Afbeeldingen en specs BlackBerry Key2 met fysiek toetsenbord komen naar buiten

Specs en renders van de BlackBerry Key2 zijn online verschijnen, samen met de mogelijke prijs van de smartphone. Fabrikant TCL houdt donderdag een presentatie om de smartphone met fysiek toetsenbord aan te kondigen.

De BlackBerry Key2 krijgt een dubbele camera met verschillende beeldhoeken voor optische zoom, zo blijkt uit de specsheet die Venturebeat-medewerker Evan Blass, beter bekend onder zijn Twitternaam @evleaks, online zette. Die maakt een optische zoom van 1,6x mogelijk. Beide camerasensoren hebben twaalf megapixels. De f/1.8-lens van de primaire camera heeft een beeldhoek van 79 graden, die van de f/2.6-lens van de secundaire camera komt tot 50 graden.

Het toestel heeft een scherm met dezelfde specificaties als de KeyOne van vorig jaar. Het gaat om een 4,5"-lcd met een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1680x1020 pixels. Het schermoppervlak is 92,4cm2, wat ongeveer even groot is als een 18:9-scherm van 6", een formaat en verhouding die veel huidige smartphones hebben.

De Key2 draait volgens het bericht op een Qualcomm Snapdragon 660-soc, bijgestaan door 6GB werkgeheugen. De opslaghoeveelheid hangt af van de variant en bedraagt 64GB of 128GB. Het toestel heeft een usb-c-poort en 3,5mm-jack.

Het fysieke toetsenbord heeft vier rijen en in totaal 35 toetsen met een afgevlakte zijkant om ze beter te onderscheiden. Ze dienen niet alleen als fysieke toets, maar ook als touchpad en zijn aanraakgevoelig. In de spatiebalk zit een vingerafdrukscanner.

Blass claimt dat de Key2 zal uitkomen voor 649 euro, een prijs die in lijn ligt met die van de KeyOne en eerdere BlackBerry's. Fabrikant TCL houdt donderdag een evenement om de telefoon te presenteren. TCL heeft een licentie om telefoons onder de merknaam BlackBerry uit te brengen. Het Canadese bedrijf maakt sinds een paar jaar geen eigen toestellen meer, maar levert wel software voor de Android-uitgave op BlackBerry-smartphones.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

06-06-2018 • 13:31

59 Linkedin

Submitter: AnonymousWP

Reacties (59)

59
58
38
2
0
8
Wijzig sortering
En de prijzen zijn ook al bekend en hierbij de bron: https://twitter.com/evleaks/status/1004272724250976256

$649 US / €649 EU / £579 GB / $829 CA
Zit er iemand nog echt te wachten op een fysiek toetsenbord, wat verder niet aangepast kan worden?

-Edit-
Er zijn toch veel mensen die dit inderdaad fijner vinden, iets te vroeg geoordeeld. Ik vind een touchscreen ideaal omdat je snel kunt wisselen tussen tekens en letters, maar dat is natuurlijk persoonlijk

[Reactie gewijzigd door vBr8 op 6 juni 2018 13:44]

Ik, alleen wacht ik al jaren op een slider ipv een toetsenbord zo vast onder je scherm.
mis mijn Motorola Droid 1/2/3 nog elke dag!
Dan had je de BB Priv moeten nemen :)
Ik heb laatst zo'n blackberry keyOne in mijn handen gehad, maar het toetsenbord voelt te compact. Toetsen zij vrij klein waardoor je makkelijk 2 tegelijk indrukt.

Vroeger met veel plezier BlackBerry gebruikt, maar de ontwikkeling van virtuele toetsenborden heeft deze techniek inmiddels wel ingehaald.
want? er is nog steeds geen feedback als je op het scherm tikt hoor!? een fysiek toetsenbord is zoveel makkelijker typen (blind bijvoorbeeld!)
Ik typ inmiddels blind op mijn virtuele toetsenbord daar ik enkel Samsung toestellen hebt gebruikt in de afgelopen jaren. Maar de fysieke toetsenborden van BB waren goud, zeker als je heel de dag aan het mailen bent op je toestel.
JAZEKER

Niet iedereen vindt typen op een touchscreen fijn, ik heb er nog altijd ruzie mee. Ik mis mijn Nokia E90 nog elke dag :'(

Ik vind €650 te veel geld voor een telefoon, maar als deze een tijdje na introductie onder de € 500 zakt ga ik er serieus eens naar kijken.

-edit-

En ik snap dat dit een compromis is tussen functionaliteit en grootte, maar ik vind het wel jammer dat er geen aparte rij voor de cijfertoetsen is....

[Reactie gewijzigd door JeroenH op 6 juni 2018 13:41]

Als je zo'n ruzie hebt met een touchscreen, lijkt mij dat je daar makkelijk die 150 euro meerprijs voor over hebt ten opzichte van de 500 die je wil uitgeven.
Al die tijd die je wacht op de lagere prijs (met het risico dat hij dan niet meer leverbaar is) heb je niet het plezier van dat toetsenbord, terwijl het een van de meest gebruikte dingen is die je hebt. Hoeveel tijd / keren per dag gebruik je je telefoon?
Ik heb mijn S7 van € 500 nog geen jaar, dat speelt ook mee. Mijn voorraad geld is niet onbeperkt.
En toch heb je die touchscreen-only S7 gekocht, terwijl er ook een BlackBerry KEYone te koop was voor 500 euro 'nog geen jaar' geleden.
Klinkt alsof je toch niet echt problemen hebt dat er geen toetsenbord op je smartphone zit?
Ik heb ook het liefst een smartphone met uitschuifbaar toetsenbord. Probleem is dat de meeste toestellen met fysiek toetsenbord maar middelmatige specs hebben.

Wanneer ze een toestel uitbrengen met een stevige SoC, goede camera en een goed update beleid, ben ik overstag. Alleen die zijn er dus niet, althans ik kan ze niet vinden.
Zie @hubhib's post, dat zijn exact de redenen.
Je vindt dus het gemis van het toetsenbord niet opwegen tegen 'stevige SoC, goede camera en een goed update beleid'. OK, dus niet zo'n ruzie dat je die afweging dan laat uitkomen op 'Ik moet een hardware keyboard'.
Het laat trouwens wel zien dat er dus geen vraag naar is, anders zouden er wel varianten zijn van telefoons met goede SoC en de rest van je opmerking. Zeg een 'Samsung Galaxy S9K'.
Persoonlijk ken ik niemand die zijn toetsenbord aanpast. En waarom zou je: het is veel te flashy en bovendien privacygevoelig.

edit na vBr8's edit:
Ik vind een touchscreen ideaal omdat je snel kunt wisselen tussen tekens en letters, maar dat is natuurlijk persoonlijk
emphasis mine - Ah zo bedoel je. In dat geval doe ik dat zeker ook erg vaak, ik reageerde te snel omdat ik dacht dat je zo'n feature-rich marketing toetsenbordje bedoelde. Alleen heb ik altijd ruzie met mijn blijkbaar te dikke vingers.

Wat ik echter wel als groot nadeel zou zien, is dat het toetsenbord ruimte in beslag neemt als je video's e.d. zou willen kijken, al gok ik dat de meeste kopers van dit toestel zakelijk zullen zijn.

Ik zou het toestel op zich wel willen hebben, maar heb zo mijn vraagtekens bij de software-levensduur via Blackberry, en uitgebreide features die we bij andere merken wel kennen. Blackberry is nog steeds vrij jong op de Android markt.

[Reactie gewijzigd door Luftbanana op 6 juni 2018 13:54]

Toetsenbord aanpassen is wellicht verkeerd verwoord, ik bedoelde snel wisselen tussen tekens en letters/cijfers, wat een stuk sneller gaat op touchscreen dan op een fysiek toetsenbord waar je meestal meerdere toetsen tegelijk/combinatie van in moet drukken
Zoals je met een normaal toetsenbord dus ook doet met shift, ctrl en alt toetsen;)
Ik kon vroeger in ieder geval veel sneller typen op mn BB dan nu op de Samsung
Het verschil met een normaal toetsenbord is dan ook dat je met tien vingers kunt typen en op een telefoon met twee oid. Ik heb persoonlijk liever mijn touchscreen, wellicht omdat ik er gewoon goed mee overweg kan en met een blackberry nooit echt lekker kon typen.
Je leert ermee omgaan, dubbel klik op alt zorgt ervoor dat je cijfers en speciale tekens invoert zonder dat je 2 toetsen tegelijk hoeft in te drukken.
Anoniem: 368883
@vBr86 juni 2018 13:50
Goh, ik gebruik zelf iPhone, maar ik mis soms toch het fysiek toetsenbord van de Blackberry die ik vroeger had. Ik merk dat ik vlugger teksten kon typen op een fysiek toetsenbord. Nu ja, het zal wel kwestie van gewente zijn wss...
Ik typ dit nu vanaf m'n Gemini (van Planet Computers). Telefoon vorige week binnen gekregen en ik kan me nu al niet meer voorstellen hoe ik ooit zonder een toetsenbord heb kunnen werken.

Werken, dat is wat je met zo'n toestel kunt. Be productive, not consuming zoals ze bij Planet zelf zeggen. Ik had ooit een Psion5, later ook nog een 7. Fantastische machines, maar ja geen telefoons. Later de TOHKBD2 voor m'n Jolla1 maar die toetsen waren maar zo zo. Nu dus de best of both worlds: Gemini.
ik ben wel benieuwd wat voor taken je uitvoert op zo'n Gemini ? Lijkt mij eigenlijk een miniatuur versie van een laptop. Waarom dan niet gewoon een 13 inch laptopje kopen ? Werkt nog een stuk makkelijker en dan een simpel toestel erbij als telefoon....
Met één druk op de 'sym' toets komt de onscreen toetsenbord tevoorschijn die je geheel naar smaak kunt aanpassen. Bij mij staan d'r wat smilies en veel gebruikte speciale tekens en letters. Je hoeft niet op het scherm te drukken trouwens, corresponderende toets op het hardware toetsenbord is genoeg en laat het onscreen toetsenbord direct weer verdwijnen. Superhandig en zeer snel te gebruiken.
zoals een toetsenbord van een laptop of PC bedoel je? zo achterhaald.. van die niet aanpasbare toetsenborden.
Je wordt -1 gemod, en dat snap ik niet helemaal, maat ik ben het niet met je eens dat een fysiek toetsenbord "achterhaald" zou zijn. Heb je wel eens een tijdje met een telefoon met fysiek toetsenbord gewerkt? Het zal per persoon verschillen, maar ik durf te wedden dat (na gelijke hoeveelheden oefening) de meeste mensen sneller en accurater zijn met een fysiek toetsenbord dan met een on-screen toetsenbord. Als je dan ook vaak woorden gebruikt waar het woordenboek niets mee kan, én vaak van taal wisselt dan is het fysieke toetsenbord een duidelijke winnaar.

(Ik ben ook niet te beroerd om toe te geven dat het wellicht een generatie-dingetje kan zijn... Mijn Commodore 64 en MSX hadden geen touchscreen en daar ben ik mee opgegroeid ;) )

Maar het vergt een compromis aan de telefoon, dat is duidelijk. Blackbarry heeft de keus gemaakt om scherm-real estate op te offeren voor het toetsenbord, een andere ontwerpkeus is de slider waarbij de telefoon wat dikker wordt. Beiden zijn kennelijk in de huidige markt lastig te verkopen en daarom is dit een niche.
Ja maar mijn opmerking was ook zo bedoeld, IK vind fysieke toetsenborden ook niet achterhaald. Waar ik op reageerde was de opmerking
" Zit er iemand nog echt te wachten op een fysiek toetsenbord, wat verder niet aangepast kan worden? "
Mijn antwoord is dan ook.. JA er zitten mensen te wachten op fysieke toetsenborden, ik wil feedback krijgen als ik iets typ.. ik wil voelen wat ik doe. Ik wil de referentiepuntjes van de F en de J onder mijn wijsvingers voelen.

En wij zijn duidelijk vandezelfde generatie, want ook ik ben opgegroeid met de door jouw genoemde computers. (was ook geen pretje trouwens, denk maar eens aan de rubber toetsjes van de ZX-Spectrum).
Het verschil tussen een toetsenbord op je laptop of PC is dat je hier met tien vingers tegelijk op kan typen, wat dus op zo'n telefoon niet het geval is. En op je laptopje kan je dus veel sneller dingen doen dan dat dat op je telefoon kan.
Naar mijn mening niet te vergelijken.
Hij lijkt heel sterk op de Passport, wat ik een geweldig ding vond en vind. Doordat Whatsapp het OS niet meer ondersteunde moest ik weer terug naar Apple. Fysiek toetsenbord is zoveel fijner dan een schermtoetsenbord en de implementatie van Blackberry voor symbols was erg prettig.

Daarnaast was Hub een erg prettige ervaring.

[Reactie gewijzigd door Bodevinaat op 7 juni 2018 14:47]

Mooie telefoons voor zakelijk gebruik! En fijn dat er zo'n vanilla versie van Android op draait :)
Vanilla ja? Als ik de screenshot hierboven mag geloven komt het al met een zooitje apps ("Blackberry Preloads").
Logisch, Blackberry levert zelf wat apps mee. Maar verder is het een vanilla Android versie hoor!
De definitie van "Vanilla" is echt dat het helemaal standaard is, zonder toevoegingen. Het is wel stock Android met wat toegevoegd apps, maar dus (gelukkig) geen diepgaande aanpassingen zoals Samsung e.d. doen.
dan heb je het over AOSP Android niet Google android. AOSP android is vanilla android. terwijl een google android built een stock build genoemd word. AOSP is dus android zonder alle google meuk.
AOSP = Google Android = Vanilla Android.
Android is developed by Google until the latest changes and updates are ready to be released, at which point the source code is made available to the Android Open Source Project (AOSP), an open source initiative led by Google. The AOSP code can be found without modification on select devices, mainly the Nexus and Pixel series of devices. The source code is, in turn, customized and adapted by original equipment manufacturers (OEMs) to run on their hardware.
Dit onderwerp komt keer op keer terug. Raar hoe het op wikipedia staat verwoord, maar het is niet helemaal waar. Android zoals te vinden op de Nexus en Pixel is uitgebreider en anders dan AOSP. Alle Google apps zijn standaard niet te vinden bij AOSP, al zijn deze via verschillende wegen wel te installeren.

Dit artikel is alweer bijna 5 jaar oud, maar laat precies zien hoe dat gaat: Google maakt een open source app met weinig mogelijkheden, maakt er vervolgens een gesloten variant van, en de open source versie wordt nagenoeg niet verder ontwikkeld. Voorbeelden zijn de Pixel Launcher, (Google Play) Music etc.

Bij de eerste Pixel was het zelfs zo dat de interface van AOSP en Android op de Pixel verschillende kleuren hadden.
Het is persoonlijk maar BlackBerry maakt echt verschil met zijn preloads, het is zeker geen bloatware. Ik ben erg blij met de Dtek beveiligingsoftware en stroomcentrum waarmee je je Android goed onder controle houdt. En natuurlijk de Hub.
Zonder dat zou het gewoon weer een 12 in een dozijn Android phone zijn.
Blijven mooie telefoon. Een beetje in de niche met het fysieke toetsenbord eronder, maar nog steeds mooi afgewerkt en uitgewerkt.
De keyone was (helaas) niet bepaald een technisch goed afgewerkt toestel.

Scherm wat los kwam, toetsen die los kwamen, microfoon die slecht functioneerde. De camera was dezelfde als uit de pixel maar leverde door de software geen bijzonder goede foto's.

Ik heb helaas mijn keyone vroegtijdig moeten inruilen.
Ja oke, het *lijkt* vooral goed afgewerkt. Of dat ook blijft zitten is helaas punt 2
Ik zou graag weer een fysiek toetsenbord hebben, maar voor €300 heb je tegenwoordig een hele nette telefoon. En om dan nog eens hetzelfde bedrag neer te tellen voor een fysiek toetsenbord vind ik dan weer erg veel.

[Reactie gewijzigd door Mikero op 6 juni 2018 13:52]

Yep, het is een nichemarkt. Ik vind dat ook jammer maar ik ben bang dat dat is zoals het is. Kennelijk vraagt de markt om telefoons die dun/dunner/dunst zijn, en dan is een (slider-)toetsenbord niet te verkopen.

Ik denk echter dat als een grote fabrikant (zeg Samsung) besluit om de S9 met een slidertoetsenbord uit te brengen die nog best goed zou verkopen, zelfs al is hij twee keer zo dik. Maar ik zie het niet gebeuren.

Geef het driekwart jaar en dan zal deze ook wel rond de € 500 kosten, wat ik een stuk schappelijker vind. Nooit een telefoon direct na introductie kopen ;)
Zelfs voor 200 euro heb je een telefoon die prima werkt.
Echter..... dat is niet de doelgroep, deze is voor business users waar geld een mindere rol speelt. Een deel van deze groep koopt ook op dag 1 een iphoneX. 400 of 900 euro maakt niet zoveel uit.
Ik ben echt niet rijk, maar vind het geen probleem om 750 euro voor een telefoon te betalen als deze. Ik zit er uren per dag op, dan ga ik hier niet op besparen. En ja misschien heeft een andere telefoon dezelfde specs voor 200 euro minder. Maar 200 euro meer of minder kijk ik niet op (en nogmaals ik ben niet rijk, wel boven modaal).
Jammer van de fysieke navigatie knoppen had het liefst on screen knoppen gezien. Verder een hele mooie telefoon, ik twijfel nog of ik mijn iPhone 8 hiervoor ga inruilen. Ik wil eerst een keer hands-on.
Jammer dat ze niet voor on screen navigation buttons gekozen hebben. Bennieuwd hoe ze dat gaan doen met die nieuwe versie van Android.
Hier een Blackberry Priv gebruiker. Daar 'slide' het toetsenbord uit, wat het een beetje topzwaar maakt als je typt. Ik ga zeker de Key2 overwegen. De hardware is goed en BB probeert i.i.g. iets te doen aan veiligheid en privacy (ik ben niet naïef, maar beter dan Samsung is het wel, imo). Apple lijkt privacy ook serieus te nemen, door toch een heel ander verdienmodel dan Google Android.
De BlackBerry Passport is mijn beste telefoon ooit. Deze heeft daar, ook qua design, zeker wat van weg (de Silver Edition dan). Ik ben fan!

IK ben sinds jaar en dag een BlackBerry gebruiker. Ooit begonnen met een Bold 9700, daarna Z10, Q10, Passport, PRIV en nu de BlackBerry Motion. Hoewel ik het fysieke toetsenbord echt heel erg mis denk ik dat ik de KEY2 even oversla. Ik vind 650 euro veel geld en de batterijduur van de Motion is ongeëvenaard waarbij ik makkelijk 2 dagen op een laadbeurt haal. Ik kan niet snel met minder doen. Bovendien is het virtuele toetsenbord van BlackBerry een stuk beter dan de concurrentie en kan ik er best aardig mee typen.

[Reactie gewijzigd door uberhoogy op 6 juni 2018 15:56]

Vind het mooi om te zien dat er nog andere soorten telefoons uitkomen dan alleen een groot zwart scherm.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee