KPN moet binnen twee weken een vast tarief voorstellen waartegen WorldCom telefooncapaciteit kan inkopen. Dit is het gevolg van een uitspraak van de OPTA. WorldCom kan vervolgens als enige flat-rate (dus zonder tikken) internet gaan aanbieden. Helaas blijft tot minimaal 1 juli 2001 deze dienst alleen beperkt tot mensen met een ISDN-aansluiting, om zo het netwerk niet teveel te belasten. Na die datum is het tevens de bedoeling dat meerdere bedrijven de mogelijkheid krijgen om op deze internettoegang te leveren, maar dit blijft uiteraard afhankelijk van de staat van KPN's netwerk. Hieronder wat info afkomstig van WebWereld:
OPTA is bezorgd over de 'voortdurende capaciteitsproblemen van het vaste net in Nederland'. Internet zonder telefoontikken wordt daarom nog niet onbeperkt mogelijk. Als meerdere partijen tegen een vast bedrag capaciteit bij KPN mogen afnemen, voorziet OPTA een sterke toename van het dataverkeer op het vaste netwerk van KPN. De telecomwaakhond heeft 'gerede twijfels' of het netwerk die toename aankan.
Om die reden geldt de uitspraak voorlopig ook alleen nog voor internetters met een ISDN-aansluiting. "Dit is een tussenoplossing. Wij accepteren nu dat Worldcom een zogeheten 'first-mover advantage' heeft, maar vinden die situatie wel onwenselijk. Op termijn moeten ook andere aanbieders flat-rate internet kunnen leveren", zo zegt OPTA-woordvoerder Richard van der Eijk.
OPTA heeft die termijn bepaald op 1 juli 2001. KPN moet uiterlijk 1 maart 2001 aan OPTA rapporteren over wat de consequenties voor haar netwerk zouden zijn als vanaf juli alle internetters, in plaats van alleen die met ISDN, zonder telefoontikken kunnen surfen. "KPN moet investeren in de capaciteit van haar netwerk, maar wij hebben niet de bevoegdheid hen daartoe te dwingen", aldus Van der Eijk.
De telecomwaakhond heeft daarom een brief gestuurd aan staatssecretaris De Vries van Verkeer en Waterstaat. In de brief wijst OPTA op de 'mogelijke economische schade die Nederland oploopt' als flat-rate internet door capaciteitsproblemen bij KPN zou uitblijven.
KPN wilde eigenlijk pas begin 2001 beginnen met het invoeren van flat-rate internet, en zal daarom bezwaar aantekenen. Meer info hierover lees je bij WebWereld.