LG introduceert opensourceversie van webOS voor Raspberry Pi 3

LG heeft webOS Open Source Edition aangekondigd. Het besturingssysteem is geoptimaliseerd voor de Raspberry Pi 3 maar de bedoeling is dat de software met hulp van ontwikkelaars naar meer apparaten komt.

LG heeft met het Koreaanse National IT Industry Promotion Agency afgesproken dat het start-ups in het land gaat helpen om webOS Open Source Edition verder te ontwikkelen en te gebruiken, met uiteindelijke doel dat de bedrijven de software voor commerciële producten in kunnen zetten.

Met de beschikbaarheid van de opensourceversie hoopt LG dat de software wereldwijd gebruikt gaat worden voor een reeks aan apparaten. Om ontwikkelaars op weg te helpen maakt LG een sdk beschikbaar, evenals handleidingen en een forum.

WebOS OSE ondersteunt momenteel alleen buildingsystemen met Ubuntu 14.04 LTS 64bit en LG raadt ontwikkelaars af de software op een virtuele machine op Windows of macOS te draaien. Verder is de huidige versie geoptimaliseerd voor gebruik op een Raspberry Pi 3.

WebOS kent een lange geschiedenis. Het is oorspronkelijk door Palm ontwikkeld voor smartphones en moest het ontwikkelaars makkelijk maken apps te ontwikkelen door het gebruik van webtechnieken als html, Javascript en CSS. Het bracht Palm niet het gehoopte succes waarna HP het kocht maar ook dit bedrijf wist de software niet succesvol in te zetten. LG gebruikt het besturingssysteem, na het te hebben gekocht van HP, voor zijn smart-tv's.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

19-03-2018 • 07:56

83 Linkedin

Reacties (83)

83
79
53
6
0
12
Wijzig sortering
Kijk dit vind ik nou mooi nieuws. Ben benieuwd hoe dit zich verder gaat ontwikkelen, ik ga er ook op de Pi mee aan de slag. Is het ook bekend of en zo ja wat voor UI deze versie van WebOS heeft? Is dit de oude (nu source webOS/LuneOS) mobile interface, de LG TV interface (lijkt met niet heel geschikt voor IoT) of iets compleet nieuws?

EDIT: Op de instructiepagina's van WebOS OSE staan enkele screenshots. Het ziet ernaar uit dat er een compleet nieuwe UI ontwikkeld is. Ik heb ze hier ( https://tweakers.net/my.tnet/fotoalbum/?map=52651 ) geüpload. Het ziet ernaar uit dat een een compleet functionele, maar erg basic UI is wat natuurlijk een goede keus is aangezien het om IoT apparaten gaat.

[Reactie gewijzigd door brick5492 op 19 maart 2018 09:07]

Ik hoop eerlijk gezegd wel dat je het UI waar we aan gewend zijn van de LG Smart TV's ook zou kunnen gebruiken.

Ik vind dat interface erg mooi, met een krachtig genoeg apparaat zou ik dit interface graag gebruiken.
Compleet nieuw... en volledig uitgekleed. Je krijgt een Youtube app, maar daar houdt het ook bij op. Ik dacht: goed alternatief voor LibreElec, maar nee dus. Ik kan de Android LG TV remote app niet eens verbinden met webOSose...
Beetje jammer. Als ze nou gewoon alles intact hadden gelaten, dan was er al snel een user-base ontstaan. Dan was het ook aantrekkelijk geweest om apps te gaan ontwikkelen (zoals voor LibreElec gebeurd)
Ik heb even op de site gekeken maar kan de ISO niet vinden voor RPI3, daarnaast staat er ook nog geen video op de site of YouTube. Dit wacht ik dan eerst wel af.

Desalniettemin ik ga dit OS wel een kans geven voor mijn RPI3.

[Reactie gewijzigd door Macboe op 19 maart 2018 08:33]

Er staat dat je zelf moet bouwen: http://webosose.org/discover/setting/building-webos-ose/

Wel jammer dat ze niet een prefab ISO hebben klaargezet. Dat zal de groep 'ff-snel-testers' behoorlijk groter maken.
En zo zit de bestaande Pi community wel helemaal in elkaar he, dus doe je dan ook weinig om geaccepteerd te worden als extra optie (los van feit dat ze ws. ander doel hebben dan mainstream Pi hobbyist of onderwijsinstelling).

[Reactie gewijzigd door jopiek op 19 maart 2018 10:41]

Misschien willen ze dat in dit stadium juist voorkomen. Het is best mogelijk dat bepaalde componenten niet open source worden gemaakt en uit het OS zijn verwijderd. Dit zou de open source versie van Web OS wellicht experimenteel maken en dus niet geschikt voor het grote publiek die een kant-en-klaar stabiel OS verwachten. Devs die de tijd nemen om een build systeem op te zetten, te builden en te testen weten over het algemeen waar ze naar kijken en kunnen nuttige feedback of zelfs oplossingen geven.
De 'ff-snel-testers' zullen teleurgesteld zijn. Want de OS is helemaal uitgekleed. Je krijgt alleen een Youtube app. Zelfs basisfunctionaliteiten als instellen van de resolutie is eruit gesloopt.
Het compileren duurt wel even...
This may take in the neighborhood of two hours on a multi-core workstation with a fast disk subsystem and lots of memory, or many more hours on a laptop with less memory and slower disks or in a VM.
Mijn "workstation" laptop (Intel Quad Core met HT die praktisch altijd alle cores boost op 3.5GHz met een kale Ubuntu VM met 24GB assigned, draaiende op 2 NVM-e disks) had er 3.5 uur voor nodig.

webos-image-raspberrypi3.rootfs.rpi-sdimg (https://sourceforge.net/projects/win32diskimager/)

De YouTube app werkt in ieder geval prima en speelt content vloeiend af (speler is identiek aan die van de OLED TV waar de Pi op was aangesloten).

De download is 1.13GB en staat op een "thuisservertje", wel via KPN Glasvezel dus 't zou redelijk te doen moeten zijn.

[Reactie gewijzigd door Paprika op 19 maart 2018 18:43]

Ik heb hem aan de praat, bedankt voor het delen. :)

[Reactie gewijzigd door dravikje op 19 maart 2018 21:03]

Dank voor delen!
Dank je wel voor het delen. Ik ga eens proberen of hij ook werkt op mijn RPi2. Of is dat bij voorbaat kansloos?
Dank dank.
Helaas teleurgesteld, want het blijkt dat de Youtube app het enige is wat je krijgt.
Zelfs de web-app (die op eerdere screenshots wel te zien is) is er uit gehaald.
Als ik zoek op video's zie ik niks over dit opensource project van minder dan een jaar oud. Volgens mij is het redelijk doodgevallen tot dit moment.

Even afwachten inderdaad.
er is geen iso . Het is de bedoeling dat je hem zelf bouwd onder linux of osx ... beetje code bashing in terminal , (dom weg RTFM ) knippen plakken commando's .ik ben helaas in het buiten land op het moment anders had ik wel even een image gemaakt voor een flash kaartje . de screenshots zien er echt super netjes uit.
Het ziet er inderdaad niet heel moeilijk uit.

Het probleem met images van "derden" is dat je niet weet wat ze er nog meer allemaal in duwen. Vandaar zou ik het op prijs stellen als ze zelf een image uitgeven.

Zelf zou ik dan een oudere versie van Ubuntu moeten gaan installeren en wellicht een grotere schijf in m'n laptop duwen om het te kunnen builden. Niet dat ik hier de moeite niet voor zou willen nemen, maar heb op het moment daar niet echt tijd voor.
Dus je Pi gebruiken om je Samsung smart TV in een LG smart TV te veranderen? :+

even serieus: Het is een goede stap voorwaarts voor LG om met een echt goede standaard voor IOT apparaten te komen. Ik zie hier wel een toekomst in. webOS is op TV's wel een beetje bloated, maar dat heeft vooral met de front-end te maken.

Sommige functies zullen het niet doen via de Pi(zoals on demand zenders enz dat via je provider gaat) maar voor de rest moet het wel goed te gebruiken zijn, met een een ervaring van een LG TV(dat op zich best wel goed is).

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 maart 2018 08:15]

WebOS is best een mooi systeem. Jammer dat het geflopt is.
Ik heb een HP Touchpad gehad met WebOS (later omgezet naar Android) maar het was een systeem wat best potentie had maar ze waren net te laat en er is minimale moeite in gestoken na dat HP het overgenomen heeft.
Volgens mij waren ze prima op tijd, maar hebben ze een aantal deals verloren en een te klein software ontwikkelteam. Zo heeft Verizon de Palm Pre laten vallen voor de Moto Droid, wat uiteindelijk de doorbraak van Android zou betekenen.

Daarnaast hadden ze een methode voor multitasking die zeer veer geheugen vroeg, waardoor Web OS snel traag was.

Toen ze de Touchpad introduceerde was deze qua hardware zeker vergelijkbaar met de Ipad 1, maar terwijl het een runner-up was, vroegen ze Ipad prijzen.

Dat is allemaal gefaald en daarna volgde de Firesale waar veel tweakers voor een €99 een Hp Touchpad hebben bemachtigd (toendertijd een koopje voor zo'n krachtige tablet). Toen de Touchpad voorzien kon worden van Android, werd het de HTC HD2 van de tablets. Het is zelf mogelijk Android 8 op deze tablet uit 2011 te installeren

Heb zelf de Pre1 en de Touchpad gehad.
Vergeet ook niet het zwaar incompetente BOD destijds, onder "leiding" van de door velen vervloekte Mr. Leo Apoteker. Die gaven pas echt de nekslag aan WebOS.
Ik heb ook zo'n Touchpad gehad. Het was inderdaad een goed systeem, maar je ziet wel vaker dat dat niet genoeg is. Windows Phone was op zich ook een heel soepel werkend systeem maar je weet niet hoe het geweest was als je telefoon vol zou staan met apps, want die waren er niet voldoende. Het inzetten voor Smart TVs is een slimme keuze omdat je op dat platform ten eerste minder afhankelijk bent van apps, en ten tweede als producent meer invloed kan uitoefenen op het regelen van de apps voor dat platform. Je kunt het ook heel erg pushen door gewoon een hoop goede TVs voor een goede prijs te maken en daar dan WebOS op te leveren. Ik heb een WebOS TV gehad en dat werkte uitstekend, en daarna zijn er nog een aantal nieuwe versies van gekomen. Je ziet niet heel vaak zo'n comeback van een OS, maar ik zie wel heil in WebOS op Raspberry Pi als dat goed uitgewerkt is.
Is het wel geflopt. Alle LG TV's gebruiken het en het is best gebruiksvriendelijk en snel.
WebOS is best een mooi systeem. Jammer dat het geflopt is.
Kun jij tien jaar in de toekomst kijken dan?

Of bedoel je dat het vooralsnog niet meer op tablets wordt gebruikt?

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 19 maart 2018 17:26]

Ik zie dat hier in de reacties iedereen ervan uitgaat dat dit project wordt geleverd met de Smart TV functionaliteit zoals we die op de LG tv's kennen, maar is dat wel zo?

[Reactie gewijzigd door NSG op 19 maart 2018 10:05]

Als ik naar de afbeelding kijk op deze pagina dan lijkt het wel ook om het OS te gaan welke op Smart TV's draait maar de vraag is natuurlijk of je dezelfde apps kan draaien.

Het zou helemaal mooi zijn als dit intergreert met je (huidige WebOS) TV, zodat je het smart gedeelte op een makkelijk te updaten en te vervangen Pi draait, maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren. Daadwerkelijk TV kijken zal denk ik sowieso niet tot de mogelijkheden behoren.
Ik denk dat apps zoals Netflix niet gedraaid kunnen worden vanwege licenties enzo.

Tot nu toe is er nog geen enkele Mediabox/applicatie op de Raspberry PI die Netflix kan draaien. Je kunt het alleen kijken vanuit de browser in Raspbian met een paar trucjes, alleen is de performance dan erg slecht en meer dan 360/480p zul je niet krijgen zonder dat het extreem gaat laggen.

Het zou wel mooi zijn als dit ooit op een dag wel zou werken. YouTube 1080p werkt prima als je een fatsoenlijke video player of Kodi gebruikt, zou Netflix graag zien volgen maar denk dat die kans vrij klein is.
is er nog geen build van kodi 18 alpha voor de PI dan ?
deze ondersteund alle vereiste DRM zover ik gehoord heb en kan dan ook netflix en amazon prime als addon draaien

of is de PI daar te traag voor ?
Ik denk dat de PI daar wel snel genoeg is.

Er is een Kodi 18 build voor de Raspberry PI, maar de Netflix app draait niet op de Rasbperry. Hij opent wel, je kunt inloggen maar ik heb hem nooit zo ver gekregen dat hij daadwerkelijk video af gaat spelen.

Meestal geeft hij dan een foutmelding en is het game-over.

Andere mensen hebben wel succes en zeggen dan 720p wel werkt, maar 1080p niet.
In de toekomst zullen we denk ik meer vooruitgang zien.

Ik hoop stiekem wel dat Netflix gaat werken op de open source LG WebOS, maar ik denk niet dat we daar in de dichtbije toekomst op hoeven te rekenen.
Netflix addon draait wel degelijk op de Raspberry op een Kodi 18 build. Het enige wat je nog mist is de libwidevine.so, die je met een scriptje kan laten extracten uit een chromeOS image. Check de wiki van plugin.video.netflix op github, daar staan instructies.
Oh super, dankje voor de info!
Nee, hij is volledig uitgekleed. Alle TV functionaliteiten zijn verwijderd.
Als er net zoveel bugs inzitten, die ze vertikken op te lossen als in mijn dure OLED55E6V TV, laat dan maar.
Het is open source, dus je kunt de bugs er zelf uithalen, mooi he! :)
welke software versie draai je ? eind 2017 is er een update voor deze tv uit gekomen.
Het leuke van open source is nou juist net dat iedereen die bugs kan fixen. Er hoeft maar 1 persoon te zijn die er last van heeft en kan programmeren en je bug is weg.
Ik mis een beetje wat de toegevoegde waarde is, waarom zou ik dit gebruiken t.o.v. Raspbian of Windows IOT? De website is ook lekker vaag over het doel. Wat kan ik er mee?
Ik heb thuis een oude Samsung TV zonder "Smart" ondersteuning. Hiervoor zou het perfect zijn. Ik gebruik nu mijn Raspberry Pi3 met Kodi, wat niet optimaal werkt, but it does the trick. Deze Smart-TV addon is hetgeen waar ik juist op zit te wachten.

Iedere andere Smart-TV is na een jaar of 5 wel z'n functionaliteit kwijt omdat er verder niets meer gesupport wordt voor het OS dat erop staat. Dus langzaamaan gaan alle apps die afhankelijk zijn van een Cloud-service niet meer werken. Wanneer men echter zelf een module met meer rekenkracht en nieuwe support hiervoor kan kopen (hetzij een Raspberry Pi, hetzij een merk-gerelateerd model), dan worden TV's direct een stuk duurzamer. In combinatie met CEC je TV (en overige multimedia) laten bedienen, en je bent helemaal klaar! :)

De tijd dat het echt zover is, zal helaas nog wel even op zich laten wachten, of zelfs helemaal niet komen vrees ik.
Ik heb min of meer ook dat probleem met een oudere TV. De SmartTV verliest precies bij iedere upgrade aan functionaliteit.
Precies daarom wil je een standaard moederbord hebben waarop je platform werkt. Vervolgens kan LG de Raspberry in de eigen TV inbouwen waarbij de gebruiker de optie heeft deze na een aantal jaar te vervangen voor een snellere die de nieuwste features aan kan.

Als je het mij vraagt zijn modulaire TVs na OLED de volgende grote ontwikkeling. Smartphone is na 2 jaar versleten, TV moet makkelijk 10 jaar mee kunnen gaan.
ik gok dat het meer media center en dev box als doelen in gedachten heeft.
Dus omdat de software in je TV veroudert komt LG met een Web OS op basis van Ubuntu 14 (Trusty Tahr) uit 2014? Dat is niet wat je noemt een vooruitgang. En het is ook geen verrassing dat een OS zo flopt, als niemand erin investeert.
nee, WebOS (het besturingssysteem) wordt open source. LG komt met een toolchain waarmee je het OS kunt builden op Ubuntu 14.04.
Nuttige toevoeging, maar het blijft een dependency op verouderde software en blijft wijzen op een gebrek aan investering.
Alle moderne OS-en zijn gebaseerd op oude OS-en! Even zwart-wit gesteld, op Windows na, wat z'n (32-bits) roots in VMS heeft, is alles gebaseerd op Unix.
Da's nogal een oversimplificatie. Tuurlijk is alles gebaseerd op 'oude OS-en'. Er is echter weinig dat vanuit de huidige eigenaar/(hoofd)ontwikkelaar wordt ondersteund op een gedateerde versie van een OS. 14.04 mag dan LTS zijn, er is inmiddels ook alweer een volgende LTS-versie geweest, dus je werkt gewoon met verouderde toolchains etc. als je op 14.04 ontwikkelt. En voor een OS dat relevant moet zijn, kan dat best onhandig zijn. Da's toch wel even wat anders dan 'gebaseerd op UNIX'. Microsoft bouwt Windows 10 ook niet met Windows Vista-machines...
Microsoft bouwt Windows 10 ook niet met Windows Vista-machines...
Hoe weet je dat eigenlijk? Het zal wel niet... Maar waar bouwen ze het dan wel op? Het zou me niet verbazen als de buildsystemen bijvoorbeeld gebaseerd zijn op de serverversie van de vorige Windowsversie. Dan is 7 dus gebouwd op 2008-machines, oftewel Vista. 10 misschien niet, mogelijk dan gebouwd op 2016-servers. Of op Ubuntu LTS, wie zal het zeggen.
Dat moeten dunne worteltjes zijn. VMS was een behoorlijk degelijk en doordacht systeem....
Bij Windows NT (versie 3.51) heeft Microsoft de Windows 3.11 interface over de van VMS afgeleide kernel heengelegd. Daarom was Windows NT ook zoveel beter en stabieler dan al zijn 8 en 16 bits voorgangers.
Oh, nee, dat is een understatement. De Windows NT kernel is gebouwd door Dave Cutler, op basis van de lessen die hij geleerd had van VMS. Maar omdat het geen afgeleide is, kon hij de goede dingn hergebruiken en de slechte dingen vervangen.

Als je nu ziet dat Windows 10 de complete userland van Ubuntu kan draaien, binair ongewijzigd, dan is dat een direct gevolg van dat originele design. De Windows 10 kernel is nog steeds niet afhankelijk van de Win32 API.

Overigens was Windows NT 3.51 de versie die de "Advanced Shell Update" van Windows 95 kreeg. Windows NT 3.1 was de versie met de UI van Windows 3.11.
Je hebt bijna helemaal gelijk: Windows NT 3.51, die uitkwam voor Windows 95, had echt nog de Windows 3.11 look, de Windows 95/98 look kwam met Windows NT 4.0, welke een jaar na 3.51 werd uitgebracht...
Ik vergis me in de naam; het was de "Shell Technology Preview" van 3.51. Dat was niet de shell waarmee 3.51 origineel kwam.
Goed, dat is nu zo, als de hele meuk open source wordt, komt er vast een repo die met de tijd meegaat, zoals met veel projecten is gebeurd die in het verleden bleven steken, zoals bvb. Sickbeard/rage, Own/Nextcloud, Cyanogen/LineageOS)
Ik ga er vanuit dat ze dit hebben gebouwd op 14.04 LTS. En die wordt nog gesupport tot april 2019.

Maar ik denk dat er velen met jou een iets nieuwere versie prettig zouden vinden. Hoewel de Pi natuurlijk ook al weer een paar jaartjes oud is en daarmee niet per se de laatste drivers nodig heeft (afhankelijk natuurlijk van wat je er aanhangt) :)
Maakt het iets uit op wat voor versie je je toolchain baseert? Als die maar werkt toch?
Ik snap dat ze een LTS-versie (long term support) gebruiken voor WebOS. Als ze nu over een aantal maanden de toolchain compatibel maken met Ubuntu 18.04 LTS (Bionic Beaver) dan ben je weer helemaal up to date. Naar mijn mening nog beter dan nu 16.04 LTS pakken en dan hem vergeten.
Op zich wel goed dit.
Als je tv na 2 jaar geen updates meer krijgt kan je een RPi gebruiken als Smart HUB.
Die zijn iets voordeliger dan telkens een nieuwe tv kopen als je apps niet meer worden geüpdatet.

Ik ga het toch een keer proberen om te zien hoe het werkt.
Life's Good :)
Mijn 4 jaar oude tv van LG met WebOS versie 1. zoveel doet nog prima, ook de apps als Netflix, rtlxl,Youtube, uitzending gemist, spotify(al gebruik ik dat niet meer) enzo doen ook nog allemaal.
Koop dan gelijk een FireTV stick of Chromecast.
Die doen niet hetzelfde als WebOS. De Chromecast is gewoon een domme receiver voor het Chromecast-protocol.
Chromecast wellicht maar FireTV toch niet?

Maargoed dit is meer voor de hobbyist denk ik. Ik zou gewoon een FireTV stick kopen en heb dan direct Netflix etc zonder moeilijk te hoeven doen.
je ziet hier op tweakers.net he, niet op simpelkopen-en-aansluiten.nl ;)
Firetv stick heeft uitzending gemist? RTLXL? Of Videoland? Zover ik weet niet.
Je kan wel apk's installeren maar zeker niet out of the box idd.
Zonder moeite te hoeven doen. En dan APK'S installeren.. Die gaan ook niet samen voor een leek.
Dan zou ik eerder voor een Chinese box gaan.(om in de zelfde prijs categorie te blijven).

[Reactie gewijzigd door loki504 op 19 maart 2018 09:13]

IoT gereduceerd tot mediacentra en Smart Hub? Lijkt een gebrek aan fantasie ...
Heeft er iemand hier hands-on ervaring mee?
(en? vertel..)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee