'Vodafone is dicht bij overname van Liberty Global in Duitsland'

Vodafone is volgens de Financial Times dicht bij een deal waarmee de provider de Duitse tak van Liberty Global, Unitymedia, overneemt. Daarnaast zouden verschillende Oost-Europese kabelnetwerken onderdeel van de overname zijn. De partijen hebben het bericht niet bevestigd.

De financiële krant baseert zich op bronnen die kennis hebben van de overnameonderhandelingen. Volgens deze bronnen bevinden de plannen zich in de laatste fases en kan er overeenstemming zijn binnen de volgende twee weken.

Met de overnametransactie is wellicht zo'n 16,5 miljard dollar gemoeid, omgerekend 13,5 miljard euro. Daarmee wordt het de grootste Europese telecomfusie van de afgelopen vijf jaar. De overname zou ongeveer lijken op de fusie tussen Vodafone en Ziggo in Nederland, die begin 2017 werd afgerond. Al kan het ook gaan om een volledige overname en geen joint-venture zoals in Nederland.

Deutsche Telekom en bijvoorbeeld het Spaanse Telefónica zijn niet blij met de eventuele overname. Markus Haas, de ceo van Telefónica in Duitsland, zegt dat de overname een monopolie zal genereren op het vlak van contentdistributie over de kabel en leidt tot een duopolie bij de vaste netwerken in Duitsland. Hij wil dat de eventuele overname goed wordt onderzocht door de toezichthouders.

Daarbij kan het van belang zijn welke toezichthouder uiteindelijk een oordeel mag vellen over de overname. De Duitse federale mededingingswaakhond heeft in het verleden vaker overnames in de kabelsector geblokkeerd. Maar als Liberty Globals kabelnetwerken van Hongarije, Tsjechië en Roemenië ook daadwerkelijk onderdeel zijn van de overnameplannen, dan is de gezamenlijke omzet van de over te nemen bedrijven hoger en komt de Europese Commissie om de hoek kijken. Dat zou de kansen op groen licht kunnen verhogen, mede omdat de fusie in Nederland van de EU ook kon doorgaan.

Als de overname daadwerkelijk van de grond komt, lijkt dat in tegenspraak met eerdere uitlatingen van de ceo van Liberty Global, Mike Fries. Hij gaf in november 2016 aan dat de fusie tussen Ziggo en Vodafone een eenmalige deal was die geen herhaling krijgt met dochterbedrijven van Liberty Global in andere landen.

Door Joris Jansen

Redacteur

23-04-2018 • 18:47

72

Submitter: lonaowna

Reacties (72)

72
72
32
5
0
33
Wijzig sortering
Zo veel geld om een kabelnetwerk? Over 5 jaar heeft iedere device een eSim en gaat alle data over UTRAN, LTE, 5G en glasvezel. Waarom zou je dan nog een kabelnetwerk willen kopen?
Hybrid Fibre-Coax (HFC) is een 97% glasvezelnetwerk waarbij de laatste 3% vanaf de straat naar je meterkast coaxkabel is.
maar dat ligt er ook nog amper
Hoezo amper?
Het ligt volgens Ziggo overal
Maar laat je niet wijsmaken dat dat vergelijkbaar is met glasvezel. Die laatste 3% coax (gemiddeld 275 meter) is een enorme bottleneck. Je deelt deze coaxkabel namelijk met de hele wijk. Ziggo trekt op dit moment 800 tot max 1600 MB uit een wijkcentrale (dus niet vanaf de straat @-Colossalman- ) voor iedereen in de buurt. Door flink over te boeken ('monitoren') heeft iedereen een prima snelheid, wie verbruikt er daadwerkelijk 400MB ;) Maar in de toekomst zal ook het laatste stukje verglaasd moeten worden wil je een (op dat moment) fatsoenlijke snelheid halen.

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 24 juli 2024 00:13]

Uhm, mijn coax kabel gaat vanuit mijn huis naar de wijkkast? Die kabel deel ik niet met mijn buren....

Anders zou ik 230v op de kabel kunnen zetten en bij de buren de receiver van de tv opblazen. Ik blaas hooguit de wijkkast op. Vanuit de wijkkast gaat het via glas verder. Misschien is er onvoldoende capaciteit in de wijkkast.. maar dat probleem is natuurlijk dan ook aanwezig als de hele straat op gbit glas zit.
Jouw coax en die van alle buren zitten op dezelfde kabel...
De wijkkast heeft bijna altijd glasvezel naar de rest van de wereld. dus vanaf daar is het supersnel.
Hier meer uitleg over hoe DOCSIS werkt en meer van de expert bij Tweakers ArChie:
[EuroDOCSIS] Capaciteit monitoren met een DVB-C PC-TV tuner

Quote:
De coax infrastructuur in wijken begint in een wijkcentrale en vertakt zich via diverse multitaps, groeps- en eindversterkers naar de Abonnee Overname Punten (AOP) in de woningen in de wijk. Dit wordt ook wel een coaxsegment genoemd. Aan de kant van de provider wordt het signaal dus in de wijkcentrale op de kabel gemoduleerd en, zoals al in de inleiding werd aangestipt, het signaal dat via die coax infrastructuur verzonden wordt is voor alle aansluitingen op een coaxsegment gelijk. Voor het verzenden van data via internet downstreams vanuit de provider naar de klanten zal hier dus rekeningen mee gehouden moeten worden. Immers, als de provider een data pakketje naar klant A wil versturen, dan zal dat ook aankomen bij alle andere klanten in het coaxsegment waar klant A op aangesloten is. Het EuroDOCSIS protocol voorziet daarom in het gebruik van MAC adressen om te identificeren voor wie de data pakketjes bestemd zijn. Het kabelmodem bij de klant is qua ontvangst in feite een pakket filter dat alleen de data pakketjes uit de downstream haalt voor de aangesloten klant apparatuur en de rest negeert. Voor iedere EuroDOCSIS downstreams is er dus sprake van één zender namelijk de zender in de wijkcentrale en meerdere ontvangers die gelijktijdig op een downstreams zijn afgestemd, namelijk de ontvanger in de modems.

Voor de EuroDOCSIS upstreams is het wat complexer aangezien er daar juist sprake is van het omgekeerde, namelijk één ontvanger per EuroDOCSIS upstream in de wijkcentrale en meerdere zenders in de modems van de klanten die gebruik kunnen maken van die EuroDOCSIS upstream. Aangezien het niet de bedoeling is dat er gelijktijdig door alle modems op een bepaalde EuroDOCSIS upstream frequentie wordt uitgezonden is een groot deel van de (Euro)DOCSIS specificatie gewijd aan de coördinatie van de CMTS om de geregistreerde klant modems om de beurt te laten zenden via een upstreams. Ook bevat de door een modem verzonden data via een EuroDOCSIS upstream natuurlijk MAC adres informatie zodat de CMTS kan bepalen vanaf welke aansluiting in het coaxsegment de data afkomstig is.
...
Kan zijn dat je in een nieuwer gebied woont, maar in oude coax gebieden ligt een ringnetwerk, en /of word alles in de straatkast alsnog op 1 coax gezet tot aan de wijkkast.

En maak je buren hun apparatuur niet stuk, tis al erg genoeg wat ziggo ze aan doet.
Ja in Nederland maar dit stuk gaat over Duitsland en daar is het al een stuk minder
Is dat net zoiets als radio frequency over glass (rfog) zoals mijn kabeltelevisie over de glasvezel mijn huis binnenkomt?

Bij mij komt er dus daadwerkelijk glasvezel het huis binnen (heb ook een 500/500 glasvezelabonnement) waarna het in de meterkast gesplitst wordt in een internetsignaal voor mijn modem/router en een kabelsignaal. Die laatste gaat dan via coax direct in mijn tv, zonder CAM of CI.

[Reactie gewijzigd door Jorgen op 24 juli 2024 00:13]

Voor die keren dat er geen glasvezel is en je wat beters wilt dan mobiel internet met zijn relatief hoge latency en vaak toch wel lage datalimiet voor thuisgebruik...
4G heeft al lagere pingtijden dan ADSL. 5G zal lagere pingtijden hebben dan coax. Datalimieten? Die bestaan alleen nog op de instapabonnementen.
Hoe men nu over de wonderen van 5G praat is erg vergelijkbaar toen wij nog op 3G zaten en 4G eraan kwam.

Echter lijkt het er op dat 5G niet zo groots zal zijn als dat men pretendeert. Althans zeker niet bij introductie.
Providers zouden weinig interesse hebben in landelijk dekkende 5g-netwerken, omdat 4g-netwerken momenteel robuust zijn en voorlopig kunnen voldoen aan de vraag van gebruikers, zegt Huawei-topman Eric Xu
Dat ligt anders in stedelijke gebieden, waar de vraag naar bandbreedte groter is en providers dus eerder 5g willen gebruiken.
Bovendien zullen consumenten volgens Xu niet veel merken van de overstap naar 5g. Het gaat om sneller mobiel internet, maar er is geen wezenlijk verschil met hoe 4g nu werkt. "We hebben wel verwachtingen van 5g, maar die zijn niet zo groot als veel mensen denken."
Bron: nieuws: Huawei: providers komen voorlopig niet met landelijk dekkende 5g-netw...

Dus:
  • Het zal nog een behoorlijk lange tijd duren totdat er een landelijke dekking van 5G is.
  • De huidige investeringen voor 4G zullen nog een behoorlijk lange tijd worden uitgemolken.
  • Voor een lange tijd zullen alleen mensen in steden echt kunnen profiteren van 5G, terwijl de theoretische capaciteit van 5G harder nodig is in laag bevolkte gebieden om eenzelfde internet toegang te hebben als in dorpen in steden (hoge bandbreedte abonnementen, geen datalimieten 24/7, lage latency).
  • Maar in theorie zal de capaciteit van 5G waarschijnlijk geen zak uit maken, want het lijkt mij dat wij nog steeds de datalimieten behouden als dat wij nu op 4G hebben. Immers bood KPN onbeperkt internet via 3G aan. Dus over 3G was onbeperkt internet ook mogelijk. En 'onbeperkt data' bij Tele2 en T-Mobile is niet onbeperkt, omdat je nog steeds dagelijkse caps hebt en gratis moet 'bijkopen' zodra je over je cap heen gaat (wat irritant is als je Netflix aan het streamen bent, het probleem dat je met vast internet niet hebt).
Dus lang verhaal kort: een vast netwerk is nog steeds meer waard dan een mobiel netwerk. Vanuit technische oogpunt profiteert de consument van een hogere capaciteit, en van een zakelijk oogpunt profiteert de provider dat het lastiger is voor een consument om over te stappen naar een andere vaste provider dan een andere mobiele provider (althans als het een coax netwerk betreft, er geen glas ligt, en het aanbod op DSL zoals gebruikelijk veel zwakker is).
Goed punt, alleen is de coax over een jaar of 10 waarschijnlijk een stuk minder aantrekkelijk geworden.
Ondanks de upgrade naar DOCSIS 3.1 (Full duplex up and down in theorie 10 GB in de praktijk ws. zo'n 5GB)
Afgezien van het feit dat je de coax deelt met een hele wijkcentrale met 300 tot wel meer dan 800 buren, lees ArChie uitgebreid onderzoek 2015-2017 , komt er waarschijnlijk op de coax concurrentie bij zodat er per provider minder bandbreedte beschikbaar is (Ziggo is kabelaar én provider)
In een stad (niet ver van een centrale) ben je dan waarschijnlijk met VDSL(2) beter af omdat je dan met je eigen telefoonkabeltje de beschikbare snelheid niet hoeft te delen. Moet wel gezegd dat er ook Tv-signaal door moet uiteraard. Ziggo schrapt niet voor niets de analoge zenders. Verder verglazen is denk ik in de toekomst onontkoombaar... ;)
Kleine aanvulling: In nieuw aangelegde coaxnetwerken zit je dichter op het glas met minder mensen per wijkcentrale. Gevonden op https://community.ziggo.n...optimale-verbinding-18941.
Helemaal waar ! en inderdaad kleine aanvulling want de meeste nieuwbouwwijken krijgen uiteraard glasvezel ;)
ADSL/Glasvezel deel je net zo goed met de buren. Aan het einde van de dag moet alle data over 1 kabel vanaf de wijkcentrale ergens naar toe. Bij glasvezel zal ongetwijfeld meer capaciteit zijn, maar ook de ontwikkeling op de kabel zal na Docsis 3.1 gewoon doorgaan. Ook op de kabel kan IPTV aangeboden worden, als dat eenmaal gebeurd komen er ontzettend veel frequenties vrij en kan je weer veel meer bandbreedte vrij maken. Daarbij staat de ontwikkeling op Docsis gebied ook niet stil, kwestie van tijd voordat Docsis 4.0 er komt.

Ik zie nog niet direct een einde voor de kabel in de nabije toekomst. Als het daarbij toch tot een einde komt dan zal dat eerder voor alle vaste diensten zoals glasvezel en coax zijn, omdat er dan een dekkend 6G netwerk is (bijvoorbeeld).
ADSL/Glasvezel deel je net zo goed met de buren.
Nope, zowel bij glasvezel als (V)DSL heb je een eigen kabeltje, wat je deelt is de centrale(POP)
en ben je afhankelijk van de apparatuur die daar geplaatst wordt. Ook daar wordt overgeboekt en gemonitord en 'afgeknepen' hoor maar de mogelijke gezamenlijke (glas)snelheid verder de wijde wereld in, is enorm.
Natuurlijk kan er een 4.0 bedacht worden, maar het lijkt niet realistisch, de kans op (ver)storingen wordt met 'nog meer drukte' op koper steeds groter. Het stabiel krijgen van de fragile frequenties zullen de grootste uitdaging worden... ook voor 5G en 6G trouwens.
Dat het meer bandbreedte kan leveren dan coax dat snap ik ook wel, maar uiteindelijk gaat het allemaal via dezelfde verbinding van de POP naar het internet. Hier in Leeuwarden hebben we 2 soorten POP, een 'grote' waarvan er 3 zijn en daarnaast 21 area pop's welke verbonden zijn met een 10Gbit verbinding naar de area pop. Gemiddeld zit er op area pop tussen de 2000 en 2500 aansluitingen. Daarnaast levert Tweak hier ook 1Gbit verbinden, je kan dus zo wel berekenen dat hier net zo goed niet iedereen zijn snelheid kan halen als een groot gedeelte gaat downloaden.

Terug komend op de kans op (ver)storingen, doordat er meer frequenties vrij gaan komen met bijvoorbeeld het uitschakelen van analoog of straks misschien wel het hele digitale TV omdat ze overgaan op IPTV komen er gigantisch veel frequenties vrij, digitale TV neemt namelijk veel meer frequenties in dan internet op dit moment. Je kan dan heel gemakkelijk de storingsgevoelige frequenties niet in gebruik nemen.

Ik ben het met je eens dat Glasvezel de toekomst is, maar ik zie niet binnen nu en 10 jaar dat de kabel al buitenspel staat, dat zou ook vereisen dat KPN goed gaat investeren en zij vinden het ook wel prima.
Ik verwacht, zeker weten doe ik dat uiteraard niet (want nog geen ervaring mee), dat het bereik van 5G ook weer een stuk lager wordt. 4G werkt op een lagere frequentie (800 MHz, 1,8 GHz en 2,6 GHz) dan 5G en is het bereik daarmee dus een stuk beter. 5G gaat in Nederland op 3,5 GHz opereren (die pas in 2022 beschikbaar is) wat dus binnenshuis niet echt goed zal gaan werken (beetje hetzelfde idee als je Wifi op 2,4 of 5 GHz). 5 GHz is veel sneller, maar je moet daarvoor wel dichter bij je router zitten.

In België gaat 5G op ongeveer dezelfde frequenties zitten als in Nederland de 4G zit. Dus daar zal het wel beter gaan werken vermoed ik.

Maar goed. De praktijk zal het leren.
5G gaat in Nederland ook op 700mhz werken, daarnaast zijn alle vergunningen techniek neutraal en eventueel kunnen de andere frequenties ook gebruikt worden.
Ik lees in een ander artikel, dan dat ik gevonden had, dat nu ook. Dat is dan weer wat beter :)
Buiten Tele 2 en T Mobile zie ik toch erg weinig unlimited abonnementen.
Heb je een beetje een idee wat een dermate grootschalige aanleg van glasvezel zou kosten?

Bovendien roept met hier al 10 jaar dat we over 5 jaar allemaal op glasvezel zitten en intussen is er in de afgelopen 5 jaar nagenoeg geen glasvezel meer uitgerold.

Iemand hierboven zei 10 jaar voor al die mooie technieken die jij noemt, maar voor de meeste zal dekkende uitrol veel langer dan 10 jaar duren. Maar mocht iemand die de macht heeft om het wel sneller te bewerkstelligen dit bericht lezen: ik laat me graag positief verrassen!
T-Mobile huurt glasvezel van Eurofiber en heeft alle masten op glas aangesloten. Zij hebben dan ook het snelste 4G netwerk. Glasvezel ligt er al, grootschalige aanleg is niet meer nodig.
Klopt, maar die masten hebben bij lange na niet genoeg bandbreedte en de verbindingen daar naar toe ook niet. Als je daarmee alle vaste verbindingen op piekmomenten wilt vervangen, dan moeten daar nog heel veel kabels bij. Om maar niet te beginnen over packet loss en latency over 4G. En ja, er wordt veel belooft over hoeveel beter dat wel niet allemaal zal worden met 5G, maar stabiele verbindingen en lage latency en thuisinternet via mobiele netwerken werd 10 jaar geleden vlak voor de eerste 4G netwerken eraan kwamen ook al een keer belooft. Dat hebben ze toen ook bij lange na niet waar gemaakt dus wat al die mooie beloftes betreft: zien is geloven. Alles andere is wat er in de vaktaal "persuasive marketing" heet. Veel mooie beloftes als je bijvoorbeeld op TV ziet (zoals dat AXE deo vrouwen achter ja aan laat rennen), maar geen hard informatie.
glasvezel kabels kan je gelukkig snel vervangen, en 4g wordt tegenwoordig wel degelijk verkocht en ook aangelegd als vervanging voor vast internet
4g wordt tegenwoordig wel degelijk verkocht en ook aangelegd als vervanging voor vast internet
Ja, aangeboden wel. Maar er zitten lage datalimieten op (voor een vaste verbinding dan) en de kwaliteit is gewoon veel lager dan een fatsoenlijke vaste verbinding (5x-10x hogere pings en voelbare hoeveelheden packetloss)
kpn bied het aan zonder FUP, en bij t-mobile heb je met 100GB per maand of 5 GB per dag ongeveer dezelfde BS aan databundel als ze in de VS aanbieden voor 80 dollar in de maand. + op mobiel nog nooit hoge ping gehad of veel packet loss dus waarom zou dit op een vaste router met buitenantenna wel gebeuren?????
In het gros van de gebieden krijg je met LTE tussen de 80 en 100 ms pings en tussen de 0.5% en 2% packet loss. Dat merk je op je mobiel niet omdat de apps dat allemaal compenseren. Maar zodra je een applicatie gebruikt die een vaste verbinding aanneemt, zul je gauw zien hoe funest zelfs die packetloss is voor gevoelige applicaties.
TCP is nogsteeds TCP, applicaties hebben hier geen ene moer mee te maken, ze zijn wellicht iets slomer, maar dat is maar 2% dan, daar merk je op een vaste verbinding niks van, en op een mobiele verbinding ook niet. Video programma's hebben nogsteeds genoeg bandbreedte om te bufferen, Facebook zou er niet slomer om gaan. En 2% is volgens mij voor games ook niet eens een probleem.
Bij t-mobile is het helemaal onbeperkt alleen na 5gb moet je elke GB gratis aanvullen om te voorkomen dat de aansluiting als modem grbuikt word
Dat is het mobiele abonnement, ze bieden er ook één aan voor een huisaansluiting
nouja, wellicht kunnen alle glasvezels door de gasleidingen die straks niet meer gebruikt worden, hoeft niet de hele straat open en liggen de vezels ook nog eens in een lekker stevige buis

[Reactie gewijzigd door hahaha2223 op 24 juli 2024 00:13]

En als het er dan wel zou liggen, waar is al die bandbreedte voor nodig. 99 van de 100 mensen doet een beetje TV, Videoland, Netflix etc. kijken (4Mbit tot misschien 15 a 20Mbit per stream voor UHD). Beetje facebooken, appen en internetten. Kan voor een gemiddeld huishouden prima met een 50Mbit verbinding.
Uhm... We hebben het hier over Duitsland he? Dat gaat echt niet gebeuren hier.
Als je in een stad woont en het geluk hebt om kabel te hebben, dan kun je idd redelijke snelheden halen. Vodafone is op veel plekken aan het uitrollen om 500 MBit aan te kunnen bieden. Maar zo snel je net buiten de stad zit is het huilen met de pet op. Eigenlijk is alleen DSL dan een optie (als het al lukt om meer dan 3 MBit te halen), omdat mobiele providers aan de ene kant rete duur zijn (75 euro voor onbeperkt internet per maand) en omdat de dekking erg slecht is. Dus ja, een kabelnet is zeker veel geld waard hier.

edit: Linkjes toegevoegd.

[Reactie gewijzigd door LightPhoenix op 24 juli 2024 00:13]

haha ik begrijp precies wat je bedoeld. Maar dat moet je meegemaakt hebben als kaaskop om dat tot je door te laten dringen wat voor een (breedband verbinding) ontwikkelings land Dld is.
als het al lukt om meer dan 3 MBit te halen
Zo erg is het bij mij gelukkig nog niet, maar toch. Aan de rand van een grote stad, soort van nieuwbouwwijk: actueel 13.6 down / 2.8 up. Snelste wat je hier kunt krijgen...
Waarom heeft Duitsland eigenlijk nog zo'n grote penetratie Annex-B / ISDN en als gevolg dus ook ADSL ipv VDSL?
Tja, onvoldoende concurrentie op de aanbiedermarkt (kabel is niet goed dekkend en koper is net als hier het enige alternatief en in handen van een voormalig staatsbedrijf). Daardoor is de uitbouw van snellere verbindingen daar al eerder langzamer geworden dan hier. Maar ook wij zitten nu met het probleem dat en nauwelijks geïnvesteerd wordt in toekomstbestendige tech sinds Reggefiber is overgenomen door KPN. De nieuwe Duitse regering heeft wel belooft om veel geld voor het internet uit te trekken, maar er waren na de vorige twee verkiezingen ook al mooie beloftes gemaakt en er zijn allemaal beloftes niet gehaald dus het is wel een beetje ongeloofwaardig momenteel. Maar ja kunt natuurlijk hopen op beter.
Anoniem: 989849 @Trommelrem23 april 2018 19:11
Over 10 jaar misschien. En tot die tijd word het nonstop melken.
Anoniem: 190183 @Trommelrem23 april 2018 19:34
Vraag maar aan Telenet wat die verdienen per jaar aan hun kabeltjes...;)
Hoe kan het nu toch dat jij daar allemaal beter van op de hoogte bent dan de mensen die dat bedrijf runnen?
Alleen "the last mile" is draadloos via 1 van de technieken die je noemt. Er is gewoon een bekabeld netwerk voor nodig. En "de kabel" van Liberty kan natuurlijk ook gewoon glasvezel zijn.
Vergeet t maar, kabelnetwerken gaan weldra over grote gebieden 1Mb aanbieden, zal nog jaren duren vooraleer de mobiele netwerken in de buurt komen, en als, dan veel duurder.
De verwachting is dat die toekomstige mobiele netwerken steeds fijnmaziger zullen zijn. Om de zendmasten van dat fijnmazige mobiele netwerk met elkaar te verbinden heb je een fijnmazig kabelnetwerk nodig. Et voila! Een reden om een kabelaanbieder over te nemen die een dergelijk netwerk al in de grond heeft liggen. Een wijkkast of een zendmast zal voor het netwerk dat daar naar toe gaat weinig verschil uitmaken.
omdat kabel altijd stabieler is dan wireless.
en omdat je kable netwerk/ aansluitingen het best zijn om over te stappen naar glasvezel.
Ben benieuwd of Vodafone in Nederland ooit Ziggo gaat overnemen of juist anders om.
in nl zijn ze samen gaan werken (50% eigendom per bedrijf)
Dat weet ik. Maar ik denk dat ze in de toekomst toch onder 1 naam verder gaan.
doen ze al, het heet VodafoneZiggo, ze hebben gewoon 2 merknamen (zoals liberty global er ook een berg op na houdt, upc enz.)
Oke om nog iets duidelijker te zijn met wat ik bedoel. VadafoneZiggo zijn twee bestaande merk namen die nu aan elkaar gekoppeld zijn. Ik denk dat er juist in de toekomst een compleet nieuw merk gelanceerd wordt om enige verwaring met merk namen te voorkomen. VadafoneZiggo klinkt gewoon niet lekker en is te lang.
Maak je er vodaggo van
1 naam kan prima, zegt nog niks over wie de eigenaar is en voor welk percentage.
Maar kan altijd nog overgenomen worden uiteindelijk, dit kunnen de 1ste stappen zijn samenwerken.
Vodafone neemt liberty global Europe over of koopt het op. Liberty trekt dan naar zuid amerika met de zak geld om het daar te investeren. Het is een kwestie van tijd...

Vodafone heeft een vast netwerk nodig. Enkel mobiel redt je het niet mee.
En liberty wil wel weg uit Europa.
...en komt Europese Commissie om de hoek kijken. Dat zou de kansen op groen licht kunnen verhogen
Weet je meteen hoe de prioriteiten landelijk liggen en hoe ze liggen bij de EC. Op landelijk gebied protest maar de EC keurt het alsnog goed (al moet dat hier nog blijken uiteraard).
Het zou de situatie in Duitsland deels vereenvoudigen voor de klanten.
Bv ik heb familie over de grens. Hun hebben Internet van Vodafone, dit gaat over het netwerk van Unitymedia.
Als hun internet verbinding problemen geeft bellen ze Vodafone maar deze geeft gewoon aan dat het netwerk van Unitymedia is en dat ze daar moeten zijn.
Ze hebben een voetbal pakket. Als daar problemen mee zijn gaan ze ook gewoon naar elkaar wijzen.

De overheid grijpt niet in op dit gebied, dus zou dit voor de klant een handig alternatief zijn.

Denk dat deze overname door zal gaan. Geen van de 2 is de grootste speler op de markt.
Het zou de situatie in Duitsland deels vereenvoudigen voor de klanten.
Dat twee bedrijven niet samenwerken en van kastje naar de muur wijzen is niet goed. Maar hier neemt het ene grote bedrijf een ander groot bedrijf over. Ofwel, minder concurrentie. Ik had bij Ziggo binnen 2 jaar 3x een verhoging "om het netwerk te verbeteren". Dit is onzin, onderhoud is onderdeel van je normale bedrijfsvoering. Je ziet nu in Nederland alles en iedereen ook de internetkosten omhoog gooien (zowel aanbieders via KPN als Ziggo).
Denk dat deze overname door zal gaan. Geen van de 2 is de grootste speler op de markt.
Het schijnt dat je minimaal 5 bedrijven nodig hebt om concurrentie te hebben. Anders volgen ze elkaar snel (situatie voordat Tele2 in Nederland kwam). Grote overname? Uit verleden blijkt dat het juist slecht is voor je als klant.
(al moet dat hier nog blijken uiteraard).

Met andere woorden, je weet niet hoe de prioriteiten liggen, want dat moet nog blijken.
Jammer,

dit kan dus hoop impact hebben voor in de toekomst. Want de Internet hier in Saarland is al niet goed en veel delen van Rheinland-Platz (Bitburg) etc zijn ook heel magertjes. Echt jammer dit.
Vodafone begint gevaarlijk groot te worden in Europa! Het is een Frans moederbedrijf met in Nederland de combi met Ziggo. Nu Duitsland inzicht met Oost-Europese netwerken. Dit is op den duur de concurrentie kapot maken en de afhankelijkheid van een groot bedrijf. De EU zou dit niet moeten toestaan. Maar door lobby en corruptii in de EU zal het ze wel lukken.
Mmm Vodafone een Frans moederbedrijf... Dat is nieuw voor mij. Verklaar je nader.
Sorry, zijn basis lag in Engeland. :)
Lobbyen en corruptie is niet hetzelfde. En ja er wordt door ALLE partijen flink aan de eu mensen getrokken.
Ach, zolang ze hun best doen om de slechtste klantenservice te houden zal dat wel meevallen. Ook is hun netwerk inmiddels een van de mindere in Nederland (T-Mobile en KPN doen het veel beter). Ook kwa prijs is het voor mij niet voordeliger (zelfs met VodafoneZiggo korting).

Wat betreft Duitsland, denk ook niet dat het goed is dat er straks nog maar een klein aantal partijen zijn.
Ik ben er ondertussen achter hoe Ziggo/Vodofone aan positieve reviews en sterren komt. Dat gaat als volgt; het gesprek word naar verluid op band op genomen, word gemeld. Na het gesprek heb je kans op een Email waarin je gevraagd word na de beleving van het gesprek in een vragen lijst. Indien ze merken dat het gesprek niet helemaal naar wens is opgelost, krijg je die mail met vragenlijst niet. Simpel toch! 8)7 8)7
Dit is wel waar de EU bedrijven naar toe drukt. Men wil roaming tarieven laten verdwijnen in Europa, dan is de stap naar een Europeese dekkende groep niet zo vreemd.
Daarnaast, Vodafone is al actief in vrijwel heel Europa. Met eigen operators of via partners. Maar een telco is nu prijstechnisch verplicht om complete pakketten aan te bieden en dan is het handig om een fixed én mobile netwerk te hebben. Dat zijn de verschuivingen die je nu dus ziet en gaat zien. Kijk in Nederland en Belgie: KPN en Proximus hadden het al, Vodafone + Ziggo, Telenet neemt Base over, Tmobile koopt vaste netwerk van Vodafone, etc
Bijzonder...

In NL neemt liberty global kabelaar Ziggo over (maar handhaaft deze naam). Ziggo neemt Vodafone NL over.

En nu neemt Vodafone het bedrijf Liberty global DE over.

Klinkt als een soort van verkapte fusie. Wel samengaan, maar de Europese mededingings autoriteit staat buiten spel door al die per land opgeknipte bedrijfjes en omgekeerde overnames.

Klinkt als fusiefraude

[Reactie gewijzigd door Sograd op 24 juli 2024 00:13]

In Nederland zijn Ziggo en Vodafone Nederland op 1 januari 2017 gefuseerd tot één bedrijf waarvan Liberty Global International 50% eigenaar is en Vodafone Group 50% eigenaar is. Het gefuseerde bedrijf heet VodafoneZiggo met als commerciële merknamen, onder andere, Vodafone en Ziggo.
Ziggy (liberty global) heeft Vodafone nl niet overgenomen. Het is een fusie waar vooral Vodafone het geld op tafel heeft gelegd. Vodafone levert de ceo, liberty de cfo.
Het zit bedrijfsmatig nog wel wat complexer in elkaar. Liberty Global is onderdeel van het hele Liberty imperium van John Malone waaronder ook Liberty Media (eigenaars van Formule 1) en Discovery Communications (met een hele rits aan kabel kanalen).
Het media landschap is op dit moment echt super interessant. Het was (en is) altijd een strijd tussen de netwerk beheerders (Comcast / Liberty Global) en de eigenaars van kabelTV content (Disney, Fox, etc). Schaal levert een betere onderhandelingspositie op voor content en netwerk beheerders.
Nu OTT content steeds belangrijker wordt, verandert het landschap ingrijpend - er is nu een derde speler met diepe zakken en je ziet iedereen nu z'n posities innemen. Disney probeert Fox te kopen en zet zijn eigen OTT dienst op en vormt daarna een van de grootste content huizen, AT&T (distributie) en Time Warner (content) proberen eveneens te fuseren.
Daarbij is kabel ineens niet meer de enige toegang voor de consument tot breedband met de introductie van 4G. Vandaar ook dat de Vodafone Ziggo deal interessant was, er ontstaat een 4-in-1 speler met toegang tot content. Liberty is daarnaast sinds kort erg actief op de Latijns Amerikaanse markt.
Ik heb van de week een gerucht gehoord, Vodafone wil Ziggo overnemen en verder gaan onder de naam Vodafone. Of te wel, Vodafone is langzaam aan GL aan het inlijven.
Let wel, is een gerucht!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.