IBM laat processors op 7nm door Samsung maken

IBM gaat samenwerken met Samsung om de processors voor IBM's Power-, IBM Z-, LinuxONE- en hpc-systemen door het Koreaanse bedrijf te laten maken. Samsung gaat de processors op zijn 7nm-procedé met euv produceren.

De overeenkomst is een uitbreiding van de bestaande samenwerking tussen IBM en Samsung op het gebied van halfgeleidertechnologie. De bedrijven maken, samen met onder andere GlobalFoundries, deel uit van de IBM Research Alliance en in die hoedanigheid produceerden ze in 2015 al de eerste 7nm-testchip.

In de praktijk was GlobalFoundries de partij die voor IBM chips produceerde. In 2014 nam GlobalFoundries de chipdivisie van IBM over waarna die chipmaker lange tijd het alleenrecht had de processors voor IBM te maken.

GlobalFoundries liet halverwege dit jaar echter weten de ontwikkeling van zijn 3nm-, 5nm- en 7nm-procedé's te staken, waarna IBM op zoek moest naar een andere partner. In november verscheen het gerucht dat IBM voor TSMC ging kiezen, maar dat blijkt nu toch Samsung te zijn geworden. De beslissing is een opsteker voor Samsung, dat moeite heeft voldoende klanten voor zijn foundry-divisie te vinden. Samsung begon in oktober met zijn 7nm low power plus-procedé, waarbij het bedrijf deels gebruikmaakt van euv-machines van ASML.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

21-12-2018 • 15:48

37 Linkedin

Reacties (37)

37
34
10
4
0
23
Wijzig sortering
Wat is, behalve legacy, nou nog een goede usecase om voor IBM chips te kiezen?
Ze zijn redelijk rap vergeleken met x86 en hebben een vele male hogere IO throughput dan wat je ook maar kan krijgen in de x86 wereld. Daarnaast zijn ze de platformen in de Z serie gewoon niet te slopen. Alles van stroom tot cpu memory en IO kaarten wordt dubbel uitgevoerd. Wil je echt hoge beschikbaarheid is dit wel 1 van de platformen waar je op terecht komt.

Veel van de mensen weten het niet maar de systemen die IBM nog altijd levert houden toch zo'n beetje het hele financiële systeem bij elkaar. Echt oud is de hardware niet te noemen. Sommige software die er op draait is echter wel aanzienlijk gedateerd.

Echter zijn er ook genoeg moderne use cases veel daarvan zijn tegenwoordig opgezet rondom Linux op het mainframe. Kubernetes, Openstack
Docker het kan allemaal wel.
IBM mikt nu inderdaad met POWER9 op de niche van mega-I/O performanc (met nvLink) en dat kan best eens de redding van het platform zijn. Geen idee of daar (met het instorten van de mining markt) nog steeds zoveel brood in zit als een jaar terug, maar op papier hebben ze daar iig het beste produkt.

In de mainstream servermarkt zijn ze een beetje gesandwiched tussen Intel die gedurende de POWER8 periode drie jaar lang de snellere, zuinigere en goedkopere Xeon v3/v4 had, qua absolute performance Oracle en Fujitsu met hun (weliswaar loeidure en daardoor oncompetitieve) SPARC monsters, en nu AMD die met hun Rome chip in 2019 serieus aan de deur wil gaan kloppen.
Volgens mij wordt power een goede oplossing voor de Ai wereld lastige compute berekeningen oplossen zijn die power machines uitermate geschikt voor. X86 kan een redelijk eind mee komen maar op grote schaal vermoed ik dat power toch echt gaat winnen hier.
In AI is een 24-core Power9 of een 32 core Epyc geen serieuze concurrentie voor zelfs een consumentenkaart als de RTX2080Ti, laat staan de professionele Tesla modellen.Het belangrijkste voordeel van Power9 is dat die direct met de NVIdia's kan interfacen. Effectief gebruik je de CPU dan dus als I/O controller om data van SSD's te halen. Niet de meest sexy job.
Prolog en Fortran zijn oud maar van wat ik weet in vergelijking met andere talen voor cijfertjes nog steeds heel rap. Daarbij ken ik iemand die tot voor kort nog met mainframes werkte (luchtvaart) en van veel software die perfect werkt weet (bijna) niemand nog hoe en waarom het werkt, alleen dat het werkt. Herschrijven of vervangen is een kostbare onderneming en dus laten ze het maar zitten.
Is mij bekend werk zelf met mainframes. ;)
Vooral met Linux dan.
nVidia probeert samen met IBM een AI-platform in de markt te zetten met de combo van Linux, IBM's POWER cpu's en hun GPU/compute chips en nvLink. Geen idee hoe de prijzen precies opwegen tegen datzelfde concept met Intel, maar als Intel 1 node achter blijft lopen, dan kan het best wel eens werken. Het zal duidelijk zijn dat nVidia niet voor AMD cpu's gaat, en andersom :)

Verder is legacy een prima reden om door te gaan, die oude mainfame software op AIX/z/i heeft nog 10+ jaar aan support, en dus nog vraag naar sneller silicon.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 21 december 2018 17:41]

Het zal duidelijk zijn dat nVidia niet voor AMD cpu's gaat, en andersom :)
Zo duidelijk is dat niet. Zo gebruikt Intel wel degelijk AMD GPUs.
nVidia probeert samen met IBM een AI-platform in de markt te zetten
Andersom. NVidia gaat IBM niet tegenhouden, maar NVidia's eigen AI platform is de DGX serie. Inmiddels zijn we aanbeland bij de DGX-2, en dat is een Xeon systeem. NVidia kiest zelf dus voor Intel.
nVidia wedt op twee paarden tegelijk.
https://www.raptorcs.com/TALOSII/

Voor al je een open bios en een keer een krachtig niet x86 system wilt.
Het micro-atx bord voor Power9 ziet er ook veelbelovend uit: https://www.raptorcs.com/content/BK1B01/intro.html

[Reactie gewijzigd door Bigben op 22 december 2018 14:56]

Er zijn nog sectoren waar x86 niet toereikend is. IBM Power schaalt een stuk verder (en kost ook een vermogen meer). Nu Oracle zijn SPARC ontwikkelaars de laan uitgestuurd heeft (HP Itanium is min of meer passe) is er eigenlijk naast IBM Power niet veel meer. Dat is niet goed voor de prijzen, al zit de bovenkant van het Xeon segment wel in het vaarwater van IBM Power.
AMD komt daar in 2019 met het Nero platform ook bij.

Die SPARC ontwikkeling is me toch een partij beroerde timing - Oracle heeft er eerst absolute kapitalen in gestoken om SPARC weer terug tot de allersnelste monsterchip op de markt te maken, dat lukte (die M8 is een absoluut schitterend stuk silicon) maar ze trekken geen nieuwe klanten met die performance kroon, vanwege Intel's lage prijzen en de trend naar scale out. En net voordat Intel een gigantische fuckup maakt met hun productieproces trekken ze de stekker eruit 8)7

POWER lag ook volledig op apegapen na het floppen van POWER8 (een chip die nagenoeg alleen maar door legacy klanten werd gekocht) maar het gepruts van Intel komt daar nu als een godsgeschenk, als ze het goed spelen kunnen ze weer de weg naar boven vinden.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 22 december 2018 00:40]

Volgens mij heeft het er ook mee te maken dat Oracle geen strategie voor Linux op SPARC had. Oracle is toch echt de grootste loser van allemaal, omdat alles wat het bedrijf aanraakt, binnen de kortste keren doodgaat. SPARC met goede Linuxondersteuning had wellicht het platform nog kunnen redden, maar daar lijkt het nu te laat voor. Fujitsu zal waarschijnlijk overstappen op ARM en dan zal er alleen nog een moderne Russische SPARC processor zijn: https://ru.wikipedia.org/wiki/МЦСТ-R2000.

IBM heeft weliswaar laat, maar uiteindelijk toch ingezien dat het zijn platform meer open en goedkoper moest maken en nu maakt POWER zelfs een soort comeback onder Linuxontwikkelaars op de workstation via Talos II en is het natuurlijk in gebruik op servers voor HPC en AI workloads. AIX is een aflopend verhaal en ik heb ergens gelezen dat het bedrijf er binnen een aantal jaar de stekker uit wil trekken.
Dezelfde als waarom bijvoorbeeld Amazon en Facebook eigen hardware bouwen. Optimaliseren van de hardware voor een specifieke workload. We hebben een ontwikkeling gezien van dedicated hardware naar standaard hardware (veelal x86 architecturen), maar nu zien we weer een ontwikkeling dat dedicated hardware soms voordelen kan bieden. x86 is ontworpen om alles (compute, storage, networking) allemaal te kunnen doen, maar als je alleen veel en snelle storage, of alleen veel compute nodig hebt, zijn er ongetwijfeld architecturen die dat beter doen en tegen lagere kosten. Mits je de juiste schaalgrootte hebt.
Wordt dit dan de opvolger van de Power 10 ? Volgens de wiki zit de Power 10 nog op 10nm zit en komt in 2020 uit.
"De beslissing is een opsteker voor Samsung, dat moeite heeft voldoende klanten voor zijn foundry-divisie te vinden."

Interessant, heb je hier bronnen voor? Ik zie de laatste tijd juist Qualcomm en nu IBM voor SEC kiezen. Ze hebben enorm veel klanten gemist op 10nm maar in mijn ogen hebben ze de weg naar boven weer te pakken. tsmc heeft overigens nog steeds meer dan 50% van de Foundry markt in handen hoor, dus ik ben het ermee eens dat er een groot gat is.
Dit is juist waarschijnlijk onder druk van de regering /defensie aldaar.

Samsung is de enige leverancier voor 7nm klasse met een fabriek in de VS, namelijk Austin in Texas. Daar is alles groter, en de z15 chip wordt dat vast weer een voorbeeld van.

TSMC zit alleen in Taiwan en China, geen optie voor defensie.
In Austin wordt alleen maar L14 gedraaid, dus deze chips komen allemaal uit Korea. Overigens nog steeds geen probleem, de banden tussen de US en het zuidelijke deel van het schiereiland zijn heel goed.
Nu nog wel, maar volgens mij is het een eis van defensie dat legerspul in de VS geproduceerd wordt.

Dus ik verwacht dat ze een klein 7nm lijntje naar Austin halen.
Hoe denk je dat je een "klein lijntje" bouwt? ASML heeft geen budget-lijn. De budget-oplossing is normaal gesproken om een oude productie-lijn te gebruiken, bijvoorbeeld 200mm wafer, 180 nm node.

Nu staan Samsung Austin wel op de nominatie om naar de volgende node te gaan, 4 of 5 nm. Voor een die-shrink Power10 is dat een realistische optie.
Kijk naar het verschil in capaciteit voor 7nm DUV die GlobalFoundries had en die TSMC heeft en je weet genoeg ;) Dat is de reden dat AMD is weggelopen bij GloFo.

Een 'klein 7nm lijntje' is exact wat ze in de Verenigde Staten hadden staan, voordat de Arabieren het de nek omdraaiden; omdat uitbreiden te duur was.

Ed: Mwah vooruit ik gooi er een bronnetje tegenaan, wat ik in ~7 sec kon vinden:
https://www.extremetech.c...obalfoundries-can-provide

[Reactie gewijzigd door kidde op 27 december 2018 03:39]

Op basis waarvan denk je dat? Want aangezien in Korea hard wordt gebouwd aan een grote Logic site voor Samsung met speciale hallen voor EUV, kan ik me niet voorstellen dat ze die investering ook graag in de VS doen.
Ik verwacht dat Samsung niet te beroerd is om een fabriek in de VS te bouwen. Dat hoeft niet eens voor het 7nm proces te zijn, ze kunnen de kristallen klaar om af te monteren uit Korea laten komen. Heeft IBM trouwens niet gewoon nog ergens een fabriek waar ze de chips in kunnen afmonteren?
IBM heeft al hun fabs aan Global Foundries verpatst.
Niet waar, ze werken ook al 15 jaar met Samsung samen. Global Foundries blijft wel de 14 nm chips maken volgens contract.

De 7nm gaat Samsung doen.
Ze werken idd met Samsung samen maar ze hebben wel degelijk hun fabs aan GloFo verkocht.
Gaat hier waarschijnlijk om de z15, opvolger van de z14
https://en.wikichip.org/wiki/ibm/microarchitectures/z14

Is een eigen cpu van IBM die ze gebruiken in bepaalde specifieke servers. Ze zijn nog compatible met
https://en.wikipedia.org/wiki/IBM_System/360
Apple , maar die heeft de vraag terug geschroefd... misschien komt AMD dadelijk want die hebben een top jaar gehad en hopelijk hebben ze volgend jaar weer een top jaar
Topjaar is relatief natuurlijk. In vergelijking met andere jaren hebben ze het beter gedaan. Maar winst (absoluut en procentueel) zijn nog lang niet waar het moet zijn om sustainable te zijn.
Winst is relatief In plaats van krimp is er markt groei, dat is ook belangerijk ook de aandelen zijn erg in trek . Dus flinke groei tov voor gaande jaren het modulaire chiplid design heeft zich best goed bewezen. Alleen op video vlak moeten ze de marketing machine van nvidia een goed aan pakken ... amd RX 570 is goedkoper en veel sneller dan een nvidia 1050ti alleen is het niet terug te zien in markt aandeel.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee