Silverstone brengt 2000W-voeding en passief gekoeld 450W-model uit

Silverstone toont op de Computex-beurs een 2000W-voeding. De riante voeding is van een 80 Plus Platinum-aanduiding voorzien. Daarnaast brengt het bedrijf een passief gekoelde 450W-voeding uit.

De Silverstone-voeding van 2000W komt uit in de Strider Platinum-serie van de fabrikant en krijgt als typenummer SST-ST2000-PT. Een enkele 12V-rail kan voor de voeding 166,5A leveren bij 200V- tot 240V-input. Tot nu toe was de krachtigste voeding in de Strider Platinum-lijn de ST1500-TI van 1500W.

Silverstone richt zich met de voeding niet alleen op gebruik voor miningsystemen, maar ook op bijvoorbeeld gpgpu-clusters. Niet bekend is of de voeding een rebrand is van de FSP2000 van de Chinese fabrikant FSP. Tweaker SizzLorr meldde dinsdag dat de 2000W-voeding van EVGA uit de stal van FSP komt.

Silverstone wist Tweakers op de Computex verder te melden dat de vorig jaar getoonde passief gekoelde sfx-l-voeding van 450W gereed is voor een marktintroductie. De NJ450-SXL komt uit in de Nightjar-serie en staat al op de site van het bedrijf. Wanneer het model uitkomt en voor welke prijs is nog niet bekend.

Tenslotte komt er een sfx-voeding van 700W met 80 Plus Platinum-aanduiding van Silverstone. Het bedrijf heeft al een iets langer sfx-l-model van 700W die Platinum-gecertificeerd is.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

06-06-2018 • 13:47

59 Linkedin

Reacties (59)

Wijzig sortering
Op de specs pagina van de FSP2000 waar deze Silverstone zeer waarschijnlijk ook op gebaseerd is staat nog een interessante opmerking:
Notice:
Using the power supply for mining will negate the warranty of the power supply except additional contract.
Wel een hele rits aan PCI-E aansluitingen leveren, maar zodra ze kunnen bewijzen dat ie gebruikt is voor mining heb je standaard geen garantie meer. Ja ja... :?

[Reactie gewijzigd door MadMarky op 6 juni 2018 14:06]

Beetje krom inderdaad. Waarvoor zullen deze voedingen dan in de markt gezet zijn? Mensen die heftige overkil willen?
Er staat niet dat je ze daar niet voor mag gebruiken, alleen dat je dan geen garantie meer hebt (tenzij je een extra garantie daarvoor hebt gekocht).

Hoe rechtsgeldig (in NL en elders) en controleerbaar dat is, ga ik me niet over uitlaten.
wat ze ook schrijven in hun documenten: als het hier op de markt is, dat moeten ze 2 jaar garantie geven, wat ook het gebruik is (mining of niet).
Die wettelijke garantie geldt voor verkoop aan consumenten. Bij bedrijfsmatige aankopen of bedrijfsmatig gebruik gelden de consumentenrechten niet. Als mining als bedrijfsmatig proces wordt gezien, dan is deze beperking van de garantie mogelijk. Zelfs binnen het consumentenrecht kan een fabrikant aangeven welke onderdelen of activiteiten niet onder de garantie vallen. Die uitsluiting moet dan wel redelijk zijn.
Bij mining worden de voedingen meestal continu tot het maximale belast. Daar is deze voeding blijkbaar niet op berekend.
Ik denk dat je als je mined je voeding beter 80/90% belast aangezien ze dan een hogere efficiëntie hebben, wat vrij belangrijk is bij minen. Als je mining rig 2000W trekt ga je deze toch geen 2000W voeding geven.

Hoe zit dit dan met video encoding? Hobbyisten die achter priemgetallen aangaan of dergelijken meer...

[Reactie gewijzigd door BlaDeKke op 6 juni 2018 19:45]

Dat is niet uitgesloten van de garantie, dus geen issue. Dat soort dingen doe je ook niet langdurig 24/7.
Stel dat je nu 2 jaar op zoek gaat naar priemgetallen of 2 jaar gaat minen. Hoe duiden ze het verschil aan door enkel naar de voeding te kijken?

Het is niet dat ik zelf mine, ik ben gewoon mind blown van deze gekke regeling.
Geen idee hoe ze dat uit gaan vogelen. Vermoedelijk wordt bij twijfel de bewijslast gewoon bij de klant gelegd. Als je de voeding als consument hebt gekocht, dan zullen ze wel aannemelijk moeten maken dat de schade inderdaad door minen is veroorzaakt. Anders mogen ze de bewijslast niet omkeren.

Het buiten de garantie houden van bepaalde zaken is overigens heel gewoon. Sony maakt bijvoorbeeld telefoons met een IP68 certificatie, maar schade die het gevolg is van gebruik onder water is van de garantie uitgesloten. Voor mijn Moto X4 geldt ook dat waterschade is uitgesloten, ondanks de IP68 certificatie. Volgens het consumentenrecht moet een toestel echter wel aan de verwachtingen voldoen. Als zo'n telefoon een regenbui of korte onderdompeling niet overleeft kan je altijd nog zeggen dat de IP68 certificatie inhoud dat je redelijkerwijs wel mag verwachten dat een korte blootstelling aan water geen probleem mag zijn.
Bedankt voor die verklaring. Bewijslast bij gebruiker leggen had ik al wel verwacht. Als je professioneel bitcoins mined ga je dit ook niet echt kunnen verbergen. Je moet ze ergens kwijt of omzetten in geld.
In de modelbouw (besturing) zijn laders van 1000 watt niet zo uitzonderlijk meer en worden dan ook zodanig gebruikt. Op dit moment lijkt er een groot overschot aan gerefurbished 12v servervoedingen te bestaan welke gretig door de modelbouwwereld wordt afgenomen. Ik kan mij voorstellen dat ook dit soort voedingen in die markt gaan verschijnen met uitteraard de nodige knutselwerk om hun laders aan te sluiten.
Dat doe ik ook :) (600W HP voedingen) maar ik vermoed dat de garantie dan ook wel eens weg kan zijn....
Ik zie wel nut voor systemen met meer dan 4 GPU's, voor rendering van CG en misschien ook deep learning en whatnot.
Ik heb een sterk vermoeden dat dit gewoon niet mag, maar voor de zekerheid kan iemand dit bevestigen?
Een fabrikant mag dit stellen (tenzij de fabrikant ook de verkoper is). Een verkoper niet, en die moet gewoon 2 jaar normale garantie geven.
Dat is niet waar. Als je de voeding bedrijfsmatig gebruikt (en dat zou zo beargumenteerd kunnen worden) dan mag dat zeker zo verboden worden.

Als zakelijke koper heb je geen recht op consumentenbeschermingsrechten.
Klopt. Maar als consument kan je ook gewoon minen.
Ik heb een sterk vermoeden dat dit gewoon niet mag, maar voor de zekerheid kan iemand dit bevestigen?
Een verkoper kan aanspraak op de non-conformiteit regels in het eerste half jaar alleen afwijzen als aangetoond kan worden dat het defect het gevolg is van misbruik. Dat betekent praktisch dus dat de leverancier aan moet tonen dat je het product misbruikt hebt en het defect daar het gevolg van is.

Na zes maanden geldt er een periode van minimaal anderhalf jaar waarin nog steeds de wettelijke garantie van toepassing is, maar de koper aan zal moeten tonen dat het defect veroorzaakt wordt doordat het product ondeugdelijk is. Doorgaans zal de verkoper nog steeds wettelijke garantie verstrekken zoals in de eerste zes maanden, maar je loopt meer risico op discussie.

rijksoverheid.nl: Welke garanties heb ik op een product
Dat mag sowieso niet. Er is overigens geen mogelijkheid door hun te controleren of jij hem wel of niet gebruikt voor minen.
Dat is niet correct, een fabrikant mag wel beperkingen stellen aan garantie. Alleen verkooppunten moeten gewoon 2 jaar garantie leveren. Het kan natuurlijk zijn dat een fabrikant het rechtstreeks aan je verkoopt; dan moeten ze zich ook aan de wet houden natuurlijk.
Dat lijkt mij begrijpelijk, maar lijkt mij niet te mogen als ze 1. niet kunnen onderscheiden of jij hem voor computer equipment gebruikt, of 2. voor computer equipment gebruikt, als je begrijpt wat ik bedoel.
Of ze het kunnen bewijzen weet ik niet, maar als ze bewijzen dat de voeding in een bedrijfsachtige omgeving is gebruikt, dan kunnen prima beargumenteren dat je hem niet als consument hebt gebruikt, maar dat je hem als zakelijke klant hebt gebruikt. En dan heb je niet die consumentenbescherming.
Wat de fabrikant dus feitelijk zegt is dat zijn voeding 2000W kan leveren maar niet bij omstandigheden die dit vermogen continue vereisen. De betrouwbaarheid is daar niet hoog genoeg voor.

M.a.w. dit is geen high performance industriële voeding want die zijn namelijk wel gedimensioneerd op zulk gebruik. Vaak zie je bij voedingen wel dat er derating specificaties zijn die afhankelijk zijn van omgevingstemperatuur en de voedingsspanning.
Dat zegt echter niks over dit model. Dus even afwachten. Wellicht geven ze gewoon garantie.
EVGA zal dat zeker doen, dat is een van de makkelijkste fabrikanten op dat gebied. (vooral met videokaarten erg goed daar in)
Omdat als je continue 2000 watt trekt er vanzelf wel iets stuk kan gaan.

En als je alleen af en toe piekt niet.

Overigens zonder die lettertjes geldt dat voor van alles.

Als jij een gewone auto voor zakelijke doeleinden gaat gebruiken (pakjes bezorgen b.v.) dan zal bij problemen zoveel je verzekeraar als fabrikant/leverancier daar over kunnen vallen.

Enige verschil is dat het makkelijker te bewijzen is.
deze platinum 2000W voeding zal mogelijk hoog rendement hebben waardoor er weinig warmte gedissipeerd hoeft te worden, als het rendement mogelijk iets beter dan de standaard/minimum 90-94% rendement.
Er hoeft dus "maar" maximaal 6-10% van 2000W gedissipeerd te worden= 120-200W
ik neem aan dat slimme locatie van voeding in pc kast/server rack ook zal zorgen voor luchtstroom langs de voeding die dankzij de koelribbetjes de oppervlakte temperatuur binnen "redelijke" grenzen zal kunnen houden.
indien de massa van de voedingswanden ook als thermische buffer dienen om kortstondige thermische belastingen van max 200W te bufferen (bij niet continue max belasting zoals impliciet aangegeven) kan het best.
wat redelijk is hangt zeer af van de kwaliteit van de gebruikte componenten, maar in vergelijking met auto electronica is bij een omgevings temperatuur van 20C het al veel makkelijker.
ben wel benieuwd welke temperaturen in de box heersen en wat de oppervlakte temperatuur is want dat bepaald de levensduur in hoge mate
De fanless PSU heeft gee gaten in behuizing? Dat wordt snel een Finse sauna binnen die PSU ;)
Als ie 80Plus Platinum certified is, is het rendement nooit lager dan 90%. Dat betekent bij volle belasting (wat sowieso moeilijk is, maar wie weet heh) er 500W (450/0,9) uit het stopcontact wordt getrokken. Dat betekent 50W aan warmte-productie. Dat is vgs mij best te verspreiden over de hele buitenkant van zo'n voeding. Ik denk wel dat er in je kast iets van een briesje moet staan.
Precies dat, en daarbij; als de behuizing van prima hittebegeleidend materiaal is gemaakt, zie ik voor die 50 watt echt geen problemen.

Wellicht een interessante optie voor de mensen die graag een doodstille PC kast willen hebben. Vaak merk je dat de psu gewoon een bottleneck is op je stille systeem.
Lucht is niet echt een goede warmtegeleider, en zeker niet de stille lucht. Als ik naar de afbeelding kijk, de grootste deel van de warmte via de lucht binnen de behuizing moet verspreid. Als er geen of weinig convectie is, dan wordt de lucht gewoon een goede insulator (denk aan dubbele glas of zo). Iets klopt niet. Tenzij grootste deel van de hitte via de metalen onderdelen gaat, en niet zoals op die plaatje staat.
Silverstone richt zich met de voeding niet alleen op gebruik voor miningsystemen, maar ook op bijvoorbeeld gpgpu-clusters.
Voor al die zelfbouw GPGPU clusters :?

Volgens mij worden dat soort clusters toch meestal gewoon gekocht bij gespecialiseerde bedrijven inc. bv. contracten voor onderhoud/storing/implementatie ?

Lijkt me niet dat je als bedrijf of onderzoeksinstituut zelf gaat lopen klooien met GPU's inkopen, voeding uitzoeken clusters bouwen.

edit: Ik heb hier weinig verstand van maar als ik ga google op GPGPU clusters vind ik allerlei serverhardware en daat lijkt me dat je geen standaard ATX PSU'tje inbouwd maar redudant/swappable PSU's ?

[Reactie gewijzigd door sapphire op 6 juni 2018 14:17]

Dat hangt van je budget af, en van de vaardigheden van je mensen. Als je alles kant-en-klaar koopt betaal je zeker voor ongewone hardware (wat GPUs nog altijd zijn voor servers) heel veel meer. Als een blut instituut op die manier 10k kan besparen door zelf een handige sysadmin met een schroevendraaier te laten spelen is dat een betere optie.

Voor gewone servers geldt dat niet, dat wordt inderdaad behandeld als vee.
Kleine tot middelgrote studios die deze clusters gebruiken om te renderen maken deze meestal ook zelf (of laten die maken). Er zijn weinig bedrijven te vinden die deze machines met adequate koeling verkopen.
En je wil ook geen 20k betalen voor een machine met 4 quadro's terwijl je voor 6k 4 x 1080Ti kunt krijgen.
Momenteel ben ik aan het kijken om een cluster van 8 gpu's te bouwen, daarvoor zijn dit soort voedingen goed bruikbaar. Hoewel ik met 2x 1600w ook wel toe kan denk ik.
De TDP van een 1080Ti is 250W, dus voor een bak met 4x 1080Ti heb je ruim voldoende aan 1200W, uitgaande van een normale desktop-CPU. De GPU's tikken bijna nooit de TDP aan bij belasting, en CPU's ook niet. Dus je hebt nog zat ruimte over.

Dus ik begrijp niet waar je (anderen ook ;)) in vredesnaam een 2000W voeding voor nodig hebt.

Als je een bak met 8 GPU's gaat bouwen (veel succes, ik geloof niet dat er moederborden bestaan met zoveel slots, maar wie weet), dan heb je aan 2000W niet voldoende. Je moet bij de bouw wel uitgaan van die 250W, want in theorie kán die wel aangetikt worden.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 6 juni 2018 16:43]

Als ik moet uitgaan van 250w TDP dan kom ik alleen al voor de gpu's uit op 1200W. Dan lijkt het me toch verstandig om een 1500w-1600w voeding te nemen voor het hele systeem. En dus 2x voor 8 gpu's.

Asus heeft moederborden met 7 pci-e 16x. Maar dan moet je wel waterkoelen.

Verder heeft Microsystem borden met 8x pci-e 8x, maar dat zijn behoorlijk rare formfactors.

Anders kan een miner board ook nog, maar dan zit je vrijwel zeker vast aan pci-e x1.

Dus ik ben er ook nog niet helemaal uit. misschien gewoon 2x 4 gpu's. Dan is meer standaard.
4x250W is nog altijd 1000W ;)

Besef je trouwens ook dat 7x PCIe-16x alleen slaat op het formaat van de slots? Dat bord heeft natuurlijk niet écht 112 PCIe lanes. Als het dualsocket is, komt het wel aardig de buurt.

Maargoed, wat ik raar vind, is dat er zo blindgestaard wordt op het geweld van zo'n voeding. Sommige mensen lijken te denken dat voor een standaard desktopje met 1 dikke GPU je gelijk al 800W nodig hebt. Maar mijn UPS geeft aan dat ik onder full load zo'n 260W uit het stopcontact trek, dus in theorie heb ik aan 250W al genoeg. Maar door de verschillende rails is 400W dan de beter keuze. 800W is bullshit.

Voor jou maakt meer wel sense, maar jij bouwt ook wel uitzonderlijke systemen :)
oeps, stom rekenfoutje.

Dat Asus bord heeft dual PLX chips en kan zodoende 7x PCI-E x8 aan. Die borden van SuperMicro (zei perongeluk Microsystems in mijn vorige comment) hebben 2 sockets.

Wat betreft voeding heb je gelijk. Ik probeer altijd het zo uit te kiemen dat mijn voeding ongeveer 80% belast is onder volle load. Dan wordt ie niet warm en is als het goed is, het zuinigst.
Heb in mijn computer thuis een 550w voor een 8700k en een 1080. Die was toevallig in de aanbieding. Maar 400w had ook gekund.
Iedere voeding heeft weer een andere rendementscurve. 80% zou best eens het meest efficient kunnen zijn ja. Maar dat zou ook 70% of 90% kunnen zijn. Helaas zegt de 80Plus certificering alleen iets over 10%, 20% 50% en 100%.

Ik zie trouwens ook niet terug of je veilig kortstondig kunt overbelasten. Dus bijv "max 5 seconde 120% belasting" oid. Of wat in zo'n geval de failure mode is. Maargoed, daar kun je beter niet mee rekenen, maar kan wel nuttig zijn als je besluit een systeem te bouwen naar 100% belasting.
Wow, is die passief gekoelde voeding écht 0dBA?

Dus er is ook geen electronische zoem of iets? De meeste voedingen hebben wel *iets* van electronisch gejengel, maar wordt overstemd door de koeler.
Snap nooit echt de waarde van een passieve voeding aangezien mijn corsair HX750i volgensmij nog nooit zijn fan heeft aangezet, heb dan toch liever de peace of mind dat de fan er in nood-situaties toch is. (pc staat onverhoopt vol in de zon op een zomer dag, etc)
Die fanless met een fanless GPU en een 2 x 200mm fan voor mijn volgende zelfbouw PC lijkt me ideaal.

[Reactie gewijzigd door gas0line op 6 juni 2018 14:10]

Fanless is overrated.
De warmte zal toch afgevoerd moeten worden. Je kan kiezen: airflow of je gpu wordt terug geklokt. Fans die je verderop ergens installeerd zullen veelal harder moeten draaien dan fans op de goeie plek. (Bijvoorbeeld in je voeding. In compacte kasten is airflow rondom je voeding een utopie.) Als je je onderdelen goed uitzoekt is je pc vandaag de dag (onder lichte belasting) al buitengewoon stil.

[Reactie gewijzigd door Jesse op 7 juni 2018 11:01]

Voordeel is dan weer dat je kan kiezen hoe je de fans opstelt en kan kiezen welke fans je neemt. De fans in voedingen zijn vaak goedkope sleeve-bearing fans die al na een jaar beginnen te slijten. Je kan ze wel vervangen, maar dat is niet aan iedereen uitbesteed en je verliest je garantie. Mijn PC was ook stil toen ik hem bouwde. Ondertussen is mijn voeding het luidste component geworden.
Standaard fans kunnen veel langer mee. Als je PC kast op de grond plaatst, zijn het net stofzuigers. Om je CPU, geheugen en fans te besparen moet je de binnenkant van een kast 1x per jaar grondig reinigen.
Sleeve bearings slijten veel sneller, zeker als ze horizontaal gemonteerd zijn. Ze werken nog, maar maken gewoon een hoop meer lawaai dan in het begin. Dat heeft niets met stof te maken.
Handig voor mijn 12V waterkoker! :+
Ah, dat is net genoeg om die nieuwe 28 core Intel CPU te gebruiken :)
Hurray heb ik voor mijn intel 28 core en 3-way crossfire vegas geen twee voedingen meer nodig!

Vooruitgang is altijd goed maar zouden we ons niet beter concentreren op effeciëntie?

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee