Valve komt met app om Steam-games naar Android- en iOS-apparaten te streamen

Valve brengt over twee weken de Steam Link-app voor Android en iOS uit. De app maakt het mogelijk om games vanaf een pc met Steam te streamen naar mobiele apparaten of bijvoorbeeld een Apple TV.

De apparaten moeten met hetzelfde netwerk verbonden zijn als de pc waar Steam op staat en in het geval van draadloze netwerken moet het een 5GHz-netwerk zijn. Het is dus niet mogelijk om onderweg of op een andere locatie games te streamen.

Met de Steam Link-app wordt het mogelijk om games op Steam te streamen naar settopboxen zoals de Apple TV of de Nvidia Shield TV, of naar tv's waarop Android-apps geïnstalleerd kunnen worden. Valve's eigen fysieke Steam Link-kastje is dan niet meer nodig.

De app maakt het ook mogelijk om Steam-games naar smartphones en tablets te streamen. De app ondersteunt de Steam Controller op zowel Android als iOS. Ook is er ondersteuning voor andere controllers die door Apple zijn goedgekeurd.

Valve zegt in de aankondiging dat de Steam Link-app in de week van 21 mei uitkomt. De Android-versie zal aanvankelijk een bèta zijn. Later in de zomer komt Valve ook met de Steam Video-app. Die is bedoeld om video's die op Steam staan te streamen naar Android- en iOS-apparaten. Bij de videoapp is het wel mogelijk om over mobiele verbindingen of andere wifinetwerken te streamen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

09-05-2018 • 20:36

108 Linkedin

Submitter: 2green

Reacties (108)

Wijzig sortering
Best wel gaaf. Ergens in een hoekje een “dikke” game Pc verstoppen en dan op je AppleTV lekker kunnen spelen.

Wel de voordelen van Pc gaming maar niet de nadelen. Best of both worlds.
Best wel gaaf. Ergens in een hoekje een “dikke” game Pc verstoppen en dan op je AppleTV lekker kunnen spelen.
"lekker kunnen spelen" is nog wel een hele relatieve term..... Ondersteuning voor een controller is nogsteeds enorm brak, zelfs de spellen die "er speciaal voor gemaakt zijn".

Mijn steamlink en controller liggen hier dan ook al tijden stof te happen.....
Wat betreft Steam Controller op Steam Link: ik vind het heerlijk spelen. Trackpads zijn wennen, maar verre van bagger als je ziet hoe ver je kunt gaan met customizen. Absoluut geen reden om de Steam Link aan de kant te leggen. Ik zit vaak genoeg achter m'n desktop PC te gamen, maar met een konijn die ook genoeg aandacht wil hebben verplaats ik me vaak genoeg naar de woonkamer om de sessie voort te zetten. Bedraad is de latency behoorlijk negeerbaar (ben alleen bij Dragonball Xenoverse problemen tegengekomen tot nu toe). Dat ze het streamen naar meerdere platforms uitbreiden is dus behoorlijk mooi meegenomen!

Wat betreft controller support op de Apple TV (en andere iOS devices): inderdaad behoorlijk bagger. "Normale" bluetooth controllers kun je verre van altijd aansluiten (bijvoorbeeld de Switch Pro controller). Zal op die manier dan ook weinig mensen verwachten die hun Steam bibliotheek via een Apple apparaat gaan spelen. Denk dat ze zich vooral liever de moeite besparen en maar achter de PC gaan zitten tenzij ze al een controller voor het apparaat hebben.

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 9 mei 2018 21:37]

Ik begrijp totaal de commentaren niet over brakke ondersteuning en controller en heb inderdaad dezelfde ervaring. De Steam Controller is op ieder vlak aan te passen voor iedere game, begrijp totaal het gemekker niet hierover of over games die geen controller ondersteuning hebben. Heb al verschillende PC games gespeeld die geen ondersteuning voor een controller hadden maar gewoon goed speelbaar waren via steam link en controller. Verschillende games met enkel xbox controller ondersteuning gewoon op keyboard gezet en dan via steam controller gewoon te spelen.
Doe ik ook vaak. De (xbox) controller schemes zijn vaak minder fijn dan keyb+muis op de steam controller. FPS vind ik nog steeds niet heel fijn met een controller, maar 3PP en 2D games zijn super ermee.
Ik heb nog niet zo lang een steam link en controller. Maar ik krijg portal 2 niet aan de praat. Heb al gegoogled en het zou met een update gefixed zijn maar bij mij werkt het niet. Maar dit zal wel meer spelen met wat oudere games. Is remedie puur een kwestie van besturing naar KB + muis zetten?

[Reactie gewijzigd door ceesiebo1 op 10 mei 2018 11:22]

dat werkt inderdaad het beste, in het steamcontroller menu is er vast wel een aanbevolen setup
De aanbevolen setups werken niet. Maar goed, ik puzzel wat verder. Andere games doen het prima overigens.
Ik zat hier als Apple TV gebruiker anders juist op te wachten...
Snap ik hoor, maar ik verwacht niet dat het een groot gedeelte van de userbase van Steam zal zijn. Nog steeds: top van ze dat ze het doen!

[Reactie gewijzigd door stuiterveer op 9 mei 2018 23:08]

Qua userbase zul je denk ik gelijk hebben. Ik zie dit als leuk extraatje; m’n games de woonkamer in slingeren. Anders gebruik ik mn computer zelden meer, maar dit wil ik al heel lang. Hopen dat het goed werkt.
http://remotrapp.com

Kan al een tijdje. En werkte prima op mijn Nvidia shield.
Mijn infrastructuur is een Apple TV, zit niet te wachten op nóg een kastje;)
ik zie geen Apple TV app én dit is een maandelijks abonnement.

[Reactie gewijzigd door nms2003 op 11 mei 2018 13:27]

Remotr is gewoon gratis hoor. En met een tweaked versie kan je wel Moonlight draaien. Die heeft alleen geen AMD ondersteuning.
One month subscription €2,99.
Ik weet niet waar die subscription dan voor dient? Verder ging het primair om de Apple TV app, die is er niet van Remotr.
Ooh zonde. Ik heb een nimbus voor de AppleTV, dacht die te kunnen gebruiken.
De MFI spec heeft jammer nog geen support voor L3 en R3.
Ik gebruik gewoon een wireless xbox controller maar dan moet de main pc wel binnen de 10m staan ivm bluetooth.
Xbox one controller dan? Ik heb gewoon een xbox 360 wireless dongle aan mijn steamlink hangen. Dat werkt ook out of the box. Wel natuurlijk met 360 controllers. Het is overigens niet eens een Microsoft dongle, maar een ander merk.
Ik heb zelf een xbox one dongle aan mijn pc hangen voor als ik achter mijn monitor wil spelen.

Aan mijn steam link hangt een xbox 360 voor als ik achter de de tv wil gamen. Werkt ideaal.
Nee, ik gebruik een 360 controller verbonden via een aftermarket wireless dongle maar die zit in de pc, nog niet getest om die rechtstreeks aan de steamlink te hangen eigenlijk maar het voordeel is dat ik momenteel op omhet even welk device met dezelfde controller kan spelen. Op de gamepc, op de steamlink, op een laptop via steam in house sharing en op de ipad via moonlight.
Ik heb na bijna 10 jaar wired x360 controller gebruik er een Steam controller naast gekocht en je raadt het al die ligt 99% van de tijd stof te happen. Alleen bij spellen die geen controller support hebben gebruik ik hem.
Misschien begrijp ik je verkeerd... zeg je nou dat ondersteuning voor controllers op de PC in het algemeen brak is?! :S
Zo ja, waarom denk je dat dan? Ik speel zat spellen op de PC met mijn xbox elite controller, gaat uitstekend hoor...
De steam controller heb ik ook even geprobeerd maar dat is echt niet mijn ding. Hadden er twee analoge pookjes op gezeten dan had het denk ik een stuk bruikbaarder geweest, maar de camera bewegen met zo'n touchpad vind ik echt helemaal niks. Maar sommige mensen zweren er bij, kwestie van smaak denk ik.
Steamlink werkt echt dikke prima hoor. Steam controller weet ik niet, ik gebruik een bedraadde 360 controller, maar support is afhankelijk van de native controller support. Daar gaat rechtstreeks van de pc of via de steamlink echt geen verschil in maken.
[...]

"lekker kunnen spelen" is nog wel een hele relatieve term..... Ondersteuning voor een controller is nogsteeds enorm brak, zelfs de spellen die "er speciaal voor gemaakt zijn".

Mijn steamlink en controller liggen hier dan ook al tijden stof te happen.....
Hoezo is de ondersteuning voor een controller brak? Ik kan prima alle spellen spelen met mijn Xbox 360 controller i.c.m. een receiver (die van AliExpress werken trouwens goed :P ) voor de pc/laptop en heb er nooit problemen mee gehad. Dus ik snap je reactie niet waarom het brak is...

Enigste waar ik mijn kb+m voor gebruik, is enkele keer CS:GO, de rest van de spellen gebruik ik mijn controller. GTA:V. Dishonered, Dirt 3, Layers of Fear en hoop andere spellen werken perfect op controller. Soms dan moet ik de controls een beetje aanpassen, maar voor de rest is het gelukkig wel plug and play.

Als ik een avondje ga gamen, pak ik meestal de controller erbij, dan kan ik ook iets verder van de scherm zitten en heb je niet zo veel last van RSI.

Maar goed de kb+m of controller is netzoals console vs PC, iedereen heeft zijn eigen gedachtes en ervaringen over.

Als je steamlink en controller stof ligt te happen, dan kan je het toch net zo goed verkopen? :P heb je tenminste wat centjes erbij.
Ps4 controller werkt prima, zowel op mijn ps4 als pc als telefoon :').
Ik gebruik een Xbox One wireless controller met Steam link, en echt elk spel dat een controller ondersteund werkt perfect hierop

Maar de ervaring is toch nooit zo goed als achter je pc zitten, de input lag is heel klein maar zeker aanwezig en de kwaliteit van de spellen gaat iets naar beneden.

Ik gebruik het vooral voor de simpelere spellen en dat werkt perfect
Welke nadelen? ;) Lelijk? In de weg? Te groot? Niet in de buurt van de TV? Kies je toch zelf voor ;) (en zo kan je hem eventueel ook inbouwen in je tvkastje/salontafel)

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 9 mei 2018 21:07]

Die nadelen inderdaad en Windows :)

Die tafel die je post. Ik snap dat het veel mooier is dan de gele kast van vroeger en waardeer het vanwege het vakmanschap maar No way dat zoiets er hier thuis inkomt. Ik woon niet op een kermis :)

[Reactie gewijzigd door Donstil op 9 mei 2018 21:10]

die gamepc die jij gaat verstoppen.... wat draait die dan? :+
Aanzetten en direct in Steam booten moet wel mogelijk zijn toch?

Zodat je er geen omkijken naar hebt. Misschien zelfs via aanzetten via LAN als je wilt spelen?

Als ik even hardop denk hoor.
Voor games zou ik Windows gebruiken, je kan waarschijnlijk steam automatisch opstarten in big picture modus, zodat je het Windows interface vrijwel nooit ziet.
Alle games ondersteunen Windows wel, maar niet alle ondersteunen linux (Steam OS)
hmmm... los je zelf even je dilemma op, mooi he? :D

Dat is inderdaad mogelijk, meteen big picture opstarten. SteamOS doet dat zo ;) En op Windows is dat evenzeer mogelijk.

Maar als je hem dan toch al gaat verstoppen en enkel gebruiken voor gamen, waarom die extra tussenstop bij de Apple TV? Werk de gamebak gewoon weg in de TV meubel. Geen latency meer, geen compression artefacts, als er wat niet werkt met het streamen, moet je toch naar die gamebak RDP'en of hem aansluiten op een scherm. Betere support voor controllers (ik heb eigenlijk geen idee, nooit geprobeert, maar wat als ik mijn T300RS stuurtje wil aansluiten op de Apple TV om Project CARS2 te streamen? Heb ik force feedback in dat geval? Gaat de rotation van het stuurwiel 1:1 worden overgenomen? ...)

Het streamen via de Apple TV is -in de situatie die jij beschrijft- wat mij betreft gewoon moeilijk doen - en dan alleen maar om moeilijk te doen, zelfs....

Psst, ik had het trouwens bij de L3P D3SK over het concept. Je HOEFT die lampjes er niet in te zetten natuurlijk. Hoeft zelfs niet doorzichtig te zijn! Ik wou maar aantonen dat je niet per se een typische computerkast moet denken als je 'gamebak' zegt. Het CaseMod topic laat ook zien dat er computercases uit een krat bier worden gemaakt....
Het feit dat je nogal zo'n fan bent van Apple (tot het Windows bashen aan toe - doe anders geen moeite om het stereotype beeld van een Applefan tegen te werken) deed me al vermoeden dat de l3p d3sk zoals die is niet jouw smaak is. Maar inspiratie kan je wel opdoen, toch?

[Reactie gewijzigd door Tokkes op 9 mei 2018 21:39]

Waarom doet iedereen zo moeilijk? Je kunt gewoon een kabel trekken...

Eén kabel is een stuk makkelijker dan een pc wegwerken bij je tv.

Ik vind het een uitkomst omdat mijn telefoon dit makkelijk afkan, al een ps4 controller ondersteunt én ik regelmatig graag gewoon aan een bureau werk. Terwijl naar m'n tv streamen prima gaat.

Nu ga ik bijna verhuizen. Liever gewoon een app op mijn tv zelf dan opnieuw iets wegwerken. Sowieso maakt die tiende seconde extra lag niets uit als je met een controller speelt....
Speel maar eens Guitar Hero met een 'tiende seconde latency'. Die controller ligt voor het einde van het nummer in diggelen ;)
Dat kan je nu ook al doen middels Parsec. Voordeel daarbij is zelfs nog dat je ook buitenshuis kan streamen en dat je niet gebonden bent aan steam games*

*Ja ik weet dat je andere games kan toevoegen aan je steam library en die op deze manier ook kunt streamen via steam In Home Streaming

** Ik zie net dat Parsec geen iOS client heeft... Wel macOS, android, linux en zelfs de rpi3 (naast windows)
nadelen? PC gaming heeft zulke nadelen niet.

Heb je wel eens naar hedendaagse mini-pc behuizingen gekeken? Je hebt tegenwoordig super krachtige hardware in zeer kleine behuizingen.

En als dat niet klein genoeg is voor je kan je altijd een micro-pc of thinclient aan je tv hangen en gewoon remoten naar je gaming PC.. die eventueel in een ander land staat omdat het over netwerk/internet/vpn kan gaan. :+
Ja toevallig laatst eens naar gekeken. Zag er idd wel gaaf uit.

I7 en 1080ti was toen wel mogelijk, wel aan gedacht maar er is zoveel keuze dat ik door de bomen het bos niet meer zag :)
Bedenk je wel dat hier ook limieten op zitten, net als bij de Steam Link zelf, die bijvoorbeeld maximaal 1080p doet.
Kan al langer met een Nvidia Shield.
Uiteraard maar nu dus naar de AppleTV (zie bericht).
...Als je een nVidia GPU hebt.
Er zijn genoeg apps die dat niet hebben.
Ik durf te stellen dat er nul apps zijn met een Nvidia GPU... Zou wat zijn, even een 1080Ti downloaden :+
Waar ik dan vooral geïnteresseerd in ben, zou de Steam controller dan ook op Android gaan werken buiten de Steam App?? Denk bijv. aan GTA Vice city mobile etc...! Dat zou top zijn met de Steam controller!!
Ik verwacht het niet, je kunt hem al bedraad aansluiten maar dan heb je geen controller profielen. Op een reguliere steam link en bij in home streaming wordt de controller zodra er verbinding is aangestuurd door de host pc. Ik verwacht hier hetzelfde princiepe gezien de steam controller meerdere hid devices emuleert en deze door android kunnen worden doorgestuurd naar de host.
Waarschijnlijk is het gewoon een .ko driver file die je uit de APK kan rippen.
Hier werkt mijn ps4 controller prima op mijn telefoon. Dat kan altijd nog?
Als je controller goed met Android games werkt dan zal dat ook voor Steam op Android gelden.
Ik bedoelde dan ook dat omdat mijn controller op mijn telefoon gewoon werkt het dat in die app ook wel zal doen. Ps4 controller werkt ook perfect met steam op pc, tales of berseria en final fantasy 15 waren geen enkel probleem.
Als ze dan ook VR games supporter, hoef je geen Vr-headset meer te kopen als je al naar je telefoon kan streamen!
Natuurlijk is de latency nu nog te hoog, maar in de toekomst zou het misschien kunnen.
Mobile vr is niet echt hetzelfde als pc vr...
Maar dan dus wel, je telefoon gebruikt dan de hardware in je pc.
ik bedoel als in scherm. Telefoonschermen is niet hetzelfde als de schermen in een vr headset.
Aaargh, zo lang op aan het wachten en vorig jaar maar een steam link gekocht. Als het goed werkt ten minste (op men mi box), met ondersteuning voor steam controller op android. Hoe minder kastjes hoe beter.
Met Nvidia gamestream en moonlight lukte dit al goed maar voor andere systemen is dit een mooie ontwikkeling.
" Ook is er ondersteuning voor andere controllers die door Apple zijn goedgekeurd. "

Wel jammer dat Apple moet goedkeuren welke controller ik op Android wil gebruiken.

misschien er even bijzetten dat dit enkel voor Apple zo is
Kan je hiermee een Xbox One Controller gebruiken als je deze aansluit via bijvoorbeeld OTG?
Ik zie niet in waarom niet, ik gebruik zelf een Xbox One Bluetooth controller voor mijn Shield TV, het koppelen gaat op Android niveau. Werkt perfect binnen Steam Big Picture.
De vraag die ik me vooral stel is hoe goed dit gaat werken. Het is welbekend dat de steam link op wifi (ookal is het 5ghz) zeer brak is. Hier verstopt de boel ook binnen de kortste keren, gaat m'n hele wifi plat en blijft de steam link helemaal hangen tot je de stekker eruit trekt.

Ik hoop dus vooral dat de app betrouwbaarder is. Een mobieltje of tablet klinkt leuk maar zodra deze gaat vastlopen denk ik dat de meeste er klaar mee zijn.

Daarnaast vraag ik me af of dit ook op dezelfde software gaat lopen, en of dit dus ook weer verbeteringen/updates aan de steam link software gaan betekenen.
Dit is wel heel mooi :) zoals boven eerder genoemd, pc wegstoppen in een kast elders in het huis en dan gewoon streamen! :) Minder lawaai, minder hitte en vooral geen boze vriendin die het lelijk vind.... xD
Lijkt me best interessant als dat dan ook nog met Google cardboard oid te combineren is. Op de bank, controller in de hand. Of loopt je dan tegen andere technische obstakels op?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee