Valve maakt bèta van Steam Link-app voor Android beschikbaar

Valve heeft de testversie van zijn Steam Link-app voor Android vrijgegeven via Google Play. Met de app kunnen gebruikers pc-games streamen naar een Android-apparaat en spelen met een compatibele controller.

Valve kondigde eerder deze maand aan dat de mobiele Steam Link-app in de week van 21 mei beschikbaar zou komen, maar de bèta staat al in de Play Store. De ontwikkelaar benadrukt dat smartphones en tablets voor de beste prestaties via 5GHz met een draadloos netwerk verbonden moeten zijn en zich binnen 'redelijke afstand' tot de router moeten bevinden.

De pc waarop de game draait moet dan via ethernet verbonden zijn met diezelfde wifi-router. Vereist is dat de smartphone of tablet Android 5.0 of hoger draait. Voor Android TV's geldt dat deze het beste via ethernet verbonden kunnen zijn met de router. Daarnaast zou de app moeten kunnen draaien op de Nvidia Shield TV en op Chromebooks die Android-apps kunnen draaien. Gebruikers kunnen een compatibele controller via bluetooth met hun apparaat verbinden, waaronder de Steam Controller.

Onder ideale omstandigheden zou Steam Link voor Android 4k-beeld op 60fps streaming kunnen weergeven, maar in de veel gevallen zou het om 1080p op 60fps gaan. De app voor iOS laat nog even op zich wachten. Zodra die uitkomt, is deze te draaien op iOS 10 of latere versies, en op de Apple TV als deze tvOS 10.3 of nieuwe draait.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

18-05-2018 • 08:59

80 Linkedin

Reacties (80)

Wijzig sortering
Wel apart dat hun eigen Steam controller er niet bij staat.
Er is een firmware update beschikbaar voor de eigen Steam Controller, welke daarna deze compatible is.
https://steamcommunity.co...etail/2503317299191608387
Er zijn veel meer controllers die werken, zo werkt mijn Trtust GXT39 ook uitstekend met mijn Steam Link.
Op Ars stond er ook al een stukje over. Daar hebben ze ook bedraad getest met een Apple TV om te kijken of dat betere performance gaf. Niet dus.
Ik vraag me af hoe zich dit verhoud tot nvidia game streaming als het om mijn Shield gaat.
Feitelijk hetzelfde idee. Kan ook al makkelijk bij Steam's big picture mode enzo.
Iemand die wat kan zeggen over pro's en cons tussen deze 2?
Grootste verschillen zijn denk dat Gamestream alleen met Nvidia hardware werkt en dat het ook over internet werkt.

Performance tussen een shield en Steam link (beide op 1080p omdat de link niet hoger kon) waren in de meeste testen die ik heb gezien zo goed als identiek. Linkje. Hoe de vergelijking met 4k is durf ik niet direct te zeggen.
Gamestream heeft een iets hogere beeldkwaliteit in mijn ervaring. Tenminste, het verschil tussen Steam in Home Streaming en Gamestream/Moonlight verschilt behoorlijk. Met Steam zie je bijvoorbeeld veel meer artefacten in scenes met veel bewegend gras e.d. Het veranderen van de kwaliteitsinstellingen binnen Steam zelf verandert daar niet veel aan.
Kijk thx! Dat is waar ik om vroeg :)
Uiteraard kan ik zelf ook gaan zoeken en het wiel opnieuw uitvinden, maar bedankt dat je je ervaringen even deelt, scheelt mij weer! +1 maar dat mag niet op een reactie op mijn eigen bericht :p
De Shield TV is supported, dan zal andere shield apparatuur ook wel supported zijn, dus het staat je natuurlijk ook vrij om zelf te proberen en bekijken wat voor jou de voor- en nadelen zijn.
Zou mooi zijn als dit in combinatie met een Gear VR werkt, zodat je echt op de bank kan gamen met je telefoon als 'beeldscherm' :D

[Reactie gewijzigd door RuuddieBoy op 18 mei 2018 09:22]

Daar zijn toch al wat apps voor als oplossing?
https://play.google.com/s...?id=com.loxai.trinus.test Trinus bijvoorbeeld.

Moet eerlijk zeggen dat ik het zelf zo lang niet gebruikt heb, om nog te herinneren of er veel lag was.
Nee, als het al kan wil je het niet want dan is de vertraging gewoon te groot. Zeker wifi introduceert al een grote input lag.
Het hoeft van mij niet perse dat je dan 360 graden om je heen kan kijken, gewoon een scherm voor je zien zoals bij Netflix in VR mode is ook al prima. Dan heb je in ieder geval het telefoonscherm gewoon goed voor je, wat mij een stuk fijner lijkt gamen dan je telefoon ergens neer te moeten zetten.
Iemand enig idee of dit ook met Chromecast werkt? Of hoe moet ik dit zien?
Als je een Nvidia GPU hebt kun je Moonlight gebruiken om de games naar je telefoon/tablet te streamen. Deze kun je dan weer mirroren naar je TV.
Nee dit werkt niet met een chromecast. Wel met een Apple TV wanneer de iOS app uit komt. Op de Apple TV kun je namelijk apps installeren en dus ook de Steam link app.
Helaas niet in de play store op m'n TV. Had het wel willen proberen. M'n vrouw wilt namelijk geen computer in de huiskamer :+ :+ :+
Gewoon een steam link kopen in een sale. Zijn al meerdere keren voor 1 euro in de aanbieding geweest. Enorm low profile kastje wat je gewoon achter je tv kan hangen of achter de kast kan gooien.

Of als je een Samsung tv hebt de Steam link app installeren.
Enige is wel, de Steam Link is maximaal 1080p op 60fps toch? Mooie aan deze app is dat hij ook 4K op 60fps support heeft, dus kan voor mensen met nieuwere tv's interessant zijn.
Ja, ik vind het echt geweldig. Dit is iets waar ik al jaren op heb gewacht en je merkt amper verschil. Ideaal voor singleplayer games en Origins op een 55-inch is echt een genot om naar te kijken.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 mei 2018 23:50]

Anders gewoon een HDMI kabel en USB hub doortrekken vanaf je mainpc als dat enigszins mogelijk is.
... M'n vrouw wilt namelijk geen computer in de huiskamer :+ :+ :+
Daar gaat het al mis :+
Ik weet niet wat het 'ontvangende' device precies moet doen aan cpu/gpu-intensieve taken, dus misschien is dit een hele domme vraag: weet iemand of er kans is dat je hiermee ook PC-games kan streamen naar bijv. een Chromecast Ultra die met ethernet aan het netwerk hangt?

Via een omweg kan het natuurlijk wel (volledige smartphone-scherm casten naar de Chromecast) maar dat levert onnodige vertraging op.
Een Chromecast stream over het algemeen vanaf een url en decodeert alleen maar de audio/videostream die aangeboden wordt. Voor de pc zijn er voor zover ik weet geen "chromecast servers" beschikbaar. Spellen spelen via de Chromecast gaat sowieso niet lukken, daarvoor moet de input teruggegeven worden en het is niet mogelijk om inputdevices (m+k/controllers) aan een Chromecast te koppelen.

Normaliter heb je alleen maar een videochip nodig die h264 kan decoderen bij in home streaming, op een 8 jaar oude laptop gaat dit al perfect. De CPU belasting is zo goed als afwezig.

[Reactie gewijzigd door oef! op 18 mei 2018 10:24]

Duidelijk; ik had misschien inderdaad gehoopt dat de Chromecast de AV-stream kon ontvangen van de 'host' PC, net als dat 'ie bij andere AV-streams doet. Het controller-verhaal maakt het inderdaad wel wat lastiger, hoewel: https://www.androidplanet.nl/nieuws/chromecast-bluetooth/

Ach, het gebruiksscenario dat ik voor ogen heb heeft waarschijnlijk een dusdanig klein aantal gebruikers dat dit inderdaad niet ontwikkelt gaat worden.

Hoewel... iedereen met een Chromecast kan dan ineens games van z'n PC op de TV spelen, toch niet zo'n gekke gedachte!
Normaliter heb je alleen maar een videochip nodig die h264 kan decoderen bij in home streaming, op een 8 jaar oude laptop gaat dit al perfect. De CPU belasting is zo goed als afwezig.
Een raspberry pi zou dan in theorie voldoende zijn.
Met Gamestream van Nvidia is dat al mogelijk via Moonlight. Het enige nadeel is dat je een Nvidia kaart moet hebben.
Zo uit mijn hoofd is dit al mogelijk via de Linux client van steam in combinatie met inhome streaming, wat dit alles in principe ook gewoon is.
Volgens mij kan dat niet. Als je een samsung TV hebt dan is er wel een Steam Link app die in home streaming mogelijk maakt. Helaas is die nog niet voor LG beschikbaar, al was daar lang geleden wel een beta van.

Ik gebruik zelf de Steam Link die je voor een prikkie kon kopen. Niks beters dan Genital Jousting met 8 man/vrouw op de tv :)
Niks beters dan Genital Jousting met 8 man/vrouw op de tv :)
Hahaha ja klopt! :o Zeker als er een borreltje geschonken wordt; dan vliegen de schuine moppen je om te oren :p
Een chromecast kan niet verbinden met een controller denk ik. Nou zou je in theorie de controller rechtstreeks met de pc kunnen verbinden, maar dan moet de pc al vrij dichtbij staan en kun je net zo goed een HDMI kabel gebruiken. Denk dus, los van of het technisch zou kunnen, niet dat zoiets ontwikkeld gaat worden.
Mooie vorderingen bij Valve. Nu weet ik waarom ik voor een appel en een ei een Steam Link kon kopen een paar maanden geleden.
Ik heb het getest, en de steam link levert toch een veel stabielere connectie op. En met Bluetooth pairen met de Stream Controller werkt ook niet altijd even goed.
Is ook niet zo raar toch, wanneer de app een beta predicaat heeft? Er zullen updates komen neem ik aan, waarin ook die zaken verbeterd worden.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 18 mei 2018 10:02]

Bovendien heeft de steam link ethernet, wat nog altijd wat stabieler werkt dan WiFi.

Valve heeft over de controller zelf al gezegd dat deze nogsteeds beter werkt met de dongle, hoewel Bluetooth wel mogelijk is.
Er zijn ook Android devices met ethernet, zoals TV's met AndroidTV erop. En ook zijn er ethernet on the go adapters. Waar een wil is, is altijd een weg. ;)

Ook de bluetooth support is nog beta, dus ook daar is nog verbetering mogelijk.
Touché, daar heb je een punt. :)
In dit geval ging het naar mijn idee alleen om het verschil in Android app en steam link, en als je alle moeite neemt om er adapters bij te halen, blijft de steam link toch wel handiger/beter.

In elk geval benieuwd hoe het gaat lopen.
Dat komt ook omdat Wifi er niet altijd van houd om gelijk met Bluetooth te draaien op telefoons, heb al vaak genoeg problemen gehad met meerdere smartphones.
Dat komt ook omdat Wifi er niet altijd van houd om gelijk met Bluetooth te draaien op telefoons, heb al vaak genoeg problemen gehad met meerdere smartphones.
Beide werken bij mij juist prima. Het zal vast erg afhankelijk zijn van de WiFi verbinding en gebruikte apparatuur.
Ja, ik heb de Steam Link ook voor 1 euro gekocht toen. Maar alsnog ben ik er wel blij mee, Far Cry 5 / Rocket League op mijn TV met de PS4 controller en betere graphics dan de PS4 = meer beter.
6 euro voor het apparaat en 8 voor verzenden
1 euro? Ik had 10 betaald toen.
1 euro voor het apparaat + 9 euro voor een game.
Ja oke zo kan je het zien idd.
Die game kon je ook weer refunden :P
Ja net getest op me Xiaomi Mi 6 met me Steam Controller, en moet zeggen dat het nu al heerlijk werkt, heb even een stukje Beyond Good and Evil gespeeld op me smartphone via me Mini Media/Console PC, erg leuk om Beyond Good and Evil te spellen op me Xiaomi Mi 6.

Ja kan het iedereen al zeker aanraden.
Het is ook een poor man's Kodi apparaat, en je kan er bijvoorbeeld ook OpenTyrian op spelen (zonder een verbinding met een Steam computer). ;)
Dat kan al jaren, de Steam Link was dan ook niet bedoeld als winstgevend product, maar meer om marktaandeel te krijgen. Valve wilt naast de pc users ook de couch gamers op steam hebben en daar was (is) de Steam Link een goede oplossing voor.

Dat ze nu deze app uitbrengen en al met wat smart-tv's hadden geïntegreerd is met dezelfde motivatie.
Ik heb die van mij nu een jaar ongeveer, en die was destijds ook met forse korting aangeboden, volgens mij minder dan 20 euro. Die aanbiedingen heeft Valve regelmatig gedaan de afgelopen jaren.
Klopt, maar ik heb 'em praktisch voor niks gekregen. De shipping was nog duurder, geloof ik.
Net even getest op mijn Samsung Galaxy S8.
Ben alleen niet thuis, dus de OpenVPN naar huis aangeslingerd.
Hij vond mijn PC thuis keurig en werkte meteen. Gewoon over 4G+ lekker even een potje zitten spelen. :)

Erg tof dit. :9
Ik heb dat met moonlight ook geprobeerd, maar kwam tot de conclusie dat het +/- 100mb per minuut verstookte. Mocht je dus geen ongelimiteerde databundel hebben, pas dan op met deze manier van streamen, of zelfs testen. (al ga ik ervan uit dat op t.net iedereen wel weet wat voor impact dit heeft :P)
Steam link is ontworpen voor lokaal streamen, dus het liefst met een gigabit verbinding tussen de clients. Met Wifi gaat dit meestal al naar 20-50Mbit bij de meeste huizen en dan wordt het al krap. Oftewel aangezien het lokaal is letten ze niet op het datagebruik en hoeven ze weinig te comprimeren.
De steam link heeft een 100Mbit poort, geen gigabit poort: https://www.reddit.com/r/...steam_link_gigabit_setup/

100Mbit is snel genoeg om je game te streamen, gezien er lossy compressie gebruikt wordt. Bandbreedte != latency.
Dat begrijp ik. Mijn reactie, en die daarvoor, ging dan ook specifiek over benaderen van de steamlink/moonlight via externe verbindingen. Dat het hier niet voor bedoeld is een ander verhaal, het kan wel :P
Lijkt mij toch allemaal een enorme latency op te leveren.

van controller naar tablet van tablet naar tv van tablet naar pc en van pc naar server als je online speelt.
of een snelle game nog speelbaar is betwijfel ik dan ook.
Heb helaas geen wireless controller om het uit te proberen want ik zoek al 5 jaar naar een fatsoenlijke optie om beneden op de bank een spelletje te kunnen spele zonder dat ik beneden een pc neer moet zetten en tot nu toe werkt niets lekker.
De latency is verwaarloosbaar. Ik zou er niet competitief Streetfighter op spelen maar voor een willekeurige shooter/actiegame werkt het perfect.

Je kan:
- Een tweedehands steamlink kopen
- Als je een Nvidia kaart hebt, een Shield TV kopen
- Als je een Nvidia kaart hebt, op een aardappel nog Moonlight installeren

Het grootste issue is eigenlijk controller-compatibiliteit maar met een xbox of ps controller ben je er over het algemeen wel.
Of parsec gebruiken op een rpi3 of android device zonder nvidia vendor lock-in...
Zojuist getest met een Galaxy Note 8 en GTA online, het werkt perfect geen lag of glitches.
draait iig zeer goed met het steam link kastje, dat had je voor die paar euro waar hij regelmatig voor in de aanbieding staat dan gedurende die 5 jaar nog wel hebben kunnen proberen.
Draadloze controller is een xbox one S controller met bluetooth het makkelijkst, steam controller is vooral fijn voor games zonder native controller support, anders mis je toch wel die 2 stick.

App werkt best goed, maar veel tvs met ingebouwde android tv zullen geen game mode kunnen activeren daar, en heb je dus iets hogere latency.
Getest zit ik kwa latency net boven de 30ms met de steam link zelf, rond de 45ms met de app, en dat is vooral de tv zelf.
Stream vanaf pc met 7700k en 1070 in 1080p/60.

Ruim voldoende voor elk casual spel, vrijwel elk singleplayer spel zou het goed voor moeten zijn, en competitive multiplayer zou je sowieso niet op een tv moeten willen.

enige probleem waar ik zover tegen aan ben gelopen met de app is bij gebruik van een xbox controller dat de xbox knop android home opent in plaats van door steam wordt afgevangen, daarmee mis ik dus 1 knop.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee