Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

SilverStone toont prototypes

Behuizingen, passieve sfx-voeding en meer

Door , 67 reacties

01-06-2017 • 09:47

67 Linkedin Google+

Prototypes bij SilverStone

De meeste fabrikanten op de Computex tonen producten die af zijn, waaraan niets meer zal veranderen en waarvan zeker is dat ze op de markt komen. Het is echter ook interessant om te zien waar fabrikanten mee bezig zijn en wat ze overwegen. SilverStone doet daar niet moeilijk over; op zijn stand kwamen we een aantal interessante prototypes tegen en de fabrikant was niet te beroerd om daar toelichting bij te geven.

Raven Z RVZ04

Het eerste kastje dat we tegen het lijf liepen, was de RVZ04. Een kleine behuizing die ruimte biedt aan een micro-stx-moederbord. Dat is een iets grotere variant van Intels mini-stx-formaat en de extra ruimte op het moederbord wordt benut om een mxm-laptopvideokaart te plaatsen. Er is momenteel nog maar één micro-stx-moederbord op de markt: de ASRock H110-STX MXM. Dat is dan ook het bordje dat in het kastje zit en SilverStone werkt samen met die fabrikant. In het mxm-slot was een GTX 1070-module geprikt, eveneens van ASRock.

Het grote probleem is dat dergelijke mxm-videokaarten vrijwel niet te koop zijn voor consumenten. Ze zijn bedoeld voor laptops, maar laptopbouwers integreren tegenwoordig de videokaart meestal op het moederbord. Op eBay zijn wel 1070's in mxm-formaat te vinden, maar daar betaal je veel meer voor dan voor een losse videokaart. Dat is meteen de reden waarom de RVZ04 een prototype is en het nog maar de vraag is of het kastje echt op de markt komt. Als consumenten geen hardware kunnen kopen om in het kastje te stoppen, heeft het weinig zin om de behuizing uit te brengen, geeft ook SilverStone toe.

Het kastje is zo'n 24cm breed, 8cm hoog en 20cm diep. Het heeft een chassis van metaal en een omhulsel van kunststof met ventilatiesleuven. Er is alleen ruimte voor dunne koelers op de cpu en gpu. Er zit geen voeding in de kast, er moet een extern exemplaar aangesloten worden op het moederbord. Ook is er geen ruimte voor 2,5"-hdd's of -ssd's, maar het ASRock-moederbordje met Z270-chipset heeft aan de onderkant aansluitmogelijkheden voor verscheidene m2-ssd's. Hoewel de komst van de RVZ04 onzeker is, heeft de behuizing veel potentie voor kleine, maar krachtige game-pc's.

Fortress Z FTZ02

Ook het FTZ02-prototype in de Fortress Z-serie is een kast voor moederborden met een afwijkende formfactor. In deze platte behuizing moet een pio-moederbord worden geplaatst. Die moederborden hebben een pci-e-slot dat onder een hoek is geplaatst, zodat de videokaart horizontaal in het systeem geprikt kan worden. Volgens SilverStone zijn dergelijke moederborden populair in China en worden ze gebruikt om computers te bouwen die achter een monitor weggewerkt worden.

De formfactor is echter ook ideaal om een mediacenter te bouwen met een krachtige videokaart. In de FTZ02-behuizing zou een videokaart die tot drie slots inneemt, weggewerkt kunnen worden. De hoogte van de behuizing is 86mm, precies genoeg om er een voeding van maximaal het sfx-l-formaat in weg te werken. Ook is er ruimte voor twee 120mm-ventilators en twee 2,5"-drives. De kast is 39,5cm breed en 38cm diep.

SilverStone maakt de voorkant van aluminium; het chassis is van staal. De bovenkant bestaat uit een doorzichtig stuk acryl met ventilatiesleuven. Het getoonde model is een prototype en wanneer het op de markt komt, is nog niet duidelijk. De fabrikant noemt al wel een prijs van 129 dollar. Omgerekend met btw zou dat neerkomen op zo'n 139 euro.

Precision PS15

Niet alle prototypes van SilverStone hebben afwijkende formfactors. De PS15 is een gewone atx-tower, maar het model is interessant omdat het een budgetkast is die een raam van gehard glas krijgt. Goedkope behuizingen krijgen meestal een window van acryl mee, maar dit exemplaar dus niet. SilverStone noemt een prijs van 55 dollar, omgerekend met btw ongeveer 59 euro.

Bij het prototype op de beurs toonde SilverStone het zijpaneel niet, maar de fabrikant vertelt dat het om een donker getint paneel gaat. In de behuizing is ruimte voor drie 3,5"-hdd's, evenveel 2,5"-drives en vijf 140mm-ventilators, waarvan één exemplaar meegeleverd zal worden. De afmetingen zijn 47,8x22,9x46,4cm, en het chassis en de voorkant zijn van metaal gemaakt. Wanneer de PS15 op de markt komt, is nog niet bekend. Volgens SilverStone is het model dat op de beurs staat, nog niet definitief wat afwerking betreft.

Passieve sfx-l-voeding

SilverStone laat ook een passieve sfx-l-voeding zien op zijn stand. Het is een groot blok aluminium; aan de buitenkant is weinig op te maken over de ingewanden. We krijgen echter te horen dat het gaat om een 450-wattmodel dat wordt gebaseerd op de bestaande 800W-sfx-l-voeding, die een 80 Plus Titanium-certificaat heeft.

Een zeer efficiënte voeding kan zijn werk bij lagere belasting doen op lage temperaturen. Door de passieve voeding te baseren op de uiterst efficiënte 800W-variant moet het dus mogelijk zijn om een passief model te maken, dat dan weliswaar minder stroom kan leveren. De passieve 450W-voeding krijgt volgens SilverStone een 80 Plus Platinum-waardering.

Het prototype dat SilverStone toont, kan nog veranderen en voor 2018 zal de voeding in ieder geval niet verschijnen. Op het huidige model zit een micro-usb-aansluiting, die gebruikt kan worden om met software informatie over bijvoorbeeld temperatuur uit te lezen. SilverStone zegt nog te twijfelen over dergelijke functionaliteit. Misschien wordt de usb-poort in de uiteindelijke versie geschrapt.

Fortress Box

Tot slot bekijken we de Fortress Box, een behuizing waarmee een videokaart via Thunderbolt 3 op een laptop kan worden aangesloten. Het is niet de eerste keer dat SilverStone dit gpu-dock toont en ook is het product nog niet af. Volgens de fabrikant is de hardware gereed, maar is het wachten op alle certificaties rondom de Thunderbolt-aansluiting.

SilverStone stopt een van zijn eigen 500W-sfx-voedingen in het dock en een pcb met daarop één pci-e-3.0 x16-slot. Met een usb-c-kabel kan het dock worden aangesloten op laptops, mits die Thunderbolt 3 ondersteunen. De zijkanten zijn gemaakt van gaas, zodat de warme lucht kan ontsnappen. Aan de voorkant zit een aluminium paneel dat is te openen om een videokaart te plaatsen. De bovenkant is voorzien van een handvat, waarmee het gpu-dock makkelijk te verplaatsen is.

Met usb-c power delivery kan het dock ook een laptop opladen en alle aangesloten randapparatuur voeden. Het dock levert daarbij maximaal 60 watt. Dat is minder dan bijvoorbeeld de Asus RoG Station X2, die 100 watt levert. SilverStone zegt dat zijn gpu-dock wel goedkoper wordt dan dat zeshonderd euro kostende model. Een exacte prijs en verschijningsdatum zijn nog niet bekend.

Reacties (67)

Wijzig sortering
Ik hoop dat de Pio moederborden hiermee ook in Europa gaan doorbreken! Kijk er heel hard naar uit om een case te maken met flexATX psu, sfx mobo en zotac 1080 mini.
Dan heb je die drie componenten op 1 rij, dikte/breedte is dan beperkt tot ongeveer 4cm, diepte 23cm en lengte ongeveer 40cm :)
ik had nog nooit van een pio moederbord gehoord mat je hebt gelijk, dat geeft heel veel leuke modding mogelijkheden
Ze bestaan al een tijdje :)
Een meer recente lijst is hier te vinden:
https://smallformfactor.n...ngled-pcie-slot-pio.1657/

Op SFFF vind je een hoop leuke zaken :)
Dank voor de link
PCI-e risers zijn niet bepaald moeilijk te vinden! Even door de lijst scrollen, en je zit niet vast aan bepaalde moederborden maar je kunt gewoon ieder ATX/mATX/ITX bordje gebruikt wat je ziet. Flexibele risers? 90-gradenblokjes? Nadeel is wel dat je GPU richting beneden wordt gekanteld, en bij PIO (leuk woord trouwens) staat je videokaart "goed". Zoals hier.
Ja daarom keek ik uit naar de PIO borden :)
Een build zoals jouw link, met dan een FlexATX PSU (silverstone heeft er ook eentje tentoon staan op Computex)
Kan natuurlijk ook altijd met een brick (AC-DC dus) en DC-DC PSU (http://www.hd-plex.com/)
Zeker mogelijk, maar je hebt geen pico-PSU die sterk genoeg is voor een fatoenlijke processor+GPU. Zie hier. Die oplossingen worden al gauw enorm duur, een plexPSU van een goed merk is the way to go. (ik heb me er zelf eindeloos in verdiept, wou ook graag een zo dun mogelijke game-pc!)

Correctie: ik zie dat HDplex een 300w oplossing levert. Maar momenteel bijna nergens leverbaar, en ik denk ook gewoon stikkeduur. 85 pond zie ik op een site voor alleen het DC-ATX gedeelte, laat staan de omvormer.

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 1 juni 2017 20:36]

Leuk om te zien dat mondjesmaat meer fabrikanten zich gaan bezighouden met externe GPU's. Met een beetje geluk, als meer fabrikanten hier aan gaan meedoen, komt er wat concurrentie op gang en kunnen wij (als consumenten) daar van profiteren. Ik zie er op zich wel heil in; moderne laptops die lekker licht, plat en dun zijn beschikken doorgaans best over voldoende CPU power, RAM en opslag, alleen grafische kracht ontbreekt vaak.
Ik zie hier ook wel toekomst in. Ik en vrijwel al mijn collega's op kantoor werken het liefst met laptops (meeste zijn macbooks). Mobiliteit is erg praktisch, niet vast zitten aan 1 werkplek en zonder problemen vanuit thuis kunnen werken. Veel van ons zijn ook gamers en doen het over het algemeen alleen met een gameconsole thuis. Maar een externe videokaart aan kunnen sluiten zodat er toch behoorlijk wat games speelbaar worden zou wel heel vet zijn. Daar een aparte game pc voor aan schaffen is net iets te duur en te veel moeite.

Dus zeker, concurrentie is welkom. Ik geloof dat een beetje fatsoenlijke externe gpu bak al snel 400 euro kost en dan moet er nog een kaart in. Dat is mij nog te duur waarvoor ik het zou willen gebruiken. Dus ik kijk ook uit naar dit soort nieuwsberichten, hopend dat dit ooit wat betaalbaarder gaat worden.
400 euro is best veel. Als alternatief kun je voor een paar tientjes een losse egpu adapter (voorbeeld) gebruiken en er - indien gewenst - zelf een behuizing omheen bouwen.
Met wat ge-experimenteer en geschroef aan je laptop kan je wellicht een eind komen (al betwijfel ik hoeverre dit kan met recente macbooks), leuk voor de tweaker inderdaad. Maar zoals ik zei, dit zijn voornamelijk werkmachines waar het leuk zou zijn om ook op te kunnen gamen. Dat moet dan toch wel een kant-en-klare oplossing zijn (en in het geval van macbooks, minstens met Thunderbolt kunnen werken).

[Reactie gewijzigd door Zoop op 1 juni 2017 14:22]

Ik heb zelf zo een adapter geprobeerd;
De meeste laptops hebben bios hacks nodig omdat op de mini pci-e poort een whitelist zit zodat je de wifi kaart niet kan vervangen.
Nog even afgezien van het feit dat als je iedere keer dat je je laptop thuis aan de stroom hangt de wifi kaart moet vervangen voor deze monstrositeit, en vice versa, dat je dan niet echt een laptop meer hebt.
Inderdaad, ik wacht wel op een makkelijker en goedkopere oplossing.
dubbelpost

[Reactie gewijzigd door Signex op 2 juni 2017 12:51]

Volledig mee eens! Ik heb zelf ook een gamelaptop, 14" en light en dun (MSI GS40 met GTX970M). Ben er zeer tevreden over.
Mijn voornaamste gebruik van de laptop is werkgerelateerd. Echter, van tijd to tijd game ik als ontspanning en dan wil ik toch enigszins gamen met fatsoenlijke graphics.

Het grootste pluspunt is de mobiliteit, daar ik mijn laptop lettelrijk overal mee naartoe neem. Indien de markt voor externe GPU's beter op gang komt zie ik er voor mijn gebruik zeker wel heil in. Het is relatief duur, maar nog altijd goedkoper dan een volledig nieuwe laptop aanschaffen om met de nieuwste graphics-kaarten te kunnen gamen.

Een volledig systeem biedt deze modulariteit, maar sinds 1 jaar ben ik volledig overgestapt van combinatie van desktop+laptop (synchronisatie van systeem en projecten was altijd een een onnodige handeling die van tijd tot tijd móest gebeuren) naar volledig laptop/mobiel; sindsdien niet meer omgekeken naar desktop builds (al krijg ik altijd kriebels als er weer eens een nieuwe chassis op de markt gebracht wordt, of bestaande builds zie die extreem zijn, etc.).

De voordelen van een laptop wegen voor mij veel zwaarder mee dan de nadelen. Indien scherm real estate vereist is, dan heb ik nog altijd externe monitoren waar ik de laptop op kan aansluiten.
Als je er niets van af weet, zeg dan ook niets. Sinds gister je account en nu al nutteloze opmerkingen maken. |:(
Nog lang niet zo nutteloos als de onzin die jij uitkraamt, denokster heeft gelijk gamen doe je niet op een mac. Kwestie van het juiste gereedschap voor de juiste taak gebruiken.
Wat is dat nou voor onzin. Gamen doe je niet op een mac? Waarom dan niet? Als ik een Mac heb, zou ik van jou dan verplicht een game pc moeten kopen om een splletje te kunnen spelen? Wat is dit voor pc-master-race onzin? Ik mag toch spelen waar ik op wil? Ik kan al behoorlijk wat games spelen op mn mac, en dat voldoet prima van wat ik er van verwacht. Als je dan ook nog eens een externe videokaart kan aansluiten dan is het helemaal prima te gebruiken als gamemachine (hetzij op windows via bootcamp).
Jij mag doen wat je wil, maakt mij geen bal uit. Koop vooral een dure externe behuizing om vervolgens een behoorlijk percentage performance te verliezen door de thunderbolt aansluiting om vervolgens tegen driver problemen aan te lopen, kun je bootcamp opstarten, moet je eerst rebooten om een ander OS te booten, verre van ideaal dus. Ik gebruikt ook geen windows 10 machine voor audio recording, dat doe ik op een mac, zoals ik al zei, het juiste gereedschap voor de juiste taak gebruiken. Een windows 10 machine met dedicated gpu voor PC gaming dus, weet je ook zeker dat je alle games kan spelen.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 2 juni 2017 15:03]

Als je het hele verhaal leest, in plaats van dat je alleen reageert op het gene waar je wat van kan zeggen, deze thread ging juist om de prijs van dit soort apparaten. "Als dit betaalbaarder wordt" is de stelling, DAN zou het prachtig zijn. Kan je zonder al te veel moeite een aardige game spelen op een Mac.

Dat het nu veel ste duur is snapt iedere idioot ook wel (daar hebben we het tenslotte over), dus ik snap nog steeds niet wat je wilt zeggen en waarom je Rubix aanvalt.

Bovendien doe ik al aardig gamen op mijn mac (zowel native als bootcamp) ben nooit tegen driver problemen aangelopen, dus het zal allemaal wel. En een beetje performance verlies, who gives a fuck, ben op een Mac aan het gamen, mag toch duidelijk zijn dat ik al consessies aan het nemen ben.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 2 juni 2017 15:13]

Rubix valt een persoon aan aan zonder met valide argumenten te komen. Dan verdien je het om bij de enkels afgezaagd te worden.

[Reactie gewijzigd door dezwarteziel op 2 juni 2017 15:21]

Mee eens dat het uit de toon valt, maar buiten die paar dev's die moeite in OSX als game platform steken, is het niet echt een ideaal platform ervoor, mede door Apple zelf en de manier hoe ze drivers willen afhandelen.

Persoonlijk zie ik wel meer en meer heil in Linux als main home use / game OS. Mede doordat b.v. AMD met Ryzen nu de PCI-Ex passthrough serieus begint te nemen. Mocht iets dan toch echt niet beschikbaar zijn voor Steam op Linux, dan kan je altijd nog Win 10 VM's starten zonder dat er al teveel overhead tussen zit.

Sterker nog, voorlopige testen met nieuwe Beta EUFI's voor X370 laten amper 1% verlies meer zien in performance in Blizzards' games op deze manier, van 1080p tot 4K.
En ja natuurlijk deze titels doen het ook native op OSX, maar de maximale hardware die je dan kan krijgen is wel dag en nacht verschil met een PC van na 2015 zeg maar...

M'n 2016 MBP met Radeon is net een trede lager dan een PS4 en die console kan mij ook al amper bekoren.
Kan windows ook gewoon installeren op een macbook hoor (al is dat nog niet eens nodig, genoeg cross-platform titels), snap niet echt wat je probleem is.

[Reactie gewijzigd door Zoop op 1 juni 2017 15:38]

Met bootcamp installeer je geen fatsoenlijke gpu, veel succes met de zwakke hardware in je macbook.
... Daar hebben we het juist over? Externe videokaart? Ben je gewoon aan het haat-trollen, of wat?
Succes met de drivers, het is kansloos op een mac
Mijn ervaring bewijst het tegendeel, maar sure, blijf vooral bashen zonder enige onderbouwing.
Hoe moet ik dit principe eigenlijk zien? Onderweg kan ik wat light games spelen, maar eenmaal thuis plug ik zo'n externe GPU in en is GTA V in hoge resolutie geen probleem? En kijk ik dan op het scherm van de laptop, of sluit je een aparte monitor aan op die externe GPU?

(psst, redactie, als jullie dit lezen, kan er mss gewoon eens een groot artikel over externe GPU's komen? ;) )
Het idee is inderdaad dat je op je werk (of school) aan alleen de laptop voldoende hebt. Gewoon een lekker licht ding met voldoende power en batterijduur om je normale dingen te doen. Onder 'normaal' kan je dan dus zien, je huiswerk maken of je werkzaamheden doen (Office, internet, programmeren, noem het maar op). Maar ook als je gaat reizen wil je vaak geen 'volwaardige' game laptop meenemen, die hartstikke zwaar is en een voedingsadapter heeft ter grootte van een magnetron. In bijna alle gevallen wil je een zo licht mogelijke laptop met een goede accuduur. En dan zijn ultrabooks of Macbook Pro's/Air's goede kandidaten. Als je thuis bent en je wilt gamen dan is die laptop daar vaak niet goed genoeg voor. Niet vanwege de CPU, of het RAM of de opslag, maar vanwege grafische kracht. En dan is het dus heel mooi als je met één thunderbolt kabeltje een externe GPU kan aansluiten. Op die externe GPU zit dan bijvoorbeeld al je toetsenbord, muis en uiteraard je beeldscherm. En dan heb je in één klap een prima game systeem, die je als je klaar bent gewoon weer mee naar werk/school kan nemen als ultrabook.

[Reactie gewijzigd door Daffie op 1 juni 2017 11:11]

Dat is precies wat het is ja (of tenminste, waar het voor gebruikt kan worden). Dan kan je dus een lichte zuinige laptop nemen, en thuis toch fatsoenlijk wat gaming power hebben

[Reactie gewijzigd door Zoop op 1 juni 2017 11:11]

Het is misschien geen 1 groot "achtergrond" artikel, maar er zijn wel wat dingen over bekend (zie onderste links). Echter heeft LTT laatst ook een behoorlijk duidelijke video geplaatst die ook gelijk laat zien hoeveel je mogelijk verliest aan performance, wat het verschil is tussen connectie (USB-C/Thunderbolt vs proprietary) en dat USB-C/Thunderbolt en USB-C/Thunderbolt niet hetzelfde zijn het ligt er ook aan hoeveel PCI lanes aan je Thunderbolt poort gekoppeld zijn:
https://www.youtube.com/watch?v=FHwXOwTgYB0&t=301s

Wat productreviews:
https://www.youtube.com/watch?v=XbowuAFbslI
https://www.youtube.com/watch?v=FZSMcKbuEnA
https://www.youtube.com/watch?v=2D79GsrEqe4
video: Alienware 13 - Gamelaptop met externe videokaart
reviews: Razer Blade Stealth en Core: 'ultieme ultrabook' met externe videokaart
reviews: Alienware 13: gamelaptop met externe videokaart
reviews: MSI op Computex
Precies dit! Hoe mooi is dat je dan ook gewoon de videokaart van je laptop kan vervangen voor een nieuwe? :)
Is ook een oplossing voor Intel NUC gamers, NUC met gen.7 CPU's zijn immers zo goed als allemaal uitegerust met Thunderbolt 3.

Ook voor mijn NUC6i7KYK (Skull Canyon) kan dit op termijn, lees: lagere prijs, een optie zijn.
Ik ben heel erg aan het kijken naar de Silverstone cases. Ik wil namelijk binnen nu en 3 maanden een nieuwe PC bouwen in de mini-itx formfactor. Jammer dat ze nu alleen prototypes laten zien die het net niet zijn.

Dan wordt het waarschijnlijk een RVZ02 of RVZ03. Jammer dat daar alleen geen 3,5'' meer in past. Heb graag toch nog een TB of 3 waar ik films op kan zetten. Heb nog geen NAS namelijk.
Hier heb je een overzicht van alle cases die alleen mITX ondersteunen en 3.5 bays hebben. Bijvoorbeeld de uitstekende Cooltek VR1. Aluminium kasten van dat merk mag je kwalitatief als Lian Li beschouwen.

Anders heb je hier een overzicht van alle strakke alu behuizingen van de goede merken. Tip: de FT03 Mini. Beetje puzzelen, maar uit ervaring weet ik wat je er voor terugkrijgt. Een van de mooiste kasten, ook al komt ie uit 2012.
dat kan ook in 2.5" natuurlijk.
pricewatch: Seagate Barracuda Compute 2,5", 3TB

[Reactie gewijzigd door Mopperman op 1 juni 2017 10:04]

Destijds zat ik ook veel aan het zoeken. Er waren toen wel wat minder mini-itx kasten en uiteindelijk kwam ik op deze: pricewatch: Cooltek W1

Het is natuurlijk een stuk groter dan een RAVEN maar hier past dan wel 4x 3,5" in en 2x 2,5".
Ik zou gaan voor een Micro-ATX cast die klein is, zo als de Cooltek JB-RM3S of Cooltek UMX3 (Window), maar ze zijn niet goedkoop, maar wel goed gemaakt, en ze zijn lekker compact.

En in de Cooltek JB-RM3S passen 5x 2.5", 2x 3.5" en in de Cooltek UMX3 4x 2.5", 3.5".

Ik zelf gebruik de Raijintek Styx Window Zwart, vanwege dat ik alles water koelt, CPU/GPU, en daar passen ook 2x 2.5", 3x 3.5" in.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juni 2017 17:12]

Afhankelijk van of je echt voor klein wil gaan, kan ik de RVZ02(B) erg aanraden, de RVZ03 is een ververste RVZ01 welke iets groter is, volgens mij is structureel de RVZ02 ook iets steviger. (Plastic frame delen binnenin bij de RVZ01, mogelijk dus ook in de RVZ03.)
Een kleine behuizing die ruimte biedt aan een micro-stx-moederbord. Dat is een iets grotere variant van Intels mini-stx-formaat
Dat is een instinkertje zeg, micro is normaal juist kleiner dan mini.
mini itx is ook groter dan mini stx en kleiner dan micro atx, het blijft toch altijd specs bekijken voor je verschillende onderdelen gaat: ik probeer in ieder geval niet meer te onthouden welke maten er allemaal zijn
Nu vergelijk je -itx met -stx en -atx, dat is appelen en peren.
In dit geval is het allebei -stx, maar is de "micro" daarvan groter dan de "mini". Zoals Magic zegt, dat is precies andersom als wat je zou verwachten.
Micro atx is ook groter dan mini atx O-)
Volgens https://en.wikipedia.org/wiki/Mini_ATX is mini-atx 4 centimeter breder dan micro-atx. Wel is mini-atx minder diep, daardoor is het qua oppervlak maar liefst een krappe halve vierkante centimeter kleiner. In die zin heb je dus gelijk...
In de tabel van de overzichtpagina geven ze de volgende info, dat scheelt de ruim de helft in oppervlak:

microATX
9.6 × 9.6 in 244 × 244 mm
Mini-ATX
5.9 × 5.9 in 150 × 150 mm

Mooi voorbeeld dus van Quod erat demonstrandum
Kennelijk heeft de naam mini-ATX op minstens twee formaten betrekking.

De oorspronkelijke is 284 × 208, die ooit in de ATX-specificatie is opgenomen geweest, maar daar later weer uit is verwijderd ten behoeve van micro-ATX, dat dus 40 mm smaller is.

Later heeft AOpen moederbordjes met een formaat van 150 x 150 mm gemaakt, en die eveneens mini-ATX genoemd.

Behalve op Wikipedia is er over mini-ATX bijna geen informatie te vinden. Ik zie het daarom als een obscure uitzondering die de regel bevestigt.

[Reactie gewijzigd door Brousant op 1 juni 2017 17:10]

Daar kijk ik ook niet raar van op. Pas als mini-itx kleiner was dan micro-itx zou het weer raar zijn.

Het is een ongeschreven regel in computer land dat micro X kleiner is dan mini X. Denk aan mini USB vs. Micro USB bijv.
Nope. Mini ATX is zoals Brousant je al verteld heeft groter dan micro ATX.
Als je het antwoord van Brousant en mijn reactie daarop goed gelezen had, zijn er twee vermeldingen op wikipedia, waarvan er een mij volledig gelijk geeft en een slechts een heel klein beetje. Als jouw bron Brousant is, is "Nope" een vreemde conclusie.
a) wikipedia? Really?
b) wat daar staat is dat er 1 correcte mini ATX is, die groter is dan micro ATX, en 1 incorrecte door marketing bedachte naam die nergens op slaat.
Brousant? Really? Die met die wikipediaverwijzing?
Die passieve voeding van 450, zou dat voldoende power zijn voor enigszins high-end game pc's van tegenwoordig? Zeg voor een build met een 1070/1080. Zou ik heerlijk vinden als zo veel mogelijk passief kan.
Zou gerust moeten kunnen.

Een MSI GeForce GTX 1080Ti Gaming X geeft een TDP aan van max 250 W. Een high-end processor geldt iets van 95 W voor, tegenwoordig. Doe daar nog 40 W aan opslag en 40 W aan peripherals bij (allebei ruim gerekend, dat zijn namelijk 4-6 2,5" schijven of 8-10 SSD's, plus hele lichtshow aan LED's, fans, gaming muis en keyboard). Dan zit je totaal op 425 W maximaal verbruik.

Waarbij nog opgemerkt moet worden dat je zelden die volledige TDP zal halen, helemaal niet op CPU+GPU tegelijkertijd, en zo'n voeding voor hele korte stukjes vermoedelijk nog tot 500 W zal kunnen leveren.

Ter vergelijking: Ik zit met een OC op i5 6600K en een AMD R9 Fury (plus 4 fans, Hue+, 1 SSD, muis, keyboard) tijdens gamen op verbruik van rond de 300-320 W. Ik heb 'm tijdens benchmarks wel eens richting de 350 zien gaan, maar dat was het dan ook wel. (Edit: en dat is aan het stopcontact, dus na efficiëntieverlies - belasting 80+ Gold PSU zal dus 7-9% lager liggen.)

[Reactie gewijzigd door Twam op 1 juni 2017 11:24]

Super nice! Bedankt voor het lekker uitgebreide antwoord. :) Dat biedt zeker perspectief. Ik ben van plan binnen een jaar mijn 6+ jaar oude gamepc met 700watt voeding eens te vervangen. Wat een lawaai en warmte produceert die bak nog zeg.
Hoewel zeker mogelijk, is er een probleem: voedingen zijn op hun meest efficient als ze 50-70% van hun maximaal vermogen leveren.

Deze passieve voeding zal met het bovengenoemde systeem bij gamen waarschijnlijk altijd hierboven zitten (de piek is 425 watt + bijkomend verlies door inefficientie, en gemiddeld zit je altijd wel boven de 300w met gamen), en hoewel ik Silverstone bewonder vanwege hun kwaliteit, zou ik als het mijn eigen systeem was er geen veilig gevoel over hebben. De voeding is waarschijnlijk een 800W-exemplaar dat "begrenst" wordt maar er stapelt zich toch een hoop hitte in op.

Denk er ook aan dat passieve voedingen vrijwel al hun warmte kwijt moeten IN je behuizing, en die warmte moet ergens heen. Heb je een kleine behuizing loop je sneller tegen hitteproblemen aan. Een stille voeding maar vervolgens een luidere videokaart is weggegooid geld. En reken maar dat dit een dure voeding is.

Mijn tip? Reken erop dat je een 600 watt voeding nodig hebt bij zo'n configuratie, koop een reguliere passieve voeding op ATX-formaat, koop een semi-passieve voeding (tegenwoordig zelfs specifiek op te zoeken in de Pricewatch!) waarmee je tot pakweg 50% van het vermogen een passieve voeding hebt, of koop een goede SFX voeding met ventilator, waarbij SFX-L de voorkeur heeft vanwege het gebruik van stillere 12cm ventilatoren. Je hebt zelfs semi-passieve SFX voedingen (van Silverstone, de helden!).

Nog maar even on topic: Atuin is een grote Silverstone-fan en dit is gewoon weer smullen geblazen. Prototypes met een betere bouwkwaliteit dan afgewerkte producten van 90% van de overige bedrijven. Eenzaam hoog niveau, en voorlopers op het gebied van small form factor gamen, zowel qua behuizingen als qua voedingen.

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 1 juni 2017 19:40]

Ja, de afwezigheid van een 3.5" bay vind ik ook altijd jammer. Die 2,5" disks leven volgensmij nog steeds korter dan 3.5" disks, tenzij je een speciale uitvoering neemt, een 2.5"/3 TB disk is overigens wel te betalen.

Maargoed, Silverstone zal wel een bepaald doel of een bepaald type gebruiker voor ogen hebben gehad. En over een paar jaar kunnen we ook voor massaopslag een SSD nemen.
De FTZ02 lijkt mij niet zo interessant.
De hoogte van de behuizing is 86mm, precies genoeg om er een voeding van maximaal het sfx-l-formaat in weg te werken. Ook is er ruimte voor twee 120mm-ventilators en twee 2,5"-drives. De kast is 39,5cm breed en 38cm diep.
Dat is groter dan de Fractal Design Node 202, waar een standaard mini-ITX moederbord in past (dankzij een riser card voor het PCIe slot). Deze zijn veel gangbaarder. Verder heeft de Node 202 ruimte voor twee (dunne) 120mm ventilatoren om de videokaart te koelen, en twee interne 2.5" bays. Het enig nadeel is dat er 'slechts' twee sloten zijn voor een videokaart, maar dat is meer dan voldoende voor praktisch elke situatie. Daarnaast past er in die kast ook een SFX-L voeding, mits die 130mm of minder diep is (inclusief ruimte voor afbuiging kabels).

Ik zie ook dat de videokaart in de FTZ02 'op zijn kop' erin wordt geplaatst. Het lijkt mij dat qua koeling bij het ontwerp van de videokaarten hier niet veel rekening mee wordt gehouden. Een natuurlijk luchtverloop lijkt mij beter (koele lucht aanzuigen van onder, en verspreiden via de zijkanten en/of via de achterkant).

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 juni 2017 10:44]

De FTZ heeft dan ook gewoon een joekel van een rooster waar de videokaart zijn lucht moet aanzuigen, waardoor hij eigenlijk gewoon steeds koele buitenlucht hapt. Zonder extra ventilatoren.

De tests (silentpcreview) van eerdere Silverstone-exemplaren liegen er niet om, de kasten scoren geweldig qua GPU-temperaturen en matig qua CPU-temperaturen (gezien de beperkte hoogte voor je koeler). Geldt trouwens ook voor de Node.

Trouwens, er passen in beide kasten maximaal SFX-(L) voedingen.

Beide geweldige kasten trouwens! Ik zou zelf - persoonlijke voorkeur - voor de Node gaan, en dan vooral geen dunne 120mm ventilatoren monteren omdat je al een groot rooster voor je GPU hebt. Vrijwel identieke behuizingen verder.

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 1 juni 2017 19:58]

Ik zou het echt zo leuk vinden als die MXM videokaarten ook gewoon voor een vergelijkbaar bedrag als de desktop-kaarten op de markt zou komen voor consumenten... ik hou wel van die kleine game-kastjes namelijk, zoals o.a. de ZOTAC EN1070 en die Fortress Z-serie. Lekker klein, maar wel goed kunnen gamen. Gráág! :)
Het probleem is koeling: kun je de gemiddelde pc-bouwer vertrouwen om heatpipes / een GPU-koeler correct aan te sluiten? Nee? Dan ga je veel kapotte kaarten retour krijgen.

Zou het cooler dan cool zijn? Ja!

Weet je waar het echt een goed idee voor is? GPU-docks voor laptops! Zie het prototype van Silverstone hier, ik vind dat ze werkelijk absurd groot zijn. Ik heb m-ATX systemen gebouwd die kleiner zijn. MXM-kaarten zouden je de mogelijkheid geven om een GPU-dock zo groot te maken als een ATX-voeding!

Overigens bezit ik een Magnus en1070: wat een genot is dat, zoveel power uit een kastje dat net wat groter is dan mijn eerste externe HDD.

offtopic:
Mocht Silverstone of een andere producent dit idee oppikken zie ik mijn cheque of anders gratis proefexemplaar wel tegemoet :P

[Reactie gewijzigd door TheGreatAtuin op 1 juni 2017 19:32]

De fortress box heeft een 'hendel' aan de bovenkant? Neem aan dat de auteur hier handvat bedoelt.
Ik vind dat logo van hun zo goedkoop ogen. Geen idee wat dat is. Dan doe mij maar een htpc kast van Lian Li.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*