fabrikanten verplicht hun toestellen bij een onafhankelijk lab laten testen op standards compliancy, nu mogen ze zelf een papiertje opstellen waarmee ze verklaren dat ze voldoen aan de standaard.
Ik heb in mijn carriere al veel toestellen gezien die 'voldoen aan de standaard' volgens de fabrikant, maar op een paar punten toch afwijken.
DSL en vectoring moet nu eenmaal strikt volgens de regels werken om een optimale bandbreedte voor iedereen te kunnen voorzien, vandaar de strenge selectieregels.
Wie zich verdiept in deze schoothond die BITP heet ziet dat er veel oud telenet en proximus medewerkers zitten ja zelf voorzitters van deze schoothond uit het verleden kwamen van telenet of proximus.
Wie even logisch nadenkt snapt dat als je een dergelijke waakhond van expertise wilt voorzien dat deze mensen voornamelijk uit het werkgebied van de waakhond zullen komen....
[...]

Wie even logisch nadenkt snapt dat als je een dergelijke waakhond van expertise wilt voorzien dat deze mensen voornamelijk uit het werkgebied van de waakhond zullen komen....
zo kun je het ook zien maar de feiten spreken in België nog steeds voor zich. duopolie van telenet / proximus op vast internet. Weinig concurrentie, in vergelijking met omliggende landen, prijzen die stukken hoger liggen.

Als het om dit artikel gaat heb je dus ook niet zoals in andere landen de vrijheid een eigen dsl modem te gebruiken, uitspraak bipt.

Dus als je logisch nadenkt dat haalt de waakhond een paar wolven in schaapskleren binnen en zie daar de waakhond is een schoothond geworden.
Wat is dan de motivatie van die oud-medewerkers om de belangen van hun ex-werkgever te behartigen?
Wat denk je zelf.

Good old boys netwerk, denk je nu echt als je heel kritsich bent binnen de bipt dat je daarna in die secot nog werk zal vinden.
In België hebben zittende politici veel bijbaantjes bij bedrijven, af en toe komt er dan eens naar buiten dat er belangenverstrengeling is.

Proximus is daarnaast nog steeds voor groot deel in handen van de Belgische overheid, die heeft er dus alle belang bij dat er goed geld verdiend wordt, ze krijgen immers dividend.

https://trends.knack.be/e...l?cookie_check=1549973269
Vervolgens werd Jack Hamande, die bij Belgacom een lobbying-functie had, ten nadele van Hindryckx in de nieuwe procedure als voorzitter geselecteerd.
Een lobbyist van Belgacom (Proximus) die nu lid van de raad van de waakhond is.
Sorry maar je moet wel heel erg naïef zijn om te denken dat dat gezond is.

Daarnaast de feiten blijven in België voor zich spreken. Tarieven die stukken hoger liggen dan omringende landen.
Herhaling ook andere landen waar je dit soort boxen zelf vrij kan aansluiten, niet in België.
Het heeft in België ook al lang geduurd voordat je bij telenet met een smartcard dus zonder telenet box kon werken.
De Waakhond is gewoon een goede Schoothond van de sector.
De politiek heeft er geen enkel belang bij omdat de overheid grootaandeelhouder van proximus is. Belangenverstrengeling is gewoon een feit.
Dus als ik het goed snap kan ik een Fritz!Box kopen om mijn proximus modem te vervangen en heb ik zelf meer configuratie mogelijkheden, zoals het instellen van mijn Pihole als DNS?
Misschien dat ik iets verkeerd begrijp, maar je kan je gewenste DNS servers gewoon rechtstreeks in je Fritz opgeven zodat je geen pihole nodig hebt? zelf heb ik 1.1.1.1/1.0.0.1 (Cloudfare) ingevuld.

Of bedoel je iets anders?
Pihole is een DNS server die je zelf draait om voornamelijk DNS requests naar domeinen die ads serveren te blokkeren. Dit werkt het beste als je je DNS in de router kan wijzigen zodat ze naar je lokale pihole verwijzen.

Bij de standaard proximus bbox'en kan dit niet (meer). Bij een fritzbox kan je de DNS die de fritzbox gebruikt of de DNS die de fritzbox adverteert aan de clients wel wijzigen.
Met een standaard modem van Proximus is dit dus niet aan te passen.
Ik heb DHCP van de modem afgezet (dit gaat dan wel weer) en opgezet in pihole.
Zet gewoon een goeie router achter de BBox en laat die een PPPoE-connectie opzetten.
Helemaal geen last meer van de Proximus-hardware dan.
idd,

ik heb pfsense draaiende via zelfs 2 PPPoE connecties.
Mijn firewall krijgt 2 publieke IP addressen wat interessant kan zijn als je jeugd heb met 2 playstations en je geen UPNP wilt toelaten. Elke playstation gaat naar buiten via een specifieke public IP.

Geen gezever meer met die proximus modem.
Is dit mogelijk bij proximus, 2 PPPoE's? Ik heb ook een eigen router (USG) achter de modem staan die zelf zijn PPPoE opzet, maar kan in de router geen 2 configureren, dus kan het zelf niet testen.

Het is nog niet aan de orde bij mij, maar goed om weten :)
Ik meen me te herinneren dat je destijds 4 gelijktijdige PPPOE-verbindingen mocht hebben. Komt wss nog uit de tijd dat ze adsl-modems verkochten die wel een netwerkaansluiting hadden, maar geen ingebouwde router. Dan moest je de PPPOE-verbinding op elke computer maken.
Zorgt dit voor verhoogde latency? Heeft dit nadelen?

Klinkt als de beste oplossing voor mijn probleem :)
Ik zou niet weten waar dit voor extra latency zou zorgen. Het zou kunnen dat de dhcp van de pihole iets trager is, maar dat is enkel bij het connecteren met het netwerk. Daarna zit de pihole er enkel nog tussen voor dns lookups te resolven, maar daar heb je hem uiteindelijk voor :-).
Ja, de (eigen) modems van Proximus zitten volledig dicht, je krijgt geen admin toegang!

Bij de fritzboxen kun je wel alle(rlei) instellingen aanpassen, zoals DNS e.d.
Zyxel modems die je wel in bridge mode kan zetten werken even goed.
Zelfs veel beter omdat je een deftige firewall kan plaatsen die de pppoe regelt.
Mijn Fritzbox staat ook gewoon in bridge met dan een Ubiquity Edgemax achter
Dan heb je nog steeds een stuk overbodige hardware draaien. Om onverklaarbare reden moeten die meegeleverde routers/modems ook altijd de meest wazige vormen hebben, waardoor ze niet normaal te stapelen zijn.
Idd. Het zijn altijd rare bakbeesten. En niet alleen qua vorm, maar technisch erg onstabiel ook. Moeten regelmatig herstart worden omdat er ineens geen verbinding meer is. Wat opvalt is dat je bij het bellen naar de dienst storingen altijd eerst het bericht hoort dat je alle kabels moet uittrekken en terug insteken. Ik denk dat bij meer dan de helft van hun oproepen het probleem opgelost is door de modem even te herstarten. Ik ben in 2015 overgestapt van Proximus naar Telenet en heb de Telenet-kabelmodem nog nooit moeten herstarten. De Proximus-modem gaf er om de paar weken de brui aan. Als je dan iets op je tv geprogrammeerd had om op te nemen, was je opname mislukt...
Zijn deze echt zoveel beter?
Indien ja, kan ik degene van mijn moeder vervangen :)
In Nederland gebruik ik dit merk modem al heel lang (via xs4all) en kwalitatief en qua mogelijkheden (software) is de prijs/prestatie zeer goed naar mijn mening.
Qua updates worden modem ook nog lang ondersteund.

Ik gebruik een fritzbox 7490 als router achter een telenet modem in bridge. De 7490 is al een tidjhe op de markt maar ook laatste update naar os7 is nog steeds beschikbaar.
Is er, behalve technisch gezien, een voordeel aan een andere modem dan de standaard proximus modem? Ik denk dan vooral op vlak van facturatie. Meestal zit de standaard er gewoon inbegrepen, zonder expliciet aparte kost vermeld te hebben.
Anoniem: 706671
@Moes-T12 februari 2019 15:29
Vooral bij edpnet is dit handig omdat je dan de technologische vrijheid hebt.
Wij hadden de 7940 en meteen weggehaald. Want je kan er niks op configureren. Ik heb nu de Asus DSL Modem en kan veel meer instellen.

Wil binnenkort dus ook een firewall over pppoe draaien.

Zit in Duitsland, hier heb je nog gelukkig meer vrijheid.

[Reactie gewijzigd door theduke1989 op 12 februari 2019 11:42]

En dan maar te zwijgen over hoe ze de andere OLO provider klanten behandelen.
Ik ben bij edpnet en hoewel alles goed is met mijn lijn wordt mijn profiel regelmatig verandert. Nu sta ik op 70/30.
Verleden week nog op 110/34
Voordien op 80/25
Er gaat geen week voorbij zo.
Allemaal door de DLM die proximus beheerd.

[Reactie gewijzigd door ps22geert op 12 februari 2019 14:28]

Enkele vraagjes als geïnteresseerde:
- wat kunnen de Fritzboxen meer of beter dan BBox3?

Als ik mijn netwerk wil aanpassen, wat zijn dan de voor- en nadelen van onderstaande oplossingen:
1) BBox3 vervangen door Fritzbox
2) BBox3 in bridge mode zetten met andere router erachter

Wat ik zo kan bedenken:
1)
+ 1 toestel ipv 2
- enkel keuze uit deze 2 Fritzboxen, mogelijk toch meer problemen bij Proximus ivm verbinding (?)

2)
+ ruimte keuze aan routers, problemen met verbinding is altijd de fout van Proximus
- 2 toestellen die stroom verbruiken en plaats nodig hebben
Ik heb mijn bbox3 vervangen door een fritzbox omdat de bbox3 zeer beperkte configuratiemogelijkheden heeft, en vooral: geen nat loopback. Eigen webcams kon ik dus enkel bekijken als ik niet op mijn wifi zat... niet echt handig in een huis vol domotica.
Grappig. Ik lees dit artikel en ga eens op mijn 7490 van EDPnet kijken en die heeft zich al ge-update naar 7.01...
Ik heb ook een fritzbox - en om eerlijk te zijn - ik het net als altijd - zoveel mogelijk alle ongebruikte features uit gezet. Maar 't is wel handig dat het er allemaal in zit.
Het is niet ondenkbaar dat EDPnet moet betalen om die modems te laten goedkeuren door belgacom - elke nieuwe firmware (voor de vdsl-delen) opnieuw.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee