Gerucht: TCL stelt release Palm-smartphone met Android uit tot najaar

De Chinese smartphonemaker TCL heeft naar verluidt de release van een Android-smartphone onder het merk Palm uitgesteld tot dit najaar. Eerder was gemeld dat de fabrikant begin dit jaar een Palm-toestel zou uitbrengen.

Palm Treo 700wxTCL is in gesprek met de Amerikaanse provider Verizon Wireless over de release van een Palm-smartphone, meldt Android Police. Verizon verkocht in het verleden onder meer de Palm Pre 2-smartphone met webOS en had daarvoor al veel Palm-toestellen met Windows Mobile en PalmOS in het assortiment.

Android Police heeft geen details over de smartphone, behalve dat hij zal draaien op Android. TCL bevestigde vorig jaar al dat het gebruik zou gaan maken van het Palm-merk, dat de Chinese fabrikant drie jaar geleden in handen kreeg. De eerste TCL-smartphone met het Palm-merk moest begin dit jaar uitkomen, maar dat is niet gebeurd.

TCL heeft momenteel toestellen van verschillende merken in de verkoop, waaronder Alcatel en BlackBerry. Die laatste naam heeft de Chinese fabrikant in licentie van het Canadese BlackBerry. Dat ontwikkelde voorheen eigen smartphones, maar stopte daar anderhalf jaar geleden mee. BlackBerry en straks Palm zijn niet de enige merken die zijn teruggekeerd op de smartphonemarkt. Het Finse HMD brengt sinds vorig jaar Android-smartphones onder de naam Nokia op de markt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

29-03-2018 • 14:15

40 Linkedin

Reacties (40)

40
40
6
1
0
33
Wijzig sortering
Ik heb nou niet het gevoel dat TCL ècht interessante toestellen maakt op het moment. Het is echt puur naamsbekendheid exploiteren eigenlijk.
Mwa, samen met Blackberry maken ze wel wat originele toestellen. Zoals de Priv en KeyOne.
De Priv is niet van TCL, maar van RIM zelf. Laatste toestel dat ze gemaakt hebben voor de overname geloof ik.
De Priv is niet van TCL, maar van RIM zelf. Laatste toestel dat ze gemaakt hebben voor de overname geloof ik.
Hoe vaak moet het nog gezegd worden, en ook in het artikel staat het, BlackBerry is niet overgenomen door TCL. Het heeft slechts een licentie om te bouwen. De software wordt zelfs gewoon nog gemaakt door BlackBerry zelf.
En dat krijgt hier dan een 2+, zucht.
Maar zeg nou zelf, zijn die echt interessant? Ze zijn erg duur en bieden zeer matige specs voor het geld. Die met het keyboardje kan voor een zeer niche markt nog interessant zijn, maar echt grote volumes verkopen ze hier niet vermoed ik
Grote volumes verkopen staat niet perse in verhouding met interessante toestellen. Ik dacht dat je met interessante toestellen bedoelde: toestellen met features die zich onderscheiden van de rest van de markt/geen 100 in een dozijn. En hoewel TCL ook een hoop 100 in een dozijn toestellen maakt, zijn die twee Blackberry toestellen uniek (hoewel enkel interessant voor een niche idd).

Tóch ben ik hier blij mee. Lekker experimenteren met features/gimmicks welke slechts voor een niche bedoelt is zorgt ervoor dat er in ieder geval keuze is voor iets anders in plaats van alleen maar saaie glasplaten zonder eigen smoel en functionaliteit.
Maar zeg nou zelf, zijn die echt interessant? Ze zijn erg duur en bieden zeer matige specs voor het geld. Die met het keyboardje kan voor een zeer niche markt nog interessant zijn, maar echt grote volumes verkopen ze hier niet vermoed ik
Wat is interessant? Die eenheidsworst wat de HTC 10, P20, en S9 zijn waar het meest noemenswaardige is dat ze weer 1 milimeter van de behuizing hebben geschaafd? Leuk dat ze er miljoenen van verkopen, maar interessant noem ik het niet.

Ik vind mijn KeyOne juist voor het eerst in lange tijd sinds de Galaxy Note (heb sindsdien een, Note 2, Motorola Moto G, Huawei Mate, Sony Xperia Compact 5, Xiaomi Redmi 4x en nog een paar gehad) eindelijk wat toevoegen aan mijn dagelijkse productiviteit/gebruik (ik gebruik mijn telefoon om tussen/in meetings veelal mails te beantwoorden en mijn agenda te beheren). Heb nog nooit zo'n efficiënte telefoon gehad. Heerlijk veel snelkoppelingen, blind typen zonder irritante woordcorrectie, nooit haperingen, superieure microfoon (tot nu toe geen enkele 'wat zeggie' gehad).en toch lange batterijduur, in een redelijk compact jasje.

[Reactie gewijzigd door Chrotenise op 29 maart 2018 16:37]

Vergeet die gare notch niet eh
De P20 (niet de lite) en P20 pro hebben anders zo'n grote camerastap gemaakt dat ik die net wel weer interessant vind,

De s9 is we evolutie maar samen met de iPhone ook King of the Hill. Misschien niet interessant, maar wel de best (e en) gebalanceerde.

Mijn eerste smartphone was een Palm Treo 650 en ik kan zeggen dat het tegenwoordig gemakkelijker bedient maar qua productiviteit (agenda, notities, sms, bellen) er niets boven is gegaan. Jammer dat Palm later zo teloor is gegaan.
de kwaliteit was in ieder geval van de priv niet echt van het niveau wat blackberry eerder was
Dat doen de Chinezen met allerlei merken, zoals Telefunken, Akai en Inventum. Ze kopen de naam op en plakken dat op hun eigen rommel.
Doen ze in Turkije toch ook.
En weet je wat de grap is,
intern is het allemaal ok. Het zijn standaard-onderdelen die je bij verschillende fabrikanten kunt aanschaffen. Buitenkant/afwerking is soms wat minder ivm gebruikte materialen.

Niet hoogstaand, maar middenmoot/onderkant.
Kijk dat het Finse HMD Nokia telefoons weer produceert kan ik begrijpen, Nokia is tenslotte een hele sterke merk naam van vroeger, in het heden nog steeds en ze maken nette telefoons. Maar wat TCL nu met Blackberry vind ik nu niet echt spectaculair.

Tja en het merk Palm? ken het merk wel maar in mijn beleving is of was het nooit zo een sterk merk in Europa in ieder geval nooit echt gezien hier (USA durf ik niet te zeggen).

Waarom wilt TCL weer onder de merk naam Palm produceren? zoals ik al eerder zei ze gebruiken de merknaam Blackberry toch al en deze is naar mij weten ook niet echt super i.v.m. vroeger.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 29 maart 2018 14:25]

Ik zie als jonkie eigenlijk alleen maar lovende berichten over Palm en PalmOS van vroeger.
Toch heeft HP toentertijd in 2011 besloten om te stoppen met Palm telefoons omdat de verkopen erg tegenvielen blijkbaar, maar ja dat is palm os waar je nu over hebt TCL heeft de merk naam Palm telefoons in bezit maar de palm os is van LG.

Daarom zie ik het nut niet een Palm device met Android, weer een toestel met Android waarom? als ze nu een licentie deal hadden afgesloten met LG om het Palm OS te gebruiken en hier om voort te boorduren dan was ik lovend geweest :) maar nu lijkt of ze met een naamsbekendheid van vroeger mensen willen trekken.
HP is gestopt met Palm omdat het op dat moment niet meer veel verkocht inderdaad. (en vergeet ook niet dat de grootste reden voor de overname WebOS was) Betekent niet dat ze nooit groot geweest zijn hier. Palm is een tijd lang simpelweg de enige optie geweest als je een fatsoenlijke PDA wilde.

Weet nog wel van vroeger als ik weer de oude palm van mijn pa kreeg, ik heb nog een Palm One, een Palm Tungsten T3 en een Sony Clié gehad. Palm Centro was mijn eerste "Smart"phone. Zeer leuke apparaatjes, en nog best lang mijn huiswerk in opgeschreven

Nieuwe telefoons met de Palm naam zie ik niet snel aanslaan though, het merk staat algemeen bekend als 100% dood, en ik denk niet dat TCL iemand voor de gek gaat houden hiermee.

[Reactie gewijzigd door WCA op 29 maart 2018 14:42]

Betekent niet dat ze nooit groot geweest zijn hier.
zei ook daarom: ken het merk wel maar in mijn beleving is of was het nooit zo een sterk merk in Europa in ieder geval nooit echt gezien hier (USA durf ik niet te zeggen).

Ben zelf begin 20 dus heb Palm bewust meegemaakt toen het niet erg goed ging, daarvoor zou het best kunnen. Nokia daar in tegen of Blackberry wel, misschien dat die merknamen ook sterker in de markt staan.
Ik weet niet wat je 'meegemaakt' noemt, maar de laatste Palm die enig succes had was de Treo 750, en dat is meer dan 10 jaar geleden ( was een Winmo toestel). Daarna hebben ze nog één toestel gehad die het redelijk deed doordat het met vette verkooptargets er uit gedrukt werd, en dat was misschien een jaar later. Dat waren in die jaren (2004-2006) de enige toestellen die ze hier breed verkocht hebben. Daarna was het gewoon weg. Dus tenzij je op je 13e al bezig hield met welke merken er allemaal waren inclusief de zeer kleine spelers...

Overigens is het gewoon dat ze de naam hebben gekregen voor een lage prijs en gewoon proberen of het nog te verkopen is.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 30 maart 2018 01:29]

WebOS ≠ Palm OS.
Daarnaast: onder Leo Apotheker heeft HP besloten geen risico te nemen met Palm, waarbij ze veel hebben afgestoten, verkocht of (beperkt) publiek beschikbaar gemaakt. Heeft meer te maken met hoe de PR daarvoor was en (mis)managementkeuzes dan met de kwaliteit van het systeem.
Fout!

WebOS is opvolger van Palm OS.

Zijn 2 compleet verschillende besturingssystemen.
Vandaar ook niet = maar ≠ ;)
Na de beslissing om er een fire sale van te maken werd het zowaar de best verkopende smartphone van het moment. De Pre³ alsook de tablet waren prachtige apparaten. Ik heb er enorm van genoten en heb het altijd spijtig gevonden dat ik de telefoon verloren ben op de trein. Het OS werkte zeer goed en had technieken aan boord die ik vandaag nog altijd mis in de huidige systemen en de synergie tussen de apparaten is iets dat Apple pas in recente jaren heeft weten te evenaren.
De Palm Tungsten kom ik op werk af en toe nog tegen. Best betrouwbare apparaten. In de VS was hij vooral geliefd. Laten we hopen dat ze niet van die troep gaan maken.
Zeg ook niet dat Palm niet betrouwbaar was, maar gaf net ook aan dat ik het nut niet zie om een android telefoon met de merk naam van Palm uit te brengen.

Had dan een deal afgesloten met LG om de resource en kernel van webOS (vroeger Palm Webos) te gebruiken, dat was in mijn ogen uniek geweest en zou ik eerder geintreseerdt zijn dan de zoveelste Android toestel, niks mis mee maar daar hebben we al echt veel merken van.
Maar daar kun je vervolgens geen enkele app installeren en is dus maar zeer beperkt bruikbaar vergeleken met een moderne smartphone. En hoe dat afloopt heeft MS laten zien.
Zo'n 20 jaar geleden denk ik had ik een Palm III en dat ding was geniaal in zijn eenvoud. Je kon afspraken vastleggen en daarbij aangeven met wie. Door een handig link-systeem kon je van het een naar het ander springen. Dus als ik vandaag een afspraak heb met Piet, klikte ik op Piet en zag alle afspraken die ik met hem had gemaakt. Klik ik op zo'n afspraak, dan zie ik gelijk dat Truus daar toen ook bij zat en zo kon ik weer verder klikken, ook naar notities en adressen. Daarnaast kon je gegevens (en spelletjes) overbrengen van de ene naar de andere Palm via infrarood.

Tijdje geleden vond ik hem op zolder terug, maar helaas: deed het niet meer
Heb nog een V gehad, en de eerste opvolger met kleur. Topapparaat inderdaad, zonde dat ze uit het landschap zijn verdwenen.

Edit: het is een Vx, en hij doet't nog steeds :D

[Reactie gewijzigd door graey op 29 maart 2018 14:59]

Mijn Palm Treo 650 heeft nog in 2012? als backuptoestel gefunctioneerd en kon toen nog drie dagen fatsoenlijk functioneren. Best knap voor een smartphone uit 2005,
ik heb nog ergens een palm 3x liggen, doet het nog steeds. ik speelde er vaak lemmings op, dat was echt geweldig
maar helaas: deed het niet meer
Rotte accu of iets anders?
Geen idee, hij werkte op losse batterijen, of nou ja, hij werkte dus niet eigenlijk:(
Oude elektronica is vaak weer tot leven te wekken door contactpunten opnieuw vast te solderen. Nou zal dat in telefoons en PDA's lastig gaan maar er heeft op tweakers nog wel eens een artikel gestaan van iemand die zo een oude CD speler uit de jaren '80 weer aan de gang gekregen heeft: reviews: Hardware 112: de allereerste cd-speler van Philips
Precies zoals je beschrijft, de Palm was briljant in zijn eenvoud. Het was in feite een CRM systeempje op pocketformaat, zeker als je uitgebreide notities maakte bij je afspraken. Piet belt, klik op Piet en alle gegevens van Piet bij de hand. Daar maakte je destijds echt wel indruk mee hoor.

Ik heb ook nog een tijdje met de Palm Treo met Windows gewerkt (Die is een maand of drie geleden de Kliko in gegaan). Die moest het vooral van de robuuste hardware en natuurlijk het onvolprezen toetsenbord hebben. Die was dan ook vele malen handiger als de iPaq die ik daarvoor had. Wat ik me vooral kan herinneren was de rubberachtige coating op het ding. Lag muurvast op je been tijdens het auto rijden en was super slijtvast.

Wat een tijd :-)
In de USA was Palm aardig groot. Ook in Nederland was het geen onbekende naam, in de periode voor smartphones.

Maar dat is al zo lang geleden dat ik me sterk afvraag of de naam nog enige waarde heeft, zelfs bij de vroegere fans.

Nu ben ik niet heel objectief. Ik heb er drie gehad, van het PDA type dus zonder telefoon: een Palm IIIxe, Vx en Tungsten T3. Had ook meerdere vrienden met zo'n ding.
Maar dat is al zo lang geleden dat ik me sterk afvraag of de naam nog enige waarde heeft, zelfs bij de vroegere fans.
Dat is dus ook mijn gedachten, Blackberry en in grote maten Nokia hebben toch meer in Europa populariteit gehad en ook grote bekendheid t.o.z. Palm.
Het gerucht gaat dat je op die Palm het SailfishOS van Jolla kunt installeren.
Wat een onzin. BlackBerry was net als Nokia een ijzersterk merk. De telefoons van TCL wel eens geprobeerd? Hoe lang gaat de batterij van jouw telefoon mee? Van mijn BlackBerry Motion drie dagen.
Waar beweer ik dat het niet zo is?
Ik zeg zelfs:
Blackberry en in grote maten Nokia hebben toch meer in Europa populariteit gehad en ook grote bekendheid t.o.z. Palm.
Ik heb ca. 15 jaar geleden een Handspring Treo gehad met PalmOS, geweldig ding (voor die tijd). Terugkeer met hardware keyboard en AndroidOS is misschien wel leuk (voor een beperkte groep).
Ik heb nog ergens mijn palm(s) liggen z72 volgens mij kleurenscherm, MP3 speler, agenda en game machine in een heerlijk ding...

Als de telefoons goed zijn wil ik er best een.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee