TCL kondigt op 7 juni BlackBerry KEY2-smartphone aan

TCL heeft bekendgemaakt dat het op 7 juni de BlackBerry KEY2 aankondigt. Het toestel moet de KEYone opvolgen, een Android-smartphone met hardwarematig toetsenbord. Er zijn al enkele specificaties uitgelekt.

Het bedrijf maakte de datum van de persconferentie op Twitter bekend, vergezeld met de tekst 'een icoon herboren'. De conferentie wordt gehouden in New York om 16 uur Nederlandse tijd. Verdere details over het toestel zijn nog niet bekendgemaakt.

De telefoon moet de KEYone opvolgen, een toestel met een hardwarematig toetsenbord. GSMArena weet te vertellen dat het toestel vermoedelijk wordt uitgerust met 4,5"-scherm met een resolutie van 1620 x 1080 pixels bij een 3:2-ratio. Het hart van het toestel zou een Snapdragon 660-soc zijn en er zouden twee camera's aanwezig zijn, met resoluties van 12 en 8 megapixels. Ook zijn er enkele afbeeldingen van de telefoon uitgelekt.

Hoeveel de KEY2 gaat kosten en wanneer hij precies uitkomt is, is niet duidelijk. Zijn voorganger kwam vorig jaar in april uit en kostte toen 600 euro, al daalde de prijs na enkele maanden naar 500 euro.

Door Emile Witteman

Nieuwsposter

12-05-2018 • 11:21

66 Linkedin

Reacties (66)

66
61
38
1
0
16
Wijzig sortering
Koopt iemand die dingen überhaupt nog? Toen ze goud in handen hadden met BB ping hebben ze hier te lang op geteerd.
Ja ik koop het, ik heb momenteel de Keyone en ik vind het echt een geweldige telefoon. Iedereen doet net alsof niemand meer een keyboard wilt, maar er zijn genoeg mensen die nog graag een toetsenbord hebben. Neem is een vlucht tussen Amsterdam en Londen en je zal genoeg Blackberry's (en ja ook Keyone's) zien onder zakelijke mensen.
Ik gebruik de Passport en KEYone en heb begrepen dat de KEY2 een vergelijkbare keypad krijgt als de Passport. Ik ben enorm benieuwd wat de prijs gaat worden.

Ik zou het liefst een Passport 2 willen. Maar wellicht mijn KEYone eerst verkopen voor ik de KEY2 aanschaf.

Ps; De camera van de KEYone is goed , maar je moet er even vertrouwd mee raken. Een ander voordeel is dat ik blind kan typen zonder fouten met de KEYone. Hoewel de Passport KING is.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 12 mei 2018 16:26]

Een Passport 2 met Android zou inderdaad op dit moment the best thing ever zijn! De Passport blijft de mooiste telefoon die ik ooit in gebruik heb gehad. Het grote brede scherm was zo ongelofelijk fijn voor lezen en chat. Aangezien dat de twee primaire functies zijn van mijn telefoon... zou ik dat graag nog een keer willen mee maken.
Het leest lekker op de passport, maar het toetsenbord is ook heerlijk in gebruik. BlackBerry 10 had in 2014 al gesture en swipe en werd neergesabeld in de media als niet werkbaar en nu heeft de iphone X dit ook , net als de toekomstige P. Ik ben daar wel blij mee , want het werk gewoon fijn zonder homeknop en return knoppen. Dus hoop snel weer gebruik te kunnen maken van deze functies.

[Reactie gewijzigd door Noresponse op 13 mei 2018 17:53]

Ben het volledig met je eens ;)
Als de richtlijnen van Google niet veranderen zal het bij dromen blijven ben ik bang. Om een toestel met Android (en dan specifiek Google Play geloof ik) uit te mogen brengen is de 1:1 scherm ratio van de BlackBerry Passport niet toegestaan. Iets wat in sommige niche apps terug te zien was toen ik die via de Android Sideloader op mijn Passport draaide.
Zou liever een opvolger van de Priv zien, met de slide functie.

[Reactie gewijzigd door Wvdlinden1 op 13 mei 2018 13:50]

Hier hetzelfde. Ik vind dit het toch net niet. Zo'n slider is het beste van twee werelden. Natuurlijk is het toestel wat dikker, maar ik denk niet dat die paar extra milimeters nou echt opvallen. Verder vind ik de specs van dit toestel een beetje tegenvallen voor zover ze bekend zijn. Ik zie liever een high-end model, dit lijkt meer mid-range, in ieder geval qua SoC.

Qua toetsenborden mis ik de tijden van o.a. de HTC Desire Z wel een beetje.

[Reactie gewijzigd door Thomas op 12 mei 2018 12:05]

Ik zie liever een high-end model, dit lijkt meer mid-range, in ieder geval qua SoC.
Nou ja, een Snapdragon 660 is volgens mij een prima SoC; voor zakelijke doeleinden dan. De 800 serie is natuurlijk nog een trapje hoger, maar de 660 is als ik het wel heb de laatste in de 650+ segment, voortaan wordt dat de 700 serie.

De 700 serie heeft met name verbeteringen voor AI en de 800 serie is natuurlijk het topsegment. Maar dan is met name voor hoge resoluties, gamen, VR, AI en dat soort zaken van belang. Je bent dan beter een trapje lager af, waardoor de SoC minder van je accu vraagt en je dus een hele dag productief kan zijn met mailen, documenten bekijken/bewerken, bellen, etc. Precies hetgeen waar de markt waar Blackberry zich op richt op zit te wachten.
Dan liever wel een horizontale slider zoals de Motorola Milestone.
Neem hem elke week bijna en zie ze eigenlijk nooit, er zijn in de UK best een aantal retailers die ze leveren maar bijv. een grote zakelijk leverancier zoals Vodafone levert alleen de Keyone classic.
Ik had laatst nog even een oude blackberry in m'n hand. Ik heb ze nooit gehad, maar het eerst wat ik zei was "Eigenlijk is dit heel fijn zo'n toetsenbord met knopjes :D".

Ik vind het niet zo mooi, maar ik zou het wel overwegen, want het typt echt 10x fijner dan beetje op een schermpje tikken.
Wie tikt er dan ook nog op een schermpje :P swipen gaat veel sneller...
Het hangt er natuurlijk van af wat je typet maar gewoon normale tekst swipe ik veel liever dan dat ik het op een klein duimentoetsenbordje moet proberen. Het is natuurlijk ook net wat je gewend bent, maar net zoals 'niemand zit meer op fysieke toetsenborden te wachten' is ook 'fysieke toetsenborden zijn altijd sneller/fijner' geen universele waarheid.
Eens, maar dat zei ik ook niet hea :P

Moet zeggen dat ik ook reterap tik op m'n scherm via Swiftkey (zonder swipe functie) :P
Inderdaad voor de zakelijk markt zou de BB gunstiger zijn. De consumentenmarkt echter minder.
BB zou juist de businesskant moeten opzoeken.
Ik heb een paar KeyOnes op straat gezien, en ik begrijp wel waarom iemand een soort gelijke toestel zou kopen.

Echter voor de prijs van de KeyOne had ik een betere camera verwacht, het is ook een reden waarom ik het niet gekocht heb, een top camera icm de accu zou voor mij de perfecte reis compagnon zijn.
Ik weet niet over welke camera je hebt hebt maar er zit een zelfde sensor in als in een van de Pixel telefoons. Tevens is deze telefoon bedoelt voor meer zakelijk gebruik.
Ook kopen mensen deze telefoon voor het toetsenbord en niet de camera.

In mijn ervaring is de camera zeker een van de beter. Alleen laat de software wat liggen.
De sensor is de zelfde van de Pixel OG, maar de lens en de post processing software niet.

Ik vind de KeyOne camera erg matig, en voor dat prijs had ik meer verwacht.
Als er een tweede generatie gemaakt word kun je er vanuit gaan dat er vraag naar is.
Het grappige is dat als ze 4.5" aan zouden houden zonder toetsenbord met deze specs de vraag waarschijnlijk een stuk groter zou zijn.

Je hoort best vaak dat telefoons te groot worden en 4.5" mid-high end? Dat is er gewoon niet nu.

Deze telefoon valt dan weer af voor de meeste gebruikers juist vanwege het toetsenbord.
Dit is vooral een focal minority. Als dit echt het geval zou zijn, zou de Compact-serie van Sony een groter succes zijn en zou Apple de focus ook niet op grotere formaten instellen. De verschillende merken doen heus wel marktonderzoek.
Ik heb het in dit geval over klein scherm + toetsenbord vs klein scherm.

Je kunt blackberry ook veel verwijten, maar niet dat ze ook maar enig idee hebben wat er nog speelt tegenwoordig.
Denk dat je sowieso de propositie verkeerd hebt die achter BB zit. Dat is namelijk nooit iets met telefoons geweest maar diensten (MDM-oplossingen waarin ze overigens marktleider zijn op grote afstand, dus dat ze niet zouden weten wat speelt is sowieso niet waar) waarvoor ze vervolgens te telefoons leverden omdat er geen toestellen waren waarop dat in die tijd kon.

Nu hebben ze in licentie hun naam uitgegeven aan verschillende partijen, waaronder TCL die nu met dit toestel gekomen is. De KeyOne-serie wordt iig positief ontvangen. En er is een reden dat alleen Sony met een compacter model op de markt is. Bedenk je ook dat corporaties ook niet gek zijn en gewoon marktonderzoek doen.
Het valt voor een bepaalde doelgroep waar wij geen deel van uit maken. Diegene die iPhones en Android flagships tof vinden hebben hier niets aan.
Zakelijke gebruikers houden ervan. Bij ons zijn er meerdere mensen die zijn overgestapt van hun klassieke Blackberry naar de Keyone. Niets mis met het toestel uiteindelijk. Alleen maar te hopen dat het updatebeleid van ze een beetje mee zal vallen.
Ik zou zo'n 'ding' kopen, omdat een fysiek toetsenboard veel productiever is dan een touchscreen toetsenboard. Als het een knap toetsel is, dan kan ik eindelijk weer blind typen op mijn telefoon. Dat is echt kansloos op een touchscreen.
De zakelijke toepassing, dat is waar ze hun naam vandaan haalden. Niet de periode dat ze in specifieke regio's, mn. Nederland ontdekt werden door tieners die het gratis sms-en via ping ontdekten en niet snapten dat dit net zo goed kon met veel goedkopere internetabonnementen van 10 euro, plus de WinMo of Symbian-versie van een van de IM-clients. Dat was slechts een korte tijd daarna.
Die Keyone of Key2 zou ik op zich niet zo snel kopen omdat ik geen fysiek toetsenbord wil op mijn telefoon.
Ik heb echter wel, naar volle tevredenheid, de DTEK50.
Helaas geen schuiver. Zonde dat er niet meer toestellen zijn met een hardwarematig toetsenbord. Had wel verwacht dat de Chinese fabrikanten hier een keer op zouden inspringen.
Er zijn voor de populairste modellen wel hardcases met daarin een uitschuifbaar toetsenbord, dat werkt prima :).
Wat is dat precies? Een extern toetsenbord geintegreerd in een case voor een telefoon zonder fysiek keyboard? Aangezien Android bluetooth keyboards ondersteund zou zoiets wel te maken moeten zijn.
Jep, Google maar gewoon op slide hardcase en dan s8 of iPhone.

Ik heb er ergens eentje gehad voor mijn xperia Z.
Een nieuwe priv zou niet verkeerd zijn nee. Een keyone is niets voor mij omdat ik nu eenmaal veel video's kijk, dan is minimaal 16:9 echt een must.
Minimaal 16:9 tegenover..?

Output is te kiezen neem ik aan. En of je 4.5 inch scherm nou 16:9 is of 18:9 of 1.785245631882581:1. Afhankelijk van de opname blijven er toch balken in je scherm staan.
De keyone heeft een 4:3 scherm. Iedere video op youtube en twitch is in 16:9. Dus op die 4.5 inch wordt de video dan nog kleiner door balken boven en onder het scherm.
Zou dan eerder eens denken aan waarom ik video's zit te kijken op een phone.
Ja compleet debiel eh, bijna niemand doet dat. Nee het is zo raar om als je in de trein zit even youtube te checken, of live een voetbalwedstrijd/wielrennen te volgen. Wat een compleet gestoorde gedachte eigenlijk, maar ik doe het toch. Heb er zelfs onbeperkt data voor. Eigenlijk zou ik er mee moeten kappen, het loopt wel een beetje uit de hand.
Netflix heeft ook maar 100.000.000+ downloads via de play store. Ben een einzelgänger zie ik al.
Ziet er naar uit dat het een mooie evolutie van de KeyOne gaat zijn. Ik heb zelf een KeyOne Black Edition. Ben er opzich tevreden mee, maar de quality control kan helaas wel beter.

Na een tijdje heeft mijn achterkant een beetje losgelaten en vorige week is zomaar mn backspace key eraf gevlogen. Heb m nu maar op reparatie gestuurd en hopen dat het onder garantie valt. Als mijn KeyOne nu gefixed en al terugkomt hoef ik waarschijnlijk niet de upgrade naar de Key2 te maken.

Daarnaast ben ik ook wel benieuwd naar de prijs, want de KeyOne was voor zijn specs in de beginfase erg overpriced. Nu heeft BB natuurliljk wel unieke features waar ze meer voor kunnen vragen, maar ik hoop dat ze dit keer de verkoopprijs onder de 600 euro kunnen houden (zal helaas niet gebeuren denk ik)
Zelf heb ik enkel de G1 gehad met een fysiek toetsenbord, heerlijk toestel. Nooit meer een zelfde soort slider gezien. Eeuwig zonde.
Ik kijk ernaar uit! Ik heb op dit moment de BlackBerry Motion. Ondanks dat het virtuele toetsenbord prima fungeert mis ik het heerlijke gevoel van een fysiek toetsenbord.

De Motion is een heel fijn full touch Android toestel. De batterij is een beest en gaat makkelijk twee dagen mee. De prijs is ook goed, want je krijgt er een prima toestel voor. Maar BlackBerry moet wel snel met die Oreo update gaan komen. Los daarvan denk ik dat de KEY2 gekocht gaat worden. Als BlackBerry fanboy kan ik deze niet laten schieten haha
Hoger dan €500 en ze schieten zichzelf in de voet.
Met Samsung en Chinese merken die het goed doen op de Android markt en de Iphone ook als concurrentie kunnen ze niet verwachten dat de consument goud geld neerlegt voor een hardware keyboard en verder niks onderschijdends.
Als ik zo naar de foto kijkt lijkt het alsof ze het touch sensitive gedeelte uit het toetsenbord hebben gehaald. Dat zou geen upgrade maar een downgrade zijn. Hoop van niet..

Logische upgrades als iets snellere processor e.d. boeien me niet zo eigenlijk. Tegenwoordig is toch alles snel genoeg. Zou functioneel nieuwe handigheidjes willen.
Was het niet zo dat Barack Obama van 'zijn' staf en veiligheidsdiensten moest stoppen met het gebruik van zijn zo geliefde Blackberry.?
Als ik het me goed herinner was de opgegeven reden dat alle communicatie via de servers van RIM liep en dat is een Canadees bedrijf.
Ofwel de beveiliging was zo goed dat de NSA er niet van kon tappen of de beveiliging was juist zwak waardoor het ( relatief) makkelijk af te tappen was.
Die details zijn me even ontschoten.
Hoe dan ook: ik heb zelf jarenlang een BB gebruikt ( zakelijk) en privé een Iphone.
De grote +punt van de BB was en is idd het fysieke toetsenbord en de accuduur.
Het minpunt was de browser. Het was toen niet meer dan een soort WAP en er waren maar weinig sites die hier fatsoenlijk op te lezen waren.
Wat dat laatste betreft scoorden iOS en Android al een stuk beter maar ook nu zijn er nog veel websites die niet behoorlijk responsive zijn geschreven.
Ik vind het niet zo mooi om die toetsenbordje altijd aan de voorkant te hebben. Ik herinner mij nog hoe klein de toetsen waren op de populaire BlackBerry
Leuk toestel.
Zou alleen zoon uitschuifbaar toetsenbord zoals de Nokia e7 fijner vinden..
Ik zou het zelfs preorderen!
T gaat om t toetsenbord, 8)7 Dat was fijn, daar wil ik een android phone van
Je weet dat de nieuwere blackberrys zoals de KeyOne op Android draait? Zal vast goed komen! :D

[Reactie gewijzigd door dobbelsteen200 op 13 mei 2018 11:00]

Klopt maar die heeft niet het zelfde toetsenbord als de Nokia e7 (landscape uitschuifbaar toetsenbord)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee