BlackBerry en TCL brengen Key2 uit voor 649 euro

BlackBerry heeft de Key2 formeel aangekondigd, nadat eerder al de meeste details naar buiten kwamen. Nog deze maand moet de smartphone wereldwijd beschikbaar komen, met een adviesprijs van 649 euro.

Dat heeft BlackBerry samen met fabrikant TCL laten weten. Omdat het gaat om een wereldwijde release moet het nieuwe toestel ook beschikbaar zijn in Nederland en België. Een precieze datum werd niet genoemd, maar nog deze maand moeten consumenten de Key 2 in handen hebben. Uit de Pricewatch blijkt nog niet dat de leveringen zijn gestart.

De Key2 heeft een vierkante vorm en bevat, als een van de weinige smartphones, een fysiek toetsenbord onder het scherm. Het fysieke toetsenbord heeft vier rijen en in totaal 35 toetsen die afgevlakt zijn om ze beter van elkaar te kunnen onderscheiden. Verder is het scherm opgebouwd met een 4,5"-lcd met een beeldverhouding van 3:2 en een resolutie van 1680x1020 pixels. Door de beeldverhouding heeft de Key2 evenveel schermoppervlak als een gangbaar 6"-scherm met 18:9-verhouding.

Alhoewel de BlackBerry-smartphone pas donderdag formeel is aangekondigd, lagen de meeste details al op straat. Woensdag kwam de volledige lijst met specificaties al naar buiten, net als een aantal foto's. Er waren overigens al eens eerder afbeeldingen uitgelekt, en BlackBerry zelf had al laten weten de formele aankondiging op 7 juni te zullen doen.

Door RoD

Admin Mobile

07-06-2018 • 20:09

73 Linkedin

Reacties (73)

73
72
44
5
0
16
Wijzig sortering
650 euro voor dit toestel is meer gerechtvaardigd dan 800-1000 euro voor een galaxy/iphone, zeker als je naar volume/productieschaal kijkt.

Dit is een toestel wat je moet ervaren en niet op specs kunt beoordelen. De presentatie liet een aantal gave features zien die je in geen van de andere telefoons terug ziet. Dit soort toestellen brengen verfrissing in de saaie abstracte telefoonmarkt waar innovaties bestaan uit edge schermen en het verplaatsen van de vingerafdrukscanner

Wat betreft de processor:
SoC 660 met 3500mah geeft je wel twee dagen batterij en geeft je ruim voldoende kracht om te kunnen multitasken. Ik denk dat er weinig consumenten zijn die uberhaupt het verschil kunnen merken tussen een midrange 660 en een 800 serie, behalve de batterij welke 1.5 keer langer meegaat. Processor is een fractie van de kostprijs, 650 euro en 'en dan maar zo een soc' is naar mijn inzien een kansloos argument.
Camera test gezien in vergelijking met de iPhone X en de foto's zijn bijna vergelijkbaar maar de kleuren van de KEY2 was beter en soms wat scherper en vooral met selfpotrait mode veel beter. Dit is weer een betere camera dan de KEYone die de zelfde camera had als de pxiel.

Zelf de KEYone en de Passport, maar merk dat ik nu vastloop op BlackBerry 10 als het gaat om BBM die achterloopt en daarom switch ik nu geheel over naar Android. Ik mis op de KEYone steeds het breede toetsenbord en widescreen, maar begin er aan te wennen en zit zelf te denken om het toestel te verkopen en te gaan vor de KEY2 die ergens veel lijkt op mijn Passport zilver qua design.

De Prijs is goed als je dat vergelijk met bv een iphone 8 die een mindere batterij heeft, iets mindere camera (vergelijkbaar) en daarnaast gewoon een stuk duurder is. Feit is wel dat een Keyboard niet voor iedereen weggelegd is en je kan het geheugen uit breiden, je hebt radio en zelf een jack voor je koptelefoon :)

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 juni 2018 23:03]

Camera test gezien in vergelijking met de iPhone X en de foto's zijn bijna vergelijkbaar maar de kleuren van de KEY2 was beter en soms wat scherper en vooral met selfpotrait mode veel beter. Dit is weer een betere camera dan de KEYone die de zelfde camera had als de pxiel.

Zelf de KEYone en de Passport, maar merk dat ik nu vastloop op BlackBerry 10 als het gaat om BBM die achterloopt en daarom switch ik nu geheel over naar Android. Ik mis op de KEYone steeds het breede toetsenbord en widescreen, maar begin er aan te wennen en zit zelf te denken om het toestel te verkopen en te gaan vor de KEY2 die ergens veel lijkt op mijn Passport zilver qua design.

De Prijs is goed als je dat vergelijk met bv een iphone 8 die een mindere batterij heeft, iets mindere camera (vergelijkbaar) en daarnaast gewoon een stuk duurder is. Feit is wel dat een Keyboard niet voor iedereen weggelegd is en je kan het geheugen uit breiden, je hebt radio en zelf een jack voor je koptelefoon :)
Ik ben overgestapt van een Passport naar KeyONE. Bedenk je dat Android echt verschrikkelijk is als je BBOS10 gewend bent. Vergeet alle gezeur over de SoC die te langzaam zou zijn, dat is de laatste van je zorgen in de gebruikerservaring.

De KeyONE is op veel fronten niet zo handig als de Passport. Hier een lijstje...

De hardware (even los van de processor) is gewoon van mindere kwaliteit. Denk aan een ontbrekende stereo microfoon en stereo speakers (dus echt veel slechter geluid), slechter bereik, etc.

Ik heb hem alsnog, want... BBOS10 is dood, maar goed. Echt blij wordt ik er niet van :P

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 8 juni 2018 11:00]

Mee eens. Het toetsenbord en de snelkoppelingen die je aan elke toets kunt hangen zorgen er al voor dat je veel sneller iets kunt openen dan op welk ander toestel dan ook.

De batterij en het feit dat je geen powerbank nodig hebt of telkens ergens je telefoon moet opladen is ook een gigantisch pluspunt.

De telefoon is niet voor iedereen weggelegd, maar is op sommige punten veel beter dan welk ander toestel ook.
Ik snap dat je pluspunten voor het toestel zoekt maar batterijduur? Elke telefoon van €650 gaat ondertussen toch wel makkelijk een dag mee.. Mijn iPhone in ieder geval wel, al bijna 2 jaar.

En of je nou onderin direct op het whatsapp icoon drukt of je typt de w als shortcut gaat je echt geen tijdwinst opleveren.

Desalniettemin voor mensen die een toetsenbord missen een hele leuke optie! Verder zie ik niet zoveel in dit toestel.
Dit toestel zou met de 3500 mAh 2 dagen meegaan. Wel afhankelijk van het gebruik natuurlijk, maar gezien het kleine scherm en de relatief grote batterij en zuinige SoC vrij realistisch.

Het is overigens natuurlijk een niche toestel gezien het messaging concept. Dit is echter niet het enige dat het toestel te bieden heeft. Er zijn verschillende softwarematige aanpassingen die Blackberry heeft gedaan die hun Android-revisie meer maakt dan alleen iets waar een ander uiterlijk aan gegeven is.
Leuk dat twee dagen meegaan, net als met smartwatches. In de praktijk prik je hem toch elke avond aan de lader omdat het zo maar voor kan komen dat je met 50 tot 60% de tweede dag niet haalt. Daarnaast is dat gewoon je patroon en voor die 3 seconden die het kost om een oplader in je telefoon te prikken hoef je het ook niet te laten.

Dan komt er natuurlijk het argument van vakantie en reizen voor het werk, alsof daar allemaal geen stroom is.

Maar inderdaad leuk voor de 0.5%* van de mensen die tijdens het slapen de telefoon niet op kunnen laden.

*een volledig geschat/verzonnen percentage gebaseerd op de westerse wereld.

Natuurlijk is een verbetering/verhoging van de batterijduur goed, alleen hebben we (ik?) een sweet spot van een dag. Als hij dat haalt is het prima. Een verbetering is een week of een maand, dan kan je daar je ritme op aanpassen. Maar om de dag opladen ga je (ik?) vergeten.
In de praktijk prik je hem toch elke avond aan de lader omdat het zo maar voor kan komen dat je met 50 tot 60% de tweede dag niet haalt.
Klopt (hoewel er ook smartwatches en fitness trackers zijn die veel langer dan 2 dagen meegaan; mijn smartwatch 7 dagen), maar een ander voordeel is dat de batterij langer meegaat. Ook na 1 of 2 jaar kun je met een dag intensief gebruik nog steeds met dit toestel uit de voeten.
Ik ben in het bezit van de Keyone. Haal met matig gebruik zelfs drie dagen. Veel bellen, internetten, etc. haal ik een tweede werkdag ook! Als ik dan thuis kom moet die wel aan de lader, maar goed.
Dit is een toestel wat je moet ervaren en niet op specs kunt beoordelen.
Dat zegt iedere verkoper van ieder toestel. Maar als de specs tov de prijs niet positief worden opgevat zal het toestel niet snel worden ervaren. Want er zijn zoveel toestellen.
Dit soort toestellen brengen verfrissing in de saaie abstracte telefoonmarkt waar innovaties bestaan uit edge schermen en het verplaatsen van de vingerafdrukscanner
En het weglaten van 3.5mm.

Maar er zijn al zat opties als je geen edge scherm wilt hoor.

Android kennen we al. Ik denk dat het valt of staat op hoe prettig het toetsenbord werkt. Er is een trouwe groep BlackBerry fans die zo'n toetsenbord prettig vindt werken. Maar hoe goed werkt het nou echt tov een touchscreen in die prijsklasse? Is hier nog wel markt voor?
Wat beftreft de soc, helemaal met je eens. Ik heb hiet een Mi A1 met een 625, geen enkele hapering te merken in de software. Zijn genoeg modellen met veel betere socs die lang niet zo vloeiend zijn. Dus, meer dan genoeg en de Keyone biedt dingen die andere modellen gewoon niet hebben. Dus voor deze prijs is er zeker markt voor!
De Key2 heeft een vierkante vorm
Nu staar ik enige tijd naar de foto's maar hoe is dat precies vierkant? Een vierkant heeft vier gelijke zijden (en hoeken), deze is toch erg duidelijk een rechthoek?

Mis ik iets?
Het toestel is inderdaad rechthoekig van vorm en het scherm heeft een 3:2 beeldverhouding. (Bijna vierkant..)

Voor een toestel met 6 GB RAM is €650 een redelijk normale prijs IMO. Wél ben ik heel benieuwd naar de bouwkwaliteit, die van Blackberry (voorheen Research In Motion) was matig (juiste term?), die van TCL was mogelijkerwijs iets beter? Iemand enig idee hierover?
Ben al jaren BB fan.
BB10 OS was echt super.
Erg jammer dat dit volledig weggevaagd is door main stream iOS + Android.

Ik heb diverse BB toestellen gehad. Bouwkwaliteit eigenlijk altijd wel prima in orde.
Bij de Bold last van een kapot power knopje.

Passport vond ik er in positieve zin uitspringen.
Zeer stevig gebouwd en met toestenbord + BB10 superieur.

Op dit moment in het bezit van een KeyOne. Bouwkwaliteit voelt op zich wel goed aan, maar had wel last van 'het losse scherm issue'. Scherm viel er gewoon uit na 1 maand.
Verder geen problemen.

Ik moet zeggen Android went best wel hoor, zolang BB hub maar blijft.
Ook met DTEK prima wbt security.

Hoewel de KeyOne nog prima zijn werk doet, toch de Key2 alvast preordered.
Geen idee over welke BB periode je het hebt als je over matige bouwkwaliteit spreekt, maar in de periode dat BB / RIM marktleider was was de bouwkwaliteit wat mij betreft te vergelijken met Nokia ... (beide gehad toen)
de bold-modellen waren inderdaad zeer goed qua bouwkwaliteit, maar de goedkopere waren echt wel onbetrouwbaar met momenten
het scherm heeft een 3:2 beeldverhouding. (Bijna vierkant..)
Lang niet vierkant. 4:3 zou al vierkanter zijn. Of 18:9 in twee vierkanten. :)
De Passport was bijna vierkant, maar toch rechthoekig en net zo groot als een paspoort. Dit toestel is idd rechthoekig en zekers niet vierkant. Wel was het scherm van de Passport en Classic vierkant, maar bij dit toestel niet en de verhouding is dan ook 3:2
Ik vind hem erg mooi, mooier dan mijn huidige KEYone. Daarnaast denk ik dat die extra RAM wel degelijk kan uitmaken. Op mijn zilveren KEYone merk ik af en toe wel een kleine hapering als ik veel tegelijk doe. Al heeft het weinig relevante impact (op mijn gebruik).

Ben ook benieuwd of die extra knop - de Speed Key - nuttig is in gebruik. Ik kan me wel wat combinaties bedenken voor apps waar ik snel naar toe zou willen wisselen, maar hoe dat in de praktijk uitpakt.. dat moeten we nog maar zien.
Je moet
Ik vind hem erg mooi, mooier dan mijn huidige KEYone. Daarnaast denk ik dat die extra RAM wel degelijk kan uitmaken. Op mijn zilveren KEYone merk ik af en toe wel een kleine hapering als ik veel tegelijk doe. Al heeft het weinig relevante impact (op mijn gebruik).
Ik heb al in one toolbox pro gekocht en die zorgt ervoor dat ik nooit lag op mijn toestel heb en dat werkt perfekt voor mij . Dus ik heb genoeg aan 3GB
Komt hij ook als dual sim telefoon uit?
Nee, maar wellicht wel in India en Indonesia. Je zou dan het model kunnen importeren uit Indonesia. In india komt deze zomer wellicht nog een full touch screen toestel uit die nu bekend staat als de Ghost. De verwachting is dat TCL begin 4de kwartaal dit toestel ook dan gaat producren en dus de opvolger wordt van de Motion.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 7 juni 2018 22:43]

Dat is erg jammer, dat is mijn breekpunt. Keek erg uit naar het keyboard. Gebruik en betaal voor de blackberry hub+ nu ook al en vind het fijn werken..
Mediamarkt Duitsland heeft de KEY2 128GB wel als Dual Sim; http://www.mediamarkt.de/...arz-dual-sim-2438540.html

Ik heb nog niet gecontroleerd of ze deze ook naar Nederland verschepen, maar anders is het een kwestie van de grens over rijden...
Thanks, interessante optie
Moet het niet 1680x1120 zijn ipv 1680x1020? Deze laatste is immers geen 3:2 ;)
Het geluk wilt dat BlackBerry vaak hoog introduceert, maar ook weer snel verlaagt. Mocht de Key2 de €550,- halen binnen zes maanden, wil ik het best een kans geven. Ik hou wel van het merk en idee achter BlackBerry. Voor een BlackBerry Classic-model met recente software had ik de €650,- direct uitgegeven. Ik mis dat toestel verschrikkelijk, maar het is gewoon niet meer te hanteren zonder updates en degelijke apps.

[Reactie gewijzigd door Eesti op 7 juni 2018 21:02]

Je zou ook kunnen overwegen de KeyOne te halen welke nu al <450 is. Zal wel verder dalen wanneer de 2 officieel beschikbaar is. BlackBerry garandeert minstens 2jaar updates, dus je hebt meen ik nog minstens één jaar gegarandeerd security updates
Ik begrijp de negatieve reacties niet zo goed.

BlackBerry bied een toestel aan voor productiviteit en niet voor het consumeren van data.

De SOC zal mij echt worst zijn. Ik heb ook geen i9 processor en 32 GB RAM en GPU in mijn laptop nodig. Een i5 met 16 GB RAM voldoet helemaal prima voor het doel van mijn laptopje.

Dus als BlackBerry met de SOC een soepele gebruikerservaring kan leveren, dan is dit voor mij zeker een toestel om te overwegen. Ik mis nog steeds het toetsenbord van mijn Sony Ericsson P910i. Kilometers tekst heb ik hier op weggetitk. Lijkt me heerlijk om weer te kunnen blind typen op mijn telefoon.

Daarnaast heeft het zeker meerwaarde dat BlackBerry goede beveiligingsaanpassingen heeft gedaan aan Android en natuurlijk de BlackBerry Hub maakt al veel goed.
Zit die terugknop standaard links of kun je dat instellen?
Dat is standaard sinds de laatste paar Android versies en er is geen standaard optie om dit aan te passen.

Wellicht kan je met een custom ROM / alternatieve launch manager dit aanpassen, maar ik zou er gewoon aan proberen te wennen.
Thx, dan blijf ik toch bij samsung hangen ;(
Ik ben benieuwd naar de gebruikte onderdelen.
De Keyone had nogal een slecht ontvangst/ bereik, en audio drops met Bluetooth bellen.
Ze zijn een van de betere met updates, maar om nu zolang te wachten met Oreo..
Het zal nog wel even duren voor de eerste eerlijke reviews uitkomen

Zelf ben ik al overgestapt op de Note 8
Goede ontvangst, en de audio drops zijn ook verdwenen :-)
Het is jammer dat BlackBerry toestellen zo weinig media aandacht krijgen. Dit zijn geweldig innovatieve toestellen die de markt van zwarte rechthoekige schermen me een notch ds broodnodige vernieuwing geeft.

Ik heb nu een BlackBerry Motion. Ik zou dolgraag weer een pkb willen. Maar ik wacht denk ik tot ie een beetje in prijs daalt. Om na een half jaar alweer een nieuwe telefoon te kopen is ook weer teveel van het goede

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee