Microsoft treedt toe tot het Open Invention Network, een consortium van bedrijven die patenten delen om opensourcesoftware, met name Linux, te beschermen tegen claims. In het verleden diende Microsoft dergelijke claims in tegen Linux en Android.
Met de toetreding maakt Microsoft licenties op een portfolio van zestigduizend patenten royaltyvrij en ongelimiteerd beschikbaar voor de andere leden van het Open Invention Network, waaronder Google, IBM, SUSE en Philips. De leden van het OIN verlenen onderling licenties voor Linux-technologie en beloven elkaar niet aan te klagen met patentclaims op dit gebied.
Volgens Keith Bergelt, directeur van het Open Invention Network, gaat het om alle patenten die betrekking hebben op oudere opensourcetechnologie, waaronder technieken die betrekking hebben op Android, de Linux-kernel en OpenStack. Ook patenten omtrent nieuwere technologie, zoals HyperLedger, vallen eronder.
Erich Andersen, Microsofts topman op het gebied van intellectuele eigendom, erkent tegenover ZDNet dat de stap voor velen waarschijnlijk onverwacht komt. "Het is geen geheim dat er wrijving is geweest tussen Microsoft en de opensourcegemeenschap over patenten." Met name Steve Ballmer liet in het verleden regelmatig weten dat Linux intellectuele eigendom van Microsoft gebruikt en waarschijnlijk inbreuk op patenten maakt, wat tot claims zou kunnen leiden. In 2011 deed Microsoft een ronde langs fabrikanten van Android-apparaten, waaronder HTC, Samsung en Huawei, om patenten op dat besturingssysteem te gelde te maken. Dat leverde het bedrijf miljarden dollars op.
Sindsdien is er veel veranderd bij de softwaregigant. Het bedrijf is inmiddels betalend lid van The Linux Foundation, trad onlangs toe tot het LOT Network, dat ontwikkelaars beschermt tegen patenttrollen, en maakte diverse eigen producten open source, zoals .Net Server Core, Entity Framework en Visual Studio Code.
"We geloven dat de bescherming die het OIN de opensourcegemeenschap biedt, helpt bij de bijdragen aan en adoptie van opensourcetechnologie", meldt Andersen. "We zijn vereerd naast het OIN te staan bij zijn doel om Linux en andere belangrijke opensourcesoftware tegen patentagressie te beschermen."